Prikaži potpunu verziju : Graficka kartica
Ema Popovic
4.4.2017, 14:13
Pozdrav,
Komponente mog kompjutera su:
Intel Pentium Dual CPU E2160, 1,8 GHz,
3 GB RAM
Maticna ploca: Intel 82945G Express Chipset Family
Imam i Windows 7 Home Premium 32-bit
Interesuje me da li bi moj komjuter podrzao ovu graficku karticu
https://gigatronshop.com/graficke_karte/gigabyte_nvidia_geforce_gt_710_1gb_gddr3_64bit__gv n710d31gl_rev_20-90405
Trebalo bi, ali nam nisi dala ime ploce, vec samo cipset. Ako hoces detaljno objasnjenje, moraces da nam kazes tacan model maticne, kao i ko je proizvodjac napajanja i koji je model/koliko vati daje.
Graficke su same po sebi kompatibilne, upasce u komp od 10 godina, ali napajanje (odnosno snaga koja je neophodna kompjuteru) moze da bude problem.
Samo sto ti nikako ne preporucujem ovu grafiku i to po ovoj ceni...
Ema Popovic
4.4.2017, 16:01
Samo sto ti nikako ne preporucujem ovu grafiku i to po ovoj ceni...
Zasto jel skupa u odnosu na performanse ili...
Trebalo bi, ali nam nisi dala ime ploce, vec samo cipset. Ako hoces detaljno objasnjenje, moraces da nam kazes tacan model maticne, kao i ko je proizvodjac napajanja i koji je model/koliko vati daje.
Graficke su same po sebi kompatibilne, upasce u komp od 10 godina, ali napajanje (odnosno snaga koja je neophodna kompjuteru) moze da bude problem.
Model maticne: 945GCM-S2C
Intel i945G
Gigabyte technology
Napajanje: 500W
Ne mogu da nadjem ko je proizvodjac
RAM Memorija DDR2
Slot 1: 1GB Apacer tehnology 400MHz
Slot 2: 2GB Kingston 400MHz
Zašto kupuješ grafičku i za šta se komp koristi?
Vlad Cepesh
4.4.2017, 16:40
Ta graficka koju si htela da uzmes radice. Ne trosi puno struje, tako da moze i na slabija napajanja, cak i na neke "kineze". To nije problem.
Cena je malo veca, ima za 1000 din. manje da se nadje R3 230 (4000 din.) koja vrsi istu funkciju. Ovakve graficke kartice mozes da uzimas jedino ako zelis da rasteretis procesor prilikom gledanja HD i FullHD filmova, akceleracije Flash sadrzaja na netu i slicno. Cisto da das jos malo zivota svom kompu. Inace za bilo kakvu vrstu igranja, osim flash igara na netu, nije.
Ema Popovic
4.4.2017, 16:57
Zašto kupuješ grafičku i za šta se komp koristi?
Ova koju sam imala od 256mb, stara je nekih 7 godina i skoro je crkla. Sada mi kompjuter radi na integrisanoj koja ima užasnu sliku, pa moram da kupim novu, a kompjuter služi za igranje GTA vice city, san andreasa i sims 4, što je sve podržava stara grafička kartica.
Ako se igra samo to onda ti se više isplati da kupiš nešto na oglasima za 10-15e jer je ta GT710 ionako krš kartica. Po oglasima imaš kartice 8600GT koja je iz ere tog tvog kompa i košta 1000-1500 din, ona mi je onako prva pala na pamet. Pa i ako crkne bolje da daš 10e na nju nego 40-50e na onaj krš 710 kad se već igraju samo te stare igre.
Neko će ti već preporučiti nešto.
Ako ti treba i nešto što bi ti malo ubrzalo gledanje klipova po netu, HD filmova i slično onda možeš da ideš na ovu karticu što je Vlad Cepesh spomenuo. Kako god, ja bih uzeo nešto polovno za 2k dinara i ne bih bacao pare na nov low-end GPU u oba slučaja.
Vlad Cepesh
4.4.2017, 19:06
Jeste da bi Radeon R7 230 ili GeForce 710 podrzale igre koje ti hoces, i imas garanciju uz to, doctor je u pravu. Nisu one uopste nesto brze, samo mogu da posluze svrsi. Imas po oglasima neke kartice tipa Radeon 5670, 6570, GeForce 540, 440 i slicne koje su isto malo zahtevne po pitanju napajanja, ali ipak mogu da pruze solidno iskustvo u igrama koje igras, jos kostaju jeftinije od 5 hiljada.
Nisu te karte dovoljno jeftinije od ove GT710, obicno su 3500-4000 dinara. Tako da, i nije los dil ta GT710. (garancija je takodje plus).
Onda neka ide na ovu:
http://emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-(vga)-amd-radeon-r5-230-msi-1gb-ddr3.11.html?productId=57825
Bukvalno najjeftinija nova grafička koja može da se nađe.
Veliko je pitanje da li ce Radeon raditi na tako starom cip-setu.
(plus pasivno hladjenje).
Ema Popovic
4.4.2017, 20:46
Da li je bolje pasivno ili aktivno hlađenje i koja je razlika između nVidia i Radeon grafickih kartica?
Ствар укуса, по мени активно (ниже температуре свакако). Разлика између GeForce и Radeon картица је да су то производи два различита произвођача :) Шалу на страну, једнако су добар избор. У твом случају мислим да је боље да узмеш nVidiu и да не бринеш.
Ema Popovic
4.4.2017, 21:25
Hvala puno na pomoći :):):)
Jos jedan mali savet. Ja licno na tvom mestu bih pogledao kartice na kupujemprodajem ili slinim sajtovima. Skoro sam prodao hd6450, jos u pisanoj garanciji za 2000 dinara. To je kartica koja bi mogla da podrzi sve igre koje si navela. Nova je bila oko 3 hiljade i nesto, ne secam se tacno. Mozda postoji neka mala razlika u performansama u odnosu na 710, ali je to mizerno i svakako se ne isplati dati preko 5000 za takvu karticu.
To su uzgred kartice koje su tu eto, samo da bace sliku kada nema integruse eventualno da rasterete procesor ako ne moze da se izbori sa YT ( jako stare masine) i to je to. Za takvu karticu 3000 maks (i to sa debelom garancijom, inace 1500 do 2000). Moje misljenje...
Evo prodacu ti ja Radeon HD 5770 1 GB povoljno, imas mejl.
Vlad Cepesh
5.4.2017, 8:17
Mislis da ona ima napajanje koje moze da izdrzi graficku koja trazi 6-pinski konektor?
Ema Popovic
5.4.2017, 9:53
Na napajanju pise: termal master ATX12V
Product No: TM-350-PMSR
Max. Output power 350W
50-60 Hz
water wizard
5.4.2017, 10:03
10A na 12V baš slabo
https://forum-en.msi.com/faq/article/power-requirements-for-graphics-cards
Prema ovoj listi ni jedna grafička ne može, tako da bolje kupi napajanje za 3-4000 a za ostale pare neku polovnu grafičku od 1000-2000
Možda čak i stara radi nego nema dovoljno snage da je pokrene...
U tvom slučaju i za tvoje potrebe je ta GT710 verovatno najbolje rešenje i da ne misliš da li će i kako će da radi. Za te malo starije igre će da odradi posao bez problema, za najnovije nije dovoljno jaka, tako da npr. ne očekujete da se igra GTA 5 itd.
A ovi predlozi o starijim kartama zvuče primamljivo na prvu jer može da se uštedi ali je to samo za one koji su spremni na cimanje. Em što tako starije a jače karte troše puno pa nisu dobre za to napajanje, em su to opet matore karte, pomenu se 8600GT koja je npr. već ~10 god stara, to samo čeka kada će da prestane da radi... A bilo šta malo novije (npr. staro 2-3 god, još u garanciji) već košta dosta čak i na oglasima jer većina ljudi nije baš realna sa cenama u današnje vreme.
Ema Popovic
5.4.2017, 10:31
Stara ne radi, jer je crkla, a dok je radila bila je odlična i sve je pokretala bez problema. Nosila sam je u servis i rekli su da ne može da se popravi. A ja bih sada našla neku sličnu onoj mojoj što je bila, samo malo noviju. A sta je to 10A, 12V?
water wizard
5.4.2017, 10:45
to je snaga struje 10 ampera na 12V ni ja se mnogo ne razumem u struju
Ema Popovic
5.4.2017, 10:50
Ovo je bila stara graficka koja je radila bez problema 8 godina, a ja bih sada da nadjem neku malo bolju od ove, a da moze da radi na mom kompjuteru.
Palit nVidia GeForce 8400GS 256MB DVI/HDCP Low Profile PCI-Express Video Card
Specification
Mfr Part Number: NE+8400S+TD26
Chipset: GeForce 8400 GS
Engine Clock: 450 MHz
Video Memory: 256MB DDR2
Memory Clock: 800 MHz
Memory Interface: 64-bit
Bus: PCI-Express x16
RAMDAC: 400 MHz
Komponente kompjutera:
Intel Pentium Dual CPU E2160, 1,8 GHz,
Model maticne: 945GCM-S2C
Intel i945G
Gigabyte technology
RAM Memorija DDR2
Slot 1: 1GB Apacer tehnology 400MHz
Slot 2: 2GB Kingston 400MHz
Napajanje: termal master ATX12V
Product No: TM-350-PMSR
Max. Output power 350W
50-60 Hz
water wizard
5.4.2017, 11:00
Ja ostajem pri preporuci da se menja napajanje, em slabo a verovatno i staro rizikuješ da se upali čak i sa najslabijom grafičkom a za grafičku šta ostane
Ema Popovic
5.4.2017, 13:01
A koja je razlika između napajanja od 350W i 500W i koje je bolje? I zašto je napajanje od 350W čak 3 puta skuplje od onog od 500W?
water wizard
5.4.2017, 13:31
napajanja se ne gledaju samo koliko W piše na nalepnici nego i Amperaža, kvalitet ugrađenih delova i zaštite od strujnih udara koje mogu da sprže kompjuter ili čak da izazovu požar, kvalitet izlazne struje, imaš napajanja koja koštaju 1000 din kineska koja nisu kvalitetna a imaš i napajanja koja koštaju po 100e, neki minimum je oko 3000+ za kvalitet bolji od tih kineskih, ovo tvoje konkretno je baš slabo moglo bi i neko kinesko malo jače da gura, a ja neću da ti preporučujem da ga koristiš jer je duplo slabije od minimuma zahteva čak i za te najslabije grafičke, piše da ima 10A i još da je oslabelo posle 10 godina ima 7-8A. Kupi bar novo kinesko od 15-16A za 1000 din pošto to nije zahtevna konfiguracija a i dosta je stara pa ne vredi nešto ulagati. Naravno ako možeš kvalitetnije od toga to je plus kojim ćeš produžiti život ostalih komponenti
U principu tako staro a jeftino napajanje verovatno jeste na izdisaju i neće još dugo da potraje. Ali ako se baš nema para može da posluži još neko vreme, GT 710 troši samo 19W, duplo manje od njene stare 8400GS sa kojom je do sada radilo.
Ema Popovic
5.4.2017, 15:08
Kako da znam da će napajanje da crkne, jel daje neke znake? Jel bitno ono što na grafickoj piše ddr3, a na mojoj staroj ddr2? Ona stara je radila bez problema svih 8 godina, a na kraju je samo počela da secka sliku i crkla je. A napajanje da kupim isto 350w ili mogu i od 500w i kako da znam jel kompatibilno sa drugim komponentama?
Ponekad počne da restartuje PC ili da se zamrzava slika pre nego što crkne, ali ne mora da se desi - ponekad samo odapne bez prethodnih znakova.
Ali iz iskustva, ako je napajanje staro koliko i ostatak komponenti, nekih 10-ak god. kondenzatori u njemu su već na izdisaju. Zapravo, retko koje napajanje te klase uopšte i doživi tu starost. Pa bi svakako trebalo u skorije vreme da se promeni, makar nekim novim jeftinim od 1000-1500 din.
Ema Popovic
5.4.2017, 16:01
Planirala sam da ga zamenim, ali mi je prioritetno da promenim grafičku, jer je slika užasna i ne može da se gleda. Pa ceo kompjuter je star 8 godina, nikada nije bio u servisu i nije bilo nikakvih problema sa njim, osim sada graficke i što sam ja kupila dodatno 2gb ram memorije, kingston
OK, slobodno prvo ubaci grafičku ako ti je to najhitnije, ova koja tebe zanima troši manje nego tvoja stara i neće biti nikakvih problema.
Ali kolege su u pravu, napajanje stvarno treba promeniti čim budeš mogla. Najčešće ne bude ništa strašno kada prestanu da rade, ali ponekad mogu da naprave štetu tako što povuku i neku drugu komponentu sa sobom, npr. matičnu ploču.
Radeon HD7750 ne zahteva dodatno napajanje, samo što nabiju cenu polovnjaka 6-7 hiljada, ne znam šta ima tako "od zlata" na toj grafičkoj, a još je i lutrija da li ćeš dobiti pečenu. Ova moja stara 8600GT se još drži vrhunski i može da prati igre iz 2012. godine. :rofl::to_care:
Vlad Cepesh
5.4.2017, 19:18
Slobodno uzmi novu GeForce 710 ili Radeon R3 230 graficku za tvoju masinu za sada, pa kasnije dokupi i napajanje. Realno receno, vise od toga se ne isplati uzimati s'obzirom na tvoje komponente i starost istih.
Ema Popovic
5.4.2017, 20:06
A da li ja mogu da kupim napajanje od 500W iako je ovo moje sada od 350W
Da, sve su to standardna ATX napajanja, isti konektori, na ista mesta se šrafe... a snažnije napajanje može samo prednost da bude jer još lakše pokreće računar.
Ja moju Asus 7750 V2 ddr5 1gb prodajem za 4.500.. ne znam gde ti nadje cenu za 6-7000 :D
Nek uzme neku 6670 na oglasima ili nesto tako.. i svakako nek bude bar 128bit kartica..kakve crne 64bit kartice :/
Planirala sam da ga zamenim, ali mi je prioritetno da promenim grafičku, jer je slika užasna i ne može da se gleda. Pa ceo kompjuter je star 8 godina, nikada nije bio u servisu i nije bilo nikakvih problema sa njim, osim sada graficke i što sam ja kupila dodatno 2gb ram memorije, kingston
Ako ti je slika zamucena ili nesto slicno, da li si instalirala drajvere za integrisanu karticu? Slika ne bi trebalo da bude losa ni na integrisanoj, samo u igrama manje performanse (seckanje i slicno). Ako mislis na sliku u igrama, mozda su se nakon izbacivanja stare graficke podesavanja resetovala pa zbog toga izgleda losije. Proveri to, dok ne odlucis koju ces karticu da kupis.
Ema Popovic
6.4.2017, 14:58
Nisam ništa instalirala, samo sam izvadila onu graficku i prebacila monitor na integrisanu. Gde da nadjem drajvere, nisam dobila uz kompjuter?
Ema Popovic
6.4.2017, 14:59
Igrice mnogo koce i izbacuje iz njih, a ovako su slova kao podebljana i zamucena, čak i ona gde piše naziv programa na destopu.
Vlad Cepesh
6.4.2017, 15:51
Vidi kolika ti je rezolucija monitora. To mozes da uradis tako sto kliknes desnim klikom na destkop povrsinu bilo gde, i posle levi klik na "screen resolution". Imas tu tab gde pise "Resolution" i tu bi mogla da vidis koja ja, i takodje maksimalna podrzana za tvoj monitor. Pored rezolucije koja podrzava tvoj monitor treba da pise u zagradi "recommended".
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.