PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 12/2017


oluja
1.12.2017, 11:47
Decembarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :D

Nova naslovna strana izgleda ovako:

56511

Evo i izvoda iz sadržaja:

Igra meseca: Assassin’s Creed Origins
Origins je biser koji ne donosi ništa revolucionarno novo ili neviđeno, ali se zavlači svuda kao pesak i ne daje mira...

MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX 6G OC
Iako više nije u cvetu mladosti i u narednih nekoliko meseci očekuje naslednika, GTX 1060 je još uvek vrlo moćna spravica namenjena virtuelnoj zabavi...

Nikon D850
Svestran aparat za sve prilike. Neće biti najbolji ni u jednoj kategoriji, ali nema tog zadatka koji pred njega možete staviti, a da ga on ne izvrši efikasno i bez ustezanja...

INTERNET - Četvrta industrijska revolucija
Digitalizaciju ne možemo izbeći, ali moramo biti svesni pretnji koje ona donosi...

Cockos REAPER 5.61
Novi REAPER je „maksimalno prilagodljiv” i pogodan je kako za početnike, tako i za iskusnije korisnike. Stabilan je, nema ograničenja u veličini projekta, možete koristiti uporedo veliki broj traka i sve to bez preteranog ceđenja procesora...

Huawei Mate 10 Pro i Lite
Mate 10 Pro je big deal u svakom pogledu: ima božanstven veliki ekran sa tankim rubovima, veliku bateriju, opaku kameru, sav je od stakla i procesor sa AI jedinicom...

Potraga za devetom planetom
Nove računarske tehnike pomažu astronomima da negde u tami spoljašnjeg Sunčevog sistema pronađu planetu koja sigurno postoji, ali je još uvek nismo otkrili...

:ciao:

pmale
1.12.2017, 17:16
I dalje nema gt1030 vs rx 550opisa :(

Neutrino
1.12.2017, 17:36
WinSCP 5.11 (str. 56).
Nažalost, ne postoji mogućnost direktnog drag&drop kopiranja između dva udaljena računara, koja bi potencijalno mogla biti od velike koristi.
To je zapravo posledica ograničenja SFTP/SCP protokola koji ne dozvoljavaju direktnu razmenu fajlova između remote hostova a ne WinSCP-a.

Klijenti koji podržavaju tako nešto koriste prastaru FTP ekstenziju pod nazivom FXP (https://en.wikipedia.org/wiki/File_eXchange_Protocol) koja je danas zbog brojnih sigurnosnih nedostataka praktično zabranjena na svim serverima.

maska
4.12.2017, 9:03
15 godina citam sk i mislim da nisam procitao bolji i razumljiviji (prizemnini smrtnicima) teks o astronomiji. Ja sam odrastao u saznanju o 8 planeta sa Plutonom na kraju, dok pre par godina ne naleteh na slican tekst o tome kako vise nije planeta bla bla i nista nisam razumeo.
Od danas su mi neke stvari jasnije i zaista ,koliko to moje mentalno poimanje dozvoljava, sam odusevljen kako je Kosovac objasnio gde, kako i zasto je sve sada promenjeno.
Obavezno procitati tekst 'P9 nas ceka' svaka cast!

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

igor7
4.12.2017, 13:33
WinSCP 5.11 (str. 56).

To je zapravo posledica ograničenja SFTP/SCP protokola koji ne dozvoljavaju direktnu razmenu fajlova između remote hostova a ne WinSCP-a.

Klijenti koji podržavaju tako nešto koriste prastaru FTP ekstenziju pod nazivom FXP (https://en.wikipedia.org/wiki/File_eXchange_Protocol) koja je danas zbog brojnih sigurnosnih nedostataka praktično zabranjena na svim serverima.

Bogu dragom hvala da se nakon toliko meseci i godina pojavi čitalac koji će da da prokomentariše nešto što je napisano u SK. Da je sreće, to bi bila praksa u svakom broju. Ljudi su strašno lenji, na žalost.


Tvrdnja u tekstu je istinita, kao što je istinita i tvoja tvrdnja. Protokoli koji se brinu o bezbednosti podataka mahom ugovaraju prenos između dva učesnika. Ukoliko se dozvoljava učešće trećeg lica, onda se tu koristi neka metoda sertifikacije, ali to kod SCP nije slučaj. U konkretnom primeru, nije moguće direktno kopirati neki fajl sa računara A na računar B (A>B) ukoliko se ta operacija izvodi preko računara C (A>C>B). To prisiljava korisnika sa računara C da prvo lokalno kopira podatke sa A i pošalje ih ručno na B. Ovo se moglo elegantnije postići uvođenjem računara C kao bafera između A i B, što bi izbeglo ograničenja koja nameće SCP. Zato u citatu i postoji reč "direktnog", pošto je kopiranje moguće izvesti indirektno uz korišćenje posrednika.

Dekip
9.12.2017, 16:59
"Dragan Kosovac" režim...

Moram da priznam da ni ja nisam ništa bolji. A neretko se još i pitam šta je sa računarom. Što li koči...

Dekip
13.12.2017, 11:14
Bojim se da rečenica "poslednji rat u kojem su njihovi preci bili na strani dobra (ww2)" nije ... politički korektna.;)

maska
14.12.2017, 21:55
Ono kad procitas opis monitora, a sad "sekirica" uradi video reviwe istog. Kanda jedan kruzi po svim redakcijama. :rofl::kreza:

Mario Pavićević
15.12.2017, 18:55
Pa zar sumnjas da je drugacije? Nazalost trziste je malo, uvoznici sve uvozne na kasicicu, ne isplati im se da salju nekoliko istih uredjaja na vise adresa, ovako odaberu jedan monitor, od redakcije do redakcije i to je to, sto je najgore treba da budemo srecni sto je i to tako, a ne da moramo da kupimo svako parce hardvera koje testiramo, sto je sa tirazom od oko 20.000 primeraka mesecno i ekonomskom situacijom u kojoj je Politka A.D. a i ostatak zemlje nezamislivo.
Naravno nekada nisu ni u pitanju uvoznici vec semplovi koji dolaze od proizvodjaca, PR agencija koja ih zastupa na nasem trzistu dobije jedan novinarski primerak i on se seta od redakcije do redakcije.
Iako retko, ima i situacija da se nekome nije dopalo ono sto pisemo, oni ili njihova PR agencija odluce da vise ne salju svoje proizvode na test i opisa proizvoda te kompanije vise nema u SK-u :D

code master
20.12.2017, 15:33
Kad izlazi januarski SK?:icon_cool

veljadj
25.12.2017, 12:41
29.12:eek: