nighthawk
15.12.2006, 1:07
Trazim po googlu, ali nikako da naidjem na ono sto mi treba. Hocu da napravim emiter ultrazvuka velike snage na oko 25 KHz. Da li neko moze da mi pomogne sa semema za pojacivace i najvaznije - sta mi je potrebno kao izvor zvuka, znam da je nesto sa piezo kristalima ili magnetostrikcijom, ali imam samo teorijska znanja iz fizike.
EDIT
Mozda ovako zvuci previse komplikovano. Da podelimo stvar na tri dela - oscilator, to bih mogao i sam da sastavim, pojacivac - e tu ne znam sta da radim, imam neke seme za proste pojacivace zvuka, ali ne znam kako ce se ponasati sa velikim frekvencijama; i krajni izvor zvuka (mozda moze da se koristi visokotonac (obican zvucnik) ali ja to nikada nisam radio, nemam iskustva).
Dakle ako neko ima iskustva sa bilo kojim od ova tri dela neka pise.
EDIT
Mozda ovako zvuci previse komplikovano. Da podelimo stvar na tri dela - oscilator, to bih mogao i sam da sastavim, pojacivac - e tu ne znam sta da radim, imam neke seme za proste pojacivace zvuka, ali ne znam kako ce se ponasati sa velikim frekvencijama; i krajni izvor zvuka (mozda moze da se koristi visokotonac (obican zvucnik) ali ja to nikada nisam radio, nemam iskustva).
Dakle ako neko ima iskustva sa bilo kojim od ova tri dela neka pise.