PDA

Prikaži potpunu verziju : Telekom Optika

Strane : 1 [2]

DeCoy
3.1.2021, 13:28
Ja imam Box 3 već 17 meseci i od starta je bilo 200/80.

Evo i sam si rekao prošle godine kako bi taj Box 4 na koji prelaziš trebalo da izgleda

Ponuda je:
Box 4, 200/80, Omorika 2, TV 3 komada da povežem, porodični kanali u okviru paketa, a do sada sam ih polaćao dodatno, 10 gb interneta za mob, sa još 10 za YT i Twitch, insta, face, viber neograničeno.

xandar
3.1.2021, 15:54
Presao bi sa SBBa na mts box 3, jeste li otprilike zadovoljni uslugom?

DeCoy
3.1.2021, 17:51
Ja sam netom prezadovoljan, bila 2 prekida od 10ak minuta za 17 meseci, brzina otprilike kao u ugovoru tj. 200/75.

Za TV nemam pojma, ne konzumiram... znam samo da se često zaglupi pa mora da se vadi STB iz struje.

perablenta
3.1.2021, 18:16
Ja imam Box 3 već 17 meseci i od starta je bilo 200/80.

Evo i sam si rekao prošle godine kako bi taj Box 4 na koji prelaziš trebalo da izgleda

Znam, totalno sam zbunjen. Jer nešto se tu menjalo, stalno mi rade torrenti i po tome vidim da up nije kako treba, pa jeste, pa nije i tako dalje. Možda je samo do torrenta bilo...

Laskaris
3.1.2021, 23:44
Znam, totalno sam zbunjen. Jer nešto se tu menjalo, stalno mi rade torrenti i po tome vidim da up nije kako treba, pa jeste, pa nije i tako dalje.
To zavisi i od torrent klijenta. Qbittorrent npr zna da se tripuje, pogotovo na vecim brzinama.

perablenta
4.1.2021, 1:03
To zavisi i od torrent klijenta. Qbittorrent npr zna da se tripuje, pogotovo na vecim brzinama.

Taj i koristim. Nije mi upload išao preko 2 mb/s mesecima i pre neko veče vidim 7.1 mb/s. Kad mi oči nisu ispale.

water wizard
4.1.2021, 8:35
odeš na speedtest izabereš neki deseti server i vidiš kolika je realna brzina

nikolam
9.1.2021, 15:20
Dve godine optičkog Box 2 paketa mi isticalo 12. novembra...
...Večeras opet drin-drin, njihov komercijalista, pita me jesam li voljan da uzmem njihovu optiku... :facepalm

Možda si trebao baš preko tog komercijaliste da uzmeš paket, da bi neke koristi bilo za tog komercijalistu. Ja sam devojku koja mi je otvorila oči i praktično prodala paket ("pa imate i ovaj jeftiniji" - prodato),
pozvao posle 2 meseca, poslao podatke na mejl da bi ona prijavila paket i dobila proviziju.
Možda s druge strane ljudi ne vole terenske komercijaliste, ali ja mislim da bez toga nema zaista prodaje i da ako prodaju ne guraju komercijalisti, prave prodaje neće ni biti.

DeCoy
9.1.2021, 15:37
Ja sam uzeo tako preko lika koji je došao na vrata jer sam svakako planirao da uzmem Telekomov net, baš tad su uveli optiku u zgradu. I dobio sam od njega dva dodatna meseca za 1 dinar (na onih 6 što daje Telekom).

nikolam
5.3.2021, 9:46
Problemčić sa MTS optikom je što i ne daju brzine do kraja koje reklamiraju.
Rezervišu deo protoka za ne zna se šta,
tako da nećete dobiti 160Mbit odlazno u BOX nego 150Mbit, nema 400 Mbit dolazno, nego 390,
Nećete dobiti 80 Mbit odlazno, nego 75Mbit itd.

To je protok koji se reklamira ali se ne ne pruža
- a kao što vidimo na većim paketima toliki protok bi bio dovoljan da neko opušteno surfuje na 10Mbit+10Mbit, taman toliko je zakinuto.
Za VOIP i taj "fiksni" priključak koji izvedu na optičkoj konekciji,
sigurno ne treba 10/10Mbit rezervisanog protoka da bi radio kako treba..

Zašto imaju potrebe da korisnike zakinu za deo protoka, nejasno je, jer ima sasvim dovoljno da se ispoštuju reklamirane brzine od 400/160 i 200/80 ali se one ne poštuju i to kako izgleda sistematično i namerno.
Da li je uzvodno u mreži provajdera ili to radi sam korisnički MTS ruter, nekim podešavanjem..
..možda zna neko ko ne koristi MTS ruter nego svoj optički (single mode) ruter. A to navodno ne dozvoljavaju dok ne kupiš preskupu fiksnu IP adresu pa ti tek onda daju korisničko ime/šifru za konekciju..

Evo izmerenog protoka na jednoj lokaciji sa 400/160 gde se brzina po ugovoru ne poštuje,
$ speedtest

Speedtest by Ookla

Server: Telenor d.o.o. - Belgrade (id = 14476)
ISP: Telekom Srbija
Latency: 1.95 ms (0.04 ms jitter)
Download: 387.75 Mbps (data used: 498.0 MB)
Upload: 150.36 Mbps (data used: 67.9 MB)
Packet Loss: Not available.
--
$ speedtest

Speedtest by Ookla

Server: mts - Belgrade (id = 17947)
ISP: Telekom Srbija
Latency: 1.71 ms (0.07 ms jitter)
Download: 387.22 Mbps (data used: 541.8 MB)
Upload: 150.33 Mbps (data used: 67.9 MB)
Packet Loss: 0.0%
--

A da li da pominjem da na tikete prosto ne odgovaraju, ne javljaju se, prave se mrtvi i posle nekog vremena ih označe kao "rešene" iako nisu uradili ništa da ih reše.

bachi
5.3.2021, 12:23
PPPoE overhead, jer i dalje koriste PPPoE za autentikaciju preko optike.

Naravno, taman posla da povećaju MTU pa da PPPoE MTU bude 1500 i/ili da korisnicima daju nešto veći protok...

Ali to je Telekom...

alexthekid
5.3.2021, 13:48
Nego, šta piše u ugovoru koji ne poštuju? 400/160 ili do 400/160?

bachi
5.3.2021, 14:04
Nisam video ugovor, pretpostavljam da ima magična reč do.

water wizard
5.3.2021, 14:15
naravno svi tako pišu

SirDuck
6.3.2021, 10:48
A budimo realni, ni na SBBu nemam pun protok, evo sad sam merio 97.8/9.75 umesto 100/10, dodje mu tu negde slicno u proporciji.

makiem
6.3.2021, 14:53
I kod Supernove, 58.nesto/8, umesto 60/8. Ali ja sam prezadovoljan, obzirom da je alternativa mts 20/2, koja je u praksi na mojoj lokaciji oko 16/1.7

Laskaris
10.3.2021, 17:56
To je protok koji se reklamira ali se ne ne pruža
To je klasicna prica kod svih provajdera. Reklamirani protok je teorijski najveci moguci a ako ti imas manje hbg...takva je tura naisla. Oni ne garantuju da ces imati toliko vec kazu da bi toliko pod idealnim uslovima mogao da imas.
Ista je prica i u Nemackoj...tu se malo sta moze uraditi.

Laskaris
10.3.2021, 17:59
Jbt..edit f-ja ne radi..

I kod Supernove, 58.nesto/8, umesto 60/8To je OK, to su vec sitna crevca. Mozes imati i 60 kada je manje opterecenje njihovih servera tj mreze. U Bgd imam Trio paket sa tom brzinom i zadovoljan sam. Kako je bilo sad je ok.

orange47
13.3.2021, 12:38
obicno imas negde u cenovniku i zagarantovan protok koji je skuplji..
ne znam dal ima i za fizicka lica.

nikolam
3.4.2021, 9:38
Oni ne garantuju da ces imati toliko vec kazu da bi toliko pod idealnim uslovima mogao da imas.

Ali ovo nije to što je definisano u ugovoru, nije kao da optički kabl povremeno posećuju gremlini pa ne mogu da ih oteraju.

Ovaj problem gde sistematično i namerno ih baš briga da pruže ono što piše u ugovoru, IP protok brzine u ugovoru, oni sami ograničavaju tehnički i ne trude se čak ni da pruže mogućnost da imaju punu ugovorenu brzinu na linku.
Tj. to je nepoštovanje ugovora, jer korisnik ni ne mora da zna šta je "PPPoE overhead" niti ga zanima koliki oni link puštaju da bi realna maksimalna brzina bila kao ugovorena.

Pored toga prema nekim izveštajima, pre su zaista pružali punu brzinu na linku pa su posle smanjili tako da se ni teoretski link ne može iskoristiti do kraja.
A to je problem MTS i kršenje ugovora i nije obuhvaćeno "do" klauzulom i nije usled tehničkih mogućnosti, jer je u pitanju očigledno ograničenje koje namerno od strane MTS ne pruža ugovorenu brzinu iako su tehnički uslovi zadovoljeni.
MTS to može lako rešiti dodeljivanjem brzine linka onakvog tako da zajedno sa PPPoE koji su oni izabrali, "overhead" ne "pojede" IP protok i da omoguće korišćenje pune ugovorene brzine inače krše ugovore svih korisnika MTS optike.

Sud će lako utvrditi da nije postojala namera ugovorne strane da ikada ispoštuje ugovorenu maksimalnu brzinu i da je ugovorna strana znala da se sa datim podešavanjima reklamirana maksimalna brzina nikada ne može ostvariti.
U pitanju je naprosto aljkavost MTS operative koja se na većim brzinama odražava na direktno kršenje ugovora a samim tim i ugled MTS.

Upravo je "do" klauzula osnov za žalbe i postupak sa MTS, jer MTS nije ispunio uslov u ugovoru da korisnik može da iskoristi brzinu "do" te brzine već ispod te brzine, što će reći posebno imajući u vidu "do" stavku, upravo nju krše.
Mislim da je rešenje da više korisnika MTS uputi žalbe na ograničenje protoka tako da pruže punu udovorenu "do" brzinu a ne da je ograniče, bez truda i namere da je ispune.

Amarilis
14.10.2021, 17:09
Jel moze neko da mi kaze kako izgledaju kablovi za uvodjenje optike u zgradu? Koliko sam videla treba razvodna kutija u prizemlju, a sta onda ide od nje jel kabl na svaki sprat/stan? U stanu bi trebalo da ide valjda onaj tanak kabl, da li sve kablove menjaju (vec imam njihov adsl na prikljucak na fiksni)

DeCoy
14.10.2021, 17:50
Menjaće kabl koji ide od ulaza u stan do kutije unutar stana i rutera (tu sad ide tanki, optički) . Od rutera do ostalih uređaja (kompjuter, STB za TV) veza može da bude wireless ili preko običnog ethernet kabla.

aY2cAJqW1hw

R.L.
5.6.2022, 17:33
Поздрав свима,

Реновирам стан тренутно, па бих волео да спакујем електричне инсталације тако да не морам да размишљам којег ћу провајдера узети када све буде готово (опције су СББ кабл и МТС оптика, с тим да ће и СББ уводити оптику у неком периоду од пар година).

Нисам сигуран колико сам схватио увођење оптике, али идеја ми је оваква:

Изнад улазних врата се прави рек орман. Из ормана се развлаче 2 УТП и 1 коаксијални кабл до ТВ-а. Рутер би био позициониран испод ТВ-а у комоди/полици.

Колико видим, Телеком уводи оптички кабл и инсталира неку "кутију". Из те кутије иде додатни кабл до рутера, а на рутер се даље качи бокс.

Који је кабл у питању између те "кутије" и рутера? Да ли је то УТП кабл или нешто друго? Ако је нешто друго, шта би требало да разведем од табле изнад улазних врата?

Кутију сам мислио да спакујем у рек орман, а онда да развучем УТП кабл до рутера (ако је у питању УТП). Алтернативно, рутер би могао да стоји у орману заједно са кутијом, уколико је то боље решење.

Хвала унапред!

voodoo_
5.6.2022, 17:53
Od kutije do rutera ide neki optički kabl ali je dosta mekan i savitljiv (ima tanku gumenu zaštitu).

DeCoy
6.6.2022, 8:29
Ja između optičke kutije i rutera imam neki žuti kabl, nije baš tanak kao optički do kutije, ima jedno 2mm u prečniku, ali je kutija na svega metar od rutera.

Imaš na onom video gore kako izgleda...
https://youtu.be/aY2cAJqW1hw?t=76

EDIT: to je prespojni (patch) optički kabl.
http://www.netiks.rs/kablovi/fiber-opticki/fiber-patch-cordovi

R.L.
6.6.2022, 17:47
То ће се онда развући. Хвала на помоћи!