PDA

Prikaži potpunu verziju : Početničko overklokovanje procesora

daco kralj
24.2.2007, 8:49
nadam mse da se neki nece ljutiti sto postavlajm suvise pocetnicko pitanje ali moram

Imam amd sempron 2500+ na 1.4 GHz i maticnu ASUS K8U-X,pa me intersuje mozeli neko kratko da mi objasni sta i kako treba da podesim u BIOSU,da bih overclocovao procesor,jer me ova njegova sadasnja brzina izludjuje

polarnimeda
26.2.2007, 1:10
OC ne moze biti za pocetnike jer moras znati sve da bi OC, ne samo osnovno... To nije kao kada igras fudbal, pa moze i bez finti... Ovde moras sve da znas. Ali ajde, u najkracim crtama!

- Prvo, pre svakog OC postoji mogucnost da izgubis garanciju ili ostetis neku od komponenti. Svaki OC je drugaciji i zavisi od masine koju imas, pa se o svim detaljima moras konkretnije raspitati. Tako su neke komponente pogodnije za OC, a neke ne!

- Osim ovoga, u samim biosima postoje razlike u terminologiji, pa se i za to treba spremiti unapred, pogotovo ako OCujes prvi put!

- Pre OC moras u BIOSu da zakljucas AGP/PCIEX i PCI kako se vrednosti ne bi menjale sa dizanjem brzine procesora.

- OC se vrsi podizanjem FSB-a i tako direktno povecavas hercazu procesora. Taj FSB se inace mnozi sa multiplikatorom (razliciti su na razlicitim procesorima) da bi dao konacnu brzinu procesora. FSB se iz predostroznosti, uvek dize pomalo- po 3-5MHz sve do granice kompa ili brzine za koju se odlucis! Nekada dizanje napona pomaze da podignes maximum OCa, ali je bolje da se odmah ne petljas i oko toga (dok ne savladas osnove)!

- Sa podizanjem FSB-a podize se i memorija, pa ako povecavas FSB za vise od otprilike 20-ak Hz, moraces da "spustis" memoriju sa odnosa 200 na 166 ili 133Hz (ovo je primer u slucaju PC 3200/400 Memorije). Ovde postoji gomila opcija oko memory timings-a, koje moras konkretnije prouciti, iako uglavnom sve radi ako ostanu na svome (naravno, tada ne izvlacis maximum maximuma iz nje).

- HT link je ono sto se takodje smanjuje pri povecavanju FSB-a, i to sa 1000 na 800 ili 600Mhz (tj. u nekim biosima sa 5x, na 4 ili 3x)

- Posle svakog OC (tj svakog malog dizanja FSB-a) trebas koristiti test programe kojima ces proveriti stabilnost "novog" kompa. Npr. Prime95 za procesor, i memtest za memoriju. Sppedfan-om mozes pratiti temperature, jer se posle OC povecavaju.

- Graficka karta se OC-uje posebno i ona je najmanji problem jer postoji gomila jednostavnih programa predvidjenih za to. Takvi su npr. Ati tools i Riva tuner.

Eto toliko. Sve ono sto je potrebno da bude konkretnije vezano je za same komonente kompa. Internet je pun primera i saveta, i treba ih sto vise i sto sistematicnije "prouciti" dok ne dobijes pravu sliku. Sve radi polako i sa paznjom, i ne bi trebalo da bude ikakvih problema! To sto su neki radili OC za 15 minuta, moze da znaci samo da dobro poznaju svoj komp, da su imali srece ili da ce im komp krace trajati!

Srecno ;)

glitch
26.2.2007, 2:48
...FSB se iz predostroznosti, uvek dize pomalo- po 3-5Hz sve do granice...
Mislis na MHz? ;)

MarkoZ
26.2.2007, 3:00
- Pre OC moras u BIOSu da zakljucas AGP/PCIEX i PCI kako se vrednosti ne bi menjale sa dizanjem brzine procesora.

E ovo se pitam vec neko vreme. Kako da vidim kolike su mi te vrednosti ili kako da ih zakljucam(na koliko da ih podesim)posto mi u biosu stoji na auto i koliko znacaja imaju uopste te vrednosti? Ne verujem da bas toliko uticu na stabilnost. :icon_scra

glitch
26.2.2007, 3:10
Uticu. Dizanjem vrednosti FSB-a prakticno podizes vrednost svim magistralama sistema (jer se sve racunaju preko FSB-a). Mozes da spalis plocu. Procitaj manual od ploce za konkretna podesavanja u tvom bios-u.

polarnimeda
26.2.2007, 3:46
Mislis na MHz? ;)
Da ;) Ispravio sam.
Mada, zanimljiva je pomisao (da je to moguce) da neko radi OC dizuci hercazu za nekoliko HZ :) Trajalo bi verovatno nekoliko zivota :rofl:

glitch
26.2.2007, 3:57
Mozda na nekim extremnim vrednostima gde lako dolazi do obaranja... Mada ne verujem da par Hz-a cini skoru na tim extremnim vrednostima... Opet, "takmicarima" je svaki bitan (za takve stvari stvarno treba biti krelac) :rofl:

Bond_007
2.3.2007, 12:25
nadam mse da se neki nece ljutiti sto postavlajm suvise pocetnicko pitanje ali moram

Imam amd sempron 2500+ na 1.4 GHz i maticnu ASUS K8U-X,pa me intersuje mozeli neko kratko da mi objasni sta i kako treba da podesim u BIOSU,da bih overclocovao procesor,jer me ova njegova sadasnja brzina izludjuje

moj sempron 2200+ radi na default 1.49GHz naravno bez overkloka, tvoj 2500+ bi trebao po default-u da ima vise od mog
takav CPU je malo zastareo za igranje (ako za to koristis komp) mada nisi napisao koliko rama imas i za sta ti to komp koristis pa te sparost izlidjuje i dal si siguran da je problem u procasoru

Mare[Bg]
2.3.2007, 15:59
moj sempron 2200+ radi na default 1.49GHz naravno bez overkloka, tvoj 2500+ bi trebao po default-u da ima vise od mog
takav CPU je malo zastareo za igranje (ako za to koristis komp) mada nisi napisao koliko rama imas i za sta ti to komp koristis pa te sparost izlidjuje i dal si siguran da je problem u procasoru

Tvoj sempron je socket A dok je njegov socket 754 i radi na fabrickoj frekvenciji.

VelisQ
3.3.2007, 1:41
Ako su mislio da klokujes CPU na K8-UX, zaboravi na to. Imao sam susret sa nekoliko takvih ploca i one jedva rade na default vrednostima, a kad bi se kloknule izludele bi totalno.

Ne znam ko te je nagovorio da uzmes tu plocu, ali gledaj da je sto pre menjas i ako nista uzmi bar VIA cipset, bolji je od ULija.

AstraLogos
3.3.2007, 14:40
Ako su mislio da klokujes CPU na K8-UX, zaboravi na to. Imao sam susret sa nekoliko takvih ploca i one jedva rade na default vrednostima, a kad bi se kloknule izludele bi totalno.

Ne znam ko te je nagovorio da uzmes tu plocu, ali gledaj da je sto pre menjas i ako nista uzmi bar VIA cipset, bolji je od ULija.
Ne pisi napamet. ULI je kupljen od strane NV vise od godinu dana i odlicno radi. U nekim testovima pokazao se cak boljim od NF chip seta. Pogledaj na benchu gde NV6600GT u 3dmark03 i ULI chipset ima identican skor sa NV7600GT sa NF3 mislim chip setom. :eek:
To sto natrcite na neke krsh ploce ne mora da znaci da je do chip seta.
Uostalom vidi se u profilu imam Abt UL8 pa cu da vam iznesem utiske i slike sa ostvarenim rezultatima kako za OC tako i za gaming mod.
Poz

VelisQ
6.3.2007, 0:45
@Astra
A sta ti je K8U-X nego krs?
Polutka napravljena koliko da radi (lepo ti kaze ono X na kraju) u office rezimu i to samo po lepom vremenu (ruku na srce za plocu od 35€ niko ni ne ocekuje vise).

AstraLogos
6.3.2007, 1:49
@Astra
A sta ti je K8U-X nego krs?
Polutka napravljena koliko da radi (lepo ti kaze ono X na kraju) u office rezimu i to samo po lepom vremenu (ruku na srce za plocu od 35€ niko ni ne ocekuje vise).
Tu si u pravu sto se tice navedene maticne ploce. :)
Ali ono sto si napisao za ULI chipset nisi u pravu i jos da je gora od VIA-e.
Inace Abit UL8 u nemackoj u kompletu sa procesorom i kulerom je jeftinija varijanta i kosta oko 80e sto znaci kod nas bi bila minimum 100e.
Sa obicnim Kingstonom DDR 400 radi na 230/460 max stabilno a gurao sam FSB i na 250/500 za memoriju.
Dakle sem dignute magistrale nista klokovano sa NV7600GT i starim win. baca u 3dmark 01 20400 poena sto je vise nego odlicno sa procesorom na 1.8GHz.
Kondezatori su posebna prica i pripadaju najnovijoj generaciji. Daleko su izdrzljiviji od obicnih elektrolitskih a i vek trajanja je duplo duzi i jos su originale japanezi. Samo na memoriji u 4 slota ide 8GB rama. Ima izuzetno dobro napajanje sto je glavni preduslov stabilnosti systema. A podnozje prima sve Athlon procesore od FX do X2 serije.
Eto toliko za sada. Ako treba okacicu screen shotove.
Poz.

Bond_007
15.3.2007, 10:19
;218026']Tvoj sempron je socket A dok je njegov socket 754 i radi na fabrickoj frekvenciji.

vidi stvarno :)

Zeljko95
14.1.2011, 22:13
E ovako imam AMD Athlon(tm) Processor LE-1640 2.60GHz i maticnu plocu BIOSTAR MCP6P M2+ interesuje me kako bi mogao i koliko da povecam brzinu procesora?

Luka.
14.1.2011, 22:22
Iscitaj pazljivo sledecu temu, i obrati paznju na to kada je pisan poslednji post u ovoj temi:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=54621