Prikaži potpunu verziju : nVidia RTX 5000 serija
NVIDIA GeForce RTX 5090 32 GB, RTX 5080 16 GB, RTX 5070 12 GB To Launch at CES, New PCB “Back Drill” Changes
https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-5090-32-gb-rtx-5080-16-gb-rtx-5070-12-gb-ces-2025-launch/
Baš je velika zainteresovanost vidim. :D
worstever
11.10.2024, 22:24
Sumnjam u tačnost tih informacija pre svega zbog RTX 5080 sa samo 16 GB memorije, a koliko sam video na netu, nisam jedini. Isto tako tvrde da će 5080 biti oko 1500$ a 5090 čak 2200-2500$. U to već malo više verujem.
Treba nam jači AMD, da postane konkurentan, da malo natera nVidiu da spusti loptu. Ovako očekujem manji skok performansi sa 4000 na 5000 nego što je to bilo sa 3000 na 4000. Cene verovatno iste ako ne i više...
AMD se izjasnio da izlazi iz trke u visokoj klasi.
Ја сам још на серији 1000 (1660). Цедићу је док год има снаге у њој. За сад ми не треба јача.
Aleksandar Djurovic
12.10.2024, 17:42
U kojoj klasi AMD ostaje? RTX 4070? Nije ni to lose.
Da, verovatno će moći delimično da parira i 5070.
worstever
12.10.2024, 19:21
Zašto bi i radili na novoj generaciji kad planiraju da udare po AI? Pretpostavljam da bi mogli samo da osveže ovu generaciju čipa. Videćemo. Svakako nisam sretan što se Nvidia toliko udaljila. Samo će biti još bezobrazniji sa cenom.
Ај цијена, него и потрошња. Прича се да ће карте имати два шеснаестопинца, онај нови стандард који покушавају прогурати. Тј. неће баш бити неопходна оба у пуном капацитету, али да се нађе јер један није довољан у сваком случају. А 5070 12 гига... Што би рек'о Џои из "Пријатеља" - I have two words for that: Riii diculous....
Сад ме ухвати носталгија кад се сјетим да су АМД картице звали пећницама због 250-300 вати потрошње.
Nezvanično preko nekih kineskih kanala:
Januar: RTX 5090 i RTX 5080
Februar: RTX 5070 Ti i RTX 5070
Mart: RTX 5060 Ti i RTX 5060
Za sada bez SUPER modela. Ako je ovo tačno, biće i veći broj polovnjaka po oglasima u slično vreme. Winter is coming.
Samsung je predstavio 3GB GDDR7 module tako da se mogu očekivati 5070Ti sa 18GB i 5080Ti sa 24GB ...
Nvidia overtakes Apple as world's most valuable company. Nvidia's stock market value briefly touched $3.53 trillion, slightly above Apple's $3.52 trillion. :eek:
U kojoj klasi AMD ostaje? RTX 4070? Nije ni to lose.
Ali AMD i sada ima grafu koja je nešto jača u čistim performansama od 4080......to je 7900xtx
Dva korisna klipa sa Hardware Unboxed o trenutnom stanju rejtrejsinga i performansi u igrama. Meni su pomogla jer su me izvukla iz zablude oko Low RT podešavanja.
Is Ray Tracing Good? (https://www.youtube.com/watch?v=DBNH0NyN8K8)
Ray Tracing: Is The Performance Hit Worth It? (https://www.youtube.com/watch?v=qTeKzJsoL3k)
Ukratko:
RT ima smisla ako je nasviran do maksimuma
RT na niskim podešavanjima u većini igara ne treba ni uključivati
Većina igara nema kvalitetne RT efekte
Uključivanje RT-a u proseku obara performanse za 30%
Urednik smatra da se neće ništa značajnije promeniti sa novim igrama u vezi RT-a. Potrebne su jake mašine i jake kartice. Verovatno će ostati niša za mali broj entuzijasta kao i do sada. Vidi mogući napredak kroz neku drugu tehnologiju, poput Path Tracing-a.
GeForce gazi Radeone na svakom polju, pogotovo u igrama koje su sponzorisane od nVidie, a to je većina popularnih naslova
Za low RT podešavanja mogu da potvrdim, povremeno sam ih uključivao i gotovo nikakvo "poboljšano" iskustvo nisam stekao (RTX 3070 Ti). Fokus tokom igranja nije na tim stvarima, iako ponekad volim da se zaustavim i razgledam dizajn nivoa. Češće sam držao sva RT podešavanja isključenim zbog boljih performansi.
worstever
31.10.2024, 15:24
Moje iskustvo kao vlasnika 4090 je slično. RT se primeti samo u igrama u kojima želi da se naglasi okolina i najviše ga koristim u solo igrama. Za na primer BF2042 nema mi smisla. Retko se u fps igrama ceni scena, bitniji je broj frejmova. Iskreno, meni je impresivniji dobar HDR u igri nego RT. DLSS mi je još uvek neupotrebljiv ako hoće da se uživa u sceni. Previše je grešaka za moj ukus, pri minimalnom pokretu.
VladaKG1980
31.10.2024, 20:20
Zavisi od igre koliko je RT implementiran. :dedica:
Npr. Cyber Punk 2077 sa uključenim Path Tracing vas prebacuje u otprilike 2030 godinu. Taba bi otprilike sve nove igre trebalo da imaju takav nivo svetlosnih refleksija (mada možda i koju godinu kasnije)...
Meni je na 3060ti sa prosečnih 80-90, fps padao na oko 15-20 sa uključenim P.T.
https://videocardz.com/newz/zotac-confirms-geforce-rtx-5090-with-32gb-gddr7-memory-5080-and-5070-series-listed-as-well
https://pbs.twimg.com/media/Ge9qwnpbwAEI9xP?format=png&name=900x900
worstever
17.12.2024, 13:13
Ne sećam se da sam ikada imao zauzeće grafičke memorije ni blizu 16GB u 4K gamingu, tako da mi ima smisla brža memorija i 16GB na RTX 5080. Svesni su i oni toga pa gledaju priliku da uštede. 5090 će služiti više za video montaže, AI i slično.
Ostavljen je prostor za 5080 Ti sa 24GB memorije kada se ukaže prilika, a možda i za neki Ti Super, trenutno je poprilična "rupa" između 5080 i 5090. Mada i ovakav 5080 bi trebalo da je overkill za neke niže rezolucije za makar dve generacije.
Koja je prodajna tacka 5080, nisam upucen sto se tice nove serije? Ima isti broj cuda jezgra kao 4080 super, isto rama, doduse nesto brzi, i trosi 150-200W struje vise. Jel ima mosda bolji RT cip ili nesto? Jedino ako je glavni cip svetlosnu godinu ispred.
Prodajna tacka je da upsale-uje 5090 :to_care: a sa druge strane verujem da ce Invidi-a imati neki novi tech novitet kako bi 5000 bila jos vise privlacna, jer po ovim spekovima sem 5090 ostalo je prilicno meh, ostaje da se vidi taj ddr7 i brzina iste. 5060 sa 8GB je prilicno uvredljivo za 2025, pogotovu kad im je svima Intel lupio samar sa ovom novom serijom kartica.
worstever
18.12.2024, 18:15
Negde se čak pominje debelo poskupljenje i to za 5080 oko 1600 (čitaj bar 2000) kod nas, a za 5090 bar 2000+. Tu ne pominjem partnere koji udare još 10-15% na cenu.
Na našu žalost Nvidia je high od AI kinte, razvalili su tu i dalje razvaljuju. Ne zanimaju ih gejmeri siroti dok iste čipove valjaju mnogo skuplje na mnogo veću količinu
Tračak nade vidim samo u tome što mi se čini da je počeo splas ulaganja u AI. Malo je taj balon ušao u stagnaciju izgleda. Pa ako im ta strana biznisa uspori onda će se setiti gejmera.
Negde se čak pominje debelo poskupljenje i to za 5080 oko 1600 (čitaj bar 2000) kod nas, a za 5090 bar 2000+. Tu ne pominjem partnere koji udare još 10-15% na cenu.
Ako 5080 bude 1600 5090 će biti 2500.
polarnimeda
18.12.2024, 22:49
5060 sa 8GB je prilicno uvredljivo za 2025, pogotovu kad im je svima Intel lupio samar sa ovom novom serijom kartica.
Tu karticu prakticno izbacuju da ne bi ni razmisljao o njoj nego uzeo barem 5060 ti, ali osecam da ce onda i razlika u ceni da bude jaka...
Mada ne sumnjam da ce se i 5060 prodavati u gotovim konfama i ljudima koji nece mnogo da razmisljaju. U svakom slucaju, dobra vest za nas sa 8GB karticama (mene sa 3060 Ti), da developeri omoguce barem do one tamo generacije da i 8 moze da prodje. Eno i Indiana Jones je izasao patch da moze da radi na karticama sa 6Gb VRAM.
E sad, sto se oslanjaju na upscaling, pa jos na glupu frame generaciju, to je vec posebna prica...
Sreca pa se Intel pojavio, stvarno. Vec sada je ozbiljna opcija ko kupuje grafu, one tamo godine ce verovatno tek biti, dok jos malo ispeglaju sta ima.
Mozda i developeri malo smanje dozivljaj sa zahtevima za komotno igranje...
Za sad nam ovo može dati neki hint šta da očekujemo:
https://cdn.videocardz.com/1/2024/12/RTX-50-INNO3D-CES2025-768x521.png
Ako i ostale AAA igre krenu koracima Indijane Džounsa gde će RT biti obavezan, a ne bi me čudilo da nVidia nastavi da sponzoriše najjače naslove sad kad su u ovakvoj poziciji, onda nema šta da pričamo dalje, GeForce će biti jedina sigurna opcija za neku bližu budućnost. Doduše treba sačekati CES, možda nas i AMD iznenadi nečim sa svojim karticama...
worstever
19.12.2024, 15:04
Niko ne želi da ograniči svoj softver na samo jednog proizvođača kartice. I dalje ogroman broj ljudi na pristaje na njihove ucene s cenom. Pre će igrati nešto drugo.
^^ Sve je to lepo, ali traziti 1000+ evra da bi RT kako tako radio je previse. Bice kupaca ali mnogo manje a to je onda manje para za razvojne timove. Ako njima to odgovara, onda u redu.
polarnimeda
19.12.2024, 18:39
Niko ne želi da ograniči svoj softver na samo jednog proizvođača kartice. I dalje ogroman broj ljudi na pristaje na njihove ucene s cenom. Pre će igrati nešto drugo.
Niko ne zeli, osim ako ti Nvidia direktno ne iskesira neku finu brojku da napravis dobru igru koja ce im povecati prodaju kartica...
Cak se ne moze reci ni da Nvidia puca sebi u noge sa tim zezanjima sa VRAM-om, teraju te da cesce radis upgrade. Mislim, oni najbolje znaju kako da nas obrade, imaju citave timove koji se bave iskljucivo time... Sebi su najvise pucali u noge u stvari sa 1080 Ti, jer je trajala bas dugo. :)
Samo Intel da se ne izbezobrazi prebrzo, pa da vidimo.
stevi 25
20.12.2024, 13:11
Alan Wake 2 je zahtevao RTX 4080 za kvalitetan 1080p gaming.
Ultra Settings / 60 fps / Ray Tracing MAX / Path Tracing MAX
RTX 5070 TI (16 GB VRAM) će biti taman dobra za buduće AAA naslove.
Kvalitetan i udoban future proof gaming. (Ray Tracing)
Pri tome mislim na 1080p rezoluciju. :D
worstever
20.12.2024, 15:51
Na nekom nemačkom sajtu navodno objavljena cena novih RTX. RTX 5080 minimalna cena 1200€, dok će za 5090 tražiti minimalnu od 2400€. Dodajte još nasih 20-30% i ispadne lepa suma.
"Shop may have leaked 5080 and 5090 pricing
5080 - $999/€1200
5090 - $1999/€2400"
Informacija je sa nemačkog sajta tj shop a
5080 ista cena kao 4080 super ali 90-ka dobro poskupela. :a_whistli
Može im se jer 5090 svakako neće imati konkurenciju uopšte pa može da cedi imućne koliko želi. Mada i za 5080 na slično izađe jer AMD i kad napravi nešto kršteno kao što je 7900XTX - uhvate pa zacene 50e manje od 4080 što je premala razlika uzevši u obzir da dve sada bitne stvari kao što su RT i upscale radi jasno lošije.
Ovo je nova realnost i ove cene su tu da osatnu. Ko ima plati nove NV, ko nema juri polovne AMD i navija za Intel. A Intel u evropi inače ima solidno više cene od US pa su im karte opet neprivlačne. Eno i Linus to komentarisao. Proverio jutros i na KP kod nas B580 košta 400e, isto koliko i 4060Ti 16GB. Ekstra su nas spasili. :cool:
polarnimeda
21.12.2024, 5:28
intel moze da nas spase onda ne direktno, ali tako sto mozda primora nvidiu i amd da spuste svoje cene... i da se oseti i kod nas malo. :)
Jedna te ista priča 20 godina oko kao neke konkurencije i spuštanju cena. Od te priče nikad ništa nije bilo svima njima jedini cilj je što veći profit, a ne da jedni drugima obaraju cene.
Radeon nece imati high end kartice u 8000 seriji (aka 8900) tako da je zelenima omoguceno da rade sta god hoce, najgore ce opet proci ljudi koji kupuju u lower end RTX delu tipa 060 kartice. Nema sanse da Jensen i ekipa opet ne undercutuju nove karte (kao sto je to bio slucaj i sa 4000 serijom). Jedino pozitivno sto ja vidim jeste 5070 Ti sa 16GB vrama.
Na kraju mi je drago sto sam proslo leto pazario 7900xt...monster karta i verovatno ce ostariti the best iz Radeon 7000 serije (pogotovu sada kad su obustavili proizvodnju GRE verzije)
polarnimeda
22.12.2024, 3:19
Jedna te ista priča 20 godina oko kao neke konkurencije i spuštanju cena. Od te priče nikad ništa nije bilo svima njima jedini cilj je što veći profit, a ne da jedni drugima obaraju cene.
zato i kazem da intel moze da nas spasi NE direktno. da u poteri za svojim profitom razbije malo monopol.
https://youtu.be/7r2iBhxDhEM
U prevodu 5080 oko 1800e. :ciao:
Ko nema da plati?! Daj 5 komada!
Kad malo bolje razmislim ja ne volem taj Path Tracing i od mnogo visokog fps me bole oči. 😁
Šta da očekujemo za 5070 Ti... 1500e? A pre samo dve generacije je isti model koštao duplo manje od toga (i tad je cena bila prepumpana). Ništa, da sačekamo zvaničnu objavu, sreća je što svi predstavljaju kartice istovremeno pa možemo da vidimo šta i kako.
Videcemo za nekih nedelju dana, Nvidia zna da tweekuje cene pred sam izlazak...setite se "4080 12GB" koja je posla postala 4070 Ti nakon sto se digla dzeva pa je Ujka Jensen spustio cenu za tipa 200$. Bice toga i ovog puta posto im se moze, ali opet treba sacekati 6 Januar.
RTX 5090 = 18,999 RMB (2,600 USD)
RTX 4090 = 12,999 RMB / +46% increased
RTX 5080 = 9,999 RMB (1,370 USD)
RTX 4080 = 9,499 RMB
:to_care:
water wizard
28.12.2024, 21:13
rekoše da su 5080 i 5090 namenjene za rad tako da će gejmeri morati da zavuku duboko ruku u džep ako žele top end :D I uzimaće se ko nekad majneri što su uzimali. Po ceo šleper... S druge strane biće opet preplavljeno tržište polovnih kad ne budu više interesantne tj zastarele
5070ti top end za gaming po njihovom
MSI GeForce RTX 5080 GPU has been leaked, 16GB GDDR7 and 256-bit confirmed
(https://videocardz.com/newz/msi-geforce-rtx-5080-gpu-has-been-leaked-16gb-gddr7-and-256-bit-confirmed)
https://x.com/GawroskiT/status/1874834447046168734?mx=2
ognjen_ogi
4.1.2025, 23:22
1500e za 12gb karticu, ljudi da li ste vi realni?
Nvidia vas vec 5 godina sisa samo tako a pravi gejmeri
ne obracaju paznju na rt efekte vec na gemplej.
Radeon 7900xt moze da se nadje kod Madjara za 800e.
Neverovatna mi je količina lupetanja u komentarima na sajtovima poput videocardz. Sve se gleda iz perspektive 4K i Ultra podešavanja i ako kartica ne zadovoljava to, onda je đubre. Pogotovo je kriminalno pominjati Indijanu Džonsa kao primer i to da ni 12GB nisu dovoljna, već je 16GB minimum čak i u rezoluciji 1440p. Indijana je odlično optimizovana igra i sasvim je normalno igrati je i na 8GB kartici (3070 Ti), uz framerate od 60-100 ali potrebno je ući u opcije na primer i napraviti po neku izmenu, što mi ne deluje da se bilo ko time bavi tamo u komentarima.
https://www.nvidia.com/en-gb/geforce/graphics-cards/50-series/
Da mi je neko pricao da ce u 2025 oj graficke karte kostati 1000 ili 2000 zelenih...:kreza:
Sto je jos gore ovo su msrp cene...dakle u praksi bice jos skuplje :D
perablenta
7.1.2025, 10:11
Ako se setimo da je novac izgubio pola svoje vrednosti poslednjih 5 godina: Ove cene su ustvari $500 i $1000.
Inflacija je pokidala od 2021 pa na ovamo ali skoro niko ne voli da misli na tu temu. 😅 Svejedno boli pomisao da top grafička karta košta koliko je do pre neko vreme bio ceo top PC.
Nego se baš pitam kako će da radi ovaj multi frame generation sa tri generisna na jedan pravi.
Nema neke priče o RT poboljšanjima ili sam propustio?
Nema neke priče o RT poboljšanjima ili sam propustio?
Standardna prica, brze X puta, bolje Y puta, jace N puta XD
Germany pricing from nvidia itself:
RTX 5090 - 2.329 €
RTX 5080 - 1.169 €
RTX 5070 Ti - 879 €
RTX 5070 - 649 €
Kad se setim 1080 ere i koliko sam stedeo za Ti...zivimo u very wild vremenu :D
ognjen_ogi
7.1.2025, 13:44
Neverovatna mi je količina lupetanja u komentarima na sajtovima poput videocardz. Sve se gleda iz perspektive 4K i Ultra podešavanja i ako kartica ne zadovoljava to, onda je đubre. Pogotovo je kriminalno pominjati Indijanu Džonsa kao primer i to da ni 12GB nisu dovoljna, već je 16GB minimum čak i u rezoluciji 1440p. Indijana je odlično optimizovana igra i sasvim je normalno igrati je i na 8GB kartici (3070 Ti), uz framerate od 60-100 ali potrebno je ući u opcije na primer i napraviti po neku izmenu, što mi ne deluje da se bilo ko time bavi tamo u komentarima.
Podesis samo detalje na high a ne na ultra.
Juce sam uporedjivao slike iz igre Stalker 2
i nigde nisam video razliku izmedju epic i high.
Po mom misljenju ultra detalji ne vrede,
samo se vise zagreva kompjuter, najozbiljnije.
To je vise za ove sto snimaju na youtube,
a ima ih dosta koji se zale na fps u 4k na rtx 4090.
Huang Jesnen je takva lazovcina, potseca me na nekog.
Nego se baš pitam kako će da radi ovaj multi frame generation sa tri generisna na jedan pravi.
Kad se pojavio frame gen, negde sam se sprdao da ce da ubacuju 10 generisanih na jedan pravi i da udare chartove do neba. Kad ono medjutim...
Za 5080 manji msrp nego sto su leakovi najavljivali.
5070 koja će koštati $550 ne navodno ce biti u rangu 4090 :rofl:
MARE GSX R
7.1.2025, 21:54
3a8dScJg6O0?si=48T8fvVJ0sbxYnZY
Preko noći se umislilo da je 5070=4090, šta jedan slajd može da učini... možda nije loše sad pratiti oglase za polovne 4090 :D
Da vidimo mi testove i kako se u realnosti ponaša novi framegen i dlss4. Ako je kvalitet zadovoljavajući onda možda i nije loš skok sa serije 30 na neku od novih kartica...
Multi Frame-Gen tehnologija objašnjava skromnije tehničke karakteristike u odnosu na prethodnu generaciju. Sirova snaga više nije presudni faktor kada ti AI "lažira" performanse i učetvorostruči FPS. Zato foliraju da je 5070=4090 po performansama, i zato postoji "pad" cene u odnosu na prošlu generaciju (osim u slučaju 5090). Svakako uzimaju više para za manje tehnologije.
Novi DLSS transformer model deluje super. Ispeglali su ghosting i shimmering baš lepo i to mi deluje kao lep i vredan napredak. Vidim radiće i na 4xxx modelima što je fin bump za vlasnike. Generisanje frejmova x4 mi je već gimmick sve dok ne smisle nešto što neće dodavati latenciju, jer na DF evo kažu da će malo da naraste u odnosu na 2x. Nisam nV konkretno probao ali baš pre neki dan se igrao sa FSR 3.1 frame generation na Horizon Zero Dawn. Izgleda super glatko ali nervira me blaga latenicja. To mi je OK samo samo za walking simulatore.
Nadam se da jesu ispeglali. Videćemo "uskoro", pošto su rekli da sve to prvo dobija 5000 serija a ostali nešto kasnije.
polarnimeda
8.1.2025, 14:43
Sve u svemu, bice da je jos jedan money grab. Mislim, normalno...
Ne odustaju od forsiranja FG, iako zahteva baznih 60 FPS, a onda ti zarad veceg smoothnes-a doda input lag, koji je vece zlo nego sto je dodatni smoothness korist.
Da ne pricamo o tome sto su FG onomad predstavili kao neki izum, a televizori ga koriste godinama unazad.
Jedino korisno je dalje unapredjivanje upscalinga (koji je glavni i meni ne mali razlog sto sam pre 2-3 godine birao Nvidia pre nego AMD).
Bice potrebniji nego ikad, kad developeri pocnu da se oslanjaju na 4x FG prilikom "optimizacije" igara. :)
Ne odustaju od forsiranja FG, iako zahteva baznih 60 FPS, a onda ti zarad veceg smoothnes-a doda input lag, koji je vece zlo nego sto je dodatni smoothness korist.
Da ne pricamo o tome sto su FG onomad predstavili kao neki izum, a televizori ga koriste godinama unazad.
Jedino korisno je dalje unapredjivanje upscalinga (koji je glavni i meni ne mali razlog sto sam pre 2-3 godine birao Nvidia pre nego AMD).
Bice potrebniji nego ikad, kad developeri pocnu da se oslanjaju na 4x FG prilikom "optimizacije" igara. :)
Kad vec pominjes televizore, i upscaling ko zna koliko dugo vec televisori koriste, a ne FG :opanachke
Originalno, nema sta. Ali sta ces kad su prvi implementirali, za razliku od AMD-a i sada Intela.
Porediti TV i renderovanje je apsurdno. Na TV-u se tehnikom dupliranja frejmova postize veci FPS. FrameGen u igrama je totalno drugaciji jer se dodatni frame (ili u sluaju MFG vise njih) generise na osnovu 2 frame-a koristeci podatke koje endzine daje. Generisani frame nije identican frame-ovima na osnou kojih je nastao nego uzimajuci u obzir kretanje kako kamere tako i ostalih stvari upada izmedju dva frame-a na osnovu koih je generisan.
polarnimeda
8.1.2025, 19:03
Na tv-u se ne dupliraju frejmovi, inace se ne bi postiglo nista. Bukvalno dobijas veci smoothness uz ponesto artefakta. Jedino sto je sa nvidia FG manji input lag.
Upscaling se svakako oduvek radi, ali i na monitorima jos ranije, oduvek maltene.
Tako je, ne dupliraju se jer bi to bio isti frame i frame rate. TV takođe radi generisanje frejma između postojećih. Tu je ustaljen naziv interpolacija ali se isto umeće novokreirani frejm (ili više njih) na osnovu dva susedna. Algoritam pritom ume da greši i stvara artifakte koji su sve veći što ga više teramo da izmisli (npr. 24 fps film i max smoothness setting koji to podiže na 120) i što su promene između frejmova naglije (brz pan, promena kadra, itd). Pritom za video signal količina laga nije previše bitna i veći je nego na GPU rešenjima, za brže igre često neupotrebljiv pa gaming modovi isključuju sve te "teže" obrade slike.
Moderan GPU prosto ima mnogo više snage od TV hardvera i radi sve to i brže i kvalitetnije. Iz mog iskustva je bolji čak i FSR upscale od onog koji će da odradi sam TV, a DLSS i machine learning su još sofisticiranija priča.
Malo mi je čudno kada neki igrači to pljuju i kao pre će igrati na 1080p nego na izmišljenim pikselima. Batice, sem ako nemaš CRT ti pikseli koji fale do fizičke rezolucije panela će biti izmišljeni na ovaj ili onaj način. DLSS to samo uradi kvalitetnije nego što bi uradili monitor ili TV.
https://pbs.twimg.com/media/GgzmSgIWAAAJevB?format=png&name=small
Moja greska ali svakako se ne moze porediti sa video igrama jer DLSS ima mnogo vise dostupnih informacija nego TV.
polarnimeda
10.1.2025, 22:25
Eh, pa sad, nije ni da ne moze da se poredi. :D
Proizvodjaci televizora godinama unazad usavrsavaju te algoritme, pretvaraju 24FPS (filmove) i 30FPS sadrzaj u 60/120Hz bez da izazovu stuttering. Znaci, imaju odlican frame pacing. Garantujem da vecina ljudi ni ne zna da zapravo sve vreme koristi interpolaciju, vecini proizvodjaca je ukljucena po defaultu. Stavise, bez nje bi filmovi na velikim ekranima sa niskim pixel response time-om manje vise bili slide show.
Drugo, pomislio bi da ce imati mnogo vise problema sa kvalitetom fejk frejmova, ali tehnologija je toliko napredovala da cesto ne bi ni izvalio da je interpolacija ukljucena, ne prave problem cak ni titlovi prilikom vecih pokreta kamere. Jos imas da biras 10 nivoa interpolacije (gde najjaca podesavanja ubijaju car filma koliko ucine kadrove tecnim), a to je u neku ruku ono sto Nvidia sada tek pocinje da prodaje kao neke genijalne multiplikatore. Mozes misliti...
Takodje, GPU mora da obradjuje mnogo stvari kada ti daje prikaz igre, a hardware na TV-u, iako slabiji, nije opterecen mnogo cime drugim, osim da sto bolje uradi upscale i FG.
Ali da, input lag na TV-u je veci nego kod DLSS/FSR, kada se radi FG, a to je negde najvaznije. Bez responsivenessa nema ni gaminga. Mada, cak ni to nije strasno.
Neki televizori imaju i interpolaciju koja radi u paru sa Game mode-om (kao Samsung). Nije dobra za first person shooter-e, ali i te kako moze da posluzi za neke "mirnije" naslove.
Prica jeste uporediva, pogotovo jer kad podvuces crtu - najbolje izbegavati i jedno i drugo, kada god je moguce. :D DLSS/FSR svakako jeste malko manje "zlo", kad pricamo o gamingu.
A ima i onaj programcic, lossless scaling, za PC, koji radi slicnu stvar kao i teelvizori. Napreduje, daje dobre rezultate kada fiksiras FPS u igri (ili videu ako zelis), pa duplira, triplira frejmove...
Sve je to slicna fora i izvodjenje.
Proizvodjaci televizora godinama unazad usavrsavaju te algoritme, pretvaraju 24FPS (filmove) i 30FPS sadrzaj u 60/120Hz bez da izazovu stuttering.
Da, ali na TV-u ne moras da brines o lagu. Stavise skoro svi ekrani koji imaju neko procesiranje to isto iskljuce kada prebacis na PC mode, jel se zna da isto dovodi do laga.
polarnimeda
11.1.2025, 4:13
Neobicno je sve to.
Na primer, na LG TV iskljucuju sve (ukljucujuci opciju interpolacije) kad si u PC mode-u, ali ne iskljucuju ako si recimo u Game mode-u @24 ili 60Hz (pricam za 120 i 144Hz ekrane).
Na Samsungu bas imaju posebnu interpolaciju U OKVIRU game mode-a, koja je brza od standardne koju nude, bas kako ne bi povecavala input lag.
Samo je svi oni zovu, tipa, de-judder.
Znaci i 4000 serija ce dobiti neke benefite DLSS4, ne znam jel neko ovde spominjao?
https://i.ibb.co/J5sVf3X/dlss-4-gpu-features.jpg (https://ibb.co/gzRN54s)
Vecina stvari je omogucena osim multi frame gen-a, mada nadam se nece mi ni trebati sa buducim naslovim, sa mojom trenutnom grafickom, barem do sledece generacije grafickih.
U najgorem slucaju, cuo sam da je izasla verzija 3. "loseless scaling" mod-a :opanachke
worstever
13.1.2025, 21:18
Da, spominjalo se. DLSS4 će ograničeno raditi i na starijim generacijama a podrška će početi "nešto kasnije". Prvo će raditi samo na novoj generaciji.
https://i.imgur.com/Ifk73zC.png
https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/geforce-rtx-5090-5080-5070-ti-5070-details.91036/
Žalos'. Povećanje performansi srazmjerno povećanoj potrošnji, kao da je nula arhitektualnih unapređenja. Moraš multifrejm generator da uposliš da izgleda kao nešto, a samo će na 50 seriji biti podržan, jasno... Čim Jensen priča ko hoće najbolje - platiće. Ne kaže košta toliko koliko je (iako ni približno cjenovno nije brža od najbliže pratilje) jer vrijedi tih para po performansama, nego samo za likove koji ne znaju šta će sa parama i hoće da imaju tzv. halo proizvod.
Sve podsjeća na Apple, lik je i Stiva Džobsa zeznuo, svakako je preuzeo njegovu ulogu.
Jos manji raster uplift ali sa pravim multiframe sendvicem :kreza: Smesno je to koliko je Nvidia postala lazy...data centri i ai samo im je to bitno.
Ma tako stvari funkcionišu, nije to samo ovde... svako od nas bi na njihovom mestu radio isto. Imaju dobar proizvod, nemaju konkurenciju, formiraju cenu kakvu žele, ako hoćeš - plati. Kad dođe trenutak da ih neko poljulja, tad će menjati priču...
Ipak, žalosnije mi je bilo gledati Kuzmu po jutub šortsima kako slinavi dok čeka svog mesiju u kožnjaku da izađe na pozornicu... Moj Kuzmo, zbog takvih smo tu gdje smo. Ne tako davno smijao se Crapple paćenicima što se primaju na sjaj Džobsove ćele...
Nove i efikasnije arhitekture ne padaju sa neba. Postoji razlog zašto niko drugi u svetu, dakle u celom svetu od svih tech kompanija, ne može da napravi kartu koja je u stanju da parira trenutnom Nvidia flegšip modelu a ovaj dolazeći mogu samo tužno da gledaju. Čak se i midrange modelima parira samo u sirovim performansama ali prateće tehnologije niko nema na nvidijinom nivou. Sa razlogom nV drži 90% tržišta već jako dugo, nije im se to omaklo tek onako. Ako je nešto u celoj ovoj priči žalosno, to je konkurencija.
Pa, da. Ne pada s nebesa. Uzima to i godine monopolističkih praksi, plaćenih recenzenata, i botova po raznoraznim portalima. Dovoljno dugo čitam SK, i IO port u istim, da se sjećam vremena kad je nV pušila najcrnje, sa žderačicama struje koje su još i sporije bile, gdje je upravo Kuzma ljudima govorio i u tim momentima "sačekaj novu seriju iz nVidije", kad bi pitali za savjet oko kupovine. Tako im prolaze i drajveri koji sprže grafičke (i u SK čitao o tome, kad ste čekali novu verziju da ne rizikujete da spržite jedan primjerak tadašnjeg flegšipa koji je kružio po regionu...), i 512MB sporije memorije na 970-ci, i duga mužnja 6-8GB na karticama više srednje klase, kao što se danas muze 12GB na istim, priča da frame gen ne može na starijim verzijama da radi pa njihova konkurencija izbaci jedan koji radi i na zelenim karticama, itd, itd.
A sam nV tabor je podijeljen u više grupa. Imaš ljude kojima je laknulo kad vide ovakve rezultate, jer su kupili 4080/90 i od propagande se prepali da će neka kartica srednje klase sustići, ili Bože ne daj prestići, karticu koju su platili bubreg. Sad mogu da miruju još bar godinu dana. Jedan kamp koji, kako kažeš, isto tako tužno gleda novu najbržu karticu ali umire od sreće zbog svoje omiljene kompanije, dok istovremeno upire prstom u tebe da si fanboj. I onaj perzistentni dio ekipe koji je uvijek u fazonu "nadam se da će AMD pomesti nVidiju kako bih mogao da kupim nVidijinu karticu po nižoj cijeni"... E, to je ono što je najtužnije u svemu ovome, i to su sve stubovi današnjeg stanja stvari.
No dobro. I Intel je nekad bio "too big to fail", ni u snu usnio nisam da će toliko propasti i da ću dočekati da slušam glasine o preuzimanju od strane Samsunga i Apple-a...
ognjen_ogi
17.1.2025, 13:18
Pa dobro, postoji bar drugo mesto a kod nas samo prvo a vi se ostali snalazite.
Evo, za ekipu koja 'oće najbolje i 30 frejmova u CB2077 sa path tracingom:
https://videocardz.com/newz/custom-geforce-rtx-5080-and-rtx-5090-pricing-emerges-made-for-gamers-with-deep-pockets
5080 1500-2000€ u prosjeku,
5090 2600-3000€ u prosjeku.
Skalpovanje nije uračunato u navedene cijene. Prijatno.
water wizard
19.1.2025, 17:26
jeste to sad skupo i već rasprodato, ali za par godina će biti pristupačnije, ne moraš da je platiš ko prosečan auto
Placao je raspalu Vegu64 oko 1200e, pa mu bilo malo i uzeo jos jednu za 900e, znaci ukupno 2100e za performanse losije nego jedna 1080-TI :opanachke. Sada kuka sto RTX 5080 kosta 1500e, a realno je svemirski brod danas u odnosu na ono sto je tada bila ta vuruna sa pokvarenim drajverima i nece posle godinu dana postati krntija kao pomenuta Vega, za koju sledece godine niko nije hteo da mu plati ni 300e kada se pojavio RTX 2060.
Vidim jos uvek spominje GTX 970, trauma za sva vremena :D.
Te sam cijene platio zbog rudarenja, a same su sebe davno otplatile. Naravno, i igralo se sa njima, Crossfire i HBCC su me fino služili.
Naravno da u životu nije sve kupovina hardvera, ali smiješno je čitati ovakve komentare od dežurne lajkačice pro nV komentara, koja nije vrijedna više od srednjeklasne kartice uzeti (a kako cijene rastu bolje stvari su sve dalje i dalje od dohvata) pa se tebi kiselo smije i još svoje frustracije prosipa sa "tata ti kupio".
ognjen_ogi
20.1.2025, 13:54
jeste to sad skupo i već rasprodato, ali za par godina će biti pristupačnije, ne moraš da je platiš ko prosečan auto
Kakva je navala za tim grafickim kartama izgleda da posle nece biti.
Kad taj 5090 dodje u sake mnogih gejmera to je kao da dozive vaskrsenje.
O ceni se može raspravljati ali je činjenica da će 5090 doneti i sirovu briznu i prateća pomagala na koja konkurencija tek treba da nađe odgovor. Ja nisam ciljana publika te karte ali mogu da kažem wow kao kad vidim super auto i to je to.
5080 već nije ništa nedostižno hardverski gledano. Ponavljaju ono što su uradili sa 4080 a to je da bi istorijski govoreći to trebalo da bude karta iz linije 70. Oni modeli koji su svega par procenata ispod flagšip nivoa po primetno nižoj ceni su sad - nekad bilo sad se pominjalo. Tu bi AMD već mogao da ima dobar odgovor kao što su 7900XT i XTX bili. Međutim, dok ne srede FSR i RT neće mnogo glava okrenuti. Na sreću izgleda da se radilo ozbiljno na tome pa eto - once more into the fray. :)
Zanimljiv intervju sa Nvidia inžinjerom povodom usavršavanja DLSS i budućnosti cele te priče. Osvežavajuće je što nema PR baljezganja.
uyxXRXDtcPA
Kad je nVidija kupila AGEIA, i počela da gura PhysX po igrama, kad bi kupio njihovu kartu makar bi ti radio PhysX. Dobro, možda bi dobro radilo i na procesoru da nisu namjerno koristili zastarjele x87 instrukcije, ali uglavnom sa njihovom karticom makar si znao šta dobijaš u tom slučaju.
Kad su počeli da guraju Gameworks, i sve džiže-bidže iz toga, i usiljavanje teselacije, opet sa pristojnom kartom mogao si se nadati nekim pristojnim performansama.
Šta danas imamo sa RT? Smeće performanse kod svakoga, samo je sada uspjeh što je manje smeće kod jednih. Niti nekog tu standarda ima, ova igra koristi pun kapacitet, ova igra ima ovaj dio tehnologije, ova druga neki drugi dio... Prije nekoliko dana neki lik na YT je imao pristup da uradi preview 5090, u CB2077 je imao oko 30fps sa path tracingom... To je komadina hardvera koja će ovdje da košta preko 6000 maraka, ako bude sreće "samo" toliko, i to je ta tehnologija u kojoj nV šije konkurenciju i treba da mi proda njihove kartice, da bih se hvalio po avliji sa 30 frejmova... O čemu mi pričamo ovdje?
Da ne budem nerazuman, razvoj igara stagnira, maltene skoro svaki naslov danas izgleda lijepo, a hardver valja prodati nekako, pa je valjalo i toplu vodu izmišljati. Ali toliko su loše performanse da ti treba i vještačko peglanje nižih rezolucija, i vještački frejmovi sa lagom, da se manje loše osjećaš zbog svoje kupovine. Ko uopšte igra takve igre, ovi što se valjaju po Marvel Rivals, ili Helldiversima? Takvi će na kraju kupiti, ili nastaviti na svojim dosadašnjim xx60 ili nižim klasama kartica, a tu su prednosti u RT performansama u odnosu na konkurenciju čak još manje bitni.
Što reče jedan komentar ispod videa "Daću nVidiji 500 dolara za 5090, a ostalih 1500 nek im generiše AI"...
"Benchlife confirmed there are not many RTX 50 supplies on the market. This is mainly due to communication issues between NVIDIA and AIC, as well as the Spring Festival(Lunar Year) factors are expected to improve in February.
In addition, we expect to see the GeForce RTX 5070 Ti starting to appear on the channel in mid-to-late February. As for the RTX 5070, we may have to wait until early March."
First RTX 5090 review
"In terms of pure performance, without DLSS, there is a good increase, but the card does not make you shout for a miracle : on average we are talking about a +28%, which however is reflected in a +24% in consumption."
Sa italijanskog tech sajta.
Miriše na 4090TI oc za 400$ više XD
worstever
23.1.2025, 16:10
Iskreno, kad bih imao priliku za 5090 Founders Edition ne bih se dvoumio. Nije da nisam zadovoljan trenutnom grafom ali nvidia je napravila lepoticu od dva slota.
eA5lFiP3mrs
VWSlOC_jiLQ
La4EdRPT_Mg
ulUZ7bf_MXI
https://uploads.disquscdn.com/images/a2838a43090aaf97125dc09e9d56926e13dc370a0b621c294b e93ff194baab79.png
Hardverski se išlo na brute force - veće, toplije, solidno više troši i što neko reče da ima feel kao da je 4090Ti u pitanju.
DLSS 4 je najjače oružije, pre svega mislim na transformer model apskejlinga. Frame gen mi i dalje nisu prodali. U Linusovom opisu pokazano da frejm generacija ne dodaje latenciju, ali kažu da svejedno stvara neprirodan osećaj zato što vidiš vrlo visok frejm-rejt a latencija ostaje na onom od nižeg, realnog fps. Reflex 2.0 obećava kao ideja, pa jedino ako sa njim uspeju da vrate prirodan osećaj.
Testirano sa 45 igrica.
https://www.youtube.com/watch?v=srQHBeWnQzw&t=144s
Nahvališe novi DLSS4 "Transformer model" u Cyberpunku. Generalno je zaključak da je kvalitet novog DLLS Performance moda otprilike jednak starom DLSS Quality modu (makar na 1080p i 1440p rezolucijama). Ovo može da udahne novi život i na starije generacije kartica.
Evo jednog klipa gde lik testira novi DLSS sa 3050 karticom:
70eXtD41JNE
https://pbs.twimg.com/media/GiFjY27WAAAaHpi?format=jpg&name=large
Navodno procurili rezultati 5080 u Time Spy, oko 15% brža od 4080S.
https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5080-3dmark-leak-15-faster-than-rtx-4080-super
Mislim da je nV ovo trebala spustiti sve za numeričku klasu, da je ovo bila 5070 to bi bio više nego solidan upgrade u odnosu na 4070 seriju, plus 4GB više VRAM-a. Ali jedan problem je što bi trebali postaviti i odgovarajuće cijene, a drugi kako napraviti 5090 kad ovaj već troši 600W, a Bože ne daj dual-chip karticu...
Danas sam skontao jednu stvar oko multifrejm gen-a, koju očigledno nisam shvatao kako treba. Na svom kompu držim frame cap na 120FPS-a (tačnije 116). Mislio sam da ako npr izvlačim 50 FPS-a u igri, aktiviranjem FG x3 bih dobio 150FPS-a, a taj fps se posle ograniči na 120. Nije tako - ako imam 120 FPS cap, to znači da je baza koja se uzima za FGx3 40 FPS-a! (40 x 3 = 120). Dakle iako kartica može da izvuče veći broj frejmova, baza se smanjuje u zavisnosti koliki FG multiplikator sam izabrao. Primeniti FG na manju bazu - slika sa većim brojem mana.
Dolazim do toga da bi za najbolji kvalitet prikaza trebalo aktivirati maksimum FG x2 (za šta je dovoljna i RTX40 serija), da pre toga imam stabilnih 70-80 frejmova koji padnu na 60-ak (cena uključivanja FG-a) i onda se takva baza teoretski duplira. Tu onda dolazi u igru jačina kartice i da li u tih 70-80 frejmova zapravo imam uključene rejtrejsinge, pathtrejsinge i ko zna šta još ili imam neku normalu bez silnih efekata, gde bi možda bila dovoljna i 5060/5070... Ako neko već ima iskustva sa FG, možda može da potvrdi.
https://videocardz.com/pixel/nvidia-rtx-5080-is-on-average-8-3-faster-than-rtx-4080-super-according-to-first-review
Isti proizvod po istoj ceni, potpuno razočaravajuće.
https://imgur.com/a/nNMGLD0
Bukvalno drugi refresh RTX 40... Multiframe gen će retko ko i koristiti.
5080 = 4080 Ti Super
5080 Ti (?) = 4090 Ti
Izlazak prave nove generacije se produžava na još dve godine.
Pa i jeste refresh, bukvalno su na istoj arhitekturi, jedino su prešli na ddr7 i proširili magistralu na 512 jer su videli da je premala razlika. Što se tiče multiframe... siguran sam da će svi to koristiti, makar samo da bi sebi opravdali trošak prelaska na ovu seriju.
Meni je ipak glavna stvar za ovu generaciju to što su unapredili DLSS i što će isti raditi na svim RTX karticama. Takođe bih voleo da vidim i frame gen na RTX30 al pitanje kako će to funkcionisati na slabijim karticama.
Provlači se kroz intervjue i sl. da će novi DLSS transformer raditi lepo i na RTX4000 seriji ali na starijim će biti sporiji jer je zahtevniji od stare verzije a te serije nemaju jednaku snagu kada je Machine Learning u pitanju. Ali dobro, barem ga nisu veštački vezali za najnovije modele.
polarnimeda
30.1.2025, 17:59
Zasto ne bi radilo na 3000 seriji, kada ona (sa izuzetkom 3050 i donekle 3060 kartice) maltene i nema GPU koji je slabiji od 4060?
U fazonu, 4060 ima bolji machine learning od 3070?
Astral 5080 je 243k u Moni...u.:D
Daj dve odmah. 😁
Zasto ne bi radilo na 3000 seriji, kada ona (sa izuzetkom 3050 i donekle 3060 kartice) maltene i nema GPU koji je slabiji od 4060?
U fazonu, 4060 ima bolji machine learning od 3070?
Izgleda da da. Poboljšavali su tenzor jezgra svake generacije. Dobro je što samo podizanje rezolucije je svega par procenata sporije sa Transformer nego sa CNN. Ako se koristi RT reconstruction onda već 20ak posto sporije bude na Transformer i 3000 kartama.
Evo baci pogled na poslednji pasus Performance ovde: https://www.techpowerup.com/review/nvidia-dlss-4-transformers-image-quality/
Za naše kartice (RTX30), potrebno je pozabaviti se grafičkim podešavanjima, a ne ostavljati sve na Ultra kao što svi grafikoni sa testiranjima prikazuju. Kada se sve fino našteluje, itekako mogu da se igraju sve igre. Ove godine sam prešao Indijanu na kartici sa 8GB rama bez štucanja i seckanja, a na mnogim mestima se kunu kako ni 16GB nije dovoljno, tako da... potrebno je i malo znanja imati, a ne samo kliknuti na Play. Verujem da će moći i novi DLSS uspešno da se aktivira ali otom potom, da ne pričam unapred :)
Kad imaš dovoljno memorije dovoljno je i da klikneš play. Još prije koju godinu, kad je Company of Heroes 3 izašao, ljudi sa RTX30-kama nisu mogli da igraju u 4k sa ultra teksturama, jer je bilo potrebno 16GB memorije. Nešto su spominjali da će probati nekako to omogućiti ovima i sa manje, da li su šta zakrpili u međuvremenu - ne znam. Gledao sam negdje i tekst gdje model 3060-ke sa 12GB ima bolje performanse u Doom Eternal od 3070...
ljudi sa RTX30-kama nisu mogli da igraju u 4k sa ultra teksturama, jer je bilo potrebno 16GB memorije.
Naravno. To je jedna od kategorija gde je memorija bitna. Ja imam 1440p monitor i maksimum detalja koje uključujem su High, što mi otvara vrata na raznim poljima...
polarnimeda
31.1.2025, 10:37
Za naše kartice (RTX30), potrebno je pozabaviti se grafičkim podešavanjima, a ne ostavljati sve na Ultra kao što svi grafikoni sa testiranjima prikazuju. Kada se sve fino našteluje, itekako mogu da se igraju sve igre. Ove godine sam prešao Indijanu na kartici sa 8GB rama bez štucanja i seckanja, a na mnogim mestima se kunu kako ni 16GB nije dovoljno, tako da... potrebno je i malo znanja imati, a ne samo kliknuti na Play. Verujem da će moći i novi DLSS uspešno da se aktivira ali otom potom, da ne pričam unapred :)
Pa, taj minimum znanja je potreban i onom koji ima 4090, ni ona ne moze sve da tera na MAX @4k.
Za VRAM je makar prosto, smanjis texture na high ili medium i dovoljno je. A bice dovoljno verovatno jos neko vreme, za 90% igara, jer Nvidia ocigledno izbacuje 5060 sa 8Gb, plus ce izlgeda 5060 Ti ici u dve varijante, sa 8 i 16GB (kao sto je bilo sa 4060 Ti). Veliki deo gamera nema ili nece da daje preko 600e samo za graficku, a hoce Nvidiu. Pa, po steam-u prvih 10 najkoriscenijih kartica imaju 8GB ili manje, sa izuzetkom 3060, kojem polako "ponestaje" snage.
Jos UE5 naslovi ne jedu toliko VRAM-a, a svi navalili na UE5. I jos ce DLSS sada cesce biti prihvatljiv u performance mode-u, sto dodatno smanjuje upotrebu VRAM-a.
To sto youtuberi kukaju kad upale sve na ultra, njihov problem. Mislim, nije problem, od neke drame mora da se zivi. A ultra bi trebalo da bude i uglavnom i jeste tu zbog future proofinga, ne da ga odmah svi upale, nego da igra blista sa nekim novim generacijama grafa. Path tracing u cyber punk-u je pravi primer.
Kad imaš dovoljno memorije dovoljno je i da klikneš play. Još prije koju godinu, kad je Company of Heroes 3 izašao, ljudi sa RTX30-kama nisu mogli da igraju u 4k sa ultra teksturama, jer je bilo potrebno 16GB memorije. Nešto su spominjali da će probati nekako to omogućiti ovima i sa manje, da li su šta zakrpili u međuvremenu - ne znam. Gledao sam negdje i tekst gdje model 3060-ke sa 12GB ima bolje performanse u Doom Eternal od 3070...
Ta poredjenja se uglavnom rade tako sto nasviraju texture na max toliko da uguse 3070, i onda ga 3060 pobedi. Ne bude im bitno sto je ta pobeda u fazonu 35 naspram 17 frejmova (odnosno neigrivo za obe kartice). Ima izuzetaka, da 3060 u igrivim frejmovima (60+) pobedi 3070, ali su izuzetno retki. I nestaju cim se malo smanje teksture ili yakrpi igra.. Tu je Indiana Jones dobar primer. Verovatno jedini naslov koji bih radije igrao na 3060 nego na 3070. U fazonu, da izaberem 70FPS sa boljim teksturama pre nego 90FPS sa slabijim. A i to je stvar ukusa.
I da dodam samo da smatram da je malkice precenjeno igranje u nativnoj rezoluciji monitora. Zavisi od modela i tome kakav on ima upscale algoritam, ali 1440p ili 1080p uopste ne moraju da izgledaju lose na 4k ekranu.
Pojavio se problem sa MSI Suprim 5080 koja daje manje FPS-a od FE (4080S je bila odlična), pa se priča malo raširila:
https://www.reddit.com/r/hardware/comments/1ie0oi0/blackwells_inconsistent_performance_could_be/?utm_source=embedv2&utm_medium=post_embed&utm_content=post_body
Model kartica koje mi na papiru izgledaju vrlo interesantno su ove nove Asus Prime kartice. Nešto manja kartica, po tom SFF-Ready programu, a opet ima 3 ventilatora koji se uključuju na 50+ stepeni. Samo nikako da nađem kako se u praksi ponašaju i da li su buka i grejanje preveliki. Može da bude dobra zamena za TUF.
Za sada se MSI pokazao kao best aib, Vanguard i Suprim modeli su top tier.
Lots of NVIDIA GeForce RTX 5090 & 5090D GPUs Are Getting Bricked, Possibly Due To Driver, BIOS or PCIe (https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-5090-5090d-gpus-getting-bricked-possibly-driver-bios-pcie-issues/)
Da li ćemo na cene ubuduće dodavati i "Trump" takse? 10% koje će narasti na bog zna koliko?
Sem ako ne živiš u US šta te se tiče njegovih 10%. Naše su već veće od toga.
Ne znam da li to utiče i na proizvodnju... veći troškovi na svim poljima, možda se odrazi na baznu cenu kartice. Zato pitam, nisam upućen.
Ne utiče na nas po evropi uopšte jer se sve karte prave i sastavljaju u Aziji i ni u jednom trenutku ne prolaze kroz US. Tako da opušteno, naše već ogromne i 30% oporežene cene neće biti promenjene. 😄
Inače, sem 5090 koja gura na čistu silu, ovo će izgleda biti vrlo nezanimljiva generacija koja uopšte ne pomera odnos cena i performansi.
Baš nisam očekivao da će tako da oskrnave novu seriju. Dobro da nisam dao staru u oglase. :dedica:
Ljudi koji imaju 4000 seriju su mirni bar jos dve godine ili bar dok ne izadje neka "super" verzija za 5000 seriju.
Ljudi koji imaju 4000 seriju su mirni bar jos dve godine ili bar dok ne izadje neka "super" verzija za 5000 seriju.
Ja preskacem ovu definitivno, sve pogodnosti sto dolaze za 5000, dolaze i za 4000, osim multi frame-a, ali opet vidim da dobijamo neku "enhanced" verziju frame generation-a, verovatno jos ispeglaniju.
To se mozda isplati nekome ko je bas dugo cekao ili skupljao novac, pa da predje sa neke 3000 ili cak 2000 generacije grafickih.
Partybreaker
5.2.2025, 16:59
Meni je fascinantno da ljudi koji teraju 4090 uopšte razmišljaju o upgrade-u :)
Crapple mentalitet, lagano. Ne pitaj ništa, samo konzumiraj produkt i budi uzbuđen za novi... Gledah Dr Disrespecta prije neki dan, i slušah dvojicu njegovih saborca kako je jedan jedva došao do 5090 preko neke veze, a ovaj drugi cvili još je ganja, a i on sam isto tako, i to sve dok ima upravo 4090 u kompu...
Hardware Unboxed (https://www.youtube.com/watch?v=9ptUApTshik) video o Ray Reconstruction tehnologiji:
Kvalitet slike bolji u 80% slučajeva sa RR, u 20% ne (ono što videh na primerima, morao sam da se potrudim da uporedim razlike na dvema slikama, uglavnom su nijanse u pitanju, verujem da je značajno za hvatanje screenshotova)
Prikaz je kvalitetniji u stanju mirovanja, u pokretu se slika muti (po meni nepotrebna kritika)
Uticaj na performanse: FPS je smanjen za nekoliko procenata na RTX50 i RTX40 tako da se isplati uključiti ga na ovim karticama. Za starije generacije je uticaj jači, u nekim slučajevima i 18% na 3090, tako da se na tim karticama uglavnom ne isplati uključivati RR.
Ray Reconstruction kao tehnologija obično nije izdvojena u opcijama već se podrazumeva kad se uključi Ray Tracing. Tamo gde je izdvojena (kao npr u Cyberpunk-u), to omogućava korisnicama da je isključi i time uštedi x procenata smanjenja FPS-a ukoliko želi.
Ndmoi1s0ZaY
2.500 evra i sprzis racunar XD
Overcurrent zaštita na napajanju?
water wizard
12.2.2025, 15:20
extender kablovi, i ja sam jednom imao sličan slučaj produžio 4 pin cpu jer je napajanje bilo kratko da dobaci, i kad je prestalo da radi počeli smo da dijagnostikujemo kvar na kraju ispade izgoreo konektor od produžnog kabla, tako da je to za izbegavanje zbog rizika od požara, nije bitno da li komp košta 50e ne stavljajte produžne kablove bolje uzmi polovno napajanje sa dovoljno dugačkim kablovima i odgovarajućim konektorima
https://videocardz.com/newz/microcenter-confirms-geforce-rtx-5070-ti-prices-one-msrp-model-and-930-average-price
MSRP za 5070TI 750$...realna cena 900$ :kreza: kakav raspad od generacije :facepalm
Kod nas ako bude cena od 900€ to ce biti iznenadjujuce dobro, obzirom da je isti model prethodne generacije je kostao preko 1200€. Svakako treba izbegavati kupovinu prvih par meseci dok se cene ne slegnu.
Meni je fascinantno da ljudi koji teraju 4090 uopšte razmišljaju o upgrade-u :)
Bukvalno, ja sa svojim 1060 samo gledam u čudu :D
UMPK1SeMEZM
PhtVic3Vm0Y
0bKu3O57OJM
zhSA5LYA8XU
Sto se ide nize u seriji...sve je gore i gore :kreza:
https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5070-ti-ventus-3x/34.html
Sasvim OK karta ali ono što ubija u pojam je fake MSRP. Nije problem samo u skalperima već i u prodavnicama, pa čak i samim proizvođačima. MSRP cene su postojale samo na papiru, tih karti realno nema, a čak i modeli koji su skuplji postaju sve skuplji od kad su izašli:
8s4hxa2TjWY
Čak su i 4xxx karte poludele sa cenama potpuno, skuplje sada nego što su ikad bile. :facepalm
Jedina grafička koju ću kupiti ove godine:
Koliko shvatih gledajući klipove, izgleda da će poslati "launch" model koji će koštati 750$ u Mikrocentar (US) i koji će naravno odmah nestati, a kad se ista kartica vrati u prodaju, koštaće 900$ :kreza: Kod nas hiljadarka+ ko od šale...
Inače sasvim pristojan model za prelazak sa 3070 Ti. Ali, s obzirom na okolnosti, seo sam i pregledao sve igre iz backloga i wishliste i sračunao šta mi treba za high detalje, rejtrejsing i minimum 60 FPS-a na 1440p rezoluciji. Rezultat je sledeći:
3070 Ti - 93%
4070 Ti - 5%
4070 Ti Super - 2%
Znam da ovo ne interesuje nikog, više pišem kao savet da isto uradite jer ćete se možda iznenaditi koliko vam je vaša kartica još uvek sposobna :) Kupovina nove nVidia kartice u ovom trenutku mi nekako dođe ko kupovina Milke od 900 din u prodavnici, a trenutno je aktuelna klima bojkota tako da... :D Kupiće se kad zaista bude bila potrebna. Over and out.
polarnimeda
20.2.2025, 10:26
Ja jos kad sam uzeo 3060 Ti znao sam da cu cekati 6000 seriju za upgrade.
Ovaj launch je i potvrdio da nista drugo nema smisla, pogotovo jer ce 5060 isto imati 8GB, kao i jeftinija varijatna 5060 Ti. Tek ce skuplja varijanta 5060 Ti imati 16gb, a osecam da ce kostati minimum 700-750 evra kod nas.
I sto kazes, nakupilo se igara, nema zime.
NVIDIA RTX50 series doesn’t support GPU PhysX for 32-bit games
https://www.dsogaming.com/news/nvidia-rtx50-series-doesnt-support-gpu-physx-for-32-bit-games/
worstever
20.2.2025, 21:48
Citiraću samo jedan red iz članka:
"This is such a shame as one of the best things about PC gaming is returning to older titles. "
Otkako su počeli da mlate masne pare na AI-u nV se prema gejmerima ponaša kao prema posljednjoj kopiladi. Mislim, nije da i ranije nisu imali gluposti koje su ljudi gutali i išli dalje, ali ova serija je toliko očit javašluk da to više nije ni smiješno. AMD ima priliku da ukrade dio kolača, valjda im se ovo odlaganje da "spreme zalihe kartica" isplati, mada se svi već uveliko zezaju oni ne propuštaju priliku da propuste priliku...
Stigla TUF 5070Ti za 199k.:D
Veselo.
Out of stock su sve na Newegg. 4070Ti super je u proseku 1300$, 4080 oko 1900$. U evropi ne smem ni da gledam. Ne znam u kakvoj ovo skrivenoj kameri živimo da čak i stare karte poskupe debelo od kad su nove predstavljene. Treba čovek baš imati debelu vunu da u ovom trenutku kupuje bilo šta od toga.
polarnimeda
21.2.2025, 10:39
Poremeceno skroz, ne znam za cime jure kad ova generacija ne donosi skoro nista...
Cak i za one kojima je upgrade neophodan, nema smisla juriti 5000 seriju, kada mogu da uzmu 4090 ili 4070 Ti Super.
Ali eto, valjda je dosta ljudi sa viskom novca i manjkom mozdanih celija. Plus skalperi, plus Nvidia to na kasicicu, iskusno.
3nfEkuqNX4k
Gamers Nexus details newest problems with DLSS4 and NVIDIA 50 series:
>DLSS4 has had little to no performance boost per wattage over the 4090
>12VHP cables have been known to short causing permanent damage to your card
>Pixel Mosh Pitting: occasionally, the GPU might experience a minor driver hiccup, causing a few pixels to rapidly flicker or "dance" in place for a split second during high-load scenes, often when transitioning between textures or during quick camera movements.
>Memory Corruption on Heavy Loads: When the GPU is pushed to its maximum in resource-heavy applications, you may occasionally see visual corruption or strange pixelation that clears up when the load reduces.
>AI Haloing on Edges at higher resolutions. DLSS 4 might cause faint halos around the edges of objects, particularly on fine details like text, thin lines, or objects with sharp contrasts. This could be a side effect of the upscaling process misidentifying certain visual elements.
>Performance Drops with Frame Rate Capping: While DLSS 4 is supposed to improve performance, in certain games with frame rate capping enabled, you might experience subtle stutters or a slight performance drop when it tries to upscale to match the capped frame rate.
TechPowerUp has discovered that there are NVIDIA GeForce RTX 5090 graphics cards in retail circulation that come with too few render units, which lowers performance.
https://www.techpowerup.com/332884/nvidia-geforce-rtx-5090-spotted-with-missing-rops-performance-loss-confirmed-multiple-vendors-affected
Nekom liku se zapalila tri 'iljade Asus Rog 5090...
https://videocardz.com/newz/asus-rog-astral-rtx-5090-catches-fire-after-capacitor-blows
Samo još da ispadne da CIA je rigovala ove kartice da smaknu koga treba, kao oni pejdžeri onomad... Samo je još to ostalo za Crapwell.
https://videocardz.com/newz/first-geforce-rtx-5070-ti-discovered-with-reduced-rop-count-88-instead-of-96
Već je pričano o kvalitetu slike sa DLSS 4, a što se tiče performansi, DLSS 4 Balanced/Performance izvlači više FPS-a nego DLSS 3 Quality:
https://www.youtube.com/watch?v=I4Q87HB6t7Y
RTX 5080 jeste x080 kartica, a ne "prerušeni" x070 Ti kako su neki kanali objavili:
https://www.youtube.com/watch?v=C3uHn_hGbvQ
DLSS 4 je jedina dobra stvar oko celog ovog launch-a. Sve ostalo je podbacilo a lažne MSRP cene su čist bezobrazluk i vređanje intelligencije igrača. Nažalost, mnogi su očigledno spremni da pristanu i na to.
Ako AMD sada ne uzvrati i povrati koliko toliko tržišta, nikad neće.
RTX 5080 jeste x080 kartica, a ne "prerušeni" x070 Ti kako su neki kanali objavili:
https://www.youtube.com/watch?v=C3uHn_hGbvQ
Jeste kad mu 4080 super glumi 4080 ti, a 5080 mu je 20% brža od 4080 super.
4080 super je maltene isto brza kao i 4080. 3080ti je 11% brža od 3080. Nek podigne taj zamišljeni 4080ti tamo gde mu je osa ventilatora od 4080super na slici, pa će zamišljeni 5080ti da završi na 15000. Većina gaming testova pokazuje da je 5080 je 10-12 % brža u igrama. Nek je spusti tamo gde je osa njenog ventilatora, i da vidiš kako će da se poravnja sa zamišljenom 4080ti. :D
Fake frames but gpu in flames...RTX5000 😁
Fake frames, real flames.
BUT WAIT, there's more:
https://videocardz.com/newz/first-geforce-rtx-5080-discovered-with-104-rops-8-missing-in-action
https://www.techpowerup.com/forums/threads/gametechbench-gpu-benchmark-is-already-out.324099/page-11#post-5458891
^^ Ako, treba ih napušavati i hvatati se za svaku sitnicu koja ne valja i to prenaduvavati. Malo da se stvori takav ambijent oko njihovih proizvoda. Pitanje da li će se potresti oko toga ali vredi pokušati.
Obična 5070 ispala totalna pušiona. Nije ni blizu Ti varijanti i realno je 5060. Kraća i zabavna verzija:
rUaztYdgoj0
Isto samo duže i super za uspavljivanje:
ntSylZ1Bp1Y&t=1s
Obična 5070 ispala totalna pušiona. Nije ni blizu Ti varijanti i realno je 5060. Kraća i zabavna verzija:
rUaztYdgoj0
Isto samo duže i super za uspavljivanje:
ntSylZ1Bp1Y&t=1s
Cela 5000 serija je ispala pusiona…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Izgleda da fali ROP-ova i kod laptopova...
https://videocardz.com/newz/nvidias-rtx-50-laptop-gpus-also-hit-by-missing-rops-production-delays-expected
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.