PDA

Prikaži potpunu verziju : Mehaničke tastature i switchevi

Aibo
18.3.2023, 17:09
Razmišljam ovih dana da isprobam neku mehaničku tastaturu, pa me zanima kakva su vaša iskustva, omiljena vrsta switcheva, nešto što vam možda baš nije prijalo? Takođe, jel probao neko Keychron tastature?

.

Da se odmah upišem sa pravcem razmišljanja. Meni su zanimljivi Hot-swapable modeli. Npr. Keychron K4 Pro (https://www.keychron.com/products/keychron-k4-pro-qmk-via-wireless-mechanical-keyboard) baš zanimljiva ali nije jeftina i vidim da kod nas na KP ima samo model bez pro. On kreće 92-93€ ali sa ABS kapicama koje malo više klikću i nisu ovako lepo zaobljene i mat. :) Onda REDRAGON K688 izgleda super i hvale je, ali mi je boja tastera malo bzvz... A za tu sličnu cenu na Aliju kinezi imaju neke napucane sa PBT kapicama (kao skuplje Keychron), hot-swapable, za prilično pristojne novce, koje po meni izgledaju vrh i na YT im je zvuk odličan: Aigo A100 (https://s.click.aliexpress.com/e/_DmXTG77).

DeCoy
18.3.2023, 19:06
Za kucanje, Cherry MX Brown ili odgovarajuća alternativa tipa Gateron Brown, Kalih Brown/Polia...

Aleksandar Djurovic
18.3.2023, 19:07
Ja imam Logitech G512 brown switches.
Tastatura je dobra ali sam shvatio da mi mehanicki switchevi ne znace tako puno. Pre ove sam koristio 10 godina skuplju membransku Logitech koja je isto bila dobra plus je bila laka za odrzavanje. Mogao sam jos da je koristim.

Sto se tice kapica uzmi “double shot” jer glavna slova nisu farbana nego su druga boja plastike. Ne mogu da izblede.

pacsle
19.3.2023, 12:04
Kad sa obične tastature pređeš na mehaničku svaka ti je dobra.
Koristim ASUS TUF Gaming K3,dobra tastatura,ima jedan ali 2.0 usb,n-key rollover.
Sve u svemu zavisi za šta ti treba,a opet,obrtni, okreni sve ti je to isto gofno.

Aibo
19.3.2023, 12:36
Trenutno imam neku slim sa scissor tasterima koji imaju priličnu čvrstinu na samom početku stiska, a još su nekako klizavi tasteri pa kad duže kucam zamorno je za prste, posebno za maliće koji se pokoče. Ideja je zato bila da nađem nešto malo mekše i taktilnije. Izbegao bih blue switches, vidim na YT da su baš bučni. RGB osvetljenje mi inače ne igra ulogu.

@DeCoy @Aleksandar

Meni se idejno najviše sviđaju ti brown switchevi iz svega što sam pročitao i video o njima. Samo se nadam da im taj bump nije tvrd kao na ovoj sada tastaturi. Takođe bih voleo da probam i neke meke linearne da vidim kakav je to osećaj.

Pošto nemam pojma šta tačno želim i tek treba da razvijem osećaj, rešio sam da nema smisla da jurim odmah neko endgame rešenje. Naručio sam onu kinesku koju sam sinoć našao još jeftinije (https://s.click.aliexpress.com/e/_DFfzbVj). Kapice jesu te double injection od PBT. Ovi zapadni brendovi samo takve kapice cene skuplje od cele ove tastature. Video sam na YT da ima baš prijatan pun klik zvuk. Dolazi sa nekim linearnim Jerzzi žutim svičevima ali su hot swapable (ima i varijanta sa Blue ali to mi je bezveze). Uz nju sam uzeo i tester sa 9 otamu switcheva (https://s.click.aliexpress.com/e/_DdSGk1n) pa da se igram malo. Kad shvatim šta mi najviše leži onda naručim sve te sa Alija za 15ak dolara i to je to.

Javljam utisak kad stigne.

buraz
19.3.2023, 15:51
Razmišljam ovih dana da isprobam neku mehaničku tastaturu, pa me zanima kakva su vaša iskustva, omiljena vrsta switcheva, nešto što vam možda baš nije prijalo? Takođe, jel probao neko Keychron tastature?

.

Da se odmah upišem sa pravcem razmišljanja. Meni su zanimljivi Hot-swapable modeli. Npr. Keychron K4 Pro (https://www.keychron.com/products/keychron-k4-pro-qmk-via-wireless-mechanical-keyboard) baš zanimljiva ali nije jeftina i vidim da kod nas na KP ima samo model bez pro. On kreće 92-93€ ali sa ABS kapicama koje malo više klikću i nisu ovako lepo zaobljene i mat. :) Onda REDRAGON K688 izgleda super i hvale je, ali mi je boja tastera malo bzvz... A za tu sličnu cenu na Aliju kinezi imaju neke napucane sa PBT kapicama (kao skuplje Keychron), hot-swapable, za prilično pristojne novce, koje po meni izgledaju vrh i na YT im je zvuk odličan: Aigo A100 (https://s.click.aliexpress.com/e/_DmXTG77).

Imao sam i membransku, i skupu HyperX sa CherryMX Red (kojoj su ispadale kapice pa mi je HX poslao ceo rezervni set besplatno, mislim da su to popravili sa novim modelima), i sada vec skoro 4 god koristim Bloody iz profila koja je kostala 50e… i nikad se ne bih vratio na crvene, a pogotovo membranske tastature.

Moja preporuke je dakle neka sa blue opticko-mehanickim switchevima. Ja sam se plasio da ce jiggle peek biti nemoguc sa blue prekidacima, a zapravo je jos laksi jer je taktilni feedback bitan. Treba i malo jace pritisnuti pa mozes da odmaras ruke na tasterima a da ih ne stiskas slucajno (kao sa HX). A i samo kucanje na istoj je neuporedivo bolje iskustvo od red tastera.

Jedina mana i deal breaker za mnoge je glasnoca tastera. Ako ti je komp u sobi ili prostoriji gde neko spava, sanjace da joj nabijaju tupi ekser u glavu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Aibo
19.3.2023, 18:27
Dnevna je soba, ne mora niko tu da spava... Ali svejedno ne volim ni ja prebučno kliktanje. Jedino da mi je osećaj sa njima toliko superioran pa da se zaljubim i u tastere i u kliktanje.

U poslednje vreme inače mnogo volim DIY projekte kojima mogu da se zanimam pa mi ne bi smetalo ni da nešto modujem, podmazujem, custom-izujem... To me čak relaksira. 😄

buraz
19.3.2023, 18:56
Dnevna je soba, ne mora niko tu da spava... Ali svejedno ne volim ni ja prebučno kliktanje. Jedino da mi je osećaj sa njima toliko superioran pa da se zaljubim i u tastere i u kliktanje.

U poslednje vreme inače mnogo volim DIY projekte kojima mogu da se zanimam pa mi ne bi smetalo ni da nešto modujem, podmazujem, custom-izujem... To me čak relaksira. 😄

Ja sam se zaljubio onda 😃 Mrzim da sedam za laptop zbog B810R (imas na YTu video gde lik testira bas ovu tastaturu sa red i blue prekidacima, posto ima 2 verzije, pa proceni).

Kontam da sad vec sigurno ima i boljih za te pare, ali opet svako je individualan. Mada pogledao sam i izgleda da se Bloody vise ne uvozi kod nas, bar ne mehanicke varijante. Uglavnom od tih “budget” brendova dominiraju Reddragon, Rampage i slicni. Steta jer se jos secam dana kada je recimo X7 Spider Cover za 2000 din. sio neke mnogo skuplje miseve, pa V7 Bloody i slicni…

DeCoy
19.3.2023, 19:35
i skupu HyperX sa CherryMX Red (kojoj su ispadale kapice pa mi je HX poslao ceo rezervni set besplatno, mislim da su to popravili sa novim modelima)

Nisu, očajne su kapice i dalje :(

A Bloody miševi su se srozali strašno pre par godina, nisam mogao da verujem kad sam uporedio miša starog 5-6 godina i friško kupljenog.

Aibo
19.3.2023, 19:41
Meni su se sada svidele neke Redragon baš na kojima je sve hot-swap. Međutim kada sam gledao na YT imale su prilično tandrkav plastični prizvuk uprkos red switchevima koji ne bi trebalo da su bučni (verovatno zbog konstrukcije podloge, možda i kapica) pa sam ipak rešio da probam ovu koja na takvim snimcima deluje super.

Inače, prošao malopre kroz tržni centar i svratio u neki shop da vidim šta imaju od tastatura. Naravno sve su u zapakovane, bukvalno nijedna nije izložena da se proba i opipa. 🙄

Aibo
19.3.2023, 19:50
Nisu, očajne su kapice i dalje :(

A Bloody miševi su se srozali strašno pre par godina, nisam mogao da verujem kad sam uporedio miša starog 5-6 godina i friško kupljenog.Ako imaš takav slučaj možeš probati da na mesto kontakta switcha i kapice staviš kapljicu bezbojnog laka za nokte. Zalepi taman toliko da stvari ne spadaju a popusti dovoljno lako kad ti nešto želiš da skineš i oljušti se.

Ja ga koristim na šrafovima na zvučniku npr. Sprečava spontano odvrtanje od vibracija ali otpusti kada ti želiš da ih odviješ. Ima i lepak onaj plavi baš za te potrebe... Ali bi možda bio prejak za kapice... A i lak za nokte je lakše naći svuda. 😄

DiNDiNBrE
19.3.2023, 19:55
Користим Logitech G610 са Чери Браон свичевима неких годину ипо дана, за куцкање је савршена, није ни бучна нешто претерано сем ако не волиш да набадаш тастере док куцаш. Пре ње сам користио Редрагон тастатуру са плавим свичевима и осећај док куцам или се играм је много бољи на Лоџитеку, обожавам браон свичеве, савршени су.

Mocko
19.3.2023, 20:30
Ja sam davno uhvatio na rasprodaji Azio tastaturu sa Kalih brown tasterima. Tek kad sam posle dužeg vremena probao Dell membransku koja dolazi uz njihove desktope skontao sam prednost mehaničkih. Vidim da neki stavljaju i O ringove da utisaju taj bump kad udari plastika o metal. Iznenadio sam se koliko je tastatura tiša kad se stavi na podlogu za miša. Smanji se rezonovanje od stola onda tek zvuk tastera dolazi do izražaja, a dosta zavisi od stila kucanja ja npr bas dosta lupam po tastaturi :paranoia:

DeCoy
19.3.2023, 21:43
Ako imaš takav slučaj možeš probati da na mesto kontakta switcha i kapice staviš kapljicu bezbojnog laka za nokte. Zalepi taman toliko da stvari ne spadaju a popusti dovoljno lako kad ti nešto želiš da skineš i oljušti se.

Ja ga koristim na šrafovima na zvučniku npr. Sprečava spontano odvrtanje od vibracija ali otpusti kada ti želiš da ih odviješ. Ima i lepak onaj plavi baš za te potrebe... Ali bi možda bio prejak za kapice... A i lak za nokte je lakše naći svuda. ��

Kod mene nije bio slučaj da su spadale nego da su pucale, onaj plastični žljeb u koji ulazi krstić od switcha. Slali su mi zamenske, ne ceo set nego tih par koji su mi pukli (Ctrl, tasteri T i I), na kraju sam sa Alija uzeo ceo PBS set i sa njima nema problema.

Aibo
19.3.2023, 22:33
Ja sam davno uhvatio na rasprodaji Azio tastaturu sa Kalih brown tasterima. Tek kad sam posle dužeg vremena probao Dell membransku koja dolazi uz njihove desktope skontao sam prednost mehaničkih. Vidim da neki stavljaju i O ringove da utisaju taj bump kad udari plastika o metal. Iznenadio sam se koliko je tastatura tiša kad se stavi na podlogu za miša. Smanji se rezonovanje od stola onda tek zvuk tastera dolazi do izražaja, a dosta zavisi od stila kucanja ja npr bas dosta lupam po tastaturi :paranoia:To sa podlogom skroz ima smisla... Ja ovih dana gledao razne custom tastature, modove i sl. Nisam mogao da verujem koliko neke od njih imaju gumkastih i penastih damping slojeva unutar kućišta, ispod i oko PCB-a. Ali one koje imaju sve to i još kad podmažu tastere prave neki vrlo lep i pun TOCK zvuk. Ne da nije iritantan nego je zadovoljstvo slušati. 😊

Nego tek se sad setih da će mi sigurno trebati i palm rest za ovako debelu tastaturu. Odoh u potragu...

RedMantella
20.3.2023, 8:17
Ja bih preporucio nesto od keychrona jer sam se namenjao od kineza do kvalitetnijih modela i brendova. Na kraju se najvise isplati uzeti nesto provereno. Keychron daje najbolji kvalitet i iskustvo out of box. Zaobici “gejmerske” modele i brendove.
Na sam zvuk pored prekidaca igra veliku ulogu samo kuciste, da li je suplje ili napunjeno nekim silikonom ili sundjerom, od materijala, debljine kapica, stabilizatora…

Skoro sam uzeo V2 model sa keychron pro brown box switchevima koji su blago taktilni. Kostala me 137 € preko KP. Stavio sam switch dampening foam i odradio tape foam na PCB-u. Stabilizatori su odlicni kao i sve ostalo. OSA kapice su odlicne, nisu predebele ali nisu ni tanke. Materijal je PBT double shot.
Zbog dodatne razonode sam preko candykeys porucio Durock Stabilisers V2, Gateron Oil King i Durock POM T1 Sunflower koji su nesto najtaktilnije sto sam uspeo da nadjem. Planiram da ih podmazem kad stignu i odradim holee mod stabilizatora i mislim da ce ovo biti tastatura na duge staze.

Pre ove V2 sam koristio Leopold sa topre purple silent switchevima koja nudi totalno poseban osecaj pri kucanju ali mogu reci da mi sada bas lepo prija promena i kucanje na keychronu koji je skoro duplo jeftiniji.

Blue switchevi su preglasni jer pored taktilnosti imaju i totalno nepotrebno kliktanje. Neki lagani linearni sa druge strane i nemaju nekog velikog smisla na mehanickoj tastaturi, posebno ko je koristi samo za kucanje.
Switch testeri su ok ali neces dobiti odgovarajuci zvuk jer prekidaci nisu u kucistu tastature.

M.C.
20.3.2023, 10:51
Koristim mehaničku iz profila već 10 godina, klasični brown switchevi koji su verovatno i najbolji za "početnike". :)

Pre par meseci sam naručio HyperX Alloy Origins Core sa KP za 90€, da malo promenim model, bilo je i vreme. Ima fenomenalno aluminijumsko kućište tako da može služiti i kao dobra osnova ako mi padne na pamet da nekad promenim vrstu switcheva.

Nakon što je uzeh, kolega mi šalje screenshot iz GameS-a gde su ona i manja varijanta Alloy Origins 60% trenutno na velikoj 40-45% akciji za crni petak. Ja idiot ne pogledah ranije za to i tastatura mi ispade 30€ više, ali sam zato rešio da iskoristim akciju i makar kupim manji model za 7500din, sniženje sa 13500. Na moje iznenađenje ona dolazi sa PBT kapicama što me je pozitivno iznenadilo, nisam ni obratio pažnju na to kad sam razmatrao kupovinu.

Ostaje mi samo da naučim neki PBT set za veći model pošto mi je dosta više ABS plastike, pogotovo u letnjem periodu.

RedMantella
20.3.2023, 11:22
Stabilizatori na tim HyperX tastaturama su dosta losi, verovatno moze da se podmaze i utegne malo da ne tandrce.
Takodje floating dizajn kucista mi nije nikad bio omiljen jer po mom ukusu tastatura ruznije izgleda, dosta je plitak zvuk pri kucanju i ne moze nikako da se dobije "thock" :)

Ja iskreno bezim od aluminijumskih tastatura jer mi se povremeno javi staticki elektricitet kad nesto radim pa sednem da kucam i prvi put dodirnem tastaturu :)

Aibo
20.3.2023, 12:57
Uh to za statički elekteicitet...i ja bih trebao da izbegavam alu onda. Zimi umem da varničim na sve živo. Hajde direktno na metal, ali pokretne stepenice kroz onu gumu na rukohvatu, ljude kroz tanje odelo...znači izolaciju probijam. 😅

Inače, hvala svima na komentarima. Super iskustva.

RedMantella
20.3.2023, 13:00
Eto, drago mi je ako sam malo pomogao :D

Akumu
20.3.2023, 19:05
Imam Bloody B810R, sa plavim optičko-mehaničkim tasterima. Demonski je brza i mnogo više mi se sviđa ovaj tip tastera, nego klasični mehanički. Probao sam Keychron kod drugara i delovala mi je sporo u poređenju sa ovom.

Jedva čekam da probam neku još kvalitetniju sa plavim o-m tasterima, iako ni na ove nemam nikakvu zamerku.

DeCoy
20.3.2023, 20:43
Aj kad se povela priča o mehaničkim tastaturama da pitam da li možda neko zna servis u Beogradu gde bi mogli da zamene nekoliko switcheva na ploči koji su otkazali? Može i na lične poruke.

Aibo
20.3.2023, 23:31
Pošto sam par dana gledao tastature... YT me sada uvukao u black hole. Slušam takozvane creamy sounding bildove i meni ovaj zvuk terapeutski efekat ima. :)

J71u9GQEFq4?feature=share

qvsNyOhYMkQ

Aibo
5.4.2023, 10:58
Stigla ova mehanička sa Alija i prošla bez carine - što je neverovano jer je veliki paket težak preko 1kg. Zato su mi neke male sve pootvarali i porezili. :D

Anyway, kinezi mi greškom poslali model pune veličine sa 108 umesto kompaktnije sa 100. Ne odgovara mi baš ovoliko široka tastatura... ali ono, vraćanje se ne isplati pa šta je tu je. Sama izrada je stvarno vrhunska. Nema aluminijuma nigde koliko vidim ali je plastika vrlo kvalitetna i čvrsta, cela tastatura vrlo teška i deluje puno a ne šuplje. Nožice sa donje strane gumirane, može da leži ravno ili se podigne u dva nivoa (i ti držači su gumirani). Može da se kači putem izmenjivog USB-C kabla ili wirless. Za sada sam koristio samo sa kablom. Uz nju stižu i 4 zamenske kapice za ove narandžaste... pa mogu svi biti sivi po izboru. Tu su i dva rezervna switcha i alatka za vađenje kapica i switcheva.

https://live.staticflickr.com/65535/52794140702_924e4079df_c.jpg (https://flic.kr/p/2oreLHd)

https://live.staticflickr.com/65535/52795095605_6929170c70_c.jpg (https://flic.kr/p/2orjEz4)

Tasteri su neki Jerrzi yellow linearni i dolaze prelubed... rekao bih da nije samo lažni marketing jer imaju stvarno gladak i ravnomeran hod. Probao sam tu i tamo kod poznanika Cherry Red i čini mi se da je ovo njihov pandan što se tiče hoda i otpora... samo podmazan pa još malo glatkije radi. Kapice su double injection, tj. livene od dve boje pa se oznake ne mogu izlizati, a materiajl je PBT plastika. Zvuk kuckanja je stvarno odličan i u nivou sa ovim što na YT vidim kod Keychron tastatura recimo. Meni se lično ovi switchevi sviđaju za sada, otpor je osrednji i osećaj kucanja na njima prilično dobar... e sad, pošto nemaju onaj taktilni deo koji treba da se prevaziđe, definitivno imam više slučajnih klikova nego ranije. Videću da li će malo privikavanja to da reši, ako ne onda ću verovatno nabaviti brown varijantu ili neku njihovu varijaciju. Čekam da mi stigne onaj tester sa 9 switcheva da i to isprobam. Takođe je prilično debela/visoka pa sam morao da dodam neke knjižice ispred nje dok ne dokupim oslonac za šake.

Tako da je finalni utisak jako dobar. Ono što će nekima da zasmeta verovatno je da nema ni RGB ni nikakvo drugo osvetljenje. Sem toga, kvalitet izrade, switcheva i kapica je vrhunski bukvalno. Verovatno bi mogao da ubiješ čoveka sa njom i da joj ništa ne fali. :kreza:

RedMantella
5.4.2023, 11:17
fino izgleda.
mozes nekada da kupis siroku podlogu za mis i tastaturu jer poprilicno utice na zvuk prilikom kucanja.
ili neku malu podlogu samo za tastaturu.
za probu mozes sada da stavis neki mali peskir ili krpu presavijenu vise puta...

Aibo
5.4.2023, 11:29
Probaću. A već sam naručio EVA umetak za ispod PCB-a (koji će sad biti za pogrešnu veličinu...) i uzeću one samolepljive bitul-alu table... da vidim da li ima mesta u samoj tastaturi za dodatno dampiranje. Jbg. pogledao sam mnogo custom keyboard videa a lako se ložim. :kreza:

EDIT: Probao foru sa peškirom, stvarno smanjuje zvuk ovog dubljeg ehoa i stvara više onaj zvuk koji zovu creamy. Sviđa mi se fora. Verovatno ću uzeti veliku podlogu da bude za tastaturu i miša istovremeno.

pacsle
5.4.2023, 11:36
Ovako na prvu izgleda baš jeftino,kao da je kupljena na kirbaju,ako znaš šta je to...

Aibo
5.4.2023, 12:13
Ne znam šta je kirbaj. Izrada nema jeftin vajb uživo, vizuelno je već stvar ukusa naravno. Kontam da kome se sviđa taj ceo retro fazon kao što fura Keychron (https://techjioblog.com/wp-content/uploads/2020/08/Keychron-K8_cover.jpg) i ostali custom brandovi, svideće mu se i ovo kao jeftina a sasvim dovoljno dobra ulaznica u taj svet.

Želeo sam baš da probam nešto ovako i da li mi se uopšte sviđa pre nego što iskeširam bilo kakve ozbiljnije pare na nekakav brend (što često i ne znači ništa). A sviđa mi se, super je osećaj kucanja na ovim dubljim glatkim tasterima. Mislim, realno je cela ova priča totalno izmotavanje, ali šta nije. Bitno da je zabavno. :)

Remedy
5.4.2023, 16:57
Probao foru sa peškirom, stvarno smanjuje zvuk ovog dubljeg ehoa i stvara više onaj zvuk koji zovu creamy. Sviđa mi se fora. Verovatno ću uzeti veliku podlogu da bude za tastaturu i miša istovremeno.
Pre par nedelja sam uzeo AULA Podloga za miš Gaming MP-XL 900x400, bila je oko 1000 dindzi. Sa donje strane je slicna kao ta X7 sto je na stolu (i ja njih koristim), samo je jaci taj gumenkasti :D sloj odozdo, i deblja je bar 50%. Iznenadilo me, zbog cene (i povrsine) ocekivao sam neku krpu, za te pare nije losa.

pacsle
5.4.2023, 18:35
Ne znam šta je kirbaj.
seoska slava. pa onda imaš one tezge sa igračkama.

Želeo sam baš da probam nešto ovako i da li mi se uopšte sviđa pre nego što iskeširam bilo kakve ozbiljnije pare na nekakav brend po meni je ovo lošiji scenario,a i sam sam tako prolazio. Uzeo si ovu tastaturu i svidela ti se,platio određen iznos i sad kad budeš hteo nešto bolje iskeširaćeš još 100€,a mogao si da prođeš samo sa stotkom. Mislim, realno je cela ova priča totalno izmotavanje, ali šta nije. Bitno da je zabavno. :)

Upravo to sam ti rekao na prethodnoj stranici.

DeCoy
5.4.2023, 18:47
seoska slava. pa onda imaš one tezge sa igračkama.

Hoćeš reći vašar.

Aibo
5.4.2023, 19:30
Eto da naučim i novu reč. 😊 A po pitanju tastatura se prosto ne slažemo, ja zapravo ne vidim ništa do 100€ što je upgrade, samo sidegrade sa drugim kvalitetima i manama.

pacsle
5.4.2023, 20:00
Pa ako si zadovoljan tom tastaturom onda ti je sidegrade,čim prestaneš da budeš biće upgrade.
Hoćeš reći vašar.

ne,vašar je nešto drugo.

DiNDiNBrE
5.4.2023, 20:32
seoska slava. Pa onda imaš one tezge sa igračkama.

Код нас у Левчу то зову сабор

pacsle
5.4.2023, 21:54
ako je to onaj folklor i to,to onda nije to.

Remedy
5.4.2023, 22:30
To vam je seoska slava, tj slava koju slavi celo selo, u Vojvodini se zove kirbaj (potice iz nemackog). Postoje takvi obicaji i u drugim krajevima, vidjao sam po manjim selima na jugu Srbije (tamo to bukvalno zovu seoska slava). Obicno je organizacija vezana za neki prostor oko crkve, i onda tu bude i kojekakvih tezgi sa "prodavcima" (koje podsecaju na one sa vasara).

pacsle
6.4.2023, 12:21
E to je to.

Aibo
11.4.2023, 17:28
Evo par utisaka nakon malo dužeg korišćenja:

- Ovi srednje meki linearni switchevi mi lično baš prijaju, pogotovo za maliće kada se stiska puno Shifta. Na staroj slim tastaturi bi me brzo zaboleli, sada ništa. U početku češće imao slučajne pritiske ali evo nakon kratkog privikavanja mi se to više ne dešava uopšte.

- Ovaj blago udubljen oblik kapica mi je prvo bio malo čudan ali sada imam utisak da lakše držim tastere stisnute, tj. manje mi kliza prst. Možda je to malo i do ove kvalitetnije plastike... Uglavnom kad se vratim na slim tastaturu sa malo izlizanim plastičnim tasterima, to je kao na klizalištu.

- Brzinu kucanja kada testiram ispada manje više ista kao i ranije, preciznost takođe, pa ne mogu da kažem da mi je podigla produktivnost ali je osećaj definitivno bolji i prijatniji, prsti mi se definitivno manje zamaraju. A i zvuk je super. Trebalo je ranije da se oprobam sa mehanikom. :)

Jedna mana koju nisam očekivao je da mi puna širina tastature baš ne leži. Miš mi je više desno pa se pružam više da ga dohvatim, a deo tastature koji koristim najčešće vuče više ulevo. Osećam se vrlo razvučeno i meni lično ergonomija užih tastatura baš jasno više odgovara. To mi u principu daje izgovor da probam još neki model, samo ovog puta kompaktniji bez numpada. Strelice, Home, End... mora da ima, znači 75% layout mi je zapao za oko. Sad još samo ostaje pitanje da li ću se ponašati normalno i naručiti npr. opet ovu koja mi se sviđa samo manju... ili poludeti sa nekom full custom varijantom, foam, gasket... A znajući sebe verovatnija je druga opcija. :kreza:

RedMantella
13.4.2023, 4:38
Ako ne koristiš često F tastere, mozes da ides i na 65% layout. Nekako je još lepši i kompaktniji format.

Aibo
13.4.2023, 17:49
Slažem se da su baš lepe te male i ne koristim često F-ove, ali sam nešto navikao da su tu kad zatreba a dubina mi funkcionalno ne smeta. Plus ostane onih par tastera viška u tom redu da im se dodeli nešto korisno. Inače, počeo sam da nabavljam sve posebno pa da sam slažem. Zanimljivo je za igranje (npr. već sam modovao malo stabilizatore na ovoj sada i baš uživao u tome). Uglavnom, krenuo sam sa:

1. Akko 5075s kit (https://en.akkogear.com/product/5075s-kit/) crni naručen. Ložio se i na neke aluminijumske koji premoćno izgledaju ali onda shvatio da mi se ne sviđa njihov tanji zvuk, a cena je :a_whistli

2. Gateron Milky Pro Yellow svičevi naručeni. Prelubed su, to je jedino što ne želim i dalje da radim sam.

3. Kapice još biram, verovatno neke GMK klonove da finalni build ispadne nešto slično ovako: Coffee (https://i.etsystatic.com/24507784/r/il/d5ee8d/3864829470/il_1140xN.3864829470_4j90.jpg) ili Galaxy (https://ae01.alicdn.com/kf/U4bd06eba4a6f4679a2b9dfed674f8075f.jpg).

. . .

Uhvatio me neki apgrejditis a realno mi uopšte ne treba nova mašina pa tastaturu koristim kao nicotine patch. :kreza:

Aibo
31.5.2023, 10:46
Evo javljam se poslednji put povodom ove teme. Sve iz prethodnog posta je stiglo pa da odradim follow-up sa par slilka i utisaka. Izgled je stvar ukusa ali pošto sam ja birao meni se sviđa. :D

https://live.staticflickr.com/65535/52939579986_83f363170a_c.jpg (https://flic.kr/p/2oE6bK5)

https://live.staticflickr.com/65535/52940035858_624ca9e83b_c.jpg (https://flic.kr/p/2oE8wfW)

Pre svega, ova kompaktnija forma mi je lično mnogo praktičnija i lakša za raspored miša i tastature. Akko 5075s kit je kvalitetno odrađena osnova, čvrsta i dampirana fabrički super sa više slojeva poron pene, silikona... a sam PCB se ne oslanja direktno na bazu već ima silikonske nosače (gasket mount). Tu je i RGB sa raznim modovima, trenutno mi ove trake sa strane samo prigušeno svetle u nekoj amber nijansi kao na slici i to je to. Gateron Yellow Pro svičevi su baš super, dobro fabrički podmazani, tihi i utegnuti... Ne postoji rattle nikakav. Stabilizatore za sve velike tastere sam malo utegao i podmazao sa 205G0. Kapice su Cherry profil, kopija GMK Maestro seta. To sve skupa sada daje odličan utegnut osećaj i prijatan, relativno tih zvuk kucanja.

Usput mi je stigao i onaj tester sa 9 svičeva i naučio sam da najviše volim linearne switcheve i to mekše do srednje tvrde jer kucam vrlo meko i ništa sa malo jačim otporom mi ne prija.

Finalni utisak je da mi se baš sviđa rezultat i osećaj kuckanja je mnogo prijatniji nego sa onom starom slim tastaturom koja podseća na laptopove. Završio sam sa igranjem.

malo blesav
14.12.2023, 21:30
Da iskoristim temu, preporucite mi neku tastaturu, namjena je recimo 70% rad i 30% gejming.
Gledam Logitech MX keys, mozda bas ona? Ili neku mehanicku, otprilike u tom cjenovnom rangu?

malo blesav
3.1.2024, 13:31
... uzeh na kraju keychron k4 pro sa brown switch-evima. Odlicna tastatura.

Apostrof
1.2.2024, 11:37
Da iskoristim temu, preporucite mi neku tastaturu, namjena je recimo 70% rad i 30% gejming.
Gledam Logitech MX keys, mozda bas ona? Ili neku mehanicku, otprilike u tom cjenovnom rangu?

MX keys ima losu latenciju, cak mi se cini i da varira. Zena ima MX keys i sad ga koristim dok cekam da mi stigne nova tastatura i ne bi koristio za gaming ni pod razno. Takodje ima poseban dongle pa cak i ako imas logitech misa moraces da koristis dva usb-a, ako si na laptopu tezak smor.

Treutno imas na Akko global sajtu 15% popusta za Lunarnu novu godinu i 5% popusta za nove korisnike, i posto su bazirani u kini izaci ce ti u susret sto se tice deklaracije cene da zaobidjes carinu, ja bi gledao tamo.

MOD 007 HE dolazi sa magnetnim halov efekat svicevima (mozes da podesavas osetljivost, npr. spejs se aktivira na 2mm, W na 0.5mm i slicno) i upalis rapid trigger funkciju (dugme se deaktivira cim pustis taster). Halov efekat svicevi stvarno daju neku prednost u igrama. Takodje taster moze da ima vise funkcija u zavisnosti koliko je pritisnu, sto u praksi znaci da mozes da stavis prakticno turbo funkciju na dugme, jako korisno u nekim igrama. Ima vise profila pa mozes da namestis posebno za igre ili rad, menjas raspored tastera i sl.

Takodje jedini PCB sa magnetnim svicevima koji podrzava i "obicne" cherry i cherry klon sviceve ako ti halov efekat ne treba, hot-swap je, ima 2.4 wireles sa odlicnom latencijom kao i bluetooth (4 uredjaja), gasket mount, penu, dolazi sa kvalitetnim kapicama (mada je meni dizajn katastrofa), odlican RBG i najvaznije od svega rotacioni prekidac :D

EDIT: Tek sad vidim da si vec pazario :D

malo blesav
7.2.2024, 12:32
Jesam, i prezadovoljan sam. Tastatura je fantastična

buraz
14.3.2025, 18:02
Da malo ozivim temu.

Sta bi bio ekvivalent moje trenutne tastature iz profila (Bloody B810R). Koristio sam pre nje HyperX od 150€ dok je brat nije okupao i nije bila ni prici Bloodyu. Prosto sam odusevljen optickim-blue prekidacima da bih momentalno uzeo novu identicnu, ali nema je nigde u prodaji, a vidim da su od optickih prekidaca ostali samo skupi Razeri kod nas? Imam ovu Bloody na oba PC-a i za 5k koliko je kostala nikad bolju investiciju nisam napravio ako ne racunam prvi SSD pre 10ak god.

Pocelo je S dugme da zaebava i gledam da li ima neka identicna da se uzme.

Nemam nista protiv “off” brandova jer u ovom cenovnom rangu svakako nema jacih.

Acanen
14.3.2025, 19:02
Nekoliko godina koristim Redragon mehanicku tastaturu i zadovoljan sam kako radi. Malo vise novca ces morati da potrosis ali u tom cenovnom rangu bi trebalo da je provereno dobra kupovina. Pogledaj cene tastatura na sajtu eponuda pre nego sto krenes u kupovinu.

buraz
14.3.2025, 19:41
Nekoliko godina koristim Redragon mehanicku tastaturu i zadovoljan sam kako radi. Malo vise novca ces morati da potrosis ali u tom cenovnom rangu bi trebalo da je provereno dobra kupovina. Pogledaj cene tastatura na sajtu eponuda pre nego sto krenes u kupovinu.

Koji Redragon preporucujes? Vidim da ih ima mali milion na ITsvetu

Acanen
14.3.2025, 20:23
Ja koristim Redragon Kumara ali to nije jedina mehanicka tastatura (https://www.eponuda.com/mehanicke-tastature-cene?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIneSIgJeKjAMVArRoCR10WhfdEAAYASAA EgIIlfD_BwE) tog proizvodjaca kompjuterskih periferija. Procitaj komentare na Amazon sajtu za Redragon Kumara K552 i pogledaj nekoliko recenzija te tastature na youtube-u. Imas jednu Redregon mehanicku tastaturu koja trenutno na popustu moze da se kupi za 6000 dinara ali ne znam da li ti odgovara bela boja kompjuterske periferije.

DeCoy
15.3.2025, 0:58
Da malo ozivim temu.

Sta bi bio ekvivalent moje trenutne tastature iz profila (Bloody B810R). Koristio sam pre nje HyperX od 150€ dok je brat nije okupao i nije bila ni prici Bloodyu. Prosto sam odusevljen optickim-blue prekidacima da bih momentalno uzeo novu identicnu, ali nema je nigde u prodaji, a vidim da su od optickih prekidaca ostali samo skupi Razeri kod nas? Imam ovu Bloody na oba PC-a i za 5k koliko je kostala nikad bolju investiciju nisam napravio ako ne racunam prvi SSD pre 10ak god.

Pocelo je S dugme da zaebava i gledam da li ima neka identicna da se uzme.

Nemam nista protiv “off” brandova jer u ovom cenovnom rangu svakako nema jacih.

Posle nekoliko godina korišćenja HyperX Alloy (dok je HyperX još bio pod Kingstonom) i očajnog kvaliteta stock kapica, uzeo sam novi HyperX (pod HP-om) Alloy Origin i mogu reći da sam već dve godine prezadovoljan tastaturom. Koristim braon switcheve (oni to zovu aqua). Cena je oko 100€.

Mehanička tastatura bez metalnog kućišta nije tastatura, već dečja igračka.

Opis je za tenkeyless, ali ima i u full veličini.
https://www.sk.rs/arhiva/clanak/32568/hyperx-alloy-origins-core-pbt-stari-znanac-u-novom-ruhu

EDIT: E jbg, ti hoćeš blue switcheve, oni samo imaju red i brown ekvivalente. Nvm, samo da ti skrenem pažnju da "novi" HyperX ne treba tek tako odbaciti na osnovu stare "slave".

buraz
15.3.2025, 14:05
Posle nekoliko godina korišćenja HyperX Alloy (dok je HyperX još bio pod Kingstonom) i očajnog kvaliteta stock kapica, uzeo sam novi HyperX (pod HP-om) Alloy Origin i mogu reći da sam već dve godine prezadovoljan tastaturom. Koristim braon switcheve (oni to zovu aqua). Cena je oko 100€.

Mehanička tastatura bez metalnog kućišta nije tastatura, već dečja igračka.

Opis je za tenkeyless, ali ima i u full veličini.
https://www.sk.rs/arhiva/clanak/32568/hyperx-alloy-origins-core-pbt-stari-znanac-u-novom-ruhu

EDIT: E jbg, ti hoćeš blue switcheve, oni samo imaju red i brown ekvivalente. Nvm, samo da ti skrenem pažnju da "novi" HyperX ne treba tek tako odbaciti na osnovu stare "slave".

Kapice su pocele da spadaju posle par meseci. To je bio toliko rasprostranjen problem da su mi na prvi mail poslali novi set kapica iz UK-a… plus je bila teska u PM, za mid-round adjustment katastrofa.

Drago mi je da su sad bolji. Kakvi su brown switchevi? Ima li neka preporuka za blue jer bas volim taj osecaj “klika”?

DeCoy
15.3.2025, 14:33
Meni tastatura pre svega služi za kucanje, tako da su mi taktilni brown switchevi super. Clicky plavci su mi previše bučni, naročito jer često radim noću.

Slabija je ponuda plavih switcheva među jeftinijim tastaturama, nemam pojma zašto. Redragon na jeftinijim modelima uglavnom koristi Outemu switcheve, meni se lično ne sviđaju na dodir. Ostaje samo pitanje da li su konkretno isključivo switchevi u pitanju ili kombinacija sa plastičnim telom tastature koje se ipak malo ugiba pri energičnijem kucanju. Probao sam i jeftini Trust (https://www.youtube.com/watch?v=_ca_DuGJF3U) (60€), isti Outemu+plastično kućište kombo i isto mi se ne dopada na dodir kao i Redragon.

buraz
15.3.2025, 15:34
Meni tastatura pre svega služi za kucanje, tako da su mi taktilni brown switchevi super. Clicky plavci su mi previše bučni, naročito jer često radim noću.

Slabija je ponuda plavih switcheva među jeftinijim tastaturama, nemam pojma zašto. Redragon na jeftinijim modelima uglavnom koristi Outemu switcheve, meni se lično ne sviđaju na dodir. Ostaje samo pitanje da li su konkretno isključivo switchevi u pitanju ili kombinacija sa plastičnim telom tastature koje se ipak malo ugiba pri energičnijem kucanju. Probao sam i jeftini Trust (https://www.youtube.com/watch?v=_ca_DuGJF3U) (60€), isti Outemu+plastično kućište kombo i isto mi se ne dopada na dodir kao i Redragon.

Cekaj, posto su brown taktilni, je l’ to znaci da je isti osecaj kucanja/igranja kao na blue prekidacima, minus zvuk? Ako je tako, mogu da uzmem brown u razmatranje. Taktilni mi dosta pomazu kod jiggle peekova u FPS igrama iako to nekima cak i smeta, ali i za generalnu upotrebu vise ne mogu da smislim red linearne switcheve. Isto je i sa membranskim. Kad sam na laptopu ludim sta god treba iskucati…

DeCoy
15.3.2025, 20:19
Cekaj, posto su brown taktilni, je l’ to znaci da je isti osecaj kucanja/igranja kao na blue prekidacima, minus zvuk?

Otprilike tako, mada ako brzo kucaš ni ne primećuje se taj taktilni bump, nego vremenom stekneš muscle memory koliko treba da pritisneš taster. Zato mi i ne odgovara da tastatura ima telo koje nije od čvrstog metala. Ja bih rekao da je potrebna i malo jača sila da bi aktivirao blue switch nego brown.

buraz
30.3.2025, 1:08
Narucio sam Redragon Devarajas K556 Blue pa javljam utiske kad stigne. Nazalost gradient blue je dostupna samo sa red prekidacima, a mnogo mi se vise svidja od obicne crne koja ima i brown opciju. Ako se ne budem mogao navici, moracu da je zamenim za crnu.

U cenovnom rangu do 80€ nisam nasao nijednu sa plavim prekidacima sem nekog Rampagea za 35€. A jedna jedina ima opticko mehanicke (Asus TUF K3 Gen II). Sledeca sa optickim prekidacima je Aorus K9 koji kosta 160€.

Sta se desilo sa Bloodyem na nasem trzistu? Bili su dominantni sa jeftinim, a dobrim periferijama (secam se ko srednjoskolac popularnosti Bloody V7 i V5 miseva), sad prakticno ne postoje.

DeCoy
30.3.2025, 1:59
Sta se desilo sa Bloodyem na nasem trzistu? Bili su dominantni sa jeftinim, a dobrim periferijama (secam se ko srednjoskolac popularnosti Bloody V7 i V5 miseva), sad prakticno ne postoje.

Pukao je A4Tech još pre nekoliko godina, kvalitet se neverovatno srozao, novi Bloody miševi u budžet kategoriji (V5,V7) su blagi užas što se kvaliteta tiče, naročito wireless verzije.

buraz
6.5.2025, 17:36
Pukao je A4Tech još pre nekoliko godina, kvalitet se neverovatno srozao, novi Bloody miševi u budžet kategoriji (V5,V7) su blagi užas što se kvaliteta tiče, naročito wireless verzije.

Koristim vec mesec dana Redragon Devarajas. Nasao sam gradient blue verziju i priznajem da ima mnogo vise premium feel od starog Bloodya i izgleda vrhunski (samo je teska u pm). Navikao sam na red prekidace ali i dalje preferir blue tactile (uzitak kucanja je veci, bar meni). Nazalost blue gradient (SE verzija) nema sa brown prekidacima, samo red, tako da sam isao na tu varijantu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250506/42b28a914a853365a4659e002fc60335.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20250506/08c8dc428252b2c0d829a11c832e49f6.jpg

Evo kako izgleda sa ice blue rgbom. Kabl je usb c na USB A, detachable.

Sve u svemu ok kupovina za 10k, iako znam da sa aliexpressa moze bolje za te pare.