Prikaži potpunu verziju : Gde kupiti Windows i Office
Pozdrav forumaši,
Nije me bilo neko vreme na forumu, ne znam da li postavljam pitanje na pravom mestu. Izvinjavam se ako sam pogrešio.
Naime, zanima me gde mogu najpovoljnije kupiti Windows 10 Pro i Office za firmu? Zahvaljujem vam se unapred.
Sta god da kupis i bilo gde da kupis trebace ti racun. Nikakve elektronske fore da bi bio miran, vec racun odstampan i jasan. Retail na disku kosta kao Svetog Petra kajgana pa idi na bilo koju drugu legalnu varijantu. Hardver vec imas? Ako nemas, kupi sa hardverom oem licencu, to bi trebalo da ti bude najpovoljnije resenje. A za office imas i 365 verziju kao i klasicne..tu ce se vec neko javiti..
https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/windows/compare-windows-10-home-vs-pro
Imas dole link "nabavite win 10" pa se registruj i vidi sam. Ima i puno firmi koje prodaju licence, tu samo pazi da ne kupis neku divdzu nelegalnu. OEM licenca ti vazi iskljucivo uz hardver koji ide sa njom - odvojeno ne. Ti ces tom licencom aktivirati windows ali to ne znaci da ce on biti i legalan..
Evo vidi ovde, imas tu i office 2019 i 365:
https://extreme.rs/windows-10/
Emmi mi se cini malo skup...
https://www.emmi.rs/fpp---prenosive-licence.10.html?categoryId=2197
Pozdrav forumaši,
Nije me bilo neko vreme na forumu, ne znam da li postavljam pitanje na pravom mestu. Izvinjavam se ako sam pogrešio.
Naime, zanima me gde mogu najpovoljnije kupiti Windows 10 Pro i Office za firmu? Zahvaljujem vam se unapred.
Legalizacija već postojećeg računara ili kupovina novog sa legalnim Windowsom?
Kupio sam laptop bez operativnog sistema.
water wizard
26.2.2020, 16:05
imaš valjda sad office 365 koji je online i plaćaš mesečnu pretplatu..
Ne razumem se baš najbolje, zato i pitam. Ja bih najradije uzeo neograničenu licencu za Office, ako je moguće.
RedMantella
26.2.2020, 16:15
trebace ti office business varijanta koja kosta oko 30.000 a windows oem licenca koja se vezuje za uredjaj je oko 20.000. mislim na win 10 pro.
Hvala svima na odgovorima, shvatio sam šta mi treba.
Treba ti neki Linux i LibreOffice, tada nećeš morati da plaćaš ništa.
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
RedMantella
26.2.2020, 17:09
linuxe bih preskocio za firmu, posebno ako neko nema iskustva a libre moze da prodje.
Ne valja Libre za poslovnu upotrebu, zbog toga što 99% drugih privrednih subjekata i fizičkih lica koristi Office, pa dolazi do problema sa formatiranjem dokumenata sačinjenih u jednom programu prilikom otvaranja u drugom.
Svetislav
26.2.2020, 21:47
Ako si vec kupo lap top bez Wina potreban ti je WIN GGK /MICROSOFT Win Home ili PRO GGK/ Libre nove verzije 5.4 i 6.... sasvim zadovoljavaju potrebe i vecih firmi, u slucaju problema ims win vivere za word, exel, tako da se dokument moze otvoriti kvlaitetno i odstampati bez menjanja, a tu je i google doc. Licno misljenje office nema potrebe kupovati.
Space Beer
26.2.2020, 22:37
Za svoje dokumente preporučujem da koristiš Libreoffice. Ako imaš potrebu da radiš sa dokumentima koje ti drugi šalju, Office online (bespatan MS nalog) ili Onlyoffice (takođe bespaltna varijanta) sasvim lepo rade sa .docx i .xlsx fajlovima
Ne valja Libre za poslovnu upotrebu, zbog toga što 99% drugih privrednih subjekata i fizičkih lica koristi Office, pa dolazi do problema sa formatiranjem dokumenata sačinjenih u jednom programu prilikom otvaranja u drugom.Ја не разумијем како не ваља ?
Либре отвара , мјења и снима у свим форматима , да подржани су и МС формати.
Једина мана је продуктивност и додатна обука / прелазни период са МС Офиса на Либре.
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Od LibreOffica nema ništa, ne zanosite se. Ovu bolnu činjenicu ćete spoznati pre ili kasnije na teži način.
Microsoft Office je standard i nažalost to se neće promeniti.
Što se kupovine legalnog Windowsa tiče, zeznuo si se što nisi odmah kada si kupovao laptop kupio sa legalnim Windowsom, jer je tako najeftinije.
Sad ti preostaje ili da kupiš GGK te da legalizuješ postojeći Windows ili nešto skuplju RETAIL licencu.
Razlika između GGK i Retail jeste što se GGK vezuje isključivo na mašinu koju legalizuješ (dakle kao i OEM licenca) i ne može se (legalno) premestiti na drugi računar, dok Retail može.
Dakle, kupovinom Retail licence nakon što ti crkne laptop, možeš taj Windows slobodno instalirati na drugi, pa kad crkne drugi, onda na treći i tako u nedogled.
Ako je mala razlika u ceni između GGK i Retail, uzmi Retail.
Što se Offica tiče, možeš ili da kupiš perpetual licencu, dakle jednokratno, ili da ga iznajmljuješ na mesečnom nivou.
Gde kupiti? Manje više u svakoj većoj prodavnici harvera (WinWin, Tehnomanija, itd).
U poslovnom okruzenju zaboravi libreoffice, malo komplikovaniji dokument otvori pa ces videti zasto. Ako jos ima i makroe, tu se prica zavrsava.
Sto kaze Bachi, vidi i retail licencu pa ako nije prevelika razlika izmedju nje i GGK kupi. Win 10 sa GGK/Retail licencom ce biti jos dugo podrzan tj validan (Microsoft ce kad tad promeniti nacin licenciranja), moze lako da se desi da ti nadzivi taj laptop pa ti onda retail licenca dobro dodje za novi uredjaj.
Space Beer
29.2.2020, 9:36
Da li nešto valja za poslovnu upotrebu ili ne zavisi isključivo od toga kakvi su tačno zahtevi (poslovnog) korisnika. Kao neko ko u maloj firmi (2 zaposlena) koristi Libreoffice (OpenOffice) već 10 godina, i ko zna još 1-2 male firme koje koriste LO (zbog cene pre svega), hoću da ukažem na to da MS nije neophodan ni u poslovnom okruženju, kao što mnogi misle.
Sve se svodi na to sa kakvim dokumentima se (uglavnom) radi. Ako ćeš najveći deo vremena koristiti office alate za sopstvene dokumente, onda možeš da koristiš bilo šta. Ako ćeš najveći deo vremena koristiti tuđe dokumente, koje moraš da menjaš, dopuniš i sl. onda treba koristiti ono što drugi koriste.
Što se otvaranja i izmene MS office fajlova tiče, ni MS Office Online ne otvara sve kao PC verzija, tako i to treba imati u vidu. Iz mog iskustva, najbolja opcija koja nije MS, jeste OnlyOffice
U svakom slučaju, predlažem čoveku da isproba sve i vidi šta mu najviše odgovara
Može plaćati mesečnu pretplatu 2-3 meseca za MS Office, pa posle prestati ako ti neka besplatna/jeftinija varijanta podjednako odgovara
https://www.libreoffice.org/
https://www.onlyoffice.com/ (i web https://personal.onlyoffice.com)
https://www.freeoffice.com/en/ (i plaćena verzija https://www.softmaker.com/en/)
I jedna skuplja varijanta https://www.wordperfect.com
I ako može neki logičan odgovor kako jedan Onlyoffice otvara (a zaista otvara, sad sam probao) bolje MS Office dokumenta od onolikog LibreOffice-a?
U čemu je fora?
Space Beer
29.2.2020, 14:57
U tome što je .odf primarni format koji koristi Libreoffice, a rad sa MS fajlovima (OOXML) nije nešto na čemu baziraju razvoj (iako uglavnom rade na tome).
S druge strane Onlyoffice koristi isključivo OOXML i prioritet im je da se unaprede/olakšaju rad sa MS Office fajlovima.
Znači da ekipa iza LibreOffica ne želi da se njihov paket masovno koristi.
Ok. :D
Inače sam odlučio da batalim LibreOffice onda kada je uspeo da mi skrši dokument .rtf formatu koji je star kao biblija i tad sam rekao fak it i obrisao iz sistema.
Space Beer
29.2.2020, 16:55
Zavisi kako gledaš. Po mogućnostima je izuzetno dobar, svakako bolji nego što su Onlyoffice, Calligra, Google Docs... Softmaker/Freeoffice i WPS sam malo koristio, i ne čine mi se kao bolja opcija. Wordperfect nisam koristio, pa ne znam kakav je.
Naravno, sve zavisi od potreba i navika. Ali Libreoffice je veoma dobar proizvod. Ja ga imam na svim Windows mašinama, iako imam i licencu za MS Office. U nekim slučajevima mi Calc i Writer brže/lakše rešavaju posao, pa sam pravio i makroe po potrebi (npr. za generisanje faktura). I shvatio da je to zapravo najveća mana ovog paketa. A pošto 99% MS office korisnika ne koristi VBA, oni taj problem verovatno ni primećuju.
MS office (Excel pre svega) je odličan proizvod. Nije čak ni skup po mom mišljenju, mislim da je oko 10€ mesečno za poslovne korisnike. Ali ko ne koristi sav potencijal programa, nema razloga da ga kupuje.
LibreOfice samo za office rad najjednostavnije prirode. Obican Word, prevodilacki rad i sl. Za vise prosto nije. Da nakacim negde excel fajl klijenta (velika energetska nemacka firma) pa da vidis kako je libreoffice super...nego ne smem ebg, tu su njihovi podaci...Pa cak ni word template moje firme ne otvori kako treba. Freeoffice najbolje, pa libre office a openoffice je tu najgori (on je kanda u fazi vecitog izdisanja).
Nisu krivi LibreOffice i druge besplatne Office alternative što ne otvaraju dobro kompleksnije Microsoft Office fajlove, Microsoft namerno raznim updejtima i svojim fontovima koji uvek budu default u Microsoft Office-u otežava posao konkurenciji. Zbog toga ponekad čak i različite verzije Microsoft Office-a umeju da ne otvaraju međusobno fajlove kako treba.
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Space Beer
2.3.2020, 22:19
Ako radiš od nule na fajlu, svaki (office) program će raditi ono što može. I tu nema razlike, osim u opcijama samog programa.
Naravno, neki programi nude više neki manje. Excel je ubedljivo najbolji spreadsheet program, i za ozbiljne stvari nema alternativu. Ali kome ne treba sve što Excel nudi, i neće raditi sa tuđim .xlsx fajlovima, onda nema razloga ni da ga kupuje.
Ja sve što radim u Wordu i Excelu na poslu, radio bih u LO-u da ja moram da platim licencu (mislim da je oko 12€ mesečno za poslovne korisnike) :D
Excel je ubedljivo najbolji spreadsheer program, i za ozbiljne stvari nema alternativu.
Koje ozbilnje stvari ? Mislis na obradu 10+Gb podataka ? Radio sam u excelu sortiranje podataka u tabele i njihovu vizualizaciju, najmanje 10x puta mi se restartovao.......
Space Beer
2.3.2020, 23:11
Probaj u nekom drugom, biće još gore :d
Mislim na opcije pre svega, povezanost sa drugim programima (neki CAD ili ERP programi zahtevaju isključivo Excel) i naravno VBA
Probaj u nekom drugom, biće još gore :d
Mislim na opcije pre svega, povezanost sa drugim programima (neki CAD ili ERP programi zahtevaju isključivo Excel) i naravno VBA
Nece, posalji mi podatke u nekom standardnom (csv, txt....) formatu i nema problema. U pythonu 3-4 reda koda, i imas vizualno stop puta bolji grafikon.
Zbog toga ponekad čak i različite verzije Microsoft Office-a umeju da ne otvaraju međusobno fajlove kako treba.
Ovo ipak nije tacno. Cak i Office 2003 sa onim paketom za citanje docx fajlova nikada nije imao problem sa kompatibilnoscu, bas nikada. Ne moze da snimi u docx ali cita sve bez greske iili i najmanjeg gubitka informacije, da ne pominjem da je fajl sto posto funkcionalan, poslednji zarez u VBA makroima radi.
Bravo, probajte otvoriti malo komplikovanije dokumente iz officea 2003 u 2016 sve leglano, pa cete videti kako se ni oni medjusobne ne podrzavaju. Meni se desilo da par obicnih ugovora radjenih davno jednostvno otvori bez ikakvog formatirnja iako su radjena osisanom latinicom.
Bravo, probajte otvoriti malo komplikovanije dokumente iz officea 2003 u 2016 sve leglano, pa cete videti kako se ni oni medjusobne ne podrzavaju. Meni se desilo da par obicnih ugovora radjenih davno jednostvno otvori bez ikakvog formatirnja iako su radjena osisanom latinicom.
Potvrđujem ovaj deo da nije baš 100% kompatibilno. Kod komplikovanijih dokumenata, ume malo da se pomeri koji mm gore, dole, nešto da pobegne skroz levo, izgubi poravnanje, itd.
P.S. Office 2003 kada se instalira Microsoft dodatak, može da snima u .docx .xlsx itd, doduše u pitanju je Office 2007 format.
Bryan Fury
3.3.2020, 10:22
2016 je malo zakomplikovao stvari, ali 2003-2010 (čak i 2013) mislim da sve radi bez problema. :)
2016 je malo zakomplikovao stvari, ali 2003-2010 (čak i 2013) mislim da sve radi bez problema. :)2010 Ворд захтијева сервис пак 1 да не би брљао , отвориш туђи доц/доцх за штампу и ... :)
2016 nisam probao ali 2003-2013 radi kao doxa. Podrazumeva se da imas azuriran office, nije SP tu dzabe. Compatibility pack omogucava da otvoris i snimis pod officeom 2000/XP/2003 office 2007 format, vec 2010 office format ne mozes da snimis, samo da otvoris.
Bryan Fury
3.3.2020, 15:15
2010 Ворд захтијева сервис пак 1 да не би брљао , отвориш туђи доц/доцх за штампу и ... :)
Što reče post iznad, podrazumeva se da instaliraš takve stvari.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.