PDA

Prikaži potpunu verziju : AMD FSR3 Frame Generation

Johnny-24
8.1.2024, 11:27
Pozdrav, koja je poenta sa ovim, vidim da drasticno poveca broj slicica, bukvalno daje novi zivot starim karticama. Da li ce to AMD implementirati kroz drajver ili kako vec, sada vidim da moderi ubacuju u igrice, ali mi iskreno nista nije jasno, kako uaciti. Zna li neko nesto vise o ovome ?

Partybreaker
8.1.2024, 13:18
Poenta FSR3 frame generation-a je da parira Nvidijinom DLSS 3 frame generation-u (koji je zaključan samo za RTX 4xxx karte) time što će ga učiniti dostupnim za sve, pa i za Nvidia karte.

Caka je bila, međutim, što FSR3 FG nije bio dostupan baš za sve karte, već za novije - RX 5700X+ i RTX 2xxx+ - https://10pcg.com/amd-fsr3-supported-gpu-list/

Tu na scenu uleću modovi. Konkretno, izvesni LukeFZ je napravio plaćeni mod i otuda gomila GTX 1650 klipova na YouTube-u kako tera igre u 60+ frejmova.

Lično sam probao jedan njegov mod isprativši ovaj (https://www.youtube.com/watch?v=4rdka1f3yi4) video. U međuvremenu je LukeFZ zatražio da se skloni Google Drive link sa modovima, pa ćete morati da se snađete ili platite.

Elem, rezultati za The Last of Us: Part I su inicijalno bili fantastični - skoro pa mi se duplirao frejmerejt, sa ~40 na ~70 FPS.

Međutim, uleteo sam u dva problema na koje naleću i ostali:

1. Trepereći HUD. Na 4:55 (https://youtu.be/4rdka1f3yi4?si=eFlU28voxaZNndov&t=295) se vidi o čemu pričam. Treperi u donjem desnom uglu pri kretanju. Nije strašno, ali odvlači pažnju i nezgodno je kada nišan treperi dok pucate i pomerate kameru.

2. Crash tokom cutscene. To mi se desilo tri puta, te sam morao da ugasim mod, prođem bez moda kroz custcene i onda ga reaktiviram.

Verujem da će ove stvari da se poboljšavaju kako vreme prolazi, ali za sad je dobra ideja, ali ne i najudobnije i najstabilnije rešenje.

Johnny-24
8.1.2024, 13:36
Hvala na odgovoru, istrazivao sam nesto i video taj problem sa HUD-om. Pogledacu ovaj video kako ubaciti, pa cu probati na AC: Mirage sa Vegom 56 (ako uopste radi sa ovom karticom), mada i tu sam nalazio snimke gde HUD treperi, bas je iritantno bilo, ali FPS se bukvalno duplirao. Sve u svemu, javljam kako i sta.:D

polarnimeda
8.1.2024, 16:41
Nemoj samo da mislis da je ovo neka magija. Frame generation duplira frejmove, ali usput minimalno pogorsava input lag u odnosu na broj frejmova koji bi imao bez njega.

Idealno je da se koristi da od 60 frejmova dobijes 100+, ali ako kreces sa 30, onda je input lag osetan i pogotovo problem za sve naslove u kojima je potrebna brza reakcija. Takodje, kada je manji FPS u startu, onda je i vise artefakta koji nastaju generisanjem vestackih frejmova (jer je manje informacija o tome kako bi fejk frejm koji se umece izmedju originalnih trebalo da izgleda).

U svakom slucaju, posluzice. Verujem da ako ti se nesto bas igra, mozes da teras to da kazemo pristojno i ako ti je bazni FPS npr 45+ FPS a igrica nije neki shooter ili multiplayer. Ali bolje sa gamepadom, manje se oseti input lag nego sa misem.

Ovo inace rade i televizori odavno, cudi me da se nisu ranije setili da sklepaju u igrama. Ja sam koristio TV da dobijem frame generation u igrama odaaaavno, samo je ovde ipak malo bolji input lag, korisnije je definitivno.

@Partybreaker
Izlaze stalno nove i poboljsane verzije moda, mislim da je bas juce izasao poslednji za TLoU. Valja pratiti. Ubace mod u igru u koju pozele maltene za jedan dan, posle doteruju malo. Odlicna stvar.

Johnny-24
8.1.2024, 20:38
Sve u svemu, ja sam samo hteo da probam nesto, posto uglavnom igram igrice u 1440p (na TV-u koj je inace 4K) rezoluciji sa korigovanim detaljima i FSR na Quality, hocu da probam na 4K uz pomoc ovog moda, da vidim kako ce to da radi i sta ce se desiti. :D

Koreli A.
8.1.2024, 20:42
Ma i kad je 60+ oseti se , steta zaista.
Kad sam gledao klipove svako ko je pustio FG reako je da se oseti ali da nije strasno ,bas tim recima i kad sam sam probao kasnije tacno sam pomislio "bas tako" , bas je taj osecaj ali dovoljno da ipak nije to to. Pre bi igrao orginalnih 30FPS stabilnih nego 120fps sa FG.
Glatko deluje igra ali bas se oseti latencija vise zbog toga.
I jos sam prvi put probao u AW2 a kao to je jedna od boljih responsivnijih primena.

Da sednes prvi put za igru ne znam ali cim si osetio kako radi bez FG bas se primeti.
Ne govorim za ovaj FSR nego DLSS FG medjutim isti princip jos kao Nvidia ima opcije za latenciju ON i ULTRA ali nije samo responsivnost. Nakako cudan osecaj . Meni je kao da neko drugi imitira moje pokrete i pokrece igru .
Mislim da bi mnogo bolje bilo kad bi napravili neki slajder tipa hoces 5% ili 10% vestqackih frejmova pa da igrac koriguje , da pronadje zlatnu sredinu sebi.

A sam FSR daj Boze da bude sto bolji. Meni je vec DLSS na kvalitet standard opcija samo ne bih voleo da se tako racuna kao zahtevnost kao sto su u nekoliko igara vec podmuklo ucinili sa tim da je AW2 mozda i bio opravdan a ostalo cista manipulacija.

polarnimeda
8.1.2024, 21:04
Neki kazu da je cak manji lag sa FSR3, mozda vredi probati. Ja jesam u TLoU i super radi ako je baza 60fps, medjutim, ne koristim ga jer ta konkretna igra kod mene (i mnogih) ima microstutter ukoliko se ekran ne lock-uje na 60hz i ukljuci vsync. Eventualno da pojacam setting neki i ciljam 40 FPS, pa da mi FSR3 nadopuni do 60, ali mrzi me. Dobro je i ovako za igru iz treceg lica.

Anyway, da dodam da kada se FSR 3 lepo integrise u igru, ne generise dodatne frejmove za HUD elemente, pa na njima nema bagovanja (kao kod nekih modova).

U svakom slucaju, razotkriveno je da Nvidia nije morala da iskljuci kartice ispod 4000 serije iz ove price, ako je iko i sumnjao u to. Koriste oni dodatni hardver, ali definitivno su mogli da omoguce i ostalima sa RTX karticama. Smeca.

U svakom slucaju, kod FSR3 modova je top sto mogu da se koriste u paru sa DLSS upscalingom koji ostaje superioran. Meni je bio glavni razlog da idem na Nvidia karticu, quality je nekad bolji nego native, a performance cesto bolji nego AMD-ov quality. To je dosta free frejmova kad ti najvise trebaju.

Ipak, lepo je AMD u ovoj situaciji lupio samar Nvidiji.

Koreli A.
8.1.2024, 21:47
Kako ne sta Nvidia radi je sramota. Ono kompanija je kompanija ali su opet neke manipulacije gore od drugih i do te mere se zeza da vise nije ni racionalno a sto je istorija pokazala . Kompanije vode ljudi i desi se da od maksimizacije profita i efikasnosti koliko god bezobrazno bilo vise nije ni to u pitanju nego kompanije same sebe dovedu u nezgodnu situaciju a nekad i propadnu preko noci.

Nvidia je potrebna Amerima kao drzavi pa se zato i nose tako bezobrazno znaju da ce ih izvuci ako se uglibe .

Ja sam uzeo Nvidia ali to nema veze sa njihovom politikom. Ljudi neki navijaju za kompanije ko da su klubovi ,OK moze to da bude interesantno ali sad da kao pravdam Nvidia zato sto sam im dao novac, pa ne , nerviraju me jos vise:D jer znam kako me rade a ne mogu nista sem da odbijem da kupim.

Evo sad sa ovim SUPER izdanjem su lupili samar svima. Dakle izbacuju RTX 4070TI 12gb i ubaciju mnogo bolji RTX4070TI SUPER 16gb za iste pare.
Ko je kupio RTX4070TI a da se ne oseca prevarenim ? A tek male radnje koje imaju zalihe a sad ce im ubiti cene i poslovanje .
I dobro bolje karte za iste pare ,stare pojeftinuju sta je tu lose .

Pa stare jedva drze cenu i pala bi posle praznicnih kupovina kad stignu nove isporuke sve jedno jer i AMD pritiska (izbacili RX 7600 16gb) kartice su sve starije i blizi se vreme kad ce se poceti pricati o novoj seriji 5000 .

Ovaku su zapravo spasili cene tako sto su "otklucali" cipove ( nista ih ne kosta na to mislim)
A oni koji kupe SUPER za 10-15% bolje performanse cim ubace kartu u komp pocece da slusaju glasine od 5000 seriji gde ce naravno neki tamo RTX5060 da stigne RTX4070TI SUPER po performansama za manje pare i sta su uradili ? Opet dali isti novac za isto jer druga je stvar da se 4070TI sa 16gb pojavio na pocetku ovako musterija vuce deblji kraj obrni-okreni .

Zar nije bolje da su ostale iste karte i da samo padnu cene 20% ?
Jer i onako dobijamo za oko godinu i manje bolje karte a dotle i ove su trenutno za svoju namenu vise nego dovoljne snage. SUPER serija se super ali kasni .

water wizard
9.1.2024, 0:50
cene će da padnu polovnim, to je standardno da se ne spuštaju cene hardweru kad izađe novo, a prodavci će da stave veću cenu i tako će da pokriju razliku u performansama
A i čekanje je staro pravilo što više čekaš više dobijaš za svoj novac, ali ne igraš.. ili igraš i dobiješ što se trenutno nudi..

MARE GSX R
11.1.2024, 1:17
Skinuo i ja ovaj fsr 3.0 mod malopre, pa kad budem isao u selo isprobacu tamo bas imam komp za test sa c2q i rx 580 8gb, pa javim rezultate, a mozda probam i na 1070 pa kada budem probao i ako to bude radilo javicu utiske sta i kako...

Johnny-24
11.1.2024, 1:32
Ja sam probao u AC Mirage, i na 1080p uz mahom high je guralo oko 120/130 FPS-a, ali HUD mnogo treperi i bukvalno ne moze da se igra..

MARE GSX R
11.1.2024, 4:00
Sada je verz 0.8.0 mozda je malo popravljeno mada cemo sigurno cekati jos neko vreme dok se modovi ne ispeglaju ili devovi ne pocnu da implementiraju u svoje igre...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

yhaker
12.1.2024, 21:05
Gde nalazite te modove?Hvala.

polarnimeda
12.1.2024, 21:38
Vidi po redditu, mozes i po youtube kanalima da nadjes, gde rade poredjenja sa i bez fsr.

Johnny-24
12.1.2024, 22:34
Ima na discordu, ja sam u nekom kanalu EDWARD Gaming, tu mislim da ima da se skine, nego sam odustao dok malo ne srede, nervira me ono silno trepkanje HUD-a.

MARE GSX R
12.1.2024, 23:10
Danas sam u selu probao na workshop simulatoru nema hud tako da nisam video nikakve anomalije i nisam iskreno video veci broj fps ali je bilo dosta stabilnije bez oscilacija u fps-u napravio sam snimak kratki ako me ne bude mrzelo postavicu i link ovde...

Johnny-24
13.1.2024, 2:17
Bolje probaj u nekoj drugoj igrici, ako imas, nesto tipa AC Mirage, Spiderman i ostalo, ono sto mozes naci na YT, jos uvek treba dorada za pojedine igrice, pa samim tim verovatno i za taj Workshop Simulator.
Sve u svemu, meni je AC Mirage davao odlican broj slicica, ali je HUD treperio i bilo je jako lose za igrati.

MARE GSX R
13.1.2024, 2:33
To sam imao samo u selu tu jedinu igru koja podrzava fsr 1.0 igra je iz 2022 valjda a jednostavna je instalacija kopiras sdk ili kako se zove folder u x64 folder i pokrenes odatle i pre kretanja igre izadje ona console comand prozor i to je to... Poenta testa i jeste bila da probam na neupotrebljivoj masini c2q i 8 gb rama i rx 580 8gb da li moze biti upotrebljivo mislim tek cu kad budem imao vise vremena se zezati na oba racunara sta i kako...

SAJEVAC
17.1.2024, 22:02
Ja sam ovu opciju isprobao u Avataru i zaista donosi izetni skok u fps.Sa konfom iz profila,sve na ultra,zakucanih 75fps sto je i vise nego dovoljno za ugodan gaming.Vizuelnih gubitaka gotovo da ni nema,a fps je osetno bolji.

Johnny-24
18.1.2024, 9:35
Da li treperi HUD, ako ga Avatar ima, dosta igrica ima taj problem, jos uvek nije resen, nazalost.

polarnimeda
18.1.2024, 11:00
Avatar ima originalno implementiran FSR3, nije rec o modu, tako da nema problema ni sa HUD-om.

SAJEVAC
18.1.2024, 14:48
Radi perfektno...Takodje Avatar je igra koja ima ugradjeni ray tracing u sebi i pali ga hardverski kod svih grafickih kartica koje isti podrzavaju,dok kod onih koje ne podrzavaju,pali softverski..Naravno to drugo resenje nije bas sjajno.Prva igra u kojoj je Frame Generation odradjen perfektno.

MARE GSX R
18.1.2024, 18:49
Da ali to uopste nema veze sa samim modom i sa onim o cemu se ovde pise... Poenta je da se fsr 3.0 koristi svuda i na grafikama koje ga ne podrzavaju nativno i na igrama koje ga ne podrzavaju... Naravno da ce raditi dobro na igri u kojoj su ga devovi implementirali i na hardvere-u koji je za to namanjen...

polarnimeda
18.1.2024, 20:13
Da ali to uopste nema veze sa samim modom i sa onim o cemu se ovde pise... Poenta je da se fsr 3.0 koristi svuda i na grafikama koje ga ne podrzavaju nativno i na igrama koje ga ne podrzavaju... Naravno da ce raditi dobro na igri u kojoj su ga devovi implementirali i na hardvere-u koji je za to namanjen...

Pa, do sada su ga implementirali u 3 igre, sa prve dve je bio fijasko, tek u Avataru je odradjeno kako treba...
Ali da, trebalo bi da nadalje vise ne bude problema.

A kad je rec o modovima, dobrom delu igara na kojima se primenjuje, HUD nije ni toliko vazan. U The Last of Us je meni iskljucen iako ne koristim frame generation, nije potreban ni u Ratchet and Clank, moze bez njega u vecem delu i u Hogwarts legacy, Alan Wake 2... Jedino je neophodno u igrama tipa Cyberpunk, gde non stop treba da stoji otvorena mapa i slicno...

Cini se da problem nastaje pre svega kad je transparentan, bas me zanima da li ce biti moguce za modove da izbegnu te probleme. Bilo bi top za Nvidia kartice ako uspeju, super je da moze da se koristi DLSS za uspcale, a FSR3 za FG.

Vlad Cepesh
19.1.2024, 8:13
Postoje modovi koji bi u teroriji mogli da nateraju DLSS i FSR3 da rade zajedno, ali nemoguce je napraviti to da izgleda kako treba. Prost razlog je sto bi to implementirali na nivou drajvera, a ne na nivou engine-a, jer nemaju kod istog. Onda bi bilo dosta bagova u prikazu, tipa shimering, flickering, ghosting, bluring, itd.

polarnimeda
19.1.2024, 10:10
Vecina modova (fajlovi koji se kopiraju u folder igre, ne mislim na driver level) vec radi u kombinaciji DLSS + FSR3, samo je HUD (jos uvek) nepremostiv problem.

Johnny-24
19.1.2024, 22:43
HUD je bas problem, cudi me da jos uvek ne mogu da ga srede, bio sam ubedjen da ce ga popraviti jako brzo.

polarnimeda
21.1.2024, 2:07
izgleda da u nekim naslovima ili nekim implementacijama moda nema tog problema sa HUD-om. mozda ga na kraju i kompletno rese.
shadow of the tomb raider je primer gde sve radi kako treba.

MARE GSX R
23.1.2024, 1:17
Bitno je da stalno rade na update-u moda vec nekoliko novijih verz je izaslo u medjuvremenu...

Johnny-24
23.1.2024, 1:52
Nisam nesto puno pratio u zadnjih par dana, pogledacu ujutru na poslu dok ne bude bilo guzve, bas da vidim dokle su stigli. :)

MARE GSX R
23.1.2024, 14:50
Sad je na verz 0.10.1h1 i malo su promenili nacin instalacije neke fajlove su izbacili a i ima namenski folderi za rdr2 i cp2077...

ukimafija
2.7.2024, 18:33
AMD FSR 3.1 je izašao, ne trebaju modovi više, može da se kombinuje sa raznim upscale technologijama I dlss, I fsr I intel xess 1.3 su podrzane, može da se koristi sa ili bez frame generacije, radi na starijim grafikama od pre par generacija...
Već izašao kao update u Ghost of tsushima, Horizon forbidden west, I drugima...ako koristite steam, epic I druge zvanične launchere

https://www.techpowerup.com/review/amd-fidelity-fx-fsr-3-1/

Exia
14.9.2024, 20:16
AMD plans for FSR4 to be fully AI-based — designed to improve quality and maximize power efficiency
(https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/amd-plans-for-fsr4-to-be-fully-ai-based-designed-to-improve-quality-and-maximize-power-efficiency)