PDA

Prikaži potpunu verziju : Dječji auto + daljinska kontrola


LoneWolf
23.3.2020, 20:24
Pozdrav, otac i ja sređujemo auto na akumulator za malenog dvogodišnjaka, poput onih auta kakve često viđamo u parkovima. Mehanika i elektrika rade uredno, a želimo da napravimo start-stop sistem i kontrole putem daljinskog kojim bi se auto palio, gasio, eventualno i skretao lijevo-desno. Ovo je potrebno zbog sigurnosti jer beba ne zna sama da vozi nego bismo samo da sjedne unutra a da mi upravljamo putem daljinskog. Šta nam treba za ovakav poduhvat, odakle nabaviti? Gledao sam po Aliexpressu ali ne znam šta je dobro ni pouzdano od releja/dijelova/setova? Hvala.

Dekip
24.3.2020, 9:37
Kakva je elektrika samog autića? Da li ima elektromotore za vožnju i elektromotore za upravljanje? Da li su DC? Da li se upravljanje postiže samo promenom smera?


Ako su u pitanju DC motori gde se smer okretanja a samim tim i upravljanja postiže promenom smera okretanja motora, onda sve rešavaš sa po dva releja. Za kontrolu možeš da koristiš par varijanti:


MCU (recimo Atmega328p) + nRF24L01+ x2
MCU (recimo Atmega328p) + Bluetooth module x2
ESP8266/32 x2

Prva varijanta radi dobro ali je izuzetno osetljiva na loše spojeve, kondenzatore na pravim mestima i generalno traži PCB da to radi kako treba.
Druga varijanta, ako si malo vešt, možeš koristiti da autićem upravljaš preko telefona.
Treća varijanta, koju ja trenutno razrađujem za jedan projekat koristi espnow biblioteku i moći će da radi i sa prototipskom pločom. Moj tip bi bila ova varijanta, ali stvarno možeš bilo kako.


E sad, verovatno postoji neko gotovo rešenje. To moraš sam da potražiš, a za ovo iznad, tu smo.

LoneWolf
24.3.2020, 12:48
Autić je pogonjen malim akumulatorom, elektromotor je u pitanju. Ne znam gdje da nabavim transmiter i risiver, koje da uzmem, u pitanju je DC na 12V. Mogu da ti uslikam kako sve izgleda pa da imaš lakši uvid u sve, jer autić je gotov potpuno, samo mi treba to za daljinsko upravljanje, paljenje+naprijed nazad

Dekip
24.3.2020, 13:17
Taj servo za levo-desno dobija neku struju? Presečeš i staviš releje.
Pogonski motor takođe. 15V na njemu se može spustiti na 5V/3.3V u zavisnosti od potebe.


Kad kažeš transmiter, za gotova rešenja nemam pojma.


Ako ćeš da praviš, izaberi šta ti lakše. Mogu ti pomoći ali ne mogu ja da odlučim umesto tebe šta da uzmeš.


Možeš i da slikaš.

Luka Filipovic
18.4.2020, 22:32
Ima li nekog progresa? :)

LoneWolf
18.4.2020, 23:07
Uslikaću sutra autić, nisam stizao od obaveza. Još nismo odlučili ni razlučili gdje da nađemo releje za daljinsko upravljanje pa ako imaš neki savjet javi, hvala

Dekip
20.4.2020, 0:12
Releje?

Alexpres
Kupujem-prodajem
Gde god hoces


Standardni 5V releji guraju do 220V/10A. Za to sokoćalo su i više nego dovoljni. Releji su ti tu najmanji problem.



-Čime ćeš uspostavljati konukiaciju između dva mikrokontrolera
-šta koristiti za napajanje "daljinca"
-kako upravljati volanom (servo ili releji)

igor7
27.4.2020, 19:28
ljudi kod nas nisu svesni kakva se sva cudesa mogu jednostavno napraviti uz pomoc mikrokontrolera i pratecih delova po ceni od par evra. Jako je mnogo primera u praksi gde je moguce za kratko vreme napraviti ekvivalente sistema koji kostaju na redove velicina skuplje.





Releji su uredjaji koji sluze kao prekidac uklj/isklj i kostaju oko 1 evro za modul sa jednim relejom a moguce je kupiti i module sa vise njih.



https://www.ebay.com/itm/5V-1-2-4-8-Channel-Relay-Board-Module-Arduino-Raspberry-Pi-ARM-AVR-DSP-PIC-Lot/254193882669


https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%98




Moj savet je da se opustis jer ceo taj tvoj projekat je mnogo jednostavniji za realizaciju nego sto ti to sada mislis. Veruj mi da ce ti cela procedura predstavljati zadovoljstvo mada nisu iskljucena ni manja nerviranja :)

igor7
26.5.2020, 20:16
imao sam nameru da pomognem u realizaciji ovog projekta ali je kolega ispao neozbiljan. Previse smo cekali na neophedne informacije. Lep pozdrav.

LoneWolf
28.5.2020, 2:16
imao sam nameru da pomognem u realizaciji ovog projekta ali je kolega ispao neozbiljan. Previse smo cekali na neophedne informacije. Lep pozdrav.


Ja se izvinjavam na nedostavljanju informacija ali zbog korone i svega oko kupovine s interneta sav rad na autiću je potpuno suspendovan. Kad se bude radio ponovo rastaviću, poslikati i sastaviti pa preciznije objasniti šta mi treba. Trenutno nemam načina za online kupovinu i nisam ništa radio na autiću zbog svega navedenog, ali kad se bude radilo javljam detalje. Za sada stoji u radionici.