Prikaži potpunu verziju : Grafička pušta "cvrc" zvuk?
Palitreks
23.11.2017, 21:44
Danas sam kupio Gigabyte GTX1060 3GB WindForce OC grafičku karticu.
Sve radi normalno, igre izgledaju sjajno, ali svakih 5-6 minuta se iz kućišta čuje kratak zvuk nalik "cvrc".
Čitao sam sad po netu da postoji "coil whine", pogotovo kod Gigabyte-ovih grafičkih.
Da li se to dešava i mojoj grafičkoj, da li treba da se brinem i da li mogu da se otarasim tog zvuka nekako?
Ne smeta mi posebno, ali bih radije da ga nema :)
water wizard
23.11.2017, 22:02
vrati kaži ne odgovara, ne navodi zašto samo kaži ne odgovara hoću da vratim
Palitreks
23.11.2017, 22:10
Taj zvuk sam čuo van igara, malopre sam igrao Battlefield na Ultra detaljima (taman da joj pokrenem kulere) i evo već bar pola sata nisam imao taj zvuk.
Možda je trebalo da malo provrtim kulere, ali ako se pojavi opet problem, vratiću je.
Ako ima heatpipe-ove i to hoće da se čuje...
Palitreks
24.11.2017, 0:24
Ima. Sad sam opet igrao BF i čuo se taj zvuk negde na početku.
Promenio sam igru i opet se na početku čuo zvuk. Možda je to samo zvuk aktiviranja ventilatora.
Zanimljivo u svakom slučaju :D
Optereti je FurMarkom ili nekim sličnim testom pa prati da li "cvrči" grafička, matična ili napajanje. Prati i da li se intenzitet zvuka menja proporcionalno sa opterećenjem ili je nasumično. Prati i koliko je povezan sa RPM-om kulera, da li se menja pod dužim intervalima opterećenja itd.
Ja imam coil whine koji se javlja kod napajanja od prvog dana... I iritantno je ali se javlja samo u toku gejminga a tada od prštanja i akcije ne mogu ni kulere da čujem a kamoli coil whine :D
U svakom slučaju, ako je to i kod tebe u pitanju, nije opasno ali možeš da zameniš karticu tako kao što ti je neko rekao - vraćam, ne sviđa mi se. To možeš u roku od 15 dana od datuma kupovine. Onda ti vrate pare i kupiš drugu.
Palitreks
24.11.2017, 14:32
Uradiću taj test čim završim posao.
Sinoć sam pokrenuo igru i legao na pod (kućište mi je na podu :D ) da vidim šta se dešava.
Nakon 30ak sekundi u igri, kuleri su krenuli da se vrte i čuo se taj "cvrc" zvuk, tako da je izgleda false alarm, to je samo zvuk kulera kad se aktiviraju :)
Takođe sam gledao u kulere nakon izlaska iz igre, kad se zaustave takođe se čuje vrlo slab zvuk,
ali nijedan zvuk nije "neprirodan", čista mehanika je u pitanju.
Proveriću i FurMark da vidim da li se javlja coil whine,
mada je i kod mene slična situacija - pojačam zvučnike dok igram nešto pa sumnjam da ću ga uopšte čuti, ako postoji :)
Možeš preko Aorus Engine-a (gigabajtove aplikacije) da namestiš da se kuleri nikad ne isključuju (nego na primer da pri manjem opterećenju rade na nekom malom broju obrtaja), pa se neće paliti-gasiti. To i mene nervira na GTX 1050-Ti, podrazumevani prag uključivanja je 50 stepeni, i onda se desi da se temperatura vrti oko 50 pa pali-gasi svakih par sekundi...
Palitreks
25.11.2017, 19:52
Sjajno, nisam se setio te opcije. Hvala!
Meni laptop kaze cvrc kad pali ventilator. Ovaj e5470. A ima i coil whine, to je kao cvcvcvcv. A X220T, kod njega ventilator radi uvek, a coil whine samo kad je u dubljem C-state, i kod njega coil whine kaze iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiii. A imao sam i OCZ napajanje kod kog je coil whine non stop vikalo iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (cak i kad je kompjuter ugasen).
^
Odavno ne pročitah ovako dobre onomatopeje :D
^^
Amateri :)
https://i.imgur.com/tnAVne2.jpg
a imao sam i ocz napajanje kod kog je coil whine non stop vikalo iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii (cak i kad je kompjuter ugasen).
мени се ово дешава на ps4...нема везе што је угашен,чује се докле год је уштекан у струју.
Jedan od ventilatora ima blagi luf, pa zbog toga se čuje onog momenta kada se pokrene, odnosno kada se zaustavi...Imao sam prilike da probam 2 primerka kod kojih se isto čuo "cvrc zvuk" :). U oba slučaja je bio ventilator do priključaka(kačenja) grafičke
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.