Prikaži potpunu verziju : Kako najbolje da se umrežim sa komšijom?
Koji je najbolji nacin da se umrezim sa komsijom(razlog: jedna predplata za ADSL) da li je bolje kablom ili wirellesom (na jednom laptopu ima integrisan), ili kako vec?I, kako da ''podelim'' tu vezu sa internetom (kako se to ustvari radi)?
Kabl a za vezu ne znam detalje...
Koji je najbolji nacin da se umrezim sa komsijom(razlog: jedna predplata za ADSL) da li je bolje kablom ili wirellesom (na jednom laptopu ima integrisan), ili kako vec?I, kako da ''podelim'' tu vezu sa internetom (kako se to ustvari radi)?
-Koliko je vas u komšiluku , koliko je računara u toj mrezi ?
-Moraš dati malo više detalja....
U načelu najbolja varijanta je definitivno kabli.......
Ja imam kod kuče jednu takvu mrežu gde nas sedmoro delimo internet..
IP adrese za Home Network su iz ranga 172.16.0.1 pa sve do 172.16.0.7
Subnetmaska je 255.255.0.0 . Što se tiče interneta kod mene na krovu je Wireles AP Koji je podešen od strane provajdera I svako od nas sedmoro ima svoju IP Adresu iz opsega 10.11.12.x… AP je vezan na Swich na koji su nakačeni korisnici …. Isti svich koristimo I za local I za internet I zasad nemamo problema.... Kod večine klijenata u mreži su na jednoj mrežnoj kartici po dve IP adrese (jedna za lokal a druga za internet), tu takođe nema problema i internet i naša lokalna mreža rade perfektno... Napravi specifikaciju (koliko u mreži imaš korisnika , koliko ste udaljeni jedni od drugih koliko koji računar ima mrežnih kartica.... i koliko love za postavljanje mreže imate...ja cu se lično potruditi da ti dam svoj predlog kako mreža treba da izgleda i postovaću i šemu....iz mog primera mreže si video kako deljenje interneta izgleda na više korisnika sa nezavisnim protokom....
Poz.
:ciao:
Planiram samo dva racunara,razdaljina je 3 metra izmedju kuca(plus kabal po kuci...),ili bol
ja bi bila bezicna konekcija(njegov laptop ima Wireless braodcom 802.11 b/g(ma sta to zncilo;-))).Planiramo da uvedemo kod njega ADSL i da zajedno koristimo,e sad,zanima me kako je ta konekcija podeljena(u fazonu kad samo ja,ili on koristimo net,imamo punu brzinu,ili kako vec...) i kako se deli net(trebaju li 2 IP,ili kako vec..
Vrlo malo znam o tome...
Daklem moj predlog bi bio sledeći :
5625
To odprilike znači !
- Trebaš uzeti jedan Wireles ADSL Ruter (Primer (http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=HW06-000115))
- Na Desktop računaru će ti biti potrebna mrežna karta :)
- NoteBook kao što si već napomenuo postoji WiFi kartu...
Šta trebaš da uradiš :
1. Što se tiče Wireles ADSL Rutera možeš pitati provajdera dali ima nešto u ponudi a ako ne onda ćeš pazariti nešto poput onog modela koji sam ti naveo u primeru...
2. Ruter koji budeš pazario odnećeš da ti podese u predstavništvu provajdera od koga ćeš koristiti ADSL usluge....ADSL ruter može da se podesi na više načina jedan od dva tebi prihvatljiva načina bila bi :
-Da svako ima svoj protok ti svoj a tvoj komšija sa NoteBook-om svoj.
-Da obojica koristite isti protok pa ko koliko zagrabi (Ne preporučujem ti)
3. Što se tiče podešavanja lokalne mreže to sam već objasnio pre par dana ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=11879)
To bi bilo ukratko kako ja vidim deljenje ADSL-a između tebe i tvog komšije ....
Naravno ako ti je Wireles ADSL Ruter preskup uvek možeš uzeti neki klasičan model (koji nema mogućnost wireles povezivanja preko njega na net) , takve modele nude svi ADSL provajderi uz doplatu od 15-20 Eura u dinarskoj protivvrednosti...
Pozdrav.
Ima li promena ako je konekcija na net bezicna,a ne adsl?
Ima li promena ako je konekcija na net bezicna,a ne adsl?
Naravo :)
1. Varijanta :
Ako idalje insistiraš da se laptop idalje "kači" na net bežično onda ćeš morati na pristupnu tačku (AP) priključiš jedan bežični ruter preko koga će se laptop konektovati na net.
5883
2. Varijanta :
Ako se i laptop i desktop računar konektuju na net preko UTP kabla onda ti neće biti potreban ruter već ć poso odrađivati i sam (AP) ..... U najgorem slučaju ako (AP) ima samo jedan UTP port kao sšto je kod recimo mene slučaj moraćeš da dokupiš jedan Switch kako bi sve lepo uvezao.....
5880
5881
neznam zasto se svi zaludjuju wireless-om. ja lepo sa komsijom koji je 3 sprata nize u zgradi delim vezu ruterom 1na4
lepo sam izbusio rupu na stoku od mog prozora da izvucem kabl napolje na terasu onda spustim 3 sprata nize do njegove terase kod njega sam uzbusio rupu da ubacimo kabl i gotov poso naravno treba tu imati nekoliko obojnica kako bi se kabl lepo fixirao uz zid da ne mlati i naravno kupiti oblozen kabl za spoljasnju upotrebu ... cela filozofija kosta oko 3 ljade
najprostije resenje uvek je najbolje resenje
I najbrže... I najstabilnije... Sve zavisi koliko mu je komšija daleko, ali kabl+2x gigabitna mrežna i bog te veselio...
Ma to stoji da je Wire kombinacija em jeftinija , brža i pouzdanija o Wireles varijante ali zar ne vidite da čovek ima laptop u mreži koji uz to ima i Wireles karticu... Pa verovatno zbog toga se raspituje za taj vid umrežavanja , želi da postigne podpunu mobilnost laptop računara po kući bez da iza sebe vuče bilokakve kablove e pa tu je Wireles varijanta bolja od Wire varijante.....i samo zbog toga bi je preporučio.....ali ako bi laptop više koristio kao desktop (da stoji mahom na jednom mestu) onda definitivno Wire varijanta jer je brža i pouzdanija od Wireles-a....Dobio je odgovore...rečene su prednosti i mane i jednog i drugog načina umrežavanja sada neka on sam vidi šta mu najviše odgovara pa neka sam odluči ....
poz. :ciao:
Ovako stvari stoje:
Nemam opticku vidljivost za taj net,pa se vracam adsl-u (kazu ljudi da tek za nekoliko meseci pocinju sa ugradnjom:-()
A,ako bih se umrezio kablom, treba mi samo kabal njega ili jos nesto?
Hvala za pomoc!
A,ako bih se umrezio kablom, treba mi samo kabal njega ili jos nesto?
Ako te ja dobro razumem sad hoćeš da umrežiš Laptop i Desktop Kablom pa sad pitaš šta ti je potrebno !
E pa ovako :
pođimo od činjenice da oba kompa imaju po jednu 10\100 MBit-nu mrežnu karticu , u tom sluxzaju će ti samo trebati jedan crossower kabli kojim češ povezati ta dva računara ...
Detaljnije uputstvo na tu temu ćeš naći : ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=11879)
DarkNemos
30.3.2007, 21:46
Ovako stoji problem:
Ja hteo da se umrezim sa burazerom koji je u istoj sobi i... kupio cross kabal i prikljucio. Napravio home or small ofice konekciju. Snimio na flopy, odneo do drugog racunara i zavrsio sa flopijem shto je trebalo, podesio sharing i windows firewall, podesio razlicit ip za 1 i isti subnet mask (255.255.255.0) i podesio isti workgroup i nece.
Ja imam Gigabyte GA-M55S-S3 plocu (AM2) a burazer MSI K8N Neo3. Kod mene je sve ok. Vidim njegov komp u My Network Places i udjem u shareovani c drive i mogu da udjem u njega al nemogu da idem u njegov program files i windows folder. U documents and setting mogu da idem dok ne kliknem na ime njegovog profila.
Jel treba da se pojavi 10/100 konekcija ili 1Gbit(kao sto je kod mene?)?
Na njegovom kompu se nevidi moj komp uopste. Mislim da je u pitanju driver za lan al nisam siguran. Na instalacionom disku za plocu u folderu networking ima oko 20 drivera pa neznam koji da instaliram. Nigde nepise ni lan ni rj-45. (Ni prilikom instalacije windowsa nije se pojavila opcija za podesavanje mreze dok na mom kompu jeste(sp2)).
Help!!!
Ovako stoji problem:
Na njegovom kompu se nevidi moj komp uopste. Mislim da je u pitanju driver za lan al nisam siguran. Na instalacionom disku za plocu u folderu networking ima oko 20 drivera pa neznam koji da instaliram. Nigde nepise ni lan ni rj-45. (Ni prilikom instalacije windowsa nije se pojavila opcija za podesavanje mreze dok na mom kompu jeste(sp2)).
Help!!!
Da je do drajvera ne bi uopste mogao da pridjes njegovom kompu. Jel na burazerovom kompu sp1? To bi mogao da bude problem. Probaj da iskljucis win firewall za lokalnu konekciju ili jos bolje stavi na burazerov komp win sp2 ako mozes. Sa dva kompa sa sp2 prilikom umrezavanja nikad nisam imao problema (takva jedna mreza mi obezbedjuje internet).
DarkNemos
30.3.2007, 22:00
Da je do drajvera ne bi uopste mogao da pridjes njegovom kompu. Jel na burazerovom kompu sp1? To bi mogao da bude problem. Probaj da iskljucis win firewall za lokalnu konekciju ili jos bolje stavi na burazerov komp win sp2 ako mozes. Sa dva kompa sa sp2 prilikom umrezavanja nikad nisam imao problema (takva jedna mreza mi obezbedjuje internet).
Oba su sp2. Zaista cudno...
uf... "tko sto zna, krhko je znanje"
Jel ti cross-over kabal 100% ispravan? probaj da zamenis mesta konektorima.
Stavi IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2 na kompove, SNM 255.255.255.0 i isti workgroup. Share-uj direktorijume koje hoces i to bi trebalo da bude to.
DarkNemos
30.3.2007, 22:45
uf... "tko sto zna, krhko je znanje"
Jel ti cross-over kabal 100% ispravan? probaj da zamenis mesta konektorima.
Stavi IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2 na kompove, SNM 255.255.255.0 i isti workgroup. Share-uj direktorijume koje hoces i to bi trebalo da bude to.
Posle reinstalacije oba sistema (uradio danas) i svih podesavanja koji je trebalo sada svaki kompijuter vidi samo sebe.
Ili postoji neka podesavanja za koja ja neznam ili je kabal los ili je neslaganje medju drajverima.:n-cc2:
DarkNemos
30.3.2007, 22:55
Sredio sam. Sad radi perfektno... Na jednom je bio ip 192.168.0.1 a na drugom 192.168.100.100 Mozda je zbog toga bilo. Takodje sam instalirao nvidia forceware Network Access Manager. Mozda je i to bilo potrebno.
Anyway hvala na ogromnoj pomoci.... Mucio sam se oko ovoga 2 dana:n_klanja:
jel mozes da pingujes kompove medjusobno?
u cmd kucas ping "IP kompa"
ako dobijas odgovor, fali ti neko podesavanje (koje, ubi me ako mi nesto pada na pamet)
ako ne dobijas odgovor podesavanja su OK, problem je do kabla ili kartica...
EDIT: drago mi je sto je proradilo... i da definitivno je bilo zbog toga. Mada taj nVidia-in Net Access Manager, ja bih probao bez njega...
DarkNemos
30.3.2007, 23:07
jel mozes da pingujes kompove medjusobno?
u cmd kucas ping "IP kompa"
ako dobijas odgovor, fali ti neko podesavanje (koje, ubi me ako mi nesto pada na pamet)
ako ne dobijas odgovor podesavanja su OK, problem je do kabla ili kartica...
Ukucao i dobio ovo:
Pinging 192.168.0.2 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.2: bytes=32 time<1ms TTL=128
Ping statistics for 192.168.0.2:
Packets: Sent = 4, Recived = 4, Lost = 0 <0% lost>,
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms
Jel ovo ok?
To je to. Mreza radi... Cestitam. Ako si podesio share-ovanje kako treba, trebalo bi da vidis sve kompove na mrezi i da mozes da pristupas deljenim folderima (i da upisujes u njih, ako si tako odredio)
DarkNemos
30.3.2007, 23:19
To je to. Mreza radi... Cestitam. Ako si podesio share-ovanje kako treba, trebalo bi da vidis sve kompove na mrezi i da mozes da pristupas deljenim folderima (i da upisujes u njih, ako si tako odredio)
Ma sve radi ok. Ooooo .... Hvala bogu i tebi za pomoc:D
Nego kako sad da podesim da se konektujem preko njegovog modema? Treba da sharujem konekciju ili shta?
On treba da podesi ICS - Internet connection sharing!
Nego kako sad da podesim da se konektujem preko njegovog modema? Treba da sharujem konekciju ili shta?
Ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=231781&postcount=67) ćeš naći linkove ka tutorijalima kako da napraviš ICS (Internet Connection Sharing).
SASKO THE MIGHTY
24.4.2007, 23:20
Znam da je relativno stara tema ali ko velim da ne pocinjem novu kada je slicno pitanje.
Naime (konacno) dobio sam ADSL - 512 i podelio bi sa bratom protok, i sve to lepo radi preko LAN-a. ali problem se javlja kada se on odpanji i povuce 60 KBps a ja nemogu da otvorim ni google. dali moze nekako (sem rutera jer sezam trazi 1200 din za gore pomenuti) da se limitira protok (po mogucstvu bez treceg kompa koji bi bio server i davao na kasicicu neta ovim kompovima.)
Hvala.
Instaliraj NetLimiter (ali moras na svakom kompu) i ogranici promet svima u mrezi...
bladerunner
25.4.2007, 0:13
Teoretski da... Mogao bi da potrošiš mesec dana bistreći kako da angažuješ Windowsow QoS, nakon čega bi ti se smučilo i verovatno bi prokleo dan kada si saznao za kompjutere... :)
Mogao bi da potražiš neki od programa koji to mogu da rade, mislim da bi NetLimiter mogao to da obavi, ali on zahteva dosta interakcije od korisnika... Nije preterano pametan...
Postoje još neka rešenja za QoS pod windowsima, ali to bi neko drugi morao da ti objasni, pošto ja nisam imao iskustva sa njima...
Računar Linux-om u ulozi rutera bi ti ovaj posao radio odlično. Ovo je najbolja i potencijalno najjeftinija varijanta (ako imaš neku kršinu od kompa u ostavi), ali je i najteža za podešavanje, pogotovo ako ne znaš L od linuksa...
E sad, ruter... Ne znam koje đubre telekom sad nudi, ali sam prilično siguran da je đubre... Za solidan kućni ruter sa QoS mogućnostima, morao bi da odvojiš bar €30...
Za umrezavanje samo dva racunara od wireless opreme sta treba i koliko bi kostalo.
Za umrezavanje samo dva racunara od wireless opreme sta treba i koliko bi kostalo.
Zavisi od razdaljine ta dva računara ... U slučaju da su u istoj prostoriji (stanu) posao bi vršile dve W. mrežne kartice sa pripadajućim antenicama .... U slučaju da je razdaljina veća 50-60 metara recimo opet bi vršile posao te dve kartice stim što bi morao da dokupiš jače antene sa pojačanjem recimo 12dB (naravno i u tom slučaju antene bi morale da imaju optičku vidljivost jedna sa drugom) , stim što dužina kabla između antene i kartice u principu nebi smela da pređe 5-6 metara..... U slučaju da je razdaljina između računara veća od navedene umesto kartica bi morao da uzmeš 2 eksterna uređaja (AP-a). Kada su AP-I u pitanju preporučena dužina antenskog kabla takođe nebi trebala da pređe 5-6 metara. S tom razlikom što komp od AP-a može biti udaljen i do 50 metara iz razloga što se komp i AP spajaju preko UTP kabla i "klasične" 10/100 mrežne karte. Cena W. mrežnih kartica se kreću od 20 eura pa naviše Eura u zavisnosti od proizvcođača (kvaliteta opreme) . Eksterne antene se kređu od nekih 15 pa naviše eura sve zavisi od pojačanja signala u (dB) , od toga kakav tip antene želiš i sl. Antena te jedino može ispasti jeftinije ako se baviš samogradnjom antene (ali o tome ti ja nemogu ništa preciznije reći iz razloga što si nisam bavio time) . Cena eksternih uređaja (AP-ea) se kređe u rasponu od 40-50 Eura pa naviše sve u zavisnosti od proizvođača , kvaliteta , performansi i mogućnosti samih uređaja. Ako te još interesuje preporuka , za kartice nemam neku određenu preporuku , što se tiče Antena ja bi ti preporučio neki Yagi usmereni model antena....
8163
Što se tiče preporuke za eksterni uređaj tu su moji favoriti uređaji firme LinkSys , razlog je taj što na njima kao potvrda kvaliteta logo čuvene kompanije Cisco ... A kao drugu bitnju činjenicu izdvojio bi lako prilagođavanje Linksys uređaja određnom zadatku koji uređaj treba da obavi tako recimo Linksys WRTP4G\GL\GS koji je po defoutu Ruter , bez problema može da se prebaci u AP mod i obratno....
Eto to je ukratko o tome šta ti je potrebno za bežično umrežavanje 2 računara....
Nadam se da si zadovoljan odgovorom ... ako imaš još neko pitanje a ti izvoli pitaj....
A drug je preko puta mene znaci nema ni 50 metara ali tu su zidovi koji slabe signal pa se pitam da li bi moglo samo sa dve kartice bez dodatnih antena.
Pa vidi u principu ti mozes da kupis dve malo kvalitetnije kartice npr. neke delinkove , pa da probas. Pa ako nece a ti onda dokupis i dve usmerene antene recimo od 12dB one bi odradile posao . Ako se odlucis za tu varijantu imaj u vidu duzinu antemskog kabla (vec sam pominjao u predhodnom postu).
Ja bih zeleo da se umrezim sa drugom koji zivi u zgradi na oko 100m od mene.On je na 3spratu,a ja sam u prizemlju.Zelimo da se umrezimo radi igranja igara.KAKO?
Ja bih zeleo da se umrezim sa drugom koji zivi u zgradi na oko 100m od mene.On je na 3spratu,a ja sam u prizemlju.Zelimo da se umrezimo radi igranja igara.KAKO?
Dva načina kako da povežeš tebe i komšiju imaš svega 3 posta iznad tvog u postu #29 (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=264593&postcount=29) ....
@Misone: verovatno bi mogli i ethernetom da se povezete, ako imate LAN kartice. Tu bi duzina kabla bila ogranicavajuci faktor ali bi radilo, pod uslovom da vam ga neko kvalitetno krimpuje.
mozete se umreziti mreznim kablom (utp) vjerovatno ne bi bilo nikakvih problema posto kablo moze ici i do 1 kilometra. ali neznam da li bi bilo komplikovano posto ste u 2 razlicite zgrade. Pre par godina bio sam umrezen sa drugom preko ftp kabla na nekih 70-ak metara nije bilo nikakvih problema, bili smo umrezenu ftp(?) kablom, kad sam kupovao rekli su da nemaju utp nego imaju ftp koji je bio malo skuplji, pazario sam ftp kablo i jos uvjek neznam kakva je razlika izmedju utp i ftp...
Bryan Fury
19.8.2007, 12:44
Teško da će to ići mrežnim kablom, 100m je 'plafon' dužina za mrežni kabl ako je kvalitetno izveden, baš bi voleo da vidim taj kilometar kako radi. :opanachke
100BASE-T - A term for any of the three standards for 100 Mbit/s Ethernet over twisted pair cable up to 100 meters long. Includes 100BASE-TX, 100BASE-T4 and 100BASE-T2. All of them use a star topology.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_physical_layer
Teško da će to ići mrežnim kablom, 100m je 'plafon' dužina za mrežni kabl ako je kvalitetno izveden, baš bi voleo da vidim taj kilometar kako radi. :opanachke
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_physical_layer
haha evo sad ces videti. http://www.beogradwireless.net/experiment.html eto imas tu pa se uvjeri. Sjecam se da sam i ja trazio na netu koliko je ogranicenje u duzini kabla kad sam se pre 2-3 godine povezivao sa drugom, uglavnom je to bilo oko 100m ali na jednom sajtu sam nasao da moze biti oko 300 metara i to mislim da sam nasao na nekom sajtu koji se bavi proizvodnjom tih kablova mada nisam siguran,a na velikim daljinama brzina ne opada samo se povecava kasnjenje. Eto a neki dan sam trazio nesto na netu vezano za wireless i sasvim slucajno sam naleteo na gore pomenuti link na kome pise da moze i 1km.
Bryan Fury
19.8.2007, 14:15
Pa nek' proba i on isto tako s komšijom, ako mu ne bude radilo, znaće kome treba da se obrati za pomoć. :D
@darko90: jes' ali preko optickog bridza. :p
Ma radice, neka kvalitetnija gigabitna LAN + STP kabl i nema ni zime ;)
Pa nek' proba i on isto tako s komšijom, ako mu ne bude radilo, znaće kome treba da se obrati za pomoć. :D
nemam pojma ali na 70m radi 100% sigurno i provjereno bez ikakvih problema. Kablo je bilo ftp 2 i godine je bilo napolju i zimi iljeti i furalo je, a ako hoce on neka pokusa mada ja mu ne mogu nista garantovati.
Samo da vam kazem svima ko se umrezava da U SIROKOM LUKU IZBEGAVATE DA KABLOVE PREVLACITE PREKO BANDERA, da one b*dale (nadam se da necu uvrediti nekog... ovo sto sam rekao odnosi se na neke starije i neobrazovane... ) iz elektrodistribucije ne bi pomislili da kradete struju...
Samo da vam kazem svima ko se umrezava da U SIROKOM LUKU IZBEGAVATE DA KABLOVE PREVLACITE PREKO BANDERA, da one b*dale (nadam se da necu uvrediti nekog... ovo sto sam rekao odnosi se na neke starije i neobrazovane... ) iz elektrodistribucije ne bi pomislili da kradete struju...
Jos jedna preporuka,ako kablovi prolaze vece razdaljine,ispod ili iznad zemlje, bolje je izdvojiti nesto dodatnog novca za kabl sa potpunom izolacijom nego da vam na kisi stradaju kompjuteri i mreza zbog jeftinog kineza.
Najveca opasnost za mreze su udari groma,izmedju ostalog.
Upravo to su STP kablovi (manje podlozni atmosferalijama).
Bryan Fury
19.8.2007, 20:05
nemam pojma ali na 70m radi 100% sigurno i provjereno bez ikakvih problema. Kablo je bilo ftp 2 i godine je bilo napolju i zimi iljeti i furalo je, a ako hoce on neka pokusa mada ja mu ne mogu nista garantovati.
Koliko vidim on reče da je oko 100 metara od jedne do druge zgrade. Tako da će od jednog do drugog računara biti verovatno i više metara, možda i 120. Mislim da ako kupi toliku dužinu verovatno mu to neće raditi kako treba, ako mu uopšte i bude radilo. Bolje da ide na wifi opciju.
E ovako ... Moj komsija koji onako kao malo priglup :) u vezi sa racunarima , ubacio je wireless kuci za neverovatnih 12000 din za opremu :D i plus sto mora da plati 1000 din mesecno na pretplatu . za te pare dobija 100kb/s i konekciju koja se gubi na svakih 15 minuta . smesno zar ne ? i to mu je bilo dovoljno .
Nego , on je imao AP (tamo neki š)koji je stajao u plasticnoj kutiji od kolaca napolju (bila je oblepljena kvalitetnim made in china selotejpom) , koji je kako on kaze tako postavila ekipa za ugradjivanje te opreme , i sve je islo glatko naravno dok nije prekidao net kad se pojavi oblacic na nebu . i tako je on uzivao 15-ak dana ,dok nije dosla ona oluja i prakticno otvorila kutiju od AP (naravno na AP je padala kisa ) , i kad su prosle one oluje Net vise uopste nije radio . On kaze da je to privremeno i da ce da se popravi a ja ne znam sta da mu kazem . ja mislim da je najverovatnije da je AP preminuo . Da li sam u pravu ?
izvinite za upadanje u temu
ForceWare
19.8.2007, 22:33
@Peruzzi
Opšte je poznato da je voda sinonim za death kad je reč o bilo kakvim elektronskim uređajima (pogotovo ako su uključeni kad dolaze u dodir sa H2O).
Tako da, kaži komši tužnu vest, ali nežno :)
Bryan Fury
19.8.2007, 22:36
Slažem se, kad pokisne nešto što se napaja strujom to je to. Pravo je čudo da je samo AP riknuo. :)
Moze biti bilo sta (rece da mu je i pre Oluje radilo kilavo) mada, komsija ti je ubedjen da nije izvacaren pa mislim da te nece slusati sta god mu ti rekao. Znas kako kaze jedna nasa narodna mudrost: ovce sluze za sisanje.
@Peruzzi
Opšte je poznato da je voda sinonim za death kad je reč o bilo kakvim elektronskim uređajima (pogotovo ako su uključeni kad dolaze u dodir sa H2O).
Tako da, kaži komši tužnu vest, ali nežno :)
nisi u pravu ja sam jednom slucajno prosuo vodu iz case na harddisk za vreme reinstaliranja windovsa (hard mi je stojao na stolu i na njemu je bio backup), hladan znoj me je oblio, uzeo sam brzo fen i osusio hard:opanachke. Hard disk i dan danas radi bez ikakvih problema.
Bryan Fury
21.8.2007, 23:30
Naravno ne mora da znači, ali kada bi ponovio taj "eksperiment" deset puta, verovatno bi 8 ili 9 puta nešto crklo. Moj kum je jednom prilikom prosuo nešto čaja ili kafe (bilo je vruće) na tastaturu od laptopa i posle toga je bio jedino za delove. ;)
Hmmm da . Danas sam bio kod njega i umesto one dole dve ikonice za konekciju dole (valjda jedna za AP , a druga za LAN) stoje obe ali neta nema . A kad odem na status AP pise da je sent 0 i recieved 0 podataka . Moze da se desi da je i neki problem sa podesavanjima , zar ne ? kad pingujem ip provajdera ono je <1ms znaci radi . ali sad negde postoji problem...
Bryan Fury
22.8.2007, 15:09
Hm... probaj da resetuješ AP.
Ma resetovao sam ga na oba nacina (softverski , mehanicki(moja ruka)). Ono i dalje stoji sent 0 recieved 0 . E sad secam se da je u podesavanjima kod njega bilo nesto PPPoE i L2TP i jos neki krs , i da je ispod pisalo PPPoE disconnected .
A kad kucam u cmd ipconfig ono mi izbaci tri IP , i ja pingujem sva tri i tu je ping <1 jel to OK ?
Bryan Fury
22.8.2007, 15:38
Hm... to mi je prilično neverovatno, da možeš da pinguješ uređaj, a da se saobraćaj ne registruje, jeste da je to sitno, ali opet bi moralo da piše. Je l' možeš da okačiš printscreen ipconfig-a?
cant do that . na drugom kompu je to i to kod komsije
Bryan Fury
22.8.2007, 22:38
Teško će ići napamet. :)
Imas li AP kod komsinke? :p
nema . nego "TEHNICAL SUPORT"<< nemam pojma kako se pise na engleskom, dolazili su juce i rekli su ,citiram : "E brate nemam pojma u cemu je kvar ,cekaj jos koji dan ,donecu drugi AP ,pa cemo sve ispocetka ".
BTW ... zapamtio sam one 3 ip adrese sto stoje u ipconfigu jel ti znaci nesto ovo ?
Bryan Fury
23.8.2007, 8:53
Hm, sad kad su već rekli da će doneti novi AP, onda da sačekamo da vidimo kako će raditi novi. :)
E ovako, ovo verovatno spada u ovu temu...
Ja bi da se umrežim sam sa sobom (lol), ali isključivo preko Wirelessa, pošto su u pitanju Desktop (sa kablovskim internetom) i PSP sa WiFi prijemnikom (802.11b, ako se ne varam)
Bilo bi super da to uradim nezavisno od Desktop računara, znači da radi (taj uređaj - ruter ili šta je već?) i kad on nije upaljen (da se direktno poveže na modem....--? ili da kabl od neta ide direktno u njega?)... ako ne onda kako drugačije?
Bryan Fury
18.9.2007, 0:57
Ko ti je provajder za kablovski net? Ako je sbb, neće moći bez računara.
E ovako, ovo verovatno spada u ovu temu...
Ja bi da se umrežim sam sa sobom (lol), ali isključivo preko Wirelessa, pošto su u pitanju Desktop (sa kablovskim internetom) i PSP sa WiFi prijemnikom (802.11b, ako se ne varam)
Bilo bi super da to uradim nezavisno od Desktop računara, znači da radi (taj uređaj - ruter ili šta je već?) i kad on nije upaljen (da se direktno poveže na modem....--? ili da kabl od neta ide direktno u njega?)... ako ne onda kako drugačije?
Najlaksi nacin ti je da uzmis wireles ruter i preko na njega samo prikacis tvoj PSP. Ali ako imas sbb onda nista od toga jer ces morati da se kazes pomocu destkop racunara. Kod kojeg si provajdera?
SBB, nažalost :(
Šta mi onda preporučujete? Da nije skupo, a da je dovoljno kvalitetno...
Bryan Fury
19.9.2007, 10:59
Neku wifi karticu ili najobičniju mrežnu karticu+access point, ako ti nije bitna nešto veća cena, odaberi ovu drugu kombinaciju.
A šta mislite o ovome:
(nacrtao sam da se ne bi mučio da objašnjavam)
Video sam sličan router u kabinetu za informatiku :D
http://i23.tinypic.com/r8dlqw.jpg
Ove šarene linije su kablovi :D
Znači bukvalno sve ostavim samo povežem ta dva LAN kablom? Jel bi uspelo da radi bilo kako, a možda i nezavisno od kompjutera?
Poz
Bryan Fury
26.9.2007, 14:36
Ne može ti modem biti povezan istovremeno i preko usb-a (sa kompjuterom) i preko ethernet-a (sa ruterom). Trebalo bi da se poveže modem sa ruterom preko ethernet kabla, a potom kompjuter s ruterom i trebalo bi da radi. Osim ako provajder ne dozvoljava takve kombinacije (kao na primer sbb).
Jenkiduduldu
5.10.2007, 22:11
1.) Povezao sam dva računara preko crossover kabla, share-ovao particije, i sve lepo prepoznaje. Učinilo mi se da od tog trenutka pa nadalje moj komp nekako sporije radi (otvara foldere i to), pa me interesuje da li je bitno koji računar nosi oznaku broj 1 u mreži, pošto je u ovom slučaju to moj Pentium 3 na 1GHz a ortak ima jači komp (broj 2)?
2.) Kako da njemu omogućim da koristi moju ADSL konekciju? Da li se ovo podešava prilikom pravljenja Small Office or Home connection-a ili se može naknadno odraditi i kako?
3.) Nisam još uvek uspeo da povežem drugi komp preko prvog na net, a javio mi se jedan problem. Dešava se da mi Pentium 3-ka pokaže zauzeće procesora do 100% (1. - stavio sam da jači komp bude prvi u mreži) i to ne prestaje dok ga ne restartujem. To se desilo dva puta od kada su ova dva računara umrežena. Nisam siguran, ali mislim da se ovo desilo nakon što sam uključio ADSL na Pentiumu posle 10-tak minuta rada. Da li neko zna u čemu je problem i kako ga rešiti?
Hvala.
A šta mislite o ovome:
(nacrtao sam da se ne bi mučio da objašnjavam)
Video sam sličan router u kabinetu za informatiku :D
http://i23.tinypic.com/r8dlqw.jpg
Ove šarene linije su kablovi :D
Znači bukvalno sve ostavim samo povežem ta dva LAN kablom? Jel bi uspelo da radi bilo kako, a možda i nezavisno od kompjutera?
Poz
Ono što nazivaš modemom verovatno je modem/ruter. Dakle, tehnički gledano, trebalo bi da tako može s tim što taj bežični ruter onda treba da radi u bridge modu.
Ne može ti modem biti povezan istovremeno i preko usb-a (sa kompjuterom) i preko ethernet-a (sa ruterom). Trebalo bi da se poveže modem sa ruterom preko ethernet kabla, a potom kompjuter s ruterom i trebalo bi da radi.
Koliko ja znam, može.
A u onom tvom primeru ti ne treba ruter nego svič.
Bryan Fury
6.10.2007, 11:20
Jesi li isprobao takvu kombinaciju da radi? Znam da recimo sa sbb-ovim uređajima tako nešto provereno ne radi; možda negde drugde može, ali voleo bih čuti. :)
Koliko ja znam, može.
A u onom tvom primeru ti ne treba ruter nego svič.
ako se radi o sbb ne moze switch ,zato sto oni imaju dhcp za home paket koji imaju maltene svi,moze samo jedan comp...tj oni vezuju mac adresu kartice ,ili rutera koji stavis ,tako da ako je u pitanju komp onda samo taj komp (pricamo ako je sve stavljeno na switch)moze na net....ako stavis ruter moras da ih zoves da setuju dhcp na mac adresu rutera(ako je pre toga vec bio comp na modemu preko lana)
sve u svemu ja sam taj problem u jednoj firmi resio tako sto sam ubacio jos jednu karticu u komp koji je bio vezan pre toga na sbb modem preko lana ,sherovo internet,a drugu karticu povezao sa switchem,i podesio ostalim racunarima da je taj racunar gateway....to je bilo najjeftinije resenje
i problem je u tome sto onda taj gateway mora stalno da bude ukljucen...
nadam se da sam pomogao pozdrav.....
nighthawk
10.11.2007, 16:53
Ako je nekom tesko da zapamti raspored zica kod lan kablova moze da se posluzi ovom slikom
http://img144.imageshack.us/img144/8103/kabliranjegp4.th.jpg (http://img144.imageshack.us/my.php?image=kabliranjegp4.jpg)
Hteo bih da se bezicno umrezim sa dva ortaka. Jedan zivi u zgradi udaljenoj 300m od moje i vide se medjusobno sa krovova, a drugi zivi u zgradi koja je udaljena 260m od moje i ne vide se medjusobno. Da li je moguce da se umrezim i sa ovim drugim, i koja je potrebna oprema za to ako bismo hteli da delimo adsl od 1,5mb i koliko bi sve to kostalo?
Hteo bih da se bežično povežem sa drugim laptopom (u istom stanu), oba imaju wireless kartice. Ne treba mi deljene internet konekcije tj. mreža bi bila bez rutera, samo za šerovanje fajlova između dva kompa. E sad našao sam po netu neke kao "Idiot`s guides to..." ali ja to ništa ne razumem:)
Da li bi mi neko rekao kako da konfigurišem wireless mrežu?:n_klanja:
Hteo bih da se bežično povežem sa drugim laptopom (u istom stanu), oba imaju wireless kartice. Ne treba mi deljene internet konekcije tj. mreža bi bila bez rutera, samo za šerovanje fajlova između dva kompa. E sad našao sam po netu neke kao "Idiot`s guides to..." ali ja to ništa ne razumem:)
Da li bi mi neko rekao kako da konfigurišem wireless mrežu?:n_klanja:
Ideš naProperties (Wlan kartice)
odaberi karticu Wireless Networks
pa na Advanced
postavi Computer-to-computer (ad hoc) networks only
postavi naziv mreze, postavis IP adrese , share folders i to je to. :ciao:
Ideš naProperties (Wlan kartice)
Jel` ovo iz Device Managera?
Citam na ovom forumu, al ne nadjoh moj slucaj (mozda samo nisam dovoljno pazljivo citao)...
Treba da umrezim dva kompa, zicno, preko kabla.
Internet je s kablovske preko Motorolinog modema Surfboard SB5101E, koji se kaci ili preko mrezne kartice ili preko USB-a.
Kompjutere bih da umrezim nezavisno jedan od drugog,tj. da ne mora jedan da bude stalno ukljucen.
Sta mi treba i kako da podesim konekcije? Switch?
Kako da podesim IP adrese ako imam samo jednu dodeljenu od provajdera?
Ako je to Motorolino čudo stvarno samo modem (ljudi često i rutere zovu "modem"), onda ti treba i jedan mrežni ruter. Ti ruteri obično se zovu "broadband router" i slično. Uzmi model koji ima jedan priključak sa WAN strane i više priključaka sa LAN (lokalne) strane. Modem uključi u WAN preko mrežnog kabla, a oba kompjutera u po jedan LAN priključak. Sva tri kabla treba da budu "neukršteni" dakle isti raspored žica na konektorima sa obe strane.
Ruter treba podesiti tako da se preko modema i protokola PPoE kači na Internet; to ne bi trebalo da bude problem. Kompjuterima treba dodeliti adrese iz adresnog prostora koji traži router. Ruteri su obično konfigurisani tako da adrese LAN subneta treba da budu oblika 192.168.1.x (x veće od 2), sa subnet maskom 255.255.255.0, ali najbolje da proveriš u uputstvu. Ruter se, inače, konfiguriše tako što se jednom od kompjutera pravilno podesi adresa mrežne kartice (prema uputstvu) i onda mu se pristupi iz browsera kucajući adresu koja piše u uputstvu, recimo 192.168.1.1. Tom prilikom obično se mora uneti sistemski username i password (česta kombinacija je admin i admin, mada ima i drugih). Parametri za konfigurisanje dati su u obliku menija na html stranici i nije neki veći problem postaviti, za sam početak, povezivanje na Net preko PPoE.
Kada se sredi povezivanje na Internet, nadgradnju predstavlja podešavanje "port forwardinga" u cilju omogućavanja optimalnog rada p2p programa tipa uTorrent i IM programa tipa ICQ, MSN, gtalk, kvalitetnog razgovora putem programa Skype...
Pa na ovom Motorolinom cudu pise "Cable modem", sto mene navodi na pomisao da je to zaista modem... :)
Znaci nista bez rutera? Nije meni toliko bitno deljenje protoka i te fore, samo da oba kompjuter imaju izlaz na internet... Treba li onda podesavati i Default Gateway, DNS i ostalo na ruteru? Ili cu to naci u uputstvu? Ma malo sam dosadan...
Hvala na odgovoru! Ako bude jos nedoumica...
Encephalon
20.7.2008, 18:50
Pa na tom modemu ili ruteru? Jel imas dva ulaza za lan? Ako imas to nije problem, a ako nemas onda nista bez swicha!!!
da ne otvaram novu temu, imam jedan problem koji je mozda ne moguce resiti .. a mozda je moguce.. pa pitam vas da znam da li da se mucim ili ne.
e ovako, u firmi imamo 15 kompova i svi su umrezeni... i ja hocu da instaliram MSN i ne mogu.. treba mi administratorsko odobrenje neko.. .znaci nista ne mogu.. pa ni datum da promenim. da li je moguce to srediti ? znaci hocu da instaliram MSN ali pise YOU DO NOT HAVE PROPER PRIVILEGE LEVEL bla bla bla...
paulvandyk68
15.9.2008, 13:29
da ne otvaram novu temu, imam jedan problem koji je mozda ne moguce resiti .. a mozda je moguce.. pa pitam vas da znam da li da se mucim ili ne.
e ovako, u firmi imamo 15 kompova i svi su umrezeni... i ja hocu da instaliram MSN i ne mogu.. treba mi administratorsko odobrenje neko.. .znaci nista ne mogu.. pa ni datum da promenim. da li je moguce to srediti ? znaci hocu da instaliram MSN ali pise YOU DO NOT HAVE PROPER PRIVILEGE LEVEL bla bla bla...
Bolje nepokusavaj nista. Mozes nesto "popraviti". Neverujem da bi ti to gazda firme oprostio. (Jedino ako ti nisi gazda firme).
Mozes da saznas administratorsku sifru :).
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=34245
Zna li neko da mi kaze da li je moguce umreziti 3 kompa u LAN, bez neke dodatne opreme, i ako je moguce kako?
water wizard
5.11.2008, 0:04
Zna li neko da mi kaze da li je moguce umreziti 3 kompa u LAN, bez neke dodatne opreme, i ako je moguce kako?
jedino ako imaš dual lan na jednom
pezzilla
17.11.2008, 14:50
Ja, čitah, čitah i nisam našao odgovor na svoj problem (sve nešto slično ali nije to).
Elem, imam sezampro ADSL, desktop sa integrisanim GLANom i laptop sa WLANom, a hteo bih da uzmem wireless ruter kako bih i iz druge sobe preko laptopa koristio isti ADSL internet. Sobe razdvaja jedan zid svega.
Međutim, ne znam da li bih u tom slučaju morao da držim uključen desktop kompjuter, ili bi konekcija bila nezavisna na svakom. Iskreno, to bi me smorilo.
Dakle, treba mi da kad hoću, izađem na internet na bilo kom kompu nezavisno od drugog (da li je uključen, konektovan ili bilo šta drugo), a nekad i odjednom (ja u jednoj, žena u drugoj sobi).
Hvala i oprostite ako nisam pronašao već postavljeni odgovor na to pitanje.
Moj savet je kabal ako je fizicki moguce naravno.
A stto se podele tice to je krajnje jednostavno jer ADSL modemi su u neki ruku i rutirajuci uredjaji i za dva racunara je jedino potrebno podesti Ip adrese i to je to(napminjem to ti je samo za dva racunara)
Herr Milic Nebojsa
15.12.2008, 1:07
http://www.freeimagehosting.net/uploads/th.35ad8e81cb.jpg (http://www.freeimagehosting.net/image.php?35ad8e81cb.jpg)
Povezao sam se sa komsijom u mrezu, i sve ide ok osim:
- deljenja Internet konekcije
- prenosenja fajlova
Da li je za navedene aktivnosti potrebno dodatno podesavanje, ili je dovoljan samo plug and play?
NAPOMENA: LAN funkcionise, igrali smo CIV :kreza:
P.S. Na oba racunara je instalirana Vista Ultimate
LoshMeeBre
1.2.2009, 15:49
E ljudi da li je moguce da wireless ruter dobaci 5 spratova iznad kroz zgradu (znaci nekih 20m max).??.. Jel neko pokusavao to u praksi?? I ako moze neka preporuka rutera bio bi vam do neba zahvalan :O :O Ja sam bacio oko na par D-Link i Linksys modela, posto su koliko sam upucen solidni a ne preskupi, ali ne bih da kupujem ako nema leba da signal stigne koliko toliko stabilan :O :O Znaci nije mi potrebno da izdrzi celih 54Mb/s propisanih vec da fercera nekako ta 4Mb internet stabilno ili bez velikih oscilacija :O :O
pozdrav.interesuje me dali mogu da se umrezim sa ortakom.oboica koristimo gromnet 512+ e sad dali se to radi pomocu nekih programa i kako?mi smo prilicno udaljeni oko 3km.umrezavanje nas intersuje zbog igrica.
hvala unapred;)
Mean_Machine
15.5.2009, 13:22
Treba da povezem dva kompa istoj zgradi ali je sprat izmedju njih. Odlucio sam se za wireless, zbog stanara koje imaju obicaj da cackaju kablove od kablovske a verovatno bi im lan kablovi takodje bili interesantni.
Izbusio bih rupe i izvukao antene napolje(mocicu da postignem opticku vidljivost). Kompovi bi bili blizu antenama.
1.Koji kabl se koristi kod wireless kartica? I koja je cena po metru.
2.Da li antena koja dolazi u karticu moze da se skine i na nju prikaci produzni kabl.
3.Uzeo bih D-Link DWL-G510 karticu. Da li je dobar izbor?
Ko je pametan da mi objasni kako da se wireless povezem sa covekom oko 1 km vazdusne linije daleko
Ja nemam prozore/terase koje gledaju ka njemu, a i zivim u zgradi, fyi :D
Francesko
26.5.2009, 11:25
Mozete li da mi pomognete, situacija je sledeca:
Posto je proslog meseca stigao racun za telefon 8000 skuplji nego inace, svi smo provalili da je sestra za to kriva, jer ceo dan visi na internetu, a na dial-up-u je jer je jos mala za vecu brzinu :dzavo: (inace je 7. razred osnovne). Eh sada kada sam to doznao hteo sam da je zadavim :boxing::icon_evil, a i moja majka :a_whistli. Naravno istog trena sam uzeo motorcangle i cap... Nakon sto je dala svoje pare za placanje telefonskog racuna resio sam da se smilujem i da joj "sprovedem" ADSL.
Telekomov je ADSL 2Mbit d-load/256 upload, modem je Huawey (ili tako nesto).
Moj kompjuter je na gornjem spratu kuce, a njen na donjem. Kabl treba oko 20 metara (znam to jer sam sroveo kabl do dodnjeg telefona, da bni se povezao sa glavnom tel. linijom).
Eh sada ja bi hteo da nekako "kontrolisem" :dzavo: to kada je i koliko ona na internetu, preko nekog dugmeta, tj. da ona nema njenu samostalnost. Mislim ono: "sto bre nemam internet; ma ne znam izgleda nesto rade..."
Sve jedno je da li se kablom ili bezicno povezuje, mada pozeljnije je bezicno.
Pozdrav! :alealeee:
First off, 2Mbit
Second, http://www.freedownloadmanager.org/downloads/network_limiter_info/
Francesko
26.5.2009, 21:58
First off, 2Mbit
Second, http://www.freedownloadmanager.org/downloads/network_limiter_info/
Hvala za program i prepravku, ali takodje mi treba pomoc oko opreme, tj. savet, posto jos nije nista povezano... Takodje neki savet je dobrodosao...
POzdrav!
Ovako..Hocu da se umrezim sa komsijom zbog ADSL-a, kablom, daleko smo nekih 20-25 metara, pa vas molim da mi objasnite na (na srpskom):) kako to ide i sta mi je sve potrebno za to..Zeleo bih da delimo samo internet vezu i da li je uopste moguce deliti samo internet vezu, bez nekih drugih fajlova.I postoji li mogucnost da podelimo internet tako da budemo nezavisni jedan od drugog.. npr kad sam ja na netu i skidam nesto da i on moze u istom trenutku da download-uje??
Molim za odgovor, od ovoga mi zivot zavisi...;)
Greko Darstiva
25.6.2009, 21:50
Da li za ADSL koristis ruter ili modem ? I ako je ruter koji je ?
Nemem jos uvek adsl, stize za nekih 15-20 dana, ali mislim de ce biti modem..Koja je razlika izmedju modema i rutera?
Greko Darstiva
25.6.2009, 22:04
Preko koga uzimas ADSL?
Ako uzimas od Telekoma dobices ruter sa 4 mrezna prikljucka i onda sve sto ti je potrebno je dovoljno kabla od rutera do daljeg kompjutera.
Telekom naravno..A kabl mrezni?Znaci u ovom slucaju delimo SAMO Internet konekciju?To mi odgovara..A da li ce nam veza od npr 1mb/s biti uvek podeljena na po 512 kb/s, nebitno da li je neko od nas na netu??
Greko Darstiva
25.6.2009, 22:18
Telekom naravno..A kabl mrezni?Znaci u ovom slucaju delimo SAMO Internet konekciju?To mi odgovara..A da li ce nam veza od npr 1mb/s biti uvek podeljena na po 512 kb/s, nebitno da li je neko od nas na netu??
Da ovime delite samo net. Kada to lepo povezete skinite sa neta NetLimiter i instalirajte ga na oba kompa. Zatim podelite protok i to je to.
A neka softwerska podesavanja nisu potrebna?Kako ce to da radi na nekih 25 metara daljine?
Hvala na odgovorima..:)
mene zanima povezivanje preko wireless-a sa komsijom, ja sam na 9 spratu a on na 5 tako da je jedno 10-15 metara izmedju nas + zidovi, pa me zanima da li je moguca ta konekcija ili nije mada ja cisto sumnjam...:D:D:D
Mithrandir
2.11.2009, 13:46
I mene zanima slično. Koliki je domet nekog pristupačnog wireless rutera? Ja sam na 5, komšija na 3. spratu. Doduše, i u različitim delovima zgrade smo.
Nije to baš isplatljiva kombinacija. I ako uspeš da se nakačiš, samo ćeš živce da gubiš zbog pucanja mreže.
Mnogo je, brate, nestabilan ovaj wireless. Kabl je zakon ;)
Hoću 2 računara da umrežim tako da djele adsl i fajlove na hdd-u.
Na jednom računaru je wireless kartica a na drugom je prikačen adsl iz modema preko usb-a, dok je drugi mrežni kabl iz modema spojen na access point Planet WNAP-1120 300Mbps (http://www.planet.com.tw/en/product/...v.php?id=18409).
Djeljenje interneta funkcioniše normalno ali prenos fajlova ide po 1MB/s, ili niže tako da ispada da mogu brže preko interneta dijeliti fajlove (bukvalno, al' nemam tako brz adsl) nego direktno. Setovao sam Planet da radi kao AP. Ostalo baš i ne znam šta je.
Imam 54Mbps Wireles karticu ali zamjeniću ja za gigabitnu (ako treba)?
Šta treba da uradim da imam brz protok pri prenosu fajlova?
dragance1959
10.1.2010, 22:05
Hoću 2 računara da umrežim tako da djele adsl i fajlove na hdd-u.
Na jednom računaru je wireless kartica a na drugom je prikačen adsl iz modema preko usb-a, dok je drugi mrežni kabl iz modema spojen na access point Planet WNAP-1120 300Mbps (http://www.planet.com.tw/en/product/...v.php?id=18409).
Djeljenje interneta funkcioniše normalno ali prenos fajlova ide po 1MB/s, ili niže tako da ispada da mogu brže preko interneta dijeliti fajlove (bukvalno, al' nemam tako brz adsl) nego direktno. Setovao sam Planet da radi kao AP. Ostalo baš i ne znam šta je.
Imam 54Mbps Wireles karticu ali zamjeniću ja za gigabitnu (ako treba)?
Šta treba da uradim da imam brz protok pri prenosu fajlova?
Ne znam koji imas ADSL, ali moje iskustvo sa TELEKOMOM je odlicno? Nije reklama, dobijas po novom (sto ja koristim oko 6 meseci), ruter koji je istovremeno i wireles, odnosno ima antenu i 2 izvoda za Lan kablove ( mozes i njih da umnozis koliko hoces preko svica). Preko kabla Lana imam konekciju 100,0 Mbs, a preko wireles-a oko54,0 Mbs. Koristim na 2 laptopa u razlicitim sobama i razlicite marke (Dell i Acer) a na desktop racunaru preko mrezne kartice, sto si verovatno zakljucio. Znaci wireles je malo sporiji ali to se ne primeti (verzija od 1400,00 din sa PDV-om mesecno). To ti ide na fiksni broj, koji je slobodan, a racun dolazi uz telefonski. Uvek imas vezu pa i kada nema struje, nemas problema sa provajderima koji stalno nesto cackaju. Ne treba ti dodatni wireles ruter niti antena. Samo sto verovatno telekom, kao ni drugi, ne voli da vise njh koriste jednu liniju?
-Ne treba skidati novu verziju softvera jer po difoltu zatvori wireles!
-Takodje umrezavanje je jednostavno i ne moras mnogo znati veoma je jednostavno, ako iole znas o mrezama, ostavis sve automatic. Posalji mi email pa cu ti poslati uputstvo. Ne moze da stane u Priloge- Atacmans.
dragansegovic@yahoo.com (segovicdragan@yahoo.com):dedica:
Zaboravih da kazem sve je umrezeno i laptopovi i desktop, znaci bez obzira da li je linija ili wireles! Izbor je tvoj.
Verovatno je nezgodno da busis zid, ali moras i kabl od mreze kroz ceo stan. Po mom iskustvu kad god sam sa nekim nesto tako radio, pogresio sam, uvek .neko zavisi od onoga prvog, razmisli. A i na ciji ce racun ici placanje.
NIDZA bOj
10.1.2010, 22:29
Nije to baš isplatljiva kombinacija. I ako uspeš da se nakačiš, samo ćeš živce da gubiš zbog pucanja mreže.
Mnogo je, brate, nestabilan ovaj wireless. Kabl je zakon ;)
meni nikad nije pukla mreza preko rutera,a kompovi su bili dva sprata razmaka.....zasto busiti rupu u zidu,kad mozes da surfujes uz pomoc wireless adaptera,koji je ko flash,samo gurnes,nadjes njegovu grupu,ukucas pasword(ako ima),i furnes na redtu.....ne smem vise.pozz,odluci sam...
zna li neko gde ima da se kupi usb-e produzni kabl od 10m i koliko otpr kosta?
Hvala
[B]. To ti ide na fiksni broj, koji je slobodan, a racun dolazi uz telefonski. Uvek imas vezu pa i kada nema struje, nemas problema sa provajderima koji stalno nesto cackaju. Ne treba ti dodatni wireles ruter niti antena.
E kako to radi kada nema struje? Meni bi trebalo tako nesto ali cime se ti ruteri napajaju?
Pa, čovek se malko zaneo ;)
Naravno da mora da ima struje svuda gde treba... pa i kod tebe.
SyoncMaster
4.10.2010, 20:51
kako da bezicno spojim 3 PCa.. (U razlicitim zgradama)
Znaci da bude kao LAN(Da mozemo da se umrezimo...Razmenjujemo fajlove, igramo neke M.P. Igrice..itd)
Izmedju mene i ostala 2 PC se nalazi drvece (Orah..)
Sa jednim imam 40m, a sa drugim 70m vazdusne linije + razlika u visini
http://img830.imageshack.us/img830/856/91466292.jpg
Koliki je budžet?
Najbolje je da kod tebe stavite jedan malo bolji ruter, i da na njega namontirate jednu omni antenu od barem 8dB. ti se na ruter poveži kablom a tvoje komšije Wireless karticama. U suštini tvojim komšijama mislim da neće trebati ništa osim malo biljih W. Kartica. Recimo TP-Link 551G.
To je odprilike ono što je potrebno tvojim komšijama da se povežete!
SyoncMaster
4.10.2010, 23:13
Cekaj meni treba A.P. (Npr. TP-Link TL-WA500G ) + Antena + Kartice(Za njih)..?
Cekaj meni treba A.P. (Npr. TP-Link TL-WA500G ) + Antena + Kartice(Za njih)..?
Možeš da staviš ili AP ili ruter, sve jedno u tvom slučaju!
Bogdan Markovic 94
1.1.2011, 14:57
Treba mi hitna strucna pomoc.
Evo ovako...
Imam ideju da napravim neki komsijski server za filmove za jedno 10 kompova a mozda i vise (ne strimovanje,nego varijanta prekopiraj pa gledaj).
Planiram da napravim jedan solidan server koji ce imati naprimer (Phenom 3Ghz,4-8Gb DDR3 rama, 4-10TB HDD).
Takodje planiram da stavim jedan ruter kako bi to sve delio preko wirellesa.
Moja pitanja:
1- Dali wirelles ruter moze da izdrzi toliko prenosa podataka,odnosno da li moze da isprati ovaj komp (znaci da brzina kopiranja ne padne na 500kb kada svi pocnu istovremeno da kopiraju).?
2-Na ruterima naprimer pise da je max 20dB. Da li se to odnosi na svaku antenu pojedinacno ili na sve ukupno?
3-Da li bi ovaj ruter odgovarao http://winwin.rs/-ultimate-wireless-n-gigabit-router-tp-link-tl-wr10.66.html?productId=23239 (imajte na umu da bi koristio g varijantu, tako da n brzina od 300Mbs nepali, zato sto ova velika antena ne podrzava n.
4-Da li bi sve radilo kako treba i u fullu ako bi umesto jedne antenice stavio ovu http://winwin.rs/-tp-link-tl-ant2412d-omni-antena-24ghz-12dbi-outdo.66.html?productId=21602
(mnogo je veca nego sto deluje na slici) evo prave slike.
http://img573.imageshack.us/img573/4860/originalslika1789065092.th.jpg (http://img573.imageshack.us/i/originalslika1789065092.jpg/).
I sta mislite koji je optimalni domet ove antene?
Ako je sve ovo nepije vodu ili ako imate neki drugi predlog drugu ideju molio bi da mi je kazete.
Hvala u napred.
Evo ja ću gledati da ti odgovorim što detaljnije mogu:
Imam ideju da napravim neki komsijski server za filmove za jedno 10 kompova a mozda i vise (ne strimovanje,nego varijanta prekopiraj pa gledaj).
Prvo što ti treba je softver, u vezi s tim preporučujem FreeNAS (http://sourceforge.net/projects/freenas/). On će ti pružiti sve što ti je potrebno kada je mrežni File Server u pitanju, ima čak i neke napredne stvari poput Dynamic DNS koji ti omogućava da ti server uz dobru internet konekciju bude dostupan i preko interneta. Tako da ti lični fajlovi koji ti stoje na severu budu dostupni svuda. Zatim ima svoj odličan Torrent klijen Transmission, (http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Ftransmissionbt.com%2F&rct=j&q=transmission&ei=G3IgTdyVKZSu8QObtoSaBQ&usg=AFQjCNHqFENpLSVYFnfbJuv0xg8HVz1jAA&cad=rja) kpji zaista fantastično obavlja posao, ima tu još dosta ekstra stvari da ih ne nabrajam preuzmi ga s neta i isprobaj.
Planiram da napravim jedan solidan server koji ce imati naprimer (Phenom 3Ghz,4-8Gb DDR3 rama, 4-10TB HDD).
Što se hardvera tiči smatram da je to za tu količinu korisnika nepotrebno. Ja recimo svoj Nas serveru koji opslužuje mene i nekolicinu mojih komšija 10tak držim na:
Intel P4 2.66GHz; 1GB RAM; 1x1TB, 5x500GB in 6xTT MAX4; Matrox G450 DH; Philips 14''; Modovan BigTover; LC6550.
To odprilike izgleda ovako:
http://img526.imageshack.us/img526/6172/img3490x.th.jpg (http://img526.imageshack.us/i/img3490x.jpg/)
Ta količina rama i toliki procesor su svakako nepotrebni. bolje uzmi nešto nalik mojoj mašini , a pare koju preteknu uložite u još HDD-a jer prostora u današnje vreme HD-a nikad dosta.
Takodje planiram da stavim jedan ruter kako bi to sve delio preko wirellesa.
Pazi to što ti hoćeš u suštini raiće i preko Wirelessa ali neće valjati. Ja sam da ti pravo kažem prvo kod sebe probao sa 100MBs karticom na serveru i transfer je bio očajan, do 10 megabajta transfera po sekundi što je oko 2-3 minuta za fajl od 700MB. Inače ja trenutno na serveru imam Gigabitnu karticu. Sa njom su mi transferi oko ~60 Megabajta po sekundi i film od 700MB se skine za petnaestak sekundi što je po meni ok.
E sad iz ovog gore što sam napisao vidi se šta ima koliki transfer, a wireless ima oko 3x manji transfer nego kod 100MBs mreže što će reći do 3-4 Megabajta. Ja zaključak neću izvoditi a ti vidi šta od svega toga tebi najviše odgovara i šta ti završava posao.
Moja pitanja:
1- Dali wirelles ruter moze da izdrzi toliko prenosa podataka,odnosno da li moze da isprati ovaj komp (znaci da brzina kopiranja ne padne na 500kb kada svi pocnu istovremeno da kopiraju).?
Gore ti napisah šta i kako, 500KB bi i bio teoretski maksimum tog rutera po korisniku što je malo verovatno u praksi. Po meni je ta brzina premala za jednu lokalnu mrežu, to je u prevodu jedan divx film za oko 10 minuta u najboljem slučaju, to je p meni malo, ali ok ako tebi to završava posao onda ok.
2-Na ruterima naprimer pise da je max 20dB. Da li se to odnosi na svaku antenu pojedinacno ili na sve ukupno?
20dB se odnosi na izlaznu snagusamog čipa koji se nalazi u uređaju.
3-Da li bi ovaj ruter odgovarao http://winwin.rs/-ultimate-wireless-n-gigabit-router-tp-link-tl-wr10.66.html?productId=23239 (imajte na umu da bi koristio g varijantu, tako da n brzina od 300Mbs nepali, zato sto ova velika antena ne podrzava n.
Plastikaner..... Kao što sam ti već gore napisao u teoriji vršio bi posao, ali bi bio prespor za moj ukus.
4-Da li bi sve radilo kako treba i u fullu ako bi umesto jedne antenice stavio ovu http://winwin.rs/-tp-link-tl-ant2412d-omni-antena-24ghz-12dbi-outdo.66.html?productId=21602
(mnogo je veca nego sto deluje na slici) evo prave slike.
http://img573.imageshack.us/img573/4860/originalslika1789065092.th.jpg (http://img573.imageshack.us/i/originalslika1789065092.jpg/).
Znam o kojoj se anteni radi, generalno nije uopše loša za taj novac, uz gore spomenuti ruter bi verovatno bacila i kilometar i po u prečniku oko sebe (na otvorenom) ali brzine transfera po meni nebi zadovoljile razmenu fajlova u toj lokalnom mreži, odnosno bilo bi malo presporu (za moj ukus opet ponavljam) možda to tebi i završi posao.
I sta mislite koji je optimalni domet ove antene?
Kao što gore rekoh nešto preko 1KM (na otvorenom) sa spomenutim ruterom, može ona i više ali kada se na nju dovedu veće izlazne snage.
Ako je sve ovo nepije vodu ili ako imate neki drugi predlog drugu ideju molio bi da mi je kazete.
To dal nešto pije vodu ili ne to je subjektivna stvar. Po meni lično ne jer Wireless sa ovim uređajima za široke narodne mase, nije baš nešto impresivan kada je transfer fajlova kroz mrežu u pitanju, pre je za neko lokalno deljenje interneta i nekih sitnih eventualno dokumenata. A za mrežu kroz koju bi ušli razni multimedijalni sadržaji i ogromne količine podataka definitivno nije.
E sad ti bi verovatno pitao a šta pije vodu ako ovo ne pije. Po meni, ja bi ti preporučio da ideš na gigabitnu žičanu mrežu do svi korisnika uz odgovarajući gigabitni svič.
Hvala u napred.
Nema na čemu i drugi put ;)
Imam ADSL i Zyxel 660HW-T3 ruter i interesuje me,da li moze sa njim,bez dodatnog softvera da se dijeli protok?
Na 192.168.1.1 imam ovo http://i52.tinypic.com/4fxqw4.jpg i nisam uspio da pronadjem te opcije,iako vidim oba racunara i njihove IP adrese...
Modem ima 4 ethernet porta i wireless,na dva ethernet izlaza su prikacena dva racunara,potrebno mi je da se protok dijeli tacno na pola ako su oba na netu,a da jedan vuce sve,ako ovom drugom nije potrebna veza.
Postoje i neki programcici koji ovo rade,ali bi radije bez toga ako moze.
Usput,interesuje me,kako mogu vidjeti kakva je sad situacija? Kako se daju prioriteti,kako sve to funkcionise?
@Vrisak
To što ti hoćeš, to nemože sa tim uređajem. Za to što tebi treba, potreban ti je server na kome će korisnici da imaju svoje profile i preko kojih će biti regulisana potrošnja.
Jedino da na oba kompa instaliraš NetLimiter (http://www.netlimiter.com/), pa da tako imaš kavu takvu kontrolu.
E,pa to sam i mislio,da nece moci sa ovim...
Nego,ja na svom racunaru koristim Linuks,a na tom drugom radi Win7,mora li onda isti program biti instaliran na oba racunara?
NetLimiter ne postoji u verziji za Linux. Tako da on u tvom slučaju nije rešenje.
Ako baš insistiraš na podeli interneta na ravne časti bojim se da je u tvom slučaju jedino reš da praviš Ruter mašinu i da na taj načim uz pomoć nekog RuterOS-a praviš naloge i tako vam podeliš net.
Na linuxu ne postoji originalni Net Limiter. Jedino da se oba kompa na Net priključuju preko nekog trećeg kompa, a da je na njemu Net Limiter.
Урадио сам управо овако:
http://www.sk.rs/forum/attachment.php?attachmentid=5881&thumb=1&d=1173206919
на рачунару А IP je: 192.168.119.119
на рачунару Б IP je: 192.168.119.120
поставио сам исти workgroup и могу да размењујем фајлове између рачунара, али је интернет на рачунару Б јаааако отежан, једва google отворим.
Пинговао сам рачунаре и АР међусобно и све је ок, сем
што не могу да пингујем рачунар А са рачунара Б.
Не знам шта не штима
Probaj da staviš ručno DNS server.
Telekomovi:
212.200.190.166
212.200.191.166
Google:
8.8.8.8
8.8.4.4
Preporučujem da staviš Guglove.
Dns су ми на оба рачунара:
192.168.188.1
192.168.188.2
gateway:
192.168.119.1
*edit: пробао сам
8.8.8.8
8.8.4.4
и не вреди
када вратим на
192.168.119.119
192.168.119.120
тј. када не могу да пингујем рачунар А са рачунара Б, даје грешку:
request timed out.
Luka Filipovic
10.2.2011, 12:15
Imam 2 kompijutera (win7 i XP sp3).
Umrezio sam ih preko rutera. (win7 i ruter su povezani kablom,a xp wireless-om)
Sa win7 mogu da pristupim podacima XP-u,al sa XP ne mogu...
Pojavi se ova slika:
http://img39.imageshack.us/img39/6462/lukajq.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/lukajq.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Nutsbre@ker
10.2.2011, 13:24
Ja sam imao isti problem kao ti, doduse kod mene je sve bilo povezano zicno, tacnije sa windows sedimice sam mogao da pristupim xp-u ali ne i obrnuto. Resenje kod mene je bilo da prilikom deljenja zeljenog foldera rucno napravis grupu za deljenje i nazoves je everyone u njoj podesis dozvole za citanje pisanje i sve to sacuvas i deljeni folderi na sedmici bi trebalo da postanu dostupni xp-u.
Imam 2 kompijutera (win7 i XP sp3).
Umrezio sam ih preko rutera. (win7 i ruter su povezani kablom,a xp wireless-om)
Sa win7 mogu da pristupim podacima XP-u,al sa XP ne mogu...
Pojavi se ova slika:
http://img39.imageshack.us/img39/6462/lukajq.th.jpg (http://img39.imageshack.us/i/lukajq.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=11879&page=22 tu sam vec ubacivao slikovno objasnjenje za taj problem pa pogledaj
Vako'
Moram da odradim jednu stvar, da se preko moje wireless antene u pretpostavljam infrastructure modu povezem sa "komsijom" aka. mojim trenerom. Problem nastaje sto sam ja u zgradi na petom spratu, stara zgrada, stvarno ne mogu da procenim koliko je visoka i u pitanju je naravno indoor, sto je zeznuto zbog ometanja signala.
Trener mi se nalazi u zgradi do(spojene) na prvom spratu. On ima wi-fi ruter ne znam sad koji (velika vertikalna kutija, ima crvenu boju na ivicama) i on koristi svoj laptop u teretu pa se poveze na net. Ebiga sad, ako je potrebno bas tacno da kazem koji ruter-modem, sutra cu da banem do njega. Mozda cu i trebati nesto na njemu da podesim ako ima da odasilja jaci signal ? ili da dozvoljava da se ja konektujem.
E sad ja moram da kupim antentu, ali za moj konketor, jer imam ugradjeno u maticnu plocu, verovatno znate kakva mi treba (Asus P5K deluxe wi-fi AP edition) Realtek RTL 8187 Wireless 802.11 b/g 54mbps usb 2.0 adapter. I ima znaci taj ulaz da se namesti spoljasnja antena.
Pitanje je treba mi antena koja moze da dovati tako "daleko", znaci ja na petom on na prvom sa preprekama kao sto su zidovi i vrata itd.
Ja sa ovom default antenom vatam dobro. Tj imam oko 16 i vise mreza, al on mi je izgleda predaleko. Treba jace..
On ne zna svoj password njemu se automatski konektuje, a ima sugavi XP. Kod win 7 znam gde da odem i samo stikliram show characters. Al na XP kod njega cini mi se da sam nasao slicno al je greyed out. Kako da saznam pass ? da kontaktiram provajdera njegovog ili mogu na njegovom lapu da vidim gde je ?
Uglavnom najbitnije mi je sad, znaci, koju antenu da kupim. Npr da moze da dobaci vise od 500 metara otkud znam...:)
Dakle kod vajerlesa da bi funkcionisao komunikacija mora da bude dvosmerna što znači, ti možeš da imaš i antenu od 30 decibela i da hvataš njegov signal, ali ako njegov ruter nemože da uzvrati komunikaciju džaba. Znači verovatno da bi i on morao da kupi antenu. Ali pošto naši provajderi daju uređaje sa fiksnim/integisanim antenama, znači da bi on morao da zameni i uređaj kako bi stavio bolju antenu, tako daaaa......
Što se tiče pasvorda za net, nije tako jednostavno "provaliti" ga. to je poprilična nauka koja nije za obične korisnike dosta je kompleksno, ne postoji ni jedan alat kojim se to radi i da je juzer frendli, a na stranu to što je na ovom forumu zabranjena diskusija na tu temu. Tako da ako ćeš bilo šta da krekuješ i razbijasši slično pomoć ćeš morati da potražiš na drugom mestu.
Automatski svi misle, posto je ovo Srbija, ako neko pomene password da ustvari trazi nacin kako da ga provali ili hakuje. Ne treba mi to, imam dogovor sa covekom, nego ni on ne zna svoj pass, ne razume se u kompove uopste, njemu sve namestali, a ja nisam na njegovom lapu mogao da nadjem koji je to pass za mrezu. Uglavnom, moracu to sa njim da resim, mislio sam da ce mi ovde neko reci tipa gde treba da odem na lapu da mi pokaze sa kojim passom se loguje. Jedino ako ja nesto ne znam, da provajder krije i od klijenta pass...e onda ok.
Vidim malo postova nize, mozda da probam sa ovom http://winwin.rs/wireless-antene-i-oprema-tp-link-tl-ant2412d-omni-antena-24ghz-12dbi-outdo.66.html?productId=21602 antenom, vidim da je N female konektor, sad dal to meni odgovara ne znam, videcu sa prodavcem, ponecu moju malu default antenicu. Mogu isto ovako kao dole na slici da namestim da je okrenuta tj odma do prozora, pa mozda dobijem solidan domet.
Mislim da uzvraca komunikaciju nisam siguran, danas zavrsavam posao pa cu videti.
Nemožeš uzeti antenu sa N konektorom, ne odgovara. Tebi treba antrena sa RP-SMA konektorom (ženskim).
veseliburek
11.7.2011, 17:20
Treba i ja da se umrežim sa komšijom, ali pošto je wless-om to nemoguće (njegov telekomov ruter gubi signal čim se iz dvorišta njegovog izađe), kabl je jedina opcija, ali mi treba jedno 80 metara kabla... Cenim da će raditi iako je kabl poduži?
Inače, vazdušnom linijom ima 40-50m, ali ima jedna kuća između... Prosto mi je neverovatno da ne može da dobaci wireless...
80 Metara je poprilično, za takvu dužinu će ti biti potreb takozvani SFTP ili šildovani mrežni kabli, koji nije ni malo jeftin od nekih 0.5-3 Eura po metru. Možeš da probaš i sa običnim utp kablom ali najverovatnije da neće raditi.
veseliburek
12.7.2011, 0:36
Za 0.5-3 evra po metru ću radije bez neta da budem :kreza:
Šalu na stranu, nije 80m (premerio sam danas i naručio 80m, za svaki slučaj), trebaće mi 50m (50m će biti razdaljina između 2 sviča, 80m je ako idem po zemlji, a ako jednostavno podignem kabl u vazduh i raširim ga između dve bandere (ili drveća), metar i kusur ispod kablova za struju na banderi, skrati se razdaljina poprilično)...
Mene su na praksi u višoj elektrotehničkoj naučili da je max dužina 100m :confused: (za UTP)
water wizard
12.7.2011, 0:42
pa možda bi hvatala antena na krovu... ali kažeš da si naručio kabl..
Mene su na praksi u višoj elektrotehničkoj naučili da je max dužina 100m :confused: (za UTP)
Da u teoriji, i u idealnim uslovima i bez smetnji. Najviše smetnji prave dalekovodi i bandere, i uopše električni vodovi.
Ja sam skoro radio mrežu na jednom stovarištu gde je razvučen mrežni kabli najviše sftp kategorije na dužini od nekih 90m. Problem kod stovarišta je što mu je pozicija tik ispod Niških dalekovoda, u naselju "broj 6". U takvim uslovima i sa najboljom opremom smo imali poteškoća i da izvučemo 10mbs half dupleks. Jednostavno mreža ne trpi električne smetnje i kraj.
Tako da neznam šta da ti kažem, probaj pa vidi Sa kablom od pedesetak metara radiće kako tako, A za duže pravo je pitanje opet u zavisnosti od količine smetnji kje se nalaze oko kabla. Šta da ti kažem probaj pa vidi kako je i javi ovde šta si napravio.
veseliburek
12.7.2011, 18:43
Pa teško da dalekovod može da se poredi za banderom koja dovodi struju za 2 kuće, a u jednoj se ni ne troši struja jer niko ne živi... :kreza:
Ne mogu da se mlatim sa wirelessom i antenama, stvarno živaca nemam, razvučem kabl i kraj... Sutra-prekosutra mi stiže kabl pa javljam rezultat...
veseliburek
14.7.2011, 20:09
Kabl izlazi iz tavana jedne kuće, ide preko krova druge (tu je obmotan oko odžaka), ide do bandere, sa bandere na hrast, sa hrasta na orah, od oraha do vrata, sa vrata do kompa i radi kao švajcarac, 85 metara je kabl dugačak i namotano je ovde dosta kod mene...
А како ви мислите да направим ту рутер машину...? Јел би то могло са виндоузом или баш мора неки линукс...? Ако може неко да ми проследи линкове на ту тему... Даљина није проблем па ме занима да ли би нам неки тп-линк (картица) одрадио посао и омогућио бежични ЛАН...? :icon_stud
Edit: А од опреме имам свашта, разне компијутере :to_care:, 2,4 гига АП, антену...можда ми зафали неки антенски кабл ал то није проблем... Значи он иде на 5 гига а ми оћемо за мале паре да се умрежимо без жице...можда повежемо још један комп на тај пц-рутер...?
Šta planiraš da rutiraš daj više detalja.
Da mašina mora biti pod nekim linuksom optimizovanim za te namene.
Овако... хтео бих да на ту рутер машину вежем НС Локо 5... а да преко ње ја и ортак делимо проток, равномерно... значи свако да има свој проток.
Ја да се вежем мојим АП-ом а он да се накачи на тај рутер-комп преко лан кабла...Јел то могуће...? Тај рутер-комп би имао неку картицу на 2 гига са антеном...? Јел наши компови могу тако да виде један другог...да се направи лан? :confused:
Može to što hoćeš, treba ti neka recimo P3 mašina sa recimo 128 rama, hardom od recimo barem 1GB i 2/3 mrežne kartice. Jedna ülazna (WAN) na koju će da se nakači taj loko, i recimo jedna izlazna LAN na kojoj ćeš zakačiti svič i na njega korisnike koji su povezani žicom. I treću staviš recimo Wireless da na nju kačiš neke korisnike bezžično (ako ti treba). Za to iskoristiš neki od prilagođenih linuksa za te namene ima ih gomila. recimo možeš Mikrotik ili pfsense ili zeroshel ili clearos ili neki deseti, opet u zavisnosti od tvojih želja i potreba.
Е дошло је до "мале" промене плана... Код мене би био наностејшн, чек објаснићу овако: Комшија удаљен ~25м БЕЗ препрека -- ја -- комшија удаљен ~60м са препрекама и антеном на крову...
Значи, морам да "зрачим" :to_care: и лево и десно...што је по мени немогуће па један комша мора преко кабла, јел да...? Између мене и првог комшије је "далековод" који води у трафо-станицу... Категорија 5Е би требало да одради посо...може на неко дрво да се окачи па код њега на терасу да спроведем... Е сад не знам дал ће далековод да смета... Да узмем неки лаптоп и повежем његов комп...ће видимо :D Имам неки кат. 5Е кабл код себе...
Na 25m dalekovod nebi trebalo da predstavlja problm, kat. 5e bi trebao savrsxeno da vam odradi posao. Tako da budi bez brige.
Imam Huawei hg520c i svič. Na Huawei je zakačen na lanu jedan komp i svič i dva bežično a na svič tri kompa. Problem je taj što svaki dan(nekad i nekoliko puta) moram da restartujem Huawei jer dođe do pada protoka za deo mreže na sviču na dial-up brzinu. Istovremeno za kompove na lanu na Huawei u 90% puta nije bilo zagušenja. Da li zagušenje pravi Huawei ili svič? Da li bi bolje radilo da umesto sviča stavim neki ruter pa da natujem taj deo ili samo da ga zamenim za ruter?
Probaj sa zamenom sviča, ali ja bi rekao da je u pitanju ruter jer ipak je u pitanju krš uređaj a ti imaš relativno velik broj korisnika na njemu. Takođe probaj i varijantu da iza 520c staviš jošjedan ruter pa na njega ta tri žičana korisnika koji su bili dosad na sviču. Ja nemogu da ti tačno kažem šta će biti od navedenog rešenje. Moraćeš da ideš sistemom eliminacije.
Pozdrav svima,
imam sledecu situaciju koji bi da resim ali mi je potrebno misljenje ljidi koji su iskusni u umrezavanji i koji su to vec radili. Sa komsijom delim internet konekciju, u pitanju je telekomov paket sa jeed speed adsl ruterom putem vajrlesa, na mrezi su su dva racunara, ali bih zeleo da prikljucim i moj laptop na mrezu, problem koji nastaje jeste u tome sto moj lap top nema dobar prijem signala. Desktop racunar je povezan na telekomov ruter preko USB vireless kartice. Po nekoj mojoj logici treba mi ruter koji ce da prima signal od telekomovog rutera i da salje signal Access pointu koji ce dalje da salje signal, ili obrnuto. Hvala unapred
stevansan
15.2.2012, 23:21
Zdravo,
imam jedno pitanje u vezi umrezivanja (sa komsijom, naravno :D), ali prvo da objasnim situaciju pa onda pitanje :D
Koristim ADSL internet 6mbps, imam modem HG510 i na 1 portu zakacen 4-portni svic na kom su zakaceni moji kompjuteri, a na 4 portu je 20m kabal koji ide do tavana, a tu je zakacen wireless ruter Planet WRT-414 koji radi u g standardu, pojacanje 18dbm i omni antena 8db. Od njega internet uzima komsija preko puta i super radi u njegovoj kuci bez ikakvih drugih eksternih antena ili uredjaja i uzimaju moji/nasi laptopovi. Sad hocu da povezem i jednog komsiju koji je na oko 50m od mene, opticka vidljivost super - nema nikakvih prepreka. Probao sam kod njega iz sobe koja je okrenuta prema meni laptopom i "hvata" 5.5mbps signal. Komsija ima laptop i hteo bi da ima wireless internet u celoj kuci, a verovatno je za to najbolje resenja AP (sa nekom manjom usmerenom antenom) i wireless ruter za njegovu mrezu, ali je to i skuplje resenje. Sad me zanima da li je moguce da komsija kupi neki TP link AP i stavim ga u repeater mod (ponavlja moj signal?) i stavimo na njega omni antenu 8db? Da li bi to radilo? Koliko bi bio jak signal? Meni se to cini, ako ne gresim, kao najjeftinije resenje. Naravno u nekom doglednom vremenu kupio bih TP linkovu eksternu omni antenu od 15db radi boljeg signala, ali se nadam da ce do tad i ovo da gura?
Hvala unapred za odgovore,
bili bi mi od velike pomoci!;)
EDIT: I kolika bi bila razlika ako je taj access point u N standardu (150mbps) ili ruter u N standardu (150mbps) i kolika da su oba u N standardu?
Da ja ne otvaram novu temu, interesuje me jel zna neko kako da povezem racunar sa laptopom i delim internet preko rutera? Naime, kupio sam ovaj ruter - b-box 2 belgacom Wireless ADSL ruter -, evo i linka http://www.limundo.com/kupovin...om-Wireless-ADSL-ruter/5618007, ali ne znam kako sve to sad da povezem... Da napomenem da koristim bezicni internet, dakle antena na tavan i kabal iz antene u racunar.
Ako ima neko ko se razume i ko moze da pomogne neka se javi... Hvala
Kakav bi ti internet da deliš?
Da li je ovo (http://www.limundo.com/kupovina/ruter%20-%20b-box%202%20belgacom%20Wireless%20ADSL%20ruter%20-/5618007) uređaj koji si kupio?
Ako je to uređaj koji si kupio, u pitanju je ADSL uređaj nekog inostranog provajdera. Nisam čak ni siguran da ćeš uspeti da ga podesiš da radi na našim centralama kako valja.
ali dobro to otom potom daj ti nama za početak kaži kakav bi internet hteo da deliš sa njim. Ako je ADSL u pitanju reci koji je provajder u pitanju.
E ovako, u pitanju je SADSL bezicni internet koji se koristi na mestima koja nemaju tehnickih mogucnosti za ADSL. Dakle, iz antene ide kabal u neki uredjaj (ne znam kako se zove, nesto slicno kao ruter) i iz njega idu dva kabla, jedan u moj racunar, a drugi u racunar mog brata koji zivi ispod mene. I naravno oboje imamo internet koji ide preko fizickih adresa koje su naravno razlicite. E sad, ja sam kupio laptop pa bi hteo da koristim internet i na racunaru i na laptopu. I sad me interesuje kako da sve to povezem, u ruter sam uspeo da udjem, ali laptop nesto nece da nadje wireless koji je ukljucen. Pa ako neko moze da mi pomogne da resim ovaj problem bio bih mu zahvalan... I da, to je uredjaj koji sam kupio
Džabe si ga kupovao.
Tebi treba najobičniji ruter koji ima mogućnost za za vajerles, jer predpostavljam da bi želeo da laptop povežeš bezžično.
Daklem tebi će završiti posao i ovako (http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR340G) nešto. cena u slobodnoj prodaji kod nas je oko 2400 Dinara. Možeš slobodno uzeti njega fino će ti završiti posao. A što se ti če onog sto si kupio na limundu nažalost to ti neće završiti posao.
Ok, ali nije mi jasno zbog cega ne mogu da povezem bezicno i preko ovog rutera, ako ne moze bezicno jel moze putem kabla?
Neznam što nemožeš da se povežeš bezžično. možeš žicom al džaba kad neceš imati internet preko tog rutera. Jer je dotični ruter za telefonske linije, a koliko sam ja shvatio tebe ti nemaš telefonsku ADSL liniju...
Aleksic01
30.7.2012, 16:56
Moze se povezati na ovom ruteru dva racunara fiksno u LAN 1 i LAN 2 a LAN 3 i LAN 4 su za IPTV ali ima i wireless na koji ze mogu povezati vise racunara ono sto treba da uradis jeste da konfigurises taj ruter ukljucis kabl interneta u DSL onda ubacis ip dns adrese provajdera a kod nekih je potrbno i user name i password sto zavisi od provajdera...tako da najbolje odnesi taj ruter kod tvog provajdera da ti oni konfigurisu i sve ce raditi zajedno sa wireless-om..!
Da ali ako si pažljivo pratio, čovek dobija internet preko vajerlesa.
E ovako, u pitanju je SADSL bezicni internet koji se koristi na mestima koja nemaju tehnickih mogucnosti za ADSL.
A kupio je telefonski dsl uređaj. I trebao bi mu telefonski ADSL ako bi želeo da iskoristi uređaj koji je kupio.
Aleksic01
30.7.2012, 17:08
Koristi bezicni internet tako sto dobija signal preko antene koja je na krovu signal dalje ide u ruter pa preko rutera kablom u komp..ono sto mu treba je ruter koji ima wireless da bi povezao vise od dva racunara..
sve jedno za ruter da li dobija signal direktno preko adsl veze ili indirektno preko antene koja mu daje signal kao adsl kablom preko koji se ukljuci u ruter...Ima takozvanih provajdera koji kupuju adsl internet pa ga antenom salju korisnicima i do 20km udaljenosti koji takodje primaju sagnal preko antene..to se koristi u mestima gde ne postoje mogucnosti za fiksni adsl prikljucak..!
Ono sto bi mogao da bude problem jeste to sto njegov laptop ne dobija wireless signal od rutera jer wireless signal koji salje ruter bi trebalo da dobija i bez ukljucenog kabla za internet od samog rutera...tu moze da bude da je wireless iskljucen ili je ruter neispravan !
Koristi bezicni internet tako sto dobija signal preko antene koja je na krovu signal dalje ide u ruter pa preko rutera kablom u komp..ono sto mu treba je ruter koji ima wireless da bi povezao vise od dva racunara..
Da, baš to sam mu i odgovorio u postu #155 (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1593437&postcount=155)...
sve jedno za ruter da li dobija signal direktno preko adsl veze ili indirektno preko antene koja mu daje signal kao adsl kablom preko koji se ukljuci u ruter...Ima takozvanih provajdera koji kupuju adsl internet pa ga antenom salju korisnicima i do 20km udaljenosti koji takodje primaju sagnal preko antene..to se koristi u mestima gde ne postoje mogucnosti za fiksni adsl prikljucak..!
Ono sto bi mogao da bude problem jeste to sto njegov laptop ne dobija wireless signal od rutera jer wireless signal koji salje ruter bi trebalo da dobija i bez ukljucenog kabla za internet od samog rutera...tu moze da bude da je wireless iskljucen ili je ruter neispravan !
Da ali taj njegov provajder kroz vajerles mu sigurno ne šalje ADSL. Već se korisniku šalje klasičan vajerles inernet koji on prima preko antene odnosno AP-a. Tako da on nažalost neće moći da upotrebi uređaj koji je kupio na limundu već će mu trebati najobičniji ruter kakav sam naveo u postu 155.
Ovako, hoćemo drugar i ja da delimo moj internet ako nije potrebno neko veće ulaganje. Imamo optičku vidljivost na rastojanju od ~60m. Zanima me nekoliko stvari:
1. Trenutno imam kući TP-link WR340G koji koristim da delim internet na 4 računara i 2 telefona, uglavnom sve Wireless-om. Da li bi uz drugu antenu ovaj ruter mogao da obavi ovaj posao?
2. Ako bi mogao, koju antenu?
3. Ako ne bi mogao, koji ruter?
Da napomenem, meni idalje treba wireless po kući, plus mi treba da delim sa njim. Ako sam dobro razumeo, kada bih kupio ruter sa 2 antene mogao bi jednu da koristim za deljenje interneta sa komšijom, a drugu za svoje kućne potrebe?
Treba uzeti u obzir da para nešto i nema, pa je prvenstveno bitna cena.
Ukratko, odgovor na tvoje pitanje bi bio, ako se tom ruteru skida antena onda bi i mogao da posluži da mu se stavi neka jača antena pa da radi posao i za tebe i za komšiju. A ako je antena fiksna onda bi ti trebao novi uređaj jer najverovatnije taj ruter sa tom antenom će teško da se dobaci tih 60 metara.
ako se i dobaci moraćeš da ga stavisšpored prozora i slično, a onda ti možda nećeš imati lepo pokriven tvoju kuću/stan a najverovatnije ni kod njega to neće raditi kako valja.
E sad što se opreme tiče trebaće verovatno oko 100 eura i da se to odradi kako valja. E sad nebih uopšte to razglabao o tome ako ti nisi spreman da uložiš stoju u opremu.
Razumem. Hajd da lupim pa možda ostanem živ :)
http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WR841ND-Wireless-300Mbps-Router-Atheros-2X2-MIMO-24GHz-802.11n-802.11g/b-Built-in-4-port-Switch
plus
http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-ANT2405C-mini-omni-antena-5-dBi-24-GHz
ili
http://www.nebo.co.rs/Omni-mini-antena-9-dBi-24GHz-NO-24-9-360-2M-sa-RP-SMA-konektorom-i-kablom-duzine-2m
sa druge strane bilo koja wless kartica sa nekom od ove dve antene.
Neću da ti oduzimam vreme jer samo proveravamo kolko je izvodljivo, samo reci dal sam na dobrom putu uopšte :D
Mož da probaš, ali za relutate rada ne garantujem stoga i ne predlažem tako nešto.
Ja bi išao na varijantu:
1. TL-WA500G (http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WA500G) oko 2500 Din
2. Neka Grid antena sa što kraćim kablom oko 2500 Dinara
Te dve stavke x2 (i na tvoj i na njegov krov.)
Iz tvog trenutnog Rutera mrežnim kablom do tavana u TL-WA500G pa TL-WA500G na antenu pa prema komšiji . Komšija antenu na krov, pa iz antene u njegov TL-WA500G i on dobija net. Ako mu treba i on stavi 340G u sobu ako mu treba vajerles po kucć.
Samo za takvu varijantu svem da garantujem da će da radi. Sve ostalo je na bazi predpostavke i pokušaja/promašaja.
Nemamo mi tavane i krovove na raspolaganju :D
Išlo bi s prozora na prozor. Nemam pojma, videću još, malo mi je ovo što si predložio prekomplikovano za ne preko potrebnu stvar :)
Samo da te pitam, ruteri sa dve antene imaju dve antene za produžavanje dometa ili mogu da funkcionišu odvojeno (tj. jedna da bude za vezu sa njim a druga da meni služi za mrežu po kući)?
Samo da te pitam, ruteri sa dve antene imaju dve antene za produžavanje dometa ili mogu da funkcionišu odvojeno (tj. jedna da bude za vezu sa njim a druga da meni služi za mrežu po kući)?
Zavisi imaš rutere i sa 3 antene gde su recimo dve za 2.4GHz, dok je jedna za 5GHz. Znači imaš razne varijacije na temu. To čemu služi koja antena, i da li je za pojačanje signala ili pak za različite frekvencije, to zavisi od uređaja do uređaja i treba se konsultovati specifikacija proizvođača.
Nemamo mi tavane i krovove na raspolaganju :D
Išlo bi s prozora na prozor. Nemam pojma, videću još, malo mi je ovo što si predložio prekomplikovano za ne preko potrebnu stvar :)
što se tiče ovog, ja nemogu da ulazim u to šta ti imaš, ja samo predlažem varijantu iza koje smem da stanem i da tvrdim da će da radi.
Tako sam skoro imao slučaj, drugar teo da štedeo na opremi, pa nije mogo da prebaci Nišavu, smetala neka drva, pa je morao da organizuje seču ( da bi dobio optičku vidljivost) jer je išo sa fuš oprermom.
Malo da osvežim temu. Prelistao sam je na brzaka ali nisam našao odgovor na moje pitanje.
Ujak, koji živi na nekih 350 metara dalje od mene, ima ADSL kod Telekoma. Margine su mu odlične (mislim da je ~35 za download, za upload ne znam) i ima male gubitke pošto je blizu centrale, sve u svemu - odlično mu radi internet. Pošto su se nedavno pojavile nove brzine kod Telekoma za razumne pare, konkretno mi 10/1 za 1900 din zvuči primamljivo, što bi nas dvojici i bilo više nego dosta, razmišljam da uzmem neku opremu pa da delimo njegov net. On trenutno plaća 1.5/256 za skoro 1600 din, tako da bi i on fino prošao. Jedini problem je ugovor na 2 godine, ali kako stvari stoje, ne verujem da će išta biti bolje (jedina opcija kod nas u selu je adsl ili 2 wireless provajdera za koje ću samo reći "meh..."). On najviše koristi net za surf, retko youtube, dok ja volim da se poigram ponekada, pa bi mi bio važan i ping. Protok bi se delio na 2 dela, pošto on ima samo jedan računar kao i ja.
E sada, stvari koji mene muče jesu da li je sve to izvodljivo i za koje pare. Ja na mom računaru imam već wireless karticu i grid antenu od 24dBi na podkrovlju, koju bih digao na krov kako bih video ujakovu kuću, koja je nekih 350m daleko, kao što rekoh.
Pitanje je da li bi kod njega bilo dovoljno uzeti neki AP do nekih 3500 din (+ antena 1500-3000), nakačiti ga na njegov hg520c. AP-u bih zamenio antenu i stavio isto neku grid ili yagi antenu na njegov krov i nanišanio moju kuću. Kabel od antene bi trebao da je dugačak nekih 10m.
Bio sam se pentrao po mom i njegovom krovu i izgleda da će jedno drvo koje je na pola puta praviti mali problem, pa se nećemo čisto videti.
Na slici ispod sam obeležio kako sve to stoji. Molio bih vas za pomoć. :ciao:
http://imageshack.us/a/img819/2334/wirelessr.jpg
Ako mislis da se igras i da ti ping bude ok, mislim da treba da zaboravis opciju da delis net sa nekim.
Ograničio bih protok koji on može da povuče, znači i download i upload. Mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa te strane iako smo oboje na netu istovremeno.
Ograničio bih protok koji on može da povuče, znači i download i upload. Mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa te strane iako smo oboje na netu istovremeno.
Ja bas mislim. Evo uzmi probaj da igras neku igru online i stavi da ti torent zauzima pola protoka... Ne moras ni pola, stavi nek zauzima i manje. Download je download a ping je ping.
Prief Lirator
10.10.2012, 18:12
Koliko dužina kabla koji ide od vanjske grid antene (24 dB) do PCI wireless kartice utiče na kvalitet signala? Ako je jačina signala recimo -74 dBm (ili -64 dBm) sa 15 metara kabla, koliko bi se signal popravio da je antena spojena direktno na karticu (ili preko pola metra kabla)? Pod uslovom da je riječ o običnom, jeftinom, antenskom (TV) kablu (ako se taj uopšte i koristi). Pitanje je čisto teoretsko. :)
imam problem ljudi ,a nemam pojma
ja i brat delimo adsl telekom i IPTV na huwai HG 530
Skoro su nam zamenili modem,pre toga smo imali 520
I sad je nemoguce povezati oba racunara u homegroup(oba su na 64-bitnoj sedmici).I njegov net windows sad cita network 2..sto pre nije bio slucaj(cini mi se)...pre zamene nismo imali problem.
Kako ovo da resimo?
urosh_kv
29.12.2012, 19:16
Imam pitanje. Koristim telekomov ADSL na desktop racunaru a sa lap topa koristim wireles, ali mi je protok na lap topu mnogo slabiji. Kako da to promenim?
Koliko lošiji, premeri protok preko http://www.speedtest.net/ odradi to na desktopu i laptopu, postavi ovde slike pa da uporedimo.
pa da pitam i ja nešto. :)
imam wireless karticu tp-link model tl-wn350gd
pre desetak dana sam kupio tv na koji mogu da prikačim net.
nisam baš stručan kako da to uradim. da li bi kupovinom tl-wr1043nd rešio problem.
i kako da sve to spojim?
hvala unapred
Da završio bi ti posao i više nego dobro. Net bodešx u wan port rutera, tv spojiš sa ruterom preko lan kabla ili bezžično (ako ti tv ima takvu mogućnost).
A taj komp koji ti ima tl-wn350gd njega svakako bežično.
E i da ja pitam oko umrežavanja sa komšijom.Dao mi je komša pass od interneta(zamolio ga fino) i sad ja živim u zgradi i komša je od mene udaljen oko 20 do 30 metara(živi i on u istoj zgradi).Šta je najbolje da hvatam njegov signal??
E i da ja pitam oko umrežavanja sa komšijom.Dao mi je komša pass od interneta(zamolio ga fino) i sad ja živim u zgradi i komša je od mene udaljen oko 20 do 30 metara(živi i on u istoj zgradi).Šta je najbolje da hvatam njegov signal??
Šta taj komšija trenutno ima od opreme? Koliko bi uređaja bilo prikopčano na taj net (laptop, mobilni i slično)?
Aleksic01
30.3.2013, 23:20
Hteo bih komsiji da prosledm internet sa mog wireless rutera ali je problem u tome sto on dobija dobar signal od mog rutera samo na terasi, pa me interesuje da li je moguce da on postavi spoljnu antenu na terasi sa kojom hvata moj signal i poveze je sa njegovim ruterom koji ima wireless ? Kako da konfigurisem njegov ruter da li je dovoljno da u njegovom ruteru postavim isti naziv mreze istu ip adresu i isti wireless password da bi se povezao tako da i njegov i moj ruter imaju wireless password ?
@Aleksic01 (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=30012)
U suštini tvoj komšija treba na terasi da postavi ovako nešto (http://www.monolith81.de/files/wireless-antenna.jpg),to je pod jedan!
E sad ako hoćee može da tu antenu zakacdxi na taj ruter koji ima, ali u tom slučaju njemu bi dolazio net preko vajerlesa a na lan portovima rutera bi imao net. a ako želi da i dalje po kući ima vajerles onda bi na antenu umeto rutera morao da zakači ap (http://www.tp-link.com.au/products/details/?model=TL-WA500G). Pa da onda lan kablom iz AP-a ide u WAN port Rutera. i onda će na tom Ruteru i na vajerlesu i na lan portovima po svojoj kući imati internet koji uzima od tebe.
samo mi ovo nije jasno kako da na anteni koja je na terasi prikacim lan kabl kako bi je povezao u WAN AP-a, takve antene obicno dalaze sa obicnim TV kablom ?
Pa to nikako :), vajerles antene obično na svom kraju imaju ovakav (http://www.macwireless.com/images/ant/connectors/RP-SMA%20Male.gif) konektor, a AP-i imaju obično ovakav (http://s8.postimg.org/9qf1u8ag5/n2941.jpg) konektor za antenu, i onda lepo spojiš kraj od antene sa konektorom za antenu na AP-u i to ti je toj odprilike.
hm, sad mi pala bolja ideja da taj AP stavim na terasi sa malom antenicom koja se navije na AP konektor pa da lan kablom povezem ruter koji ima wireless ?
Možda ce raditi i takko sa manjom antenicom ali nije sigurno, a i nije baš preporučljivo da AP "plastikaner" kakav je recimo TL-WA500G (http://www.tp-link.com.au/products/details/?model=TL-WA500G) stavljaš na terasu bez odgovarajuće zaštitne hermetičke kutije (http://www.ms-it-consulting.biz/blog/wp-content/uploads/2011/08/IMG_3661.jpg). Zbog uticaja spoljnih faktora (niska-visoka temperatura, sneg, kiša) Najbolje je da staviš spoljnu antenu na terasu, pa kabli u sobu pa da ti u sobi stoje i ap i ruter.
Šta taj komšija trenutno ima od opreme? Koliko bi uređaja bilo prikopčano na taj net (laptop, mobilni i slično)?
Samo komp
Da li ima ruter i da li je izvodljiva montaža kabla (komšije, debljine zidova, raspored nameštaja i slično)? Pošto ako ispunjava sve ovo, ja bih išao na opciju spajanja kablom, recimo tvoj kompjuter u ruter (najbolje da ruter bude kod onog gde je i modem), njegov takođe, modem i ruter jedan u drugi i to je to. Ne znam koliko imaš komšija koji su pustili svoj WiFi i koliko je "čist" etar da se spojite putem wireless-a u tih 30m razdaljine, ali ovako si sigurniji kvalitetom signala.
Prief Lirator
28.1.2014, 21:03
Nije baš najadekvatnija tema, ali je pitanje jednostavno. :)
Imam ADSL na kompu, doveden bežično preko grid 24 dBi antene koja je bila spojena na PCI Wireless karticu, a sada na USB Wireless adapter.
A pitanje je kojim uređajem mogu dalje slati Wi-Fi signal po kući? Koristio sam oba gore navedena rješenja za to, i PCI Wireless karticu i USB Wireless adapter. Kombinovano. Ali ništa nema dovoljno jaku antenu odnosno signal, to je problem.
Da li se može nakačiti ruter, access point ili šta već? Probao sam jače antene, ali USB jednostavno nema dovoljno snage za tako nešto.
Misliš li na ovako nešto (http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR843ND) (istovremeno jedna antena prima, a druga odašilja signal)?
Prief Lirator
28.1.2014, 21:42
Ne mora tako, odnosno ne treba mi tako, meni treba samo da odašiljem signal. Imam način na koji sam doveo signal, a koristio bih Connectify da sve podesim. Sad koristim TL-WN722N za odašiljanje kombinujem za PCI wireless karticom. Ali ovaj TL-WN722N je preslab i nema snage za jaču antenu.
Dakle, treba mi samo nešto čime bih odašiljao signal. :)
Ako sam skapirao, opet ti treba neki uređaj. Na onaj ruter bi nakačio antenu kojom primaš signal, preko druge antene bi pokrivao kuću (5dBi, izmenjive su), PC bi nakačio na ruter tako da ne bi morao stalno da ti radi da bi pokrivao kuću, a oba sadašnja adaptera prodaš.
Prief Lirator
28.1.2014, 22:22
Aha, ako sam ja skontao, na njega bih nakačio vanjsku antenu kojom dobijam signal, a druga njegova antena bi odašiljala signal, a on bi bio spojen na komp. Ako može tako, onda nije loša ideja.
Imam jedno pitanjce. Moj drug je bio danas kod mene da naruci online, antenu I wireless AP ruter, jer ima u planu da vuce internet od drugih, tacnije ovde u Vrbasu ima mnogo besplatnog wifi interneta po kaficima I opstini, autobuskoj stanici, a danas je raskinuo ugovor kod SBBa jer mu prosli mesec nije radio internet I D3, bez obira sto su nekoliko puta bili da popravljaju, I razlog su naveli da ta kutija sto je na banderi nema automatski prekidac signala, koji koriguje signal u zavisnosti od vremenskih uslova I cak mu nisu ni naplatili internet za taj mesec, I opet ovaj mesec ima problema,zadnih 2 dana mu kipelo dok mu danas nije prekipelo I danas otisao, posvadjao se sa njima I raskinuo ugovor, I samo je ostao na osnovnoj TV ponudi, za staru majku da ima.
Moje pitanje je, moze li ova antenna "ReinkJet Antena 2.4GHz 24dbi (http://www.emmi.rs/wireless-antene-i-oprema-reinkjet-antena-24ghz-24dbi-75om-15m.11.html?productId=11738)" da se nakaci na Bežični Ruter "TP-Link TD-W8951ND (http://www.emmi.rs/wireless-ap-bežični-ruter-tp-link-td-w8951nd-150mb-s.11.html?productId=39064)"?
Antena ima domet do 5km a Vrbas nema ni 3, bez industrijskog dela grada, obema uredjaja je frekvencija 2.4ghz, imaju SMA konektore, I iz tog rutera ce preko lana da razvuce internet na 2 kompjutera.
Pazljivo smo gledali da ruter ima AP I jos smo zvali 10tak prodavnica da potvrdimo, 2 od 10 su rakli potvrdno, pa smo isli na razik, I na kraju opet je najbolje da pitam ovde, jer su ovde najstrucniji ljudi, hoce li moci sve to da sljaka ili da vratimo tu narudzbinu na reklamaciju? (I dalje je prvo pitanje, samo sam nadovezao ovo :) )
Hvala
Prjatelju, ako set vi poručili ovo (http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TD-W8951ND), vi ste se gadno zaje.... u pitanju je ADSL uređaj koji se jelte koristi za ADSL preko telefonske linije.... Vi očigledno ili neznate šta vam treba od opreme, ili ne gledate šta kupujete. A i ti prodavci u tih 10 radnji su bajni , jer očigledno ih ili ne interesuje šta prodaju (samo im je bitno da uzmu lovu) ili ni oni nesretnici nemaju veze sa životom...
Prjatelju, ako set vi poručili ovo (http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TD-W8951ND), vi ste se gadno zaje.... u pitanju je ADSL uređaj koji se jelte koristi za ADSL preko telefonske linije.... Vi očigledno ili neznate šta vam treba od opreme, ili ne gledate šta kupujete. A i ti prodavci u tih 10 radnji su bajni , jer očigledno ih ili ne interesuje šta prodaju (samo im je bitno da uzmu lovu) ili ni oni nesretnici nemaju veze sa životom...
OK, nije frka, ionako su rekli da ne mogu pre utorka da posalju, jer je vikend sada, mozda je onda jos bolje ovaj uzeti http://www.emmi.rs/wireless-ap-bežični-ruter-tp-link-tl-wr743nd-atheos-chip-ap-.11.html?productId=26607 jeftiniji je 400 din? Samo brine me sto pise AP/client ruter, ne smeta to sto pise client? Vidim da pise da je tip antene "Izmenjiva " I modovi rada "Client Router / Router / Repeater / Bridge with AP / Client", sto valjda znaci da je OK.
Sta preporucujes, da naruci taj, mislim da nema jeftiniji, cak su ovi u radnji preporucivali neki od 4000 din. valjda da bi za sto vise prodali?
Taj plastikaner bi trebao da ti završi posao, ja lično nevolim da preporučujem jeftine stvari, ali ovaj je ok...
Meni TP-Link TL-WA5110G (http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WA5110G-54M-High-Power-Wireless-Access-Point) izgleda kao bolje rešenje.
Što se tiče hvatanja besplatnog interneta iz kafića i sličnog, ne nadaj se mnogo. I oni bi morali da imaju dobru opremu i snažan signal da bi ti mogao da ih hvataš iz celog grada, a to sigurno nije slučaj.
To je bio samo primer, inace sigurno ima 20 ljudi u njegovoj I sledecoj ulici sa brzim internetom. Sa mobilnim je uvatio kod komsije 30mbps internet, jos u 2 ulice oko njega su one velike kuce gde su burzuji, tako da ce sa tom antenom imati minimum 50 tacaka da hvata.
Danas mu je stigla antenna I ruter, sve smo dobro spojili, nadje gomilu AP I to sa jakim signalom, I izbarem ja lepo soliter vrbaski, koji je besplatan, sve podesim krzo quick setup, I stoji u desnom uglu ona 2 monitorcica sa konekcijom, samo nema internet signala, na statusu stoji moja defaultna IP adresa 192.168.0.100.
Jesam li mozda propustio neku opciju u podesavanima za ruter (192.168.0.1) ili je nesto drugo problem, ima li pomoci?
Od modova ima sledece:
http://www.dodaj.rs/t/N/4j/4a8Py76Z/tp.jpg (http://www.dodaj.rs/?N/4j/4a8Py76Z/tp.jpg) http://www.dodaj.rs/t/3H/2T/3Fjr7t6V/tp2.jpg (http://www.dodaj.rs/?3H/2T/3Fjr7t6V/tp2.jpg)
Probao sam sve modove, svaki lepo nadje AP al ne koristi soliterovu IP adresu, nego moju LAN defaultnu.
Takodje sam instalirao TPlink configuration utility program, al cim udjem na njega izbaci poruku da ne moze da detektuje wireless modem/ruter drajver. Jedini internet drajver koji ima je realtekov Ethernet, a za ovaj specificni ruter ne postoje drajveri, samo firmware, koji sam updateovao.
Sredjeno je, podesio sam na client router i iz survey liste sam izabrao AP sa najacim signalom i posle iskopcavanja i ukopcavanja kablova net je proradio. Trenutno hvata signal od punih 16 mbita i upload je 1.1 mbit, ping u speed testu pokazuje 11 ms sa sbbovim serverom u BGu. Ping u wowu im je na nivou mog kod kuce, sbb silver paket.
Inace, antena je uperena prema centru grada (on je na periferiji) i na survey listi izbaci oko 20 AP samo iz tog pravca, na tavanu moze da pomera sipku na kojoj stoji antena, pa moze u bilo kom trenutku da je okrene ka drugom delu grada.
Tako da ne morate da se cimate, sve radi kao podmazano, da kucnem u drvo, jer cu u suprotnom ja morati da dolazim da im namestam :D
Vasilije004
21.2.2014, 17:05
Pitanje:
Mom rođaku treba net. U ulici u kojoj živi ima nekoliko kuća i kuća blizu njega ima wireless konekciju. E sad jedna kuća koja je čak udaljenija od njih može da hvata tu konekciju uz pomoć eksterne wireless antene dok moj rođak ne može (isto koristeći eksternu antenu). Probali smo da je namjestimo itd itd ali neće nešto. Radnik u prodavnici mi je objasnio kako mora da ima jedan bas jak ruter koji bi slao i jos jedan slican koji bi primao signal. Može pomoć i pojašnjenje kako, šta i koju bi trebalo antenu kupit pošto smo ovu vratili u prodavnicu?
water wizard
21.2.2014, 17:08
prodavac je mislio da treba da ima i taj komšija jak ruter od koga hoće da krade net.. znači nek kaže komšiji da kupi jači ruter.. :D
Pitanje:
Mom rođaku treba net. U ulici u kojoj živi ima nekoliko kuća i kuća blizu njega ima wireless konekciju. E sad jedna kuća koja je čak udaljenija od njih može da hvata tu konekciju uz pomoć eksterne wireless antene dok moj rođak ne može (isto koristeći eksternu antenu). Probali smo da je namjestimo itd itd ali neće nešto. Radnik u prodavnici mi je objasnio kako mora da ima jedan bas jak ruter koji bi slao i jos jedan slican koji bi primao signal. Može pomoć i pojašnjenje kako, šta i koju bi trebalo antenu kupit pošto smo ovu vratili u prodavnicu?
Kakvu antenu I ruter ima?
Mom drugu sam narucio antenu I ruter, koji sam postavio u nekom prethodnom postu, ima link ka njima; znaci mora imati ruter kompatibilan sa tom antenom. Antena mora da ima SMA konektor, koji ima I ruter, a ruter mora biti AP/client I na adresi rutera 192.168.0.1 podesis Quick setup za Client Router-a I potvrdjujes sve dok ne dodje do dela gde ima da se klikne "Survey" I kad posle nekoliko sekundi nadje dostupne "pristupne tacke, AP", izaberes sa najvise decibela, za dalje se snadjite, proguglajte, ne bi trebalo biti komplikovano.
Sto se tice menadzmenta wireless tacaka, ima raznih programa da se skinu sa neta ili sa CD-a od njegovog rutera, npr. TP-link ima program koji se zove "wireless configuration utility". Ako nema cd sa tim programom, windows ima svoj utility, zove se Wireless Zero Configuration. Ako kojim slucajem I on nije kompatibilan sa njegovim AP ruterom, ima nekoliko programcica na netu, koje nisam testirao:
http://www.netstumbler.com/downloads/
http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_view.html
http://lizardsystems.com/wi-fi-scanner/
Razlog sto ne moze da hvata tvoj rodjak sa antenom, moze biti neki koji sam malo pre naveo, a mozda jednostavno ima neka fizicka prepreka izmedju komsije I njega.
Pod uslovom da sve ovo vec znas, ne bih znao koji drugi razlog moze da bude, kompatibilnost hardvera, prepraka signalu ili jednostano podesavanje rutera, neko strucniji moze da odgovori, ja sam sve ovo napisao iz licnog iskustva.
Vasilije004
21.2.2014, 18:08
prodavac je mislio da treba da ima i taj komšija jak ruter od koga hoće da krade net.. znači nek kaže komšiji da kupi jači ruter.. :D
Dogovor je pao sa komšijom a ne da krade net :P
darkowozzd
24.2.2014, 15:38
jel zna neko kako jos pojacati antenu od 24db ako je moguce? :D imam vec airlive wl1700usb pa cak i tp link wn722n.. i grid antenu od 24db..
@darkowozzd
Možeš da kupiš neki vajerles pojačivač, ali imaj u vidu da su vražije skupi...
Skupo... (http://www.radiolabs.com/products/wireless/wireless-inline-amplifier.php)
darkowozzd
24.2.2014, 18:51
a nesto u srbiji mozda? mada mnogo 300 dolara :D nesto do 60 npr bi bilo lepo :D..
Nećeš ništa naći za te pare...
U Srbiji legalnim putem tako nešto nećeš sigurno naći, te stvari su kod nas zakonom zabranjene, zapravo za njihovo korišćenje se traže i izdaju specijalne dozvole od strane RRA.
darkowozzd
26.2.2014, 9:42
a nesto tipa nabudziti antenu,stavim neko cudo iza i to radi bolje npr. ? neznam ni sam na sta mislim, :icon_stud
Ovako (http://www.is0grb.it/wifi/antenne/vittorio_mori/antenne/barattolo_whisky_parabola.jpg) nešto, za distance i do ~50 Kilometara...
NjegovaWisost
27.2.2014, 4:28
Je li neko koristio WiFI repeatere? Imam onaj WiFi Tp link što su dali uz SBB i nisam zadovoljan... Imam sobu, pa onda kupatilo sa debelim slojem pločica i onda kuhinju gdje bih želio da imam dobar signal. A signal je tu katastrofa, gubi se... PA ne znam da li da jurim neki bolji ruter ili bi repeater uboden u utičnicu u zidu pomogao?
PS. Nisam oduševljem ovim čudesima sa 3 antene jer u toj sobi mi je krevet blizu modema... Znam da to nije štetno, ali mi podsvjest govori da nije zdravo :D
edit: izgleda da ja nisam dobro shvatio poentu repeatera... Oni gube 50% propusne moći, ili šta?
Thanks to that 50% loss in bandwidth right off the top, just about all wireless extenders suck.
DiNDiNBrE
27.2.2014, 16:37
Pozdrav!
Posto uskoro kupujem PC (pravio sam temu pre mesec dana oko toga) trebam da dobro razmislim o nacinu konekcije na internet.Posto zivim u najgorem delu Srbistana jos uvek nemamo ADSL,pa koristim pilicarske provajdere.
Brzina interneta je zadovoljavajuca (600 kb/s download,90kb/s upload),ali je ping nedaj boze (oko 600 u udarnom fejsbuk terminu :opanachke ).
Razmisljao sam da kupim neki ruter i USB antenicu i tako imam signal na drugom spratu,gde bi trebalo da sredim sobu i metnem PC koji treba da se kupi,a ruter da bude povezan sa ovim krsom iz profila,i to u prizemlju.
Kako da sto jeftinije prodjem i sve da mi lepo radi?
^ Pre neki dan sam kupio tl-wr841hp zbog problema sa slabim signalom. Mogu reći da "seče" zidove i za preporuku je a nije papreno skup.:)
Sta mu to znaci "WAN port not connected"? Sa tom bojom pise.
Kad pokusam da se nakacim na neki drugi wireless ruter izbaci tu poruku crvenim slovima. Onaj ruter na kojeg sam se nakacio prvog dana prepozna svaki put kad se povezem sa njim, ako izaberem neki drugi iz "Survey" liste izbaci tu poruku.
Probao sam reset, zatim hard reset, iskljucivanje rutera iz struje preko minut, default factory reset, ne pomaze. Malo sam listao po netu (5 minuta :) ) nasao sam da jedan od uzroka moze da bude da ip adresa mog rutera (192.168.0.1) moze da bude istao kao od tog udaljenog rutera, pa da to mora da se promeni, al sumnjam da je tako jednostavan problem.
http://www.tp-link.com/en/article/?faqid=81
Kao da je ta prva mac adresa od tog udaljenog modema ostala u memoriji mog rutera I samo njega prima, a ostale ignorise iako su gradske mreze, besplatne. Recimo hvata soliter 24dbl, benzinsku 64dbl, cak jedan hvata na preko 140 dbl, neverovatna jacina, pa pokusavam da promenim na neku od njih. Ovaj trenutni je 12dbl jacine I 15mbit-a, al tokom loseg vremena slabi, zato zelim da se nakacim na neki jaci signal.
Moze li neko sa it iskustvom da pomogne?
EDIT:
Ovako nesto slicno bude
http://www.tp-link.com/resources/uploadfiles/images/image013bc.jpg
Kad se povezem na onaj ruter jedini koji radi, sve one nule su popunjene, dok sa drugim ruterima je kao na slici
Pozdrav ! Hteo sam jedno laicko pitanje da postavim. U mojoj zgradi postoji SBB kablovska i ja placam oko 1100 mesecno samo za TV, a internet nemam. Da li postoji opcija da kupim negde taj njihov modem i da imam internet jer TV mi uopste ne treba. Malo mi je glup koncept, da placam TV koji ne gledam a da bih internet moram jos 1600 dinara da dam i to 2 godine da potpisem ugovor. Naravno zivim privatno i cak taj tv ne mogu da ugasim jer je kao cela zgrada potpisala ugovor sa SBB. Da li ti iz SBB mogu da mi dozvole da imam internet ali bez TV. Hvala unapred , molim unazad :)
malo blesav
24.2.2015, 9:41
Ne može. To sam i ja hteo, pitao sam ih i rekli da mora i tv. Jes glupo al šta da se radi.
Mislim da ne moras da placas tv samo zato sto je cela zgrada sbb. Nema logike, mozes to da otkazes.
Il uzmi adsl i otkazi tv il zadrzi tv pa uzmi i net. :)
Nikola Rokvic
10.9.2015, 6:15
Nadam se da ne dupliram pitanje, probao sam da nadjem slicno, nije mi poslo za rukom. Elem, kako sam nedavno ostao bez adsl-a (okolnosti su krajnje apsurdne pa ih necu navoditi) razmisljam da li da pojacam komsijin sbb koji bismo onda zajedno placali. Situacija je samo da nas dele neka tri, cetiri deebela zida (stara gradnja, '54) pa bih preskocio wireless vezu. Da li bih nekim sllucajem mogao kablom da povezem svoj wireless ruter (verat net-ov, koji sam koristio za adsl) na njegov uz neka podesavanja, ili mora ipak neki komplikovaniji nacin?
Pinstripe
10.9.2015, 14:59
Pa kupiš mrežnog kabla koliko je potreban do tvog komšije i od njegovog sbb rutera ubodeš pravo u svoju mrežnu karticu. Ionako ima po 3-4 lan izlaza na ruteru.
Nikola Rokvic
28.9.2015, 20:27
Da se nadovezem na svoj prethodni post. Moja greska, komsija isto ima adsl, ne kablovski internet, ne znam da li to ima veze, ali da napomenem. Elem, kupio sam utp kabl, povezao na jedan od njegova cetiri (valjda lan) ulaza, sproveo do sebe i kada ga povezem direktno na kompjuter kaze da je unknown connection na local area network-u i nema interneta uopste. To sam isprobao cisto radi provere, pa sam onda povezao kabl na svoj ruter (sto mi je zapravo i cilj), dakle njegov kabl u prvi ulaz, i drugi kabl iz mog rutera u kompjuter. U local area connection-u mi tada kaze da je povezan, mada internet opet nemam. Podesavao nista nisam niti kod njega niti kod mene jer sam ocekivao da me sreca nekada malo pogleda i da nesto mozda i zavrsim na laksi nacin (nasuprot skorasnjem enormnom cimanju po forumima da caletu instaliram win xp na lap topu posle vise neuspelih pokusaja, sto sam na kraju i uspeo, tako sto sam, kao potpuni laik, posle dvadeset isprobanih potencijalnih resenja, potrosenih previse radnih sati, menjao u biosu ahci na ide mod koji simulira pata disk (ovu svoju frustraciju sam morao da podelim, ne zamerite)). Dakle, moram li da podesavam nesto kod komsije, ili kod mene, ili mozda i jedno i drugo? Pokusao sam onaj trik da u browseru otkucam 192.168.1.1 i tako udjem u neka podesavanja , nije upalilo.
Telekomov ADSL pruža i IPTV uslugu , tako da na ADSL ruteru za interet rade samo 1i4-ti port , 2-3 su za IPTV , ako korinik drugačije ne prilagodi ADSL ruter. :)
Nikola Rokvic
29.9.2015, 22:42
Hvala prijatelju, spasio si me agonije!
Pozdrav svima. Sitacija je sledeca:kupio sam Asus router model RT-N18U.
Router ima 3 izmenjive antene tako da sam na jednu od te 3 nakacio eksternu antenu od 24db koja je usmerena ka komsiji i hvata njegov signal. Komsija ima telekomov ADSL, dakle klasika, ZTE router sa adresom za pristup 192.168.1.1
Ovaj asus router ima istu adresu. E sad, ovaj Asus pordzava repeater mod pa sam hteo da koristim bas taj. Situacija je takva da telefoni i laptop ne mogu da dobiju ip ili da izadju na internet uopste(laptop kad je povezan preko LAN-a ide dok se ne restartuje). Zato se javljam sa pitanjem gde gresim. Prilazem video snimak
https://drive.google.com/file/d/1sSqBWS6sbATUK-PW8kEevfWzhuyCKstR/view?usp=drive_link
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.