PDA

Prikaži potpunu verziju : stari aparati


nighthawk
24.2.2007, 17:07
Da li postoji (lak) nacin da se stari foto aparati digitalizuju?

genius
24.2.2007, 18:28
Nemoj da razmisljas o tome. Nije realno.

Osim ako imas bas toliko dobar aparat pa hoces da ga digitalizujes. Ali senzor za takav aparat bi morao opet da platis skupo. A ne bi mogao ni da ga nadjes. A i da ga nadjes ne bi ti se isplatilo.

Ako imas toliko puno para da ti je svejedno, opet ti je pametnije da kupis nov digitalac iz neke vrh klase...

jonathan
24.2.2007, 20:58
digitalni i "filmski" aparati imaju samo zajednicko socivo, znaci ono koje "viri" i koje se moze promenit.. tako da nema nista od toga jer je u pitanji potpuno razlicit mehanizam

ovde je elektronika a tamo je mehanika

genius
24.2.2007, 22:07
Jeste. Stari osvetljava film a digitalni baca svetlo na senzor i ima elektroniku koja sve to procesira plus memoriju i tako dalje...

Ovo nije moguce... Odnosno cak i da zadrzis skoljku od starog to bi bilo sve sto bi postigao. Digitalni zapakovan u staru plastiku... A to je sve komplikovano i bespotrebno.

Bond_007
25.2.2007, 14:44
da postoju ja bi prvi digitalizovao staru dobru praktiku koju je calo odavno qpijo
to sto si pitao apsolutno je van domena realnog :rofl:

nighthawk
26.2.2007, 0:09
Bio je tekst (http://www.sk.co.yu/2004/11/skse01.html) o tome u SK. Pominju se digitalna "ledja". Zato sam pitao da li je to lako i jeftino ili ne.

VelisQ
26.2.2007, 3:57
A ja mislio da hoces da modujes stari aparat, al' bi to bilo cool.

glitch
26.2.2007, 4:48
Heh, dobro za filmski scenario: u dubokom, stalnom mraku i vlaznom ambijentu sivih zidova podruma, na poslednjoj polici, ispod praznih, prljavih tegli a iza nekoliko stotina, vec pozutelih primeraka "Politike" sam pronasao sivu, cvrstu, koznu futrolu sa srebrnom kopcom i podesivim kaisem za rame... Pomislio sam da je u pitanju nekakav dedin dvogled iz, starih, lovackih dana i upitno je uzeo. Prasina mi se zalepila za vlazne prste i tek tada sam primetio da je u pitanju mat crna boja. Otvorivsi kutiju, ustanovio sam da nije u pitanju dvogled vec, savrseno ocuvan, arhaican primerak kamere! Po natpisima sam ustanovio da je u pitanju Kodak-ov model "XL 10 movie camera" (http://www.flickr.com/photos/morven/sets/1254169/) sa istoimenim objektivom od 9mm i f/1.2... Naravno, ni traga od eventualnog filma, tj. kasete ali je u pitanju neosporna kupovina moje mame sa pocetka sedamdesetih i cilja ovekovecenja istih tokom desetogodisnjeg zivota na "istocnoj obali"...
Osecaj? Nesto ovakvo treba drzati u sakama da bi se osetilo delom istorije... Treba pogledati smesne likove iz jednog takvog perioda sa nezaobilaznim smetnjama prilikom reprodukcije usled dotrajalosti materijala... Na kraju, treba videti kevu sa suzom u oku a potom je muski zagrliti... I potom se, zbog te iste zene, prihvatiti mucnog posla grebovanja nekoliko desetina casova materijala, radi permanentnog cuvanja u digitalnom obliku!

PS: definitivno cu poceti da "blogerisem" :)

Srdjan Barac
2.3.2007, 0:08
Pa ne bas, sve zavisi koji fotoaparat, a i to se bas ne isplati, zato sto to kad se radi menjaju se ledja aparata a to kosta, maltene kao jedan novi digitalni fotoaparat.