Prikaži potpunu verziju : Kupovina grafe u ameriki. Sta raditi?
Imam tog komsiju koji je rodjen u americi i cesto ide, radi i vraca se, pa palo mi je na pamet da ga malo iskoristim :) Gledam cene grafickih, ako si uporan, i moze da se nadje nesto sa lepom cenom. npr https://www.evga.com/products/ProductList.aspx?type=0&family=GeForce+30+Series+Family&chipset=RTX+3060+12GB 3060 za 380 dolara, trenutno nema ali kad uvek ispadne nesto kada pratis cesto. Cene polako olavljuju i ovde, ali tamo ce naravno uvek biti jeftinije. Cak sam jednom naleteo na 3050 za 250$!
Sad, problem je sto ne zna kad se vraca. Mozda za mesec, mozda za tri, mozda ne dodje do nove godina, pa planiranje ide malo teze.
Sta da radim? Dal da kupim sad nesto, dal da cekam? Sta bi ste vi uradili?
Da kupim npr taj 3060 pa da cekam?
Evo jos nekih listinga, kako kad sta ispadne:
https://www.evga.com/products/ProductList.aspx?type=0&family=GeForce+30+Series+Family&chipset=RTX+3060+12GB
https://www.evga.com/products/productlist.aspx?type=0&family=GeForce+30+Series+Family&chipset=RTX+3050
https://www.microcenter.com/search/search_results.aspx?N=&cat=&Ntt=rtx+3060&searchButton=search
https://www.bestbuy.com/site/searchpage.jsp?id=pcat17071&qp=category_facet%3Dname~abcat0507002&sp=%2Bcurrentprice%20skuidsaas&st=3050+rtx
Bryan Fury
25.4.2022, 22:37
Računaj i carinu i porez, grafička nije sat pa da je stavi na ruku i pravi se lud. :D
polarnimeda
25.4.2022, 23:21
ma da, previse je to cimanja zbog (dve)stotinak evra razlike.
i sta ako ti ne bude radila, pa treba da reklamiras? :)
Bem li ga. U mikro centar 3060 trenutno 480$ sto i nije neka razlika, ali brate od 390$ EVGA do 500e na KP je prilicno dobra razlika, vredna rizika carinjenja. Moze da proba negde dal radi pre nego sto dodje, a i za dve godine ce jos 2-3 puta da ide sigurno. Putuje cesto, iskusan, jes da nije sat, ali boze moj, i da platim carinu prezivecu. Problem je sto ne znam kad ce da se dovuce, inace odma bi uzeo. Cene padaju, ali inflacija uzvraca. Dal da uzmem, dal da cekam da izadje serija 4000, nista neznas, luda vremena
Porez i carina dodaju trećinu cene, tako da te sa svim nametima izađe maltene kao na KP.
ma da, previse je to cimanja zbog (dve)stotinak evra razlike.
i sta ako ti ne bude radila, pa treba da reklamiras? :)
Ovo je dovoljan razlog da bilo koga odbije od kupovine graficke u inostranstvu, osim ako razlika u ceni nije pozamasna, tipa u Meriki 300e, a kod nas 600-700e, pa da se kockanje isplati.
A graficke su komponente koje se najvise i kvare od svih delova, tako da je to jedini deo koji bi kupio kod nas, bez obzira na cenu, samo zbog garancije.
Sad kad kažeš grafičke se kvare najviše od svih komponenata,kad ovako razmislim,imao sam tu sreću da otkako sam kupio prvi kompjuter do današnjeg dana,crk'o mi je samo jedan WD HDD i to u garanciji.
Ja sam bas hteo da napisem da diskovi mnogo cesce crkavaju nego graficke.
Storage spada u potrošni materijal.
Storage spada u potrošni materijal.
Strogo formalno gledano, sa računovodstvene strane, svaka PC komponenta predstavlja potrošni materijal ako nije skuplja od 800 eur:).
Ako radiš amortizaciju sve je potrošni materijal ;)
Ako ne racunam katodase koje sam spalio tusta i tma, do sad na tri konfiguracije(3 maticne, 3 procesora, 5 graficke) crklo mi je jedno napajanje, izgoreo kabal za dodatno napajanje na starom radeonu, i mislim da mi bese otkazao prvi hard disk. Nista drugo
Nego, gledam kartice i nekako ispada da taj Radeon 6600 uopste nije los. Skoro kao 3060! Za raytracing me zabole, samo da cepa sto vise frejma! 400e na KP! Dal da uzmem njega, makar i ovde?
Računaj i carinu i porez, grafička nije sat pa da je stavi na ruku i pravi se lud. :D
Zato je lakse kupiti laptop. :kreza:
water wizard
27.4.2022, 12:16
kad smo već kod laptopova jel zna neko gde ima jeftinih od 200-300 $ za surf?
Sto ga plasite carinom, da li se nekome nekada desilo da ga carina na aerodromu zaustavi da pregleda rucni prtljag?
Meni nije. Koliko sam čuo, bitno je da stvari nisu u originalnom pakovanju.
To je i komsa reko. Da nije u kutiji, i samo stavi u ranac. Nemam zivca da cekam, narucio 6600 za 365 e pre 5 minuta! Kad komsa dolazi moram da smislim onda da mi donese nesto sto mogu da uvaljam i povratim kapital
Bryan Fury
27.4.2022, 22:20
Sto ga plasite carinom, da li se nekome nekada desilo da ga carina na aerodromu zaustavi da pregleda rucni prtljag?
Ne znam, nisam nikad nosio hardver u ručnom prtljagu, ako neko ima iskustva nek dopiše :D
Aleksandar Djurovic
27.4.2022, 22:25
Izdvoje neke pa pregledaju...
Meni na aerodromu u BGu prilazi carinik pre koju godinu i kao,da pregledam prtljag. Ja ranac jedan imao. Unutra odeća i prenosni HDD. Kaže lik,kolko košta ovo? Reko 50€
Kaže on,ok,pitam zato što ima i skupljih a na njih ide carina.
Ja gledam budalu.
E sad,hard može da se nosi,logično je,ali ono,ti kao nosiš otpakovanu grafičku.
E sad,99% da te niko neće ništa ni pitati,ali ako pita...
Aleksandar Djurovic
28.4.2022, 11:32
Carinici na aerodromu imaju rentgen na koji prvo stave stvari…
water wizard
28.4.2022, 13:57
pored sveg majning ludila do sad su razvili i treće oko za grafičke
Mom drugaru su na Surčinu zaplenili sat sa ruke dok nije doneo račun da je kupljen u Srbiji (prilično skup sat pa je čuvao račun).
Istrenirani su odavno za graficke, to im je zicer.
Nemojte misliti da postoji carinik koji ce da vas pusti sa grafickom..
Ja sam se provukao par puta, i to sa vise komada u koferu, ali uvek je stres level 1000 i spreman sam bio da me oderu ako me uhvate.
polarnimeda
28.4.2022, 21:43
Ma bezveze. Treba da cekas nekog ko ide nekad u Ameriku i ostaje u Americi do ne znam kada, i da cimas tog nekog da u svom rucnom prtljagu (koji obicno bude pun stvari koje trebaju da ti budu pri ruci) nosi tvoju nimalo malu otpakovanu graficku karticu, da se nada da ga nece zbog toga drndati na carini i da te nece izaci skuplje nego da si je kupio ovde.
I onda da se nadas da ce, kada je dobijes, sve da radi, pa ako ne radi ili se pokvari, da je uturis tom istom coveku da je na isti nacin nosi natrag u Ameriku i ponovo vraca u Srbiju. Jos mozda i da produzi tamo boravak zbog graficke, ako se reklamacija oduzi.
Kakogod, covek je na kraju kulturno uzeo grafu kod nas, makar i nesto slabiju. Posluzice dobro koju godinu, pa kad zastari - o tom potom. Uvek moze i da se prodas i doplati za nesto jace.
Od običnog idiota gori je samo naoružan idiot u uniformi: imate vi sreće što se u post-9/11 svijetu ne proizvode Riva TNT grafičke kartice, jer kad bi tulavi carinik na rendgenu vidio oznaku TNT i gomilu štampanih ploča, žica i hladnjaka, ne bi mu trebao nalog za carinu nego za Gvantanamo :)
Sad malo ozbiljnije, grafičke karte su prilično kabaste i kad su otpakovane. Zamislite kako to izgleda na rendgenu, "cigla" pravougaonog oblika sa tonom elektronike i obaveznim pitanjem "zemljače, a šta je ovo?", pa radije bih ti kupio grafičku čim sletim nego da se zamlaćujem s neukom uniformisanom domaćom životinjom koja može da rebne i novčanu kaznu, i zaplijenu i robiju.
Jbg, nekada se isplati (naravno sve je individualno).
Na primer RTX 3080 non-lhr karte su godinu dana bile iznad 2000e kod nas, pa je vredelo rizikovati prevuci poneki komad, ako je neko u inostranstvu mogao da ih nadje za 1100-1200e.
Postoji jedna fora koja možda može da prođe.
Recimo ideš za USA,ili taj drugar tvoj,i ako nosi laptop on ga prijavi u Srbiji carini i onda kad se vraća može da ga nosi bez problema nazad.
Neka ponese neku staru krš grafičku,neće oni imati pojma šta je to,pa neka vrati novu kad bude dolazio.
Mislis da ne zapisu S/N ?
Nisam siguran koji podaci se uzimaju i kako to ide. Skineš nalepnicu sa stare i prelepiš preko nalepnice od nove grafičke. APP.
Carinici na aerodromu imaju rentgen na koji prvo stave stvari…
Sad malo ozbiljnije, grafičke karte su prilično kabaste i kad su otpakovane. Zamislite kako to izgleda na rendgenu, "cigla" pravougaonog oblika sa tonom elektronike i obaveznim pitanjem "zemljače, a šta je ovo?", pa radije bih ti kupio grafičku čim sletim nego da se zamlaćujem s neukom uniformisanom domaćom životinjom koja može da rebne i novčanu kaznu, i zaplijenu i robiju.
Na aerodromu Nikola Tesla ne skeniraju rucni prtljag kad izlazite iz aviona ili aerodroma, i 99% sam siguran da ne skeniraju ni torbe. Retki su aerodromi u Evropi koji to rade a i zavisi odakle dolazis.
Mislis da ne zapisu S/N ?
Ne zapišu, čak ni proizvođača/model, bar ne na evropskim letovima.
E sad druga stvar je da je malo retardirano da prijavljuješ da nosiš grafičku karticu u prtljagu. Mislim kk...
...a i zavisi odakle dolazis.
...i kako izgledaš.
Aleksandar Djurovic
29.4.2022, 16:01
Na aerodromu Nikola Tesla ne skeniraju rucni prtljag kad izlazite iz aviona ili aerodroma, i 99% sam siguran da ne skeniraju ni torbe. Retki su aerodromi u Evropi koji to rade a i zavisi odakle dolazis.
Nije tacno. Posle prostorije gde se uzimaju koferi prema izlazu odmah sa desne strane je carinski deo i rentgen masina na koju stave prtljag. Ne testiraju sve samo neke putnike.
^This.
Svaki put kad dolazim u Srbiju, prtljag mi je pun (mojih) stvari. Laptop, tablet, switch, telefon… Nikad nisu pitali ni za šta. Nekad mi zatraže da stavim prtljag na skener nekad ne.
Mojoj ženi su tražili da uključi tablet, da vide da je njen. S druge strane, šveca i zet su bili u poseti, pre tri godine, zet je kupio matičnu, procesor, ssd, i ja sam mu dao GTX 970. Niko ih ni pogledao nije.
AAAAAAAAHHHHHHHHHHH Zasto nista ne moze da bude @!#%^%&$#@ lako!
Dam sve pare sto imam i jos sto evra za NAJSLABIJU karticu u seriji, ajd mora se
Kartica stigla, $#%$#@% ATI skrtario na delovima, nema DVI-a, pa sam morao da idem u grad da bacim pare na HDMI kabal...
Instaliram karticu, naravno, kartica ima 8pin konektor, a moje napajanje staro 4 meseca samo jedan 6pin viska...
Poludecu! Sad i mora novo napajanje OPET?! Koje da uzmem? Oce neko da kupi napajanje od 500w za 3000! :P
Edit:
I think I'm going crazy I'm losing my mind
'Cos the logic of the story is impossible to find
Like a talking head I'm gonna stop making sense
'Cos bad news is like sitting on a burning fence
*Clawfinger - Crazy
A možda da proveriš šta kupuješ pre kupovine? Ja se ne sećam kad sam poslednji put video DVI na grafičkoj...
water wizard
29.4.2022, 21:44
imaš na napajanju valjda 6+2 pin za grafičku, samo spojiš još 2..
Jbg, nisam prosecni zapadnjak koji menja kompjutere jednom u godinu dana pa da znam koji konektori su u modi za prolece leto 2022.
Nije problem kabal, problem je sto ne znam sta sad sa napajanjem. Ne znam sta da radim, guglam ima neki adapteri 6 na 8 pina ili dva moleksa na 8 pina, patio sam vec jednom sa nagorelim kablom za dodatno napajanje na grafickoj tako da mi se adapteri nekako ne svidjaju... Imam samo jedan 6 pin konekor i to je to
Da uzmem i opet novo napajanje, prezivecu nekako, ali sad mi je to problem koje da kupim! Smrt mi je da biram sta da kupim, pogotovu kad imas mali milion njih! Neke preporuke?
FSP HEXA+ 500W, ima 6+2 pinski priključak a dovoljno je kvalitetno, valjda ti je 500W dovoljno, ne znam opstatak konf. Košta oko 50€, naravno ima i kvalitetnijih, ali i skupljih opcija.
10400f, kao 65w, a u pikovima povuce i 130! Cak i 200w moze da povuce ako resis da se izivljavas. 500 bi trebalo da je dovoljno, mada ja sam za da idem i vise, cisto da budem siguran. Prezivecu i 10-20e vise samo mi je problem kada trebam da izaberem sta da kupim! Moj mozak blokira totalno! Stari chiftek je ziveo 11 godina, mislio sam njega ali sada nesto nije bas na dobrom glasu. Mozda kuler master? Neznam!
Vlad Cepesh
2.5.2022, 11:08
Probaj sa Antec VP550 Plus. U sustini Radeon RX 6600 nije preveliki potrosac (za danasnje uslove makar), pa mozes da prodjes sa krstenim 500W napajanjem.
Nema taj Antec, glava me zabole vise! Mnogo li je da bacim 7000 za ovo? https://www.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/napajanja/fsp-napajanje-hyper-80-pro-650w-novo-garancija/oglas/132465968
Bar ga ima na lager pa moze da stigne prekosutrea
water wizard
3.5.2022, 20:50
pa ok napajanje al nije baš ni nešto samo 80 plus nije čak ni bronze, mada piše da mu je efikasnost do 85%
Sve u svemu dobar je FSP ali možeš i malo slabije a kvalitetnije, ako ne planiraš neku jaču grafičku koja troši 300W
Da, ok napajanje, nego me boli to sto em sto je najskuplje na KP, em sto ima 700W jeftinije u TEHOMANIJI! https://www.tehnomanija.rs/it-shop/napajanja/fsp-hyper-80-pro-700-w.html#gde_pogledati Dajte ako neko ima nekog proverenog prodavca na KP koji ima stvari na lager, a da ne dere.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.