PDA

Prikaži potpunu verziju : Ryzen 5 1600 se sam overkloknuo?

Predrag Ilic
21.8.2018, 0:17
Pozdrav,

Nije nužno problem, već nedoumica o čemu je reč.

Bios mi pokazuje stock clock na 3.20Ghz, CPU-Z mi skače sa 3.33 Ghz na 3.69 Ghz, a Win task manager mi pokazuje oko 3.09 do 3.20 Ghz?

Nisam ništa overklokovao, sve je stock. Instalirao sam AMD Ryzen Master da bih pratio temp i video o čemu se radi u programu (nisam ništa dirao, samo ga uključio i isključio), BIOS takođe ništa nisam dirao, samo ga posle flešovao na najnoviju verziju, isto sve. Nisam imao nikakve probleme sa perfomansama računra, niti bsod, temperature u normali oko 39 - 55C bukvalno leti mašina. Ne želim da overklokujem, zbog garancije. Da li mi je garancija prošla sa ovim ili mogu mirno da spavam?

Konfiguracija:
Ryzen 5 1600, Kingston kvr 2x4Gb 2400Mhz, Msi Mortar Artic B350M.

makiem
21.8.2018, 0:25
Recimo ovako, da si ga ti rucno overklokovao do te mere da ubijes plocu i dalje ne bi izgubio garanciju jer je prilicno neisplativo dokazivati da je do kvara doslo overklokovanjem. Znaci, definitivno mozes mirno da spacas.

A to sto vidis skakanje kloka, mislim da je neka verzija boosta (procesor sam dize klok ako mu temperatura i napon dozvoljavavaju). Sacekaj da ti neko od iskusnijih sa ryzenom potvrdi.

Rockstar
21.8.2018, 0:26
Ne beri brigu - u pitanju je potpuno normalano ponasanje, danas je osnovni takt tu cisto informativno i odnosi se na takt na svim jezgrima. Kako je opterecenje retko tog tipa, termalni budzet ostaje prazan da poveca takt jezgra koja su opterecena a da procesor tako nikada ne predje specifikacije potrosnje i temperature. Danas se OC definise kao taktom na svim jezgrima.

Jos dalje - Intel planira da "ukine" osnovni takt, tj. da prikazuje samo "turbo" taktove jer moderni procesori retko kada rade na "fiksiranom" taktu.

A odgovor na tvoje pitanje - OC ne ponistava garanciju i ti to svakako nisu uradio.

Da ne idemo u sve sisteme zastite, ubiti procesor je zapravo malo tezi zadatak nego sto mislis.

water wizard
21.8.2018, 0:29
dok ne biješ sa čekićem važi gara