PDA

Prikaži potpunu verziju : HDMI više ne radi

Biljush
8.3.2018, 3:59
Imam Lenovo G 50-30 i Windows 8.1. Do sada sam bez ikakvih smetnji povezivala laptop sa televizorom. Do juče. Avaj, sada više nema prenosa na TV. Da nabrojim šta sam probla:

- proverila kabl i HDMI ulaz na TV preko drugog laptopa - radi
- pokušala sa drugim HDMI ulazom na TV - ista stvar
- obnovila drajvere
- restore system
- rool back drajvera za grafiku i audio

Intel grafik kontrol panel - ne prepoznaje TV (a do nedavno ga normalno prepoznavao).
Sumnjala sam na neki bag povučen u apdejtu, ali s obzirom da uradih restore, to bi trebalo biti rešeno, zar ne?
Pisala na Majkrosoft i Lenovo forume. Majkrosoft mi savetovao taj rolbek. Na Lenovu spavaju kao Trnove Ružice.
Ostalo mi jedino da zaključim da mi je pokvaren HDMI izlaz. Postoji li način da ti utvrdim a da ne odvrćem šarafe? Imate li još neku ideju?

voodoo_
8.3.2018, 12:14
Pa ako neće da izbaci sliku ni na neki drugi monitor, onda je definitivno bacio kašiku, dešava se.

Ako nećeš da se zezaš s reklamacijom, priručno rešenje može da bude aktivni VGA na HDMI adapter, ima kod nas (skuplje) i na aliexpressu (jeftinije).

Biljush
13.3.2018, 1:10
E, da. Shvatila sam i ja. Voodoo, teška srca vam se zahvaljujem na odgovoru, ali istina je istina. :)

Biljush
13.3.2018, 1:19
Nikada nisam koristila taj VGA osim na projektoru, a i tu sam koristila samo za PPT prezentacije. Hoće li prenositi i zvuk i sliku? Msm, ne treba mi dodatak za audio?

water wizard
13.3.2018, 1:34
vga samo sliku daje, trebaš da povežeš i audio out

JohnnyNT
13.3.2018, 1:40
Mora biti sa bananicom ako želiš da imaš zvuk na televizoru. Jer VGA izlaz daje samo sliku a ne i zvuk, a HDMI treba da dostavi i sliku i zvuk televizoru. Zato će uz adapter/konverter doći i kablić sa bananicom na oba kraja, koji ubodeš u izlaz za slušalice pa u adapter.

Zatim adapter uzima sliku sa analognog VGA izlaza, i zvuk sa analognog audio (bananica) izlaza i sve to zajedno konvertuje u digitalni format i "baca" na HDMI izlaz, jednostavno :D A treba mu i napajanje koje će zauzeti jedan USB port.

Naravno, pazi da ne kupiš HDMI na VGA adapter/kabal, oni su mnogo češći i nešto jeftiniji, dakle kada piše naziv adaptera/kabla ide redosled: signal/port koji treba da pretvorimo u -> neki drugi signal/port.

Imaš ih u formi kabla (https://www.ebay.com/itm/VGA-Male-To-HDMI-Output-1080P-HD-Audio-TV-AV-HDTV-Video-Cable-Converter-Adapter-/272932774774) i klasičnog adaptera (https://www.ebay.com/itm/VGA-To-HDMI-Output-1080P-HD-USB-Audio-TV-AV-HDTV-Video-Cable-Converter-Adapter-/222584033474?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c10).

Biljush
13.3.2018, 1:52
Da, shvatila. U međuvremenu sam češljala internet, pa pročitala. Dobro, to je inprovizovano rešenje. A je li pametno to dati na popravku? Istekla mi garancija.

JohnnyNT
13.3.2018, 2:05
Ukoliko je sam port fizički oštećen, zamena istog bi trebalo da je jednostavna i ne previše skupa, ali ukoliko je nešto više otkazalo, ko zna. U svakom slučaju odnesi da provere i vidi da li se isplati, daleko je elegantnije rešenje nego saplitanje o kablove adaptera :D

Shonkas
23.4.2018, 1:10
Meni se desilo da nakon jedne godine igranja na laptop - TV odjednom - NO SIGNAL?! Probao drugi kabl....radi.....vratio stari....radi?! ...OK rekoh. Medjutim danas opet ne...Iz laptopa ide signal, probao na drugom TV - u....znaci TV
Ali kada sam bolje pogledao....kada povezem TV i laptop (iako nema signala) HDMI 'pobeli' i postaje dostupan na TV da se udje ... Znaci da su ipak povezani, ozda nesto softverski?!
P.S. Pod garancij. - mozda.... Ali gde sad da cekam da popravljaju 15 ili koliko dana (ako je ulaz u TV uopste)

water wizard
23.4.2018, 2:04
jel sad držiš novi kabl ili stari? stavi malo novi možda je neki prekid u starom..

Shonkas
23.4.2018, 12:19
Ne drzim ni 1, ne igram igre od kako me kabl (nadam se) zeza) Novi je kratak, moram drugi da kupim... Ali mi nema logike opet sve :confused: