Prikaži potpunu verziju : Kupovina Novog HDD-a
Moja maticna ploca je ASUS K8N a zeleo bi da kupim Western Digital Caviar 250 GB, WD2500KS, SATA II, 7200rpm 16MB cache . Da li ga moja ploca podrzava i ima li bolji izbor za 75 evra koliko kosta ovaj HDD ?
che daboli guz
4.1.2007, 0:31
Ne znam kako si sa 564 poruke do sad uspio da podstavis ovakvo absurdno pitanje.Ako ima na maticnoj "uticnicu sata2" ili pak sata1 mozes u svakom slucaju(fige cross).A za doticni hdd sacekaj sledeceg Eustahija Brzica.
A sta fali tom hddu?250gb ispod 100eu ,meni nije lose.
Ne znam kako si sa 564 poruke do sad uspio da podstavis ovakvo absurdno pitanje
Eto uspeo sam. Kada nesto nisam siguran pitam druge ;) .
Western Digital Caviar 250 GB, WD2500KS SATA II 7200rpm 16MB cache ...... za 75 evra
Dali si ti to našao polovan primerak ili nov ? baš evo nešto gledam po cenovnicima u nišu ne može da se nadje ispod 110 eura !....
Ako je nov kupi ga i uživaj.....
Kupi ga i uživaj dva dana :)
Šalim se.
Ako je polovan nemoj ga uzimati, bolje onda uzmi nov od 160GB.
A ako je nov uzmi ga, samo ne znam kako je ovako mala cena.
che daboli guz
4.1.2007, 5:00
Uuuuu Western Digital,jel ono oni praktikuju sklapanje polovnih losih u jedan cime snize cene svojim hdd. Ukoliko da to ti je shkart od kojeg treba da bezis ko lud.Sad to ti je 50/50% Imam/o sam 2 Zapadnjaka od 40gb jedan brzo uginuo od losih sektora-fizickih.A ovaj drugi jos uvjek radi i klokoce/zubori i saliva mi stravu u kosti:paranoia:
Pravilo kaze ma bjaaazi od toga!
Pa ako je nov ! pa još ako mu daju od 1 do 3 godina garancije naravno da treba da ga kupi ..... ali ako je neki polovnjak ..... onda bjaž on dotičnog....
Ima 3 gg a iz naslova se vidi kakav je . Kosta 6000 dinara. Ali mi niko nije odgovorio da li moja ploca podrzava SATA2 i kako se povezuje taj HDD sa plocom ?
Ima 3 gg a iz naslova se vidi kakav je . Kosta 6000 dinara. Ali mi niko nije odgovorio da li moja ploca podrzava SATA2 i kako se povezuje taj HDD sa plocom ?
Tvoja ploča ima sata kontroler i možeš da priključiš sata HDD. Za sata II ne znam da li ima podršku, mada se i taj HDD može priključiti, ali naravno neće raditi kao sata II, to jest neće imati te brzine. http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=302513&cks=ACC
che daboli guz
5.1.2007, 1:15
Za sata II ne znam da li ima podršku, mada se i taj HDD može priključiti, ali naravno neće raditi kao sata II, to jest neće imati te brzine
Ovo ne treba da te brine jer u stvarnosti razlika izmedzu ata-e,sata-e i sataII
sto se brzine tice je veoma mala.Trebalo bi da je u stvari veca ali nije.Ima po forumu o ovome.
Eh nisam mogao a da ne stanem u odbranu WD-a. Imam Western Digital od 7,5GB vec 6 godina i radi perfektno (da kucnem u drvo), malo je sporiji od novijih i nista vise. Sto se tice cene sasvim je u redu, cena u NS je oko 80 eura za 250GB. Za 100 eura se moze naci od 320GB.
Asus K8N ima nforce3 chipset dakle nema podrsku za sata2, u tom slucaju se korist dzamper (mislim da se stavlja na pinove 5 i 6 :) ) i sve bi trebalo da radi ok. Inace i ja planiram da uzmem hard od 250gb ali Samsung koji na svim testovima briljira, a da li je pouzdan saznacemo uskoro :)
Sta si pod ovim mislio da ima 3 gg, ja sam te razumeo 3 godine.
E dude jedna stvar SATA II postoji kolko mi se cine od prosle godine (2006).
Sta si pod ovim mislio da ima 3 gg, ja sam te razumeo 3 godine.
E dude jedna stvar SATA II postoji kolko mi se cine od prosle godine (2006).
Valjda 3 godine garancije. Pa tako nešto od 2006, možda pri kraju 2005 maksimalno.
Ne znam gde se gledali cene, ali doticni HDD kosta 75€.
WD od 320GB sa 16MB buffera kosta ravno 100€.
I garancija za sve hardove kod nas je 3 godine, osim Seagate koji ima 5god.
A ako posle toga crkne, neka crkne i vreme mu je.
Ewo kod nas u Pancevu ima da se kupi WD hard od 350 gb za 9000 din na SATA kablu a od 250 gb je nekih 6000-6500 din..
Night Hawk
11.1.2007, 3:33
Kolika je u stvarnosti razlika izmedju EIDE 100mb/s , SATA i SATA2 standarda posto znam koliko je na papiru :)
Bryan Fury
11.1.2007, 10:59
Nije vredna pomena. ;) Osim ako ti treba raid, u tom slučaju je sata mnogo bolje rešenje.
Imam hard disk od 120 GB i jedan mali stari od 8 GB, i to mi je "tijesno". Oba su ATA, računar mi je star nešto preko 2 godine pa može samo ATA na moju ploču. Mislio sam da uzmem neki od 250 GB jer mislim da oni imaju najbolji odnos cijene po gigabajtu, mada izgleda da su 320 GB još bolji po tom pitanju. Planirao sam kasnije kada budem uzimao novi računar u njega prebaciti taj disk od 250 GB a stari ostaviti sa ovim njegovim od 120 GB. Ali sam shvatio da imam problem, sada imam nForce2 ploču (Asus A7N8X) sa ATA kontrolerima a nova bi imala SATA, i kako bih onda mogao prebaciti taj ATA disk od 250 GB na taj novi računar? Valjda te nove ploče imaju ATA kontroler za optičke uređaje, a na njega mogu ići dva uređaja, pa ako bih imao jedan optički onda bi valjda drugi mogao biti taj ATA disk? Da li je tako ili mi nešto promiče? Koja su druga rješenja?
Malo mi je bezveze da kupim disk od 250 GB (ili 320 GB) i da ga već tokom ove godine ne mogu prebaciti na novi računar (uz vjerovatno i neki SATA disk koji bi išao na novi računar), a da mi pri tome na ovom starom ostane 120 GB + 250 GB, nema potrebe da nekome dajem ili prodajem računar sa toliko memorije.
Sugestije? :)
Da li će ATA disk moći ići na neku noviju ploču, ne samo od ovih koje su sada prisutne nego i od budućih?
kako se povezuje taj HDD sa plocom ?
u pa ti bas nisi u toku ... :rofl:
pa idi na asus-ov sajt pa vidi dal' podrzava il' ne ... interesuj se malo nemoj samo da cekas da drugi uradi nesto za tebe jer NECE!!!
Imam hard disk od 120 GB i jedan mali stari od 8 GB, i to mi je "tijesno". Oba su ATA, računar mi je star nešto preko 2 godine pa može samo ATA na moju ploču. Mislio sam da uzmem neki od 250 GB jer mislim da oni imaju najbolji odnos cijene po gigabajtu, mada izgleda da su 320 GB još bolji po tom pitanju. Planirao sam kasnije kada budem uzimao novi računar u njega prebaciti taj disk od 250 GB a stari ostaviti sa ovim njegovim od 120 GB. Ali sam shvatio da imam problem, sada imam nForce2 ploču (Asus A7N8X) sa ATA kontrolerima a nova bi imala SATA, i kako bih onda mogao prebaciti taj ATA disk od 250 GB na taj novi računar? Valjda te nove ploče imaju ATA kontroler za optičke uređaje, a na njega mogu ići dva uređaja, pa ako bih imao jedan optički onda bi valjda drugi mogao biti taj ATA disk? Da li je tako ili mi nešto promiče? Koja su druga rješenja?
Malo mi je bezveze da kupim disk od 250 GB (ili 320 GB) i da ga već tokom ove godine ne mogu prebaciti na novi računar (uz vjerovatno i neki SATA disk koji bi išao na novi računar), a da mi pri tome na ovom starom ostane 120 GB + 250 GB, nema potrebe da nekome dajem ili prodajem računar sa toliko memorije.
Sugestije? :)
Da li će ATA disk moći ići na neku noviju ploču, ne samo od ovih koje su sada prisutne nego i od budućih?
u narednih x godina ploce ce imati bar po 1 ide prikljucak zbog starog hardvera u vlasnika i optickih uredjaja koji se jos uvek jako retko srecu u sata varijanti ... to ti je kao isa slot stavljali su ga na sve ploce bar po 1 komad iako se godinama unazad nije pravilo nista sto nije za pci
OK, znači ne bi bio problem kasnije prebaciti taj ATA disk na neku novu ploču.
Sad me zanima kakva su iskustva sa Seagate Baracuda 320 GB ATA sa 16 MB cache, on mi djeluje OK, tražio sam testove po netu ali ih ima samo za SATA varijatnu tog diska, a to je valjda isto. To je koliko sam vidio novija serija 7200.10 sa novim načinom smještanja podataka. Nikad nisam imao Seagate disk (uglavnom WD) pa ne znam kakvi su, mada vidim da se na njih daje veća garancija nego na ostale, ali sam viđao da se na forumima žale da Seagate diskovi znaju puštati čudne zvukove, pa se pitaju da li je to OK ili nije.
Baracuda od 250 GB ima 8 MB cache i ona je 7200.9 a razlika u cijeni nije velika pa mislim da mi je bolje ići na ovu 7200.10 od 320 GB/16 MB.
Ima li neko iskustva sa ovom Baracudom od 320 GB?
Night Hawk
22.1.2007, 16:48
Zanima me kolika je razlika u svakodnevnom radu izmedju 2 HDD-a koja imaju recimo po 320 GB , oba su Sata ,... ali ako jedan ima 8 a drugi 16 Mb velicinu bafera?
mad_skillz
22.1.2007, 17:30
Zanima me kolika je razlika u svakodnevnom radu izmedju 2 HDD-a koja imaju recimo po 320 GB , oba su Sata ,... ali ako jedan ima 8 a drugi 16 Mb velicinu bafera?
brze ti je citanje/pisanje podataka i dizanje windowsa...ali generalno to treba uzeti jedno ako bash nemash ni u shta da ulozish..
Jedno glupo pitanje. Naime, planiram da uzmem HD od 320GB pa me zanima na koliko particija bi bilo najbolje da se podeli? Kontam da je bezveze da pravim particije od 20GB, em sto je malo em dobijem shurnajst slova za drajvove. Ima li tu neko pravilo?
Ja sam nekidan kupio Seagate Baracuda 320 GB / 16 MB 7200.10 ATA, podijelio sam ga na 4 particije, sve su primarne, prva 30 GB i tri po 90 GB, disk efektivno ima 298 GB.
I mene zanima u kojim situacijama znači imati više cache memorije na disku.
Jedno glupo pitanje. Naime, planiram da uzmem HD od 320GB pa me zanima na koliko particija bi bilo najbolje da se podeli? Kontam da je bezveze da pravim particije od 20GB, em sto je malo em dobijem shurnajst slova za drajvove. Ima li tu neko pravilo?
Zbog čega bi pravio particji od po 20 GB. Totalno glupo pitanje.
Pravilo WIN na jednu particju podaci na drugu, dakle minimalno dvije. Za WIN ti je dovoljno 40GB, mada može i dosta manje i dosta više da se opstavi za ovu particiju. Sve zavisi gdje ćeš da instaliraš programe. Takođe možeš da i za ovo napraviš posebnu particiju. Sve zavisi, na tebi je da odlučiš, dal dvije ili više.
mad_skillz
22.1.2007, 20:45
uzmi 30 za windows,i napravi partcijie za podatke,igre,muziku,filmove i to je to,320 giga ti je pregrsht prostora..
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.