PDA

Prikaži potpunu verziju : Uticaj CG efekata na glumu


Iris
11.4.2007, 17:04
Danas se gotovo nijedan film ne pravi bez manjih ili većih specijalnih efekata.
Kakvo mišljenje imate o specijalnim efektima i da li treba da postoji neka granica u korišćenju istih?

Jedan od mnogobrojnih primera koji iziskuju ovo pitanje je ovaj:
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/film/article1403516.ece

Probajte da budete maštovitiji od "Ma sviđa mi se", "Meni ne smeta" i sličnih komentara ;)


EDIT: Temu je smislio i sročio Ocelot, ali pošto je VBulletin ponovo "zezao" kod postavljanja novih tema, priskočila sam u pomoć kolegi i imala više sreće :)

uros@3D
11.4.2007, 17:12
Sve zavisi od glumca. Neki glumci imaju tu mogucnost da zamisle likove i situaciju oko sebe iako se nalaze u velikoj plavoj/zelenoj sobi i ti likovi zapravo ne postoje. Ali opet ima i nekih, uglavnom starijih glumaca koji nisu navikli na tako nesto pa se njihova gluma ne istice tako dobro.

nesonjacc
11.4.2007, 18:49
Naravno da uticu.
Jer bez obzira na kvalitet glumaca biti u sto realnijem okruzenju zaista mnogo znaci. Veliki effect blockbusteri obicno imaju slabiji performans glumaca( star wars, lotr ...)
Ali sta da se radi. Ocigldno da se bez plavo( zeleno) platnenog okruzenja na setu ne moze zamisliti moderni moviemaking.
npr - 90 posto nove SW trilogije je snimljeno ispred plavog ekrana. Dok cast vidi environment obicno tek na danu premijere filma

Marko_L
11.4.2007, 19:20
Danas se gotovo nijedan film ne pravi bez manjih ili većih specijalnih efekata.
Kakvo mišljenje imate o specijalnim efektima i da li treba postojati neka granica u korišćenju istih?
Nije to karakteristično samo za današnje filmove. Specijalni efekti su stari koliko i sam film i uvek su se obilato koristili, samo su se tehnologije menjale... Nekad su se recimo za razne karakondžule pretežno koristili modeli od gline i plastelina, pa se prešlo na animatroniku, dok se danas koriste kompjuteri i 3d animacija. Takođe, treba odrediti šta tačno spada u specijalne efekte, jer ako ćemo po pravilu i običan pucanj iz pištolja (kojih uzgredbudirečeno ima u 90% filmova) i ranjavanje spada u specijalne efekte, jer se ne koristi prava municija i glumci ne bivaju stvarno ranjavani. Što se tiče granice, to već zavisi od vrste filma... sasvim je normalno za očekivati da će neki SF film imati neuporedivo više specijalnih efekata, nego neka ljubavna drama na primer. Mnogo bitnije od količine specijalnih efekata je kako se oni koriste, u kom delu filma, za koju scenu i slično... tj. treba ih koristiti sa ukusom, tako da bolje dočaraju neku scenu, ali da ne guše, i da ne budu tu samo zato što "eto, da vidite šta mi možemo da napravimo". E to već zavisi od režisera. Po meni, jedan od režisera koji obilato koristi specijalne efekte, ali uvek sa ukusom, jeste Stiven Spilberg. Pogledajmo samo neke njegove spektakl filmove... Ambis, Terminator II, Park iz doba jure, Titanik... svi do jednog su krcati specijalnim efektima, ali uvek tamo gde su zaista i potrebni, i toliko dobro ukomponovani u film, da mnogi jednostavno budu neprimećeni sve dok čovek ne odgleda film, pa se seti nečeg i kaže "E, kako li je ono uradio ?". Dakle, da rezimiram, specijalni efekti su neophodni, jer gotovo nijedan film, ma kog žanra bio, ne bi mogao da se snimi bez njih, ali ih treba koristiti s ukusom. Što se tiče glume, naravno da specijalni efekti poprilično utiču na performans, jer je mnogo teže odglumiti reakciju na neku zamišljenu pojavu, nego ako ta pojava stoji ispred tebe.

Martok
11.4.2007, 19:22
Pa ne bi rekao da uticu, bar ne direktno. Spec. efekti mogu uciniti sam film boljim (ako ne boljim ono bar zanimljivijim), pa onda ako je film dobar i losa gluma moze da prodje ali ipak ostaje losa.
P.S.
Ne mislim da je oskar previse merodavno priznanje da bi samo na osnovu njega ocenili sta je dobar a sta los film. (ne zelim ovim da umanjim negov znacaj za filmsku industriju, pogotovo Holiwood-sku)

Magneto
11.4.2007, 19:30
Nepodnošljivo lako se da razaznati šta je to trash film koji čine samo specijalni efekti (razne Troje i Matriksi) dok glume nema ni od korova. S druge strane, dobri specijalni efekti u kombinaciji sa isto tako dobrom glumom nikako ne mogu da jedno drugo isključuju. Naprotiv.

Što se tiče tog pisanija sa linka... Da, ima toga navednog u tekstu, tu i tamo, kao svojevrsni back-up i povremena zamena pri snimanju, ali ovaj članak posve odiše nekom senzacionalističkom prenaduvavanošću stvari i nešto se tu razne činjenice poprilično izvitoperuju.

GoranSTX
12.4.2007, 14:24
Pogledajmo samo neke njegove spektakl filmove... Ambis, Terminator II, Park iz doba jure, Titanik...

Ne volim da ispravljam moderatore, ali Titanik i Terminator su filmovi Dzejmsa Kamerona. Prva dva dela Parka iz doba jure je rezirao Spilberg, u ostalim je potpisan kao producent.

Iris
12.4.2007, 14:57
Ne volim da ispravljam moderatore

Samo ti ispravljaj, titula ne podrazumeva ni znanje niti opšte obrazovanje ;)

nesonjacc
12.4.2007, 15:35
Da dodam.( i jedno malo razjasnjenje)

Postoje Specijalni Efekti i Vizualni efekti.( cesto dolazi do meshanja ove dve potpuno razlicite kategorije)

Specijalni Efekti su tzv ON SET efekti - Odnosno fizicki efekti koji su prisutni za vreme snimanja( razna mehanika, hidraulika, gasovi.... itd..)
Kao ovakvi mogu samo pozitivno da uticu na performans, Jer pomazu glumcu(s obzirom na to da su vidljivi na Setu)

Dok se vizualni efekti dodaju tek u post produkciji( moderni CGI - tj 2d mahom ali i 3d kompjuterski efekti)
Vizualni efekti zahtevaju razlicite "olaksice" tokom snimanja ( famozni plavi ili zeleni ekran npr, motion controll camere...)

Rad na vizualnim efektima pocinje tek po zavrsetku snimanja( principal photography). Tako da glumac nema nikakav uvid u to na sta lici scena koju je snimiio.

I evo jedan mali primer. Naravno LOTR.

U scenama u Bagendu Ian Mckelen( Gandalf) i Ian Holm( Bilbo) u 90 posto kadrova uopste nisu bili jedan pored drugog( vec su snimani na setovima koji su kilometrima udaljeni, i razlicitih velicina) -a zatim CGI uklopljeni u kadrove( u kojima zivopisno razgovaraju). Ian Holm u stvari nikada na snimanju nije ni bio fizicki na lokaciji na kojoj se nalazio set Hobitona. :)

holodoc
12.4.2007, 16:32
@Magneto
Ne bih se slozio sa tobom da je Matrix trash film zbog toga sto je krcat efektima. To posebno vazi za prvi deo. Problem je nastao u onom trenutku kada je na pola puta ponestalo materijala za kvalitetnu pricu kakvu je "ispratio" prvi deo. Ostalo je cista demonstracija sile :)

Doduse tacno je da je svaka epoha SF-a imala svoje specijalne efekte. Podsetite se "Ben Hura" i ostalih klasika. Setite se "Coveka na mesecu" (ili tako nesto slicno, oprostite ako sam pogresio naziv). Jednostavno, vizuelna komponenta je poslednja stvar koja moze da zadrzi gledaoca da nastavi sa gledanjem filma. Znaci ako prica i gluma zakazu, autodrom eksplodirajucih kola ce sigurno izazvati wow efekat.

Sto se tice glume, mislim da "svemirski" efekti ne mogu da uticu na kvalitet glume. Primera radi kvalitet jednog Max von Sydow-a. Setite ga se samo kako je briljirao u "Dini".

Ne... Necu da zalazim u dubinu zato cu samo da zavrsim komentarom. Specijalni efekti mogu delimicno da doprinesu kvalitetu loseg filma ali loseg glumca ne mogu da da izvade ni najmanje.

Magneto
12.4.2007, 16:45
S vremena na vreme, Hugo Weaving oduševi i u tim momentima vadi prosek, dok je ostala gluma, meni lično, razjapljena smejurija. Koliko god da je prvi deo imao potencijala, to apsolutno nije iskorišćeno na pravi način (opet po mom mišljenju). Kao i nadograđena "priča" i radnja u druga dva dela, prava gozba za tinejdžere-nerdove u USA i šire.

holodoc
12.4.2007, 17:02
Da Hugo Weaving je stvarno pokazao za sta je sve sposoban u par filmova u kojima je ucestvovao u tom periodu kada je igrao u LOTR-u i Matrixu. Posebno mislim na Matrix. Iskreno receno Laurence Fishburne je takodje bio dobar.

Marko_L
12.4.2007, 17:50
Ne volim da ispravljam moderatore, ali Titanik i Terminator su filmovi Dzejmsa Kamerona. Prva dva dela Parka iz doba jure je rezirao Spilberg, u ostalim je potpisan kao producent.
Uh, izvinjavam se... totalno sam pomešao Spilberga i Kamerona :) Verovatno zato što su mi totalno slični po stilu i načinu korišćenja specijalnih efekata. Btw, i Ambis je režirao Kameron :) No, poenta ostaje, filmovi kao što su Ambis, Titanik, Terminator 2, Park iz doba jure... su primeri kako treba da izgleda film prepun specijalnih efekata, ali nije opterećen njima ni na koji način.
Samo ti ispravljaj, titula ne podrazumeva ni znanje niti opšte obrazovanje
I ti si našla drugima da pričaš o spamovanju... svašta. To što sam pogrešio predstavlja trenutak dekocentracije i ne govori ništa o znanju i opštem obrazovanju. Hvala na pažnji.

ACHTUNG
12.4.2007, 18:01
Ambis je neverovatan film i on bi bez specialnih efekata bio apsolutna nemoguc. Stvarno prelepo uradjeno. Matrix je film - efekat tako da tu mislim nema sta da se prigovara.

A i nema potrebe za kompleksiranjem. I najbolji grese.:) A Iris mu daje po "gasu" ovih dana. Oh well,...

Iris
12.4.2007, 19:02
I ti si našla drugima da pričaš o spamovanju... svašta. To što sam pogrešio predstavlja trenutak dekocentracije i ne govori ništa o znanju i opštem obrazovanju. Hvala na pažnji.

Mojih 700 i nešto poruka naspram tvojih 1.800 i kusur... toliko o spamovanju. A što se tiče opšteg obrazovanja - kako se ono piše dekoncentrisan?? :ciao:


A Iris mu daje po "gasu" ovih dana. Oh well,...

Došlo je proleće! :nov_explo

Iris
12.4.2007, 19:06
Da Hugo Weaving je stvarno pokazao za sta je sve sposoban u par filmova u kojima je ucestvovao u tom periodu kada je igrao u LOTR-u i Matrixu. Posebno mislim na Matrix. Iskreno receno Laurence Fishburne je takodje bio dobar.

Razočarao je u LOTR, uopšte mu ne leži takva vrsta uloge ali mislim da je pre u pitanju (ne)sklonost žanru nego sputanost specijalnim efektima. Oni mu u Matrixu nimalo nisu smetali, naprotiv! ;)

mad_skillz
12.4.2007, 19:43
meni se najvishe onaj dijalog iz treceg dela :"Why, Mr.Anderson..." :) tu je bash pokazao kakav je kalibar barem po meni...
meni ne smetaju specijalni efekti pa ako nishta drugo barem chine film donekle lepshim ako je utilizacija naravno pravilna, npr u gospodaru ko ce sad da juri 10k statista za bitku..lepo upalish pc i reshen problem :D

Magneto
12.4.2007, 20:41
U LOTR-u mu je jedini "ozbiljni" minus izgled, koji nije preterano "elfovski", inače još jedan odličan performans.

bobi
12.4.2007, 20:53
Pazi sad...
Čim sam video temu palo mi je na pamet "...pa možda bi im i smetali specijalni efekti, kada bi glumci bili kadri da ih vide, ovako teško.". :rofl:

Magneto
12.4.2007, 20:59
Ma mudro zboriš, nema tu šta.

bobi
12.4.2007, 21:08
Pa kad sam sav od mudrosti sazdan. :rofl:

Aj sad ozbiljno. Ne vidim kakvi bi to specijalni efekti mogli da utiču na dobrog glumca, poput velikog Kristofer Lija.

nesonjacc
12.4.2007, 21:17
Pazi sad...
Čim sam video temu palo mi je na pamet "...pa možda bi im i smetali specijalni efekti, kada bi glumci bili kadri da ih vide, ovako teško.". :rofl:

Well to i jeste problem - Oni ne vide nista osim tog platna. U svakom slucaju bi performans bio jaci da se oni nalaze u autenticnom environmentu.( koliko je to moguce)
Jedno je videti bar nesto a drugo je nesto zamsliti( a trece je sta je tu stavio tim za vizualne efekte)
Zbog ovoga se deo rezisera i odluci za sto vise elemenata ON SET.( za razliku od SW nove trilogije. U kojoj su glumci videli samo to platno u najvecem broju slucajeva)

Uticu i previshe

Ocelot
13.4.2007, 3:27
A šta ako ti efekti omogućavaju glumcu da uloži mnogo manje truda, jer ima ko će to ispraviti i podesiti kako valja, kao što se o tome govori u onom linku (ako ga je neko pročitao)? Da li treba dozvoliti da dođe do toga da se glumac samo pojavi, ispriča par rečenica i ode, a kasnije se sve to sredi pomoću kompjutera?

bladerunner
13.4.2007, 4:52
Čuj, nema tog efekta koji od Breda Pita može da napravi dobrog Ahila. Siguran sam da su mogli da uzmu prefriganog pozorišnog glumca koji bi mogao da odigra dijalog Ahila i Prijama kako to dolikuje epu o trojanskom ratu, a koji fizionomijom odgovara pojmu heroja Ahila. Efekti bi podjednako dobro radili na njemu, ali izeš ga, ribe vole Breda, kao i onog "umem da složim tri face i sve su podjednako glupe, a onomad sam glumio Bilovog ortaka Teda i vozio se sa Riverom Feniksom pre nego li je skap'o u mukama" Kianu Rivsa...

Najveći problem jeste činjenica da je filmska umetnost postala žrtva potrošačkog društva, to nije toliko nova pojava, ali je sa razvojem tehnologije došla do izražaja... Specijalni efekti, vizuelni efekti, sve je to potencijalno dobro, ali problem je što dosta producenata to koristi da bi zamazalo oči publici...

Mada, uvek se setim citata Bila Marija iz Dana Mrmota, "Ljudi vole krvavicu! Ljudi su idioti!". Kada praviš film namenjen širokim narodnim masama, naravno da ćeš za Ahila da staviš Breda Pita, ili Anđelinu Džoli koja glumi grkinju sa Rusko/Ukrajinsko/Moldavskim (preko Rumunije u Holandiju prošvercovanim) akcentom u Aleksandru... Da ne pominjem Kolina Farela...

nesonjacc
13.4.2007, 5:11
A šta ako ti efekti omogućavaju glumcu da uloži mnogo manje truda, jer ima ko će to ispraviti i podesiti kako valja, kao što se o tome govori u onom linku (ako ga je neko pročitao)? Da li treba dozvoliti da dođe do toga da se glumac samo pojavi, ispriča par rečenica i ode, a kasnije se sve to sredi pomoću kompjutera?


Bred Pit bi onda mogao da trcka u trenerici( jer ima ko ce da mu obuce kostim....) Nazalost vec se sve to prilicno dozvolilo/

A ako je neko pratio moje postove u ovoj temi( mozda) - Mogao je da donese ocigledni zakljucak da GLUMA u tzv "effect" filmovima vishe i nije bitna( opet nazalost).

-Jer IAN Mckelen i IAN Holm mogu da " razgovaraju u Bagendu iako su bili kilometrima udaljeni u dva razlicita seta.

-Jer Sem i Frodo na ulazu u shelobin tunel mogu da razgovaraju tako sto je jedan snimljen godinu dana posle drugog.

Jer -Okrsaj na relaciji Neo - Stotine kopija agenta Smita moze da se izvede tako sto se i jednom i drugom snime glave i nasrafe na 3d tela.( tako moze da se i Bred Pitu obuce kostim :rofl: )


Face it - Ono sto se vidi na velikom platnu delo je vizual effect strucnjaka

Ili biste radije gledali Dartha Vadera kao mase oklagijom( umesto lightsabera ) ispred plavog platna??(umesto Mustafara)

Za glumu je tu pozoriste. Jer i sam nacin snimanja filmova( ispreturan redosled scena, ne ucenje celog teksta.....) ne daje mnogo prilike za glumu

Magneto
13.4.2007, 8:44
Čuj, nema tog efekta koji od Breda Pita može da napravi dobrog Ahila.
Fu*kin' a. :)

Troja je američko "viđenje" (ili da se izrazim pravilnije - osebujno umišljanje) najveće legende antičke grčke na nemački način: Volfgang Petersen, jelte. I to je jezovito. Jezovito to tačke negledivog i mučnog. 'Ajde da se kaže da bi sve to bilo kudikamo podnošljivo da nije promašeno i 80% ostale glumačke ekipe (Blum, Farel, Džoli, aj min - WTF?!). Što bi se reklo a miscast. Totalni miscast. I tu ih svi mogući i nemogući efekti filmske industrije nisu mogli spasiti, a da ih je bilo, bilo ih je još kako.

Iris
13.4.2007, 11:46
Zbog toga vredi navesti primer Hallmarka, koji ima sjajnu produkciju i vrlo dobro podeljene uloge. Specijalni efekti su sjajno ukomponovani i ne štrče, niti smetaju glumcima. A opet, i podela uloga je umela da bude fantastična - moj primer savršenstva je Merlin (http://www.imdb.com/title/tt0130414/) - dobro, osim Merlina samog ;) .

bladerunner
13.4.2007, 12:38
Zašto, šta fali Semu Nilu? :)

Iris
13.4.2007, 12:49
Ništa, samo mi ne odgovara za tu ulogu. Prečesto sam gledala "Mač u kamenu" :D

Magneto
13.4.2007, 13:24
Zbog toga vredi navesti primer Hallmarka, koji ima sjajnu produkciju i vrlo dobro podeljene uloge. Specijalni efekti su sjajno ukomponovani i ne štrče, niti smetaju glumcima. A opet, i podela uloga je umela da bude fantastična - moj primer savršenstva je Merlin (http://www.imdb.com/title/tt0130414/) - dobro, osim Merlina samog ;) .
Merlin primer savršenstva? Ouch.

Odakle samo početi... Nil je još i dobar, kakvih tu sve frikova nema, počevši od dozlaboga naporne uloge gđice Ričardson kao kraljice Mab, preko izgubljenog Artura do krajnje neubedljive i polu-smorene Izabele Roselini. Besides, Nil i Roselini nemaju nikakve kemije između sebe, a figuriraju kao centralna poluga radnje i dve najvažnije uloge u filmu.

srlle
13.4.2007, 14:12
Jel neko gledao ,,Dogvil'' Larsa von Trira?Specijalni efekti u tom filmu su da upšte nema efekata.U stvari nema ni scenografije (kulisa)!Sve je u minimalističkom fazonu sa minimalno prisutnom scenografijom.I znate sta?
Film je fenomenalan a glumačka ekipa prosto briljira, bez obzira na nedostatak realnog okruženja.Bitni su glumci koji znaju ili ne znaju da glume, i reditelj koji zna ili ne da sve to kontroliše.Specijalni efekti su samo eventualni šlag na torti.Toliko o plavim i zelenim platnima.

Marko_L
13.4.2007, 14:53
Fu*kin' a. :)

Troja je američko "viđenje" (ili da se izrazim pravilnije - osebujno umišljanje) najveće legende antičke grčke na nemački način: Volfgang Petersen, jelte. I to je jezovito. Jezovito to tačke negledivog i mučnog. 'Ajde da se kaže da bi sve to bilo kudikamo podnošljivo da nije promašeno i 80% ostale glumačke ekipe (Blum, Farel, Džoli, aj min - WTF?!). Što bi se reklo a miscast. Totalni miscast. I tu ih svi mogući i nemogući efekti filmske industrije nisu mogli spasiti, a da ih je bilo, bilo ih je još kako.
Pa dobro, onaj ko očekuje od jednog holivudskog istorijskog spektakla da bude autentičan i treba da živi u zabludi :) Za takve stvari postoje dokumentarci, istorijski udžbenici, članci... a holivudski filmovi služe za razbibrigu, pa tako i treba gledati na njih. Milsim, takvi filmovi bi bili izuzetno dosadni većini ljudi da nema nekog lepotana i lepotice, specijalnih efekata, začina C (izmišljenih događaja) i slično. Ipak se filmovi prave da zarade nešto, a ne da otkrivaju toplu vodu ;)

Magneto
13.4.2007, 15:07
U redu, za autentičnost tamo i ovamo mogu da razumem, mada... Sad ne bih da potežem priču o odluci Petersena da izbaci (!?) antička grčka božanstva iz cele priče jer se njemu zaboga pričinilo da je to za radnju filma irelevantno. Ali izbor glumaca, to je nešto žali bože. Da li je LOTR holivdski blokbaster? Jeste. Da li se Džekson zaleteo da pozove Toma Kruza da odigra Aragorna? Naravno da nije (toliko lud). Lepo je čovek izrezonovao, video adekvatnije rešenje u nekim manje poznatim ljudima i napravio sjajnu triologiju. Nije ni ona autentična i pod konac s Tolkinovim zamislima iz knjige, a ne bi bilo ni moguće tako nešto, ali je bar ta gluma u najvećem broju slučajeva poštena i za pohvalu.


Lično daleko više volim, ali gotovo nikada na žalost nije tako, da se istorijska dela predstave što realnije i autentičnije, kao i oni filmovi koji imaju neki background svoje storije. Dakle autentično koliko god je to moguće. Danas se gleda da se sve nekako uprosti, sažvaće masi i bude onako prijatno i šareno za oko. To nikako ne bi smeo da bude cilj filmova, jer tad ne možemo govoriti o tobožnjoj sedmoj umetnosti, već o samo o još jednoj formi pričanja vica npr. Postoje lajt-komedijice za zabavu i razbibrigu, ali ako nešto u svom žanrovskom opisu nosi "historical" ili slično, onda tome treba i da teži, pre svega ostalog.

Iris
13.4.2007, 15:11
Ti bi trebalo da tezgariš kao filmski kritičar ;)

OK, kad sam pomenula Merlina mislila sam na primenu specijalnih efekata koja ne umanjuje ili nadoknađuje učinak glavnih protagonista, ali uvek možemo da uzmemo neki drugi primer, gde ćemo se složiti da je kvalitet efekata i glume podjednako zadovoljavajući - lista Hallmarkovih ostvarenja je duga: http://www.imdb.com/company/co0069955.

Takođe sam pobornik toga da se istorijska ili dela koja se oslanjaju na istorijske događaje što vernije prenesu, da uloge budu podeljene sa poštovanjem prema njima ili prema rasi - posebno šokantna po tom pitanju su ostvarenja "Poslednji Mohikanac" i "Doručak kod Tifanija", gde su belcima dodeljene uloge severnoameričkih Indijanaca, odnosno Kineza. Izbor glumaca je zaista sve češće "žali bože"...

holodoc
13.4.2007, 15:35
Razočarao je u LOTR, uopšte mu ne leži takva vrsta uloge ali mislim da je pre u pitanju (ne)sklonost žanru nego sputanost specijalnim efektima. Oni mu u Matrixu nimalo nisu smetali, naprotiv! ;)
Ono što mene fascinira kod njega je ona njegova karakteristična dikcija koju je perfekcionirao u Matrixu kao agent Smith. Ono kao kada se suzdržava da kaže reč do kraja pa onda odjednom "provali" i izgovori je. Primer: "Mr. Anderson" :)

Magneto
13.4.2007, 17:16
Doduše, svoje vanserijske veštine blagoglagoljivosti najbolje je demonstrirao u V for Vendetta.

Naprosto fenomenalno.

holodoc
13.4.2007, 18:00
Doduše, svoje vanserijske veštine blagoglagoljivosti najbolje je demonstrirao u V for Vendetta.

Naprosto fenomenalno.
Nažalost nisam imao tu čast još :o

mad_skillz
13.4.2007, 18:38
Doduše, svoje vanserijske veštine blagoglagoljivosti najbolje je demonstrirao u V for Vendetta.

Naprosto fenomenalno.
apsolutno tachno, pogledao delo, apsolutno se odushevio i sada evo obitava na mom tvrdom disku i jedan je od filmova koji su stvarno dragoceni
@holodoc isto i ja mislim :)

Belfegor
13.4.2007, 19:22
Na dobrog glumca ne mogu uticati nikakvi specijalni efekti, kao sto i od loseg glumca ne mogo napraviti dobrog! Potpuno se slazem sa ostalim komentarima o tome da kombinacija dobre glume i ne preteranih specijalnih efekata mogu napraviti dobar film! ali pogledajte kako se "stancuju" filmovi u zadnje vreme, sta mislite zbog cega su filmovi sve losiji - otaljevaju se, ajd u sobu i gotovo, nema biranja lokacija i putovanja do njih, filmove je sada mnogo jednostavnije snimiti! mada neki se bez specijalnih efekata nemogu zamisliti, SW npr. jer gde naci lokacije itd. matrix 1 je upravo primer kako se pravi dobar film moze da se zasniva na spec. efektima, ali uz dobru glumu, pricu.... ostatak razocarava Svet srednje zemlje je takodje bio nemoguc za prikazati bez spec. efekata, a pomenucu i skoro zatvorenu temu 300!

Iris
13.4.2007, 19:26
Kada je dikcija u pitanju, niko ne može da zezne gospodina Alana Rikmana. :)

ACHTUNG
13.4.2007, 19:55
Koliko vam se svideo film Alexandar Veliki? U njemu su specijalni efekti odlicno docarali cuvenu bitu kod Issusa. Mada je odabir glumaca opet ocajan. Aleksandar Veliki je bio sve samo ne metroseksualac poput Farela. Svi ga zamisljaju kao "good boya" a on je bio daleeeko od toga. Opet, bitka sa Indijcima je odlicna. Sve u svemu, mislim da je pokazivanje Aleksandrovog homoseksualizma mnoge odvratilo od filma. U stvar ne mislim, znam. :)

Sve u svemu, specijalni efekti su korisceni u odlicnoj meri.

Mrka Kapa
13.4.2007, 20:44
Mislim da je i reditelj bitan kada je u pitanju snimanje filma sa puno specijalnih efekata, kao i ekipa koja radi na samim efektima.
Takođe, mislim da su glumci već od samog početka filmske industrije često morali da "zamišljaju" prilikom snimanja scena, jedino se u poslednje vreme promenilo to što su velike i skupe scenografije (prvenstveno mislim na one koji dočaravaju pejzaže) donekle postale izlišne, jer se željeni prizor može modifikovati i dovesti do željenog oblika bez mnogo komplikacija, samo uz pomoć računara.

Kada su u pitanju specijalni efekti, uvek me fascinira domišljatost reditelja da što vernije dočara svoju viziju:
Alfred Hitchcock tested the fear factor of Mother's corpse by placing it in Janet Leigh's dressing room and listening to how loud she screamed when she discovered it there.
Taj nasnimljeni vrisk je kasnije i iskorišććen u filmu "Psycho".:)

VojaM
13.4.2007, 20:46
Kada je dikcija u pitanju, niko ne može da zezne gospodina Alana Rikmana. :)
Da li ste primetili da se u mnogim filmovima i serijama (recimo Battlestar Galactica, Adama Senior - drastičan primer) neguje prilično čudan način govora. Ravno, polušapatom, lagano, sa mnogo seckanja - kao da je posle svake dve-tri reči u rečenici tačka. Svaki glumac će vam reći da je to veoma loše, a reći će vam i vaše uvo ;) Pretpostavljam da se to radi namerno da bi se materijal posle kasnije mogao seckati i lepiti u raznim varijantama, jer se serije snimaju kao na pokretnoj traci i nije moguće nasnimiti nešto ponovo ako se pokaže da je loše ispalo.

Da li je to još neko primetio?

IonX
27.4.2007, 13:21
Po meni, najbolje primenjeni s.efekti su oni koje i ne primetiš, koliko se realno uklapaju u radnju, scenu...
Nenadmašivi primer mi je Gary Sinise u Forrest Gumpu.
Kako da poveruješ da čovek ima obe noge žive i zdrave posle filma?

Na primer, crash aviona u air force one ili broda u speed 2 je sramotno loše odrađeno.

srlle
2.5.2007, 21:02
Slazem se sa IonX-om.Moj primer za puno specijalnih efekata a ne vidi se da su vestacki: Nocna straza i Dnevna straza.
Nadam se da je neko gledao.Filmovi sufenomenalni a radili ih Rusi.

Mrka Kapa
2.5.2007, 21:45
Timur Bekmambetov se izveštio dok je radio reklame, zato su i efekti u Dnevnoj i Noćnoj straži neupadljivi, međutim, ipak se "zna" da sova ne može tek tako da se pretvori u devojku.:)
Oba filma imaju, po meni, veoma "artistic" obradu, jednu sasvim posebnu atmosferu, zbog toga efekti ne štrče... I zbog toga ih volim. :)

Sarmatian
8.5.2007, 13:35
Koliko vam se svideo film Alexandar Veliki? U njemu su specijalni efekti odlicno docarali cuvenu bitu kod Issusa. Mada je odabir glumaca opet ocajan. Aleksandar Veliki je bio sve samo ne metroseksualac poput Farela. Svi ga zamisljaju kao "good boya" a on je bio daleeeko od toga. Opet, bitka sa Indijcima je odlicna. Sve u svemu, mislim da je pokazivanje Aleksandrovog homoseksualizma mnoge odvratilo od filma. U stvar ne mislim, znam. :)

Sve u svemu, specijalni efekti su korisceni u odlicnoj meri.

Ne znam, meni je bio pravo osvezenje, bas zbog toga sto nije tipicno holivudski. Kako mislis Aleksandar nije bio takav? Bio je plavokos sa kosom negde do ramena, biseksualac, tast, prgav kad popije (da, da toga je i onda bilo), u nekim slucajevima nesiguran u sebe i nije bio nesto preterano razvijen... Ne znam gde su pogresili...

Samo mi fali da ga je Bred Pit glumio...

Slazem se za specijalne efekte, bitke su super uradjene.

Belfegor
11.5.2007, 19:56
sto se tice spec. efekata odgledajte spiderman 3! film kao film i nije nesto, ali efekti!!!

IonX
19.5.2007, 1:06
da je malo više efekata sa peščanim...

Belfegor
21.8.2007, 9:05
beovulf - novi film po najstarijem britanskom mitu, upravo bi treba da prikazenovu generaciju foto realisticne kompjuterski generisane tehnologije, pa cemo vidimo kako ce da utice na glumce, tj sam film!!!

mr.marvin
21.8.2007, 23:42
Ne mislim da uticu.

Glumac moze da bude los ili dobar u svom poslu, ali mislim da i nacin rada ima ulogu na krajnji razultat. Neki glumcima je potreban ziv stimulans da odglume najbolje sto umiju, drugima pak nije. To stvar glumackog postupka i samog glumca. Pogledajte Dzoni Depa u "Piratima" koji je krcat efektima i u "Nedodjiji"... Ima li bitne razlike? Nema, zato sto je odlican glumac.

Medjutim, losa produkcija moze da unisti i najbolju glumu, ali tesko da je i obrnut slucaj. Ako se dodati izrenderovani objekat ne uklopi u scenu, ili se scena toliko izmijeni u postprodukciji da ne lici na originalno zamisljenu, mislim da ce se to itekako primjetiti.

Meni je monogo interesantinije pitanje koje postavlja film "Simone" sa Al Pacinom - vjestacki glumci i odnos prema stvaralastvu.

Uzgred, ako bih se nasalio na racun ove teme, onda bih rekao da specijalni efekti ono bas ali stvarno uticu na glumu, pogledajte "Final Fantasy" - toliko je specijalnih efekata da glumci izgledaju malo vjestacki! :D

mmn2911
25.8.2007, 22:23
beovulf - novi film po najstarijem britanskom mitu, upravo bi treba da prikazenovu generaciju foto realisticne kompjuterski generisane tehnologije, pa cemo vidimo kako ce da utice na glumce, tj sam film!!!
Sto ce, ako bude bilo kako kazes, biti pravi kontrast filmu Beovulf sa Kristoferom Lambertom. Oni efekti su za plakanje, a i ceo film je. Eventualno mozes da se zanimas gledajuci Rhonu Mitru... Ja sam ga jednom gledao i nikad vise!!!

ForceWare
25.8.2007, 22:56
Eventualno mozes da se zanimas gledajuci Rhonu Mitru...
Jel to majka Beowulfa? Ako je to ona na koju mislim :tapsh: :D
Nije majka sad sam googlao to je ćerka kralja... mada može i tu jedan :tapsh:

Gledao sam Spiderman 3 malоčas i efekti ubijaju kako su odradjeni. E ono je pravi akcioni film!

Belfegor
25.8.2007, 22:59
efekti se samo i pominju u novim filmovima, nema vise detaljnog opisa radnje, glumaca, reditelja,... sve sto reklamira nove filmove jestu spec efekti nove generacije!!! jednostavno odgledam te efekte i nemam vise zelju da odgledam te filmove, a one stare hitove..

LoneWolf
25.8.2007, 23:57
Pravom glumcu (pocnimo od nasih) NE TREBAJU SPECIJALNI EFEKTI.
Kad ste vidjeli specijalne efekte kod Zorana Radmilovica,Nikole Simica, Voje Brajovica,Zike Milenkovica,Bore Todorovica,....???
Zaista,takvih nasih glumaca i glumica ima jako mnogo,a ljudi su bogovi i boginje svog zanata.:tapsh:

Dzaba je imati sve specijalne efekte ovog svijeta kad covjek nema "ono nesto" sto ga cini dobrim glumcem.
"Prenabrijavanje" filma specijalnim efektima ne pomaze glumcu,nego glumac pomaze efektu da scena ispadne kako treba.
Upravo zato sam imao osjecaj da gledam video-igru umjesto filma dok sam gledao Fast and Furious (oba nastavka,a cujem da ima i treci,ili se varam...nebitno)

Pravi glumac je improvizator,covjek koji se svim srcem i dusom unosi u scenu, ponekad unese i nesto svog "smeka" u tekst,unese i dio sebe u pricu,i to se vidi.

I zato cu ponovo reci :

Ameriko,UP YOURS!:dedica:
Pocivaj u miru,Zorane Radmilovicu...:tapsh::n_klanja::aplauz:

luka borovic
16.12.2007, 13:53
Specijalni efekti uticu na glumu i ja to mrzim. Medjutim, isto ne volim ni animirane pozadine u filmovima. Gledas film a znas da su predjeli racunarski uradjeni. Meni zastane dah kad gledam Gospodara prstenova, jer znam da su predjeli pravi. Sve je snimano na Novom Zelandu.:boxing:

player1
16.12.2007, 14:04
beovulf - novi film po najstarijem britanskom mitu, upravo bi treba da prikazenovu generaciju foto realisticne kompjuterski generisane tehnologije, pa cemo vidimo kako ce da utice na glumce, tj sam film!!!

U ovom slucaju, nisu efekti uticali na glumu, nego na izbor glumaca, jer visina, tezina, stas i slicno pravog glumca nisu bitni da bi dobio ulogu.

player1
16.12.2007, 14:06
Pravom glumcu (pocnimo od nasih) NE TREBAJU SPECIJALNI EFEKTI.

Pa naravno da mu ne trebaju. Inace umetnost pozorista nikad ne bi ni postojala.

Ali, flimu trebaju itekako. Inace ne bi bio film nego pozorisna predstava.

Iris
16.12.2007, 14:55
Mislim da grešiš... šta fali spektakl-filmovima snimanim pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka? Mnogo su bolji od savremenih jer nije bilo efekata, glumac je morao sam da iznese karakterizaciju i dramski pokret filma na svojim plećima... Nije bilo posrtanja kao u nesretnoj Troji, (http://www.imdb.com/title/tt0332452/) na primer...

Mislim na mnogobrojne istorijske filmove kao što su Ben Hur (http://www.imdb.com/title/tt0052618/), Cleopatra (http://www.imdb.com/title/tt0056937/), Henri V (http://www.imdb.com/title/tt0036910/) ili Ričard III (http://www.imdb.com/title/tt0049674/) sa fantastičnim Olivijeom...

ACHTUNG
16.12.2007, 15:00
Sad kad zamislim Matrix sa Dzon Vejnom... Ne moze, blokada mozga. :D

Iris
16.12.2007, 15:07
Ne bi on ni bio blesav da prihvati ulogu u Matriksu, i maše pištoljem u okviru nepostojeće scenografije :)

Čovek je glumčina iz drugog perioda filmske umetnosti...

ACHTUNG
16.12.2007, 15:16
U prevodu - to tada nije postojalo pa se nije ni koristilo.

Ako vec nesto ima potencijal koji moze da doprinese kvalitetu filmova - zasto ga ne iskoristiti?

Naravno - ne treba preterivati. :)

Iris
16.12.2007, 15:20
Naravno - ne treba preterivati. :)

Key words ;)

Na žalost, mnogi preteruju, ili efekte koriste da prikriju svoju glumačku nesposobnost. Bar u Americi :)

zoran845
16.12.2007, 15:54
Sad kad zamislim Matrix sa Dzon Vejnom...:DIli sa Basterom Kitonom.:D Šalu na stranu, ne bi se Džon uklopio ne zato što je iz "drugog vica" (filmskog žanra), nego što je on bio glumac tipa "samo se ti pojavi, i ne glumi ništa", tj. "igraj ono što uvek igraš". U takve glumce spadaju/spadali su i Robert Mičam, Bata Živojinović, Džek Palans, Pavle Vuisić,... Jednostavno je dovoljno da se pokažu, i to je to. Nisu im trebali nikakvi specijalni efekti.;)

player1
16.12.2007, 18:09
Mislim da grešiš... šta fali spektakl-filmovima snimanim pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka? Mnogo su bolji od savremenih jer nije bilo efekata, glumac je morao sam da iznese karakterizaciju i dramski pokret filma na svojim plećima... Nije bilo posrtanja kao u nesretnoj Troji, (http://www.imdb.com/title/tt0332452/) na primer...

Mislim na mnogobrojne istorijske filmove kao što su Ben Hur (http://www.imdb.com/title/tt0052618/), Cleopatra (http://www.imdb.com/title/tt0056937/), Henri V (http://www.imdb.com/title/tt0036910/) ili Ričard III (http://www.imdb.com/title/tt0049674/) sa fantastičnim Olivijeom...

I oni su puni efekata.
Bas visoko-budzetni filmovi.

Samo za svoje vreme, kada tehnika nije bila toliko napredna.

Evo bas sam gledao neki dokumentarac u kome su pricali kako je film Cleopata imao ogroman budzet. Toliko da su se bojali ako ne bude uspesan u bioskopima da ce praviti ogromne gubitke.


P.S.
Ne znam kako bi uspela trka dvokolicama u Beh Huru da je snimana sa pozorisnim rekvizitima.

ACHTUNG
16.12.2007, 18:44
Naslov teme je los. Trebalo je da bude "Uticaj kompjuterskih specijalnih efekata na glumu"...

Iris
16.12.2007, 18:50
Komentar usvojen!

Naravno, mislili smo na upotrebu komjuterskih efekata.

Da nije tako, ne bi pominjali samo filmove od sedamdesetih godina na ovamo... :)

ACHTUNG
16.12.2007, 19:41
Ne znam, meni je bio pravo osvezenje, bas zbog toga sto nije tipicno holivudski. Kako mislis Aleksandar nije bio takav? Bio je plavokos sa kosom negde do ramena, biseksualac, tast, prgav kad popije (da, da toga je i onda bilo), u nekim slucajevima nesiguran u sebe i nije bio nesto preterano razvijen... Ne znam gde su pogresili...

Samo mi fali da ga je Bred Pit glumio...

Slazem se za specijalne efekte, bitke su super uradjene.

Hteo sam da kazem da Kolin nije glumac za Aleksandra. On nije dorastao takvoj ulozi. Onaj meki glasic kao neodlucna mlada... A komanduje vojskom koja pokori Aziju... To je primer kada glumac nije dorastao "efektima". A efekti su taman dovoljni. Nema nekog razbacivanja.

Efekti treba da se koriste tako da docaraju ono sto fizicki ne bi moglo ili bi bilo mnooogo skuplje da se to uradi. Opet, sa druge strane, imamo filmove poput matrixa, koji ne mogu bez kompjutera, i na kojima se sve zasniva.

Ali svaki dobar film ne moze bez jednog - dobrog glumca.

genius
16.12.2007, 19:48
Pa dobro Matrix se i desava u virtuelnom svetu pa je tamo to i ok. To mu dodje kao stilska figura...

Red Dragon
17.12.2007, 13:07
Posto vec vidim da ima ''sukoba'' oko CG efekata, bas bi voleo da vidim vase misljenje povodom ovog filma, starog 25 godina.:dedica:

TRON (http://www.imdb.com/title/tt0084827/)

Nasim filmovima nisu bili potrebni takvi efekti, imali smo Otpisane i Valtera(koje je sam za sebe bio CG:D). A i nasi danasnji filmovi, najvise se pouzdaju se pouzdaju u igru senki. Jos par 20 godina ce proci dok mi ne snimimo neki takav film(''Shejtanov Ratnik'' bas i ne racunam u neki uspeh).


A neko je spomenuo za Farella i Aleksandra. Pa, mozda je glasic, jer je tako reditelj hteo, jer je tako scenarista zamislio. Ne bi bash ni Svarceneger odogvarao ulozi, mada vec zamisljam, kako posle (polu)uspesne borbe u Indiji, sedi na svom konju, Bukefalu bese li(mada bi za Svarcija trebala konjina na stereoidima), na vrhu velikog brda, gleda na Indijce sa visine i samo prokomentarise:''I'll be back''.:)

player1
17.12.2007, 13:10
Posto vec vidim da ima ''sukoba'' oko CG efekata, bas bi voleo da vidim vase misljenje povodom ovog filma, starog 25 godina.:dedica:

Veoma interesantno koriscenje crtanih efekata... Za ono vreme.

Borowatz
22.1.2008, 6:43
Po meni jedan od glavnih razloga za posrtanje Star wars-a 1, 2 i 3. Neki glumci mogu vešto da se snađu u situaciji kada ispred zelenog platna treba imati neku interakciju sa likom koji je ceo obučen u zeleno, dok neki jednostavno ne mogu. Što naravno nema veze sa njihovim glumačkim umećem 'u stvarnosti'. Uzeo sam za primer SW, kada sam gledao stare delove razmišljao sam kako će Luk da se izvuče iz ovoga... A kada sam gledao nove, mislio sam samo, uh čoveče kako ovo dobro izgleda (spec. efekti).

player1
22.1.2008, 16:26
uh čoveče kako ovo dobro izgleda (spec. efekti).

Ovo sam mislio i za stare filmove. Narocito kad sam bio mladji.