PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 01/2017


oluja
29.12.2016, 13:47
Januarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)

Nova naslovna strana izgleda ovako:

55239

Evo i izvoda iz sadržaja:

Lenovo Moto Z + MotoMods
Godine eksperimentisanja su tek ove sezone donele prve ozbiljne plodove na planu modularnih mobilnih telefona...

Afinity Photo
Čuvena Photoshop alternativa sa Macintosh računara, posle dugačkih godinu dana čekanja, konačno je dostupna i za PC. Proverili smo da li se prašina oko ovog naslova opravdano podigla ili ne...

Tehnologije sa potencijalom da promene svet
Brojne tehnologije koje će ući u masovnu upotrebu u neposrednoj budućnosti imaju veliki potencijal da iz korena unaprede brojne aspekte naših svakodnevnih života...

Kako postati programer (4)
Deo kôda koji se često ponavlja izdvaja se u funkcije. Objektno orijentisano programiranje se zasniva na klasama...

Microsoftova hardverska ofanziva
Dok Apple traga za svojom dušom inovatora, Microsoft pronalazi korake kroz bespuće hardverskih noviteta. Na kraju tog puta, Microsoft će ponovo biti tehnološki lider, barem u trci sa svojim istorijskim (ne)prijateljem...

Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Shadow Tactics je ljubavno pismo, omaž i oda legendarnom serijalu igara Commandos...

:ciao:

ZoNi
29.12.2016, 14:05
Fina naslovna! :)

Vojin Milovanovic
29.12.2016, 17:34
Smatram da je dobronamerna i argumentovana kritika uvek dobrodosla,tako da se necu zadrzavati na dobrim stvarima koje sam procitao,vec bi da naglasim par propusta u ovom broju.
Citajuci opis igre Watch Dogs 2 imao sam utisak kao da se autoru uopste nije dopala igra,da je smatra laganom zabavom za nezrele tinejdzere i da igra neposeduje nijedan kvalitet koji bi opravdao halabuku koja se digla oko ovog naslova.Kroz opis suptilno provejava ton da je u pitanju jos jedno lepo upakovano i bogato producirano Ubisoftovo smece(sto je po mom misljenju pravi opis za igru),ali kad pogledam konacnu ocenu cini mi se kao da sam procitao neki drugi tekst.Cini mi se da je ovde malo doslo do podilazenja citaocima,da se toboze neki fanovi ne bi uvredili i to mi se ne svidja.
Druga zamerka je opis igre The Last Guardian.Za mene licno je Shadow of Colossus jedna od 5 najboljih igara u poslednjih desetak godina,tako da sam izgrizao sve nokte dok sam docekao ovu igru.Mislim da opis nije trebao da napise autor koji nije igrao prethodne dve igre velikog majstora Fumita Uede,jer autor nije mogao da napravi paralele izmedju doticnih igara,ne poznaje lik i delo ovog sjajnog dizajnera igara,nije mogao da zna da je The Last Guardian zrtva prevelikih ambicija doticnog dizajnera,koji je krajem 2006.godine krenuo da pravi ovu igru,sa ciljem da napravi najbolju igru svih vremena.A kada se tako pretenciozno krene u neki projekat,on je osudjen na propost,u ovom slucaju na veliki broj problema tokom rada na igri.Gospodin Kuzmanovic jeste najbolji novinar zaposlen u Svetu Kompjutera,Alfa i Omega ovog casopisa,ali mislim da je napravljena greska kao i u slucaju opisa Metal Gear Solida 5.Japanske igre su specificne igre,ili su genijalne ili su tesko djubre,potrebno je imati sofisticiran ukus da bi uzivali u doticnim naslovima.Gospodin Kuzmanovic ima(opravdane)predrasude prema japanskim igrama i mislim da ne bi trebao da ih opisuje.Ali kako sam kaze, odkako ga je ujela Dark Souls zmija,ocigledno zeli da pruzi sansu japanskim igrama.Korektno je opisao igru kao i uvek,ali mislim da takav specifican naslov treba da opise neko ko je veliki poznavalac minulog rada Fumita Uede.

mvasic
29.12.2016, 18:58
Nema ga na novinarnica.net?

oluja
30.12.2016, 0:07
Nema ga na novinarnica.net?

Mi smo im poslali "digitalnu verziju" januarskog broja, verovatno se ceka neko odobrenje...

todos
30.12.2016, 11:12
Zanimljiv broj naročito treća tema u najavi. Ali i ta alternativa fotošopu će sigurno biti zanimljiva za čitanje.
Držite se plave ko pijan tarabe!:D

dex3108
30.12.2016, 15:22
Distribucija u BiH se bas pokvarila u posljednje vrijeme a cijena casopisa otisla gore. Malo malo pa kasni casopis. Nema ga ni danas u prodaji.

pmale
30.12.2016, 20:09
Nema nigde Deda Mraza, novogodisnje jelke, ukrasa. Moglo je nesto od ovoga na naslovnu stranu......

dex3108
31.12.2016, 21:26
Ni danas nista od casopisa.

Aibo
1.1.2017, 1:28
Ispostavilo se da je kupovina SK-a jutros bila prava stvar. Planirani gosti su izostali zbog gripa, devojka takođa kunja na krevetu zbog visoke temperature, a ja srkućem sok (da sok za novu godinu jer sam i sam prehlađen) i listam nov broj Sveta Kompjutera. Da budem potpuno iskren već sam u fazi kada mi to i više prija od "lude" zabave na trgu dok mi neko povraća po cipelama na -8 C. :kreza:

Elem, da se vratim na broj. Najviše mi se svideo članak o otkrićima koja mogu da promene svet - Na Pragu Promena. Zanimljivo je čuti šta se sve kuva i promaštati malo o tome. Takođe opis Nikona D3400 mi se jako svideo, pogotovo zbog potvrde njegovog prethodnika koji mi je već neko vreme zapao za oko. Čitao sam na preskok pa ima tu još štošta da se vidi.

A evo i ja bih se složio sa Vojinom da je Kuzma trebao da prepusti The Last Guardian nekom drugom, nekome ko više oseća ovaj tip igre i može bolje da je doživi a samim tim i realno opiše. Ne razvija se ukus za nečim na prvu probu, niti se takvi pokušaji trebaju javno objavljivati kao opis u časopisu. Nisam razumeo zašto na IGN-u čitam opise Heroja, Disciples-a... od strane momka koji prvi put u životu igra poteznu strategiju i jednako ne razumem zašto u SK-u čitam opis ove igre od autora koji nije upoznat sa remek-delom kao što je ICO jer eto ne voli baš te istočnjačke stvari. Možda zvuči preoštro ali samo želim da ostavim iskrenu i lepo obrazloženu kritiku.

I za kraj SREĆNA NOVA GODINA! :icon_bigg

mvasic
1.1.2017, 17:35
@oluja odakle toliko politike u ovom broju? "Sumrak istine" - Srđan Brdar i Kuzmanovićeva kolumna. I to oba teksta guraju neku konzervativnu stranu američke politike, a imam utisak da oba autora samo površno poznaju američku političku scenu. Brdar navodi da su mainstream mediji, u US, liberalni, potpuno preskačući činjenicu da su TV mreže Fox i ABC izrazito konzervativne (četiri tv mreže se smatraju mainstream: ABC, Fox, NBC I CBS. Prve dve su konzervativne, a druge dve liberalne). Drugo, bombardovanje je bilo pre 18 godina (preživeo sam ga, kao i većina članova ovog foruma) jel moramo da ga stalno pominjemo? Pogotovo u kompjuterskom časopisu.

Čitajući i gledajući medije u Srbiji, imam utisak da se uporno stvara neka vrsta ratne atmosfere, u smislu, da se konstantno pominju priče od pre 20 i više godina, priča o nabavljanju oružja, ona čuvena "ceo svet mrzi Srbe"... Ne kapiram, zašto se i SK upušta u sve to (a uspeo je da ostane van ludila 90ih)?

ColdBoot
2.1.2017, 3:51
Ma jok. I te kako razmisljaju koga ce da nazuljaju, to nema veze s politikom. Ima veze s tim kolika ce prodaja da bude.


Jel ovo znači da kad je glavni negativac u igri Srbin, to diže prodaju?

todos
2.1.2017, 21:31
Zatvoriće nam temu, a ja treba da ostavim mišljenje o ovom broju. :kreza:
Kada Autori ne žele da učestvuju u raspravi, dovoljno je i ovo što smo do sada napisali, odnosno rekli.

oluja
4.1.2017, 11:47
@oluja odakle toliko politike u ovom broju? "Sumrak istine" - Srđan Brdar i Kuzmanovićeva kolumna. I to oba teksta guraju neku konzervativnu stranu američke politike, a imam utisak da oba autora samo površno poznaju američku političku scenu. Brdar navodi da su mainstream mediji, u US, liberalni, potpuno preskačući činjenicu da su TV mreže Fox i ABC izrazito konzervativne (četiri tv mreže se smatraju mainstream: ABC, Fox, NBC I CBS. Prve dve su konzervativne, a druge dve liberalne). Drugo, bombardovanje je bilo pre 18 godina (preživeo sam ga, kao i većina članova ovog foruma) jel moramo da ga stalno pominjemo? Pogotovo u kompjuterskom časopisu...

Slazem se. Politici nije mesto u Sk ali nemoguce je sasvim pobeci od nje. Nazalost politika i fejsbuk su (navodno) uticali na nedavne izbore preko bare pa samim tim zasluzuju malu paznju kao fenomen na koji treba obratiti paznju...

oluja
4.1.2017, 11:52
Rasprava o tekstu "Sumrak istine" je prebacena u odgovarajucu temu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=2115854#post2115854).

:ciao:

player1
4.1.2017, 12:36
^los link

oluja
4.1.2017, 13:10
^los link

Ispravio :)

code master
4.1.2017, 15:44
Iz nekog razloga nedostaje mi period kada su se pojedine igre mogle kupiti na kiosku, od Sijerinih legendi pa i do drugih naslova koje je SK reklamirao, valjda je nostalgija ne znam:icon_scra. Jeste sve je sad na netu i to al kad uzmes fizicki u kutiji pa kad dodjes kuci sa velikim kezom na licu neprocenjivo:kreza:.

mvasic
4.1.2017, 16:45
Iz nekog razloga nedostaje mi period kada su se pojedine igre mogle kupiti na kiosku, od Sijerinih legendi pa i do drugih naslova koje je SK reklamirao, valjda je nostalgija ne znam:icon_scra. Jeste sve je sad na netu i to al kad uzmes fizicki u kutiji pa kad dodjes kuci sa velikim kezom na licu neprocenjivo:kreza:.

Ovako, npr:

http://static1.gamespot.com/uploads/original/215/2153991/3089996-img_20150507_151340548+copy.jpg

code master
4.1.2017, 18:04
Ovako, npr:

http://static1.gamespot.com/uploads/original/215/2153991/3089996-img_20150507_151340548+copy.jpg

Te kutije su isto kul, ali sam navikao na standardne DVD kutije.

dex3108
4.1.2017, 18:40
Za mene je jedna era gotova. Od ove godine sam presao na digitalnu verziju casopisa. U jednu ruku su krivi distributeri i SK (cijena porasla a casopis poceo da kasni), a u drugu ruku nisam vise imao gdje sa papirnim verzijama. Koliko god da volim casopis da osjetim u ruci toliko ako ne i vise prednosti donosi digitalana verzija. A kako sam manje vise potpuno presao na digitalne stvari (ukljucujuci i TV XD) ovo je bio logican korak.

Rockstar
4.1.2017, 21:28
Eh, kada bi SK napravio neku malo vecu digitalnu, PDF arhivu, od recimo '95.. To sve stavis u tablet i uzivas. Rado bih platio tako nesto. Do tada - papir, mada je i kod mene prostora sve manje, morace nova polica da ide :)

JUGA_v
4.1.2017, 21:46
http://pc.sux.org/indexSK.html

Neutrino
4.1.2017, 21:51
http://pc.sux.org/indexSK.htmlŠteta što od tih skenova nisu napravljeni PDF-ovi. Ja sam recimo za sopstvene potrebe preuzeo sve skenove i napravio po PDF za svaki broj tako da može lakše da se čita. Hteo sam čak da pre konverzije uradim restauraciju (prosvetljanjavnje, kropovanje i ispravljanje skenova) ali sam skapirao da bi mi to oduzelo previše vremena.

ZoNi
4.1.2017, 22:00
Što PDF? Skineš onaj ZIP, promeniš extenziju u CBZ i uživaš - gomila programa za Win i Android odlično prikazuje CBZ i ostale "stripovske" formate.

(S druge strane, ne kontam šta će nekome SK od pre npr. 20 godina?)

mvasic
4.1.2017, 22:24
(S druge strane, ne kontam šta će nekome SK od pre npr. 20 godina?)

Ja volim da ih pročitam, s vremena na vreme.

Rockstar
4.1.2017, 22:33
Što PDF? Skineš onaj ZIP, promeniš extenziju u CBZ i uživaš - gomila programa za Win i Android odlično prikazuje CBZ i ostale "stripovske" formate.

(S druge strane, ne kontam šta će nekome SK od pre npr. 20 godina?)
E da, to je dobra ideja zapravo bravo Zoni :)

Inace citam SK od 97-e, "kolekcionar" sam postao malo kasnije i volim da povremeno prelistam neki stariji broj. Jos sam generalno ljubitelj retro hardvera i starijih igara...

Rockstar
4.1.2017, 22:33
http://pc.sux.org/indexSK.html
Znam, ali to je samo do 1998, a ovo da citam na sajtu SK nije isto kao i prelistavanje (ili skrolovanje na Androidu :)

mvasic
4.1.2017, 22:45
Znam, ali to je samo do 1998, a ovo da citam na sajtu SK nije isto kao i prelistavanje (ili skrolovanje na Androidu :)
Sve posle '98. nije retro. :) To, bre, sve novo, friško, sad izašlo. :)

Neutrino
4.1.2017, 23:02
Što PDF? Skineš onaj ZIP, promeniš extenziju u CBZ i uživaš - gomila programa za Win i Android odlično prikazuje CBZ i ostale "stripovske" formate.Zato što mi onda treba posebna aplikacija za otvaranje CZB formata na svakom uređaju a PDF je nativno podržan svuda.

A čitanje starih brojeva je nostalgično podsećanje na dane kada je čak i IT industrija od štapa i kanapa pravila zanimljive stvari.

voodoo_
4.1.2017, 23:10
(S druge strane, ne kontam šta će nekome SK od pre npr. 20 godina?)

Ja npr. volim da čitam tadašnje tekstove o novim tehnologijama, naročito one koji su najavljivali nove trendove, predviđali uspehe i padove itd, i onda gledam šta su pogodili a šta ne :kreza:

Drugo, Voja Gašić je pisao vrhunske tekstove, prosto iz svake rečenice izbija koliko je čovek duboko poznavao materiju uprkos šturim informacijama iz inostranstva.

filpan
5.1.2017, 20:15
Neutrino, ajde ukljuci opciju slanja privatne poruke, da te pitam nesto samo.

el_corona
11.1.2017, 19:49
Ja mislim da SK treba da ima naslovne strane malo nalik ovom starom magazinu:
http://dangerousminds.net/comments/the_sexy_ladies_of_yugoslavian_computer_magazines

Da li imamo vernih clanova/citaoca/pretplatnika koji se slazu?

todos
15.1.2017, 11:24
Mislio sam da ne kažem ni jednu reč. Slab broj. Hardver kao da je odrađen samo da bi se ovaj časopis popunio. Opet opis Lenovo tj. Motorola koje spajanje sam ovde predvideo pre nekoliko godina. Mada te mobilne mrzim u SK malo opravdava hardver u ovom pitanju gedžeti. Ima kućišta i ovaj Nikon. Alo borite se za ekskluzivu Canona 6d mark 2.
Najbolje u časopisu su programi. Meni je bar zapao za oko, SimpleDiagrams. On je kako za početnike tako i za napredne korisnike. Da li valja ili ne valja? Gde su linkovi za dodatne pluginove? Isplati li se ili ne?
i Tunes alternativa je super. Svaka čast Autoru na trudu zbog toga.
Dalje... Kubota Texture... Jednu reč da kaže da je skup program u okviru ponude kineskog brenda Kubota.
Zaključak: Ima šta da se čita, SK Labs je VRH, ali nedovoljno da opavda cenu časopisa bar ovog broja, ne i prethodnog.
p.s. Manite se politike, bar iz usta nekog ko je proveo vreme na ratištu i u zarobljeništvu.

ZoNi
15.1.2017, 22:14
Zato što mi onda treba posebna aplikacija za otvaranje CZB formata na svakom uređaju a PDF je nativno podržan svuda.
Nije valjda da koristiš neki brauzer za čitanje PDFa? :eek: I nemaš ni jedan jedini program/app za e-knjige?

Šta ja znam, meni je Sumatra super rešenje za sve knjigovne formate (PDF, ePUB, djvu, CBZ/R/7...).

Neutrino
16.1.2017, 1:48
Nije valjda da koristiš neki brauzer za čitanje PDFa? :eek:Pa u tome i jeste poenta - ako hoću PDF mogu da otvorim čak i u browseru jer ga danas svi nativno podržavaju. Plus tu su nativne aplikacije koje dolaze uz OS, Books na iOS-u, GDrive na Androidu itd. Ne moram uopšte da razmišljam da li ću PDF moći da otvorim na nekom uređaju.

ZoNi
16.1.2017, 10:11
Šta ja znam, te "nativne" programe ne želim da koristim za PDF :) S druge strane, CBZ je bolje rešenje, jer kvalitet slike ostaje onakakav kakav je bio u ZIP-u, dok kod PDFa to obično nije slučaj.

Neutrino
16.1.2017, 11:48
S druge strane, CBZ je bolje rešenje, jer kvalitet slike ostaje onakakav kakav je bio u ZIP-u, dok kod PDFa to obično nije slučaj.I PDF može da ostavi originalni kvalitet slika ali to nije potrebno za ekranski prikaz. Dakle, s jedne strane imaš generički kompresor koji na krajnju veličinu fajla dodaje samo overhead (jer su slike već kompresovane), bez ikakve fine kontrole sadržaja i koji zahteva posebnu aplikaciju na svim platformama da bi uopšte mogao da se otvori i pogleda. Na drugoj strani imaš format koji je namenski pravljen za tu svrhu, nudi potpunu kontrolu nad sadržajem, može da optimizuje sadržaj tako da fajlovi budu nekoliko puta manji uz potpuno zadržavanje čitljivosti i na kraju može da se otvori na apsolutno svim uređajima i platformama bez potrebe da se preuzimaju posebne aplikacije. Ja stvarno ne znam kako CZB tu može da bude bolje rešenje.

ZoNi
16.1.2017, 15:31
CBZ, ne CZB ;)

Šta ja znam, meni su i CBZ i PDF podjednako dobri formati. I za jedan i za drugi koristim isti program, tako da ni tu nema prednosti.

Iskreno, teško mi je da poverujem da neko nema bilo koji čitač e-knjiga na PCu/telefonu/tabletu - a ako ima, onda je svejedno da li je PDF ili CBZ (mada, ja opet dajem malu prednost CBZu, jer je to samo običan ZIP, pa su sve slike tu, ako zatrebaju za nešto).

Neutrino
16.1.2017, 16:05
CBZ nije format već arhiva. Reći da je CBZ format je isto kao da kažeš da si dobio GIF smeštanjem par slika u ZIP arhivu.

Laskaris
17.1.2017, 12:02
Verujem da bi rubrika "Kako postati programer" mogla da bude opusteno izbacena jer je sigurno slabo ko cita a jos manje "vezba" citajuci je. A niko nece ni postati programer citajuci je tj nece se ni zainteresovati za programiranje. Programiranje nije vise Basic ili Fortran 77 da se moze obradjivati u ovakvim rubrikama kao sto je to bilo pre 25+ godina.
Jedan dobar clanak (ili serija clanaka) o savremenim programskim jezicima uz pregled kvalitetne literature, o mreznim resenjima, konfiguraciji kucnih mreza i sl, cesci pregled (besplatnih) antivirus, antimalware i sl sigurnosnih resenja, cesci pregled i opis (besplatnih) alata za izradu sajtova itd.. bi bili mnogo korisniji.
Tekstove o "malinastim resenjima" pozdravljam (iako me pomenuto resenje licno ne zanima) jer smatram da je podsticanje sopstvene inicijative, inovativnog pristupa i nacina misljenja u IT okruzenju bio osnovni cilj SK sve ove godine i treba tako i da ostane.

todos
17.1.2017, 19:24
Ima knjiga druže!
Tekst može da zagolica maštu dvanestogodišnjaka ali čak i mene.
Glup sam za programiranje, ali tebe ili bilo koga izazivam na tzv cable managment. Nisam programer ali volim kompjutere. Smejaćeš se sigurno ali ja znam bar 20 načina da se prikupe kablovi. Da ne pričamo kako mogu da se dele...
Ne diraj SK , uvek treba periodično ovakvih tekstova. SK zna šta radi.

Oggy
17.1.2017, 19:43
Mozda je previse koda prisutno, jer stvarno postoji mnogo nacina da se danas covek interaktivno udubi u programiranje. Probacemo da nadjemo balans izmedju toga, i onoga sto Todos kaze, da zagolica mastu nekoga ko nema ideju kako sve to radi.

igor7
17.1.2017, 20:55
I ja sam mislio da je glupo krenuti sa tekstovima o programiranju ali se u glasanju preko SMS lepo vidi da su ti tekstovi uvek medju prvih 3. Znaci, publika za programiranje postoji. Nekada su se casopisi najvise cenili po tome sta pisu o programiranju i kakve imaju opise igara. Onda je nastupio period "debilizacije" citalacke publike i programiranje je jednostavno proterano iz IT casopisa. Jasno je da sada stanje nije crno kao 80-ih, postoji internet, tone knjiga na engleskom i dosta prevoda na srpskom ali casopisi su ti koji bi trebali da dalju ljudima podstrek da uce programiranje. Em zabavno, em korisno.

Laskaris
18.1.2017, 13:52
^
Ne znam za tu anketu ali sam sasvim siguran da ljudi navedu temu "programiranje" samo zato sto je to jedna od podrazumevanih IT tema a o programiranju zapravo nemaju pojma. I ne treba da imaju ako od toga i ne zive. Nemam nista protiv takvih tema ali metodologija izlaganja u SK o programiranju je prosto prevazidjena. SK nije bas tako jeftin casopis da bi se citaocima na nekoliko strana prezentovalo nesto sto oni zapravo ne citaju. Bolje stavite makar reklame sa cenama komponenti kao sto je nekada bilo, informativnije ce biti i korisnije - i citaocima i SK-u. "Kaznite" Kuzmanovica privremenim prosirenjem njegove kolumne "tupaze" na tri strane :D Covek se extra isprovaljuje i kad i sam zna da preteruje :) Imam utisak da cesto zeli da kaze i vise ali prosto nema mesta, treca strana bi mu bila vec previse i primerena kazna za (meni uvek simpaticno) preterivanje u proslosti :)

ZoNi
18.1.2017, 14:53
Nekada su se casopisi najvise cenili po tome sta pisu o programiranju i kakve imaju opise igara.
Na žalost, SK i dalje davi sa opisima igara :(

Lex987
18.1.2017, 16:28
^
Ne znam za tu anketu ali sam sasvim siguran da ljudi navedu temu "programiranje" samo zato sto je to jedna od podrazumevanih IT tema a o programiranju zapravo nemaju pojma. I ne treba da imaju ako od toga i ne zive. SK nije bas tako jeftin casopis da bi se citaocima na nekoliko strana prezentovalo nesto sto oni zapravo ne citaju. Bolje stavite makar reklame sa cenama komponenti kao sto je nekada bilo, informativnije ce biti i korisnije - i citaocima i SK-u.
+1 za ovo
Ne moze se postati programer tako sto ces procitati par zanimljivih primera u SK.
Umesto reklama sa cenama koje pominjes, vise bih voleo neki benchmark, poredjenje starijih i novih procesora, grafickih kartica...
Na internetu postoji gomila testova ali se mnogo razlikuju, nekako vise verujem nasim entuzijastima nego onim sumnjivim YouTube "strucnjacima".

Na žalost, SK i dalje davi sa opisima igara :(
Kako te davi, niko vas ne prisiljava da citate opise igara, uvek mozes da preskocis taj deo. Bas ima dobrih opisa u ovom broju.
Najbolja recenzija za "Shadow Tactics" koju sam procitao do sada, sve pohvale.

ZoNi
18.1.2017, 18:30
Mogu da preskočim, ali to je skoro pola časopisa. Ne želim da plaćam nekome da igra igrice :D

igor7
18.1.2017, 19:11
^
Ne znam za tu anketu ali sam sasvim siguran da ljudi navedu temu "programiranje" samo zato sto je to jedna od podrazumevanih IT tema a o programiranju zapravo nemaju pojma.


Navode koji im se konkretni tekstovi svidjaju u proslom broju. Programiranje je tako retko zastupljeno u SK (u zadnjih 20-ak godina) da je lakse pogoditi sedmicu na lotou nego da je u tom broju pisano o toj temi :D

I ne treba da imaju ako od toga i ne zive.
E ovde se ne slazemo. Apsolutno treba da znaju neke stvari, bar na elementarnom nivou. U protivnom bi o sportu trebalo da znaju samo sportisti, o politici politicari, o medicini doktori, o muzici muzicari... a znamo da to nije tako.

SK nije bas tako jeftin casopis da bi se citaocima na nekoliko strana prezentovalo nesto sto oni zapravo ne citaju.Uvek ima nesto sto niko ne cita. Ako u anketi ljudi pisu da im se svidja txt o programiranju, onda to znaci da ipak citaju. Ja uvek preskacem tekstove o telefonima, tabletima, laptopovima i foto aparatima. Da li treba da zbog toga branim drugima koje to interesuje da citaju?

Ja bi bio presrecan da je SK casopis posvecen ponajvise temama vezanim za programiranje. Ti bi voleo da je o necem drugom (pretpostavljam o hardveru). Pera i Mika bi voleli da su u njemu samo opisi igara itd itd. Tesko je pomiriti sve ukuse.

Mogu da preskočim, ali to je skoro pola časopisa. Ne želim da plaćam nekome da igra igrice :D

video igre su neotudjivi deo racunarstva i veoma su zasluzne sto su se mnogi klinci zaljubili u racunare. Meni licno odavno nisu zanimljive ali ima dosta ljudi kojima jesu.

Neutrino
18.1.2017, 20:50
Ne moze se postati programer tako sto ces procitati par zanimljivih primera u SK.Većina nas koji se danas profesionalno bavimo softverom je upravo tako i počela. Tekst po tekst, prekucan kod po kod... Poenta je da namena tih tekstova nikada i nije bila da ikoga nauči programiranju, niti to može, već da nekoga ko nema predstavu o čemu se tu radi dovoljno zainteresuje da sam počne da uči. Baš zbog toga i kažem, samo napred sa tekstovima. Softver je budućnost i jedna od retkih grana industrije gde potreba za radnom snagom svakim danom sve više raste.

Moja jedina zamerka tekstovima bi možda bila što se uporedo koriste tri jezika. Jedan jezik, možda Java, bi po meni bio efektniji i koncizniji pristup pa ostali primeri ne bi delovali pomalo kao nepotrebno ponavljanje.

Laskaris
19.1.2017, 9:35
Većina nas koji se danas profesionalno bavimo softverom je upravo tako i počela. Tekst po tekst, prekucan kod po kod... Poenta je da namena tih tekstova nikada i nije bila da ikoga nauči programiranju, niti to može, već da nekoga ko nema predstavu o čemu se tu radi dovoljno zainteresuje da sam počne da uči.
Ti imas sentimentalnu "vezu" sa takvim nacinom ucenja jer tako si poceo i to je u redu. Ipak, kada si pre nekih 20-ak godina pocinjao sa (verovatno) nekim bazicnim programskim jezikom tipa Basic, Fortran, Pascal nije postojao drugi nacin jer interneta maltene nije ni bilo. Metod "prekucavanja" je pomalo "srednji vek" danas i postoje mnogo atraktivniji nacini da se (mlad) covek zainteresuje za programiranje. "Prekucavanje" koda ga svakako ceka jer je neizbezno ali to ne mora da vidi bas na samom pocetku u casopisu. Spucati 4-5 listova casopisa na kod sa ciljem popularizacije programiranja je prosto spaljen novac danas. Tekst u SK stampanom izdanju treba da je kraci, bez koda, sa linkom ka kodu na web strani SK. Pa, ako neko hoce, neka radi copy-paste ili "prekucava" sa sajta. Trositi papir (citaj novac) na kod danas je neprakticno i glupo. Papir, koji nije jeftin, se moze daleko korisnije upotrebiti.

voodoo_
19.1.2017, 11:47
Svaki treći Zonijev post je napomena kako ne voli igre, ne igra igre i kako treba izbaciti igre... aman, ti tekstovi su "duša" ovog časopisa, a ko ne voli, nek kupuje PC Press, jes da je 90% časopisa marketing ali eto, bar nema tih groznih igara. Jedino što ne volim da plaćam već plaćene tekstove.

Što se tiče tekstova o programiranju, cenim trud jer znam koliko je cimanje, ali pokušao sam da čitam i odustao još kod prvog, jer sam počeo da se nerviram koliko je detalja propušteno i koliko je sve "banalizovano" da bi se uguralo u ograničenu količinu strana, a opet znam da drugačije ne može...

Pre 20+ godina, qbasic je dolazio uz DOS, a instalacija ostalih razvojnih okruženja je svodila na kopiranje nekoliko fajlova sa diskete. Danas dok instaliram Android Studio i komponente SDK-a, prođe me želja za životom, a o dešifrovanju šta su mladi genijalci iz Googlea hteli da kažu kriptičnim porukama u GUI-ju, i da li će novi apdejt nešto da mi pokvari u projektu, da ne govorim.

LoneWolf
19.1.2017, 13:33
Svaki treći Zonijev post je napomena kako ne voli igre, ne igra igre i kako treba izbaciti igre... aman, ti tekstovi su "duša" ovog časopisa, a ko ne voli, nek kupuje PC Press, jes da je 90% časopisa marketing ali eto, bar nema tih groznih igara. Jedino što ne volim da plaćam već plaćene tekstove.


Hahahaha epic!

Neutrino
19.1.2017, 13:46
Ti imas sentimentalnu "vezu" sa takvim nacinom ucenja jer tako si poceo i to je u redu. Ipak, kada si pre nekih 20-ak godina pocinjao sa (verovatno) nekim bazicnim programskim jezikom tipa Basic, Fortran, Pascal nije postojao drugi nacin jer interneta maltene nije ni bilo. Metod "prekucavanja" je pomalo "srednji vek" danas i postoje mnogo atraktivniji nacini da se (mlad) covek zainteresuje za programiranje. "Prekucavanje" koda ga svakako ceka jer je neizbezno ali to ne mora da vidi bas na samom pocetku u casopisu. Spucati 4-5 listova casopisa na kod sa ciljem popularizacije programiranja je prosto spaljen novac danas. Tekst u SK stampanom izdanju treba da je kraci, bez koda, sa linkom ka kodu na web strani SK. Pa, ako neko hoce, neka radi copy-paste ili "prekucava" sa sajta. Trositi papir (citaj novac) na kod danas je neprakticno i glupo. Papir, koji nije jeftin, se moze daleko korisnije upotrebiti.Nema tu nikakve sentimentalne veze, reč je reč, nebitno gde je napisana. I taj internet u koji se svi danas kunu je postao čist šum gde svako može da se proglasi autoritetom i napiše gomilu gluposti od kojih korisni izvori informacija ne mogu da isplivaju na površinu. S druge strane neko ko se zapravo razume u materiju našao je vremena i volje da napiše nešto, pa još na srpskom jeziku. A koliko se samo na ovom forumu javlja ljudi koji traže bar nekakav domaći uvod u programiranje? Ja ću biti među prvima koji će takvim osobama reći da za maratonsku dužinu u softverskoj industriji treba da nauče engleski jezik ali da su za sam početak dobri izvori na srpskom sasvim dovoljni. A takvih izvora koji su uz to još i autorski tekstovi a ne vrljavi prevodi sa drugih jezika je veoma malo.

Većina ljudi ovde rezonuje po analogiji - ako jedna osoba ima određen stav automatski zaključuje da i svi ostali tako razmišljaju. To je izgleda bolest savremenog društva. Kako god, poenta je da svako ima primedbe na nešto u časopisu. Neko ne voli igre. Daj da ih onda sve zamenimo reklamama. Sećam se da je u par navrata bilo kritike na tekstove o telefonima jer "nepotrebno zauzimaju prostor". Daj da i njih zamenimo reklamama. Ili tekstove o Raspberiju? Ko još čita takve tekstove sa 'artije (na stranu što se recimo najpopularniji RPi magazin na svetu, The MagPi (https://www.raspberrypi.org/magpi/), izvorno distribuira u papirnom izdanju odakle ljudi prekucavaju kod)? Jel treba da uzimam u usta nadaleko "popularne" kolumne? Prosto 90% časopisa se pretvori u reklame i problem rešen? Znam da bi Politika bila prva koja bi tako nešto volela da uradi. "Svet kompjutera" je časopis za široke narodne mase po principu za svakoga po nešto. Ne treba od njega očekivati dubinu tekstova koji imaju usko specijalizovani časopisi ali ni da se časopis pretvori u Halo oglase samo zato što se svakome ponešto ne sviđa u časopisu. Pogledaš šta te interesuje, instaliraš par Pisodorovih "freeware" programa prepunih malware-a (:dzavo:), preskočiš tih par stranica koje ti se ne sviđaju (zamisliš da su reklame) i mirna Bačka.

Što se tiče tekstova o programiranju, cenim trud jer znam koliko je cimanje, ali pokušao sam da čitam i odustao još kod prvog, jer sam počeo da se nerviram koliko je detalja propušteno i koliko je sve "banalizovano" da bi se uguralo u ograničenu količinu strana, a opet znam da drugačije ne može...Pisao si tekstove u časopisu, znaš kakvih tu sve ograničenja ima. S druge strane postoji klasičan problem "spuštanja" profesionalaca na nivo početnika koji iz cele priče treba nešto i da nauči. Zato i kažem, tekstovi u tako tematski generalizovanom časopisu kao što je SK ne treba da budu preterano detaljni i "picanski". Dovoljno je da upute početnike u određenom pravcu i da im objasne neke fundamentalne stvari.

Moja jedina primedba na tekstove je što mislim da ipak nije trebalo da se odrađuju tri uporedna programska jezika u isto vreme, posebno što su im filozofije poprilično različite. JavaScript je prototipizirani funkcionalni jezik, C++ je orijentisan na multi-paradigmu dok je Java strogi OOP. Možda je samo Java mogla da bude dobar uvod u tematiku.

ZoNi
19.1.2017, 13:48
kako treba izbaciti igre...
Nikako - samo ih treba ograničiti na max. 5-10 strana.

Neutrino
19.1.2017, 13:52
Nikako - samo ih treba ograničiti na max. 5-10 strana.Poenta je u tome što jako puno ljudi časopis kupuje upravo zbog opisa igara. Mnogi mlađani poletarci verovatno čak ni ne znaju da je časopis jedno vreme bio podeljen na klasičan "Svet kompjutera" u kojem nije bilo opisa igara i "Svet igara" koji se iskjučivo bavio igrama pa se to pokazalo kao veoma loš potez jer je fragmentisao čitaoce.

Pipboy
19.1.2017, 13:59
Ja sam prilično siguran da su igre oduvek bile u SK, Svet Igara je izlazio samo kao "podrška" matičnom listu, jer nije bilo dovoljno prostora da se opiše sve što je izlazilo.

DeCoy
19.1.2017, 14:32
Upravo tako, nema nijednog broja SK bez igara, mada u prvim brojevima jesu bile ređe.

Neutrino
19.1.2017, 14:49
Upravo tako, nema nijednog broja SK bez igara, mada u prvim brojevima jesu bile ređe.Imaš online arhivu pa pogledaj koliko je ranih brojeva iz druge polovine osamdesetih dolazilo sa jednom ili jedva dve igre. To ne možeš baš da nazoveš svetom igara.

ZoNi
19.1.2017, 15:08
Ja sam i rekao da NISAM potpuno protiv opisa igara, samo da sam za smanjenje broja strana. Primer: 5-6 "jakih" igara bi dobilo po pola strane (možda neki ultra-hit celu stranu), što je ukupno 3 strane. Još toliko bi ostalo za manje igre, tako da bi 5-10 strana bilo dovoljno.

Naravno, ovo je samo moje "glasno" razmišljanje, nije potrebno niko da se buni, jer svi znamo da se sadašnje stanje sigurno neće menjati ;)

Lex987
19.1.2017, 15:09
Mnogi mlađani poletarci verovatno čak ni ne znaju da je časopis jedno vreme bio podeljen na klasičan "Svet kompjutera" u kojem nije bilo opisa igara i "Svet igara" koji se iskjučivo bavio igrama

Imaš online arhivu pa pogledaj koliko je ranih brojeva iz druge polovine osamdesetih dolazilo sa jednom ili jedva dve igre

To nije isto, zbog toga su Pipboy i DeCoy "intervenisali".

Neutrino
19.1.2017, 15:23
To nije isto, zbog toga su Pipboy i DeCoy "intervenisali".Ponestalo ti ljudi za svađu u hardverskoj sekciji? Znam ja odlično šta sam napisao. Ne moraš baš svuda da izigravaš drvenog advokata.

Laskaris
19.1.2017, 15:37
Pogledaš šta te interesuje, instaliraš par Pisodorovih "freeware" programa prepunih malware-a (), preskočiš tih par stranica koje ti se ne sviđaju (zamisliš da su reklame) i mirna Bačka.
Kapiram ja dobru nameru i univerzalnost tema u SK ali brate..stampati kod u 21 veku tamo gde moze da se da link ka njemu a umesto toga na preostalom papiru pruzi mnogo korisnija informacija citalackoj publici je prosto nonsens... Papir je zaista bolje koristiti za nesto sto ce svima biti prihvatljivije. Za PRAVE pare koje dajem za casopis necu da ZAMISLJAM reklame (date samo kao primer) ili sadrzaj koji mi odgovara. Moja kritika (vise dobronamerni predlog) je potpuno argumentovana i mislim da je i opravdana. Ako redakcija nema ideju kako da popuni prostor to je druga stvar. I ne zahtevaju rubrike tog tipa neki napor i ne znam kakvu posvecenost ili strucnost - literature za pocetnike na netu je zilion, autor clanka samo treba da odradi copy-paste iz postojece knjige i prevede objasnjenje. Muka ziva, bas.

Neutrino
19.1.2017, 15:43
Papir je zaista bolje koristiti za nesto sto ce svima biti prihvatljivije.E ovde leži poenta - nikada neće biti nečega što će biti svima prihvatljivije.
literature za pocetnike na netu je zilion, autor clanka samo treba da odradi copy-paste iz postojece knjige i prevede objasnjenje. Muka ziva, bas.A kako tačno zamišljaš da knjiga od minimum 300-400 stranica stane u mesečni tekst od desetak hiljada karaktera?

Lex987
19.1.2017, 16:22
Ponestalo ti ljudi za svađu u hardverskoj sekciji? Znam ja odlično šta sam napisao. Ne moraš baš svuda da izigravaš drvenog advokata.

Cemu tolika agresivnost? Ti prvi volis da skrenes paznju drugima, ukazes na gresku. Na stranu tvoje znanje o programiranju, ne sumnjam u tvoju strucnost (postovanje za to), ali ne moras tako arogantno da se obracas ako ti ukazem na nelogicnost. Zaboravi na neke prosle rasprave, tebi ovakve reakcije nisu potrebne... bas zbog tvoje strucnosti/obrazovanja. Da ne duzim vise, izvini (nece biti svadje, nema ni razloga).

DeCoy
19.1.2017, 16:50
Imaš online arhivu pa pogledaj koliko je ranih brojeva iz druge polovine osamdesetih dolazilo sa jednom ili jedva dve igre. To ne možeš baš da nazoveš svetom igara.

Svet Igara (deo časopisa ekvivalentan današnjem Test Playu, ne posebno izdanje) u ranoj drugoj polovini 80-ih (85-87) i nije bio baziran na opisima igara, "korak po korak" sekcija sa rešenjima i ručno crtanim mapama je uglavnom držala primat.

Laskaris
19.1.2017, 17:02
A kako tačno zamišljaš da knjiga od minimum 300-400 stranica stane u mesečni tekst od desetak hiljada karaktera?
Niko nije rekao da treba cela knjiga da stane u tekst. Sto si bre zaguljen a imas i neki agresivan ton koji zaista nije neophodan. Od tebe se bar na ovom forumu moze cuti korisnih stvari za razliku od vecine ali ton ti nije bas uvek "u vinklu" - to je valjda i do nacina komunikacije (slova su uvek cudna sto se "tona" tice). Moze iz te knjige da se iskopira jedna lekcija po broju i to nisu stotine strana. E onda lepo kod postavis na sajt SK, da pristedis papir koji se upotrebi za nesto drugo (namerno sada ne pisem "nesto korisnije"). Cela prica o programiranju zauzme stranu i po i Backa je zaista mirna. Sada su rubrike "kako postati programer" jednostavno predugacke.
U SK citam apsolutno sve rubrike - kolumne i nalazim da su dobre u odnosu na vecinu tema i nivo mog zanimanja za njih. Ne igram se intenzivno vise, mobilni telefoni me zanimaju samo kada treba da kupim novi ali informativno preleteti opis modela telefona i igre mi je ok.. Pomenuh cega bih voleo da bude vise, to je moje pravo. Niko ne tvrdi da treba sada svi da se slozimo.

LoneWolf
19.1.2017, 17:46
E moj narode, nikad svima udovoljiti: kad ima puno igara, kukate da je SK postao Screenfun, kad ima manje igara onda kukate što su stavljani opisi laptopa/miševa/grafičkih kartica i vrištite kako "sve to ima da se nađe na internetu". Danas je kuriozitet što je SK uopšte opstao kao printani medij i što ne izlazi isključivo u elektronskom obliku. Razumijem ja i vas koji bi htjeli manje igara, pa i vas koji biste novi Screenfun strpali u SK, ali ne razumijem ove tipa "što pišete o tome i tome kad sve ima na internetu". Pa kad već ima sve na internetu, čitajte s interneta i skinite se s k**ca ljudima koji se u 21. vijeku trude da skrpe naš omiljeni časopis, što je postalo hiljadu puta teže kako je otišao Voja i još nekoliko ključnih ljudi.

igor7
19.1.2017, 18:13
Pre 20+ godina, qbasic je dolazio uz DOS, a instalacija ostalih razvojnih okruženja je svodila na kopiranje nekoliko fajlova sa diskete.

Naravno. Prvo sam se setio Borlanda CPP 5 sa svojih skromnih 40 disketa u obliku ARJ arhiva ;)


Svet Igara (deo časopisa ekvivalentan današnjem Test Playu, ne posebno izdanje) u ranoj drugoj polovini 80-ih (85-87) i nije bio baziran na opisima igara, "korak po korak" sekcija sa rešenjima i ručno crtanim mapama je uglavnom držala primat.

Tada su igre merene kilobajtima, danas gigabajtima, a bile su u modi razne avanture kojima je trebao taj 'step-by-step' pristup. Da se pitam, ogranicio bi prikaz igara na pola stranice (njih 90%), zatim najkvalitetnije igre na 1 stranicu i vrhunska ostvarenja na 2 stranice. To bi pratilo povecanje broja opisanjih naslova.

Neutrino
19.1.2017, 18:40
Niko nije rekao da treba cela knjiga da stane u tekst. Sto si bre zaguljen a imas i neki agresivan ton koji zaista nije neophodan.Nema tu nikakvog "tona". Lepo si napisao, citiram
autor clanka samo treba da odradi copy-paste iz postojece knjige i prevede objasnjenje. Muka ziva, bas.Ja sam na to postavio pitanje, kako očekuješ da neko strpa celu knjigu od par stotina stranica u po jedan tekst mesečno na desetak hiljada karaktera? Ili da pri eventualnoj "seči" ne izgubi više vremena nego da je sam napisao tekst od početka? Šta je to toliko agresivno u mom pitanju? Jel moram prvo da dignem dva prsta pre nego nešto pitam?

Druga stvar, SK je već imao problema sa "pozajmljivanjem" tekstova iz drugih izvora. Poslednja stvar koju svaka novinska kuća želi je problem sa autorskim pravima kada već plaća autore da napišu tekstove.

Treće, Politika je novinska kuća. Znači žive od prodaje papira. To što određene redakcije imaju nekakvu online prisutnost je više slučajnost nego pravilo. Dobro, neko bi možda mogao da postavi taj kod online ali na šta bi onda ličeo taj tekst u časopisu onako prošaran sa bar par desetina goo.gl linkova? Znači sada umesto koda iz časopisa treba da prepisujem linkove? Šta će se desiti ako ti linkovi sutra podlegnu "link rotu"?

Na kraju krajeva nije ni bitno. Samo mi nije jasno kako ljudi mogu neprestano da budu džangrizavi i sebični bez imalo svesti o drugima.

Toliko o tome.

Mario Pavićević
19.1.2017, 19:46
Prelistajte malo forum, sa desne strane obratite paznju na broj tema/poruka u hardverskom delu i onom vezanom za igre pa ce vam biti jasno zasto je onoliki deo casopisa izdvojen za igre.

voodoo_
19.1.2017, 20:14
Naravno. Prvo sam se setio Borlanda CPP 5 sa svojih skromnih 40 disketa u obliku ARJ arhiva ;)

To su moderne verzije za Windows, prethodne za DOS nisu bile toliko velike :)

caine
19.1.2017, 21:02
Svet Igara (deo časopisa ekvivalentan današnjem Test Playu, ne posebno izdanje) u ranoj drugoj polovini 80-ih (85-87) i nije bio baziran na opisima igara, "korak po korak" sekcija sa rešenjima i ručno crtanim mapama je uglavnom držala primat.
Zanimljivo je sto su i opisi igara dosta dugo (cini mi se do druge polovine 90ih) bili vise vodici nego kritike.
Nema tu nikakvog "tona".
Tvoji postovi u globalu imaju agresivan, nadmen ton. Ne znam kako to ne primecujes...

Mocko
19.1.2017, 23:12
Pa neki od najboljih tekstova u SK su opisi igara. Duhovitost nekih autora je neprocjenjiva. Da se poveca broj stranica i cijena opet bi se nasao neko da negoduje. A jesmo naopak narod...

ColdBoot
20.1.2017, 17:03
Pa neki od najboljih tekstova u SK su opisi igara. Duhovitost nekih autora je neprocjenjiva. Da se poveca broj stranica i cijena opet bi se nasao neko da negoduje. A jesmo naopak narod...

Tačno tako... Šatro vole časopis a stalno nešto kenjkaju i kritikuju zbog sitnica.:ciao:

nicpid
31.1.2017, 12:46
jel koristio neko ovaj kupon sto smo dobili uz SK za ideu?

Mare!
25.3.2017, 22:48
...
Ne mogu da ti posaljem pp, ili si iskljucio ili ti je puno sanduce ^^

Sry za off.