Prikaži potpunu verziju : Da li postoji razlika izmedju zvuka preko maticne ili graficke karte?
xNSXklonX007
28.1.2019, 0:26
Dobro vece.
Treba mi mala pomoc oko zvuka sa racunara...
Naime, sa grafičke kartice ( amd R7 240) šaljem preko HDMI kabla signal u AVR Denon 1611. Odatle slika ide u TV isto preko HDMI kabla a zvuk na moćne Hi-Fi B&W zvučnike. Oni 5.1 sistemi me ne interesuju, čist stereo dobijam. Taj zvuk sa grafičke, znam da je digitalni i da ga DAC u pojačalu obradi i prevede u analogni na zvučnike, da li je to ful kvalitet zvuka ili postoji nešto još bolje? Ploča je ASUS PRIME B250M-A i verujem da je zvuk sa nje dobar ali bih morao još dodatni analogni kabal da vezujem i šaljem u pojačalo. Hvala unapred.
Luka Filipovic
28.1.2019, 2:09
Ovako koristiš dac u risiveru koji je verujem dosta bolji od dac-a koji je integrisan na ploci. U nekom teorijskom slučaju da su istog kvaliteta, svakako je bolje da ti je dac što bliže pojacalu, tj da se prenos vrsi u digitalnom signalu.
Da li moze bolje?
Pa mozes ako uzmeš zasebni dac koji je kvalitetniji od tog u denonu. Da li se isplati tako nesto zavisi od kvaliteta celog sistema i tvojih zahteva.
Kao što Luka reče, gotovo sigurno je DAC u Denonu bolji od tog na matičnoj ploči tako da ja tu ništa ne bih dirao. Plus što vođenjem digitalnog signala izbegavaš da brineš o kvalitetu analognih kablova i mogućim EMI smetnjama od strujnih kablova i sl.
xNSXklonX007
28.1.2019, 15:33
Hvala puno, to je to. Ceo sistem je Hi-Fi varijanta pošto je zaseban CD plejer zadužen za muziku i povezan posebnim interkonekt kablovima ( biće uskoro zamenjen kvalitetnim blu ray plejerom). Kompjuter je dodatni izvor zvuka (filmovi i youtube) tako de nema šta više da se radi . Hvala puno još jednom!
Zašto si kupovao AVR ako te zanima samo stereo?
xNSXklonX007
28.1.2019, 20:38
Objasniću....prethodno pojačalo je bilo povezano sa računarom preko 10m dugačkog audio kabla ( iz zvučne kartice Audigy 2 je išao) dok je slika preko HDMI kabla išla do TV-a. Kupio sam AVR jer sam znao da ću jednim kablom (HDMI) dobiti i sliku i zvuk i to digitalni format. Na taj način sam se rešio jednog kabla viška u stanu a dobio sam i daljinski koji prethodno pojačalo nije imalo. Pitanje sam postavio u smislu da li mi je možda potrebna kvalitetnija grafička kartica ili možda bolja matična ploča za još kvalitetniji zvuk mada je i ovako odličnog kvaliteta. Nisam zaluđeni audiofil ali volim kvalitetan zvuk.
water wizard
28.1.2019, 20:46
Dobar je i audio na matičnoj, nije vrhunski ali čini mi se da sam čitao negde da je dosta dobar
Za grafičku ne znam, ali sigurno je već negde na internetu diskutovano o kvalitetu..
Na matičnoj imaš Realtek® ALC887
Realtek® ALC887 8-Channel High Definition Audio CODEC
- Supports : Jack-detection, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
- LED-illuminated design - Brighten up your build with the gorgeous illuminated audio trace path.
- Audio Shielding: Ensures precision analog/digital separation and greatly reduced multi-lateral interference
- Dedicated audio PCB layers: Separate layers for left and right channels to guard the quality of the sensitive audio signals
- Premium Japanese audio capacitors: Provide warm, natural and immersive sound with exceptional clarity and fidelity
Nema šanse da zvuk sa matične može da se poredi sa onim iz DAC-a tog AVR-a. Nikakve. Poboljšanje može dobiti samo nekim solidnim DAC-om što on očigledno neće kupovati jer ima CD plejer za muziku.
xNSXklonX007
28.1.2019, 22:05
Razmisljao sam da kupim novu maticnu koja na sebi ima opticki izlaz pa da optikom odvedem zvuk do pojacala ali to je opet jos jedan dodatni kabal a i nisam siguran koliko je optika bolja od HDMI-ja. Sve u svemu za sada ostaje ovako dok ne izmisle nesto novo.
I opet ništa ne bi dobio time. Nema šta novo da se izmišlja, bolji zvuk može da da samo eksterni DAC i to je to.
xNSXklonX007
28.1.2019, 22:31
Razumeo! Hvala jos jednom!
Tako je, sve je to digitalni signal i nema razloga da juriš optiku umesto HDMI i sl. To je presipanje iz šupljeg u prazno.
Inače, ako ti u budućnosti zatreba nekad iz nekog razloga više digitalnih izlaza na kompu, ne menjaš celu matičnu već dokupiš karticu sa optičkim i koaksijalnim digitalnim izlazima koja se kači se na interni 3-pin digitalni interfejs na ploči (većina ploča ima, čak i moja budžetska H110). To košta 7-8€. Meni je skoro ovakva stigla samo nikako da je montiram, stoji mi u fioci. https://s.click.aliexpress.com/e/Yfch43W
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.