PDA

Prikaži potpunu verziju : Pitanje oko kupovine monitora....

Zoran88
15.3.2020, 15:07
Pozdrav jos jednom od mene.

Zanima me kad uzimam polovan monitor,dal ima ikakve veze dal je TFT ili LED kad je u pitanju gaming ili gledanje filmova??

Takodje,kad je gaming u pitanju,dal je bolje displayport ulaz od HDMI?

Trenutno imam graficku koja podrzava i HDMI I DP al sam povezan sa DVI trenutno posto ovaj moj trenutni monitor nema HDMI i DP ulaz.

Hvala unpared.

mare037
15.3.2020, 15:23
TFT je ustvari LED. Oznaka LED se odnosi na pozadinsko osvetljene TFT displeja. Ono na šta treba da gledaš jesu vrste panela za tvoje potrebe, a one su TN | IPS |VA.

*TN i dalje ima najbrži odziv ali lošu reprodukciju boja.
*IPS pruža najveće uglove gledanja, najrealniji prikaz boja, ali sa sporijim odzivom piksela od TN.
*VA bolju uniformisanost slike, dubinu crne boje i najjači kontrast, ali je još sporiji od IPS-a što se tiče odziva piksela.

Svaka vrsta ima neku prednost ali ujedno i manu nad drugom. Tako da najbolje pogledaš šta se uklapa od modela za tvoj budžet.

HDMI i DisplayPort su danas sve više sličniji, pa tako da nema neke preterane razlike za sam monitor. Najbitnija razlika je u tome što HDMI prenosi i zvuk, pa je samim tim standard za televizore.

Zoran88
15.3.2020, 15:34
TFT je ustvari LED. Oznaka LED se odnosi na pozadinsko osvetljene TFT displeja. Ono na šta treba da gledaš jesu vrste panela za tvoje potrebe, a one su TN | IPS |VA.

*TN i dalje ima najbrži odziv ali lošu reprodukciju boja.
*IPS pruža najveće uglove gledanja, najrealniji prikaz boja, ali sa sporijim odzivom piksela od TN.
*VA bolju uniformisanost slike, dubinu crne boje i najjači kontrast, ali je još sporiji od IPS-a što se tiče odziva piksela.

Svaka vrsta ima neku prednost ali ujedno i manu nad drugom. Tako da najbolje pogledaš šta se uklapa od modela za tvoj budžet.

HDMI i DisplayPort su danas sve više sličniji, pa tako da nema neke preterane razlike za sam monitor. Najbitnija razlika je u tome što HDMI prenosi i zvuk, pa je samim tim standard za televizore.

Hvala na detaljnom objasnjenju,imacu ovo itekako u vidu.

Posto nemam previse iskustva sa monitorima i nacinom kako slika funkcionise kod razlicitih modela,izmedju TN,IPS i VA,kako se krecu cene izmedju njih i dal je neki model popularniji kad je gaming u pitanju?

mare037
15.3.2020, 15:44
Sve zavisi od cene. Pravi gaming monitor su dosta skupi i sa 1ms su svi TN modeli. IPS i VA su isto u toj gaming kategoriji, jer su tehnologijom uspeli da spuste odziv na 4-5ms.

Naravno ovo sve ima smisla ako se igraju naslovi gde te specifikacije znače, kao i da sama konfiguracija može da izvede to.

Zoran88
15.3.2020, 16:01
Sve zavisi od cene. Pravi gaming monitor su dosta skupi i sa 1ms su svi TN modeli. IPS i VA su isto u toj gaming kategoriji, jer su tehnologijom uspeli da spuste odziv na 4-5ms.

Naravno ovo sve ima smisla ako se igraju naslovi gde te specifikacije znače, kao i da sama konfiguracija može da izvede to.

Ok,hvala na informaciji,videcu sta sve ima u ponudi.