PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa integrisanom grafikom

djosha
21.1.2021, 1:58
Naime,brendirani hp desktop računar baziran na ivy bridge 3470 procesoru me malo čudi da posle dodavanja rama i ssd-a mi je vga settings u biosu greyed out.Mislio sam nakon dodavanja rama da grafici odvrnem ram na max ali nemam pristup.Šta može biti problem?Inače komp radi bez problema samo je grafik ram na minimumu(12gb..a 11,9 operativno)kakoo ga čita windows

Vlad Cepesh
21.1.2021, 11:43
Na tim integrusama je ostavljen maksimalni dodeljeni RAM i odredjeni procenat koji je minimum da se ostavi, a ti si izgleda udario u oba limita, pa ti je ograniceno. Te limitacije zavise od BIOS-a, kao i od chipset-a, a koliko tacno iznose u tvom slucaju ne znam. Morao bi da trazis po literaturi.

Laskaris
21.1.2021, 13:45
Vidi OVDE (https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000020962/graphics.html).

djosha
21.1.2021, 16:16
Problem je zašto mi je u BIOS-u vga settings greyed out?Nemam uopšte pristup toj stavci a tu mi je i da isključim ebeni logo na boot-u pored najvažnije stavke da dignem grafički ram i znam da je max bio 512mb :/

Matična podržava 32gb rama,a integrusa i monitor su vezani preko dp porta

Laskaris
21.1.2021, 19:06
A kakve to veze ima? U BIOSU se setuje maksimalna vrednost RAM-a za graficku, ne minimalna. To sto ce ti od 12 GB graficka u nekim slucajevima otkinuti i ceo gigabajt je nista. Te integrisane grafike u svakom slucaju ne mogu da iskoriste ni 1 GB RAM. Ostavi tako kako je i ne diraj nista. Sistem ce sam dodeliti grafickoj karti RAM-a koliko joj treba. Ti u BIOS-u samo kazes, cvikni 256 MB ili 512 MB ili 1 GB itd itd i ne vise. Dodavanjem RAM-a obesmisljena je ta postavka u BIOS-u i ona je zato sada zasivljena. Smanji kolicinu RAM na npr 4 ili 6 (mozda i 8 GB) pa ce se pojaviti, cak ni tada ne treba da lupas glavu time.

djosha
21.1.2021, 23:52
Ok,neću da lupam glavu..kako je tako je..ionako sad logo jedva da vidim na bootu jer ssd je mama,ali me to kopkalo.Možda brendirano napajanje od 370W nije dovoljno za 12gb rama,hdd i ssd?Neznam,kakogod..komp radi ko pesma.

water wizard
22.1.2021, 0:04
moguće da je tako, kad ima malo ram možeš da podešavaš, a kad ima više koristi koliko mu treba, kako god nit je grafička nešto a memoriju troši ako ima, tako da ne možeš tu nešto da iscediš veće gaming performanse..
Napajanje je dovoljno.

djosha
22.1.2021, 0:22
Ma kakav crni gejming na intel 2500 ,to je sekundarni komp za knjigovodstvo,photoshop ,yt , surfing i tako to.Fina mašina za te rabote.

wu-gambino
14.2.2023, 11:02
Pre neki dan sam primetio da ne može da pokrene online igru Rocket League, jedino to i igram.
Prvo je startovao igru, ali je bila užasno spora, a zatim kasnije kada pokrenem samo se pojavi crni ekran i moram da restartujem računar.

Još sam negde uspeo da dodjem do informacije da mi prijavljuje neki problem, ali nisam sačuvao skrinšot, a ne sećam se ponovo da odradim to.

Takodje ne znam kako da proverim da li mi je ovo integrisana grafička ili ne?

Grafička karta - Radeon rx 550/550 series

Matična ploča - prime a320m-k

Procesor - AMD Ryzen 3 1200 Quad-Core Processor 3.10 GHz

8 rama

Vlad Cepesh
14.2.2023, 11:28
Radeon RX 550 neintegrisana graficka karta, i trebalo bi da uz ostatak sistema da tera Rocket League bez stucanja. Simptomi koje ti opisujes mogu da budu softverske, a i harverske prirode. Mozda nesto instalacija drajvera zabrljala ili ima konflinkt sa nekim softverom. To se lako resi. Druga opcija jeste prasina i zagrevanje. To je kompleksnije za resiti, ali ne tesko. Treca opcija jeste da ti neka od komponenti pocinje da crkava. Graficka, RAM, napajanje, itd. To bez vise informacija ne moze niko da ti kaze u cemu je problem.

Pokusaj prvo reinsalacijom drajvera. I onda probaj igru opet, da vidis da li ce da se replicira problem. Onda probaj neki od 3D benchmark-a. Bilo koji stariji 3D Mark ili Unigine ce da posluzi. Ako to radi, a igra ne, mozda treba reinstalirati igru? A mozes da proveris temperature preko softvera za monitoring, tipa HW Info. Isto tako otvori stranicu da vidis koliko ima tu prasine.

Ovo su ti neke smernice da potencijalno resis problem. Za dalje cemo videti.

water wizard
14.2.2023, 11:38
pusti odmah hw info da gledaš temperature

DeCoy
14.2.2023, 14:46
Ili si navukao neku kripto majning viruščinu.

wu-gambino
15.2.2023, 12:17
pusti odmah hw info da gledaš temperature

Evo skrina. Je l dovoljno da se pogledaju samo temperature grafičke ili komplet ?

wu-gambino
15.2.2023, 12:17
Ili si navukao neku kripto majning viruščinu.

Kako da to proverim ?

Lex987
15.2.2023, 12:45
Kako da to proverim ?

Malwarebytes Free

wu-gambino
15.2.2023, 12:50
Malwarebytes Free

Je l može online da skeniram ili neki poseban da skinem ?

DeCoy
15.2.2023, 13:38
Je l može online da skeniram ili neki poseban da skinem ?

Skini https://www.malwarebytes.com/

Što se temperatura tiče trebaju nam temperature pod opterećenjem, tj. dok radi igra, a ne u idle. Tj. pusti igru da radi neko vreme, minimalizuj pa uslikaj HWInfo. BTW fale ti temperature procesora.

wu-gambino
15.2.2023, 14:19
Skini https://www.malwarebytes.com/

Što se temperatura tiče trebaju nam temperature pod opterećenjem, tj. dok radi igra, a ne u idle. Tj. pusti igru da radi neko vreme, minimalizuj pa uslikaj HWInfo. BTW fale ti temperature procesora.

Evo uradio sam pod opterećenjem, inače igru je jedva pokrenuo i koči nenormalno.

Gadoguz
15.2.2023, 14:24
Temperature su normalne, samo mi nije jasna gpu temperatura, kao ni klokovi, Iskorišćenost je na nuli, nema promjena idle/load. Kada pokreneš igru, pogledaj task manager, da vidiš šta najviše crpi resurse, možeš i screenshot da okačiš, takodje možeš i sa MSI afterburenom namjesitit overlay da vidiš temp. i opterećenje komponenti u igri. Reinstlarijaj drajvere uz pomoć DDU-a iz Safe Moda.

Laskaris
15.2.2023, 14:58
Tu je problem 99 odsto drajver za tu graficku. Ili se on apdejtovao ili se win apdejtovao pa sada nesto od ta dva ne saradjuje bas kako treba sa igrom. Ako imas jos neku igru pokusaj da je pokrenes.

wu-gambino
15.2.2023, 15:44
Temperature su normalne, samo mi nije jasna gpu temperatura, kao ni klokovi, Iskorišćenost je na nuli, nema promjena idle/load. Kada pokreneš igru, pogledaj task manager, da vidiš šta najviše crpi resurse, možeš i screenshot da okačiš, takodje možeš i sa MSI afterburenom namjesitit overlay da vidiš temp. i opterećenje komponenti u igri. Reinstlarijaj drajvere uz pomoć DDU-a iz Safe Moda.

Task m.

Vlad Cepesh
15.2.2023, 16:25
Kad je prvi put slikao sliku, verovatno je prozor od igre bio spušten, pa je iskorišćenost GPU-a bila mala, a samim tim i klokovi. U taks menager-u se ne vidi GPU-u usage, što je čudno. CPU usage pod rocket league je velik, što je normalno. Mada u idle modu GPU temperatura je 30ak stepeni, što je skroz ok.

Ja bi prvo probao da skinem najnovije kompatibilne drajvere se AMD sajta, pa onda DDU - Display Driver Uninstaller, i deinstalirao sve stare drajvere koje imas. Možeš i ručno da deinstaliraš, ali uvek mogu da ostanu neki "repovi". DDU će da sve video drajvere i prateće stvari obriše. Onda resetuješ komp. Posle reseta kompjutera, instaliras nove drajvere. To možda rešilo problem.

Gadoguz
15.2.2023, 18:04
Pogledaj GPU Temp, current-minimum-maxium, kao i klokove sve je isto, nije bilo load-a na kartici. Reinstaliraj ti dravjere za početak.

wu-gambino
15.2.2023, 19:57
Ponovo sam instalirao drajvere za grafičku, jeste prijavio jedan bag u toku instalacije, ali sada igra radi normalno, što znači da se vratila u normalu grafička.

Hvala svima na savetima. Ako nešto opet zabaguje, javljam se. :aplauz:

p.s. bug report tool

Laskaris
15.2.2023, 20:40
AMD-ovi drajveri su rupcaga. Svaki drugi ima problema da se normalno i bez gresaka instalira na podrzanom hardveru (posebno na Polaris tj RX karticama) i na podrzanom operativnom sistemu. Nestvarni problemi: od dxva koji vise ne radi nego sto radi preko runtime gresaka i povremenih crnih ekrana do zabagovanih i nekompletnih instalacionih rutina. Gledaj da instaliras whql drajvere. Ne znaci to whql puno al ajd. I kad zabodes jedan noviji drajver koji radi gledaj da ga ne menjas cesto ili uopste.

wu-gambino
15.2.2023, 21:17
Jbga, nisam imao pojma o tome, ali dok šljakaju neću da ih diram.