Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 2/2024
Februarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)
Nova naslovna strana izgleda ovako:
https://thumbs4.imagebam.com/b5/a1/c3/MERQ7KL_t.png (https://www.imagebam.com/view/MERQ7KL)
Izdvajamo iz sadržaja:
Igra meseca: Prince of Persia: The Lost Crown
Punokrvna moderna metroidvania, nalik na Metroid Dread, Hollow Knight ili oba nastavka Oria...
CES 2024
74. izdanje najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike prošlo je u znaku AI‑ja...
Asus GeForce RTX 4070 Super Dual i GeForce ROG Strix RTX 4070 Ti Super Gaming OC
Nvidia je odlučila da je došlo vreme za intergeneracijsku „smenu generacija”, pa je predstavila tri modela sa sufiksom Super...
Lenovo IdeaPad Pro 5
Moćan i svestran laptop kojem je zaista nemoguće naći manu... ako možete sebi da ga priuštite...
Sedam trikova za Windows 11
Nova godina - novi „fazoni”
Samsung Galaxy S24 Ultra i S24+
Najveća novina serije S24 je Galaxy AI, skup servisa i optimizacija koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju...
Najiščekivanije igre u 2024. godini
Izobilje ili odlaganje?
Eksplozija veštačke inteligencije
Trezvenost nam nalaže da upliv veštačke inteligencije u naše živote posmatramo rigoroznije...
PlayStation Portal
Ovo nije prenosna konzola, već nešto što Sony naziva „daljinskim plejerom”...
Eternal Paradox
Ako ste, tokom poslednjih meseci, u bilo kom trenutku pomislili: „Uf, što bi mi lepo legla neka igra za mobilni koja ima kapacitet da mi pojede apsolutno sve slobodno vreme,” odgovor vaših želja pojavio se pod naslovom Eternal Paradox...
Sovereign Syndicate
Veoma lepo, a i povoljno indie ostvarenje za prave fanove cRPG naslova...
TEST OF TIME
Commodore Amiga 500
:ciao:
code master
1.2.2024, 11:15
Opet bez zaštitne folije?
I ja bas usao isto da pitam :D
Da, opet. Nismo jos dobili zvanicno obavestenje iz stamparije zasto se to desilo...
Da, opet. Nismo jos dobili zvanicno obavestenje iz stamparije zasto se to desilo...
Pa misle ljudi nema poklona, sta ce i folija
Odličan je sad retro deo na kraju časopisa. Amiga 500 me je baš vratila u detinjstvo i devedesete. :aplauz:
^
Bilo je potrebno mnogo vremena da se novinari SK-a ubede da na vise strana opisuju retro igrice. Verovatno su mislili da ne cita mnogo ljudi taj deo casopisa.
^
Bilo je potrebno mnogo vremena da se novinari SK-a ubede da na vise strana opisuju retro igrice. Verovatno su mislili da ne cita mnogo ljudi taj deo casopisa.
Mislim da sam vam pisao ovde o pre vise od godinu dana kako tesko idu pregovori oko toga kako prosiriti Test of Time rubriku. Bilo je puno razlicitih misljenja i predloga kako bi trebalo to da izgleda. Cak i da bude podeljen u vise delova pa da legendarni hardver bude na kraju hardverske rubrike, softver na kraju softvera i naravno igre na karju broja... na kraju smo se nasli na trenutnom izgledu a jos uvek se radjaju nove ideje sta bi tu trebalo dodati...
^
Ruku na srce taj deo casopisa i cita samo starija ekipa jer su uz te igre i odrastali. Sa druge strane, osvrt na nove komercijalne igre za vintage racunare u SK rubrikama ce ostati nedostižan, za razliku od svetskih casopisa.
Ruku na srce taj deo casopisa i cita samo starija ekipa jer su uz te igre i odrastali. Sa druge strane, osvrt na nove komercijalne igre za vintage racunare u SK rubrikama ce ostati nedostižan, za razliku od svetskih casopisa.
Realno, to niko ne može da zna - ko čita koje stranice.
Dobro je da postoji prikaz Retro ... svega.
Slažem se da bi dobro bilo da uvedu prikaz novih igara . Ima ih mnogo i uvek će neka da prodje nezapažena, svestan sam. Možda dodati još 2 strane za tu svrhu ?
Realno, to niko ne može da zna - ko čita koje stranice.
Slažem se da bi dobro bilo da uvedu prikaz novih igara . Ima ih mnogo i uvek će neka da prodje nezapažena, svestan sam. Možda dodati još 2 strane za tu svrhu ?
Nije toliki problem naci jos dve strane u broju koliko je tesko naci nekoga ko prati tu scenu, poznaje reference na stara izdanja, da je pismen,...
Ako bi uopste isli na tu stranu, milim da nesto na nivou vesti, sta se novo kuva u retro sceni, bi bilo interestantno.
Nije toliki problem naci jos dve strane u broju koliko je tesko naci nekoga ko prati tu scenu, poznaje reference na stara izdanja, da je pismen,...
Ima ovde, barem jedan, on neka se javi. Pa se dogovorite. Lepo ume da piše (i radi to, na drugom mestu), prati sve što treba.
Ne mora da se ide u detalje sa predstavljanjem igre, više informativno da postoji, par reči da zainteresuje, jedna mala fotka gameplay-a, pa koga zanima- može da istražuje,...
Znam, sad će neko da napiše (ustvari neće jer sam sada ja ) da i bez toga može da istražuje svako za sebe, ali onda ništa nema smisla, zar da ?
Reportaža sa CES-a je FANTASTIČNA! ! !
@oluja
Sve sto sam napisao u ovoj temi je istina.
Vrlo dobro znas da tvoje kolege ne bi odvojile dodatni prostor za opisivanje retro igrica da ih ljudi sa foruma nisu ubedili.
Svestan sam da sporo idu pregovori oko bilo kojih promena u casopisu ali sam prilicno siguran da to negativno utice na tiraz.
Steam Deck, Syberia 3, Pizza Tower prebrzi (https://www.youtube.com/watch?v=vgMcTA2Bwc8) platformer, VR gaming headset moraju da se opisu u casopisu kada se pojave na trzistu ako zelite da pristojan broj ljudi nastavi da vas cita.
Najlakse je zauzeti odbrambeni stav i odgovornost prebaciti na drugoga.
@Elvir
Mislim da dosta ljudi cita "taj deo casopisa" jer su pixel art igrice i dalje popularane.
Ne mora da se ide u detalje sa predstavljanjem igre, više informativno da postoji, par reči da zainteresuje, jedna mala fotka gameplay-a, pa koga zanima- može da istražuje,...
Na ovaj nacin bi mogli da opisuju manje indie naslove kao sto je Super Woden GP 2 (https://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=111344).
Mislim da dosta ljudi cita "taj deo casopisa" jer su pixel art igrice i dalje popularane.
Pixel art igre i slicno jesu popularne ali na modernim sistemima danasnjice i koji imaju poklonike i među tim ljudima. Test of time rubrika se bavi igrama za vintage sisteme. To su sistemi koji tehnološki pripadaju 80-tim i delom 90-tim godina proslog veka i kolike su šanse da takve teme zanimaju većinu tih ljudi, sem onih koji su kao klinci bili svedoci tih igara kada su iste bile aktuelne.
Zašto? Zar nije šteta trošiti papir na tu istoriju, kada postoji tako mnogo novog softvera i hardvera?
Trude se da zadovolje (koliko mogu) starije čitaoce. Pretpostavljam da im prosek godina čitalaca ide nagore. S druge strano, imam utisak da im je problem da ostanu relevantni mladjoj publici. Tek od skora imaju YT kanal. Instagram i Twitter ne koriste, a TikToku da i ne govorim.
Zašto? Zar nije šteta trošiti papir na tu istoriju, kada postoji tako mnogo novog softvera i hardvera?
Zato što je časopis "Svet Kompjutera", pa da približe taj Svet i njegovu istoriju, zašto da ne ? Eh sad "trošiti hartiju"...
Meni kao starijem čitaocu (od prvog broja) stvarno nije neophodno, ali je lepo podsetiti se nekih igara koje, realno, jesam zaboravio. Ne zato što sam senilan :)
Tek od skora imaju YT kanal. Instagram i Twitter ne koriste, a TikToku da i ne govorim.
Ima FB za boomere.
Tako isto neko moze da pita zasto Svet kompjutera trosi papir na konzolni i mobilni gaming kada toliko novog ima upravo sa kompjutere ?
Ima FB za boomere.
Upravo tako.
Časopis za penzionere. :(
Pa kad mladi naraštaji nisu razvili kognitivne funkcije razumevanja pročitanog.
Tako isto neko moze da pita zasto Svet kompjutera trosi papir na konzolni i mobilni gaming kada toliko novog ima upravo sa kompjutere ?
Slažem se, ja sam za to da SK koristi max. 2 strane za bilo koju vrstu igrica, novih ili starih, svejedno.
Морате да се прилагођавате младим читаоцима тако што треба максимално да искористите социјалне мреже.
Гледајући прелиставање, значи катастрофа. Од лошег звука, ајде то је технички детаљ, до упадања у речи и неразумног говора.
А што се часописа тиче прошли број нисам хтео намерно да узмем због безобразног кашњења на новинарници. Сви други изађу само ви нешто калкулишете. Они што и да покушају копирање, једноставно се не исплати, троше боју и хартију и то кошта. А ко је стрпљив он ће сачекати и петнаестог да то уради. Ја не верујем у ту причу, пре би поверовао да губите младу публику због кашњења рецензија и штедњи у расписивању. Мене лично интересује хардвер, све прочитам, ал' то је тако недовољно да после морам да тражим детаљније текстове по интернету, ако ме заинтересује неки текст из СК.
Не би даље понављао приговоре у вези не штампања мајици за читаоце а ви их по некад јавно носите. То знам да је објашњено зашто се то не ради.
Овај ћу број узети баш због хардвера који је ако се не варам на повећаном броју страница и старих игара.
@oluja, ovo s elektronskim izdanjem je stvarno neprofesionalno. Nekad izadje 5. Nekad 10…. Kako Zabavnik izlazi na vreme, a isti mu je direktor?
Istresate se na nama, čitaocima, zbog svoje neaposobnosti da plasirate časopis. I još se čudite što tiraž opada.
Stavite sve tekstove na sajt, iza paywall-a, i gotovo. Vama pare, nama časopis.
Rešenja postoje.
@Elvir
Jesi li primetio "poplavu" platformera i beat em up igrica prethodnih godina?
Platformeri i point and click avanture iz 90ih su imale lepsi pixel art od novih igrica iz tog zanra koje koriste taj graficki stil.
Niko nas ne tera da posle citanja Test of time predjemo opisane igrice.
Prilicno sam siguran da Svet kompjutera citaju ljudi koji imaju preko 30 godina i da ima ljudi kojima prija da se podsete na stara dobra vremena dok citaju recenzije starih igrica.
Opisivanje novih naslova na dve strane je nepotrebno trosenje papira jer nema mnogo igara koje zasluzuju toliko prostora u casopisu.
@todos
Mozda bi bilo bolje da ti ispletu/istrikaju jedan dzemper jer trenutno nije vreme da se nosi majica ;)
@Ацанен
Не *аки. Ја сам у ову расправу у вези мајица и других ситница које прате све озбиљне брендове скоро од кад сам први пут дошао на овом форуму. Штета што Воја није жив па да ти то потврди. Раније је било доста речи и о постерима, па ЦеДеовима. А ти си сад као неки филозоф?
^
Izgleda da si ti jedan od onih koji ne kapiraju šalu a verovatno nisi ni video ;)
Na ovom forumu cesto ne moze da se edituje poruka a ti ocekujes od njih da organizuju prodaju majica i postera.
Nisu prodavali majice ni u vreme kada su bili mnogo popularniji.
Наравно да знам за шалу и сва дешавања на форуму и око СК скоро па двадесет година. Само та шала треба да буде одмерена. Све предлоге и сугестије које дајемо у вези СК су добронамерне и са жељом да часопис напредује у сваком погледу. Тренутно по мом мишљењу стагнира и по мало клизи низбрдо. Кад већ можемо написати критике а да срећом бар до сада нису цензурисане, то је једна од позитивних дешавања која се тичу форума и директно часописа.
U ovoj temi si napisao da ka_im i da sam filozof a pominjes neku odmerenost :icon_scra
No comment.
Kod nas još uvijek 'filozof' nužno ima samo negativnu konotaciju... :rolleyes:
Zato što je filosofiranje eufemizam za kakenje.
Zato što je filosofiranje eufemizam za kakenje.
Oni kojima je filoZofiranje=kakenje verovatno i ne znaju za filoSofiranje :D
Ove godine se ne bunim za Novinarnicu jer sam godišnju pretplatu dobio besplatno (nakupilo se bonus poena nakon 10 godina korišćenja Novinarnice :D) ali generalno mislim isto - pusti se broj prvog kao i svuda, bez mnogo palamuđenja, ovi koji čitaju te "besplatne" verzije ih neće kupiti ni tako ni tako. Nisam ni znao za postojanje tih skeniranih verzija dok nisam čuo u ovoj temi. Za ove zaostale fore sa kašnjenjem iskreno nailazim prvi put tako da... šta reći, a ne zaplakati.
Opisivanje novih naslova na dve strane je nepotrebno trosenje papira jer nema mnogo igara koje zasluzuju toliko prostora u casopisu.
Mislim da nigde nisam spomenuo opisivanje igara na dve strane. Sa nekim si me pomesao u prethodnim postovima.
A ovo sto je boldirano, verovatno ni sam nisi dovoljno obavesten. Stvarnost je ipak malo drugacija a o kojoj u SK nikada nije bilo ni slova.
Видим нешто на мој рачун око философ - филозоф. Ако сте мислили да сам погрешно написао, правилно се пише филозоф, као што сам и написао.
Po srpskom pravopisu ispravno je filozofija jer smo reč preuzeli iz latinskog. Ali u izvornom grčkom filoSofija znači ljubav prema mudrosti (sophia - mudrost), dok filoZofija znači ljubav prema tami (zophos - tama).
Moj profesor u gimnaziji bi ti instant spičio keca u dnevnik da te čuje da kažeš filozofija. Doduše, tvrdio je i kad jednom propadnemo u životu, treba samo da se setimo Platona i Aristotela i život će nam opet biti lep...
... filoZofija znači ljubav prema tami (zophos - tama).
Pa sad, todos se čini malo mračnim...
:kreza:
Мрачим јер сам љут! Забаговали на новинарници и ко зна шта се све још накупило!
@Elvir
Priznajem da sam te pomesao sa nekim.
Ljudi koji pisu za SK pravdaju se da nemaju dovoljno mesta u casopisu za opisivanje manjih indie naslova ili novih igrica za stare racunare ali cesto se desi da na nekoliko prosecnih naslova bace po dve strane za recenziju npr. Fifa, simulacija voznje...
Lakse im je da napisu jednu recenziju na dve strane nego da predju dve igre jer verovatno nemaju dovoljno noninara.
Otaljavanje posla im sigurno nece biti od koristi u buducnosti.
Vidim da je i alfa moderator poceo da nam drzi predavanja van Epic games teme. Svetla buducnost ceka casopis sa takvim saradnicima u timu.
Januarski broj sam kupio pre otprilike dve nedelje a februarski mi ne pada na pamet da kupim. :odoK:
Mislim da ti ne razumeš kako sve to funkcioniše.
Nije to sistem gde ti dobiješ kodove za igre pa biraš šta ćeš pa si u stilu, ah ovo me mrzi ili nas nema dovoljno, preskočićemo...
Drugo, Sk nije gaming časopis pa imaš 100 strana posvećenih igrama i možeš da opišeš većinu igara koje su dostupne redakciji, nego sve moraš da uklopiš u jedan broj.
Zatim, većina ljudi hoće da čita opis nove Fife ili kako se već sad zove, odnosno igre koja je aktuelna tog meseca.
Moja malenkost je pisala volonterski recenzije za jedan maleni časopis, koji dobar deo igara nije ni mogao da dobije, jer izdavač nije bio zainteresovan da im pošalje kod pa imaš i taj problem.
Uglavnom, ne branim Sk ni njihovu redakciju, ali neozbiljna je tvrdnja da oni nešto neće da opišu. Po meni.
Again, ne branim ih, ne kupujem Sk, samo iznosim svoje mišljenje, koje nije nužno ispravno, da ne bude zabune.
Pozdrav.
Prelistavanje i vesti na Youtube su odlicni. Redovno obozavam da gledam to Qzmino lupetanje. Samo, dovoljnan mu je ipak samo Avatar da zadovolju tu umetnicku zedj za popularnim djubretarskim idejama o 'dobrim komunjarama i nacionalistima koji se bore za slobodu potlacenih naroda od strane zlih Amerikanaca'. Bukvalno pogledas Avatar, i znas sve o tom djubretu, sto igranih, sto dokumentarnih filmova. Cak ne mora da slusas ni copy-paste Slobinog intervjua CBS-u u vidu lupetanja Putina i Takera Karlsona; dovoljno je da pogledas Avatar, i znas sve.
Ono što meni izgleda najverovatnije, je da SK, kao i svi ostali mediji u kojima država ima vlasništvo, mora da ide uz vladajuću, SNS, retoriku. Trenutno su aktuelni pojmovi "US/EU = zlo, Rusija = nije zlo", pa shodno tome i takav ton u SK.
Tom verovanju dosta doprinosi činjenica da SK nema glavnog urednika, nego poslove glavnog urednika obavlja direktor Pollitike A.D. A dotični se baš trudi da sve publikacije dovede na nivo Informera.
Kuzma je novinar u Srbiji, i logično je da se prodao za sendvič. Ja ne mogu da kažem da ja na njegovom mestu ne bih. Od nečega mora da se živi.
worstever
17.2.2024, 16:09
Ili jednostavno možeš da ignorišeš politiku i uživaš u ostatku časopisa. Meni uopšte nije teško.
Ono što meni izgleda najverovatnije, je da SK, kao i svi ostali mediji u kojima država ima vlasništvo, mora da ide uz vladajuću, SNS, retoriku. Trenutno su aktuelni pojmovi "US/EU = zlo, Rusija = nije zlo", pa shodno tome i takav ton u SK.
Tom verovanju dosta doprinosi činjenica da SK nema glavnog urednika, nego poslove glavnog urednika obavlja direktor Pollitike A.D. A dotični se baš trudi da sve publikacije dovede na nivo Informera.
Kuzma je novinar u Srbiji, i logično je da se prodao za sendvič. Ja ne mogu da kažem da ja na njegovom mestu ne bih. Od nečega mora da se živi.
Naravno, u pravu si, Sluzba kontrolise sve ovde vec vekovima, i svi mora da se prilagodjavamo tome. Samo sto mislim da se Qzma nije prodao za bilo sta, vec je prirodno takav.
Kuzma je novinar u Srbiji, i logično je da se prodao za sendvič.
Ne videh nikakve naznake da se Kuzma prodao bilo kome, on je oduvek ovakav.
Jeste, Qzma je oduvek bio to sto je- Karakterno potpuni amerikanizovani tinejdzer, sa glupim rusoguzackim i putinoguzackim forama, koje koristi 85% Srbije.
Kao i vecina Srbije, sustinski njegov identitet je potpuni Zapad, dok su mu misli i emocije iracionala ljubav prema Istoku. Kao ovi sto mnogo mrze zapad, dok voze nemacka kola, a deca im idu po Amerikama da rade. Mrznja prema svom identitetu, pojam za sve mrzitelje Zapada. Kao sto ovi iz Hamasa i njihovi vladarri iz Teherana idu redovno u Dohu da uzivaju u bahanalijama na zapadni nacin, a usta im puna mrznje prema Zapadu i Americi.
Ne videh nikakve naznake da se Kuzma prodao bilo kome, on je oduvek ovakav.
Baci pogled na kolumne. Pre neki mesec je kulminirao sa "kad se vojska na Kosovo vrati". Upravo kad je i vladajuća stranka pojačala tu retoriku.
@worstever
Ili redakcija kompjuterskog časopisa stisne i kaže da neće da trpaju političke bljuvotine u časopis. Kao što i nisu trpali 90ih.
Baci pogled na kolumne. Pre neki mesec je kulminirao sa "kad se vojska na Kosovo vrati". Upravo kad je i vladajuća stranka pojačala tu retoriku.
Da ne pominjemo konstantno nadanje da će biti vraćen obavezni vojni rok uz opasku da on ima ćerku ili ćerke i da ga to ne dotiče.
Zamislite Qzmu u vojsci, u nekom ratu :rofl::rofl::rofl:
Opklade koliko bi izdrzao, margine su na +/- 4.5 sati. :rofl:
Eventualno ako ga neki matori zastavnik koji je rukovaoc magacinom uzme pod svoje, pa da kufa kafu i ide po burek u magacinu koji je na 500 km daleko od fronta.
Na zidovima magacina 2 duplerice, sa Gadafijem i Asadom u veoma izazovnim pozama, da ga motivisu da izdrzi te teske bojevne dane.
Nego, htedoh da pitam, postoji li neka video igra gde igras kao NATO batljon/divizija, i oslobadjas gradjane Rusije od diktatorske FSB vlasti? Hocu to da igram.
Zadnja misija da bude, upadas u RAO Moskvu, naravno. Poslednje uporiste diktatorske FSB, koja drzi ruske gradjane kao taoce.
Ili to ne smeju jos da naprave? :icon_scra
Posto je prosla NFL sezona, da imam da se zanimam sa necim.
Кузма би сигурно био оператер на неком захтевном оруђу Што се служења војске тиче, оба пола треба да буду укључена и исти третман треба да имају, евентуално одвојене собе и купатила, све остало исто.
Кузма би сигурно био оператер на неком захтевном оруђу Што се служења војске тиче, оба пола треба да буду укључена и исти третман треба да имају, евентуално одвојене собе и купатила, све остало исто.
Ja bih uključuo sve polove, dakle x, y, z, ... izvinjavam se ako sam neki izostavio. Vreme će pokazati. Što odvojene spavaonice? Jesi gledso Starship Troopers ? Tuširaće se zajedno u toj budućnosti. Moral na visini...
Malik Tintilinic
18.2.2024, 19:52
Nego, htedoh da pitam, postoji li neka video igra gde igras kao NATO batljon/divizija, i oslobadjas gradjane Rusije od diktatorske FSB vlasti? Hocu to da igram.
Pa, na neki nacin, Wargame serijal i Warno.
Great_Sun_Jester
19.2.2024, 2:29
https://i.ibb.co/Np4nK7p/358473890-3615988088621380-9136699146487705934-n.jpg
Samo nastavi da se uzbudjujes na duplerice Maradone, Hamneia i Soleimania.
VladaKG1980
19.2.2024, 12:43
Ajd ljudi ne pljujte po Kuzmi više...
Meni se čini da njegovi pljuvači su uglavnom 99 % članovi ili simpatizeri LGBT i WOKE populacije... :dedica:
Iskreno, više mi se sviđalo kad je pljuvanje bilo lokalizovano na „Ja, igrač!” podforum. :kreza:
Ma samo da se ljudi ne primaju na ovo što priča :) Meni je on vrlo harizmatičan lik i prosto neizostavna karika bilo kog klipa koji gledam. Često se nasmejem njegovim lupetanjima.
Meni se čini da njegovi pljuvači su uglavnom
A šta su oni koji mu daju podršku?
Great_Sun_Jester
19.2.2024, 15:19
https://i.ibb.co/5WGphKr/Qz.png
Nije problem Kuzma. Problem je što Svet kompjutera propada. Kad kolumnista i urednik rubrike krene da loži ljude sa “kad se vojska na Kosovo vrati”, to nije “njegov lični stav”, kako redakcija voli da se brani, nego nešto što uredništvo smatra da predstavlja duh časopisa. @oluja, jel vas nije malo sramota?
Redakcija bi mogla da se ugleda na novinare iz NIN-a.
Можеш тако оштро из Америке, ово је Србија. То је људима егзистенција, социјално и здравствено за породице. Ако им је речено докле могу и смеју ићи тако ће и бити. Оно што може да се уради су мишљења и предлози које они могу да упућују Управи. Вероватно то и раде, само што ови други чују на једно уво.
Great_Sun_Jester
19.2.2024, 16:45
https://i.ibb.co/VHzqqNT/hand-cursor.png
Nije problem Kuzma. Problem je što Svet kompjutera propada. Kad kolumnista i urednik rubrike krene da loži ljude sa “kad se vojska na Kosovo vrati”, to nije “njegov lični stav”, kako redakcija voli da se brani, nego nešto što uredništvo smatra da predstavlja duh časopisa. @oluja, jel vas nije malo sramota?
Redakcija bi mogla da se ugleda na novinare iz NIN-a.
Kad procitam nesto ovako, ne znam dal mislis ozbiljno ili zestoko trolujes. :rolleyes:
Pa ne moze da stane u tenk ili u samohodnu haubicu. Jedino da ojacamo osovine na VBR kamionu nekim titanijumom, pa da ga stavimo da cisti VBR cevi svake nedelje nekom krpom i kvalitetnim mazivom. :dedica:
Iskreno? I jedno, i drugo. Pad u kvalitetu časopisa mi baš smeta. U tekstovima je sve više treš retorike.
Malo bih da isproviciram neku diskusiju, al redakcija ne sme, a ostale boli kopulativni organ.
Ja živim u Srbiji i podržavam stav koji @mvasic iznosi.
Definitivno nije mesto takvim tekstovima, makar oni bili i lični utisak nekog autora, u časopisu koji je namenjen računarima, tehnici i igricama.
I razumem frustraciju, jer sam i sam bio u toj poziciji, ali sam jednostavno digao ruke i prestao da kupujem časopis.
Surovo je, ali je to možda jedini način da se, iako naivno zvuči, nešto promeni.
Da je situacija bajna, nije, to se vidi i po ovom skoro pa zapuštenom forumu.
Kuzma je srpska verzija comic book guy-a iz Simpsonovih.
Napisao je u proslosti dosta dobrih tekstova za casopis ali mi se cini da opisi novih igrica ne podsecaju recenzije koje smo citali pre nekoliko decenija (ovo vazi za vecinu recenzenata SK-a).
Opisivanje retro igrica je prosiren na jos nekoliko strana jer su novinari SK-a poslusali savete ljudi sa foruma i za to su dobili pohvale.
Nadam se da ce do jubilarnog broja popraviti kvalitet jos nekog dela casopisa.
Vec dugo trubim da je kvalitet SK u drasticnom padu. Bukvalno je casopis koji najbrze procitam, da ne kazem prelistam, od svih koje kupujem. Ne bih sad da ispadne da vredjam, al cini mi se da tu postoji i velika doza lenjosti. Neverovatno je da se pravi izvestaj sa sajma na brdo strana i samo se razbacaju slike, a citaocu posle ostaje da nagadja sta koja slika predstavlja. Zaista ne umem pod bilo sta drugo da podvedem takve stvari nego pod lenjost. Kao sto pre rekoh, prve vas kupujem u mesecu, ali na vas prvo i zaboravim sto se tice tekstova koji bi mi ostali u nekom secanju. Kupovacu vas i dalje, ali...
@worstever
Ili redakcija kompjuterskog časopisa stisne i kaže da neće da trpaju političke bljuvotine u časopis. Kao što i nisu trpali 90ih.
Kako niko nije primetio da se ostatak redakcije (uglavnom) ne slaze sa Qzminim stavovima? Niste primetili kako ga prozivamo u emisijama...?
Evo ja se prvi ne slazem sa vecinom njegovih stavova pogotovo militantnih...
Sloboda je cuti i misljenje druge strana kakvo god da je.
Ja nisam nešto primetio neslaganje, odnosno neku drugu stranu.
Tekstovi ako idu uz neku stranu, to je isključivo uz aktuelnu državnu retoriku.
Koliko aktivno Mošorinski učestvuje u uredjivanju časopisa? Koliko često svraća u redakciju? Jel raspisan konkurs za glavnog urednika? Jel se neko prijavio?
Mislim da bi trebalo da bacite pogled na strane časopise. (PC Gamer, ReteoGamer, Edge… npr). Nit vuku desno, nit levo, a ima svašta da se pročita.
Ja nisam nešto primetio neslaganje, odnosno neku drugu stranu.
Tekstovi ako idu uz neku stranu, to je isključivo uz aktuelnu državnu retoriku.
Koliko aktivno Mošorinski učestvuje u uredjivanju časopisa? Koliko često svraća u redakciju? Jel raspisan konkurs za glavnog urednika? Jel se neko prijavio?
Mislim da bi trebalo da bacite pogled na strane časopise. (PC Gamer, ReteoGamer, Edge… npr). Nit vuku desno, nit levo, a ima svašta da se pročita.
Dobro, imas li neki konkretan predlog osim da nas konstantno kritikujes (cak i za stvari za koje dobijes, vise puta, odgovor)?
Mislis da mi ne radimo zato sto ne volimo ovaj posao ili zato sto zivot i rad u Srbiji ima i svojih ogranicenja... ili si to zaboravio kad si se preselio u Ameriku?
Posle svih odgovora i objasnjenja koje si dobio i dalje istu pricu skoro svakog meseca pises. Jos uvek se nadam da zelis nesto pozitivno ali sve vise mislim da samo zelis da trolujes.
Bukvalno prozivaju Kuzmu da će preći u radikalni islam za koju godinu u poslednjim vestima.
Dobro, imas li neki konkretan predlog osim da nas konstantno kritikujes (cak i za stvari za koje dobijes, vise puta, odgovor)?
Mislis da mi ne radimo zato sto ne volimo ovaj posao ili zato sto zivot i rad u Srbiji ima i svojih ogranicenja... ili si to zaboravio kad si se preselio u Ameriku?
Posle svih odgovora i objasnjenja koje si dobio i dalje istu pricu skoro svakog meseca pises. Jos uvek se nadam da zelis nesto pozitivno ali sve vise mislim da samo zelis da trolujes.
Ništa se ne menja. Kvalitet časopisa opada. Izdanje na novinarnici izlazi izmedju petog i desetog u mesecu. Broj čitalaca opada. Al’ ja sam problem, jer “trolujem”…
Ja imam osećaj da ti troluješ čitaoce, koji kupuju elektronsko izdanje, svakog meseca kad postaviš najavu broja.
Nije ti problem kad ljudi ovde napišu da su prestali da kupuju časopis?
Konkretnih predloga je bilo nekoliko, ovde na forumu. Na sve je odgovoreno kako “niste u mogućnosti”.
Ako je iznošenje mišljenja problem, batalite forum, ionako je skoro mrtav.
Meni i dalje nije jasno zašto ti je toliki problem da prihvatiš da digitalno izdanje izlazi kasnije. Možda si predugo u toj Ameriki da bi se sećao da je pre 20+ godina štampano izdanje na kioske dolazilo negde oko 10. u mesecu, pa nisam primetio da su se čitaoci spaljivali ispred zgrade u Makedonskoj u znak protesta.
Zato što nema potrebe da kasni. Nikakve. Piraterija im je samo izgovor za pad prodaje, a ovo im je kao mera borbe protiv piraterije. Bilo bi smešno, da nije žalosno.
Politika lako može da povuče svoja izdanja sa Novinarnice, i da nadje drugi način da plasira elektronska izdanja. “Politika” i “Sportski žurnal” čak i nisu na Novinarnici, nego se prodaju direktno.
(@oluja - jel ovo zvuči kao konstruktivan predlog?)
Dnevne listove Politika i Sportski Žurnal ne izdaje ista firma kao Svet Kompjutera.
Шест дана разлике како смо се 2005. учланили на форум ја и колега мвасић. Дакле прилично смо упознати са дешавањима на форуму. Сад да кажем о себи. Учествовао сам у многим темама, на жалост ова са фотографијама је скоро па угашена, по мени је разлог компликованог постављања фотографија. Давно је био изговор да сервер нема места за складиштење. Био сам и отварао многе друге теме и сад је све то по мени на чекању. Док је ВојаМ био умео је да саслуша сваки предлог. По њему су и многи пролазили. Ја рецимо имам замерку за изостанак теме Укратко. Често сам то помињао и увек је био некакав одговор да је застарело, непотребно, увек се нађе разлог. У задње време сте претерали са мрежном уређајима који заузму неколико страна. Редовно сам то прескакао, нисам читао. Дође неки врхунски хардвер једва страна или пола стране. Увек сам после таквих текстова ишао на интернет да тражим даљи и конкретнији опис. Е неко је помињао слике разбацане без реда. И то доста утиче на укупан квалитет часописа. Оно што сте унапредили и што је позитивно су старе игре. Још нешто у вези софтвера. Нешто не описује те програме које ми аматери полу професионалци скоро свакодневно користимо. Од оних за обраду фотографија и видео фајлова до векторских и других програма који су врло често у употреби. Чак кад изађе нека нова верзија тих програма, морате да их детаљно опишете, а не као све исто као прошла верзија. Даћу неки свој пример. Ево размишљам да узмем претплату на неки од програма за обраду и унапређење видео фајлова, а не знам који да узмем. Има их од Пинакле студија, преко Мовие Макер па до Вегаса. Да ли је боље да уштедим паре на СК и месечно узмем пуну верзију свих ових програма. Сваки месец по један, сам да испробам па да видим који је најбољи или да то све прочитам детаљно описано у СК. Ја пробне верзије знам свих ових и многих других, ал' није исто. Знам по Лајтром мобајл каква је разлика између плаћене и оне друге верзије. Надам се неком напретку...
Great_Sun_Jester
20.2.2024, 20:27
Ja samo želim da izrazim beskrajnu zahvalnost dežurnim dušebrižnicima za kvalitet SKa jer sam ga prestao uzimati zbog neke random inercije pre ~5 godina nakon skoro 15ak+ godina redovnog kupovanja, al ću ga sad pazariti pa makar izlazio 30og u mesecu za prošli mesec. Voleo bih samo da čujem neki konkretan primer u čemu se to tačno kvalitet SKa do te mere srozao da se poredi sa toalet papir žutom štampom kalibra Informer i sl? Prelistah i pročitah nekoliko kolumni i časopis je doslovno isti kao i što je oduvek bio što se duha, stila i načina prezentacije sadržaja tiče, nevezano za rubriku. Qzma je takođe nepromenjen, ono što se promenilo je svet a s obzirom na to da je on veliki fan istorije i ima priliku da prati njene velike pokrete u realnom vremenu, nekako bi bilo iluzorno za očekivati da iste i ne provuče kroz svoje tekstove na ovaj ili onaj način. Qz je oduvek bio gejmerska kombinacija Toma Bombadila i Šešelja, od kad postoji autonomna narodna republika "Ja, igrač" kao zasebna kolumna u časopisu. Nešto mi se čini da tu više svrbe lične političke opredeljenosti određene grupe čitalaca i iskreno se pitam da li bi slično kmečali da podbada i posprda na zapadnu umesto istočnu frulu. Sve u svemu, izuzetan marketinški trik redakcijo, kapa dole, shut up and take my money again.
Ništa se ne menja. Kvalitet časopisa opada. Izdanje na novinarnici izlazi izmedju petog i desetog u mesecu. Broj čitalaca opada. Al’ ja sam problem, jer “trolujem”…
Ja imam osećaj da ti troluješ čitaoce, koji kupuju elektronsko izdanje, svakog meseca kad postaviš najavu broja.
Konkretnih predloga je bilo nekoliko, ovde na forumu. Na sve je odgovoreno kako “niste u mogućnosti”.
Toliko puta sam ti odgovarao na pitanja. Toliko puta sam pokusavao da objasnim u kakvim uslovima i sa kojim resursima radimo, odgovarao sam ti vise puta i na privatne poruke i ti i dalje nastavljas samo da mracisi iznosis neka poredjanja kako je u americi i retko kad imas neki konstruktivan predlog.
Od sada cu te smatrati prostim trolom koji samo dolazi ovde da mraci ostalima.
Toliko puta sam ti odgovarao na pitanja. Toliko puta sam pokusavao da objasnim u kakvim uslovima i sa kojim resursima radimo, odgovarao sam ti vise puta i na privatne poruke i ti i dalje nastavljas samo da mracisi iznosis neka poredjanja kako je u americi i retko kad imas neki konstruktivan predlog.
Od sada cu te smatrati prostim trolom koji samo dolazi ovde da mraci ostalima.
Izvini, ali većina tvojih odgovora se svodi na “one odozgo” i “ne možemo na to da odgovorimo”.
Pa niste BIA, nego zabavni časopis.
Jedan od problema i jeate činjenica da nemate glavnog urednika.
Meni ie do ovog časopisa stalo, shodno tome i pitanja. Pogotovo o rukovodstvu, jer od glave sve počinje. I dobro, i loše. I ne vidim šta je tu toliko bitno, pa nije za iznošenje u javnost?
Eno ti, iznad, čovek troluje temu, al to je u redu?
Znaju da nemaju konkurenciju pa su prestali da se trude jer i sami su svesni da nece ponovo imati tiraz kao pre nekoliko decenija.
Priblizavamo se 40. rodjendanu najpoznatijeg it casopisa na prostorima bivse Yuge a na forumu i dalje ne moze da se edituje poruka ili pogleda video sa youtube-a.
Cisto sumnjam da mnogo ljudi kupuje casopis preko novinarnice ali u ovom trenutku im je verovatno i novac sa tog izbora bitan.
Casopis je odavno poceo da lici na katalog supermarketa jer se na dosta strana opisuju kompjuterske periferije koje dobijaju od uvoznika.
Nikada ne napisu da su kompjuterske slusalice, tastature i misevi manje poznatih proizvodjaca nekvalitetne nego da se za "tolicki" novac ne moze ocekivati vise.
Postavili su na mesto moderatora coveka koji voli da isprovocira forumase i zbog toga je dosta ljudi napustilo forum.
Neki ljudi misle da ne postoji antireklama ali bi promenili misljenje kada bi procitali ono sto je on pisao u epic games temi.
Odluku o otvaranju youtube kanala i "renoviranju" sajta niste na vreme doneli a to je autogol za it casopis.
Pakujete casopis u kesice koje nisu biorazgradive ;)
Ti opasno tušiš, čak i ja, koji samo povremeno (brzinski) bacim pogled na nekoliko tema na forumu sam najviše zapamtio tvoja zakeranja u vezi raznih sitnica... Podsjećaš na gastarbajtere koji dođu preko ljeta na mjesec-dva pa ih svi zaobilaze na kilometar (vjerovatno će tako biti i sa tobom na forumu ubuduće) jer ne mogu živjeti od njihovih pametovanja i priče kako je tamo sve bolje i kako ovdje ništa ne valja i njihovih lekcija o tome kako bi trebalo da se živi...
Očigledno je da troluješ i očigledno je da ovakve postove pišeš samo zato što se bolje osjećaš kad prosipaš pamet okolo. Nemoguće je da još uvijek nisi ukapirao da je zainteresovanost za časopise davno opala pa samim time opada i kvalitet istih, jer se prelazi na brže načine informisanja. Ni PC Gamer i ostali nisu izuzetak, samo ti nisi primjetio.
I koliko vidim, nije istina da ekipa SK nije uradila ništa po tom pitanju, otvaranje yt kanala je dokaz da pokušavaju koliko-toliko uhvatiti korak sa vremenom...
i dalje ne moze da se edituje poruka ili pogleda video sa youtube-a.
Editovanje poruka 72h nakon njihovog objavljivanja je onemogućeno na samom početku rada foruma. A i ovo drugo radi sa plugin-om.
Je.eš mi sve, klasičan onaj srBski mentalitet, ti si u AmeriKi, lako ti je da odatle prosipaš pamet itd.
Nisam ničiji drveni advokat, niti poznajem čoveka lično, ali @mvasic je sve samo ne trol, a još manje prosti trol. A nisam primetio da je, osim što proziva uredništvo bio neprijatan prema bilo kome ovde.
Možda stvari o kojima priča zapravo bodu u pravo mesto pa otuda i ovakve reakcije.
Jeste, otvorili su YT kanal pre 4-5 godina, sa jedno desetak godina zakašnjenja, ako ćemo realno.
Ovaj forum je zaslužio debeli rework jer je toliko zastareo da neko novi i mlađi nema ni vremena ni živaca da se bakće sa njim.
Mene prvog smara da kačim slike ili klipove, a ne nekog mlađeg koji je sve to navikao da radi u jednom ili dva poteza.
Ti opasno tušiš, čak i ja, koji samo povremeno (brzinski) bacim pogled na nekoliko tema na forumu sam najviše zapamtio tvoja zakeranja u vezi raznih sitnica... Podsjećaš na gastarbajtere koji dođu preko ljeta na mjesec-dva pa ih svi zaobilaze na kilometar (vjerovatno će tako biti i sa tobom na forumu ubuduće) jer ne mogu živjeti od njihovih pametovanja i priče kako je tamo sve bolje i kako ovdje ništa ne valja i njihovih lekcija o tome kako bi trebalo da se živi...
Očigledno je da troluješ i očigledno je da ovakve postove pišeš samo zato što se bolje osjećaš kad prosipaš pamet okolo. Nemoguće je da još uvijek nisi ukapirao da je zainteresovanost za časopise davno opala pa samim time opada i kvalitet istih, jer se prelazi na brže načine informisanja. Ni PC Gamer i ostali nisu izuzetak, samo ti nisi primjetio.
I koliko vidim, nije istina da ekipa SK nije uradila ništa po tom pitanju, otvaranje yt kanala je dokaz da pokušavaju koliko-toliko uhvatiti korak sa vremenom...
Grešiš. Ja SK čitam od '86, i kad kažem da im opada kvalitet, mislim da im opada u odnosu na ono kakvi su bili. Pročitaj neki od starijih brojeva, pa ćeš shvatiti.
SK je, svojevremeno, pokrenuo jedan od prvih mailbox servisa u YU. Davali su šeme kako da se napravi modem. Pokrenuli su BBS, kad je internet ovde bio dostupan samo na par fakulteta.
YT? Pokrenuli su kanal, ali dosta kasno. YT odavno nije ono što je bio pre 15ak godina. Danas aktuelne neke druge platforme. Interakcija s čitaocima? Ne postoji, osim grafičkog urednika, koji jedini iz redakcije ima volju da udje u neki razgovor.
Sve više kasne za vremenom, a ja stvarno ne bih želeo da se ugase.
Ovaj forum je zaslužio debeli rework jer je toliko zastareo da neko novi i mlađi nema ni vremena ni živaca da se bakće sa njim.
Mene prvog smara da kačim slike ili klipove, a ne nekog mlađeg koji je sve to navikao da radi u jednom ili dva poteza.
Ako bi forum morao da spadne na tu neku "meinstrim" većinu koju smara da klikne vise puta misem, sa kojom količinom pažnje/strpljenja bi onda čitali malo veće postove/sadržaje na forumu !? Bolje onda potpuno ugasiti forum i pokrenuti neku potpuno drugačiju priču, prilagođenoj takvoj vrsti publikacije.
Ja sam ponovo poceo da kupujem casopis od pre par godina sve zahvaljujuci Youtube kanalu sto se pokrenuli. Tako da skidam kapu, sto se tice toga.
A inace sam prestao da kupujem pre nekih desetak godina, isto zbog Youtube kanala vezanih za tehnologiju, informatiku i gejming, tako da mu ovo dodje ko puni krug.
Qzma je 'fan istorije' na nivou Dugin/NSPM/'Ucio sam srpsku istoriju tako sto sam citao Vreme Smrti i Srpsku Trilogiju/Amerika i kapitalizam su zlo'. To sto on kvazi-troluje imas isto kod svakog u Srbiji, cak i ne samo kod spoljnih saradnika OZNE. 99% lupetanja u Srbiji je ili nacionalisticko, ili komunjarsko lupetanje, ili najcesce oba istovremeno, posto su nasi neo-cetnici vece komunjare cak i od samih komunjara. Cekamo samo srpskog Pinocea i generala Parka, pa ga mozda oni i nesto obrazuju o ozbiljnim drustvenim stvrima; a ne ovim Naomi Klajn lupetanjima koje, kao sto rekoh, naucih kada pogledas Ples sa Vukovima ili Avatar, ili zavrsis Istoriju na besmislicarskim studijama istorije na BU, ili odes kod Kusturice na casove o opojnim supstancima i anti-globalizmu. Nema vecih budala o drustvenim temama od ovih sto su zavrsavali Istoriju po Srbiji, to kakvo je to dno dna neobrazovanje o bilo kojim drustvenim naukama, pa toga nemas ni po ovim specijalnim skolama. Cak i OZNA-in 'Uvod u pravo' koji je citao na faksu u prvoj godini, ima vise znanja o drustvenim naukama od svega sto je u zivotu procitao na temu Istorije; jer on, kao i svi u Srbiji, nemaju pojma da tumace to sto citaju iz Istorije.
RAO Moskva Qzmo, to ti je poslednje uporiste.
A inace, da, Sluzba u Srbiji hoce da kontrolise i zaposljavanje cistacica kod privatnika koji drzi kiosk sa brzom hranom. 'Zli Kapitalizam', ali kod deda Stojka juce ujutru. Ali naravno, NATO i zla Amerika su krivi, cekaj samo da pogledam poslednji intervju Takera Karlsona sa Putinom, nije dovoljno i sam zagazio u komunizam sa bolidom Trampom.
Qzma je 'fan istorije' na nivou Dugin/NSPM/'Ucio sam srpsku istoriju tako sto sam citao Vreme Smrti i Srpsku Trilogiju/Amerika i kapitalizam su zlo'. To sto on kvazi-troluje imas isto kod svakog u Srbiji, cak i ne samo kod spoljnih saradnika OZNE. 99% lupetanja u Srbiji je ili nacionalisticko, ili komunjarsko lupetanje, ili najcesce oba istovremeno, posto su nasi neo-cetnici vece komunjare cak i od samih komunjara. Cekamo samo srpskog Pinocea i generala Parka, pa ga mozda oni i nesto obrazuju o ozbiljnim drustvenim stvrima; a ne ovim Naomi Klajn lupetanjima koje, kao sto rekoh, naucih kada pogledas Ples sa Vukovima ili Avatar, ili zavrsis Istoriju na besmislicarskim studijama istorije na BU, ili odes kod Kusturice na casove o opojnim supstancima i anti-globalizmu.
A inace, da, Sluzba u Srbiji hoce da kontrolise i zaposljavanje cistacica kod privatnika koji drzi kiosk sa brzom hranom. 'Zli Kapitalizam', ali kod deda Stojka juce ujutru.
Iskreno kami, citajuci tvoje poruke po forumu, isti si kao Quzma, samo su ti stavovi drugaciji. :D
Iskreno kami, citajuci tvoje poruke po forumu, isti si kao Quzma, samo su ti stavovi drugaciji. :D
Apsolutno isti. Kao Pink i N1, isto sr*** drugo pakovanje.
Jeste, ja sam Qzmin burner account.
Grešiš. Ja SK čitam od '86, i kad kažem da im opada kvalitet, mislim da im opada u odnosu na ono kakvi su bili. Pročitaj neki od starijih brojeva, pa ćeš shvatiti.
SK je, svojevremeno, pokrenuo jedan od prvih mailbox servisa u YU. Davali su šeme kako da se napravi modem. Pokrenuli su BBS, kad je internet ovde bio dostupan samo na par fakulteta.
YT? Pokrenuli su kanal, ali dosta kasno. YT odavno nije ono što je bio pre 15ak godina. Danas aktuelne neke druge platforme. Interakcija s čitaocima? Ne postoji, osim grafičkog urednika, koji jedini iz redakcije ima volju da udje u neki razgovor.
Sve više kasne za vremenom, a ja stvarno ne bih želeo da se ugase.
Pročitao sam ja većinu starih brojeva, znam veoma dobro koliko je SK bio kvalitetan časopis nekada, ali ti prosto odbijaš da prihvatiš da je to vrijeme prošlo i da ne postoji ništa što se može uraditi da bi časopis dobio značaj kakav je imao nekada i da to nije samo do njih, nego i do vremena u kome živimo... Ista stvar je i sa ovim polu-mrtvim forumom, nikakav rework ne bi privukao nove (mlađe) članove, jer nemaju šta da dobiju ovdje. Ali izgleda da vas nekoliko ovdje živi u bubbleu pa šta god da Vam se kaže, to do vas ne dopire...
Nije to od juče, to je godinama unazad tako, poznajem dosta (bivših) dugogodišnjih čitalaca SK i svi su prestali davno da ga kupuju, kupe ga s vremena na vrijeme i to uglavnom zbog nostalgije. Ne znam zašto je tebi to toliki problem, pogotovo kad već SK ima toliko kvalitetnijih konkurenata kako sam kažeš... Ne vidim da su urednici u panici da će se časopis ugasiti, a ako oni nisu, ne vidim zašto bi čitaoci bili.
Je.eš mi sve, klasičan onaj srBski mentalitet, ti si u AmeriKi, lako ti je da odatle prosipaš pamet itd.
Ja nigdje nisam napisao "lako je tebi da prosipaš pamet odatle", ja sam napisao da se ponaša kao mnogi koji odu iz zemlje pa preko noći postanu sveznajući i onda smaraju sa pričama kako tamo stvari funkcionišu a ovdje ne funkcioniše ništa, kao da će takve priče nešto promijeniti i kao da mi koji živimo ovdje nismo svjesni problema u državi. Što je još gore, ekspresno zaboravljaju mnogo toga iz života u otadžbini pa im je slika distorzirana. A kolega mvasic po mnogo čemu podsjeća na njih... Nisam to rekao da bih vrijeđao, to je samo moj utisak.
I btw, otkud znaš da smo svi na ovom forumu Srbi kad već govoriš o srpskom mentalitetu, ako uopšte postoji mentalitet jedne nacije...?
^
Malo je glupo da it casopis ne napise tekst (ne recenziju) o VR gaming headset-u, Steam Deck-u, recenziju Syberia 3 (jedan od najpoznatijih avanturistickih serijala), Pizza Tower (indie hit godine)...
Takvi propusti im se nisu desavali pre nekoliko decenija.
It casopis ne sme da dozvoli sebi da ima ovoliko zapusten forum.
Cita covek druge it casopise ali ne zeli da gleda kako njegov omiljeni casopis pustaju niz vodu.
^^Ko kaže da SK mora i treba da postoji jedino kao časopis?
Pratiti trendove i modernizovati se ne odnosi samo na mesečnik. Toliko je toga moglo i trebalo da se uradi, da bi se privukli novi čitaoci, da se proširi dostupnost svima.
Npr, zašto ne imati neki vid pretplate za one koji ne bi da čekaju da izađe novi broj, nego da čitaju recenziju u digitalnom obliku?
Koga u ovom vremenu, kao što kažeš, zanima da mesec dana kasnije čita opis npr. Helldivers 2 kad je u međuvremenu mogao da pročita, odgleda, odsluša 450 recenzija širom interneta.
Yt kanal, ponavljam sa dosta zakašnjenja, totalna nezainteresovanost za bilo koji drugi vid društvenih mreža.
Dakle, neka ostane tiraž časopisa za one koji vole, ali omogući i mladima da se upoznaju sa SK, ne samo kao časopisom, nego kao brendom.
I ne znam ko živi u balonu, neko ko razmišlja kako da se nešto popravi i napreduje ili neko ko ima stav "e nema niko zainteresovan, časopis je takav kakav je, ko hoće nek' čita, ko neće daleko mu lepa kuća"
Uostalom, treba i osvežiti tu redakciju, dovesti nove ljude, prodrmati malo učmalost.
Forum, ista stvar, logika forumi su prošlost, to više nikoga ne zanima što bi se baktali s tim je po meni samo izgovor.
Nije ovaj forum bio isti dok je Voja bio živ i posle njega. A opet, kasno je, naravno, sada da se bilo šta menja jer je forum tu gde jeste. Dinosaurus, zapušten i ostavljen da se, valjda, samougasi kad više niko ne bude dolazio ovde.
I neka bude da trolujem, ali meni je stvarno žao na šta je SK spao, a šta je nekada bio. I malo me smara to tavorenje u prosečnosti jer eto nema se za više.
Ja jos imam tu (ne)srecu da uporedo sa SK mogu da citam i Bug i Vidi... rekao bih da se dobrano kaska. Digital je bio odlican i super se nosio sa vremenom u kom se zivelo, ali nazalost prestao je da izlazi. PC Press opet ima neki svoj stil, ali bih rekao da se mozda i ispod SK sto se casopisa tice. Mada sa podkastima na youtubu su veoma zanimljivi, a verujem i gledani. Obrni, okreni... mora to bolje...
Great_Sun_Jester
21.2.2024, 2:20
Qzma je 'fan istorije' na nivou Dugin/NSPM/'Ucio sam srpsku istoriju tako sto sam citao Vreme Smrti i Srpsku Trilogiju/Amerika i kapitalizam su zlo'. To sto on kvazi-troluje imas isto kod svakog u Srbiji, cak i ne samo kod spoljnih saradnika OZNE. 99% lupetanja u Srbiji je ili nacionalisticko, ili komunjarsko lupetanje, ili najcesce oba istovremeno, posto su nasi neo-cetnici vece komunjare cak i od samih komunjara. Cekamo samo srpskog Pinocea i generala Parka, pa ga mozda oni i nesto obrazuju o ozbiljnim drustvenim stvrima; a ne ovim Naomi Klajn lupetanjima koje, kao sto rekoh, naucih kada pogledas Ples sa Vukovima ili Avatar, ili zavrsis Istoriju na besmislicarskim studijama istorije na BU, ili odes kod Kusturice na casove o opojnim supstancima i anti-globalizmu. Nema vecih budala o drustvenim temama od ovih sto su zavrsavali Istoriju po Srbiji, to kakvo je to dno dna neobrazovanje o bilo kojim drustvenim naukama, pa toga nemas ni po ovim specijalnim skolama. Cak i OZNA-in 'Uvod u pravo' koji je citao na faksu u prvoj godini, ima vise znanja o drustvenim naukama od svega sto je u zivotu procitao na temu Istorije; jer on, kao i svi u Srbiji, nemaju pojma da tumace to sto citaju iz Istorije.
RAO Moskva Qzmo, to ti je poslednje uporiste.
A inace, da, Sluzba u Srbiji hoce da kontrolise i zaposljavanje cistacica kod privatnika koji drzi kiosk sa brzom hranom. 'Zli Kapitalizam', ali kod deda Stojka juce ujutru. Ali naravno, NATO i zla Amerika su krivi, cekaj samo da pogledam poslednji intervju Takera Karlsona sa Putinom, nije dovoljno i sam zagazio u komunizam sa bolidom Trampom.
https://i.ibb.co/dkqn4hL/qzbot.jpg
9000 sati u MS Paintu
@Dantheus
Ja vidim dve opcije, ili odustati od časopisa (ne kupovati ga), ili pokušati uticati na redakciju da se nešto promeni.
Svi se, genaralno, slažemo da SK propada. Prihvatanjem te činjenice gubimo i mi, i SK. Uticanje na redakciju ipak može da da neku nadu za poboljšanje, a meni je i neka nada bolja nego nikakva.
Svaka čast grafičkom uredniku koji jedini imenom i prezimenom ovde ulazi u polemiku s nama, bez obzira na moje neslaganje s njim. Iz toga se vidi koliko je redakciji stalo, odnosno nije. Nenad Vasović, dok je bio glavni urednik, je redovno učestvovao u radu foruma, i potpisivao se punim imenom i prezimenom.
@Dantheus
Ja vidim dve opcije, ili odustati od časopisa (ne kupovati ga), ili pokušati uticati na redakciju da se nešto promeni.
Svi se, genaralno, slažemo da SK propada. Prihvatanjem te činjenice gubimo i mi, i SK. Uticanje na redakciju ipak može da da neku nadu za poboljšanje, a meni je i neka nada bolja nego nikakva.
Svaka čast grafičkom uredniku koji jedini imenom i prezimenom ovde ulazi u polemiku s nama, bez obzira na moje neslaganje s njim. Iz toga se vidi koliko je redakciji stalo, odnosno nije. Nenad Vasović, dok je bio glavni urednik, je redovno učestvovao u radu foruma, i potpisivao se punim imenom i prezimenom.
Majstore, smorio si me maksimalno. Jedno te isto vrtiš iz poruke u poruku.
Imaš sk sajt sa vestima, imaš yt kanal, imaš ih i na facebooku i na instagramu i reditu. Meni su tekstovi u sk super. Ovaj veliki o ces sajmu je odličan, bolji od svega što sam našao na internetu.
https://i.ibb.co/dkqn4hL/qzbot.jpg
9000 sati u MS Paintu
HAhahaha, odlicno :tapsh:
Ja bi dodao i nanandzasto lice, trampove zlatne patike i jasio bi muskovu raketu :D
HAhahaha, odlicno :tapsh:
Ja bi dodao i nanandzasto lice, trampove zlatne patike i jasio bi muskovu raketu :D
Uopste ne bi bilo lose napraviti varijacije na temu za Ja Igrac, zavisno od cega se raspravlja.
Majstore, smorio si me maksimalno. Jedno te isto vrtiš iz poruke u poruku.
Imaš sk sajt sa vestima, imaš yt kanal, imaš ih i na facebooku i na instagramu i reditu. Meni su tekstovi u sk super. Ovaj veliki o ces sajmu je odličan, bolji od svega što sam našao na internetu.
Žao mi je što sam te smorio. Dešava se.
Nego, jel trebalo šest strana rasprave da se napiše nešto pozitivno o časopisu? Nije moglo ranije? A i sam komentar… Moglo je to malo ubedljivije. Jel si video kako se čovek potrudio oko ilustracije? Jeste da troluje kolegu, al je bar uložio neki trud.
Qzma je skroz jedinstven, da. Uopste nije kao mali milion kancelarijskih nacionalista iz kruga Dvojke, koji ili u zivotu nisu proveli dan sa srpskim seljakom, ili su pobegli od srpskih seljaka sa 18-19 godina glavom bez obzira u krug Dvojke.
Naravno, to romantizovanje seljaka o kojem se nema pojma, pljuvanje po Sinisi Pavicu i velicanje Radosa Bajica i njegovih debilnih prikaza srpskog seljaka, nije nesto svojstveno samo ovim meridijanima. To je planetarni idiotski sindrom, barem 5 milijarde ljudi na Planeti, kao Qzma, veruju u te debilne idiotizme o vrednim, castnim i postenim seljacima, i zlim kapitalistima i kolonizatorima. Zato mi uopste nije jasno zasto on ne voli Avatar. :icon_stud
Opklada sa Qzmom u 10.000 evra, da bi posle 3 letnja meseca svakodnevnog crncenja sa srpskim seljakom, istog oterao u 3 pm. Taj da ti bude drugar u rovu i da se osecas sigurno Qzmo? Buhahahahaha. Pa legendo, taj seljak bi ti dezertirao pre nego stignes da uberes list da bi se obrisao posle velike nuzde. Beze brze sa linija fronta nego bilo koji WOKE pajser sa licnim zamenicama. Da si u zivotu radio nesto ozbiljno sa srpskim seljakom, znao bi to.
Cekaj da ti nacrtam i naucim te nesto o zivotu : 80% srpskih seljaka, narocito ovih moravskih, u SVAKOM trenutku kada prica sa tobom, razmislja u stilu 'Sta je najbolje za moje du.pe u ovoj sekundi, sada i odmah; daj da vidim sta mogu od ovog Qzme da iskoristim sto bi godilo mom du.petu, sada i odmah, u ovoj sekundi'. Bukvalno JEDINO o tome razmisljaju, uvek i svuda. Zabole ih i za patrijarhat, i crkvu, srpstvo, i NATO, i Tonija Blera, i Putina, i babu, i sina, i tvoje znanje o artiljeriji i Kosovu, samo da im njihovo du.pe bude podmazano i namireno. Na frontu bi preskakali preko mrtvih, samo da pokupe 20 dinara iz jakne nekog palog saborca, recima 'Pa dobro, njemu vise nece trebati, steta da se baci'. Nema potrebe da mi zahvaljujes na zivotnoj lekciji, to je nesto sto je trebala vaspitaacica iz Novog Sada da te nauci.
Prosto je neverovatno da se ovolika količina frustracije može da nakupi u jednom čoveku :paranoia:
Zaključavajte temu, ovo je otišlo u tri lepe..
Great_Sun_Jester
21.2.2024, 15:28
Qzma je skroz jedinstven, da. Uopste nije kao mali milion kancelarijskih nacionalista iz kruga Dvojke, koji ili u zivotu nisu proveli dan sa srpskim seljakom, ili su pobegli od srpskih seljaka sa 18-19 godina glavom bez obzira u krug Dvojke.
Naravno, to romantizovanje seljaka o kojem se nema pojma, pljuvanje po Sinisi Pavicu i velicanje Radosa Bajica i njegovih debilnih prikaza srpskog seljaka, nije nesto svojstveno samo ovim meridijanima. To je planetarni idiotski sindrom, barem 5 milijarde ljudi na Planeti, kao Qzma, veruju u te debilne idiotizme o vrednim, castnim i postenim seljacima, i zlim kapitalistima i kolonizatorima. Zato mi uopste nije jasno zasto on ne voli Avatar. :icon_stud
Opklada sa Qzmom u 10.000 evra, da bi posle 3 letnja meseca svakodnevnog crncenja sa srpskim seljakom, istog oterao u 3 pm. Taj da ti bude drugar u rovu i da se osecas sigurno Qzmo? Buhahahahaha. Pa legendo, taj seljak bi ti dezertirao pre nego stignes da uberes list da bi se obrisao posle velike nuzde. Beze brze sa linija fronta nego bilo koji WOKE pajser sa licnim zamenicama. Da si u zivotu radio nesto ozbiljno sa srpskim seljakom, znao bi to.
Cekaj da ti nacrtam i naucim te nesto o zivotu : 80% srpskih seljaka, narocito ovih moravskih, u SVAKOM trenutku kada prica sa tobom, razmislja u stilu 'Sta je najbolje za moje du.pe u ovoj sekundi, sada i odmah; daj da vidim sta mogu od ovog Qzme da iskoristim sto bi godilo mom du.petu, sada i odmah, u ovoj sekundi'. Bukvalno JEDINO o tome razmisljaju, uvek i svuda. Zabole ih i za patrijarhat, i crkvu, srpstvo, i NATO, i Tonija Blera, i Putina, i babu, i sina, i tvoje znanje o artiljeriji i Kosovu, samo da im njihovo du.pe bude podmazano i namireno. Na frontu bi preskakali preko mrtvih, samo da pokupe 20 dinara iz jakne nekog palog saborca, recima 'Pa dobro, njemu vise nece trebati, steta da se baci'. Nema potrebe da mi zahvaljujes na zivotnoj lekciji, to je nesto sto je trebala vaspitaacica iz Novog Sada da te nauci.
https://files.catbox.moe/gld9id.mp4
Epic battle: Kami vs Kuzma. :)
Nego Kami me baš uciljao i nasmejao sa ovim poslednjim postom. Rođen pored Morave, na 5-6km vazdušnom linijom od babe koja se češlja, kopao kukuruze, papriku i kupine, vukao drva po šumi, mešao čvarke i kavurmu, pa pobegao sa 19 u urbanu sredinu glavom bez obzira. Ćale mi uvek davao vetar u leđa rečima: "ako ne uspeš tamo negde, uvek imaš gde da se vratiš, ovo je tvoje". :kreza:
Nije ti netačan taj opis 80 posto moravskih seljaka, samo što im nije nikakva ekskluziva. Pođeš tamo, dođeš ovamo, kultura i običaji se menjaju, uglađenost i interesovanja takođe, ali procenat (ne)sebičnih i (ne)moralnih je jedna retka univerzalna konstanta na koju se uvek može računati. Pripadnost ovoj ili onoj grupi, plemenu, delatnosti, naciji... ne menja srž i suštinu čoveka, samo kako se i koliko ona ispoljava.
Elem, ako Kuzmi u istraživačke svrhe zatreba moravski seljak sa pedigreom, ali pobegulja od "poštenog" rada, nemoralni stvor koji bi prvi pobegao i pre nego što dođe do fronta... dolazim sa pivom i kikirikijem da se oprobam da ga iziritiram makar petinu onog koliko on iritira Kamija. :rofl:
Nije ti netačan taj opis 80 posto moravskih seljaka, samo što im nije nikakva ekskluziva. Pođeš tamo, dođeš ovamo, kultura i običaji se menjaju, uglađenost i interesovanja takođe, ali procenat (ne)sebičnih i (ne)moralnih je jedna retka univerzalna konstanta na koju se uvek može računati.
Od ljudi ne treba ocekivati ono sto sam nisi u stanju ili bi nerado uradio. Uopste ne delim misljenje da je vecina ljudi sebicna ili bilo kako losa. Radio sam sa ljudima sa raznih meridijana u razlicitim delovima sveta i svi su zacudjujuce slicni u svojim dobrim ali i losim osobinama. Od ljudi samo ne treba ocekivati puno i imaces sasvim dobro misljenje o njima.
Zaključavajte temu, ovo je otišlo u tri lepe..
Otislo je jer neki ljudi nemaju mere a mogu slobodno da napisem ni stida.
Hajde da se vratimo forumu.
Sta to fali forumu? Forum je dobra platforma da napises svoje misljenje, diskutujes o nekoj temi i ponovo ga pogledas kad imas vremena. Za diskusiju nije potreban video i audio sadrzaj, link ka takvim sadrzajima je dovoljan.
Zaista ne vidim kako se to forum raspada? Apsolutno sve radi osim editovanja cirilicnih poruka. Ko zeli neku diskusiju u realnom vremenu neka poseti neki od prastarih IRC kanala o npr linuxu (ti mi padaju na pamet, znam da ih ima) pa neka vidi kako izgleda takva diskusija. Ni na modernijim platformama to nije bolje. Forum je daleko ugodniji nacin komunikacije. Ima nedostataka ali prednosti mu ne zastarevaju.
Neko je pomenuo raspali NIN kao neki dobar model. Ajd na stranu cinjenica da tamo nema coveka sa formalnim visokim obrazovanjem ali nema ni p od parlamentarizma ili prostora za drugacije misljenje. NIN se prodaje u bednom tirazu ispod 1k primeraka, u slavnim danima osamdesetih prodavao se u 50k primeraka. O integritetu i kvalitetu NIN-ove nagrade (koja od ove godine vise ne postoji) ne bih ni da pocinjem. Dakle, NIN nije nikakav dobar primer bilo cega, pogotovo ne za SK.
Istina je da pored YT kanala (koji je komercijalno isplativ/odrziv samo uz veliki broj pregleda) malo sta zaista moze da se uradi. Drustvene mreze su neprikladne platforme za SK. Na drustvenim mrezama nema sadrzaja koji je zaista duzi od dve recenice. Kvalitetan sadrzaj na drustvenim mrezama skoro pa ne postoji.
Kvalitet tekstova SK je sasvim korektan. Na netu postoji ogromna arhiva SK i svako moze da uporedi danasnji SK i onaj od pre 10,20,20+ godina.
SK je poceo da izlazi u vreme kada je kompjuter bio prilicna retkost, jos uvek egzotika cak i na Zapadu, proizvod namenjen jos uvek malobrojnom i specificnom trzistu pa je, logicno, tada bilo tekstova koji su se obracali takvoj publici. Ocekivati danas takve tekstove zaista nije realno. IT svet uopste nije vise takva egzotika kakva je bio osamdesetih. Pa poslednjih 20 godina u IT-ju se nista fundamentalno novo nije ni desilo. Samo bez price o AI molim.
Istina je da je prosek godina citalaca SK verovatno oko 35 (mozda i vise). Mladje generacije nemaju strpljenja, a bojim se ni kognitivnih sposobnosti, bilo sta da citaju a da traje duze od 5 minuta. Neka ih na drustvenim mrezama na koje su navikli.
Ja sam sasvim zadovoljan temom.
- par komentara kako poboljšati časopis;
- neki ljudi, koji veoma retko komentarišu, su se uključili u diskusiju;
- jedan mim;
Živnuo forum malo.
^Varaš se, ništa dobro nisi postigao svojom kritikom. Niti si prodrmao učmalost foruma, niti si doprinjeo nekoj pozitivnoj promjeni časopisa. Zapravo si postigao suprotan efekat, nakon svega što si napisao u ovoj temi, sve manje ljudi će ti odgovarati na postove.
Ne može niko tvoju kritiku shvatiti ozbiljno kad počneš nabrajati u čemu je sve Svet Kompjutera bio pionir tokom 80ih i pričaš kako ti je krivo što to ne može da bude i danas. To nije konstruktivna kritika. Ne djeluješ ograničeno pa da ne možeš ukapirati zašto su se stvari promjenile i zašto je časopis prirodno izgubio na značaju od tog vremena do danas, logično je da će te ljudi smatrati trolom.
Onaj ko je prestao da kupuje časopis prestao je jer nema šta više da dobije od njega i to nema nikakve veze sa time što su izvještaji sa CESa i opisi retro igara na 'samo 2 strane', a tu se ništa ne može uraditi, taman da pojačaju redakciju sa ne znam koliko novih autora. Uostalom, ja ne vidim nikakvu razliku u kvalitetu tekstova između posljednjih nekoliko brojeva i onih od prije 5 ili 10 godina.
Lijepo je što hoćeš da budeš motivator i trgneš ljude iz letargije, ali moraćeš da nađeš drugo mjesto da uložiš tu svoju 'pozitivnu' energiju. Nemoj se uvrijediti, ali ovako samo mlatiš praznu slamu.
Ti si isključiv, drugi nisu.
I molim te, kritika Kuzmanovićeve rubrike je smiješna, napisao je on tokom ovih nekoliko decenija mnogo gore stvari od 'kad se vojska na Kosovo vrati', (da imam vremena mogao bih ti ih copy/pasteovati ovdje), ako si sve što je on ikad napisao shvatio ozbiljno onda šta da ti kažem...
Epic battle: Kami vs Kuzma. :)
Nego Kami me baš uciljao i nasmejao sa ovim poslednjim postom. Rođen pored Morave, na 5-6km vazdušnom linijom od babe koja se češlja, kopao kukuruze, papriku i kupine, vukao drva po šumi, mešao čvarke i kavurmu, pa pobegao sa 19 u urbanu sredinu glavom bez obzira. Ćale mi uvek davao vetar u leđa rečima: "ako ne uspeš tamo negde, uvek imaš gde da se vratiš, ovo je tvoje". :kreza:
Nije ti netačan taj opis 80 posto moravskih seljaka, samo što im nije nikakva ekskluziva. Pođeš tamo, dođeš ovamo, kultura i običaji se menjaju, uglađenost i interesovanja takođe, ali procenat (ne)sebičnih i (ne)moralnih je jedna retka univerzalna konstanta na koju se uvek može računati. Pripadnost ovoj ili onoj grupi, plemenu, delatnosti, naciji... ne menja srž i suštinu čoveka, samo kako se i koliko ona ispoljava.
Elem, ako Kuzmi u istraživačke svrhe zatreba moravski seljak sa pedigreom, ali pobegulja od "poštenog" rada, nemoralni stvor koji bi prvi pobegao i pre nego što dođe do fronta... dolazim sa pivom i kikirikijem da se oprobam da ga iziritiram makar petinu onog koliko on iritira Kamija. :rofl:
Posto ne znam koje si godiste, sada cu da ti ukratko objasnim kako je to bilo u doba SFRJ diktature; a bogami i danas, mada je u manjoj meri jer imas malo vise privatnih gazdi, pa one gazde koje znaju sta i kako, manje tolerisu to. Naravno, pricam o ozbiljnom fizickom radu gde kicma puca, koji je osnova onoga sto Qzma zeli- da si spreman za rat kada neprijatelj udari; a ne nekom folirantskom kancelarijskom IT/racunovodstvo/komercijalista/opisujem Smart fonove ala Qzma/ radu. Znaci radis sa seljacima u firmi, i budi spreman da radis 3 puta vise od njih. Ako on prenese 10 tona, ti moras 30, za istu platu, jer moras da ga pokrivas, posto on mora da se naspava na poslu i odmori za rad kuci u polju kasnije. Kada nesto iznenada iskrsne, ti ces da podizes 200 kila odjednom, dok on ide na pus pauzu, jer se umorio. Znaci, UVEK moras da budes spreman da radis minimum 3 puta vise od seljaka u firmi, jer je on namucen, i gospodin je, i ne moze bre on da podize mnogo tesko, niti da se mnogo uprlja, jer ce da smrdi, a posle mora da ide do grada da zavrsi neke dokumente. Ako i pomenes da bi mogao malo vise da radi, da brze zavrsite, krenuce da ti kuka i urlice kako bez njih seljaka, mi gradjani bi crkli od gladi, i dodji ti na polje pa radi, lako je tebi. (naravno, kada bi dosao na polje, isto bi radio 3 puta vise od njega za istu platu).
Ovo ti je realnost. Ovo sto pricaju kancelarijski nacionalisti iz kruga Dvojke (bukvalno sve suprotno od ovoga), je neka SF verzija stvarnosti, koja postoji u nekom drugom multiverzumu.
@Dantheus
Kad mi nešto smeta, ja kažem da mi smeta. Nije mi bila namera da provociram, ali mi ni malo ne smeta što je ovako ispalo. Diskusija, razgovor, rasprava…
Pogledaj šta je Laskaris napisao. Sve ok, ali što niko (osim todosa) ne napiše pohvalu kad broj izadje?
Ti pišeš pasuse teksta o tome kako jeste loše, i treba ga pustiti da bude loše, i o tome koliko te moj stav nervira. Osim toga nema ničeg drugog o čemu bi izrazio mišljenje?
Ti si 83 godiste Alber (Kami)?
Pa sta ti znas o SFRJ sa svojih 40 godina, pogotovo o diktaturi SFRJ? Ti, ako imas neko vise obrazovanje, nisi ni mogao da pocnes da radis pre svoje min 25-te godine sto te stavlja profesionalno u 2007-8-9 a to nije nikakva daleka proslost.
S obzirom da sam skoro deset godina stariji od tebe i od 2000-te omirisao rad u fabrikama kao dipl mas inzenjer nastalim u ex SFRJ (koje su oko 2007-8 masovno zatvarane) mogu da se slozim samo sa cinjenicom da je puno ljudi sa sela radilo u fabrikama i to jeste bio problem U vreme setve ili zetve bilo je tesko popuniti proizvodne linije. Ipak, pisati kako su ljudi generalno neradnici (i to napamet s obzirom na godiste) je neprimereno. Tehnicka pismenost radnika u fabrikama tada nije u proseku bila na visokom nivou ali prakticnog znanja su imali. Bilo je naravno i izuzetnih radnika.
Ne, nikada nisam morao da radim vise od bilo koga. S obzirom da sam bio i rukovodilac u vise sluzbi mogu samo da naglasim da je, da bi covek bio dobar sef, morao da poznaje posao i radne zadatke podredjenih bolje od njih i da ima puno strpljenja i razumevanja, da bude spreman da saslusa, ako moze i da pomogne a najvaznije je dodeliti coveku radne zadatke koje on realno moze da obavi. Sest godina provedenih u fabrikama veoma su mi dragoceno iskustvo za dalju karijeru koja nema bas nikakve veze sa fabrickim pogonom ali za rad u kolektivu itekako ima. Kolektiv, u mom iskustvu, u svakoj tacki planete funkcionise slicno. Ima kulturoloskih razlika ali one ipak nisu presudne.
Neko je pomenuo nacionalnosti..mislim da to na ovom forumu ne bi trebalo da bude tema. Ali, ako bas pominjemo nacionalnosti za sve ove godine provedene na forumu mogu sasvim dobro da procenim cak i ko je koje nacionalnosti ako samo malo pazljivije pregrabuljam sta pise na teme koje zalaze u tu sferu ili sferu politike a kojih, srecom, nema puno. Takvo prebrojavanje nam ne treba a, istini za volju, niko ga nikada nije ni zapoceo sto je dobro i tako neka ostane.
Hajdemo ipak nazad na temu foruma i SK.
U ovom trenutku ne postoji bolje resenje od YT kanala koje bi bilo komercijalno odrzivo. Ogroman je izbor razlicitog sadrzaja na intenetu (cesto i sasvim solidnog) bukvalno za dz pa ako jos ukljucite adblocker dobijate sadrzaj na tacni a "placate" ga samo klikom. Sa takvom konkurencijom je jako tesko takmiciti se i biti komercijalno uspesan. S obzirom da je sadrzaj SK prezentovan na srpskom ili "kompatibilnom" (a sustinski istom) jeziku to suzava trziste na juznoslovenski prostor. SK jos sasvim dobro pliva s obzirom u kakvim okolnostima posluje. Osamdesetih i devedesetih internet je bio u povoju i ne bas lako dostupan a jos manje jeftin. Danas je internet bukvalno deo zivota vecine ljudi i stampanom mesecniku kakav je SK zaista nije lako da zadrzi stari format i opstane.
OK, mozda YT kanal i ponesto kasni ali sta bi sada bila pravovremena akcija za SK?
Na kraju, Qzma je imao provokativne izjave i o Waffen SS npr ali one nikada nisu izlazile iz okvira dobrog ukusa ili bar okvira koji se od njega ocekuje. Nikada nije pravio neke sale koje su bile anahrone tj neprimerene aktuelnom trenutku.
Daj jos malo o tim vrednim masinskim inzinjerima u doba SFRJ diktature, i tome kako su dobro sefovali po industrijskim subvencionisanim gubitasima, volim da slusam te viceve. Zamisli, potpuni subvencionisani industrijski gubitasi u SFRJ diktaturi zatvarani u doba zlog DOS-a i 'kapitalizma', a jos su nam i uspesne banke-protocne bojlere pozatvarali zli kapitalisti :( Branko Pavlovic nivo genijalnosti, obozavam to da slusam. Cekaj samo da ti opet kazem o kolektivu- UVEK, ali UVEK postoje ljudi koji crnce za trojicu, i oni koji popunjavaju broj zbog formalnih ili neformalnih stvari. i UVEK ovi prvi vise naj.ebu, izmedju ostalog zato sto tvoji pomenuti kvalitetni sefovi ne smeju da se suprotstave ovim drugim neradnicima (Doduse, i ne smeju, zbog komunjarsko-idiotskog Zakona o Radu). Poenta rada u kolektivu, ako si kvalitetan radnik (koji su OGROMNA MANJINA), je da upravo znas da ga primis, i da se ne frustriras jer radis za trojicu neradnika gospodina, koji mora da izadju ranije sa posla jer moraju da predaju dokumentaciju za subvencije na bikove, ili vode bolesnu zenu na pregled; a ti crnci i njihov posao ta dodatna 3 sata, uvek, vratice ti to na svetog Stojka. Prevedeno na Qzmin rat- UVEK, ali UVEK su manjina i vise najebu oni koji su dobri, a svoje d.pe sacuva dno.
Na sledecem casu o SFRJ diktaturi druga lekcija- o tome kako su BUKVALNO SVI radnici u doba SFRJ krali svoje firme. Znaci ne samo sto je Sluzba i diktatorska vlast krala, krali su i SVI radnici, kako to obicno bude u starom dobrom komunizmu. Ako nisi hteo da krades, bio si proglasavan za vesticu i antihrista, i bio si asocijalni sociopata u glavama ostalih.
Nego, sto se tice SK, nema tu sta da se nervirate. I ovo je OK sto imamo, jer SK papirno izdanje je subvencionisano, i nema tu sta mnogo da se pitaju radnici koji u njemu rade, nego oni koji ih subvencionisu. Kao i uvek, u starom dobrom pro-radnickom komunizmu. Ako hocete bolje, idite kod zlog Sorosa da vam da pare da napravite nesto bolje.
Ja sam sasvim zadovoljan temom.
- par komentara kako poboljšati časopis;
- neki ljudi, koji veoma retko komentarišu, su se uključili u diskusiju;
- jedan mim;
Živnuo forum malo.
Jedino "pozitivno" je sto smo kamija izvukli iz Ja Igrac podforma da malo poprica o Quzmi i tamo gde drugi komentarisu i citaju. :to_care:
Posto ne znam koje si godiste, sada cu da ti ukratko objasnim kako je to bilo u doba SFRJ diktature;
Ti, kao i ja, si bio klinac tada i skoro da je nisi ni video, da se ne lazemo. Kuzma je bar iskusio malo u svojim tinejz danima.
Covek rodjen 1983 a zna nesto o SFRJ diktaturi... :facepalm Mogu da se kladim da si ti fabriku video samo na slici. Pametnjakovic one Srbije koja sebe smatra boljom a ne zna gde je levo. Ali zato znaju sta je zla desnica... Entropija ce to sve srediti za maks 50 godina..
Ako mislis da se na Zapadu fabrike i firme ne subvencionisu gadno si se prevario. Na jaslama drzave su vec godinama pa samo najbesramniji i najgluplji jos pricaju o zakonima trzista. Zapad je trenutno u 1989 godini voleo ti to da cujes ili ne. Oh, bas bih voleo da vidim face obozavalaca neoliberala kada se lom desi. Bio sam u De kada je Tramp pobedio, to sto sam tada video na licima nema cenu. Tek ce biti zabezeknutih faca, samo malo strpljenja. Pritom uopste ne mislim na Trampa.
Tu, kao i ja, si bio klinac tada i skoro da je nisi ni video, da se ne lazemo. Kuzma je bar iskusio malo u svojim tinejz danima.
Izmislio sam Vremeplov.
Sledeci cilj, idemo u doba 'Srpske trilogije', da ispitamo zasto i 'oslobodilacke', a ne samo 'osvajacke' vojske u svim ratovima kada upadaju u sela, svi kradu kokoske i dizu devojkama po dvoristima suknje. Doduse, mozda ima izuzetaka gde neki lik u doba najveceg zivotnog *****.a upadne u selo u doba rata i razmislja o istorijskom polozaju i prekretnici na kojoj se nalazi srBski narod, kako nam je to pricao cika Dobrica u Vremenu Smrti, ali sumnjam da je to istorijski tacno, jer to ne rade cak ni sizofrenicari pod uticajem pecurki u tim situacijama.
Izmislio sam Vremeplov.
Sledeci cilj, idemo u doba 'Srpske trilogije', da ispitamo zasto i 'oslobodilacke', a ne samo 'osvajacke' vojske u svim ratovima kada upadaju u sela, svi kradu kokoske i dizu devojkama po dvoristima suknje. Doduse, mozda ima izuzetaka gde neki lik u doba najveceg zivotnog *****.a upadne u selo u doba rata i razmislja o istorijskom polozaju i prekretnici na kojoj se nalazi srBski narod, kako nam je to pricao cika Dobrica u Vremenu Smrti, ali sumnjam da je to istorijski tacno, jer to ne rade cak ni sizofrenicari pod uticajem pecurki u tim situacijama.
Svejedno, meni je genijalno kako popujes ljudima koji su zivleli u to veme (kasni SFRJ komunizan), kako je njima bilo, kao da sam znas bolje od svih njih. :rolleyes:
Mozda si imak vampir, i nemas u stvari 40, nego 140 godina. :kreza:
Covek rodjen 1983 a zna nesto o SFRJ diktaturi... :facepalm Mogu da se kladim da si ti fabriku video samo na slici. Pametnjakovic one Srbije koja sebe smatra boljom a ne zna gde je levo. Ali zato znaju sta je zla desnica... Entropija ce to sve srediti za maks 50 godina..
Ako mislis da se na Zapadu fabrike i firme ne subvencionisu gadno si se prevario. Na jaslama drzave su vec godinama pa samo najbesramniji i najgluplji jos pricaju o zakonima trzista. Zapad je trenutno u 1989 godini voleo ti to da cujes ili ne. Oh, bas bih voleo da vidim face obozavalaca neoliberala kada se lom desi. Bio sam u De kada je Tramp pobedio, to sto sam tada video na licima nema cenu. Tek ce biti zabezeknutih faca, samo malo strpljenja. Pritom uopste ne mislim na Trampa.
Ne zezaj, a ja mislio da je neo-Kejnz idiotizam koji je zavladao svetom u stvari 'neoliberalizam' kako nam pricaju Kusturica, Maradona i Naomi Klajn:( E stvarno si mi razrusio snove:( Jos mi samo kazi da su desnica ovi u Srbiji neo-cetnici sa komunjarskim stavovima o ekonomiji, i Trampovo 'They took our jobs' :(
Jedva cekam da procitam jos malo Branka Milanovica, Tomu Piketija, Jovu Bakica, Pola Krugmana i Stiglica, mnogo volim da slusam neo-Kejnz genijalnosti o tome kako je Drzava, a ne kapitalizam, izgradila moderno drustvo, to je na nivou price deteta iz osnovne skole znanje o ekonomiji.
Svejedno, meni je genijalno kako popujes ljudima koji su zivleli u to veme (kasni SFRJ komunizan), kako je njima bilo, kao da sam znas bolje od svih njih. :rolleyes:
Mozda si imak vampir, i nemas u stvari 40, nego 140 godina. :kreza:
Ljudi nisu u stanju da apstrakuju i opisuju drustvene situacije u kojima se nalaze. Pogledaj danasnju vlast i opoziciju, pa to blage veze sa vezom nema kada opisuju drustvo u Srbiji danas, bilo ko od njih, to sve pajser do pajsera. Isto kao sto oni ne znaju nista da opisu Srbiju danas, iako zive u njoj, tako ni oni iz SFRJ doba ne umeju da ti opisu tadasnju SFRJ. Zamisli danas pitas Kesica sa jedne, i Slobodana Antonica sa druge strane da ti opise Srbiju. Pa obojica nemaju veze sa vezom, o bilo cemu, iako zive ovde. Pa ja cu vise da znam od njih o danasnjoj Srbiji i da zivim na Marsu 2345-e godine.
SFRJ je fakticki bankrotirala pocetkom 80-ih, i tada krece kradja na svim nivoima, od cistacice u Apoteci, do Borke Vucic u Beobanci. Krali su svi, na svim nivoima. Naravno, i pre toga je bio uzas, jer je sve postavljeno na uzasu vecitih subvencionisanih gubitasa, samo si 80-ih imao sve manje i manje uspesnih firmi od kojih se otimalo da bi se subvencionisali gubitasi, po Sluzbenom dekretu. Tipa, debeli i besmisleni partijski cinovnik naredi Apotekarskoj ustanovi da profit da subvencionisanoj fabrici (radnicko samoupravljanje na SFRJ/Hugo Cavez nacin, pod Sluzbenim okvirima, lol). Radnici u toj Apoteci razmisljaju u stilu 'E pa kada nam vec otimaju pare, sada ce tek da vide koliko cemo da krademo', itd.
I opet, odgledaj fenomenalnu seriju Deutschland 83.
Covek rodjen 1983 a zna nesto o SFRJ diktaturi...
Ovo nije retko kod nas, da su oni koji su rođeni posle "SFRJ diktature / vladavine bravara-zločinca" izuzetno upućeni o tome šta se dešavalo i gde leže uzroci svih naših tragedija. A ovamo, ne znaju ni sijalicu da zamene.
Offtopic al ajd da odgovorim: nema vise ni levice ni desnice. Te programske deklarativne vrednosti sve padaju u vodu kada se dodje na vlast. Imas da radis kako pravi gospodari kazu i tacka. Nebitno je da li se deklarises kao levicar ili desnicar. I to vazi u apsolutno svim drzavama sa tzv. parlamentarnom demokratijom, ma gde bile na planeti. I hajde da pisemo o SK i IT, bolje je. Ako moze nekim tolerantnijim tonom.
Ovo nije retko kod nas, da su oni koji su rođeni posle "SFRJ diktature / vladavine bravara-zločinca" izuzetno upućeni o tome šta se dešavalo i gde leže uzroci svih naših tragedija. A ovamo, ne znaju ni sijalicu da zamene.
Ništa neobično, uvijek je generacija koja je preživjela određeno vrijeme najsubjektivnija kada se priča o istom, pogotovo u slučaju SFRJ gdje je bila toliko žestoka indoktrinacija. I dan danas ima tih koji su živjeli u to vrijeme i znaju da zamjene sijalicu, ali još uvijek vjeruju da je JNA stvarno bila 4. najjača vojska na svijetu a SFRJ imala ekonomski prosperitet, uprkos svim podacima koji su danas dostupni. Ne moraš biti rođen u to vrijeme da ti bude jasno koliki su to idioti.
Kolicina indoktrinacije u svakom totalitarnom sistemu je ogromna. 80-e, kada je umro Tito, vecina ljudi je toliko plakalo, kao sto nije plakalo nikad u zivotu. Nisu toliko plakali ni kada su im umirali roditelji. Odrasli, zreli, obrazovani i inteligentni ljudi, placu kao kisa jer je umro komunisticki diktator. Nema sta oni da ti objektivno pricaju o vremenu u kome su ziveli. Zamisli ovi u Severnoj Koreji da ti pricaju kako je bilo super u doba Kim Il Sunga. Pa svakom je bolje kada je bio mladji, kada gleda iz perspektive matorog coveka. Meni pokojna baba pricala kako joj je bilo super u doba okupacije, jer je imala 17 godina, bila dobra riba i svi je muvali. Jedno su subjektivni osecaji, a drugo ozbiljne drustvene analize. (Ne, njima ne mogu da se bave ovi sa srpskih instituta za Istoriju, to je pa tek posebna prica).
Ništa neobično, uvijek je generacija koja je preživjela određeno vrijeme najsubjektivnija kada se priča o istom, pogotovo u slučaju SFRJ gdje je bila toliko žestoka indoktrinacija. I dan danas ima tih koji su živjeli u to vrijeme i znaju da zamjene sijalicu, ali još uvijek vjeruju da je JNA stvarno bila 4. najjača vojska na svijetu a SFRJ imala ekonomski prosperitet, uprkos svim podacima koji su danas dostupni. Ne moraš biti rođen u to vrijeme da ti bude jasno koliki su to idioti.
U toj SFRJ ženskoj "indokrinaciji" žene su prvi put dobile pravo da se školuju i zapošljavaju za razliku od nekog pređašnjeg doba, kada je stepen nepismenih u Srbiji bio jedan od najvecih u Evropi.
Mit o JNA je nastao, kada je pokojni Miroslav Lazanski izneo teoriju da je JNA bila 4-ta vojna sila 1945 godine sa 850,000 ljudi pod oružjem što i jeste bilo tačno. Izjava je kasnije samo lošije protumačena i kao takva dobila kolosalan značaj.
SFRJ jeste imala puno problema na ekonomskom polju ali u odnosu na ono što se kasnije dešavalo na ovim prostorima, suštinski jeste bila prosperitet. Da li je mogla da opstane kao celovita i kao takva pristupi porodici evropskih naroda, to je sada drugo pitanje i zahteva drugo mesto i vreme za diskusiju.
Ovde je postalo uobičajeno da se SFRJ i Broz uzimaju kao večita referenca za uzrok svega što nam se i danas dogadja. Čak i kada taj sistem već 40 godina nije aktuelan na društvenoj sceni. Evo, ti koji po tom obrascu kritikuju, šta su oni učinili ili čine svojim doprinosom da se stvari poprave ? Takav mentalitet upravo imamo i ovde na forumu. Neretko citamo kako forum stagnira i izumire a sa druge strane niko ne bi ni prstom makao ili uticao svojom aktivnošču/idejama za bilo kakav konstriktivni doprinos forumu. Recimo, ljude mrzi da edituju fotku / link u poruci ili da procita duzi post. O cemu onda dalje diskutovati na polju aktivnijeg foruma ?!
@kami: Ipak malo preterujes. Secam se odlicno dana kada je Tito umro i ko je koliko plakao. SFRJ nije nikada bila solventna, nikada. Mogao bih da ispisem zid teksta o fazama SFRJ ali bih se dotakao vremena kojem nisam svedok a to ne zelim. Osamdesetih godina u SFRJ nije bilo nikakve znacajne indoktrinacije dece tj mladih, osim mozda u vojnim skolama. Moja generacija (1975) je bila pretposlednja generacija pionira. Sve se svelo na jedan odlazak u Pionirski grad (koji je tada bio bas lep) i to je bilo to. Bio je jedan docek stafete mladosti na keju u bloku 70 na Nbgd (stafeta je dosla camcem) i to je sve od indoktrinacije. Ipak, to nosenje stafete je vrlo slicno nosenju olimpijskog plamena u antickog Grckoj (ili cak i danas) a slicnih primera ima jos. To je prosto izrazavanje zajednistva preko simbolicnog predmeta i nije izum komunizma ili socijalizma, cak ni totalitarnih rezima.
Mogu mirne duse da kazem da je drustvo bilo pristojnije, nivo komunikacije na daleko visem nivou nego danas, pogotovo na TV. Taj pad opste kulture u periodu druga polovina osamdesetih - pocetak dvehiljaditih su mi potvrdili ljudi sirom Evrope, nije on samo nasa karakteristika. Mi nismo zakljucavali stan nikada, osim uvece a neretko je ostajao otkljucan i tada. Zakljucavanje je pocelo devedesetih, isto kada i npr u Nemackoj. Bio sam zapanjen kada sam to saznao od Nemaca.
Mladi imaju danas daleko realniju sliku sveta nego sto smo mi ikada mogli da imamo, iako nam putovanje nije bilo onemoguceno do devedesetih. Mi smo imali potpuno nerealnu predstavu o svetu jer se generalno mnogo manje putovalo nego danas i informacije su mnogo teze dolazile do ljudi. Postojalo je samo dva TV kanala, treci je dosao tek kasnije u drugoj polovini osamdesetih. Nije ih ni na Zapadu bilo 150 tada. Ono sto si na ta dva kanala video od sveta to si i znao. Internet je postojao samo u SF knjigama. Nama je neka selendra u USA ili neki cumez u Njujorku izgledao kao raj jer su nam ga tako u filmu i prikazali. Kada sam otisao da vidim par lokacija iz filmova mog detinjstva ostao sam prilicno razocaran. Danas nema sanse da ti neko na taj nacin maze oci. Ako i ne odes da proveris licno imas nebrojene nacine da vidis o cemu se zaista radi.
Moja generacija (1975) je bila pretposlednja generacija pionira.
Ala ga lupi, ja sam '78 i bio sam pionir. Poslednja pionirska zakletva beše 29.11.1989. dakle 1982. je poslednja generacija pionira.
A indoktrinacije je osamdesetih bilo koliko hoćeš, naročito u školama gde je gotovo ceo nastavnički kadar bio zadojen komunizmom.
Ја сам био на пракси осамдесетих година у једној локалној фабрици где су машине и радници једва имали места где да стану. Они су сви радили и били губиташи. Занимљиво је да си лако могао да добијеш стан. Погледаш Врућ Ветар и доста тога може да ти буде јасно и у вези станова и у вези предузећа. Функционисало је то тако што се држава презадуживала по белом свету кријући се иза лидерства Несврстаних. Било је и успешних предузећа, на пример РТБ Бор. Живео сам и тамо, део основне школе и тако то. Погоди криза фабрику гаћа и брусхвалтера у Сјеници, дај Бор паре. Та фабрика у Сјеници имала 5000 радника. Ради се Ауто пут дај Бор паре. Треба нешто да се уради, закрпи, дај Бор паре.... И тако смо дошли где смо сад.
Иначе одлична стручна расправа се распламсала. Можда није место, ал' је јако занимљиво. Поштено, нешто може и да се научи.
Ala ga lupi, ja sam '78 i bio sam pionir. Poslednja pionirska zakletva beše 29.11.1989. dakle 1982. je poslednja generacija pionira.
A indoktrinacije je osamdesetih bilo koliko hoćeš, naročito u školama gde je gotovo ceo nastavnički kadar bio zadojen komunizmom.
E pa, ja znam da je generacija iza moje bila "pionirska". Nisam znao za kasnije a nije me ni zanimalo, toliko je pionirski pokret bio aktivan i popularan. Internet kaze da je poslednja generacija pionira bila 1982 sto ti daje za pravo.
Ja se ne secam bilo kakve indoktrinacije u osnovnoj skoli. Mozda je bila neka pesma o Titu u prvom ili drugom razredu ali to je skoro beznacajno. Uzgred, SFRJ nije nikada bila komunisticka vec socijalisticka zemlja. Razlika je ogromna. Privatna inicijativa je bila dozvoljena zanatlijama i usluznim delatnostima, seljaci su bili vlasnici zemlje koju su obradjivali. Postojao je doduse zemljisni maksimum od deset hektara . SDK tj platni promet funkcionisao je potpuno isto kao u bilo kojoj kapitalistickoj zemlji. To pouzdano znam, moj tast dipl ekonomista je radio 10-ak godina kao trzisni inspektor u SFRJ.
Kapitalisticka masovna proizvodnja i upotreba ves masina uradila vise za prava zena od svih levicarskih ideja ikada, posebno tih 'zene prvi put dobile pravo glasa u SFRJ'.
Naravno da ce stepen kriminala da se poveca kada se drustvo vise razvija. Sluzba je u doba SFRJ kontrolisala krimose da vrse distribuciju droge ka zapadu a ne da prodaju po SFRJ, ne zato sto su bili mnogo humani i brinuli se za gradjane SFRJ, vec jer SFRJ gradjani nisu imali taj standard i stepen kapitalizma i slobode da kupuju drogu- traznja nije postojala, jer su svi ziveli u indoktriniranom siromasnom drustvu. Kasnije, kada je postojala veca sloboda i standard, Sluzba je pocela da kontrolise i prodaju droge u Srbiji.
Danas kada stanes na raskrsnicu najgoreg grada u Srbiji, imas veci spic u saobracaju nego u doba SFRJ u BG-u. Cak i u doba komunjarskog nacionaliste Slobe, osim 93-e si imao vise automobila nego u doba SFRJ. To sto u svakom drustvu imas deo kapitalizma koji razvija to drustvo nije dokaz za bilo sta, posebno ne da je bolje za gradjane da imas totalitarnu vlast i ideologiju koja zaglupljuje narod 24/7. 80-ih su i SFRJ, i sve ostale komunisticke drzave bile u potpunom raspadu, sa sve praznim rafovima po samoposlugama. Da, kulturoloska indoktrinacija je pocela da opada, jer su svi videli da je komunizam propao sistem, i da od toga nema nista, i svi gradjani u komunizmu su 80-ih hteli da imaju to sto imaju na Zapadu. Da, Zapad je 70 ih udarila kriza izazvana pomenutim neo-Kejnz bolidskim vidjenjem ekonomije, i Ameri su 70ih imali iste te redove na benzinskim pumpama, ali to opet nista ne govori o raspad levicarskih ekonomija, jer sve to sto je bilo lose na zapadu, bilo je zbog etatizma i Drzave Blagostanja. Znaci, sve sto je lose u komunizmu, je lose i na Zapadu, samo sto su te ideje na Zapadu bile ublazene. Ja ne razumem sta kriza na zapadu dokazuje bilo sta, osim da je etatizam i ne-kapitalizam nesto lose?
Sto se tice pristojnosti- opet, veca sloboda i standard donosi i vecu 'nepristojnost'. Opet cu da kazem- u doba vase SFRJ, seljaci nisu smeli tako uvek da se setaju po Korzoima svakog grada, nisu tako cesto dolazili u grad, posebno u nocni izlazak i Korzo. Manji standard, veca kontrola i lakse je bilo da se usmerava taj 'elitizam'. Danas su seljaci, zbog vece slobode i standarda, okupiali i kulturu i vecinski nocni zivot po gradovima- pa sta? Opet imas vise kinte i za elitnu i 'pristojnu kulturu', ona je u apsolutnom smislu veca nego ikad, samo je u relativnom smislu smanjena. Meni je bitan taj apsolutni deo, jer me zabole za relativni i za to da budem vecina, osim ako nije u pitanju totalitarno drustvo koje u potpunosti kontrolise Sluzba. Ja zaista ne razumem kako stepen neslobode, vece kontrole, nerazvitka, moze da se povezuje sa necim kvalitetnim. Pa normalno je da veca sloboda znaci i vise rizika, treba vise da pazis kada izlazis iz pecine, jer tamo ima vukova i medveda, ali svima se generalno vise isplati da izadju iz pecine. Jer osim vukova i medveda imas i smartvfon, PVC stolariju, internet i nove video igre. Ali to da ti hoces i moderne video igre, i pristojnost kao u doba Mice i Acima, ti onda ne razumes ljudsku civilizaciju.
Ja se ne secam bilo kakve indoktrinacije u osnovnoj skoli. Mozda je bila neka pesma o Titu u prvom ili drugom razredu ali to je skoro beznacajno
Meni nisu hteli da daju Tolkina u biblioteci sa 10 godina jer to nije knjiga za decu, ali sam zato dobio Knjigu o Titu od France Bevka.
Imali smo od prvog do trećeg razreda svake nedelje jedan čas pionirske nastave sa instruktorima (istaknuti mladi komunisti viših razreda).
Meni nisu hteli da daju Tolkina u biblioteci sa 10 godina jer to nije knjiga za decu, ali sam zato dobio Knjigu o Titu od France Bevka.
Imali smo od prvog do trećeg razreda svake nedelje jedan čas pionirske nastave sa instruktorima (istaknuti mladi komunisti viših razreda).
Hobit je knjiga za decu, LOTR i nije za mladje od deset godina. Te pionirske nastave se ne secam. Mozda sam je svu prespavao ali ne verujem.
Ја сам био на пракси осамдесетих година у једној локалној фабрици где су машине и радници једва имали места где да стану. Они су сви радили и били губиташи. Занимљиво је да си лако могао да добијеш стан. Погледаш Врућ Ветар и доста тога може да ти буде јасно и у вези станова и у вези предузећа. Функционисало је то тако што се држава презадуживала по белом свету кријући се иза лидерства Несврстаних. Било је и успешних предузећа, на пример РТБ Бор. Живео сам и тамо, део основне школе и тако то. Погоди криза фабрику гаћа и брусхвалтера у Сјеници, дај Бор паре. Та фабрика у Сјеници имала 5000 радника. Ради се Ауто пут дај Бор паре. Треба нешто да се уради, закрпи, дај Бор паре.... И тако смо дошли где смо сад.
Иначе одлична стручна расправа се распламсала. Можда није место, ал' је јако занимљиво. Поштено, нешто може и да се научи.
Stanovi su se dobijali tako sto su banke davale kredite koje je inflacija pojela. Banke su tako unistene, plus je unisten standard i kupovna moc tih koji su dobili stan. Ja pominjem krizu na zapadu 70-ih, kada je bila najveca inflacija u AMerici, a u Engleskoj je bila i preko 10%. To je za jih abnormalna inflacija, ali SFRJ je redovno imala inflacije preko 100%, a ponekad cak i mnogo vise. Redovno su skidali nule na novcanicama, stampali pare koje su troslili na isplate plata itd. 82-e su fakticki bankrotirali, i onda su morali da traze pomoc od MMF-a, sto je pa tek posebna prica.
Занимљиво је да си лако могао да добијеш стан. Погледаш Врућ Ветар и доста тога може да ти буде јасно и у вези станова и у вези предузећа. Функционисало је то тако што се држава презадуживала по белом свету кријући се иза лидерства Несврстаних.
Nije baš tako, odnosno nisu mogli stanovi da se dele tek tako. Naravno, bilo je i tada korupcije i poltronstva zarad licne koristi ali generalno, za dobijanje stana postojali su i odredjeni kriterijumi koji su podrazumevali bracnu zajednicu, broj dece, uslove zivota porodice itd... Znaci, drzava je podsticala natalitet i porodicu kao instituciju. Za razliku od danas, kada je porodica ili bracna zajednica kao institucija prakticno postala degradirana.
Država se jeste zaduživala ali ta su se ta sredstva plasirala na razvoj društva i građevinskih projekata čiji smo svedoci i danas dan. Dok sa druge strane, imamo novotarske radove kojima je na svake 2-3 godine ili cak i manje, potrebno krpljenje. Dugovi SFRJ su se ujedno i uredno vraćali do momenta kada je država u tom obliku prestala da postoji. Srbija je danas neuporedivo manja kao teritorija u odnosu na SFRJ dok je javni dug enorman. Slično je i sa ostalim državicama nastalih kao posledica raspada SFRJ.
Cekaj bre, pa niko ovde ne pise hvalospeve tom vremenu ali svakako nije bilo bas tragicno. Bilo je prosto drugacije nego danas. Ne znam zasto si "zapenio" oko SFRJ. Mnoge stvari o kojima ti pises jesu tacne ali su i prenaglasene. To sa stanovima je bila zaista cudna prica i vrlo cesto veoma nepravedna. Moji su bili jedni od retkih koji su 70-ih godina kupili stan (nisu zeleli da cekaju da ga dobiju sa troje dece). Stan da ga kupis kao fizicko lice ni pod razno nije bio jeftin. Ogromna vecina je stanove otkupila (ne kupila na trzistu) pocetkom devedesetih za maks par hiljada maraka a oni koji su potrefili tajming otkupili su stan bukvalno za kesicu kikirikija.
@mvasic vrati se, sve ti je oprosteno :D
ОНО, Марксизам, ОТО и Домаћинство. 😁
Прође штафета на џипу ми касно бацили цвеће. Запамтио сам шамарчину. Било је тих шамарчина много, ал' изкад је Бравар отег'о папке морали смо сви на силу да плачемо на часу са све учитељом. Донео транзистор да слушамо пренос да ли путовања возом или сахране, не могу да се сетим. Пошто се мени "без разлога" није плакало, чак ми било и смешно, онда је пала та друга шамарчина коју и данас памтим. Исто су ме избацили са слета на борском градском стадиону јер се нисам уклапао у савршену композицију. Било је потегни за уво.
Што се станова тиче како које предузеће. Гледало се и да ли си сиромашан и богат, стручњак...
Оно што највише памтим то су изузетно квалитетни производи. У исхрани највише, затим текстилна роба и даље... Све је некако било квалитетно.
ONO i Marksizam nisam imao, ti si nesto stariji vidim. Ne znam, u Bgd nista od toga nismo iskusili, izgleda da je u manjim mestima bilo drugacije. U tadasnjoj BiH znam pouzdano da je bilo suza isplakanih citav okean. (Kako cemi mi sada bez naseg druga Tite? Nikako.. Ko se seti filma setio se :))
Cekaj bre, pa niko ovde ne pise hvalospeve tom vremenu ali svakako nije bilo bas tragicno. Bilo je prosto drugacije nego danas. Ne znam zasto si "zapenio" oko SFRJ. Mnoge stvari o kojima ti pises jesu tacne ali su i prenaglasene. To sa stanovima je bila zaista cudna prica i vrlo cesto veoma nepravedna. Moji su bili jedni od retkih koji su 70-ih godina kupili stan (nisu zeleli da cekaju da ga dobiju sa troje dece). Stan da ga kupis kao fizicko lice ni pod razno nije bio jeftin. Ogromna vecina je stanove otkupila (ne kupila na trzistu) pocetkom devedesetih za maks par hiljada maraka a oni koji su potrefili tajming otkupili su stan bukvalno za kesicu kikirikija.
Krediti za stanove je redovno jela inflacija, i meni je zao sto vecina ovde ne razume dovoljno ekonomiju da shvati zasto je to lose, kada tako otkupljujes stan za 'kesicu kikirikija'. To je cak i uzas za drustvo, jedan od retkih individualnih ekonomskih pokazatelja koje govori da je ekonomija u velikom problemu, kada se uzme u obzir koliko su bitni ti krediti. Cak i da ne ulazimo sad ko je i kako preko veze dobijao stan, nebitno, ali to da je kredite za stan redovno jela inflacija, sto su banke propadale tako, sto je standard padao upravo zbog tih kredita, to je ekonomski uzas. Plus, to nista nije svojstveno komunistickim drzavama. Eto imas kod svih levicara sa zapada, Bila Mahera npr., oni ce redovno da ti trube da su njihovi ocevi otplacivali kredite za nekretnine 50ih za par godina, i kako je socijalizam taj koji je izgradio Ameriku (lol). Naravno, Ameika je imala kapitalisticke elemente u drustvu da pokrije te besmislice i ostale New Deal gluposti, ali nazalost, komunisticke drzave nisu.
Kredite za sve je jela inflacija, država je bukvalno poklanjala novac. Ćale kupio 128-icu 1981. na kredit, mislim da je pet godina bilo, u zadnjoj godini za mesečnu ratu nisi mogao ni paklu cigareta da kupiš.
Ne znam gde se informisete ali kapitalizam je u komi. Kasalj je poceo 90-tih a zavrsilo se mozdanim udarom 2019. tamo na jesen. Od tada je na aparatima (pandemijama, ratovima, klimatskim promenama itd.) dok ne crkne skroz tj. dok mu ne nadju zamenu. A zamena ce biti neka vrsta feudalizma, uz pomoc svedigitalnog postojanja i vestacke inteligencije... Oni koji su namlatili milijarde u zdravom kapitalizmu su se poalavili i sad su ga dokrajcili.
Kredite za sve je jela inflacija, država je bukvalno poklanjala novac. Ćale kupio 128-icu 1981. na kredit, mislim da je pet godina bilo, u zadnjoj godini za mesečnu ratu nisi mogao ni paklu cigareta da kupiš.
Jeste ali za stan je ucesce bilo 40 posto, pricali mi moji. Neka ti od preostalih 60 posto pola pojede inflacija (70-ih godina nije bila bas toliko velika) ipak si platio dobrih 70 odsto stana a vecina nije platila ni jedan odsto nego npr sazidala vikendicu negde ili kucu na moru. Slozicemo se da nije isto.
Ne znam gde se informisete ali kapitalizam je u komi. Kasalj je poceo 90-tih a zavrsilo se mozdanim udarom 2019. tamo na jesen. Od tada je na aparatima (ratovima, pandemijama, itd.) dok ne crkne skroz tj. dok mu ne nadju zamenu. A zamena ce biti neka vrsta feudalizma, uz pomoc svedigitalnog postojanja i vestacke inteligencije... Oni koji su namlatili milijarde u zdravom kapitalizmu su se poalavili i sad su ga dokrajcili.
Kapitalizam je u komi i uskoro ce da umre i to prvo bas tamo gde je i poceo - na Zapadu. Zasto? Jer mu trebaju resursi - ljudski i prirodni a Zapad nema nista od toga. U delovima sveta gde jos ima ljudskih i prirodnih resursa kapitalizam ce poziveti jos neko vreme dok se resursi ne potrose. Kada nestaje resursa kapitalizam klizi u socijalizam pa u komunizam kao vid ekstremne raspodele materijalnih dobara radi prezivljavanja svih. Do najcrnjeg komunizma nece doci ali ce doci do rezima ekstremne stednje, racionisanja potrosnje i naravno stroge kontrole drustva jer niko ne zeli da zivi kao ker dobrovoljno. Orvel se smeska gde god da je sada. Ono sto je dobro je sto ce doci do dramaticnog podizanja kvaliteta proizvoda ali i do usporavanja opste privredne aktivnosti i tehnoloskog razvoja svuda u svetu.
@ками
Заслужили су људи станове само што их нису делили по правди. Било је хоћеш стан или кредит за кућу? Дакле ниси плаћао отплату кредита већ као у Бг инфостан. Ови који су добили паре за кућу су профитирали јер је инфлација уништила рате. Онда да би нешто испеглали направе акцију "Имаш кућу врати стан". Било је мало на удару и викендица. Е сад да ли су се неки зезнули и вратили то је сад на сваком појединцу. Кад је била инфлација ништа се није плаћало јер је све било обезвређено и неком пало на памет да изађу народу у сусрет и дају могућност да откупе станове за корнет јаја који је у то доба коштао пет марака.
Great_Sun_Jester
22.2.2024, 0:02
Kapitalisticka masovna proizvodnja i upotreba ves masina uradila vise za prava zena od svih levicarskih ideja ikada
https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/002/611/661/86d.jpg
Krediti za stanove je redovno jela inflacija, i meni je zao sto vecina ovde ne razume dovoljno ekonomiju da shvati zasto je to lose, kada tako otkupljujes stan za 'kesicu kikirikija'. To je cak i uzas za drustvo, jedan od retkih individualnih ekonomskih pokazatelja koje govori da je ekonomija u velikom problemu, kada se uzme u obzir koliko su bitni ti krediti. Cak i da ne ulazimo sad ko je i kako preko veze dobijao stan, nebitno, ali to da je kredite za stan redovno jela inflacija, sto su banke propadale tako, sto je standard padao upravo zbog tih kredita, to je ekonomski uzas. Plus, to nista nije svojstveno komunistickim drzavama.
Mislim da ti malo brkas percpeciju i okolnosti te drzave u razlicitim periodima. Uporno iznosis 80-te godine kao primer stagnacije SFRJ a izostavljas (da li namerno ili iz neupućenosti) period pre 80-tih godina. Drustveni stanovi o kojima trubiš su bili projekat započet jos 60-tih godina. Upravo od tada je SFRJ pocela da belezi ekonomski rast i tome postoje zvanicni podaci. I pojam stanova nije levicarsko-drustveni projekat zacrtan samo u Jugoslaviji. To je bilo odrzivo i dosta kasnije u drugim drzavama. Jedan od svezijih primera su drzave Bliskog istoka poput Libije. Da, ni takve Libije vise nema ali znamo kako se ta stvar zavrsila ali to je neka druga prica.
SFRJ i tog sistema vise odavno nema a nema ni komunjarskih stanova a neko nema ni za kikiriki. Koga cemo sada da krivimo ?
Inflacija u SFRJ je uvek bila abnormalna (Kazem ti, inflacija od 10% se tada u Engleskoj smatrala za Apokalipsu, u SFRJ je i tada bila nekoliko puta veca); taj period na koji kukas je samo postala ultra-abnormalna. Krediti za stanove koje pojede inflacija, i krediti za isplate plata subvencionisanim gubitasima koje ne samo da je pojela inflacija, nego nisu uopste ni vracani Bankama, nije ekonomski odrzivo, nikad i nigde.
Libija je bila totalitarna drzava gde je Sluzba odredjivala ko moze da dobije stan. Pukovnik je svoje protivnike redovno streljao. Privatna svojina sustinski nije postojala (pravno je nebitno u totalitarnim etatistickim diktaturama, jer pravo privatne svojine tamo sluzi da se slikas), drzava je mogla u sred noci da ti upadne na gajbu, i kaze ti da ili das cerku na koju se nameracio lokalni glavesina iz Sluzbe, ili da kupis prnje iz stana i mrsh na ulicu (Inace, da, tako je bilo i u USSR u doba Staljina i Berije). Stanove su gradili od para od nafte tako sto su zvali strane inzinjere, radnike i firme, dok su u razvoj i ljudski kapital ulagali manje nego sto je moja pokojna cukunbaba ulagala u razvoj IBM-a. Vucic i Djilas su pojam za ulaganje u razvoj u odnosu na Pukovnika, pa onda mozes da zamislis kakva je tu buducnost bila. Bahanalije Pukovnikove svite, i ostalih opskurnih africkih vladara po Njujurku za vreme zasedanja Skupstine Ujedinjenih Nacija nije ulaganje u razvoj, vec ulaganje u njujorske prijateljice noci. Studente koji su slali u inostranstvo su bili deca pukovnovih poslusnika, koji ili nista nisu ucili, ili su posle ostajali po Evropi. Cak i da ne ulazimo u to sto je pukovnik barem 15 godina bio glavni finansijer muslimanskog terorizma po svetu u to vreme, posto sada ovde neki vole da ga proglasavaju za nekog sekularnog humanistu (znaci nije cak ni kao Sadam, koji je dobijao kintu da se bori protiv onih ludaka iz Irana, pukovnik je redovno pozivao sve glavne muslimanske teroriste i davao im kintu u to vreme), ali to hajde kobajagi nije ekonomski deo. Kasnije, kada je video kako su roknuli Sadama, sa kim su cak i vise saradjivali, ****o se za svoj zivot i promenio plocu, pa je poceo da daje kintu i Zapadnjacima, ali jbga, bese kasno. Bolesna drzava, bolesna ideologija, bolesni totalitarizam ne radja lepu buducnost, nikad i nigde. Gadafi je hteo da bude jaci i od KSA, i od Ajatolaha, i na kraju su mu obe ekipe presudile, sto je u sustini jako retko u muslimanskom svetu, da te obe ekipe hejtuju. Jer je hteo da bude bitniji od njih. Ja stvarno ne znam da li su nase budale poput Lazanskog lupetale gluposti jer su bili placeni, ili su stvarno verovali u pricu o Libiji, ali verovatno je tu bio neki miks svega i svacega. Hajde sada jos provali neku pricu kako je tvoja tetka isla tamo kod Gadafija, i kako joj je Gadafi pricao da je ona njegova zenska garda skupina prijateljica noci za muskarce iz njegove Garde, ali kako je on Evropljanke cenio puno, itd. Ja znam price nekih tih tetki, umirao sam od smeha kada sam ih slusao.
Sto se tice standarda danas, opet, danas svi gradovi u Srbiji od nekoliko desetina hiljada stanovnika imaju spic u sabracaju, u periodu oko 3PM. Uzmi vremeplov, pa idi u te iste gradove u SFRJ 60-ih, pa kazi kakav im je tada bio spic u saobracaju. Da, nase drustvo danas jeste jako bolesno, i to je posebna prica, ali i ta prica je vezana za Sluzbu, koju su tvoji komunisti definitivno ucvrstili kao glavni i sustinski kamen temeljac srpskog drustva kakvo imamo danas. To sto je nasa Sluzba istovremeno i ultra-komunisticka, i ultra-nacionalisticka, nije nista cudno, mi smo uvek bili glup narod, pa nam je i Sluzba pokupila sve najgluplje moguce ideje. Uporediti to sa drzavama poput Juzne Koreje i Cilea, npr., cija Sluzba je zestoko forsirala kapitalizam, cak i u doba vojne diktature. KGB/FSB tip Sluzbi kakva je nasa, ocigledno nije dovoljno inteligentan, da razume zasto je kapitalizam bolji, cak i ako moras da imas diktaturu. KGB/FSB tip Sluzbi hoce da se pita i odredjuje sve, cak, kao sto sam ranije napisao, i koja cistacica moze da radi u kom kiosku brze hrane. To je njima jako drustvo. Zato su ti tipovi jako glupi ljudi, koji obicno nemaju pojma, ali jbga, u ovakvim drustvima imaju veliku moc.
Vi definitivno imate pogresan pojam za rec 'standard'. Danas vecina ljudi koji su po USA-u korisnici Food bank imaju bolji zivotni standard od evropskih kraljeva pre 250 godina. 'Imati kola i stan' nije uporedjivanje standarda, uporedjivanje standarda je kada uporedis koliko bi danasnja kola i danasnji stan kostali u to vreme. Znaci, udjes u Vremeplov, ides u proslost, i pitas nekog u zalagaonici koliko kosta tvoj Iphone koji sad koristis, i da vidis koliko stanova bi kupio tada sa tim parama od prodaje Iphona (nadam se da razumes da bi danasnji Iphone kostao mnogo vise u proslosti nego sto kosta danas). To sto ti mislis da je uporedjivanje standarda isto kao da uporedis najnoviji Iphone danas, i Nokiju 32-10 pre 25 godina, jer je to isto 'E, imam mob', to nije dobro uporedjivanje.
U toj SFRJ ženskoj "indokrinaciji" žene su prvi put dobile pravo da se školuju i zapošljavaju za razliku od nekog pređašnjeg doba, kada je stepen nepismenih u Srbiji bio jedan od najvecih u Evropi.
Napisao sam žestokoj indoktrinaciji. Prvi put čujem za 'žensku' indoktrinaciju.
Mit o JNA je nastao, kada je pokojni Miroslav Lazanski izneo teoriju da je JNA bila 4-ta vojna sila 1945 godine sa 850,000 ljudi pod oružjem što i jeste bilo tačno. Izjava je kasnije samo lošije protumačena i kao takva dobila kolosalan značaj.
Probaj to da objasniš svojim istomišljenicima jugonostalgičarima, pošto mi ostali to znamo, ali njima ne vrijedi govoriti.
SFRJ jeste imala puno problema na ekonomskom polju ali u odnosu na ono što se kasnije dešavalo na ovim prostorima, suštinski jeste bila prosperitet.
Ako se nekoliko godina boljeg života tokom 70ih, plaćenih američkim kreditima i kasnije skupo naplaćenim krvlju može nazvati prosperitetom, onda u redu.
@mvasic vrati se, sve ti je oprosteno :D
Gužva na poslu, oba pomoćna trenera su mi odsutna. Dok sam se okrenuo, ode tema u…
… Honduras. :p
Ako ovde nema materijala ze sledeci Youtube video, ja ne znam sta da kazem.
@Kami
Uglavnom se ne slazem sa tobom. Ali kao sto rekoh, nije mesto niti tema za opširniji vid repliciranja u dotičnoj oblasti.
Nemojte da zanemarite ni cinjenicu da sve manji broj ljudi kupuje PC - ne treba im. Mobilni im je dovoljan za vecinu stvari a yt i striming imaju danas svi televizori...
Great_Sun_Jester
22.2.2024, 14:45
Istina je da pored YT kanala (koji je komercijalno isplativ/odrziv samo uz veliki broj pregleda) malo sta zaista moze da se uradi. Drustvene mreze su neprikladne platforme za SK. Na drustvenim mrezama nema sadrzaja koji je zaista duzi od dve receni
Onog trenutka kad SK otvori discord server biće zadnje vreme da se raspusti redakcija
Onog trenutka kad SK otvori discord server biće zadnje vreme da se raspusti redakcija
Chat u realnom vremenu ma kako dobro organizovane sobe tj teme bile postaje ludnica cim krene da kucka vise od 3-4 osobe. Iako bolje nije to sustinski mnogo razlicito od IRC-a.. Moderator bi cupao kosu i morao da bude online verovatno i vise nego sada. Broj poruka za brisanje bi bio ogroman. Moze da se proba naravno.
Nemojte da zanemarite ni cinjenicu da sve manji broj ljudi kupuje PC - ne treba im. Mobilni im je dovoljan za vecinu stvari a yt i striming imaju danas svi televizori...
Tja..pitanje je koliko su ti ljudi uopste zainteresovani za sk. Mozda za sekciju igre.
Svo to online prisustvo bi u slučaju redakcije bilo dodatni trud koji ne mogu da naplate. Klasični magazini koje plaćamo mogu da funkcionišu na nekom tiražu koji se meri hiljadama ili desetinama hiljada. Takva publika međutim u free online sferi ne može jednu prosečnu platu da zaradi.
Sve te socijalne mreže i chatovi imaju smisla samo ako kanališu korisnike/kupce na neki plaćeni proizvod, obezbeđuje sponzorstvo, itd. U slučaju klasičnog sadržaja koji sam svojim pregledima treba da generiše neku korist, YouTube je daleko najisplativija platforma tog tipa i po pregledu donosi daleko više od vebsaja, TikToka i sl. Ali čak i da prave odličnih 10 videa svakog meseca (što uopšte nije malo posla) i da to sve pogleda 100-200K ljudi svaki mesec (što uopšte nije malo za sadržaj na srpskom) to ne pokriva jednu jedinu platu u redakciji. Ma ni pola plate.
Ne znam, i možda lupam, ali pretpostavljam da dobar deo redakcije i saradnika ima druge poslove sa strane a za SK piše iz ljubavi, nostalgije, ili čega već.
Ali ono, uvek je lako drugom izmišljati posao u prazno. 🙂
Jedino resenje je da se "Prelistavanje" prebaci na tv Politika i dozvoli gledaocima da se uzivo ukljuce u program.
Neka Qzma organizuje neki podkast, cija ce tema biti podrska iranskom rukovodstvu u borbi protiv zle Trilaterale i americke Demokratske stranke.
Srbi vole to, pare ce da pljuste.
Moze da organizuje ponekad i specijalne goste, tipa Kusturica, ili Djordje Vukadinovic, svi oni ce da se naloze skroz na to.
Jedino resenje je da se "Prelistavanje" prebaci na tv Politika i dozvoli gledaocima da se uzivo ukljuce u program.
:rofl:
jedino resenje je da se "prelistavanje" prebaci na tv politika i dozvoli gledaocima da se uzivo ukljuce u program.
Одличан предлог. Како може Ћосић и Бубњара на К1. Поларотор, они исто направише велики јубилеј, били кроз историју постојања на неколико телевизија.
Broj telefona?
Utisak Kompjutera :kreza:
@trio fantastikus koji me citira
Sram vas bilo.
Neke stvari nisu za sprdnju.
Nije najbolje resenje ali u ovom trenutku je jedino koje moze da pomogne casopisu da poveca popularnost.
Gledalac: Pozdravio bih Kuzmu, goste i ljude u publici.
Kuzma: Hvala.
Gledalac: Imam po jedno pitanje za voditelja i gosta.
@Kuzma Kada ce da pojeftinu GPU?
@gost: Da li je moguce napraviti operativni sistem koji nije bagovit kao forum casopisa Svet kompjutera?
Kuzma: Nemam ti ja pojma baćo.
gost: Kako je glasilo drugo pitanje?
@todos Mogli bi da dele Funko POP figurice koje lice na Kuzmu.
@mvasic Naplacuju samo poziv iz inostranstva.
ps Ove godine ce Svet kompjutera da slavi 40. rodjendan a ponekad mi se cini da je forum stariji od casopisa :(
Sudeći po broju odgovora u ovoj temi, ovo je najpopularniji broj u poslednjih 10 godina. Svaka čast redakciji! :tapsh:
^
Steta sto tiraz ne prati tu popularnost.
Izgleda da su novinari SK-a razmazili fanove (https://www.youtube.com/watch?v=EUcPz2cuJCk) pa se ovi sada na sve zale :(
@mvasic Naplacuju samo poziv iz inostranstva.
(
Vredi svake pare.
@trio fantastikus koji me citira
Sram vas bilo.
Neke stvari nisu za sprdnju.
:rofl:
Treda da se vrate radio emizije, i emitovanje softvera preko radija. E to je buducnost.
Neko ovde ne kapira salu ali sam takve ljude vec "vidjao" na ovom forumu.
Ocekujem da ce u buducnosti casopis da pojeftini ako prestanu da ga pakuju u kesice. Nekoliko puta je pusten u prodaju bez kesice ali je cena ostala ista.
The pen is mightier than the sword.
@Kuzmašin Your pen did not make the cut.
Pokusao sam da editujem duzu poruku sa ove strane ali nisam uspeo.
Vazno je da me covek na petoj strani ubedjuje da editovanje nije moguce posle 72 sata :)
Bruka Miljenko!
Neko ovde ne kapira salu ali sam takve ljude vec "vidjao" na ovom forumu.
Ocekujem da ce u buducnosti casopis da pojeftini ako prestanu da ga pakuju u kesice. Nekoliko puta je pusten u prodaju bez kesice ali je cena ostala ista.
Teško da će se to desiti. Do nas (mesecima) dolaze glasine da bi trebalo da poskupimo ili smanjimo broj (16) strana. Redakcija ima stav da ne treba smanjivati broj strana a naređenje za poskupljenje ne dolazi - i martovski ostaje po staroj ceni.
Teško da će se to desiti. Do nas (mesecima) dolaze glasine da bi trebalo da poskupimo ili smanjimo broj (16) strana. Redakcija ima stav da ne treba smanjivati broj strana a naređenje za poskupljenje ne dolazi - i martovski ostaje po staroj ceni.
Ajd jedno laicko pitanje. Kako to da mora da se desi poskupljenje i smanjen broj strana da bi se opstalo, a recimo emisije na youtubu idu za Dz? :) Mislim nekako mi logicno da emisije oduzmu mnogo vise vremena, truda, struje, vode :D... a mogu da opstanu i za DZ. Mozda gresim, al mi nekako izgleda lakse pripremiti broj za stampu nego odraditi emisiju :)
Ne verujem, ipak na pripremi casopisa i stampanju ucestvuje mnogo vise ljudi a i mnogo vise resursa se trosi (struja, radni sati, distribucija...)
Vidi se da nikad nisi radio pripremu za štampu ;) Za brošuru od desetak strana se oteliš, a kamoli za ceo časopis.
Vidi se da nikad nisi radio pripremu za štampu ;) Za brošuru od desetak strana se oteliš, a kamoli za ceo časopis.
Pa rekao sam laicki stav. A i bila je tu jedna mala skrivena porukica :a_whistli
Ajd jedno laicko pitanje. Kako to da mora da se desi poskupljenje i smanjen broj strana da bi se opstalo, a recimo emisije na youtubu idu za Dz? :) Mislim nekako mi logicno da emisije oduzmu mnogo vise vremena, truda, struje, vode :D... a mogu da opstanu i za DZ. Mozda gresim, al mi nekako izgleda lakse pripremiti broj za stampu nego odraditi emisiju :)
YT radim ja sam (snimanje, montaza, seo) uz entuzijazam kolega. To je nas entuzijazam za koji nismo dodatno placeni i nas nacin da dopremo do ljudi, da na otkriju neki novi ljudi, da idemo u korak sa vremenom,...
U stampanom izdanju ucestvuje mnogo vise ljudi. Potrebno je vreme da se hardver testira, da se softver proba, igre odigraju,... da se sve to napise, lektorise, urednicki deo posla, pripremi za stampu... U stampariji se racuna vreme na masinama, papir, boja, potrosni materijali, ekspedicija... Mada od svega nabrojanog cena papira igra najvecu ulogu na kraju...
@oluja
Zelim vam sve najbolje u buducnosti ali vi to ne shvatate i redovno zauzmete odbrambeni stav kada dobijete dobronameran savet od mene ili nekog drugog forumasa.
Tesko vam je da shvatite da ce se tiraz smanjivati bez modernizacije casopisa i pracenja trendova iz it novinarstva.
Pre par decenija su drugi kopirali vas a sada bi bilo pametno da vi primenite istu taktiku koja bi vam pomogla bar da zadrzite fanove/nostalgicare koji kupuju ovaj casopis.
Ja cu privremeno da prestanem da kupujem casopis ali se nadam da cu nabaviti bar nekoliko brojeva do izlaska jubilarca.
Ja bih se pretplatio na onlajn verziju na novinarnici ali tamo me uporno tera da napravim nalog na novinarnici plus sto necu. Kad bi bar napravili vasu verziju novinarnice...
@oluja
Zelim vam sve najbolje u buducnosti ali vi to ne shvatate i redovno zauzmete odbrambeni stav kada dobijete dobronameran savet od mene ili nekog drugog forumasa....
Izvinjavam se sto to tako dozivljavate. Shvatite i vi malo nas. Tesko je iz meseca u mesec objasnjavati iste stvari, koliko se mi veoma malo pitamo i koliko malo uticemo na mnoge stvari... plus koliko je tesko dobiti podrsku maticne kuce za trivijalne stvari...
Ja bih se pretplatio na onlajn verziju na novinarnici ali tamo me uporno tera da napravim nalog na novinarnici plus sto necu. Kad bi bar napravili vasu verziju novinarnice...
Opet problem koji mi sami ne mozemo da resimo, to bi morala maticna kuca da resava na nivou svih izdanja...
Ja bih se pretplatio na onlajn verziju na novinarnici ali tamo me uporno tera da napravim nalog na novinarnici plus sto necu.
https://www.novinarnica.net/korisnici/registracija
Hvala ogisha, konacno reseno :)
Autor igre Barely Racing, prezentuje i objašnjava svoje ostvarenje, u sitne detalje.
N09rVTQKUVQ
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.