PDA

Prikaži potpunu verziju : Kupovina digitalne kamere (DV)...


CucicDo
29.12.2006, 12:54
Pozdrav.

Planiram da kupim digitalnu kameru. Potrebna mi je isključivo za kućnu upotrebu, dakle, ne interesuju me profesionalne performanse. Uglavnom sam pronašao moguće kandidate, ali su mi nejasne još neke stvari (nisam kakav expert za foto tehniku :) .

Šta znači ako kamera nosi oznaku DVD-R? Pretpostavljam da mora biti DVD-RW, da bih mogao narezivati direktno s kamere.

šta ako ne postoji mogućnost memorijske kartice? I koje memorijske kartice da tražim? SD, XD, MMC?

Da li je malo 0.8 MpX (za gledanje na TV-u, preko DVD playera)?

Ako na još nešto treba da obratim pažnju, kažite.

Unaprijed hvala. ;)

Jack In The Box
5.1.2007, 18:08
Možda malo kasnim sa odgovorom, ali nadam se da će (bar nekom) biti korisno. Ukoliko vam je potrebna "digitalna kamera" (čitaj: mini DV kamkorder) za kućnu upotrebu, većina korisnika će biti izuzetno zadovoljna ako pazari bilo koji (najjeftiniji) Sonyjev model. U klasi jeftinih kamkordera, ostali proizvodjači su daleko lošiji.
Oznaka DVD-R se nalazi na kamkorderima koji umesto na kasetu zapis vrše direktno na DVD disk. Tu varijantu (osim u izuzetnim slučajevima - nemate računar a želite da gledate svoje snimke sa DVD plejera) ne preporučujem, pre svega jer se tako zapis vrši direktno na disku u kompresovanom formatu, što znatno komplikuje kasniju obradu. Ono što proizvodjači često koriste kao navlakušu za neupućene kupce su podaci o digitalnom zumu ili pikselaži. I jedno i drugo su u principu apsolutno nebitni. Digitalni zum vrlo verovatno nikada nećete koristiti, a i ako ga nekada upotrebite rezultati će biti takvi da ga više nećete uključivati. Podaci o pikselaži su bitni samo za snimanje statičnih fotografija. Ovu opciju takodje malo ljudi koristi a rezultat koji se dobije je uglavnom lošiji nego kod jeftinijih digitalnih aparata.
O kamerama može da se piše nadugačko i naširoko, ali najkraći savet koji mogu da dam je: od jeftinih kamera uzmite Sony (mogu da se nadju za oko 250 evra), ako hoćete malo bolji kvalitet slike odlučite se za skuplje 3CCD kamere a najbolje i najjeftinije 3CCD modele ima Panasonic (od 350 evra).

CucicDo
8.1.2007, 10:49
Hvala na pomoći. Saznao sam baš ono što mi je i bilo nejasno. Pozdrav

wolf123
29.6.2009, 23:47
E,ovako,konacno da nadjem pravi forum za savjet.:alealeee:Temu necu otvarati,vidim da ih ima na bacanje.Da predjem na stvar.

Zelim da kupim kamkorder(digitalnu kameru) do 300 eura,iskljucivo za potrebe porodice,snimanje koncerata,slavlja itd.

1.E,sad,sta mi preporucujete,slabo se razumijem,da li da kupim kameru koja snima na hard disc,dvd disc,memorijsku karticu ili na video kasetu.:confused:

2.Koja marka mi je najpouzdanija?:confused:

3.Baterija kamere da izdrzi sat i trideset minuta ili dva sata.:n_klanja:

Primamljivo mi je ovo snimanje direktno na dvd disk,ali sam cuo da trosi bateriju nakon nepunih sat vremena i da je osjetljivo.:icon_scra

Eni
30.6.2009, 0:13
Preporučujem neku miniDV kameru (koja koristi miniDV kasete za snimanje digitalnog zapisa) sa koje bi se kasnije podaci prebacivali (uz pomoć FireWire kabla i nekog programa - recimo Windows Movie Maker 2, ili Pinnacle Studio, Ulead Studio... neki će već doći uz kameru) na komp. Za kućnu upotrebu nema potrebe juriti kamere sa 3 čipa ili senzorom preko 800,000 pixela, jer se radi o video kamerama i sasvim očigledno - bez problema snimaju DV video u dovoljnoj rezoluciji za puni DVD kompatibilan MPEG2 format.

Ovo sam recimo snimao Panasonicom starim 5+ godina, noću, pa sam vidi da li ti kvalitet 2x kompresovanog snimka odgovara "za kućnu uptrebu". Inače, ova kamera ima smao 10x zoom, današnje imaju po 40-200x (optički, digitalni ne računam uopšte).

Demo video: http://www.youtube.com/watch?v=HM1tShXwQsE

Od marki - pa Sony, JVC, Panasonic, ...
Baterije mogu da se kupe u različitoj veličini/kapacitetu - otprilike mala (koja često dođe free uz kameru) daje 1 sat, srednja 2, a najveća čak 3 sata kontinuiranog rada.

wolf123
30.6.2009, 12:51
A,ta miniDV kaseta,to je na traku,je li?

Nesto me strah,da traka ne pukne ili se zamrsi na glavu,a nesto mi izgleda komplikovan taj prenos na kompjuter. :paranoia:

A,znaci baterije se mogu dodatno kupiti,e to mi je bitno!

A,sta mislis o ovima sa memorijskim karticama,dvd diskovima?

Mislim,da kada budem uzimao,da cu sony.

Inace,hvala ti na savjetu.:n_klanja:

Eni
30.6.2009, 14:11
Ovako izgleda miniDV kaseta (u zaštitnoj kutiji) u poređenju sa klasičnom VHS kasetom. Dimenzije su 7x5x1.5 cm. To što su obe TDK je čisto fore radi :)

laki066
8.1.2010, 11:17
Zainteresovan sam za kupovinu kamere do 400 evra za porodično snimanje.
Hteo bih i da imam mogućnost uređivanja snimljenog materijala a ne samo da snimam direktno na DVD disk.
Možete li mi nešto preporučiti?
Šta znači oznaka DCR-DVD? Kako prepoznati koja kamera koristi miniDV?
Kakav kvalitet zapisuje kamera koja snima na HDD?
Šta je bolji zapis miniDV ili HDD?
Hvala unapred svima!

koojot
20.1.2010, 16:34
Interesujem ako ima neko neki link da pogledam cene MiniDV kamera. A moze i prepurka koja DV kamera je dobra. :confused:

atomic
20.1.2010, 16:54
klik (http://pcfoto.biz/Table/Digitalne-kamere/)

ova (http://pcfoto.biz/Canon-HV20)je dobra

koojot
20.1.2010, 23:55
hvala za link. Nemaju cenu za ovu kameru pa cu zvati sutra da vidim koliko je.
Nego sta mislis kakva je ova link (http://pcfoto.biz/sony-hc62)

atomic
21.1.2010, 20:05
Verovatno isto tako dobra. Nemam direktnog iskustva sa konkretnom kamerom, ali je Sony je u toj klasi možda i najbolji, prvenstveno zbog sočiva koje koristi.
Carl Zeiss® Vario-Tessar® objektiv sa 25x optičkim zumom / 2000x digitalnim zumom
Nećeš pogrešiti, u svakom slučaju.

koojot
21.1.2010, 23:06
hvala na savetu verujem da cu ovu sony da uzmem.

atomic
22.1.2010, 1:10
Pogledaj kakve snimke pravi
http://www.vimeo.com/videos/search:sony%20hc62

koojot
23.1.2010, 10:56
Uspeo sam da pustim dva snimka i to malo od pocetka, nesto me zeza net. Lep snimak bar po meni, kupujem ovu kameru cim se vratim sa puta.:qliranje:

Kisr
18.3.2010, 18:33
Mislim da nema bolje teme za moje pitanje. Da li je moguce koristiti kameru kao video rekorder, znaci da se poveze sa tv-om i da se na kaseticu ili mini disk u kameri snima program, analogni i digitalni signal? I ako je moguce kakva treba da bude kamera to jest sta treba da ima, pitam jer nikada ranije nisam posedovao kamkorder a trebao bi da kupim jedan uskoro pa bi mi znacilo da ima i takvu mogucnost.

oluja
19.3.2010, 11:07
Mislim da nema bolje teme za moje pitanje. Da li je moguce koristiti kameru kao video rekorder, znaci da se poveze sa tv-om i da se na kaseticu ili mini disk u kameri snima program, analogni i digitalni signal? I ako je moguce kakva treba da bude kamera to jest sta treba da ima, pitam jer nikada ranije nisam posedovao kamkorder a trebao bi da kupim jedan uskoro pa bi mi znacilo da ima i takvu mogucnost.

Moguce je ako ima analogni video ulaz. Vidjao sam ranije neke Panasonikove (skuplje) modele sa tim ulazom i ako se dobro secam bilo je moguce povezati VHS video na tu digitalnu kameru pa onda kameru na komp i preko nje digitalizovati stare video snimke...

deks007
5.9.2010, 21:19
Sony DCR HC 96E ima in i out koja ovo podrzava .

Prce
16.6.2011, 13:36
Kamera Praktica DVC 10.4 HDMI? Treba mi za sasvim obicne stvari... Bilo sta o njoj, posto veoma malo znam o kamerama uopste... Hvala!!!

che01051978
20.6.2011, 0:32
Interesuje me kupovina kamkordera za porodicna snimanja - letovanje, decji rodjendani itd. Za slike imam dobar digitalac, ovaj koji planiram da kupim mi je potreban prakticno samo za snimke.
Planiram da potrosim do 400e, imate li predloge?

P.S. Moze li neko da mi pojasni razliku kamera/kamkorder?

Hvala i pozz

Phylon
11.4.2012, 0:09
Vidim odavno niko nije bio aktivan na ovom delu. Zato se i javljam da trazim neki Vas savet. Sta uzeti od kamere a da budem zadovoljan? Pod tim mislim na snimanje porodice, letovanja itd itd ali da taj kvalitet ako budem gledao za 5 godina da bude blago receno korektan za tadasnje televizore, racunare itd.
Uglavnom razmisljao sam o nekim digitalnim kamerama koji snimaju na HDD ili na memorijsku, manje vise o kamerama sa DV ili sa DVD snimanjem.
Cekam vase preporuke nevezano za cenu ali naravno da ne bude preko 500 eura

NIDZA bOj
7.7.2014, 0:47
Drugaru treba pomoc, pa reko da pitam..

Treba mu kamera do maks 15000 dinara, hoce da se snima i da izbacuje klipove na yt..

Sta preporucujete ? :)

madscientist
7.7.2014, 1:45
Ako planira da kupi novu za 15.000rsd nece se bas obradovati jer moze da kupi npr. Prakticu DVC 5.10 ili neku JVC kameru koja snima u SD (720x576). Dok npr. za slicne pare moze nabaviti (bar je pre moglo, nisam vec davno proveravao cene) dobar prozumer fotoaparat sa HD snimkom i odlicnom stabilizacijom. Mada ni one nisu savrsene.

A sta ima u planu da snima? Ako ce kamera biti sve vreme na stativu i snimati pri dobrom osvetljenju moze kupiti i najjeftiniju kameru, ako planira da snima iz ruke usput, koncerte... to je vec sasvim druga prica.

2233
15.2.2015, 13:44
Pozdrav, nameravam da krenem da se bavim video snimanjem (do sada sam imo iskustva u video editovanju ali nisam jos imo dobru kameru da pravim svoje snimke, bar ne neke dobrog kvaliteta). Ne nameravam da ulozim ekstra mnogo, do 25 hiljada, i naiso sam na dva modela potencijalna pa ako neko ko se bolje razume moze da prokomentarise, ili da prdlozi neki treci.Ono sto mi je zapalo za oko je: JVC GZ-E205BEU i Sony HDR-CX240EB . Cenovni rang i je slican, mozda je sony malo skuplji al za nijansu. Ako neko ko ima iskustva moze da mi prokomentarise sta da uzmem, bilo od ova dva, bilo nesto trece nek se javi, a radio bi ili kucne videe ili za YT postavljo, snimo prirodu, gradove... Bitno mi je i da kamera nije neka osetljiva i lako kvarljiva kao i da je lako naci delove za servis ako zakaze.