PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 11/2024

oluja
1.11.2024, 9:49
Novembarski broj Sveta kompjutera je na kioscima :D
Naslovna strana izgleda ovako:

https://thumbs4.imagebam.com/7e/6d/ca/MEX26OV_t.png (https://www.imagebam.com/view/MEX26OV)

Izdvajamo iz sadržaja:

Intel Core Ultra Series 2
Čvrsto verujemo da je Intel na dobrom putu da povrati staru slavu i ponovo postane popularan izbor medu svim kategorijama korisnika...

Asus ROG Ally X
Crna boja, blagi redizajn, dvostruko veća baterija, više memorije, veći SSD...

Antec Flux Pro
Retki su modeli vrhunskih kućišta koji vas „na prvu loptu” inspirišu da sastavite mašinu u njima...

SOFTVER
Microsoft Windows 11 24H2
Postoji problem nekompatibi-lnosti sa određenim hardverom, drajverima, pa čak i programima...

PHONE ZONE
Apple iPhone 16 i 16 Pro Max
Apple je model Pro Max unapredio taman onoliko da vam zagolica maštu - ni manje, ni više od toga...

INTERNET
• Planovi digitalizacije
• svi u DDC
• Novi superračunari
• Srbija voz na Gmaps

TRŽIŠTE
Qualcomm i licenca za ARM tehnologiju
Sudski spor između dve tehnološke kompanije nije samo spor oko licenci i prava - to je lakmus papir za ravnotežu između inovacije i kontrole...

PRIMENA
Misija Europa Clipper
Sonda Europa Clipper leti ka Jupiterovom satelitu Evropi, koji će, tokom bar četiri godine, proučavati u vrlo negostoljubivim uslovima...

SVET IGARA
Metaphor: ReFantazio - Igra meseca
Još jedno remek‑delo studija Atlus i JRPG žanra, kao i igra koja svakoga prosto lepi za ekran...

MechWarrior 5: Clans
Najbolja MW igra Pirahna Gamesa, ali i dalje gleda u leđa ranijih, kompleksnijih MechWarrior naslova...

Crusader Kings: Road to Power
Vođenje plemića‑ bezemljaša je potpuno nov, odličan modalitet igranja u nekoj Paradoxovoj mapa‑strategiji...

Diablo IV - Vessel of Hatred
Zarazna i zabavna ekspanzija, ali to ne znači da D4 ne može i ne treba da bude mnogo, mnogo bolji...

TEST OF TIME
GoldenEye 007
Diablo
Top Liste (1997)
Autodesk 3D Studio
NEO•GEO

:ciao:

faXcooL
1.11.2024, 14:37
Moram da priznam - neočekivano dosta pohvala za Core Ultra i vrlo optimističan pogled na Intelovu budućnost s obzirom na trenutnu situaciju koja je, blago rečeno, užasna.

Kolumna standardno na visokom nivou, zadnjih 20 godina od nje kreće čitanje 🕶️

oluja
1.11.2024, 17:04
Moram da priznam - neočekivano dosta pohvala za Core Ultra i vrlo optimističan pogled na Intelovu budućnost s obzirom na trenutnu situaciju koja je, blago rečeno, užasna.

Upravo montiram video sa prelistavanjem novembarskog broja. Vlada (Rocker) daje dodatna objasnjenja kolegama u studiju zasto je nova arhitektura znacajna za Intel i zasto su neki strani YouTuberi pogresno predstavili neke podatke o novom procesoru...

kami
1.11.2024, 17:56
Molim vas ne dajte Qzmi da prica o ekonomiji.

I naravno da je od kljucne vaznosti da imamo Blackrock i public kompanije, cak i Qzmina sloboda zavisi od toga.

Cak i najbanditskija drzavna Saudi Aramco (inace, to je nesto kao ideal za kompaniju po Qzmi) htela da sakupi vise kapitala kada je deo ponudila na berzu.

Jedino sto bi mozda moglo da spasi te analfabete gejmere od toga su privatne E-sport lige, sa jakom kladionicarskom bazom.

Znaci Qzmo, ako hoces vise private equity u gejmingu, kreni da se kladis na LoL lige.

Posto je kladjene konacno legalizovano u Americi, krece bum, i e-sport mora sada da uhvati taj talas.

Naravno da van toga sve gejming kompanije treba odmah na berzu, da lupate malo tamo deonicarima o vasim genijalnim idejama, gde platite 23 dolara za igru koju igrate celog zivota.

Aleksandar Djurovic
1.11.2024, 18:16

Nije uzasna. Server sektor ima odlicne prozivode. Lunar Lake za laptopove je super stvar. Odlicne performanse, super hladan, ventilator se ne vrti tokom youtube, internet browse, office. Baterija dugo traje: 24 sata kod Dell XPS 13 sa IPS ekranom.
Ja koristim Asus Zenbook S 14 i njemu baterija traje 12 sati, ali ima OLED ekran koji trosi bateriju mnogo vise nego IPS.
Baterija prakticno traje kao kod Qualcomm X Elite, i bolja je nego kod Apple laptopova.

Arrow Lake koristi ista jezgra kao Lunar Lake.
Druga je stvar sto je intel napucao 13. i 14. generaciju na poslednje atome snage, prevelik napon i potrosnju da bi izvukao performanse sto je dovelo do degradacije procesora. Arrow Lake trosi mnogo manje struje i sa te strane je bezbedan.

U gejmingu je nesto slabiji, ali ne korsite svi procesore za gejming. I verovatno ce to ispraviti sa vremenom.

Acanen
1.11.2024, 22:01
U prodaji se pojavio novi broj a na vasem sajtu i dalje stoji najava za jubilarac. Nije mi jasno zbog cega je tesko da ranije postavite preview novog broja na sajt.

Star trek
2.11.2024, 19:19
Imam neke predloge za koje verujem da vam neće biti teško da ispunite.

Mogli biste opis i partije nekih drustvenih igara o kojima pisete poput Heroes of Might and Magic 3 u ovom broju postavite na youtube kanal kao što radi Kuzma sa kompjuterskim igrama.

Testirajte igru Batman: Arkham Shadow VR koju niste opisali u ovom broju iako je izašla prošlog meseca kao i uređaje Meta Quest 3 i Meta Quest 3S koji spadaju u najpopularnije 3D kacige na tržistu. P.S doticna igra se dobija besplatno uz te uređaje tako da njihovim tesiranjem ujedno rešavate i problem njene nabavke.:icon_wink Podsetio bi vas da ste dosada tesirali proizvode firme Vuzix za koju je retko ko u Srbiji cuo kao i HTC-ove i Sonijeve uređaji koji po popularnosti zajedno ne mogu da se mere sa Metom tako da nema razloga da kao najpopularniji kompjuterski časopis na ovim prostorima ignorišete proizvode te kompanije. :ciao:

oluja
3.11.2024, 9:32
_LKst3CtElo

Acanen
4.11.2024, 17:46
Ponovo nije opisano nekoliko popularnih indie naslova koji su skoro izasli ali mi se cini da ima dovoljno zanimljivih recenzija zbog kojih planiram da kupim novi broj.

@oluja
1. Da li mozemo ocekivati tekst o igricama napravljenim po avanturama junaka iz Sergio Bonelli stripova?
Mislim da bi veliki procenat citalaca bio prijatno iznenadjen da vidi takav tekst u Svetu kompjutera jer su verovatno uz SK kupovali Lunov magnus/Zlatna serija stripove.
2. Da li planirate da u bliskoj buducnosti opisujete demoe manjih indie naslova na cetvrtini strane ili da nas recenzijom na pola strane podsetite na neki legendarni naslov koji se moze kupiti na Gog sajtu?

DeCoy
4.11.2024, 17:55
Imao si Tomb Raider u prošlom i Diablo u ovom mesecu.

Acanen
4.11.2024, 20:04
Mislio sam da naslove iz najkreativnijeg doba gaming industrije kakvi se danas ne prave a ne na komercijalu koja svake decenije dobije rimejk ili osvezenu verziju igre da bi se zaradilo na nostalgiji.

DeCoy
4.11.2024, 21:10
Onda ne bi trebalo da čitaš mejnstrim magazin već PDF fanzin Udruženja ljubitelja istočnonemačke minimalističke indi scene "Đuro Pucar Stari" iz Malog Požarevca.

Acanen
4.11.2024, 21:29
Trudis se da budes duhovit na Kuzmin nacin kao vecina tvojih kolega prethodnih godina :tapsh:
Tiraz casopisa je sve manji jer opisujete igre za koje su svi culi i o kojima se sve zna do izlaska novog broja.
Pizza Tower nije opisan u casopisu a trailer te male indie igrice je 2.4 milion puta pogledan na youtube-u.
Bud Spencer & Terence Hill – Slaps And Beans 2 ne bi bio opisan u Svetu kompjutera da nisam spomenuo prvi deo tog platformera na forumu.
Pokusavam savetima da da pomognem casopisu pre nego sto pocne da se stampa na nekvalitetnom papiru i ponovo da se korici kao Zavabnik.

oluja
5.11.2024, 8:48
Tiraz casopisa je sve manji jer opisujete igre za koje su svi culi i o kojima se sve zna do izlaska novog broja.
Svim stampanim izdanjima u zemlji pada tiraz u skoro identicnom procentu. Deo krivice je i na distribuciji. Ostao je samo jedan distributer za celu zemlju i sada je nemoguce dogovarati gde zelis veci plasman i slicne bitne stvari...

Pizza Tower nije opisan u casopisu a trailer te male indie igrice je 2.4 milion puta pogledan na youtube-u.
Bud Spencer & Terence Hill – Slaps And Beans 2 ne bi bio opisan u Svetu kompjutera da nisam spomenuo prvi deo tog platformera na forumu.
Indie izdavaci nerado salju promo kljuceve za igre sto je veliki faktor u odabiru igara za opisivanje... vec sam pisao o tome.
Pokusavam savetima da da pomognem casopisu pre nego sto pocne da se stampa na nekvalitetnom papiru i ponovo da se korici kao Zavabnik.
Ovo vise zavisi od stanja na trzistu papira, trenutnog uvoza, raspolozivosti... za jubilarni broj smo insistirali da se unapred nabavi/obezbedi papir pa su na izasli u susret zbog jubilarca. Inace ne mozemo tako da "izvoljevamo"...

Mocko
5.11.2024, 13:51
Zar brat Si da ne ispostuje i posalje kljuc za Black Myth: Wukong :D

oluja
5.11.2024, 15:05
Release Date: 26 Jan, 2023 :icon_scra
Zar brat Si da ne ispostuje i posalje kljuc za Black Myth: Wukong :D

Obicno dobijamo sve kljuceve velikih izdavaca, pa i onih malih... ali Kinezi nece da daju. Nismo samo mi u pitanju, ne znamo nikoga ko je dobio kljuc od Kineza...

Acanen
5.11.2024, 17:52
Svim stampanim izdanjima u zemlji pada tiraz u skoro identicnom procentu.
Poznajem vise ljudi koji su tokom 90ih kupovali i cuvali kolekciju SK a onda pre 20ak godina prestali da ga kupuju. Cisto sumnjam da veliki procenat nasih zemljaka :) koji imaju ispod 30 godina cita ovaj casopis.
Prethodnih godina je moralo doci do pada tiraza Sveta kompjutera ili do povecanja remitende.

Indie izdavaci nerado salju promo kljuceve za igre
Niko vam ne brani da opisete demo verzije igrica kada se pojave na Steam-u a zvuci mi neverovatno da gomila kreatora indie naslova ne zeli da vam posalje steam kljuc.

Inace ne mozemo tako da "izvoljevamo"...
Svima je jasno zbog cega je casopis poskupeo, prestao da se pakuje u celofan i poceo da se stampa na manje kvalitetnom papiru.

Release Date: 26 Jan, 2023 :icon_scra
Vise puta sam vam skrenuo paznju na taj indie hit kada je izasao ali vi niste zeleli da ga opisete u casopisu.
Nikada mi nece biti jasno zbog cega vam je bilo tesko da napisete recezije za Syberia 3 i Deponia Doomsday.

The Precinct demo na steam-u
Empire of the Ants igra je izasla
Mandragora demo na steamu
I Am Your Beast pogledaj ocenu ovog fps-a na steamu i broj review-a
Faeland early access
Metal Slug Tactics 5. novembar
Last Vanguard 5. novembar
KONG: Survivor Instinct izasla
Rugrats: Adventures in Gameland
Little Big Adventure – Twinsen’s Quest 14. novembar
Loco Motive demo na steam-u
Nikoderiko The Magical World izasla za konzole
The Big Catch demo na steamu

oluja
5.11.2024, 22:47
Prethodnih godina je moralo doci do pada tiraza Sveta kompjutera ili do povecanja remitende.
To sam i napisao, svim stampanim medijima u Srbiji pada tiraz...

Niko vam ne brani da opisete demo verzije igrica kada se pojave na Steam-u a zvuci mi neverovatno da gomila kreatora indie naslova ne zeli da vam posalje steam kljuc.
Demo verzija se cesto dosta razlikuje od finalne t tasko je u bagovitoj verziji dati neki sud osim "obecava" ili "nadamo se da ce ispraviti..."
Tako da zbog toga to nikad nije bila praksa...

Svima je jasno zbog cega je casopis poskupeo, prestao da se pakuje u celofan i poceo da se stampa na manje kvalitetnom papiru.
Sve je poskupelo pa i papir, boja, repromaterijal... hrana po prodavnicama je otisla preko 100%, ves mo nekoliko puta pisali o tome...

Vise puta sam vam skrenuo paznju na taj indie hit kada je izasao ali vi niste zeleli da ga opisete u casopisu.
Nikada mi nece biti jasno zbog cega vam je bilo tesko da napisete recezije za Syberia 3 i Deponia Doomsday.
Mi bismo najradije sve opisali ALI urednici stalno moraju da odluce izmedju naslova za koje imaju raspolozive kljuceve, raspolozivih autora da to odigraju i napisu i slobodnog prostora/strana u casopisu.
Dakle pogresno je reci da ne zelimo ili da to namero ne radimo.

The Precinct demo na steam-u
Empire of the Ants igra je izasla
Mandragora demo na steamu
I Am Your Beast pogledaj ocenu ovog fps-a na steamu i broj review-a
Faeland early access
Metal Slug Tactics 5. novembar
Last Vanguard 5. novembar
KONG: Survivor Instinct izasla
Rugrats: Adventures in Gameland
Little Big Adventure – Twinsen’s Quest 14. novembar
Loco Motive demo na steam-u
Nikoderiko The Magical World izasla za konzole
The Big Catch demo na steamu

Pogledati prethodne odgovore.

PinociO
6.11.2024, 9:23
Mislim da bi se testiranje mini konzolica (npr.modeli Anbernica) koje pokrecu retro igre savrseno uklopilo u nesto sto je aktuelno i sto pokriva i retro rubriku. Uhvatio sam negde u nekom youtube videu gde ste mislim pricali o tome i da nemate nacin da dodjete do konzole. Konzolice nisu neki finansijski izdatak, a verujem da bi njihova kupovina mogla da ispuni stranice 4-5 brojeva. Recimo samo predstavljanje konzole, predstavljanje i testiranje vise vrsta softvera, testiranje igrica na istoj, tips & tricks. Mislim da bi i citaocima prijao taj materijal i povratak u proslost kroz aktuelne stvari.

Plus Kuzma je strucnjak za prodaju, tako da bi se lako resili modela koji ste kupili, i ulozili sredstva u sledeci model, a sto da ne i neka nagradna igra (sa konzolom kao poklonom) :)

kami
7.11.2024, 2:47
Ocekujemo slike sa Qzmine proslave izborne pobede 'ovih njegovih', makar u sledecem broju.

I da mu nabavite novi mikrofon, jer je verovatno polomio stari dok se drao preko discorda sa svojim drugarima Afd-ovcima iz svih severnih evropskih drzava sa sve Skandinavijom, dok su cekali izborne rezultte preko okeana.

Laskaris
7.11.2024, 10:03
Dobar broj.
Plus za naslov Qzminog clanka.Ko je razumeo razumeo je
Krenulo je kukumakanje neoliberalnih levicarskih drugosrbijanaca posle izbora u USA. Ma uzivancija. Sad vec vredi citati temu. Sve je tako sveze i nikada vidjeno :) Qzma, keep up yr good work. :D

faXcooL
7.11.2024, 14:07
da, posebna čar leži u ispijanju gorkih neoliberalnih suza, posebno na reditu, opšta histerija vlada :D

player1
7.11.2024, 17:01
da, posebna čar leži u ispijanju gorkih neoliberalnih suza, posebno na reditu, opšta histerija vlada :D

Repriza od 2016. Valjda cemo dobiti neke dobre MEME-e, kao i tada.

Shumsko_drvece
7.11.2024, 17:16
https://i.postimg.cc/CRNSjn9t/99kqoz.jpg (https://postimg.cc/CRNSjn9t)

Shumsko_drvece
7.11.2024, 17:19

Da, opšta histerija...
https://i.postimg.cc/zyD9YtPt/You-either-smile-or-sit-in-utter-bewilderment-Funny.jpg (https://postimg.cc/zyD9YtPt)

Elvir
7.11.2024, 18:02
Dobar broj.
Plus za naslov Qzminog clanka.Ko je razumeo razumeo je
Krenulo je kukumakanje neoliberalnih levicarskih drugosrbijanaca posle izbora u USA. Ma uzivancija. Sad vec vredi citati temu. Sve je tako sveze i nikada vidjeno :) Qzma, keep up yr good work. :D

A meni je recimo oduvek bilo zanimljivo, šta pojava Trampa toliko bitno unosi u život prosečnog ovdašnjeg patriote, pa je toliko opsednut njegovom pobedom na izborima u Americi ?

Dantheus
7.11.2024, 19:02
^Politička nezrelost i infantilnost, on 'ne mrzi Srbiju, kao zle demokrate', pa će nam sada biti bolje... :rolleyes:

Samo me zanima jesu li ovi što slave rezultate izbora u Americi isto tako pratili i situaciju u svojoj zemlji u prethodnih par dana ili kao i njihov uzor, Kuzma, pričaju kako im je dobro u Srbiji sa trenutnom vlašću...

oluja
7.11.2024, 19:20
OFF TOPIC!

Molim vas gospodo, vratimo se na temu :)

mvasic
7.11.2024, 19:35
Ako je razgovor o politici off topic, zašto ond Kuzma konstatno drvi o istoj? I u kolumni, a i u opisima?

oluja
7.11.2024, 19:43
Ako je razgovor o politici off topic, zašto ond Kuzma konstatno drvi o istoj? I u kolumni, a i u opisima?

Na isto to nase pitanje dobijemo odgovor da on to koristi da objasni pojave u igrackoj industriji, igrama i gamingu uopste...

Molim vas (osim ako ne objasnjavate kako ce da utice na hardver, softver i igre) manimo se politike.

Elvir
7.11.2024, 20:16
Na isto to nase pitanje dobijemo odgovor da on to koristi da objasni pojave u igrackoj industriji, igrama i gamingu uopste...

Molim vas (osim ako ne objasnjavate kako ce da utice na hardver, softver i igre) manimo se politike.

Kolumna u jednom od proslih brojeva, Pomoc U Diseldorfu je apsolutno politička a spominjanje tema iz gaminga je bila obična formalnost. Na stranu što je nivo zapažanja takav, da bi i redakcije najgorih tabloida sa ovih prostora pozavidele.

mvasic
7.11.2024, 21:05

Vreme je da mu se zahvalite na saradnji. Njegove društveno političke opservacije veze s gejmingom nemaju. Čovek koristi SK da istera neke svoje frustracije.

Meni se svidja nedostatak politike u kompjuterakim časopisima. Ako on bez politike ne može, nek ide u novine/časopis koji se bavi time.

DeCoy
7.11.2024, 21:38
Vasiću to je jedna stranica, ako te ne zanima samo preskočiš, nemoj da si pahuljica. Ne kažem da se slažem sa tim ili da je štivo kao iz Andrićevog pera, ali očigledno da to neko čita.
Ni mene ne zanima SK Labs ili Kompjuteri i Film, pa ih ni ne pogledam.

mvasic
7.11.2024, 23:47
Problem je što mu to upada i u tekstove. Godinama.

Meni smeta što je površno i populističko.

Gibli
8.11.2024, 0:11
Jel će da bude PS5 pro unboxing?
Niko ne otpakuje Playstation kao Kuzma :D

pedjosav
8.11.2024, 3:39
Vreme je da mu se zahvalite na saradnji. Njegove društveno političke opservacije veze s gejmingom nemaju. Čovek koristi SK da istera neke svoje frustracije.

Meni se svidja nedostatak politike u kompjuterakim časopisima. Ako on bez politike ne može, nek ide u novine/časopis koji se bavi time.

Gospodine Vasiću, realno stanje stvari je da Kuzmu neki vole, neki ne vole.
Ko ga ne voli- može da preskoči tekst.
Ako se nekom delu čitalaca dopada-to je dobro za časopis.
U svakom slučaju, činjenica je da izaziva reakcije, ovakvu ili onakvu- i to je takodje dobro za časopis.
Tako da Kuzma o(p)staje.

mvasic
8.11.2024, 5:36
Bude malo mnogo tekstova za preskakanje.

Definitivno mu je vreme da ode. Zvuči k’o nadrndani starac. Tužno.

Gibli
8.11.2024, 9:52
Nikako Kuzma da ide.
SK bez Kuzme, nije vredan sa novinarnice da se uzme.

Laskaris
8.11.2024, 11:21
Hajde budimo posteni, Kuzmine politicke opaske smetaju ljudima sa drugacijim politickim preferencama pa se zale na politiku u pc casopisu. Da je neki neoliberalni mantrach kojih je pun javni prostor itekako bi bilo OK. Ti kojima Kuzma smeta verovatno misle kako je sa svetom sve u redu, samo u Srbiji ne valja nista. To je tako daleko od istine.
Kuzmine opaske pogadjaju sustinu problema danasnjeg sveta, voleo to neko da procita ili ne. Sve dok su pristojne, a jesu, rado ih citam.
Ja ne citam clanke o malina, kupina i sl uredjajima. Smetalo mi je kada je bilo i po sedam strana izdvajano za tako nesto. A opet, svakom svoje. Ima ljudi kojima su bas ti tekstovi omiljeni.

kami
8.11.2024, 16:00
Hajde budimo posteni, Kuzmine politicke opaske smetaju ljudima sa drugacijim politickim preferencama pa se zale na politiku u pc casopisu. Da je neki neoliberalni mantrach kojih je pun javni prostor itekako bi bilo OK. Ti kojima Kuzma smeta verovatno misle kako je sa svetom sve u redu, samo u Srbiji ne valja nista. To je tako daleko od istine.
Kuzmine opaske pogadjaju sustinu problema danasnjeg sveta, voleo to neko da procita ili ne. Sve dok su pristojne, a jesu, rado ih citam.
Ja ne citam clanke o malina, kupina i sl uredjajima. Smetalo mi je kada je bilo i po sedam strana izdvajano za tako nesto. A opet, svakom svoje. Ima ljudi kojima su bas ti tekstovi omiljeni.

Qzma nema pojma da analizira drustvo i pojave u njemu.

Kao i ceo taj gejmerski i IT sektor i moderni 'anti-establisment' klinci, oni ne znaju nista o drustvenim pojavama.

Fali im klasicno obrazovanje iz teorije za to, koje nije obrazovanje iz procesnog prava, ili sa discord grupa bivsih drugara sa Wow-a.

Umesto procesnog prava, Qzma je na faksu trebao da najvise paznja poklanja teoriji i filozofiji prava, ako hoce da pametno prica o svemu tome.

Sluze se populizmima, isto kao i ta druga strana koju napadaju.

Da zna imalo o bilo cemu da prica na taj pametniji nacin, nasao bi vezu izmedju WOKE-a i konzervativnih pajsere pre njih; a i sada, ovih modernih 'kvazi-konzervativnih' tipova, koji se uvlace konzervativcima zbog popularnosti.

Upravo su te MAGA/Afd budale oni koji gledaju na svet 'crno-belo'.

Za sve sto napada WOKE, bukvalno sve isto je on kao srpski nacionalista, i prvi bi cancelovao nekog ko mu dira 'srpske svetinje'.

Ali naravno da nisam za to da Qzma ide, ja najvise SK citam zbog njega i njegovih gluposti.

Odlican su prozor u stanje uma i kulture srpskog coveka danas.

On mora da ima najvecu slobodu govora, svuda, bas zato sto je vecina u Srbiji.

On nije nikakva 'manjina' kakvom se predstavlja, on je vecina i mejnstrim.

mvasic
8.11.2024, 16:38
@Laskaris

Ne znam za druge, ali meni ne smeta drugačije mišljenje. Smeta što su Kuzmine društveno-politički komentari na nivou Kurira i Informera. Čist populizam, bez suštine.

Takodje, ok je da on to piše u časopisu, ali nama nije dozvoljeno da to komentarišemo na forumu.

Acanen
8.11.2024, 17:18
@mvasic
Pull yourself together man ;)
Alfa moderator ti je rakao da ne izigravas pahuljicu na forumu :)

1. Odavno Kuzmini tekstovi/recenzije/kolumna nisu na nivou onih koje je potpisivao pre 20ak godina.
2. Njegova popularnost je verovatno precenjena a to se vidi po statistici youtube klipova Sveta kompjutera. Logicno bi bilo da Prelistavanje zbog Kuzme gledaju i ljudi koji ne kupuju casopis ali nije tako. Mislim da je nekoliko hiljada youtube pregleda malo za casopis koji postoji 40 godina i reklamira se na tv-u.
3. On je urednik Sveta igara a u svakom broju izabere nekoliko naslova za opisivanje koje niko ne zeli da igra. Ima obicaj da opisuje naslove koje ne voli da igra pa cu zbog ocene koju je dao strategiji Commandos Behind Enemy lines uvek pamtiti tu recenziju.
4. Posle nekoliko minuta "Prelistavanja" svako shvati da je Kuzma nekulturan zbog izgovorenih psovki i upadanja drugima u rec. Ponekad mi se cini da kamerman vise prica od Kuzminih kolega ali ima ljudi koji zele da cuju samo njegovo misljenje o svemu.

Laskaris
8.11.2024, 18:03
@kami: mozda nekima u it sektoru nedostaje formalno obrazovanje ali nedostatak takvog obrazovanja ne znaci da covek ne razume probleme oko sebe.
Ti prosto pokusavas da delegitimizujes stavove coveka sa kojim ne delis misljenje. To je stari trik u svakoj polemici i ne dodaje bas puno kvalitetu diskusije.
Kuzmine tekstove citam decenijama i ne slazem se uvek sa pojedinim opaskama a sa nekim opisima igara bas nikako. Ipak, nikada njegov tekst nije ostavio utisak da autor ne zna o cemu pise.

kami
8.11.2024, 18:50
Uopste nisam govorio o formalnom obrazovanju, to je nebitno.

Klasicno obrazovanje nije formalno.

'Cancel kultura' je postojala milenijumima u ljudskoj civilizaciji.

Postojala je u Srbiji.

Postoji i dalje.

Qzma je deo srpskog mejnstrima.

Elvir
8.11.2024, 18:56
Odlican su prozor u stanje uma i kulture srpskog coveka danas.
On mora da ima najvecu slobodu govora, svuda, bas zato sto je vecina u Srbiji.
On nije nikakva 'manjina' kakvom se predstavlja, on je vecina i mejnstrim.

Upravo je ovo suština, prilaogodjavanje većini. Kada bi se sutra ovdašnje većinsko drustvo promenilo, prihvatajuci oberučke recimo EU vrednosti, dotični bi i sam promenio ploču u tom smeru. Klasično licemerje, karakteristično za ovo podneblje.

kami
8.11.2024, 18:57
@mvasic
Pull yourself together man ;)
Alfa moderator ti je rakao da ne izigravas pahuljicu na forumu :)

1. Odavno Kuzmini tekstovi/recenzije/kolumna nisu na nivou onih koje je potpisivao pre 20ak godina.
2. Njegova popularnost je verovatno precenjena a to se vidi po statistici youtube klipova Sveta kompjutera. Logicno bi bilo da Prelistavanje zbog Kuzme gledaju i ljudi koji ne kupuju casopis ali nije tako. Mislim da je nekoliko hiljada youtube pregleda malo za casopis koji postoji 40 godina i reklamira se na tv-u.
3. On je urednik Sveta igara a u svakom broju izabere nekoliko naslova za opisivanje koje niko ne zeli da igra. Ima obicaj da opisuje naslove koje ne voli da igra pa cu zbog ocene koju je dao strategiji Commandos Behind Enemy lines uvek pamtiti tu recenziju.
4. Posle nekoliko minuta "Prelistavanja" svako shvati da je Kuzma nekulturan zbog izgovorenih psovki i upadanja drugima u rec. Ponekad mi se cini da kamerman vise prica od Kuzminih kolega ali ima ljudi koji zele da cuju samo njegovo misljenje o svemu.

Qzma nije nekulturan, to je deo hemije koju ima sa svojim drugarima iz redakcije, i ta hemija je pozitivna, i to je OK.

Qzmin karakter je klasican srpski, ali ne gura se medju ljude kojima ne prija, i to je ok.

Ali ako se sam zalaze za slobodu govora, onda neka se ne buni ako ima neko ko se uopste ne slaze sa sa jegovim stavovima.

Tipa, kada krene da je nesto lose jer ima WOKE elemenata. To nije nikakav argument. 'WOKE elementi' nisu nista losi sami po sebi, scenariji filmova, serija i igara koji prave plitke likove i situacije su ti koji su losi.

Ti mozes da napravis seriju sa WOKE likom koja je ultra kvalitetna.

Bojack Horseman je ubedljivo najbolja animirana serija ikada, a ima toliko puno progresivnih, cak i WOKE elemenata. Koja njegova serija na koju se lozi je bolja od Bojacka?

Acanen
8.11.2024, 19:18
Svaki dan opsujem bar nekoliko puta na poslu ali znam da se kontrolisem kada je potrebno.
Kuzma svojim ponasanjem pokazuje nepostovanje prema kolegama i firmi za koju radi a to namerno radi zbog fanova koji ocekuju to od njega.
Pretpostavljam da ima ljudi koji su odusevljeni njegovim ponasanjem na youtube-u ali nekima je zbog toga iritantan.
Svi se zale na popularne youtube-re koji su zaludeli danasnju balavurdiju a Kuzma je njihova preteča tzv. ex yu tjuber.
Citam njegove tekstove ali nikada ne odgledam celo Prelistavanje jer Kuzma mora veci deo vremena da prica i od njega zavisi koliko ce se zadrzati na nekoj temi.

kami
8.11.2024, 20:16
Da dodam jos ovo.

Posto je Qzma kasnije otkrio Star Trek, i ne razume zasto je prvi Star Trek, za koga se koristi akronim TOS, najbolji.

To je bilo toliko progresivan, sa masom stvari koje bi se danas nazivali WOKE.

Kao i originalna Zona Sumraka, zesce humanisticke serije, koje nemaju veze sa ovim Black Mirrorima i cyberpunkovima sada.

Stalna filozofske dileme oko toga sta je to ljudskost, bice, svest, samosvest, ko se sve moze nazvati covek, sta je zivot, sve je to originalni Star Trek. Progresivnost na kub.

Jedni od najbitnijih SF motiva su 'WOKE', one na koje se Qzma lozi, kada konstanto imas neke androide koji dobijaju svest, i koji se svete jer su muceni od strane ljudi.

Ne vidis Qzmu i te tipove i ostale gejmere da kazu 'Aaa, koje smaranje, gledaj sada jos jedan film o namucenom androidu koga zli ljudi maltretiraju, koje WOKE smaranje i propaganda!!!'

To je redefinicija bica, pa cak i ljudskog bica, redefinicija zivota, sta je nama zivo samosvesno bice, to je bio TOS Star Trek. To je WOKE. Redefinisanje svega jeste deo ljudske prirode, ljudske civilizacije, pa cak i ljudske tradicije.

Jeste tuzno za sam IT sektor, za gejming, znaci ljude koji su ranije bili uglavnom zesce progresivni, da danas u svojim redovima imaju toliko regresivnih smaraca, cije poente su toliko plitke (iako naravno legitimne).

Ali i to je posledica sto je danas taj sektor zahvatio toliko veci broj ljudi nego ranije.

ZoNi
8.11.2024, 20:57
misle kako je sa svetom sve u redu
Da li neko to stvarno misli? :icon_scra

Laskaris
8.11.2024, 21:00
@kami: nebitno je o kom obrazovanju pises. Pokusavas da diskvalifikujes stavove sa kojima se ne slazes na nekorektan nacin. Koristi argumente.
Prvi Star Trek jeste bio prvi u necemu. Poljubac crne zene (Uhura) i belog muskarca na TV.
Ipak, serija je bez mere eksploatisala zenska tela u mini suknjama a Uhura nije nista drugo do telefonistkinja na brodu. Niko zaista bitan. U skladu sa svojom bojom koze i polom tada.
Od SF serije se i ocekuje da bude woke u pozitivnom smislu. Star Trek je to bio ali znatno manje nego sto mu se pripisuje.
A sta sada imamo od woke kulture? Sta je to zaista dobro sto ona donosi?
Znate li da u dobrom delu drzava sveta danas postoje obavezne kvote za ucesce zena u vlasti ? Lepo, reci ce neko. Sta to u praksi znaci? Da ako npr dva pametna muskarca i tupava zena konkurisu za rukovodece radno mesto, tupava zena moze dobiti posao iako je losije resenje. Bravo.
Woke? Da, ali uz zdrav razum. U danasnjem wokeu zdravog razuma nema, to je problem.

player1
8.11.2024, 21:25
Woke nije sinonim za progresivizam, nego sa toksicnu izvitoperenu verziju "progresivizma", koja je jedan korak napred i dva koraka unazad.

Laskaris
8.11.2024, 22:08
Woke nije sinonim za progresivizam, nego sa toksicnu izvitoperenu verziju "progresivizma", koja je jedan korak napred i dva koraka unazad.
Tako je. A ta prica usko je povezana sa vlascu duboke drzave koja je upravo (opet) pukla na izborima. Levicari..ali zamalo. Podrzavaju ljude i politiku koji su izazvali smrt miliona ljudi samo u zadnjih 30 god. Taj svet se raspada pred nasim ocima. Bice jos njih koji ce po inerciji verovati u tu laz. Ipak, zivot ce to brzo dovesti u red. Danasnji woke je protivan zdravom razumu i realnosti zivota i takav nema ni promil sanse da prezivi. I ne treba.

kami
9.11.2024, 0:50
'Duboka drzava' u USA koja gubi na izborima i mirno predaje vlast; dok 'plitak FSB' i oslobodilac sveta, bi mirno predao vlast kad svinje polete. :tapsh::tapsh:

'Cancel kultura' je svuda u ljudskoj istoriji i civilizaciji postojala.

U Srbiji ljude canceluju oduvek.

Canceluju ih i dalje.

Lokalne bande, autokratije i diktature canceluju ljude u svojim drustvima stalno, svakog dana, na 10 puta brutalniji nacin od ovih zlih WOKE likova po Americi.

O cemu li vi pricate, to samo vi znate.

kami
9.11.2024, 0:57
Ono, razlika izmedju 'Duboke Drzave' i FSB/CCP/Revolucionarna Garda kolaicije slobode je u tome sto, kada 'Duboka Drzava' canceluje ljude, o tome 500 miliona ljudi sa zapada mogu da pricaju preko neta, u svojim MAGA podkastima.

Kada ovi drugi canceluju, o tome moze da kaze jedan covek, a i njega ce da bace u tvorza, i to ako je srecan i ne naljute se mnogo pa da bude nesto jos gore.

Laskaris
9.11.2024, 9:28
Ne pravi se lud. Ta neoliberalna zlikovacka bagra koju do koske podrzava woke ekipa je kriva za smrt miliona ljudi na planeti samo od 90ih. Ne postoji idealan sistem i svakako ima puno nepravde na svetu ali woke i duboka drzava stoje na vrhu piramide nasilja i zloupotrebe moci.

Picard
9.11.2024, 10:57
Da li iko od vas očekuje da će drugoj strani promeniti stav za 1 promil?

mvasic
9.11.2024, 12:31
Ja volim da diskutujem sa ljudima koji imaju drugaċije stavove od mojih. Zanimljivije mi je. Ne znima me da menjam tudje miśljenje.

kami
9.11.2024, 12:37
Volim i ja to, ali se bas trudim da to ne radim ovde, ali me ponekad povuce, jbga.

oluja
9.11.2024, 13:04
OFF TOPIC!

Otvorio sam temu za kolumnu pa (molim vas) nastavite tamo, plizzz...

PinociO
9.11.2024, 15:06
Eto da nije Kuzme, ne bi ni forum bio bar ovoliko ziv

Dantheus
9.11.2024, 15:19
^Ili bi samo kami izgubio svrhu postojanja... :D

ZoNi
9.11.2024, 16:57
Ta neoliberalna zlikovacka bagra koju do koske podrzava woke ekipa je kriva za smrt miliona ljudi na planeti samo od 90ih. Ne postoji idealan sistem i svakako ima puno nepravde na svetu ali woke i duboka drzava stoje na vrhu piramide nasilja i zloupotrebe moci.
Uh, meni je drago što slabo razumem o čemu se ovde priča :D

PinociO
9.11.2024, 16:59
^Ili bi samo kami izgubio svrhu postojanja... :D

Cesto mislim da je @kami - Kuzma licno :)

todos
10.11.2024, 8:04
Скупила се добра екипа и коментари су одлични. Једина мана што се понављају и што ниђе везе са часописом, већ дотиче само једну одобу, који узгред има своју тему на форуму.

ogisha
10.11.2024, 13:54
Tačno neću obnoviti godišnju pretplatu na Novinarnicu, je*eš mi sve. Ako moram da trpim Telekom i ostalu bagru makar ovi ne moraju da mi skaču po ganglijama sa ovim namernim kašnjenjem.

mvasic
10.11.2024, 14:03
Zanimljiv je taj razlog "zbog piraterije"....

Jedino SK, od svih Politikinih novina i časopisa, izlazi sa 10 dana kašnjenja. Meni to mnogo više liči na pritisak na čitaoce da kupuju štampano izdanje, nego na "borbu protiv piraterije".

PinociO
11.11.2024, 8:32
Ne znam gde bih ovo postavio, uklapa se i ovde zbog prethodnih postova :)

https://www.youtube.com/watch?v=eVubxu8I1qQ

Koliko kosta SK? :D

mvasic
11.11.2024, 12:51
Evo ga i 11.

@oluja, jel ste opet odlučili da produžite vreme izmedju štampanog i online izdanja? Jel bi mogao da u najavi broja napišeš kad izlazi?

todos
11.11.2024, 12:54
Овако кад је оволико продужено губим вољу за читањем. Гледајући прелиставање и ове стране на форуму као да сам га већ прелистао и прочитао. Морате да схватите да је СК у штампаном издању овако без целофана и на лошем папиру прескуп за мене и за многе потенцијалне читаоце. На новинарници је по мери, јер ја не испуштам лаптоп код куће и у слободном времену ускочим и прочитам по неки текст.

pedjosav
11.11.2024, 16:56

D

"Ja sam mor'o djecu u drugu sobu poslat' " :)

oluja
11.11.2024, 20:54

Koliko kosta SK? :D

Gledam i razmisljam, da li je ovo jos nekom smesno...? :) Ima toliko "insajderskih" fora kao da pokusavaju samo jedan drugog da nasmeju i nikoga vise... :D

Evo ga i 11.

@oluja, jel ste opet odlučili da produžite vreme izmedju štampanog i online izdanja? Jel bi mogao da u najavi broja napišeš kad izlazi?
Poslali novinarnici u petak, dalje ne znam sta je bilo...

Dimo
11.11.2024, 21:31
Морате да схватите да је СК у штампаном издању овако без целофана и на лошем папиру прескуп за мене и за многе потенцијалне читаоце. На новинарници је по мери, јер ја не испуштам лаптоп код куће и у слободном времену ускочим и прочитам по неки текст.
Ne znam koliko SK košta u Srbiji, ali ako ti je nešto lakše - u Crnoj Gori je 4,20€.

PinociO
12.11.2024, 10:59
Gledam i razmisljam, da li je ovo jos nekom smesno...? :) Ima toliko "insajderskih" fora kao da pokusavaju samo jedan drugog da nasmeju i nikoga vise... :D

Jedna od slabijih epizoda, s obzirom koji joj je smisao :D

oluja
18.11.2024, 20:06
Evo vesti koje ce se svideti svima vama koji se ne slazete uvek sa Qzmanom... :)

hLB78gOLbUc

mvasic
18.11.2024, 23:42
Kratka vest, od sat i po :kreza:

kami
20.11.2024, 10:16
Ma gde se seti Kapetana Holta iz shit-a Brooklyn 99 (serija je nesto kao Scrubs u policiji, mada moguce da oni sebe vide kao Office, sto je lol).
Umesto da pomene jednog jedinog Pembltona, koji je najbolji lik u mozda i najboljoj seriji svih vremena, Qzma pominje onu ulogu gde glumac sam sebe parodira kako igra Pembltona.

Inace, treba cesce da dovodite ovakve KGB-FSB korisne idiote, pored njih Qzma deluje normalno. :rofl::rofl::rofl:

Falilo je samo poentiranje o 'besplatnom skolstvu i besplatnom zdravstvu' u komunizmu.

Da, postujemo suverenitet Kine, i nadamo se da ce Kina nekada osloboditi Peking, Sangaj i ostatak kontinentalne Kine koja je trenutno pod komunistickom okupacijom CCP bandita.

Cak su mu i pomenuti Vijetnamci pojam za komuniste koji su provalil 'U jbte, pa ovaj komunizam je dno, dajte nam ipak nesto od tog kapitalizma'.

O Boze da se prekrstim iako sam ateista, postoje ljudi pored kojih Qzma deluje ultra normalno.

Qzmo, dugujem ti izvinjenje.

ZoNi
20.11.2024, 14:40
Ma gde se seti Kapetana Holta iz shit-a Brooklyn 99
I Holt i B99 su hit, ne shit :D

Elvir
20.11.2024, 19:39
Meni nisu jasni ljudi koji su politički naklonjeni režimima i sistemu koji vlada u Kini, Severnoj Koreji, Rusiji...a ovamo, sede i baljezgaju u Srbiji. Zašto se ne presele tamo ? Isto tako i ovi drugi, Amerikance doživljavaju kao nekakav društveni uzor a iz Srbije se ne pomiču...

Acanen
20.11.2024, 22:38
Ne znam koliko SK košta u Srbiji, ali ako ti je nešto lakše - u Crnoj Gori je 4,20€.
U Srbiji toliko kosta kilo Sveta kompjutera ;)
Ni meni nije jasno zbog cega ljudi u "Najavi novog broja" komentarisu samo tekstove KuzmAnovic MIodraga i Olujine naslovnice.
Cita li neko tekstove koje napisu ostali novinari na platnom spisku Sveta kompjutera?
Mozda bi bilo pametnije modernizovati casopis i izbaciti neke tekstove koje niko ne cita nego zivotariti na popularnosti jednog novinara koji verovatno nije toliko popularan danasnjoj balavurdiji kao sto je bio pre cetvrt veka.
Na vise nacina moze da da se poboljsa kvalitet casopisa ali posle prvog prelistavanja skoro svakog novijeg broja se vidi da prethodne dve decenije nista nije promenjeno i da ne zele to da urade.
Ako su uspeli da odvoje vise strana za opisivanje starog hadvera i igrica onda mogu i ostatak casopisa na isti nacin da poboljsaju.
Nadam se da nece uskoro doci mesec kada ce ceo tiraz casopisa moci da se poredja na sto kao sto je uradjeno u youtube klipu koji je Oluja postavio na ovoj strani ;)

pedjosav
20.11.2024, 22:56
U Srbiji toliko kosta kilo Sveta kompjutera ;)
Ni meni nije jasno zbog cega ljudi u "Najavi novog broja" komentarisu samo tekstove KuzmAnovic MIodraga i Olujine naslovnice.
Cita li neko tekstove koje napisu ostali novinari na platnom spisku Sveta kompjutera?
Mozda bi bilo pametnije modernizovati casopis i izbaciti neke tekstove koje niko ne cita

Ne verujem da se ne čitaju ostali članci, ja pročitam ceo broj, osim onih Arduino od kojih prave kontrolere za ... eto, ne znam :)
Interesantni su mi članci koje piše Kosovac, npr. o istraživanju Svemira, dronovima i njihovoj vojnoj upotrebi (i pitam se da li ih čita neko iz naše vojne uprave koja se bavi modernizacijom eventualnom a ne da razmatraju dečije igračke koje preprodaje Pink Mitrović), dopada mi se kako piše Lukinović - ne ide na senzacionalizam kao Kuzmanović i mislim da je tu "problem" koji si uočio.
Nadam se i ja, kao i ti -da neće na taj način "modernizovati časopis" ;)

Acanen
21.11.2024, 0:26
^
Verovatno bi ti bilo jasno na sta sam mislio kada sam spomenuo modernizaciju casopisa da si procitao bar jedan broj PC Gamer-a ili neki drugi strani it casopis.
Mislim da bi u "Kompjuter i film" mogli da skrenu ljudim paznju na neki animirani film sa youtube-a ili da najave stop motion film a ne da u nekoliko recenica opisuju komercijalu koja se svugde reklamira.
Mogli bi na youtube da postavljaju unboxing klipove telefona i kompjuterskih periferija jer bi na taj nacin verovatno uspeli da zainteresuju vise ljudi za casopis nego sto to rade sa "Prelistavanjem" koje gleda par hiljada "fanova".
Jasno mi je da recenzija mobilnog telefona mora da izadje prvo u casopisu ali ne bi bilo kasno da posle mesec ili dva postave unboxing klip na youtube.
Pre nekoliko decenija je konkurencija od njih "krala" ideje za pisanje tekstova a sada je vreme da oni pocnu da pozajmljuju ideje od drugih i kopiraju neke strane casopise.
Niko ne ocekuje da se sve odjednom promeni ali osvezenje casopisa je potrebno.

kami
21.11.2024, 14:27
Posto je covek pomenuo Babylon 5, da kazem nesto o tome.

Riperi iz Mass Effecta su Shadowsi iz Babylona.

Sa tim sto u Babylony postoji i druga rasa kao antipod Shadowsima na istom nivou jacine.

Sam kraj tog arca u Babylony 5 je verovatno jos gluplji (i smesniji) nego kraj Mass Effecta. Ideja na kraju je OK, ali je odradjena ultra-smehotresno.

Ovo ostalo u Mass Effectu je generalna postavka svemira koja postoji i u Star Treku. (Dobro, i Krogani su ocigledno inspirisani Klingoncima)

Sam Qzmin najomiljeniji Star Trek DS9 je verovatno ideju za postavku serije ukrao od tvorca Babylona 5. Taj covek je prvo isao u Paramount da im predstavi svoju ideju za novi Trek, oni ga odbili, i kasnije prvi izbacili DS9 gde po prvi put Trek se desava na nekoj fiksiranoj svemirskoj stanici, sto je najverovatnije ukradena ideja od tvorca Babylona 5 koji im je prvi predstavio tu ideju.

Babylon 5 je bio najveci konkurent DS9, i sam DS9 je dosta kopirao od njih. Tipa, tada jos nisu po serijama imali te malo duze arkove koji traju po celu sezonu, cak i vise; i Babylon 5 je pravljen tako da postoji taj duzi ark, i Shadow war, a onda ovi iz DS9 videli da to radi, pa kopirali i oni napravili Dominion war.

Serija nije bas najbolje ostarila verovatno, ali je definitivno kultna za sve ljubitelje SF-a, ja bih mogao uvek da je gledam, a jednu od glavnih uloga igra i Mira Furlan, kada je pobegla iz ovog balkanskog jada i blata u 10 puta normalnije drustvo u Americi.

Sam DS9 je na kraju mozda i bio bolji od Babylona 5, kada su uzeli sve najbolje iz njega, plus Trek uvek bolje radi te filozofske i moralne teme. Ali na pocetku prikazivanja, DS9 je apsolutno gora serija, i jedine bolje epizode su te klasicne Trek filozofske i moralne epizode; tipa, u DS9 ima par jako fenomenalnih antiratnih epizoda.

Isto tako, par epizoda u DS9 sa Jem Hadarima su bolje od svega na sta se ljudi loze sa Klingoncima. Posebno su u Trek svetu precenjene epizode sa Klingoncima u Vojadzeru, i svemu sto ima veze sa Ronaldom Murom. Jeste on dobar, ali defintivno opterecen religijom, i nije toliko psiholoski dubok za ono za sta ga hvale. Od svih njegovih stvari, ukljucujuci i rimejk Galaktike, par epizoda u DS9 sa Jem Hadarima i nekoliko anti-ratnih epizoda- su bolje. Ja razumem da modernim gejmerima to nije tako, ali moderni gejmeri su ljudi bez obrazovanja o klasicnim disciplinama, pa nisu ni bitni za ozbiljne price.

Sam Babylon 5 nema tu vrstu dubine, ali je jbeno fenomenalna stvar.

I da, Londo Molari RULZ!!!

DeCoy
21.11.2024, 16:10
Pre nekoliko decenija je konkurencija od njih "krala" ideje za pisanje tekstova a sada je vreme da oni pocnu da pozajmljuju ideje od drugih i kopiraju neke strane casopise.

SK je osamdesetih bukvalno kopirao strane časopise ;)

oluja
22.11.2024, 15:08
SK je osamdesetih bukvalno kopirao strane časopise ;)

Nemoguce je bilo drugacije pisati o vestima, i kompjuterima, do kojih je nemoguce bilo doci na drugi nacin u SFRJ...

Acanen
22.11.2024, 18:17
Logicno je da je SK u pocetku pozajmljivao ideje za tekstove od stranih casopisa kao sto je domaca konkurencija dok je postojala kopirala najpoznatiji ex yu IT casopis proslog veka.
Pretpostavljam da je SK-u bilo najteze da opstane i stamapa casopis sa kvalitetnim tekstovima tokom 1990ih a u to vreme je bio na vrhuncu.
Nikada mi nece biti jasno zbog cega prethodne dve decenije ni na koji nacin Svet kompjutera ne pokusava da kvalitetom isprati domace i strane it casopise.
Niko nece zamerati SK-u poskupljunje i manje kvalitetan papir ako se na vecini strana casopisa moze naci kvalitetan sadrzaj.
Zvuci mi neverovatno da SK na forumu ne moze jednom mesecno da deli karte za bioskop ili da preko nagradne igre u casopisu pokloni mis, tastaturu, slusalice ili nesto malo skuplje pred novogodisnje praznike.

Malik Tintilinic
23.11.2024, 18:08
Ne verujem da se ne čitaju ostali članci, ja pročitam ceo broj, osim onih Arduino od kojih prave kontrolere za ... eto, ne znam :)
Interesantni su mi članci koje piše Kosovac, npr. o istraživanju Svemira, dronovima i njihovoj vojnoj upotrebi (i pitam se da li ih čita neko iz naše vojne uprave koja se bavi modernizacijom eventualnom a ne da razmatraju dečije igračke koje preprodaje Pink Mitrović), dopada mi se kako piše Lukinović - ne ide na senzacionalizam kao Kuzmanović i mislim da je tu "problem" koji si uočio.
Nadam se i ja, kao i ti -da neće na taj način "modernizovati časopis" ;)
Hmm, stavljam jednakost izmedju "nase vojne uprave" i pomenutog ruzicastog i ne bih im davao ideje iz SK.

pedjosav
23.11.2024, 18:52
Hmm, stavljam jednakost izmedju "nase vojne uprave" i pomenutog ruzicastog i ne bih im davao ideje iz SK.

Zašto znak jednakosti ?
AKo misliš da se oficirima koji su prisustvovali predavanju Mitrovića i Vučića to obavezno i dopadalo, možda i grešiš (ne znam), ali razmisli- šta su mogli da urade ? Da se demonstrativno usprotive ? Da javno kažu nešto ? Pa šta bi to promenilo na dobro ? Njima bi upropastilo karijeru a ne bi se (taj njihov čin ) ni objavilo nigde. Doveli bi druge na njihovo mesto. Ovako neka guraju dalje, možda u nekoj tački uspeju da nešto urade ili nešto blokiraju da se ne uradi. To mi ne možemo da znamo. A i da znam takve stvari ne bi (opet ko bi to objavio) obnarodovao-da ne bi njima naškodilo.
Na kraju mislim da su to uvek političke odluke a na generalštabu je da sluša političare, kao što je uvek i svuda, u svakoj državi (ne računam kad neko izvrši vojni puč).

Star trek
25.11.2024, 20:20
Filmska rubrika onakva kakva je danas je beskorisna jer je iz nje apsolutno nemoguće išta zakljuciti o kvalitetu filmova koje opisujete tako da je u velikom broju slucajeva preskačem. Bilo bi daleko bolje da umesto što samo nabrajate gomilu filmova koji su nedavno izašli uredite pravu filmsku recenziju jednog ili dva filma kao sto je nekada radio časopis Digital ili da je izbacite pošto trenutno deluje samo kao još jedna plaćena reklama distributera komercijalnih filmova.

Star trek
25.11.2024, 20:35
^

Mislim da bi u "Kompjuter i film" mogli da skrenu ljudim paznju na neki animirani film sa youtube-a ili da najave stop motion film a ne da u nekoliko recenica opisuju komercijalu koja se svugde reklamira.

Ljudi su se i ranije više puta žalili na tu rubriku ali problem je tom što te žalbe novinar koji je zadužen za nju izgleda uopšte nečita.

voodoo_
25.11.2024, 20:42
Pametan čovek :kreza:

Star trek
25.11.2024, 22:39
Onda Kuzma mora da je genije posto mi se čini da ni on nečita kritike svoje kolumne na ovoj i na drugim temama. :D

pedjosav
25.11.2024, 22:53
Možda grešim ali meni se čini da ni Kuzma kritike koja su dosada iznete na ovoj i drugim temama u vezi njegove kolumne uopšte nečita što verovatno znači da je genije :D

Ili možda ne odgovara jer ne može se svima ugoditi, jer:
"Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu: E, moj brale
Taj je bio kvaran k`o šupalj zub".

Doduše, čini mi se, gledajući njihove YT klipove, da je malo spustio loptu.

U svakom slučaju, bar jednom je ovde pomenuto da on podiže najviše prašine, a nema loše reklame.

Star trek
25.11.2024, 23:20
Mogao je mnogo više prašine da digne da je ušao u neki rijaliti kao što su uradili pojedni novinari ili da je gostovao u popularnim emisijama na televiziji gde bi izneo svoje misljenje o tome da li su nasilne igrice jedan od uzroka masovno ubistvo u osnovnoj školi.

Neutrino
25.11.2024, 23:26
Kuzmanović je jedan od razloga zbog kojih sam svojevremeno počeo da iz godine u godinu sve manje čitam opise igara.

Da se razumemo, ne smetaju mi njegovi stavovi već stil pisanja koji je vremenom progresivno postajao sve manje razumljiviji i sve više "krindž".

Kada ceo tekst počne da liči na nekakvo "bindž-kraftovanje brejn-sklepivih majnd-tvorina", gde ne možeš pošteno da razumeš ni jednu prosto proširenu rečenicu u tekstu, shvatiš da je vrag odneo šalu.

Sećam se da sam pre par godina čitao nekakav opis za igru, stigao do pola i skapirao da aposlutno ništa ne razumem šta je napisano. Onda uzmem Treće oko, čisto da vidim da nisam lud, i skapiram da nije do mene :D

Sad će neko da kaže "joj što si neobrazovan, pa uzmi rečnik i pogledaj šta znače"... Spoiler alert - Kuzminih "tvorevina" nema ni u najnovijem izdanju klingonskog rečnika :dzavo:

Najgore u celoj priči je što su poslednjih par godina ceo Svet Igara praktično držala tri autora: Kuzmanović, Pisodorov i Kosovac pa kad potonja dva odu na godišnji odmor ili tako nešto Kuzma se razleti po časopisu...

Što je jedan naš istaknuti stručnjak imao običaj da kaže - "ma hau jes no..." :D

pedjosav
26.11.2024, 0:36
Mogao je mnogo više prašine da digne da je ušao u neki rijaliti kao što su uradili pojedni novinari ili da je gostovao u popularnim emisijama na televiziji gde bi izneo svoje misljenje o tome da li su nasilne igrice jedan od uzroka masovno ubistvo u osnovnoj školi.

Može li neko da preporuči emisiju (ne rijaliti show, to su sve glumci u režiranim situacijama) ? Već sam gledao Kojota u 2 emisije . Tu je bio prilično ozbiljan.

kami
26.11.2024, 3:17
Qzma bi sa svojim stavovima, a i karakterom, uzeo ogromnu kolicinu para da je hteo da bude popularan.

Njegova misljenja i stavovi su em potpuno i aposlutno vecinska u Srbiji, plus su apsolutna vecina medju tom gejmerskom populacijom.

Mogao je i da bude Baka Prase pre Bake Praseta, da je hteo.

Ali ocigledno je da mu bas tolika mejnstrim paznja ne bi prijala, plus to u Srbiji sa sobom povlaci jos masu nekih drugih stvari o kojima necemo sada, jer 'Kina je slobodarskija od Amerike, pogledajte Asanza!!!'

Te dodatne stvari u Srbiji, gde te tolika kolicina popularnosti i para dovodi da ti moras da se bakces sa odredjenom vrstom ljudi i sluzbi, aposlutno govori sve suprotno od onoga sto on poentira u svojim tekstovima.

Da ne bude zabune, ja taj njegovo izbor skroz podrzavam, i ja sam ne bih hteo da imam bilo sta sa takvim osobama u srpskom dnu i blatu od drustva. Ne vrede te pare i popularnost u drustvima poput srpskog. Ne vredi da imas uspesnu firmu u Srbiji i budes milioner. Za razliku od zapada, gde to vredi, u srpskom blatu ne vredi.

A on i sam zna zasto nije hteo svu tu popularnost i pare u Srbiji, a i opet nastavlja sa tom vrstom foliranja kako je ovde slobodnije.

How yes no.

Star trek
27.11.2024, 10:00
40 godina časopisa je lep povod koji je trebalo maksimalno da iskoristite kao razlog za gostovanje u raznim TV emisijama i internet podcastima u kojim bi promovisali časopis.

Acanen
27.11.2024, 17:06
Mislili smo da nas Oluja farba ali izgleda da je bio u pravu kada je rekao da je svet kompjutera poskupeo zbog papira (https://youtu.be/XJi8WNxNMPo?t=82). :)

PinociO
29.11.2024, 0:20
Može li neko da preporuči emisiju (ne rijaliti show, to su sve glumci u režiranim situacijama) ? Već sam gledao Kojota u 2 emisije . Tu je bio prilično ozbiljan.

Ja sam pronasao jedan dragulj na youtubu, nas kolega @todos i otvaranje paketa sa Temua. Samo napred kolega :tapsh:

pedjosav
29.11.2024, 2:25
Ja sam pronasao jedan dragulj na youtubu, nas kolega @todos i otvaranje paketa sa Temua. Samo napred kolega :tapsh:

Mislio sam na emisije kojima su teme rasprave o igrama kao eventualnom uzroku nasilja u stvarnom životu.

PinociO
29.11.2024, 12:26
Mislio sam na emisije kojima su teme rasprave o igrama kao eventualnom uzroku nasilja u stvarnom životu.

Znam nego nisam imao osnov gde i kako da pohvalim kolegu, pa sam se setio da citiram tvoj post. Ne zameri :ciao:

code master
29.11.2024, 18:30
Kada će najava za decembarski broj?

Star trek
29.11.2024, 23:04
Nažalost tek kad izađe što je totalno besmisleno za nas koji kupujemo redovno časopis. Bilo bi mnogo bolje da se najava za broj postavi nekoliko dana pre kao što je bio slučaj pre par godina jer bi to sigurno pozitivno uticalo na broj poseta sajtu.