PDA

Prikaži potpunu verziju : Update biosa za Sapphire ati radeon 9600xt

Chemist
1.12.2006, 18:05
Interesuje me kako se vrsi update biosa za "Sapphire ati radeon 9600xt" i da li se time dobijaju vidna poboljsanja u performansama graficke kartice.
Na Sapphirovom sajtu nasao sam u okviru opcije "Bios",a vezano za moju karticu,sledece programcice:Awardflash,Winflash, kao i par update-ova iz marta juna, avgusta.Moze li neko da mi da detaljnije uputstvo za to.Unapred zahvalan:)

optimus_prime
1.12.2006, 21:42
Interesuje me kako se vrsi update biosa za "Sapphire ati radeon 9600xt" i da li se time dobijaju vidna poboljsanja u performansama graficke kartice.
Na Sapphirovom sajtu nasao sam u okviru opcije "Bios",a vezano za moju karticu,sledece programcice:Awardflash,Winflash, kao i par update-ova iz marta juna, avgusta.Moze li neko da mi da detaljnije uputstvo za to.Unapred zahvalan:)

Istoj toj kartici sam updatovao Bios i nije bilo ama ni malo promene, tako da nemoj da spalis ili pre****s karticu za dzabe.

Nergal
1.12.2006, 22:09
Ne, na taj način se ne dobijaju poboljšanja u radu (sem u specifičnim slučajevima u koje tvoja grafička ne spada). Za grafički firmware ne važi isto što i za BIOS na matičnoj ploči. Prva stabilna verzija je često i jedina a u svakom slučaju sasvim dovoljna.

Menjanje grafičkog BIOS-a ima smisla samo ako hoćeš da overklokuješ karticu a to ne želiš da radiš preko drajvera ili pomoćnih programa, već hoćeš da ta podešavanja imaš upisana u samoj flesh memoriji kartice.

Ako ipak želiš to da radiš, izmena grafičkog BIOS-a je izrazito low-level operacija i stoga se najsigurnije obavlja iz DOS-a. Ne preporučujem da se to radi iz Windowsa preko Winfalsh-a, tako možeš da blokiraš račinar i/ili oštetiš karticu (meni se desilo prvo a mom prijatelju drugo). Najbolje je da koristiš AtiFlash ili Flashrom (a sva tri programa se skidaju OVDE (http://www.techpowerup.com/downloads/Utilities/BIOS_Flashing/ATI))
Potrebna ti je dakle, DOS bootabilna DOS disketa ili CD na koje ćeš iskopirati program za fleshovanje i falj za BIOS-om (*.bin, veličine 52kb u slučaju Radeon 9xxx kartica). Kucaš flashrom -f -p <broj kartice,0 ako je samo jedna> imefalja.bin
Na istom sajtu možeš da nađeš i detaljnije objašnjenje ove operacije:
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/34

P.S. BIOS treba da je od istog proizvođača i za isti tip kartice. Ako nešto ne odgovara (najčešće specifikacija memorije) kartica neće stabilno raditi ili neće raditi uopšte. Pozdrav. :ciao:

mitrovskiigi
2.12.2006, 11:00
Kucaš flashrom -f -p <broj kartice,0 ako je samo jedna> imefalja.bin
Malo si ga zbunjujuce napisao tako da si i mene zbunio.
Nazoves fajl 9600xt.bin i iskopiras ga na istom mestu kao i flashrom. Podignes DOS i pronadjes folder gde si ih iskopirao. Kucas bez navodnika sledece: "flashrom -f -p 0 9600xt.bin" .
Ovom operacijom neces dobiti apsolutno nista i zato ne preporucujem da je radis. Mozes samo da ubijes karticu ili u najboljem slucaju da je malo usporis.

Nergal
2.12.2006, 12:24
To "0" je broj adaptera, program će detektovati i postojanje eventualne druge kartice i dodeliti joj broj, pa sam mislio da to naglasim. Naravno, u 99% slučajeva imaš samo jednu karticu i kucaš 0, kao što si napisao.

Chemist
2.12.2006, 15:14
Ma ipak sam resio da ne pokusavam nista sa novim biosom, bojim se da sam ne napravim neku brljotinu i ne unistim karticu.Neka ostane ovako, a u svakom slucaju hvala vam za koristne savete.Inace jos jedno pitanje imam vezano za test 3DMark 2003.Od kako sam ubacio jedan slot od 512mb (juce)memorije PQI (sada imam 768mb) test mi pokazuje za preko 100 poena manji rezulat nego kada sam imao jedan slot od 256mb PQI.Testirao sam memorije (Gold memory) i sve je u redu.Probao sam i sa najnovijim omega drajverima (38291),ali isto je kao i sa nesto starijom verzijom(38252) sa kojima sam ranije uvek imao oko 4060 poena, a sada negde oko 3940.Koji bi uzrok mogao da bude za ovo?

Nergal
2.12.2006, 17:19
To je prilično mala razlika, možda i nema veze sa dodavanjem memorije. Dovoljno je da opterećene procesora (koji i te kako igra ulogu u 3D Marku 2003) bude veće. Možda imaš više pozadinskih procesa, instalirao si nove programe ili nešto slično.

mitrovskiigi
3.12.2006, 2:00
U svakom slucaju ne mozes nepovratno da unistis karticu, ali bolje da se manes corava posla.