Prikaži potpunu verziju : Uveo petočasovno radno vreme i firma mu je PROCVETALA
el_corona
1.10.2016, 22:11
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/uveo-petocasovno-radno-vreme-i-firma-mu-je-procvetala/vef67pv
Citao sam negde da je u Srbiji u planu da se uvede 6-7 casovno radno vreme u drzavnom sektoru, ne mogu da se setim precizno koji clanak i gde, mozda je neko citao slicno. Zvuci nestvarno.
Видим да је вест свежа и веома интересантна. Читао сам о томе још прошле године у Куриру ваљда, а ево га линк са 2. сајта http://mondo.rs/a836408/Info/Posao/Svedska-Uvode-radno-vreme-od-sest-sati.html.
Фора је у томе да човек што више ради, све је мање продуктиван, као и каад учи. Наводно, максимално можеш учити 8 сати дневно, али ефективно ми не учимо више од 5, 6 часова, чак иако некада изгледа да учимо више од тога, јер умор нас стиже већ после 5, 6 часова учења тако да све након тога је форсирање на силу. То не може. Слично је и са радом.
Краће радно време је боље, не само због тога што је краће, него јер је првенствено ефективније, са већом концетрацијом, са више одмора током дана те и са мање потребе за разним већим паузама, али најважније је да много мање времена оде на стрес и умор те остаје више времена за посвећивање породици, пријатељима и уопште.
Kod nas to ne bi funkcionisalo.
Kako da uguraš posao, 5 puš pauza, 3 piš pauze, kafu ili dve, topli obrok... u 5 sati?
NIKAKO!
Kod nas to ne bi funkcionisalo.
Kako da uguraš posao, 5 puš pauza, 3 piš pauze, kafu ili dve, topli obrok... u 5 sati?
NIKAKO!
5-6 sati U KOMADU može da se radi, a sve te puš-piš-krk-drk pauze su nas i dovele dovde gdje smo danas. Govorim za cijeli Balkan. 4 smjene po 6 sati = 24 sata urađenog posla i pun produktivan dan u proizvodnji, uslužnom ili e-sektoru. Odradiš svojih 6 sati i vozi jedi pij spavaj, radi šta 'oćeš + što imaš opciju za 2 smjene u danu (odradiš od 6 ujutru do 12 pa dođeš opet od 6 popodne do ponoći i računa ti se overtajm). Ovo sve govorim za proizvodni i uslužni sektor, administracija je neprivredno smeće i treba je spaliti ili robotizovati u potpunosti da bude bez ljudi.
То што ти пишеш за администрацију су само речи незналице, јер држава НЕ МОЖЕ да функционише без админ. радника. Не можеш чак ни све шалтере изједначавати, јер неки нису потребни, а други су нужни.
Не може чак ни болница без админ. радника да функционише, то је нужност. Оно што јесте битно је да постоји ограничен број људи у неким нерадничким сегментима (ЕПС, просвета, а посебно министарства и општине), а да се повећа и стручно усаврше људи у кључним делатностима (здравство, инспекторат, полиција и пореска управа, где иначе ради мој ћале, иако је пореска управа у мањку за можда 6.000 људи за државу која броји чак скоро 7.000.000 људи!).
Kralju, evo da ti neznalica kaže: Bosna i Hercegovina, zemlja u kojoj živim, ima 2 entiteta i 1 distrikt, 3 predsjednika, 3 policije, 3 jezika, 15 sudova, 11 kantona, 3 poreske uprave, 127 ministarstava u 14 vlada i pun ku**c administrativnih radnika koji NEOPRAVDANO troše budžet 90% na vlastite plate i 10% na režijske troškove. Takve nekompetentne i rastrošne idiote iz neproizvodnog sektora treba eliminisati iz platnog sistema, bez obzira o kome se radi. Pobiti, pozatvarati ili ubaciti u proizvodnju. Zamijeniti robotima, koji će automatizovano raditi: taj i taj redni broj u tu i tu kancelariju ili na automat za izdavanje papira/šta god, ili da se sve lijepo digitalizuje pa da se niko ne handri sa šalterušama i sl. nego da kompjuterski završi sve njihove administrativne zebancie. Koji će k***c tolika administracija državi koja nema ni 4 miliona stanovnika, de ti meni "neznalici" objasni? :)
Nema topli obrok, nema ovo nema ono. Tu su čitavi uslovi koji dovode do toga da produktivnost bude jedina alternativa.
Citao sam negde da je u Srbiji u planu da se uvede 6-7 casovno radno vreme u drzavnom sektoru
Nema potrebe, oni su već sebi uveli radno vreme od 4-5 sati, posebno u opštinama, socijalnom itd. :D
LoneWolf, написао сам незналица не у увредљивом него у смислу непознавања ствари око тога, јер сам доста упознат са тим, али да је тако као што ти пишеш, ништа не би могло функционисати, а и додуше не могу се изједначавати сви сегменти јавног сектора, посебно здравство и порески систем, наспрам оних најнепотребнијих, посебно министарства и општине. И још нешто - не можеш увести роботски систем и аутоматизацију свуда, јер на великом броју позиција је човек нужан. То што си написао је било покушано у неким државама, па се одустало након неких проблема које су машине изазвале, јер није било људи да то контролише. Људи бре не знају да напишу молбу, ти пишеш о аутоматизацији, а ко да им објасни, да их упути, да им помогне итд...Не може, мора човек.
LoneWolf, написао сам незналица не у увредљивом него у смислу непознавања ствари око тога, јер сам доста упознат са тим, али да је тако као што ти пишеш, ништа не би могло функционисати, а и додуше не могу се изједначавати сви сегменти јавног сектора, посебно здравство и порески систем, наспрам оних најнепотребнијих, посебно министарства и општине. И још нешто - не можеш увести роботски систем и аутоматизацију свуда, јер на великом броју позиција је човек нужан. То што си написао је било покушано у неким државама, па се одустало након неких проблема које су машине изазвале, јер није било људи да то контролише. Људи бре не знају да напишу молбу, ти пишеш о аутоматизацији, а ко да им објасни, да их упути, да им помогне итд...Не може, мора човек.
Ja ti dadoh činjenice, pa pročitaj ponovo moj post i ako negdje nađeš "nepoznavanje", javi mi. U BiH ništa ne funkcioniše što se vidi iz priloženog, a u suprotno me ne može uvjeriti ni bog otac a kamoli tvoj ćale i ti. To što tebi ćale radi u administraciji nema veze s ovim o čemu ja pričam: u mojoj zemlji je ogroman broj NEPOTREBNIH administrativnih radnika koji po čitav dan d**aju kompjutere i Solitaire a narodu uvijek "fali jedan papir" kad god nešto traži za sebe, i upravo zato je potrebna automatizacija i robotika: stisnem funkciju koja mi treba i isprinta mi robot papir a nakon što ga dobijem bmk i za državom i za tvojim ćaletom i administracijom, ako sam dobio ono po šta sam došao.
Administracija u zdravstvu je gola ku*čina: prije neki dan momak izboden nožem, uvode ga dvojica a šalteruša prvo pita za knjižicu, generalije, pa dok nađe karton, pa dok popije kafu, normalnom čovjeku dođe da iskrvari ili sam izbode takvu krmaču.
Administracija u bankama uvijek nešto traži i uvijek im nešto fali, administraciji u MUP-u, poreskoj i vladi uvijek "pada sistem" pa sam im se dosad 500 puta naje*ao majke, od registracije auta preko reg. firme i svega ostalog. Taksa za ovo, porez na ono, porez na porez na taksu s porezom, porez na indirektni porez i ne zna se ko koga je*e ni šta si više naplaćao. Aj što ti uzmu pare, nego što puštaju preko reda stričeve, strine, babe, rođake, lažne invalide, koleginice, kolegine rođake, kumove, prijatelje i dok dođeš na red izje*e te i Kurta i Murta.
Administracija u socijali: u centru za socijalni rad su nepismenu ženu Romkinju koja je majka sedmoro djece bez primanja izbacili silom napolje nakon što ih je malo višim tonom pitala koji joj još papir fali među 37 skupljenih papira za dječji dodatak. Da ne pominjem da sam odmah pozvao policiju i da su igrali kolo nad majmunima iz obezbjeđenja, a trebalo je i administraciju potabati sa zemljom i zatrti im sjeme zauvijek.
Zaključak: glup i nekvalifikovan a pritom i neuk i frustriran admin. radnik može samo da te izbije iz takta pa da ga odrobijaš kad neće da ti pomogne, ili lijepo da uvedu automatski robotizovan sistem gdje imaš svoj broj, uslugu i vozi. Neće šalterska gamad da se potrudi, a moglo bi biti bolje milion puta.
P.S. Izvinjavam se na 'sovanju ali pmjk administracije i njihovih "opravdano" nagomilanih radnika, nije mi namjera da vrijeđam bilo koga nego da iznesem stvari onakve kakve jesu u praksi.
Pinstripe
5.10.2016, 15:56
Ja sam pre 10ak godina preko omladinske radio oko 6h i imali do pola sata pauzu za klopu. Idealno radno vreme, tih 5 i po sati peglaš i taman kad kreneš da se zamaraš i unervoziš, ti pališ kući.
Ovi u državnom ionako rade efektivno 2-3h (to računam neke više pozicije, ova boranija na dnu i u državnom pegla i za svoje nadređene kao i mi kod privatnika), a u privatnom sektoru nema šanse ovo da uvedu.
Još jedna činjenica zašto ovo kod nas ne bi uspelo je ta što smo mi takav narod pa smo navikli na puš pauze, kafe pauze, čiz kejk pauze, phone call pauze itd.
A koliko je "loša" smena od 6h govori činjenica gde su Nordijske države a gde smo mi po pitanju standarda :)
perablenta
5.10.2016, 17:45
Realno teško da se može naći radno mesto gde neko stvarno radi kontinuirano 8 sati. I da se oduzme stvarna pauza za obrok.
Uvek ima praznog hoda, hvatanja zjala i pauza po X osnovu.
Kod nas i nije neki problem što se "radi" tih 8 sati, nego što niko nije uzeo i pogledao čije se sve radno vreme poklapa i gde sve građani ne mogu da stignu da nešto završe zbog radnog vremena, pa se uzimaju slobodni dani, ide na pauze od po 2,3 sata itd.
Činjenica je da je naučno i praktično dokazano da za istu platu zaposleni radi efektivnije kada mu je kraće radno vreme. Samo neko to treba i da uvede, i malo rastavi ono što se preklapa.
Realno teško da se može naći radno mesto gde neko stvarno radi kontinuirano 8 sati. I da se oduzme stvarna pauza za obrok.
Ovo ćeš "da me izvineš", jer evo ti neki od poslova gdje se itekako radi i odrobija tih 8 sati:
- Konobari i uslužno osoblje nemaju kad ni u WC otići od posla
- Građevinci i srodna zanimanja prave improvizovane WC-e na gradilištima po spratovima da ne silaze dole i time "gazdi" uštede na vremenu uz punu radnu normu
- Freelanceri koji rade na sat i piči im štoperica za svaki minut kod poslodavaca koji za svoje pare hoće puni radni maximum
- Radnici call centara gdje je pauza misaona imenica
- Organizatori u medijima/korporacijama, realizatori, urednici, berzaši, generalno ljudi koji paralelno rade više poslova
- Nastavno osoblje u (ne)kontrolisanim uslovima i pod lošim rasporedom rada iz smjene u smjenu
- Vatrogasci, hitne službe (direktni akteri a ne šalterska gamad) itd itd.
Nako dobra tema i ja sam ZA da se primeni samo GDE MOZE tj ako radno mesto dopusti.
Naravno da neko mora da dezura, bude dostupan ljudima itd ali zasto da neko posao koji moze zavrsiti za 3 sata radi 8 sati :).
To bi se lako resilo tj ta sistematizacija i organizacija, nego problem bi bio plata.
Zasto bi neko se ubijao od posla 5 sati ( recimo nek je 100 din/h tj 500 din) a moze zaraditi 800 za isti posao i manjim intezitetom ? Srpska pamet bi proradila pa bi ljudi krenuli da se bune garant :D.
U US za poslove kojima ne treba neka velika strucnost (konobarisanje,obezbedjenje, spasilac,prodavci itd) se ugovaraju po danima i satima bukv ili recimo ako neko moze da odradi neki dodatni posao,platice njihovog zaposlenog coveka extra umesto da angazuju novog radnika za neku takvu za*****ciju.
Treba menjati malo svest i praktikovati nove principe.
:opanachke
Kod nas je narod radan i vrijedan, a lud: poznajem gomilu ljudi koji se vode krilaticom "bolje džaba da ležim, nego džaba da radim", a ima i druga krajnost - srednja generacija ljudi koji nisu ni za rad, niti imaju navršene godine i stečene uslove za penziju; tzv. "stečajci" su (do)čekali stečaje i privatizacije a poslodavci im duguju po 10-20 i više plata. S jedne strane su ljudi koji bi htjeli da rade a nemaju način, i s druge strane su (ne)kvalifikovani kladionički pacovi kojima kosa raste iz ušiju a imaju 2 sata radnog staža dok su sjeli za kompjuter da zamjene kladioničarku tokom pauze za topli obrok. Ne ide to tako, narode moj. Nema sistema koji je uređen, neoliberalna dinkićevska ekonomija i prodavanje firmi za 1 euro su kriminalnom privatizacijom skrojili put u propast. Zato naš narod bježi na brodove, na gradilišta po svijetu itd. a ovdje nema promjene jer postojeće stanje odgovara šačici oligarha čiji kapital počiva na ratnom i poslijeratnom profiterstvu.
Ima i toga. Licno poznajem covek, mlad prav i zdrav kojeg mrzi da radi za 25k ili koliko vec neki poslic za koji ne treba kvalifikacija vec covek ceka posao ekonomiste vec 2 god skoro sa diplomom privatnog faxa.
Kaze "ne isplati mi se da ustajem iz kreveta" :D .
A da, inace kuka kako nema para i obozava skupe stvari.
Paradox hah :)
perablenta
6.10.2016, 17:42
Ovo ćeš "da me izvineš", jer evo ti neki od poslova gdje se itekako radi i odrobija tih 8 sati:
- Konobari i uslužno osoblje nemaju kad ni u WC otići od posla
- Građevinci i srodna zanimanja prave improvizovane WC-e na gradilištima po spratovima da ne silaze dole i time "gazdi" uštede na vremenu uz punu radnu normu
- Freelanceri koji rade na sat i piči im štoperica za svaki minut kod poslodavaca koji za svoje pare hoće puni radni maximum
- Radnici call centara gdje je pauza misaona imenica
- Organizatori u medijima/korporacijama, realizatori, urednici, berzaši, generalno ljudi koji paralelno rade više poslova
- Nastavno osoblje u (ne)kontrolisanim uslovima i pod lošim rasporedom rada iz smjene u smjenu
- Vatrogasci, hitne službe (direktni akteri a ne šalterska gamad) itd itd.
Objasni mi kako to vatrogasac "odrobija" 8 sati? Gotovo svi koje navodiš nemaju stalne obaveze, nego rade kada ima posla. To što jedan dan rade 8 sati ne znači da rade i cele nedelje 40 sati.
Objasni mi kako to vatrogasac "odrobija" 8 sati? Gotovo svi koje navodiš nemaju stalne obaveze, nego rade kada ima posla. To što jedan dan rade 8 sati ne znači da rade i cele nedelje 40 sati.Ma generalizuje kao i po običaju. Vrednoća, marljivost i odgovornost su karakterne osobine pojedinca a ne deo profesionalnog opisa radnog mesta.
el_corona
6.10.2016, 19:31
Radio sam u drzavnoj firmi, efektivno se radi i dalje u toj firmi 2 sata dnevno, ostatak vremena se mlatikurci. Ambiciozni ljudi su napustali taj posao jer nisu mogli da podnesu dosadu i taj nivo intelektualnog (ne)opterecenja. Plata je bila oko 35~45k za visu, 50~55k za fax i 60~65k za sefovske pozicije i naravno head master - plata nepoznata, ja sam imao dal bese 30 ili 35k kao pripravnik. Ko je hteo vise od toga mogao je komotno da freelance-uje sa strane ili nesto drugo. Poenta je da se na vreme islo kuci, bio sam srecan i ispunjen sto mogu da se posvetim sebi i svom zivotu van posla.
Vec par godina radim u jednoj vecoj privatnoj firmi, plata i vise nego duplo veca ali uvek ostajem prekovremeno koje nije placeno. Mislio sam bice sve ok, samo neka mi daju vise kinte i mogu da radim kolko hoces. Tek kad sam dobio par povisica i tu vecu kintu shvatio sam da taj problem ne odlazi i da ako imas taj problem da zelis sa posla na vreme da izadjes veca kinta ga nece ublaziti... a i dalje nemas vremena za zivot van posla onoliko koliko bi mogao da mu se posvetis da te ne izmori prekovremen rad. Mrzi te onako umoran da bilo sta radis osim da legnes ili sednes da "odmoris" pa sutra da mrzovoljno ponovis sve to.
Sto se produktivnosti tice svakako sam za to da je optimizovanije raditi (ne pauzirati mnogo) 6 sati nego 8, jednostavno se gubi fokus, razvlacis se i sve teras zorom iako postoje dani kada nekad mozes i tih 8 sati da isteras do kraja sa dobrom koncentracijom.
Znaci, krace radno vreme - zadovoljniji i srecniji radnik - podjednako produktivan i motivisan da dodje sledeci dan na posao - zadovoljan poslodavac.
Ne kazem da se ne bi trebala smanjiti plata zbog kraceg radnog vremena, ali ako posao ne moze da se zavrsi zbog kraceg radnog vremena, onda angazovati jos jednog radnika...
A pauzriranje, sve preko 30 minuta pauze za 8 sati (sto ostavlja 7,5 sati efektivnog rada... kako gde) ne daje poslodavac vama od radnih sati nego od vaseg slobodnog vremena, razmislite malo, pa ti mozes da pravis pus, pis i chit chat pauze do mile volje.
Tema je kompleksna iz vise razloga, razlicit tip posla, razlicite radne sposobnosti radnika, norme, rokovi itd. ali je dobro da se ukljuci sto vise ljudi u diskusiju, bar da se iznese sto vise razlicitih cinjenica i misljenja.
Objasni mi kako to vatrogasac "odrobija" 8 sati? Gotovo svi koje navodiš nemaju stalne obaveze, nego rade kada ima posla. To što jedan dan rade 8 sati ne znači da rade i cele nedelje 40 sati.
Priprema vozila, priprema opreme, priprema ljudstva, vježbe, provjere: to su zanimanja u kojima ima posla i ako nema posla. Ako ti računaš da je radno vrijeme vatrogasca ovako:
pola sata dok stigne na požarište + sat dok pogasi vatru i spasi živote + pola sata da smiri situaciju = 2 sata rada ukupno, onda si stvarno lud čovjek.
Vatrogasci, demineri, hitne službe i ostali koji imaju beneficirani radni staž ne mogu da se porede sa nekim običnim zanimanjima koja nose manje rizika.
Vatrogasac je izuzetno deprimirajuće radno mesto.
Što reče prethodnik ali bukvalno požar je samo vrh ledenog brega.
Veliki procenat da se izgubi život da dođe do povreda i stres... Zato ih i nema i u prefiksu imaju dobrovoljno vatrogasno društvo.
A ja sam čuvarvatrogasac u prevodu, lendov, neradnik, ladolež i sve što ide sa tim.:D Moje radno vreme je 12 sati pa odmor 36.
Vatrogasci, demineri, hitne službe i ostali koji imaju beneficirani radni staž ne mogu da se porede sa nekim običnim zanimanjima koja nose manje rizika.Znači po tebi neko ko nema kancelariju u sred minskog polja je automatski neradnik :facepalm
Smrtonosna Šorka
6.10.2016, 20:47
Ma dajte lepo vam je rekao čovek da je to relativno. Vatrogasac u BG, NS ili nekoj opštini sa 10k stanovnika nije isto, videh ja vatrogasce kod mene sede ceo dan u toj kancelariji ili se muvaju oko jednog kamiona šta imaju, jer jednostavno malo je mesto i nema posla uvek.
Tako i konobar malo je mesta gde se toliko radi da nemaš vremena ni za šta.
Najgori poslovi gde si zaista 8h na nogama i odradiš ih muški su klanice gde traka ide a životinje samo doalze na stotine i stotine po smeni, i ove trake po fabrikama manufakturama što nam se predstavljaju kao velika strana ulaganja gde su ljudi na nogama i nesto sklapaju ili one kablove razvlače. U suštini sve sa trakama, sem pauze ako je imaju nema vremena za hvatanje zjala.
perablenta
6.10.2016, 22:11
Ja sam i za sisteme u kojima radna mesta koja nemaju kontinualno posla mogu da se plaćaju po direktnom učinku.
Onaj ko hoće da zaradi i više od proseka će stvarno da i radi, i čak nađe još nešto da uradi, i za to će biti plaćen i više od 8 sati.
Drugi, koji obave svoje obaveze za 3 sata, neće hvatati zjale i smišljati kako da izađu ranije nego će ići kući, biti plaćeni za 3 sata i biti srećni što su imali 5 sati više slobodnog vremena.
Čista preraspodela i posla i plata.
Ovako kako je kod nas trenutno, gde neko 6,7 sati ne zna šta će od sebe i čeka samo da mu prođe radno vreme bude plaćen isto koliko i neko ko ne može ni da postigne za 8 sati ono što treba da uradi, je najgore.
Slažem se sa el_corona da u realnosti čovek uvek više ceni svoje vreme nego novac.
Znači po tebi neko ko nema kancelariju u sred minskog polja je automatski neradnik :facepalm
Jesi li stvarno toliko glup ili nisi pročitao/protumačio post do kraja? Upravo suprotnu stvar sam napisao: rizična zanimanja imaju beneficirani staž i to su profesije za poštovanje.
Ja sam prvi za to da imam manje radno vreme a i manju platu, jer tih oko 5000 mesečno i ne bi značilo puno.
Bilo je i poslova gde sam dnevno zarađivao 20€ i to kada je evro bio do 70din a nisam imao vremena kad, niti energije nakon posla da ih potrosim.
Svaka plata ispod recimo 600€ mi neće nešto promeniti život :D
A kad ste već napisali da budu plaćeni po učinku, ja bih to uveo za sudije i šalterske radnike u policiji. Koliko predmeta rešiš, toliku platu ćeš dobiti.
S druge strane, radno vreme od 5-6h znači angažovanje i većeg broja radnika pa samim tim manja stopa nezaposlenosti plus više para u budžetu (pio osiguranje).
Kod nas u BiH se planski radi na nezapošljavanju: ne zapošljava te niko ako nemaš partijsku ili rodbinsku vezu, konkursi fiktivni, trudnice dobijaju otkaz, nema bolovanja ni plaćenog odsustva izuzev ako si žensko a pod uslovom da te j**ao lično ministar ili neki sličan glavešina. PIO fondovi su dovedeni do kraha jer se zadužuju, penzije se ne isplaćuju redovno, subvencije za liječenje u inostranstvu praktično ne postoje, djeca su umirala zbog neposjedovanja JMBG donedavno, Danis Tanović je dobio zlatnog medvjeda za film Dan u životu skupljača željeza koji istinito opisuje događaj gdje je majci Romkinji stradalo tek rođeno dijete a mogla je i ona umrijeti - samo zbog birokratije i neovjerene zdravstvene knjižice. Sve ovo kad uzmeš u obzir - radio bi čovjek i 24 sata samo da ima neku perspektivu, pa je*ote radili bi ljudi i džabe poput radnih akcija samo kad bi se znalo da se parama od izgradnje autoputeva, škola i bolnica ne pune džepovi lopova. Kad bi se uvelo da šalteraši i ostali budu plaćeni po učinku, onda bi na sve predmete udarali pečat RIJEŠENO bez obzira što nije riješen, a kad se žališ na to rekli bi "na završene predmete nema žalbe". I ko tu koga je*e? Uvijek neko po narodu skače.
Jesi li stvarno toliko glup ili nisi pročitao/protumačio post do kraja? Upravo suprotnu stvar sam napisao: rizična zanimanja imaju beneficirani staž i to su profesije za poštovanje.Da nisam pročitao ceo post verovatno ne bih citirao poslednju rečenicu, zar ne? Moj problem sa tvojom izjavom je što, kao i po običaju, praviš čistu generalizaciju. Pominješ vatrogasce čija profesija ne može da se poredi sa "običnim zanimanjima"? E pa vidiš, dvojica od trojice prijatelja koji rade kao vatrogasci mole boga da nešto plane da ne bi poumirali od dosade. Smotra opreme i ljudstva se uradi pri svakoj primopredaji smene i onda ostatak dana uglavnom provedu u čekanju da se nešto desi. Popravku opreme ne smeju da rade jer za to postoje kvalifikovani ljudi koji čak ni ne napuštaju vatrogasnu stanicu jer je njihov jedini posao održavanje opreme. Jel to znači da sada treba da počnem da kritikujem profesiju u globalu? Ne jer se opet uvek nađe neko ko samom sebi nalazi posao u toku dana. Nebitno da li pomaže mehaničarima, stalno proverava opremu ili čeka u punoj opremi da zazvoni alarm.
U svakom žitu ima kukolja, to stoji, ali me nervira što je kukanje na profesije (a ne na pojedince) preraslo u sport kojim se ljudi bave čisto da bi iskalili bes zbog nekih svojih ličnih frustracija.
Niko nije kukao na vatrogasce, ja ponajmanje, zato me i čude ovakve tvoje reakcije: pomenuo sam i gomilu drugih zanimanja gdje se itekako radi 8 i više sati, a prvi kažem "hvala Bogu" u trenucima kad policija, vatrogasci i vojska nemaju puno posla (bude mi drago da niko nije planuo, nije počeo rat i niko nikog nije ubio). Kad smo kod vatrogasaca, nekad su im vatrogasni remontni zavodi kontrolisali opremu i ostalo, a sad kad više nema JUS-a ni vatrogasnih/požarnih inspektora, skoro sav taj posao moraju podijeliti među sobom. Generalno, mehanizmi kontrole su nula bodova kao i civilna zaštita, vojska i sl., što se pokazalo u poplavama koje su pogodile Balkan.
P.S. Izvini što sam te nazvao glupim, ali ne volim da mi se riječi stavljaju u usta ni da se krivo tumače.
NjegovaWisost
8.10.2016, 2:07
Nemojte hejtovati ljude iz državnih službi - ima tu i jako puno vrednih i sposobnih ljudi. I veoma veoma sposobnih, ako uporedimo ostatak Evrope. Nažalost, ima i dosta džabelebaroša kojima je posao izmišljen. Doduše, sad su plate uber očajne - po srpskim ministarstvima fakultetlije primaju nešto manje od 280 evra, oni sa 15+ godina staža imaju i 450 evra... Pred penzijom malo više. Sad ajte vi motivišite nekog da radi za 280 evra... A učio je ozbiljne i teške škole. Jako teško.
Dalje, po centrima za socijalni rad i sličnim lokalnim institucijama, barem kada je Beograd u pitanju, uvek ide najslabiji kadar, i pravo je čudo da to ikako i fukcioniše. Ostale institucije rade jako dobro, s obzirom na uslove. Džaba vama vrhunski stručnjak u dečijoj bolnici koji će od retke bolesti za 6 meseci da izleči dete, ako šalterski radnik na prijemu ili medicinska sestra dignu nos i izviču se na roditelje bolesnog deteta... Gorak ukus u ustima ostaje.
Naravno, to nije razlog za totalno rasulo i neodgovornost, ali se u potpunosti slažem - šestočasovno radno vreme je sasvim dovljno za bilo koji posao i jedino bi gazde u uslužnom sektoru (prodaja i usluge tipa kafići i restorani) osetile minus. Ostali svi, poprilično sam ubeđen da ne.
Loša plata razlog da budeš namrgođen? Šta bi onda trebali da kažu ljudi bez posla, ili čistači ulica, tom logikom radnici na pijaci bi (po tvom) OPRAVDANO trebali da ti pljuju u voće i povrće jer imaju male zarade? Nema discipline jer je narod ološ i nema ustaljene radne navike, jer i najgori lični dohodak mora da se zaradi, da li s osmjehom ili bez njega - manje je bitno, ali ne bi se smjelo vrištati ni na koga niti iskaljivati frustracije na ljudima koje servisiraš. Nema sankcije, nema poziva na ličnu i kolektivnu odgovornost, nema kvalitetnog sindikalnog organizovanja, nema ljudi koji nisu stranački kadrovi, i logično da nema pomaka naprijed.
NjegovaWisost
8.10.2016, 12:18
Loša plata razlog da budeš namrgođen? Šta bi onda trebali da kažu ljudi bez posla, ili čistači ulica, tom logikom radnici na pijaci bi (po tvom) OPRAVDANO trebali da ti pljuju u voće i povrće jer imaju male zarade? Nema discipline jer je narod ološ i nema ustaljene radne navike, jer i najgori lični dohodak mora da se zaradi, da li s osmjehom ili bez njega - manje je bitno, ali ne bi se smjelo vrištati ni na koga niti iskaljivati frustracije na ljudima koje servisiraš. Nema sankcije, nema poziva na ličnu i kolektivnu odgovornost, nema kvalitetnog sindikalnog organizovanja, nema ljudi koji nisu stranački kadrovi, i logično da nema pomaka naprijed.
Vako, sa 280eur fakultetske plate u ministarstvima u Beogradu ne možeš ni sebe da prehraniš, a kamoli porodicu... Ne kažem, potpuno si u pravu, ali onda daj kad završiš osnovnu odmah na pijac, a ne rokaj još 10 godina učenja.
Drugo, ponavljam, ima jako puno kvalitetnih i sposobnih ljudi, ali nažalost, ovi nepismeni najlakše dolaze do izražaja.
U mnogim firmama efektivan rad je 4-5h,to sto se sedi 8h na poslu je ostatak komunistickog sistema koji je potpuno zastareo.
U vecini drzava EU i nekim van je radno vreme 6-7h.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=04&dd=19&nav_id=1121981
Doduše, sad su plate uber očajne - po srpskim ministarstvima fakultetlije primaju nešto manje od 280 evra, oni sa 15+ godina staža imaju i 450 evra... Pred penzijom malo više. Sad ajte vi motivišite nekog da radi za 280 evra... A učio je ozbiljne i teške škole. Jako teško.
Ma hajde, kad bi se to tako plastično posmatralo. Znaš li ti da priviligije, veze i kontakte koje ima običan pisar iz nekog ministarstva, neki baja-menadžer iz privatnog sektora može samo da sanja. :boxing:
Uostalom, lepo je el corona objasnio na prošloj strani, manja je plata al se i manje radi. A i ne žive svi samo od plate.
A ovo šestočasovno radno vreme,to je tek ekspreriment. Koliko se sećam uspešno je primenjeno da opštinski sektor u Geteborgu i to je to. Ne znam, dal je trajno i usvojeno. Tu i tamo neki moderni poslodavac iskače sa tom idejom, al ne primećujem neku pomamu među radnicima za 6 sati rada. Pretpostavljam, da niko neće da radi "efektivno" kao Duracell baterija da bi kasnije uživao u ekstra dva sata, koja će mu pojesti kadriovaskularna oboljenja (što i jeste bio dodatni argument protiv 6h dnevno).
NjegovaWisost
9.10.2016, 14:38
Ma hajde, kad bi se to tako plastično posmatralo. Znaš li ti da priviligije, veze i kontakte koje ima običan pisar iz nekog ministarstva, neki baja-menadžer iz privatnog sektora može samo da sanja. :boxing:
Uostalom, lepo je el corona objasnio na prošloj strani, manja je plata al se i manje radi. A i ne žive svi samo od plate.
A ovo šestočasovno radno vreme,to je tek ekspreriment. Koliko se sećam uspešno je primenjeno da opštinski sektor u Geteborgu i to je to. Ne znam, dal je trajno i usvojeno. Tu i tamo neki moderni poslodavac iskače sa tom idejom, al ne primećujem neku pomamu među radnicima za 6 sati rada. Pretpostavljam, da niko neće da radi "efektivno" kao Duracell baterija da bi kasnije uživao u ekstra dva sata, koja će mu pojesti kadriovaskularna oboljenja (što i jeste bio dodatni argument protiv 6h dnevno).
I sam sam nekad radio u jednom od njih, i sve što od privilegija imaš su dosta dobar obrok u državnom restoranu u rangu skupštine za 3.5 evra. Državna služba je pukla dibidus i to je tužna činjenica.
Ono što me raduje da su Šveđani uvek ispred svih a da ostatak Evrope počesto usvaja njihve tekovine. TAko da možemo i mi očekivati isto. Kod nas ima drugih problema - advokati svoje pripravnike teraju da rade i više od 12 sati dnevno. Ostali privatnici znaju biti još gori - niko, ali apsolutno skoro niko ne izdaje fiskalne račune po Beogradu u kafićima (samo nefiskalne blokove), svima daju platu minimalac na račun a na ruke ostatak i sl.
To dok se ne poboljša prvo, šestočasovno radno vreme će funkcionisati samo u pomenutim državnim institucijama (i to ne svim, jer i tamo imaš jaaaakoooo puno direktora i direktorki koje misle da je to njihov plemićki feud pa mogu da rade radnicima šta hoće).
Kada je IT sektor u pitanju, mislim da je najbolje da se država uopšte ne meša u bilo šta.
vasiljevic
15.11.2016, 13:48
6 časovno radno vreme je bilo svojevremeno počelo da se primenjuje u bivšoj SFRJ i to u par proizvodnih firmi i tu se pokazalo kao efikasno. Radna smena od 6 sati, tomom dana 2 smene, 12 sati produktivnog rada, isplarilo se više od troškova plata radnika i ostatka što je pratilo. Naravno, sve je otišlo do đavola kad smo odlučili da se bavimo pitanjima gde su naše pare kao pokriće za sve nacionalizme ili tačnije rečeno, danas smo utvrdili za pljačku pojedinaca. Elem, za to smo glasali svi redom, zar ne? Sad su naše pare u džepovima dobro poznatih nacinalnih bandita koji imaju status samoproklamovanih heroja. Sad, da li 6 časovno radno vreme odgovara svima i na svim pozicijama? Nasuprot iznetom, mnogo, mnogo više odgovara proizvodnim sistemima, nego držávnim institucijama. Jer, da se razumemo, skraćénje radnog vremena i institucijama znači njihovo kraće radno vreme, da bi bilo isto treba duplo zaposlenih, duplo zaposlenih povećava izdvajanja u firmama i poreze .... Tu mnogo više odgovara sistem 8 sati rada sa pauzom.
Što se tiče onog gore što napisao Njegova Presvetla i Visoko Cenjena Wisina, sa dužnim poštovanjem krunisanoj glavi, on napisa netačan podatak. Velika većina njih dobija sve pare na ruke i na njih se ne plaća nikakav doprinos ili ti zakonski propisani porezi. I u toj situaciji, imamo veliki problem koji nam odmah predstave vlasnici firmi koji jadni i bedni, odričući se svega, dođu u svom najnovijem Mercedesu i obaveste nas da je kod nas veliki porez i .... Šta bi tek bili da nisu skromni i da se ne odriču svega. Država uzima 70%, najviše u svetu .... oni jadni i bedni ne mogu da to izdrže po jednom zaposlenom, eto u Nemačkoj je 42% ..... I svi gutaju i niko da proveri cifre. U proveri to je ovo: U Nemačkoj j epomenuti procenat, na BRUTO platu, plus na kraju godine plaćaš porez koliko si zaradio te godine. U onom izdvajanju je penziono, zdravstveno, socijalni program, sindikat. Kod nas, to ti je 38% po istom kriterijumu BRUTO plate sve sa uračunatim porezom, i to pola na račun radnika pola na račun privatnika. Dakle, u normalnom razmišljanju, onaj ko ne plaća doprinose je lopov koji je ukrao ne samo od države već i od zaposlenog (ona polovima koju radnik plaća po zakonu) i za to ti trebalo da ga gonimo krivično za delo teške krađe, i da dobije 10+ godina "popravnog" života na račun države. Kod nas, on dobije packu od 100.000 dinara ako nema vezu gore.
Danas, kad popišemo koliko ljudi ima po partijama, i gde svi očekuju državni posao, vidimo interesantan podatak da danas imamo 2-3 puta više ljudi po partijama nego što je bilo u onoj prokuženoj komunističkoj partiji onog vremena. E da bi svi oni dobili posao, to treba opravdati, pa imamo nove propise, za nove papire, pa zato imao situaciju da nam uvek fali poneki papir. Teško je napisati toliko propisa da zaposliš sve svoje ljude, još teže sve pratiti ... Opet, za to smo svi glasali, ovako ili onako (nismo i time dali blanko glas da smo za to, i to treba reći, na primer). A beše onomad pisanija po novimama kako se neko učlanoi u KPJ i eto, nije dobio posao 4-5 godina, i kako j eon jadan i bedan, vrlo razočaran pomenutom partijom i državom koja nikako da mu nađé odgovarajući posao ....Sram ih bilo, neka su propali kad nisu svojim čalnovima obezbedili posao, pa da se oni bore za njih da bi sačuvali svoj posao ....A da, malo ih je bilo, neka stotina hiljada manje nego danas po tim državnim minstitucijama, i to ne sve u toj partiji. Loš mendžment partije, pa to ti je. Mislili da im je držáva kuća pa radili više domaćinski nego da su mislili da je držáva krava muzara pa da su samo muzli.
Ono što treba da se zapitamo je ovo: gde ovo sve vodi i kako ćé se završiti. I to ozbiljno. Da se ne bi posle iznenadili vrlo neprijatno. Kao recimo danas novinari i političari širom sveta oko Trampa, recimo, a plašim se da kod nas to bi bilo mnogo gore za iznenađivanje pposle buđenja.
Apostrof
15.11.2016, 15:25
Kao bivsi obican pisar iz drzavnog preduzeca koji je zapalio zbog plate od 200 evra zivo me interesuje kakve sam to privilegije propustio da iskoristim :)
Sem toga nisu ni radnici toliko krivi zbog tragicne usluge koliko nasi zastareli propisi i gluposti. Ne znam kakva je situacija sada ali pre par godina kad sam ja I dalje radio morao je da se stampa svaki e-mail, zavede u dostavnu knjigu (rukom, pisano) odstampa u 5 primeraka i zavede u pisarnici, arhivi itd... Odgovaranje na mail sa prostim da ili ne je posao od 20 minuta.
Sposobini ljudi koji su mogli tu nesto da promene su zapalili zbog jadnih plata, pogledaj samo ko su sada direktori firmi, pola njih su unapredjeni iz vozaca i slicno, nemamo nikakav kadar u drzavnoj administraciji i javnim preduzecima i sve je gore.
Sto se poreza i doprinosa tice stvarno su preveliki, muka mi je da placam obavezno zdravstveno i da onda cekam na red cetiri sata iza gomile neradnika i lezilebovica. Trenutno imam odlicnu platu, za pare koje mi uzima drzava moj buraz u svici kad ode kod doktora zavrsi sve zivo za dan, ukljucujuci I kad je imao probleme sa kamenom u bubregu. Ultrazvuk odmah kod doktora opste prakse (tamo te stvarno lece ne sluze samo da ti prepisu antibiotik sa vrata), odmah zakazana operacija za sutra. Ja da uzmem bris grla treba da cekam 3x po 3-4 sata. I onda odem i platim kod privatnika.
Pola naseg poreza odlazi da namiri propale fabrike i preduzece, poljoprivrednike koji godinama gube X para zato sto ne mogu da uloze trecinu te cifre u navodnjavanje. I treba sve privatizovati za dinar. Svako od nas i dalje kuka kako mu drzava nije pomogla.
A koji kog da politicar kaze da treba da presecemo sva ta komunisticka *****a nece dobiti na izborima nikada. Koji god politicar digne platu makar sefovima i direktorima javnih preduzeca da privuce nekoga kvalitetnog da proba da sredi zastareli sistem nece dobiti na izborima nikada. Tako da smo zaglavili sa ovim demagozima i kriminalcima dok ne propadnemo skroz.
vasiljevic
15.11.2016, 16:54
Pitanje propisa .... Pa kako misliš da zaposliš xxx.xxx političkih lezilebovića u prvenstveno administraciji a da nema glupih propisa da bi opradali to zapošljavanje? Tu ti spada i štampanje email-a u 5 primeraka i njihovo zavođenje za svako glupo pitanje i svaku manju promenu dogovora. I tu nema problema sa plaćanjem direktora u javnim preduzećima, to kažem jer odlično znam. Tvoja plata jeste bila 200 evra, njegova nije vezana za budžet firme za plate i ne ulazi u fond plata za isplatu zaposlenima. Plus, svi oni drpaju sa strane preko gomile procenata za razne posliće, javne nabavke, pogotovu preko onih hitnih nabavki koje ne moraju na tender manjih cifara .... Tu mesečno drpnu još 2 plate reda radi. Tako da je 200 evra puna kapa za mesec dana, nema za tebe, ima za one gore. Demokratija na delu. Plus, kad već govorimo o zapadnoj demokratiji koju smo usvojili, tamo važi pravilo da se o platama ne govori, ko govori dobije otkaz, ako ti se ne sviđa a ti idi. Tako da te utešim, postupio si baš po dobrom pravom zapadnom sistemu, nema dobre pare ajd zdravo. Čestitam, dobar učenik.
Inače, što se tiče situacije finansiranja propalih preduzeća, pa i tu da te utešim, njih nema mnogo, i ona će biti ugašena jer tako treba. Privatizovati za dinar. Super rešenje naših problema.
E sad, dragi bivši ćato države a sada privatniče, imamo odličan sistem. Da pojasnim: privatizovali i uništili sve jer to je pametno, pootpuštali smo ljude, smanjili pare koje dolaze u budžet na bazi toga. Pozapošljavali smo političke lezileboviće u administraciji u sitnom broju od nekih 150.000+ ljudi, što sama administracija što razne firme javnog značaja. Rezultat obe uspešne akcije ljudi koji ne razmišljaju i ne znaju matematiku je smanjenje raspoložive cifre para i povećanje aligatorčića koji tu klopaju. Tad mali državni aligatorčić, koji nije na položaju, može da dobije toliko koliko mu sleduje, 200 evra. Nema više da se razdeli. Ali utešno da im bude, negde tamo kasnije u EU ima da teče med i mleko.
Gde se ispostavlja račun? Pa recimo svima. U tom čekanju na pregled kod doktora koji ima propis koliko treba da ima pacjenata dnevno i kome je to jedini propisano prema normama idiota koji vode državu i za koje smo glasali i glasamo. U svetu, norma uspešnosti doktora je koliko su mu pacjenti dobro, ne broj pacjenata. Plaćamo da nema aparata. Plaćamo da i oni imaju male plate pa zbog njih beže, a mi po preporuci MMFa tu ne zapošljavamo jer je to odlično rešenje da se kaže da smo uštedeli u budžetu. Plaćamo čekanjem i ponovnim dolascima. To smo hteli, zar ne?
I kad dobro razmislimo, sve je počelo nekako sa onim super rešenjem: privatizovati bad badava. I onda se pitamo što je ona mašinbravarska ljubičica od 100 kila koju smo odgajili danas bolje rešenje za 90% ljudi u zemlji, bilo ovoj ili okolnim bivšim republikama a danas "samostalnim" državama. U očima ljudi, on je vodio državu domaćinski i propagirao humaniji set vrednosti. Apsurd nad apsurdima, da jedan diktator je imao bolji odnos prema ljudima i bolji set vrednosti od današnjih "demokrata". Zar ne? Došli smo do apsurda nad apsurdima. Diktator bolji od demokratske vlasti. Imao si posao, relativno dobro plaćen, za današnje uslove odlično, živeo si normalnije nego danas, jest, nisi imao Milku, ali bar nisi mislio da li ćeš imati šta da jedeš sutra, ili kako da platiš račune. Ali nema veze, bitno da smo sve privatizovali, ne misleći šta dalje. E sad, ima da se plaća dok ne propadnemo do kraja. To smo hteli, zar ne? Ili beše nismo, nešto se baš ne mogu da setim najbolje, stigle me godine.
I pre nego što neko ne počne da lupa kako nismo hteli ovo već bla, bla, bla .... Put u pakao je popločan lepim željama.
P.S. Ne plaćáš veli porez, nego baš koliko treba. A biće i veći, jer nam je budžet prazan. Taman da se izjednačimo sa zapadom. I to smo hteli, zar ne? A plata? E to zaboravi, jer mi ne znamo da radimo, a to računa i tebe, pa nam ne može da sleduje više od minimalca od 200 evra, privatno ili državno, tako reče veliki bos današnjice između dve kuknjave na TVu o sebi.
Apostrof
16.11.2016, 11:49
Pitanje propisa .... Pa kako misliš da zaposliš xxx.xxx političkih lezilebovića u prvenstveno administraciji a da nema glupih propisa da bi opradali to zapošljavanje? Tu ti spada i štampanje email-a u 5 primeraka i njihovo zavođenje za svako glupo pitanje i svaku manju promenu dogovora.
Vise od pola tih ljudi ne radi nista, jedno 10% se ubija od posla, ostatak "raduckari". 100% populacije je ubedjeno da niko ne radi nista. Ne vidim nista lose da se to regulise makar da narod ne gubi vreme na salterima, i tvrdim (iz iskustva) da je problem u ocajnom rukovodecem kadru koji se i u 21. veku hvali kako ne zna da koristi kompujter. Za te pare cak i da su ispostovali predizborna obecanja i pootvarali konkurse za pozicije umesto zaposljavali politickom linijom tesko da bi bolje prosli.
I tu nema problema sa plaćanjem direktora u javnim preduzećima, to kažem jer odlično znam. Tvoja plata jeste bila 200 evra, njegova nije vezana za budžet firme za plate i ne ulazi u fond plata za isplatu zaposlenima. Plus, svi oni drpaju sa strane preko gomile procenata za razne posliće, javne nabavke, pogotovu preko onih hitnih nabavki koje ne moraju na tender manjih cifara ....
Tesko da mozes da znas bolje od mene, bivseg drzavnog cate kroz cije ruke su prosli karneti i platni listici. Ko bi normalan za manje od 200 hiljada bruto, sto mu dodje manje od 1k evrica kad se sve sabere i oduzme, vodio firmu sa par hiljada zaposlenih i par milijardi evrica u mehanizaciji/opremi/nekretninama? To sto mogu da maznjavaju da popune kucni budzet tesko da ce nekoga sposobnog i odgovornog da angazuje. A sem toga sto se "kraduckanja" tice kad das svom stranackom tati njegov deo neces se ni tu preterano usreciti, nije ni to neka motivacija.
Inače, što se tiče situacije finansiranja propalih preduzeća, pa i tu da te utešim, njih nema mnogo, i ona će biti ugašena jer tako treba. Privatizovati za dinar. Super rešenje naših problema.
Ma da bre, trebali smo da zadrzimo sve te fabrike I nadamo se da ce sporobni rukovodeci kadar za mizerno ali apsolutno mizerno malu platu za direktora neke industrijske proizvodnje da revitalizuje tu istu proizvodnju, pogotovu u danasnje vreme kad kinezi amerima i nemcima zatvaraju fabrike, I kad firma ode u stecaj da radnici nece da dignu ustanak kako im drzava nije pomogla.
E sad, dragi bivši ćato države a sada privatniče, imamo odličan sistem. Da pojasnim: privatizovali i uništili sve jer to je pametno, pootpuštali smo ljude, smanjili pare koje dolaze u budžet na bazi toga. Pozapošljavali smo političke lezileboviće u administraciji u sitnom broju od nekih 150.000+ ljudi, što sama administracija što razne firme javnog značaja. Rezultat obe uspešne akcije ljudi koji ne razmišljaju i ne znaju matematiku je smanjenje raspoložive cifre para i povećanje aligatorčića koji tu klopaju.
Drzavni cata se slaze u potpunosti, samo jos tih 150 hiljada (mada mislim da si preterao sa cifrom zestoko al ajde) da trimujemo I na dobrom smo putu.
U tom čekanju na pregled kod doktora koji ima propis koliko treba da ima pacjenata dnevno i kome je to jedini propisano prema normama idiota koji vode državu i za koje smo glasali i glasamo. U svetu, norma uspešnosti doktora je koliko su mu pacjenti dobro, ne broj pacjenata. Plaćamo da nema aparata.
Ne postoji nikakav propis (ili interni dogovor/naredba) koliko pacijenata moras da "obradis". Problem je opet ocajan sistem i nasa komunjarko/socijalisticka politika oko zdravstva.
Moja baba (kao i verovatno sve babe) boluje od 1000 *****a. Kad treba da ode kod kardiologa na redovnu kontrolu ona prvo mora kod doktora opste prakse po uput (za redovnu kontrolu). Naravno doktori opste prakse menjaju smene i moras kod svog doktora, a posto nemaju nikakav sajt na kome pise kad ti doktor radi a jedan jedini telefon za ceo dom zdravlja je naravno uvek zauzet, moras prvo da svratis i da se nadas da si "ubo" smenu, posto samo u svojoj smeni mozes da zakazes. Naravno posto zakazivanje vode u svesci rukom mozes da zakazes samo par nedelja unapred tako da ce ti najverovatnije reci - dodji za mesec dana da zakazes za dva meseca. Tu je naravno i druga opcija, predaj knjizicu u sest ujutru i cekaj ceo dan, posto jeli bolesni ljudi koj nemaju zakazano se primaju u prvih sat vremena rada, pa posto naravno ne stignu sve rasporedjuju ih na ceo dan izmedju zakazanih, znaci veci deo radnog vremena lekara opste prakse je predvidjen za popunjavanje uputa, doznaka i recepata (naravno rucno, blokcici, hemijske olovke). Kada konacno upadnes kod doktora opste prakse i on ti lepo rucno popuni te upute a da te ni ne pogleda, jer nema ni vremena ni razloga posto ionako ides kod specijaliste za svoju boljku, ceka te slicna situacija kod kardiologa. A onda opet ides kod doktora opste prakse da ti za lekove koje pijes vec godinama, kardiolog ti nije promenio terapiju, dobijes recepte.
Nije tesko videti kako ovo moze da se resi da bude mnogo funkcionalnije i lakse ljudima. Sto bi naravno i smanjilo troskove cak i da ne pootpustas ljude iz administracije jer ne bi bilo mucenje da odes na kontrolu i da sprecis da se neka glupost iskomplikuje i posle bude 1000 puta skuplja za lecenje. U Srbiji brdo ljudi umre od vrsta raka koji se leci bez ikakvih problema ako se rano otkrije, a 80% vremena doktora koji treba da se time bavi je zauzeto nepotrebnom administracijom lecenja nasig baba. E sad ti nadji nekog sposobnog da ti bolje organizuje zdravstvo za trecinu plate cistaca klozeta u Norveskoj.
Apsurd nad apsurdima, da jedan diktator je imao bolji odnos prema ljudima i bolji set vrednosti od današnjih "demokrata". Zar ne? Došli smo do apsurda nad apsurdima. Diktator bolji od demokratske vlasti. Imao si posao, relativno dobro plaćen, za današnje uslove odlično, živeo si normalnije nego danas, jest, nisi imao Milku, ali bar nisi mislio da li ćeš imati šta da jedeš sutra
Pa pazi ako si toliko jugonostalgican, nemoj da jedes Milku, batali Lakoste i furaj Arilje majice, nemoj da placas internet/mobilni/kompjuter, prodaj auto, letuj u Canju I imaces isti standard ko tvoji matorci u staroj dobroj jugi.
Zašto je neko jugonostalgičan (to mu ispade kao loša konotacija), ako činjenicama ukazuje da je život bio stabilniji i izvesniji pre nego sada?
Smrtonosna Šorka
16.11.2016, 14:12
Ma da bio je super, ne znam samo odakle svi oni gastosi, samo iz moje porodice ih je otišlo 5 jos 70ih, a koliko vidim Južna i Istočna Srbija nema porodice bez nekoliko generacija na zapadu. Nešto tu onda nije logično...
Koliko sam ja skapirao, iz priče literature, a i filmova (valja gledati i Crni talas, ne samo partizanske) koji su nam hvala bogu tu, živelo se ''dobro'' samo druga polovina 80ih. Ostalo je bože sačuvaj.
I nzm zašto uvek se poredi komandna privreda sa ovim danas. U ''teoriji'' bi mogli mi opet to da organizujemo. Nije problem, ali nemoj onda raja da se ljuti što je uvoz nečega zabranjen ili što su velike carine, nemoj da besne što ne mogu da kupe milku ili strana kola. Tj. pojedini će moći ako se isprse.
Nema strane tehnike nego lepo u Niš, ili u Čajavec, ili šta već je bilo. Može to sve ali garantujem da se opet ne bi svidelo nikome ko i onda što nije.
vasiljevic
17.11.2016, 14:22
@apostrof:
Sve znam jer sam radio u tom državnom sektoru. I to da 10% njih se ubija od posla i praktično radi sav posao. I da su to po pravilu stari kadrovi, oni koji su naučili da rade i kako da rade. I da po pravilu, kad oni odu u penziju, njih nema ko da nasledi jer klađi nisu ništa naučili jer ih nije bilo briga, imali su političku zaleđinu. I da napomenem, u ono staro vreme, najveći broj tih mladih bi odleteo sa posla reda radi.
I plate direktora javnih preduzeća već dve-tri godine više ne prolaze kroz administraciju firme već kroz viši nivo ili ministarstvo, skinuti su sa platnih spiskova. Tako da sad ne možeš da saznaš kolika im je plata. Mislim da to danas važi za direktore i finansijske direktore, ostali, pa kako kome zapadne. I ne, nema opravdanja za kraduckanje tipa popunjavam kućni budžet. Ako ti se ne dopada plata a ti idi, ne kradi. Nema tu ja ih razumem, onaj koji kraducka je lopov i tu je tačka. Razumevanja nema. Imao sam prilike da gledam inžinjera koji radi za 50.000 mesečno, dolazi na posao i subotom i nedeljom, radi svaki dan prekovremeno u toj istoj administraciji i koji nikad nije uzeo ni jedan dinar sa strane, a mogao je milione. E pa brate, jedan direktor, koji iz iskustva koje imam, na posao dolazi u 9, ode kad hoće, skoro ništa ne radi, lepo mkože da živi od 200.000 mesečno. I to mu je mnogo za efektivnost i kvalitet njegovog rada.
Ne, nisam preterao sa cifrom. Ima ih 150.000 viška. Uporedi cifre sa ciframa one stare državne administracije koja je sa kud i kamo manjim brojem imala efikasniji sistem. Nisam u to uračunao mali broj velikih alavaca koja plaćamo a koji se zovu nevladine organizacije. I koja samo iz budžeta godišnje uzmu 300-400 miliona evra, plus bar toliko od raznih javnih preduzeća i firmi, opština i sl na bazi "vrlo bitnih društveno neophodnih" poslova.
I ne, postoji propis oko broja pacjenata koje moraš da obradiš dnevno. Znam jer mi je stric doktor. Plus, odeš na vesti, pa pogledaš malko i naletiš na današnju cvest da u Niškoj bolnici, doktori i ostatak perosnala moraju da vode 18 raznih knjiga oko pacjenta. I navod gde je problem koji postoji da li medicinska sestra dolazi na posao sa šarenim čarapama ili ima lakirane nokte. To je problem i to je počelo da se uvodi 2002ge, sa idejom da ćé administracijom da se reši pitanje kvaliteta zdravstva. Znanm jer sam ja u to vreme pomagao doktorki da se snađé sa idiotskim softverom koji en radi kako treba, da bi to popunila zbog gluposti nekog nepismenog id.... pa je potom popunjavala 4 lista raznih gluposti, sve u svemu, od 30 minuta kod nje, 15 minuta popunjavanja papira administrativnog posla. Posle toga, negde 2005ye je uveden propis oko broja pacjenata koje moraju da pregledaju dnevno, i tu postoji čak i kažnjavanje smanjenjem plate ako to ne postignu. Tako da sve što si ti opoisao oko posete dokktorima i sl, ja sam prošao već odavno sa mojom bakom i sve to znam. Čisto da pripomognem kako ide posao negde u kulturnim zemljama. Tamo, dobijaš otvoren recept za mesec dana potrebnih lekova za pacjenta sa hroničnim bolestima (a tu spada i tvoja baka), i oni se javljaju na kontrolu jednom mesečno ili jednom u 3 meseca u zavisnosti od bolesti i terapije. U vreme kad sam ja išao po bakine lekove, to je bilo jednom nedeljno, propis je takav. Pa sad računaj jer si ćata, koliko je to smanjenje broja ljudi po bolnicama i domovima zdravlja sa primenom zdravorazumske prakse.
I kako je običaj u ovovj današnjoj zemlji niko ne koristi mozak. Da si malko koristio mozak i shvatio šta sam napisao, video bi da sam govorio o setu vrednosti. A set vrednosti u ono vreme je bio ljudske vrednosti, poštenje, pomoć drugima itd. Danas je sebičnost, krađa, laž .... Ko ima mozga, kad uporedi te dve vrednosti zna koja je bolja. I da je ovo opadanje ne napredak. I da, da iole poznaješ onaj sistem onda, da iole koristiš mozak, i da znaš ekonomiju i postupaš domaćinski, na podatak oko uništenja firmi i otpuštanja ljudi ne bi reagovao kako si reagovao. Jer je ta državna firma zapošljavala ljude, na njih je plaćano sve po pravilu bez igranja, velika većina njih je radila sa profitom i taj profit je završavao u budžetu države i opština i korišten za dobrobit svih nas. I rezultata toga je bilo da su porezi bili manji ihaha, da je broj opterećenja opštinskih administracija bio mnogo manji, da je doprinos za paušalce bio smešán i svima prihvatljiv. Pošto toga nema, nemoj sada da kukaš na visinu poreza. Taj manjak zaposlenih i njihovih izdvajanja, manjak dobiti državnih firmi, manjak broja paušalaca i ostralih, muvanje sa minimalcima i plaćánjem na ruke, potkupljivanje ili ti mito, e to neko mora da izfinansira. E to si ti i svi mi koji plaćamo poreze i izdvajanja.
I da, ne jedem Milku, jer sam naučio da volim pravu čistu čokoladu, I u ono vreme sam imao Lakosta majice i sa njih skidao onog glupog krokodila, i u ono vreme smo imali automobile i moj otaac je sa privatnim automobilom prelazio onda 24 hiljada km godišje prosečno plus što je u firmi prelazio državnim kolima (do pijace udaljene ni 500 metara vazdušnim putem išao je kolima jer ga je mrzilo da pešači), u ono vreme nije bilo mobilniih, da, nije bilo ni drugde u svetu, ali ne sumnjam da bi ih sigurno dobili i to kako treba i kako dolikuje, jer smo u ono vreme nabavljali i kompjutere a bome ko ima malko sećanja setiće se i Galaksije. I u ono vreme, moji matorci su imali polovinu plate koja je bila u Nemačkoj i imali cene u zemlji koje su bile 2-3 puta manje, tako da im je realno standard bio na nivou Nemačke i nisu imali potrebe da idu tamo. I nisu razmišljali kako se ide na more, išlo se avionom, ostajalo minimum 15 dana, mesec dana je za mnoge bilo normalno. Ajd ti čik idi na more avionom na mesec dana u hotelu i da te posle toga ne zaboli glava oko toga da li ćeš imati para za život kad se vratiš. Pored toga sam sa bakom bio još mesec dana. Ajd ti pošalji decu ma more 2 meseca reda radi.
vasiljevic
17.11.2016, 14:46
@Smrtonosna šorka:
Gastarbajteri su bili i ostali oni koji su išli u Nemačku i drugde da zarade veće pare i da imaju kasnije ovde većé penzije. Jer je u to vreme posatojali međudržavni dogovori koji su te ljude štitili, kao i njihove penzije i obezbeđivali da oni ovde dobiju penzije kao tamo. Danas, bez tih dogovora, imaš situaciju čoveka koji je radio i Norveškoj, i koji ima ovaj izbor: ostani u Norveškoj i imaš poenziju od 2000 evra, ili idi u Srbiju i živi tamo i penzija ti je 400 evra, jer mi kažemo da ti je to doovljno za život tamo.
Komandana privreda nije postojala. Mit koji vas uče oni koji nekako moraju da opravdaju ovo danas. Preduzeća su i u ono vreme propadala jer nisu dobro radila. Ima jedan izveštaj iz pomenutih 80ih, kad je kod nas bila čvedska državna i privredna komisija i koja je u njemu napisala doslovce da se sistem u SFRJ i kod njih u praksi ne razlikuje. Imaš konkurenciju, imaš firme koje rastu i koje propadaju, tržište rada, socijalni program itd. Jedina razlika je bila da je u SFRJ velika većina firmi bila u državnom vlasništvu. Ili ti ako uporedimo to državno vlasništvo sa recimo akcionarskim društvom, nema velike razlike. Tebi ostavljam da razmisliš malko zašto. I da, taj Niš je radio najveći broj katodnih cevi za Philipsove televizore koji su proizvedeni onda, kao i do sta od elektronike. Cvrc, kad neko nezna neka nauči. U to vreme je recimo, IKL industrija kugličnih ležájeva, odavde iz Beograda bila 2 proizvođač u svetu po kvalitetu kugličnih ležajeva posle Šveda, podatak koji reecimo ne znaš. Ili ti, kikindska livnica je radila u 3 smene blokove motora za Opel i imala najmanji procenat škarta u svetu i kvalitet koji je bio tražen. Fabrika alata iz užica je isporučivala specijalne alate po narudžbini za potrebe NASE jer je imala potreban kvalitet i povoljnu cenu i rokove, fabrika elektromotora i pumpi, Sever subotica spadala među najkvalitetnije proizvođače i svetu, i izvozila na sve strane i pravila ogroman profit, Prva petoljetka po rečima francuza koji su tu dolazili da vide fabriku i mogućnosti proizvodnje delova za helikoptere je bila nešto neviđeno i da nisu videli svojim očima ne bi verovali da takva fabrika postoji negde u svetu ..... Onako na brzinu iz glave. Prostirali smo se kolikoje dozvoljavao guber. Ne više, ne manje, bilo je vremena kad je bilo neštašica jer je prioritet bio plati kredit koji je došao i na bazi kog je napravljena fabrika, ali smo se provukli i kroz to. I išli dalje i napredovali. Danas, idemo dole.
A razlog zašto nije se lepo živelo do 80ih, pa idemo ovako: zemlja je iz rata izašla razoren, sa pokradenom industrijom, trebalo je to izgraditi. Izgradnja zemlje ne ide preko noći. Traje decenijama. I to je ono što treba da naučimo. Počeli smo sa sklapanjem, došli do sopstvene proizvodnje i razvoja i tad je počelo dobro da se živi. U tim 80im, ono što danas se radi u Kragujevcu nije se zvalo proizvodnja automobila već šrafciger industrija, i to posprdno nazivano. Nije bilo znanja u tome. Nema razvoja dalje. To nije bila ideologija sistema i sistem vrednosti tada. Sistem vrednosti je bio razvoj i znanje, i vredilo je završi fakultet i bićeš cenjen. Danas je budi starleta ili vođa navijača i razbijaj glave, budi političar i kradi i time se hvali. Šta ti je bolji sistem vrednosti? Ovaj sada ili onaj onda?
Da pripomognem malko oko poente pisanja. Nije to glorifikacija onog sistema. Ne. To je prikaz kako radimo. Mi uništavamo šta je dobro jer nam je to rekao neko spolja da tako treba. Ne mislimo o sopstvanoj dobrobiti. Izjava da sve treba biti privatno, kome odgovara? Nama ili nekom spolja koji će to da kupi? Izdvajanje skoro 100 miliona evra ove godine za podršku stranih firmi koje će ovde da zaposle ljude na minimalcu i gde će kao i u današnjem Fijatu da sve doprinose plaća država a oni neće plaćáti porez, jer je to dobro rešenje? Poenta priče je da počnete da razmišljate. I da shvatite da nema ništa od dobrog života. Bar ne onog koji želite. Sad smo u situaciji da će nam trebati 20-30 godina da opet stignemo negde ako promenimo sistem razmišljanja danas i počnemo da vodimo računa o našim interesima. Da bi se tek kroz 30 ak godina došlo do pristojnog standarda. I tu neće pomoći strani novac. Niti liberlni kapitalizam. Pokažite jednu zemlju u kojoj je liberalni kapitalizam doveo do prelaska iz nerazvijenog u razvijeno društvo. Nema je. Interes nas nije isti kao interes libelarnog kapitalizma. Liberalni kapitalizam je za razvijene zemlje, Da smo mi razvijena industrijska zemlja ja bi prvi zastupao njega, jer mi odgovara. Nismo. Zato sam protiv.Moj i tvoj interes kažu nismo za njega.
I to sad dovodimo u korelaciju sa početkom teme. 5 ili 6 sati rada. Jap. Gde i kada. Kada je odgovor: imali smo u vreme kad smo radili za svoje potrebe i kad smo imali naše interese iznad njihovih, kad se radilo i razmišljalo domaćinski. Imaćemo možda za 30 godina kad se vratimo na taj nivo. Uzimati primer švedske i njihovog projekta: na pogrešnom mestu sa ciljem da ljudima bude bolje ne efikasnije na prvom mestu, u zemlji koja sebi može da dozvoli takve igrarije. Je li nam to primer za ugledanje danas?
Apostrof
21.11.2016, 20:17
Izvini pametni sto nisam iskoristio mozak da shvatim da kad si pricao o standardu, platama i zivotnoj sigurnosti u staroj jugoslaviji zapravo mislio na "sistem vrednosti". :D O cemu tacno razgovaramo, zapleni imovine velikim zemljoradnicima i vracanje zemlje ljudima koji su istu prodali par godina pre rata, golom otoku, zapleni fabrika i nacionalizaciji proizvodnje? Izbacivanje ljudi iz stanova i useljavanje partijskih drugova? Izbacivanju ljudi sa fakulteta jer su trebali radnici u Zastavi? Ili o tome kako su se ljudi prozlili od kad nema druga tite, posto je naravno srpski "da komsiji crkne krava" i "drzava nece mi pomogne" mentalitet poceo smrcu velikog vodje? Sigurno je tad bilo mnogo drugacije u javnim preduzecima i ljudi su bre bili sveci, svi oni filmovi Dusana Kovacevica, Radovan III, Tesna koza, ma bre Sojic je prorocanska vizija Sinise Pavlovica, te `79 je u snu video kako ce ljudi da se iskvare kad umre vodja, uopste se ne radi o kritici tog vremena nego prorocanskoj viziji. O zabranjenoj literaturi iz tog vremena necu ni da pricam, to nas je centralni komitet stitio od zala slobode govora.
Jeste da zivimo u banana drzavi ali da van zakona o radu svi direktori javnih preduzeca ne primaju platu od firme u kojoj rade nego iz nekog misterioznog fonda, daj batali. Jedina odredba koja je bilo sta regulisala po tom pitanju od kada sam ja zapalio iz drzavnog sektora im je ogranicila plate, ne mogu da imaju vecu platu od gradonacelnika, koja je naravno podatak od javnog znacaja i mozes da pitas google kolika je. Nadji mi tu odredbu koja ide protiv zakona o radu u sluzbenom glasniku molim te. :)
I cela ova logika oko gastarbajtera, znaci nisu isli zato sto su imali vecu kintu preko, nego su isli zato sto su imali vecu kintu i penziju? Ne kapiram sta si se toliko raspisao sve si se slozio sa covekom prakticno. Inace to "opravdanje" kako nam je zemlja posle rata bila unistena, mislim samo smo mi bili unisteni u drugom svetskom, samo se ovde ratovalo, to lazu ljudi da je to bio neki svetski rat u pitanju.:D Da ne pominjemo da je Nemacka i ratnu stetu morala da placa.
A ako nisi primetio velika industrijska proizvodnja nije u buli samo u srbistanu nego maltene svuda. I bas smo vodili racuna o svim tim radnicima u to vreme i ekologiji, Lepenica menja boju kad istresu farbu u reku, malo plava, malo crvena, svaki treci radnik u OUR "Lakirnica" ne dozivi penziju od otrovnih isparenja, svaki dan nekoga isece neka presa. Bas su vodili racuna o ljudskim zivotima, super "sistem vrednosti". Pola tih fabrika je postojalo i pre velikog druga, samo su se drugacije zvale. Imali smo devet fabrika aviona pre drugog svetskog rata. Da ne pominjemo genajalne poteze kao npr. gradnja celicane u najboljem vinogradarsom kraju, gde se 30tih godina pravio jedan od boljih konjaka koji je dobijao nagrade za kvalitet i u francuskoj.
I druze nije "vecina" bila u drzavnom vlasnistvu nego sve. Mogao si pekaru ili kafanu da imas, budes frizer, nesto sto se u danasnje vreme zove zanatska radnja. Tek kad je vrhovni vodja umro i kad se savez komunista jugoslavije rasparcao si mogao da imas privatnu firmu i zaposlis ljude.
A sto se toga kako je tvoj caca imao sluzbeni auto i slao vas na more tice, ocigledno je da si u velikoj zabludi da su svi tako ziveli. Retko ko je imao sluzbeni auto, a vecina ni kola nije imala. Ako ti je to glavno merilo standarda danas vise ljudi ima kola i mnogo vise ljudi ide avionom na more, sto veoma lako mozes da proveris na netu, ili prosto pogledas kroz prozor i pokusas da nadjes slobono mesto na parkingu. Doduse verovatno ga ne pale da odu 500m do trafike, jbg ipak sami placaju benzin.
water wizard
21.11.2016, 20:47
ja ako gledam sebe do kraja osamdesetih svake godine na more a posle još dvaput. Sad verovatno šezdesetih i sedamdesetih nije imao svako auto kao ni 1930.. ali mi smo imali auto od 82,pre bilo pre fića, pa je skočio standard na stojadina, a mi smo kupili škodu. I tad su svi kupovali nove automobile nije bilo ovoliko polovnjaka-otpada iz uvoza
Eto fića se pravi od 55-85 a stojadin od 71-2008
Malik Tintilinic
8.12.2016, 20:06
Radim u firmi koja vec 15 godina praktikuje 6-ocasovno radno vreme. Zakonski je predvidjena pauza, ali je u praksi nemamo.
Sest sati je, u pocetku, bilo dovoljno da se zavrsi posao i nije bio problem sto pauze nema, jer bi se naslo vreme za obrok i odlazak u toalet.
Posao se povecavao, a broj radnika smanjivao i sest sati je bilo jedva dovoljno da se zavrsi posao, a pojesti nesto i otici u WC sve teze.
Poslednjih nekoliko godina, sest sati je nedovoljno da se zavrsi posao, svakodnevno ostajemo duze sat ili dva, poneko i vise od toga i to se ne placa, a pauza...jasno vam je.
Ne znam da li neko nosi pelene, ali cujem da koleginice imaju problem da nadju slobodan trenutak i u toaletu zamene uloske kad imaju ciklus.
Ustajem rano da bih stigao da jedem i obavim nuzdu, dakle na silu, jer posle necu moci, ali do kraja radnog vremena opet ogladnim i trpim.
Inspekcije i razne kontrole povremeno svracaju i po njima je sve u redu, a nema ko da nas zastiti.
Uzgred, neki radnici primaju platu sa zakasnjenjem od vise meseci, u zavisnosti od ugovora.
Kladim se da (ne) radi u skupštini :)
Prief Lirator
8.12.2016, 22:26
Ustajem rano da bih stigao da jedem i obavim nuzdu, dakle na silu, jer posle necu moci, ali do kraja radnog vremena opet ogladnim i trpim.Kažeš da ostaješ duže sat-dva da stigneš završiti posao, a ne stigneš otići u WC?
Pa valjda možeš otići na minut u WC kad svejedno ostaješ duže, neće ti to oduzeti previše vremena.
Što je najgore, mislim da nisi bio sarkastičan.
E onda ne mogu da zamislim kakav je to posao da ne možeš nakratko trknuti do sanitarnog čvora.
Ma vala me ne može niko ubijediti da se na Balkanu rade poslovi gdje se nemoš stić pos*ati
Prief Lirator
8.12.2016, 22:32
Ma vala me ne može niko ubijediti da se na Balkanu rade poslovi gdje se nemoš stić pos*atiExactly my point. :D
Malik Tintilinic
8.12.2016, 23:29
Bas zbog toga sto izgleda neverovatno, svi koji dodju, posle pocetnog odusevljenja sto konacno imaju posao, razocaraju se kad vide gde su dosli i brze-bolje odu.
Samo mali deo sam rekao, da ne pominjem status trudnica, invalida, mere zastite na radu...
Bas zbog toga sto izgleda neverovatno, svi koji dodju, posle pocetnog odusevljenja sto konacno imaju posao, razocaraju se kad vide gde su dosli i brze-bolje odu.
Samo mali deo sam rekao, da ne pominjem status trudnica, invalida, mere zastite na radu...
I dalje nam nisi rekao gdje radiš (ako kuka na reklamu firme molim modove da ga ne banuju nego da svi vidimo koja je to firma u kojoj zaposlenici nemaju vremena ni da se po*eru) hvala
Koja je vrsta posla uopste?
Jedino ako rade sa strankama, pa da razumem da nemzes ici u WC kad god oces. Sve ostalo deluje kao jedan veliki vic.
Koja je vrsta posla uopste?
Jedino ako rade sa strankama, pa da razumem da nemzes ici u WC kad god oces. Sve ostalo deluje kao jedan veliki vic.
Čovječe pa administracija, šalteraši i radnici sa strankama imaju po 5 pauza dnevno, kad god nešto ganjam njima je pauza ili "šalter ne radi" ili "radnik na obuci". Gamad (ne) radi da zaradi
Ja sam vlasnik male racunarske firme, ja i 2 zaposlena, servisera racunara. Plata je 400 do 450 eur. Ne angazujem ljude nakon isteka radnog vremena sem ako bas ne gori (imamo ugovor sa jednom firmom gdje smo obavezni intervenirat 7/24h). Ako posla nema mogu da sjede slobodno u kafani, ili da se necim drugim zanimaju. Nemaju klasicni godisnji vec uzimaju slobodne dane po potrebi (nemaju porodicu pa im to nije problem). I u ovo gadno vrijeme za posao sa racunarima nismo u minusu. Prije 8 godina je bilo posla da se nije moglo nadodavat kolika je bila potraznja. Danas je promet otprilike 5 puta manji a i zarada je manja zbog povecane konkurencije. Ja nisam otpustio jednog radnika iako stvarno nisam imao posla za obojicu, praktcno cijelu zimu i proljece koji su standardno losi na primorju. Jer bilo je vrijeme kad sam ja kupio kajmak, a sada ne mogu poslati ljude na ulicu, barem ne dokle god mozemo kako-tako poslovati.
To je moja logika, ja sam ipak vaspitavan i odrastao u nekom drugom sistemu. Gledam danas firme kojima je samo profit na pameti, otpustaju iskusne radnike i primaju pripravnike koje placa drzava, cak i radnike koje primaju na obuku preko biroa rada pa ih uopste niko ne placa godinu dana iako rade jer im je to obuka. Pa i u srednjem vijeku si morao segrtu barem hranu i smjestaj da das, nije mogao od vazduha da zivi. Ovo danas je uzas. Ali sam narod je kriv za to jer je i sam korumpiran. Korumpiran je jer ga je lako podmititi kao na primjer sa ovih 5000 dinara penzonerima. I korumpiran je jer je naucen da ne radi. Svi misle da ce im neko drugi dati ono sto ne zarade. Zato i prolazi ova glupost od "EU nema alternativu" jer svi misle da cemo kada dodjemo u tu nedodjiju svi jesti cokoladu i piti koka kolu, a ostace i za tiket. Tako da nam se svima crno pise na kraju.
Povodom jednog ranijeg pisanja u ovoj temi, mislim da je Vasiljevic dosta dobro opisao jedan sistem koji eto "nije valjao". Ja sam iz Herceg Novog, grada koji je 60-tih i 70-tih bio po prihodu po glavi stanovnika bio 4-ti grad u ondaasnjoj SFRJ iza Kranja, Opatije i Dubrovnika (nije to bilo zbog turizma vec zboj jake privrede). Bruto prihod po glavi stanovnika je bio 10.000 usd godisnje. Danas je Herceg Novi grad u kome nista ne radi i kome se svake godine smanjuje broj stanovnika jer moraju da bjeze ako misle da zive od svog rada. U ono vrijeme je seljak bez problema mogao da kupi kombajn, da ne spominjemo traktor a "juga" je kupovao od jedne zetve. To mi je pricao poznanik iz Zapadne Slavonije kad mi je nabrajao sta su mu sve ustase unistile. Ako bi se covijek razbolio, a nije bilo mogucnosti da se lijeci u Herceg Novom, za tri dana je bio na VMA, bez problema. A danas... Bolje ti je odma kupiti dva kvadrata zemlje na lokalnom groblju. Ali zato moj tetak koji je bio nacelnik bezbjednosti za cijelu Srbiju je u penziju otisao sa stojadinom i stanom kojeg je poslije morao da otkupi. Nisam ja komunista, cak naprotiv, ali sam za stabilnu, uredjenu drzavu sa jakim socijalnim elementom. Jer kad je svima dobro bice i meni.
Kažeš da ostaješ duže sat-dva da stigneš završiti posao, a ne stigneš otići u WC?
Pa valjda možeš otići na minut u WC kad svejedno ostaješ duže, neće ti to oduzeti previše vremena.
Što je najgore, mislim da nisi bio sarkastičan.
E onda ne mogu da zamislim kakav je to posao da ne možeš nakratko trknuti do sanitarnog čvora.
Ma vala me ne može niko ubijediti da se na Balkanu rade poslovi gdje se nemoš stić pos*ati
Očigledno niste čuli za Juru i njima slične.
1. Zato i prolazi ova glupost od "EU nema alternativu" jer svi misle da cemo kada dodjemo u tu nedodjiju svi jesti cokoladu i piti koka kolu, a ostace i za tiket.
2. Danas je Herceg Novi grad u kome nista ne radi i kome se svake godine smanjuje broj stanovnika jer moraju da bjeze ako misle da zive od svog rada.
3. Nisam ja komunista, cak naprotiv, ali sam za stabilnu, uredjenu drzavu sa jakim socijalnim elementom. Jer kad je svima dobro bice i meni.
1. Nije nama EU bitna sama po sebi (mada je lepo putovati bez granica i viza), već je bitno da sami primenimo sve standarde koji važe u EU. A kada ih usvojimo i primenimo, onda će biti manje važno da li ćemo i postati članica EU. Dakle, EU standarde treba da usvojimo zbog sebe, ne zbog EU.
2. Da nije to iz političkih razloga? Ipak je HN jedini "srpski" grad na CG primorju, pa je vrlo verovatno da ga zato vlast pomalo "zaboravlja".
3. Znači... Nemačka, Austrija, Švedska i slične zemlje su ti OK? Slažem se :)
Sass Drake
9.12.2016, 17:44
@Malik Tintilinic
Ako je već tako, počni da tražiš novi posao. U međuvremenu, možeš da koristiš moj recept za jutarnju nuždu. Ustani 60-90 minuta ranije nego što treba, doručkuj, vrati se na spavanje/pokušaj spavanja, obavi nuždu i i istuširaj se i pravac posao.
2. Da nije to iz političkih razloga? Ipak je HN jedini "srpski" grad na CG primorju, pa je vrlo verovatno da ga zato vlast pomalo "zaboravlja".
Pravo da kazem ima tu dosta istine. Pouzdano znam da je Milo, krajem proslog vijeka, kada je izgubio izbore u HN toliko popi..io da je na jednom nezvanicnom sastanku ondasnje vlade (Filip Vujanovic je bio premijer) obecano da ce Herceg Novi postati nova Rijeka Crnojevica. U prevodu vuko..bina.
NjegovaWisost
9.12.2016, 21:41
Kladim se da (ne) radi u skupštini :)
Plata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, osobe sa fakultetom i masterom, je oko 34 000 (oko 270eur). Sa 3 godine iskustva (uz unapredjenje) oko 37 000 din (300eur), a sa 10 godina iskustva oko 40 000. I to pod uslovom da dobije ugovor za stalno pa da dozvole maskimalna unapređenja.
Ti ljudi ginu od posla tamo. Ali ginu. Dan noć. Osoba sa srednjom skolom prima oko 25 000 dinara (dakle referenti koji dnevno pređu tonu teksta, kuriri, kafe kuvarice i ostale pomoćne stvari).
A znate kako je skup život u Beogradu. Ko nema stan, može da crkne.
Jedini koji blejače su narodni poslanici, čiji je jedini posao da dižu ruke s vremena na vreme.
Nije više državna služba kao što je bila. ZA poštene ljude definitivno ne.
Plata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, osobe sa fakultetom i masterom, je oko 34 000 (oko 270eur). Sa 3 godine iskustva (uz unapredjenje) oko 37 000 din (300eur), a sa 10 godina iskustva oko 40 000. I to pod uslovom da dobije ugovor za stalno pa da dozvole maskimalna unapređenja.
Plata je mala, ali su zarade dobre! ;)
Smrtonosna Šorka
10.12.2016, 0:51
To je živa istina, daleko je lošija plata nego u privatnom sektoru ljudi misle da je super jer gledaju poslanike, ministre kojekakve političke namestenike, ti i takvi traju koliko traje vlada, a hiljade sluzbenika koji rade ostaju iza njih i imaju smešne plate. Isto tako je i na lokalnom nivou, pred. opština članovi opštinskog veća lepe plate, ali oni su tu dok su na vlasti ostali niži službenici nemaju ništa.
Btw ti poslovi gde se ne moš stići popi*ati su vrlo moguće neke proizvodne linije stojiš na nogama nešto sklapaš motaš, traka ide, ako ti fališ to je više posla za drugog ili ceo proces se uspori pa uleće možda neki šef i pizdi zbog toga. Nažalost otvaranje ovakvih manufaktura kod nas se smatra velikom stranom investicijom.
NjegovaWisost
10.12.2016, 0:54
Plata je mala, ali su zarade dobre! ;)
Nemaš ti šta tu da zaradiš. Niti ikakve koristi. Veruj mi. Poznajem ljude. 95% njih nema nikakve koristi što rade tu. Čak i taj čuveni skupštinski restoran, oko 3-4 evra je pristojan ručak, što jeste smešno u odnosu na prestoničke restorane, ali imaj na umu da na platu od 270-350 (fakultetlije, nešto više imaju ljudi pred penzijom sa najvišim zvanjima) i 200 evra (srednja stručna sprema), 70 evra ti ode na ručak ako jedeš svaki dan na pauzi pa kući ne doneseš ništa.
Zato svako stručniji i uglavnom napušta državnu službu čim nauči posao, posle par godina. Ostaju samo oni koji nemaju gde ili oni koji nikud neće niti su ambiciozni, kao i oni koji nisu naučili ništa i koji su totalni blejači.. JA se iskreno čudim kako nam država funkcioniše.
A ovo za plate je živa istina. Ko ne veruje, neka pošalje dopis sekretarijatu Narodne skupštine, pa nek proveri... Isto je i po 90% ministarstava i velikom delu javne uprave.
To je živa istina, daleko je lošija plata nego u privatnom sektoru ljudi misle da je super jer gledaju poslanike, ministre kojekakve političke namestenike, ti i takvi traju koliko traje vlada, a hiljade sluzbenika koji rade ostaju iza njih i imaju smešne plate. Isto tako je i na lokalnom nivou, pred. opština članovi opštinskog veća lepe plate, ali oni su tu dok su na vlasti ostali niži službenici nemaju ništa.
Btw ti poslovi gde se ne moš stići popi*ati su vrlo moguće neke proizvodne linije stojiš na nogama nešto sklapaš motaš, traka ide, ako ti fališ to je više posla za drugog ili ceo proces se uspori pa uleće možda neki šef i pizdi zbog toga. Nažalost otvaranje ovakvih manufaktura kod nas se smatra velikom stranom investicijom.
Sve si objasnio. Generalno, nisam više siguran čime se baviti u Srbiji, od malih biznisa.
Jedina stvar u toj državnoj službi je dobra što su plate redovne ma kako niske bile, i što se pravila o godišnjim odmorima uglavnom poštuju.
perablenta
11.12.2016, 0:36
Tupite bre mnogo o vrlo jednostavnoj stvari.
Naša, i ova mala država, i prethodna velika je propala, i danas propada/stagnira/vrlo malo napreduje zbog toga što ne funkcioniše prihod i rashod bez guranja unutra šake ljudi kojima to ne pripada.
Zaposleni DOLAZE na posao i plaćeni su. Ne zarađuju tu platu.
Vodeći ljudi, takođe zaposleni, jer je i jedan premijer, direktor itd. isto zaposlen, uzimaju, da bukvalno uzimaju, čist novac iz države u svoj privatni džep.
Privatnici gledaju na svaki mogući i nemogući način da nešto ne plate nekome. Bilo državi bilo drugom, bilo zaposlenom.
Što znači prihod, navodim samo radi primera, 10,000 RSD, rashod 15,000 RSD.
Zbog ovih 5,000 RSD koji nisu potrošili svi zajedno nego pojednici, svi komplet patimo. A zatim svako od nas radi sve što može da njegov prihod dođe iz onih 10,000 RSD kojih ima, a ko ne uspe on gubi jer ne može da dobije nepostojeći deo od ovih 5000 RSD. Nije ni važno da li si privatnik ili u službi države. Jednako te pogađa što su trokovi veći od prihoda zbog svih dobro poznatih ekonomskih elemenata tržišta i države.
The End.
Kratko jasno: svi kradu i svima je loše jer bi svi htjeli biti na mjestu onih iznad njih.
Ima narod i onu svoju staru koja kaže "ne moš ti mene toliko malo platit koliko ja mogu malo radit"
Ljudi rade za 250e jer je nezaposlenost 30% i njihovo znanje ne vredi 260e, prosto. Zato oni treba da rade po 12 sati dnevno da bi bili profitabilni, ili jednostavno da se prekvalifikuju ili nekako pobegnu da peru tanjire na zapadu..
Zavrsi STEM, a ne fakultet nezaposlenosti i vidimo se u belom svetu...
Zavrsi STEM, a ne fakultet nezaposlenosti i vidimo se u belom svetu...
Ma bolje završi pravo, psihologiju, filozofiju ili nešto treće što se uči na fakultetima iz literature stare po 100 godina (za rimsko pravo imaju fotokopirane pergamente al' džaba da skupljaju desetke ako u praksi ti isti "advokati" vola u šu*ak ne znaju ubosti). Isto vrijedi za beskorisne političke analitičare, sociologe, psihologe, pedagoge, filologe, i ostale "završi-fakultet-da-ne-budeš-jedini-u-familiji-koji-nije-završio" profesije.
P.S. U jednoj Njemačkoj običan fizikalac na baušteli zaradi gomilu para ali ih zaradi RADEĆI svoj posao, a kod nas na Balkanu se čak i administrativci na državnim jaslama žale što rade s puno papira za malo para. Boo-f*ckin-hoo.
Ima narod i onu svoju staru koja kaže "ne moš ti mene toliko malo platit koliko ja mogu malo radit"
Pa i nije baš toliko stara, nastala u doba Druga Tita...
Pa i nije baš toliko stara, nastala u doba Druga Tita...
Pa evo ti danas rehabilitovani Draža i oslobođeni Šešelj pa su ti pružili puno bolje uslove života i rada. Ne, a?
Vidi ga, već zapenio :rolleyes: Nije crno, nego belo... nisu partizani, nego četnici... vrlo zrelo razmišljanje nema šta.
Vidi ga, već zapenio :rolleyes: Nije crno, nego belo... nisu partizani, nego četnici... vrlo zrelo razmišljanje nema šta.
Lako je nervno nadražiti ove Dražine kojima je Tito kriv za sve, a nije vam kriv kralj koji vam je ućero iz pozadine, nisu vam krivi Rusi koji vam ućeruju i dan-danas, po milioniti put u istoriji. Deda gulio na Golom otoku pa prenio unucima horore komunističkog režima, od kojeg su vidjeli samo proboj Staljingrada u Call of Dutyju🙂bjež'te djeco rehabilitujte prvo sebe pa onda ratne zločince.
On topic: radno vrijeme nikad i nigdje nije jednako mjerilo KVALITETU obavljenog posla, zato su mnoge ljude zamijenili roboti koji ne pate od WC-a, bešike, gladnog stomaka ni potrebe za rehabilitacijom ratnih zločinaca u svrhu kuknjave nad iznosom plate🙂
Nemaš ti šta tu da zaradiš. Niti ikakve koristi. Veruj mi. Poznajem ljude. 95% njih nema nikakve koristi što rade tu. Čak i taj čuveni skupštinski restoran, oko 3-4 evra je pristojan ručak, što jeste smešno u odnosu na prestoničke restorane, ali imaj na umu da na platu od 270-350 (fakultetlije, nešto više imaju ljudi pred penzijom sa najvišim zvanjima) i 200 evra (srednja stručna sprema), 70 evra ti ode na ručak ako jedeš svaki dan na pauzi pa kući ne doneseš ništa.
Baš ozbiljno te lažu. Verovatno da te kaširaju da im ne bi dosađivao...
A u vezi sa temom, nisam siguran da bi bilo neke koristi (po radnike) ni kad bi radno vreme bilo tro-časovno. Imali bi basnoslovan broj izgubljenih koji ne bi znali šta će sa sobom. Subhuman life sastavljen od "provoda", "bleje" i ostalog džabalebarenja ne doprinosi ničemu. Stvoreni smo da radimo. Drugo je efemerno. Samo, ne jedan te isti posao ceo život (osim ako se ne nalazi neko posebno zadovoljstvo u tome (a ni onda)) nego raznorna zanimanja.
I bar dok se porodica kao "osnovna ćelija društva" ne raspadne, žene(znači udate) ne bi trebale da rade jer im je pažnja skoro uvek podeljena između privatnih i poslovnih obaveza.
LoneWolf
11.12.2016, 10:37
^ prijatelju, porodica se kao osnovna ćelija društva odavno raspala:
- udate žene i oženjeni muževi vise po DM SAT i sličnim SMS-ovima gdje "očuvana polovnjača traži podmazivanje" i "situiran gospodin traži da se ne baci kamagra"
- sve je više neudatih, neoženjenih ali i razvedenih do 35 godina
- brakovi su kao nov auto: imaš garanciju na prve 3 do 5 godina, a poslije ganjaj novo
- sve je veći broj maloljetnih i drugih prekršajaca koji se vaspitavaju na ulici i na utakmicama
- nemamo dovoljno velike zatvore na cijelom Balkanu
- skoro niko ne ide u pozorište a 99% ljudi zna ko je ispao u grandovom baražu
- sve više je narkomana, sidaša i ljudi s kojima država ne zna šta bi (za starije maloljetnike nema domova, zatvor im je pregrub, kućni pritvor nula, rehabilitacija nula).
Kad sabereš jednu takvu porodicu u kojoj tata traži P na sms-u, mama guta bromazepam k'o bombone, ćerka nakon tri abortusa još uvijek ide na isti splav a sin gluvari po kladionicama sprženih vena, gdje možeš naći normalne radnike, normalne firme i "normalne" porodice u kojima "tata čita novine, mama kuha ručak"?🙂
Tema jako kompleksna i široka, nije to samo pitanje posla ni radnog vremena.
ColdBoot
11.12.2016, 13:36
^ Porodica se još nije raspala, dok god postoje generacije koje je se sećaju. Žene sam pomenuo u tom kotekstu, kao jedinu mogućnost da do toga ne dođe ako nam je stalo ali obzirom na kretanje odnosa plata i troškova, ugavnom je nemoguće. Tate su se zanimale na sličan i ranije ali su bar sirote mame, sa manje obaveza, uspevale da nas održe.
NjegovaWisost
12.12.2016, 0:40
Baš ozbiljno te lažu. Verovatno da te kaširaju da im ne bi dosađivao...
A u vezi sa temom, nisam siguran da bi bilo neke koristi (po radnike) ni kad bi radno vreme bilo tro-časovno. Imali bi basnoslovan broj izgubljenih koji ne bi znali šta će sa sobom. Subhuman life sastavljen od "provoda", "bleje" i ostalog džabalebarenja ne doprinosi ničemu. Stvoreni smo da radimo. Drugo je efemerno. Samo, ne jedan te isti posao ceo život (osim ako se ne nalazi neko posebno zadovoljstvo u tome (a ni onda)) nego raznorna zanimanja.
I bar dok se porodica kao "osnovna ćelija društva" ne raspadne, žene(znači udate) ne bi trebale da rade jer im je pažnja skoro uvek podeljena između privatnih i poslovnih obaveza.
Nemaju sta da me lazu. Ja sam na ovom forumu dovoljno dugo i ljudi me, batem virtuelno znaju. Dok je pokojni Voja bio ziv, nekoliko puta sam dolazio i u redakciju SK.
Ovo sto sam napisao mozes verovati, ali i ne moras. Ali da je komplet drustvo u ozbiljnim problemima, jeste
Nemaju sta da me lazu.
Ovo sto sam napisao mozes verovati, ali i ne moras. Ali da je komplet drustvo u ozbiljnim problemima, jeste
Pa priča o primanjima je sama po sebi neumesna ali ako pođemo od činjenice da recimo "obična" medicinska sestra-šalteruša zarađuje kao taj master, mogli bi se zapitati jel to neki pripravnik ili ko koga laže...?
Obrni-okreni meni bi tema "podigao radnicima plate 50% i firma mu je PROCVETALA!" više značila...:ciao:
NjegovaWisost
12.12.2016, 1:13
Pa priča o primanjima je sama po sebi neumesna ali ako pođemo od činjenice da recimo "obična" medicinska sestra-šalteruša zarađuje kao taj master, mogli bi se zapitati jel to neki pripravnik ili ko koga laže...?
Obrni-okreni meni bi tema "podigao radnicima plate 50% i firma mu je PROCVETALA!" više značila...:ciao:
Sa fakultetom i master studijama pripravnička plata je oko 28 000 čini mi se. Puna 34 000 mlađi savetnik. Posle unapređenja (posle položenog državnog ispita i dve godine staža), savetnik 37 000. Itd...
Sad što narod misli da obično činovništvo po skupštini, opštinama, po ministarstvima i u ostalim organima živi u zlatu, druga je priča =)
Nama je privreda u klincu totalnom, i to je nažalost razlog sveopšteg lošeg standarda..
Realno svima je pun k ovih sa "master studijima", sve sami menadžeri, PR-ovi, gurui bez dana prakse koji se čude maloj početnoj plati. Niko se ne hvata lopate ni zanata, svi bi u "menadžere" i u fotelje predviđene za novopečene bolonjske mutante sa 240 ECTS bodova i bez iskustva, znanja, praktičnih vještina, bez bilo čega potrebnog za posao. Busanje u prsa znanjem o IT-u svodi se na bauljanje po MS Officeu, buljenje u mob i blejanje na fejsbuku, a takvi "radnici" nikom ne trebaju, osim ako nisu smješteni u neki gulag na radnu terapiju gdje im je i mjesto🙂
Administrativna kuknjava i gluma da imaju male plate je posebna priča, po cijeli dan čitaju novine, jedu g***a u medijima, otkantavaju stranke, šire tenzije, gomilaju nezavršene predmete u registratore pa u ladice, i još kukaju na male plate? I to treba sve u gulag.
Sad što narod misli da obično činovništvo po skupštini, opštinama, po ministarstvima i u ostalim organima živi u zlatu, druga je priča =)
Druga priča zbog toga što ako ga pitaš kolika je plata, odgovoriće ti tako nekako. A, ako ga pitaš gde je letovao, pa, skoknuo sa ženom kolima do Finske.:D
Evo da dam svoj skroman doprinos na temu. Radio sam 5 god. kao elektroinženjer u firmi koja se bavi laboratorijskom opremom, ja sam bio tehnička podrška - od pisanja uputstava, preko obuke korisnika, do održavanja i popravke. U takvom poslu se često ide na teren, ali sa neplaćenim prekovremenim. Prvih 8 meseci sam bio neprijavljen a onda prijavljen na minimalcu. Kada neka inspekcija i svrati, svrati na kafu sa gazdom koju im kuvaju neprijavljene sekretarice i radnice na telefonu (pardon "menadžeri prodaje, asistenti direktora" itd.) koje tek imaju tretman kao poslednje **** jer su previše lako zamenjive.
Ta mala firma je idealan primer firme u kojoj bi 6-časovno radno vreme samo podiglo produktivnost ali gazda, pardon "direktor", čvrsto veruje da ako si završio svoje inženjerske poslove za danas, poslednja dva sata treba da radiš šta god, npr. središ magacin, opereš njegov auto, odvezeš ga kod majstora na popravku, odvezeš povrće njegovoj majci na periferiji grada... To što si juče zaboo na terenu 12 sati i obavio gomilu zaista vrednog posla po firmu, a ta +4 sata ti nisu plaćena, danas ne znači da smeš da zabušavaš do 16h. :) Naravno takav stav je bio samo kontra-produktivan jer pogađate već, nakon nekog vremena nikad više nisam ostajao bez inženjerskog posla. Znači uređaji, tehnička uputstva itd. mu više nikada nisu bili spremni kada su stvarno spremni, već kada znam da nema lufta da mi uvali neku njegovu ličnu obavezu i sl. Znači njegova alavost da radnike optereti uvek i maksimalno, često stvarima koje su ispod svakog nivoa, na kraju dovede do namernog kočenja onog glavnog posla koji firmi donosi zaradu...
Prosto i jednostavno, da se brzo završenje nekog posla nagrađivalo na bilo koji način, npr. 2 sata kraćim radnim vremenom, pa nek je to samo i petkom, ja bih mu u jednoj nedelji obavio makar 30% više posla. Ali kada znaš da ti je 8 sati ili više garantovano, da državni praznici ne postoje, da će posao biti izmišljen i ako ga nema, vrlo brzo izgubiš svaku želju za dokazivanjem i naučiš da foliraš.
Još jedna JAKO ZANMLJIVA činjenica:
Posetim skoro starog školskog druga čija žena radi u Ustavnom Sudu Srbije već 7 god. po principu, 3 meseca radi, 2 ne i tako u krug da bi uvek bila na probi i nikad prijavljena. Kaže njena najbliža koleginica tako već 14 god radi. :eek: Jasno vam je da tu ne postoji ni bolovanje ni porodiljsko... Sve se to svodi na neplaćenu pauzu i još da budeš srećan ako ti uopšte sačuvaju to "rotaciono" mesto. E pa drugari, kad se Ustavni Sud Srbije tako ponaša prema radnicima i njihovim pravima, šta onda da očekuješ od drugih firmi, inspekcije itd.
Smrtonosna Šorka
12.12.2016, 11:38
Svaka čast, Srbija in a nutshell.
Sve je tu!
Rekoh ja kako je u državnim ništa čudno, to za Ustavni...sve verujem. Jedino kod političkih ili drugih nameštenika je bolje ali jbg. ne može to svako da bude.
NjegovaWisost
12.12.2016, 15:47
Druga priča zbog toga što ako ga pitaš kolika je plata, odgovoriće ti tako nekako. A, ako ga pitaš gde je letovao, pa, skoknuo sa ženom kolima do Finske.:D
Jedan u hiljadu, kome je babo ili nana sve u životu napravila, pa daj i neki državni poso da dete ima šta da radi. Na papiru.
Evo da dam svoj skroman doprinos na temu. Radio sam 5 god. kao elektroinženjer u firmi koja se bavi laboratorijskom opremom, ja sam bio tehnička podrška - od pisanja uputstava, preko obuke korisnika, do održavanja i popravke. U takvom poslu se često ide na teren, ali sa neplaćenim prekovremenim. Prvih 8 meseci sam bio neprijavljen a onda prijavljen na minimalcu. Kada neka inspekcija i svrati, svrati na kafu sa gazdom koju im kuvaju neprijavljene sekretarice i radnice na telefonu (pardon "menadžeri prodaje, asistenti direktora" itd.) koje tek imaju tretman kao poslednje **** jer su previše lako zamenjive.
Ta mala firma je idealan primer firme u kojoj bi 6-časovno radno vreme samo podiglo produktivnost ali gazda, pardon "direktor", čvrsto veruje da ako si završio svoje inženjerske poslove za danas, poslednja dva sata treba da radiš šta god, npr. središ magacin, opereš njegov auto, odvezeš ga kod majstora na popravku, odvezeš povrće njegovoj majci na periferiji grada... To što si juče zaboo na terenu 12 sati i obavio gomilu zaista vrednog posla po firmu, a ta +4 sata ti nisu plaćena, danas ne znači da smeš da zabušavaš do 16h. :) Naravno takav stav je bio samo kontra-produktivan jer pogađate već, nakon nekog vremena nikad više nisam ostajao bez inženjerskog posla. Znači uređaji, tehnička uputstva itd. mu više nikada nisu bili spremni kada su stvarno spremni, već kada znam da nema lufta da mi uvali neku njegovu ličnu obavezu i sl. Znači njegova alavost da radnike optereti uvek i maksimalno, često stvarima koje su ispod svakog nivoa, na kraju dovede do namernog kočenja onog glavnog posla koji firmi donosi zaradu...
Prosto i jednostavno, da se brzo završenje nekog posla nagrađivalo na bilo koji način, npr. 2 sata kraćim radnim vremenom, pa nek je to samo i petkom, ja bih mu u jednoj nedelji obavio makar 30% više posla. Ali kada znaš da ti je 8 sati ili više garantovano, da državni praznici ne postoje, da će posao biti izmišljen i ako ga nema, vrlo brzo izgubiš svaku želju za dokazivanjem i naučiš da foliraš.
Još jedna JAKO ZANMLJIVA činjenica:
Posetim skoro starog školskog druga čija žena radi u Ustavnom Sudu Srbije već 7 god. po principu, 3 meseca radi, 2 ne i tako u krug da bi uvek bila na probi i nikad prijavljena. Kaže njena najbliža koleginica tako već 14 god radi. :eek: Jasno vam je da tu ne postoji ni bolovanje ni porodiljsko... Sve se to svodi na neplaćenu pauzu i još da budeš srećan ako ti uopšte sačuvaju to "rotaciono" mesto. E pa drugari, kad se Ustavni Sud Srbije tako ponaša prema radnicima i njihovim pravima, šta onda da očekuješ od drugih firmi, inspekcije itd.
JAsno je šta rade privatnici. Iz ovog mog iskustva, najbolje su jake strane kompanije, naročito nemačke, radi se ali se i poštuju pravila.
Za ustavni sud - To je upravo ono što sam pričao. Dođe neki političar i misli da je to sve njegov feud, svi zaposleni i tako udri, pa kom obojci kom opanci. UZ određene izuzetke, 95% državnih službi u Beogradu je katastrofa.
Ja znam da tih 280 evra plate u Narodnoj skupštini u Surdulici ili Kuršumliji bi bile pravo bogatstvo, ali u Beogradu i da imaš stan je sastavljanje kraj sa krajem.
O domaćim gazdama nemam reči... Tako alavih ljudi ima da im nikad nije dosta.
Читам ваше коментаре и не могу да вјерујем да радници допуштају да их тако јашу. Очигледно је да су само капиталисти прешли из комунизма у капитализам, радници и даље нису у стању да се организују кроз синдикате. Знам за сигурно да је на примјер у Француској забрањено раднику да користи службени телефон након истека радног времена и то му синдикат брани. А да не говоримо о таквим случајевима као што је забрана да се у току радног времена иде у тоалет.
Мој бивши разредни је 70-тих година прошлог вијека био припадник резервног састава милиције, јединица за сузбијање демонстрација. Прича ми какве је све фрке имао. Ја га оно питам, "јел маспок?" не контам да су радници излазили на улице. "Ма какви," каже, "да видиш кад 2000 радника из бродоградилишта изађу на улицу са шрафцигерима зато што нису примили плату на вријеме. Е то је фрка."
Данас синдикати уопште не сарађују. Да је среће кад изађу ванка једни, треба и други да им се придруже па да ј.бу знање свима. Ја сам приватник и глупо је да ја учим раднике шта да раде, али једно морају сви да знају, па и други на овом форуму:
Србија није ничије приватно власништво. Сва њена богатства припадају народу који ту живи и из тог права проистичу остала права као што је право на рад. Да није тако могао би Бил Гејтс да купи цијелу Србију и све вас исели у Сибир. Наравно постоје друштвени слојеви као што сам ја, који су у ситуацији да имају више него други и који запошљавају друге људе. Али да се то не би претворило у сумануту експлоатацију постоји Устав и закони који ограничавају евентуалну моју похлепу и самовољу. И треба да постоје синдикати који штите права радника. Огромно богаћење појединаца се ограничава пореском политиком. У Црној Гори је порез на дизање добити са рачуна 9% и на примјер Дојче Телеком који има годишњи профит реда 100 милиона еура плати Црној Гори 9 милиона и остатак понесе кући. У Француској је тај порез 75% па ти граби ако смијеш. Једном таквом пореском политиком би држава праведније распоређивала остварени национални доходак. Да би то у Србији заживело, Србија треба да се одрекне рајинског менталитета и да говњивом мотком растјера оне што мисле да имају Богом дато право да сисају крв свима.
Још у вези рада жена. Моје становиште је да мушкарац мора да може да заради за цијелу породицу. У САД је након ww2 радио отац који је могао да заради за све. Жена је била код куће, имали су по 5-6 дјеце и ништа им није фалило. И није било толико развода, дроге, насиља итд... Данас у САД раде обоје и немају ни толико дјеце ни толики стандард као прије 50 година. У међувремену су и они постали раја и може да их јаше ко год стигне.
Нешто се у главама свих побркало. Они који су на власти мисле да је Држава њихово власништво и да могу да раде са њом што их је воља. Они који нису на власти мисле да Држава није њихова и схватају је као свог противника. Чији је Борски рудник? Тамо неких Кинеза којих има преко милијарду или је то власништво српског народа које се само привремено може препустити некоме на коришћење, али власништво се не може пренијети. У Хрватској је сељак власник земље до пар метара дубине. Ако нађе неку руду испод те дубине то је већ власништво Државе.
Bryan Fury
14.12.2016, 2:16
Читам ваше коментаре и не могу да вјерујем да радници допуштају да их тако јашу. Очигледно је да су само капиталисти прешли из комунизма у капитализам, радници и даље нису у стању да се организују кроз синдикате. Знам за сигурно да је на примјер у Француској забрањено раднику да користи службени телефон након истека радног времена и то му синдикат брани. А да не говоримо о таквим случајевима као што је забрана да се у току радног времена иде у тоалет.
"Ako se sindikata u Americi plaše poslodavci, a u Rusiji radnici, ko se plaši sindikata u Srbiji? Pilići i prasići."
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2017&mm=01&dd=03&nav_id=1216575
Naslov: "Obećana zemlja: 35h rada i pravo da budu of-lajn"
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.