PDA

Prikaži potpunu verziju : C++,C#,C.....Pomoc?

fingerprint
18.1.2007, 0:05
Ok, zamlacivao sam se 6 godina uceci VB6 i radio u njemu razne stvari, pa se moze reci da imam nesto iskustva. Sad bi ja 'fala bogu da predjem na neki malo (citaj - puno) jaci jezik, mnogi mi preporucuju C, i slicno.
Mene prvo zanima par stvari:
a) Koliko programskih jezika sa prefixom C postoji? Mislim C++,C# sve to pomalo (puno, ustvari) zbuni jednog novajliju.
b) Sta bi mi vi preporucili da ucim?
c) Bilo bi jako lepo kada bi taj jezik bio iole visual, a ne neka prompta, jer sam poprilicno navikao na takvo radno okruzenje. Ali, ako ne moze, ne mora.
d) Gde ja, mladi Srbin, da nadjem programski jezik (koji biste vi preporucili), i eventualno neke knjige za njega?
e) Da li i vi smatrate da sam bacio 6 godina zivota mlateci praznu slamu sa VB-om?

Ok, to bi bilo to sto se tice pitanja.

EclipsE
18.1.2007, 0:29
a) JA mislim da samo ima C, C++ i C#
b) C++
c) Ima, Visual C++ 2005 Express
d) Skinesh ga sa neta besplatno ili pokusash da pronadjesh casopis Mikro kod nekog ortaka (kao sto sam ja to uradio :)), treba ti casopis od novembra 2006 godine, imash na njemu image.
e) Sigurno nisi! Pa evo ja isto 6 godina se zezam u VB-u a i dalje cu... A znam i C++ onako

Stevvan
18.1.2007, 12:07
b) Preporucujem ti Python
d) www.python.org
http://ccc.1asphost.com/walkersplayground/prevodi/ihacking.html (tutorial na Srpskom)
www.dpawson.co.uk/bop/byteofpython_120.pdf (Odlicna knjiga za pocetnike u pythonu, sam sam iz nje ucio)
http://www.diveintopython.org/toc/index.html (mnogo dobra knjiga i nije bas za apsolutne pocetnike)
http://www.awaretek.com/tutorials.html (tutoriali za python i sve vrste programiranja u njemu)

marxo
18.1.2007, 12:55
b) Preporucujem ti Python
d) www.python.org
http://ccc.1asphost.com/walkersplayground/prevodi/ihacking.html (tutorial na Srpskom)
www.dpawson.co.uk/bop/byteofpython_120.pdf (Odlicna knjiga za pocetnike u pythonu, sam sam iz nje ucio)
http://www.diveintopython.org/toc/index.html (mnogo dobra knjiga i nije bas za apsolutne pocetnike)
http://www.awaretek.com/tutorials.html (tutoriali za python i sve vrste programiranja u njemu)

Covek trazi nesto od C-a :D inace...

Stevvan
18.1.2007, 13:02
ako sam dobro procitao pitanje pisalo je 'b) Sta bi mi vi preporucili da ucim?'

fingerprint
18.1.2007, 13:42
Ma ok je, slobodno preporucite sta god smarate da je pametno/korisno. Ako nesto preporucite, recite (please) malo vise o tom jeziku.

Andross
18.1.2007, 14:01
C++.
Ovo(u prilogu) ce ti pomoci da shvatis najosnovnije(ja sam ga pisao).

NoxX
18.1.2007, 16:08
Koliko programskih jezika sa prefixom C postoji?
C и C++ колико ја знам.

c) Bilo bi jako lepo kada bi taj jezik bio iole visual, a ne neka prompta, jer sam poprilicno navikao na takvo radno okruzenje. Ali, ako ne moze, ne mora.
Промт језици су изумрели и скоро нико их не користи. Имаш Visual C++ који долази у Microsoft Visual Studio пакету уз који долази и VB6.

Da li i vi smatrate da sam bacio 6 godina zivota mlateci praznu slamu sa VB-om?
Ни случајно, ја то користим већ годинама и ни у једном тренутку се нисам покајао.

Ima, Visual C++ 2005 Express
То је .НЕТ платформа и захтева framework 2.0

Skinesh ga sa neta besplatno
То је тачно, Visual Studio 2005 је бесплатан и скида се са Мајкрософтовог сајта.

optimus_prime
18.1.2007, 19:50
Od literature za C++ mozes da uzem Jesse Liberty, onda C++ za inux (jaka stvar), Kako ne razmisljati na c++ jeziku (mislim da ima ovo i za Java-u). I najbolje da trazis tutorijale i da ucis sam kao i VB 6. Kad smo kod VB nisi bacio 6 godina, i ja se zanimam sa njim tu negde samo sam preso na .Net.

quick
18.1.2007, 19:54
C и C++ колико ја знам.
a C# ?

holodoc
18.1.2007, 19:58
Bacite pogled ovde
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=190775&postcount=168

al0cunit
18.1.2007, 20:28
Промт језици су изумрели и скоро нико их не користи. Имаш Visual C++ који долази у Microsoft Visual Studio пакету уз који долази и VB6.
objasni mi ovo ?

NoxX
18.1.2007, 20:41
objasni mi ovo ?
Па Паскал, QBASIC, Фортран, Кобалт... се више не могу користити за неко озбиљније програмирање какво се данас користи. Пре свега мислим на програмирање апликација и игрица.

al0cunit
18.1.2007, 23:52
ok .. reci mi sta su to za tebe 'prompt' jezici .. ?

Andross
19.1.2007, 15:17
Naprimer TurboPascal.Pokrece se iz nekakve konzole, DOS-a ili cega vec.

sucur_87
19.1.2007, 18:04

Haha, odgovor na ovo je:

Ни случајно, ја то користим већ годинама и ни у једном тренутку се нисам покајао.

VB "programeri" eee, ccc. Uvijek su mi bili zanimljivi likovi.

sucur_87
19.1.2007, 18:09
Naprimer TurboPascal.Pokrece se iz nekakve konzole, DOS-a ili cega vec.
@Andross i Nox ne lupajte gluposti !
Kao prvo mijesate babe i zabe i to sto ste napisali je "samo za smijeh".
Dalje Visualno programiranje je oblast, kao sto je proceduralno, objektno programiranje itd itd. I njegova svrha je da ti obezbjedi, kao sto ti i ime kaze, "vizualizaciju" software-a. Medjutim bez sprege nekog od gore pomenutih jezika, taj software je mrtav.
Al' polako, vjerovatno ste jos mladi, il' ste tek usli u vode programiranja.

PS. Batalite VB da vam se programeri ne smiju.

OFPNogix
19.1.2007, 18:13
Sa prefiksom c kolko ja znam postoje samo C,C++ i C# ,ali postoje jos neki ceoliki jezici sa slicnom sintaksom tipa Java.
Od ovih 3 preporucio bi ti (sobzirom da imas iskustva u Visual Basic tj. u Visual Studiu) C# koj je malo laksi za ucenje od C++ i Visual C++ a objedinjuje njihovu moc i objektno-orjentisanost.Takodje on je najlaksi za pravljenje Visual aplikacija ali samo za Windows.
Najbolja knjiga za C# je Od pocetka C# (ako nadjes od pocetka C# 2005 jos bolje) nisam siguran koj je izdavac.
6 godina mucenja u bilo kom programskom jeziku nije mlacenje slame ako si nesto naucio i naucio da to znanje primenis

diablo_
3.2.2007, 21:54

Pogledaj u nekom recniku sta znaci prompt.

fingerprint
5.2.2007, 13:51
Ljudi, hvala vam svima puno na pomoci :D

JBlitzkrieg
30.3.2007, 22:36
Definitivno C++, jer ces time nauciti i C, koji ti je potreban za brzu komunikaciju sa hardverom, jer objektno-orijetisani jezici znaji da zaguse CPU kad su u pitanju operacije gde je realno vreme od presudnog znacaja. Naravno, strukture sto se tice same igre pravis u C++, dok je Engine bolje u C sa povremenim izletanjem u ASM.
C# ispada, ali se brzo uci...

Nemesis
3.4.2007, 14:53
Naravno, strukture sto se tice same igre pravis u C++, dok je Engine bolje u C sa povremenim izletanjem u ASM.

Ovo više ne važi. Koristiš prevaziđene izvore.

voodoo_
3.4.2007, 15:16
Tako je, danas se koristi C++ sa povremenim izletanjem u asm :)

<*archangel*>
9.4.2007, 17:38
Ja bi ti preporucio da ucis C++ ili Javu po meni su ovi naljbolji

optimus_prime
9.4.2007, 21:04
PS. Batalite VB da vam se programeri ne smiju.

Ja se ubih od smeha tvom postu:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

<*archangel*>
9.4.2007, 22:04
Ja bih se ipak slozio sa sucur_87
Ako neko hoce da zaradjuje od programiranja a ne samo da se igra kod kuce naljbolje je da batali VB i predje na puno trazeniji C++ C# i JAVA

PeTkO
9.4.2007, 22:25
JAVA....Ne bi reko da sa javom mozes da napravis neku dobru igru.Mozes ali nista veliko.C#, nisam radeo u tom jeziku tako da necu nista da komentarisem.C++ i C....Sta reci...Vecina igara se pravi u ova dva jezika.Mislim da je to dovoljno

<*archangel*>
9.4.2007, 22:49
U JAVI nemozesh praviti igrice ( barem velike i zahtevne ne) ali zato je nezamenljiv na polju interneta i sad ne mislim applete vec na server side aplikacije

C++ je dobar za sve mozemo da biramo dali cemo uraditi program u programskom jeziku koji reshava zadati problem ili da ga uradimo u C++

C# nisam ni ja radio ali znam da je isto jako trazen i cuo sam da je lakshi od c++ ali naravno nije tako jak + microsoft dalje sertifikate za .net platformu koja je u danashnje vreme jako povezana sa C#

i dodao bi josh jedan programski jezik a to je PHP nije tezak za ucenje a jednom ce ti svakako zatrebati :):):)

optimus_prime
10.4.2007, 9:56
Slazem se ja za C++ , ali sa VB.Net mogu fantasticnio programi da se urade, plus ako niste znali VB.Net je objektno orijentisan, tako da mogu fantasticni programi da se urade.

voodoo_
10.4.2007, 10:19
Ako se već odlučuješ na .NET, onda bolje idi na C#.

Stevvan
10.4.2007, 10:28
Ljudi imam ja jedno pitanje: Sta je bolje i kakva je razlika izmedju Vb i C#? (Koliko sam zakljucio, po vasoj prici oba su za windows i programiranje u Gui-u)

voodoo_
10.4.2007, 10:58
Što se tiče .NET varijanti, tu su VB, C# i ostali takoreći isti, razlikuje se samo sintaksa. Tako da nema "koji je bolji" nego samo koja sintaksa ti više leži.

M1los
10.4.2007, 12:21
Evo ovako. Ja sam 101% početnik u programiranju, i sad me zanima: Da li se isplati kao prvi prog. jezik učiti TurboPascal? Neki mi kažu da je jezik bezveze, neki da je dobar, pa sad znam da ništa ne znam:D
BTW, sad vidjeh da sam malo omašio temu, ali se nadam da ćete mi progledati kroz prste... :)

Nemesis
10.4.2007, 13:29
... i sad me zanima: Da li se isplati kao prvi prog. jezik učiti TurboPascal? Neki mi kažu da je jezik bezveze, neki da je dobar, pa sad znam da ništa ne znam:D
Naravno da se isplati! Da bi postao dobar programer bitno je da razviješ dobru logiku programiranja a za to ti jezik nije toliko bitan. Današnji prog. jezici se ne razlikuju mnogo pa ćeš kasnije lako preći na nešto što ti bolje leži.

voodoo_
10.4.2007, 13:35
Turbo Paskal je odličan jezik i posle njega se lako prelazi na bilo šta.

pelezinjo
15.4.2007, 21:41
Turbo Paskal je odličan jezik i posle njega se lako prelazi na bilo šta.

da paskal je lak i dobar za savladavanje sustine i posle se prebacis na nesto korisno