Prikaži potpunu verziju : Zena programer
Zelim biti programer, uskoro upisujem fax... Dobro stojim sa informatikom i matematikom, ali postoji veliki problem koji me koci jer su vecina programera muskarci i ne znam kako cu se izboriti za posao. Da li je zena programer nesto sto je bas retko?
Preneću ti predmoninantan savet žena koje su uspele da se snađu u IT vodama - ne posmatraj sebe kao ženu nego kao resurs (programera).
I ne, žena progamer više nije uopšte retka pojava, čak štaviše imao sam i imam priliku da radim sa nekima koje su zaista izuzetni programeri.
Kakve veze ima što si žena? Ima samo ako ti to ističeš. Inače se računa znanje, iskustvo, "kliker" itd.
Pinstripe
12.8.2016, 18:23
Upoznao sam pre par godina jednu uspešnu programerku. Nema to nikakve veze sa polom, osoba kao osoba- posao kao posao. A i dosta stranih kompanija ovde kod nas ima firme i njima je bitno da znaš posao. To ja mislim da samo većina ograničenih kromanjonaca kod nas ovde gleda kao ne znam ni ja šta da je.
postoji veliki problem koji me koci jer su vecina programera muskarci i ne znam kako cu se izboriti za posao.
Prebiješ ih tastaturom jer su iz fizičkog svi imali dobar (3)😂
Geekovi su po nekom nepisanom pravilu i džentlmeni, mada ljigavaca ima svuda, a balkanske firme su "džender neizbalansirane" i petljanje oko kompjutera smatraju muškim poslom koliko i cijepanje drva, a niđe veze. Promijeniće se i to jednom :)
water wizard
12.8.2016, 20:04
malo inspiracije https://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
Fakultet Strojarstva i Računarstva u Mostaru, ove godine je oko 40% žena. Na računarstvu je omjer skoro 1:1, strojarstvo/mašinstvo ga malo kvari. Prije deset godina na strojarstvu na jednu ženu je bilo 30 muškaraca, sada je svaki treći student žensko. Prema tome, prošlo je vrijeme kada je to bilo muški faks.
Za te predrasude se pre "krive" zene nego muskarci, sada trziste rada medjutim je zaduzeno za taj balans jer su zene postale zainteresovanije za posao programera u ovim okolnostima. Mislim da nema prepreka tipa "predrasuda" za zene u ovim vodama, samo napred :)
^ nisu žene krive nego retrogradno društvo koje ih posmatra isključivo kao objekat, tjera da budu starleta i gledaju rijalitije a ne da misle glavom, da odgajaju porodicu i bave se zanimanjima koja zahtjevaju veći napor od "tata čita novine, mama kuha ručak" koje se servira svuda od Bukvara do fakulteta.
Не бих баш окарактерисао друштво тако, поготово се не бих бавио генерализацијом, али као неко ко је ишао у стручну школу, одлично сам упознат са некадашњим и садашњим женским интересовањем за рачунаре - жене су данас далеко више расположене да се баве тим занимањем него пре 10-ак година, поготово од како су могућности запошљавања далеко веће са програмеским занимањем и то је оно што је популарисало ово занимање међу њима пре свега. Што не значи да се раније нису бавиле "тежим занимањима - итекако су студирале економије, биологије па и математике. Рачунари су пре овог freelancing boom-a имали код нас статус хобија за тинејџере, на шта треба да захвалимо технолошко заосталој средини пре свега. Поента - жене су одувек училе са успехом подједнако тешке науке као у мушкарци, али рачунарима ретко. То се сада мења, што ја поздрављам :)
Moju generaciju Informaticara na PMF-u u NS je cinilo pola devojaka. Vecina od njih danas radi kao programer. Samo napred!
Eto kod mene u firmi u kojoj radim, oko petinu svih softverskih inzenjera cine devojke. A u nekim timovoma cine i polovinu.
Sve solidni inzenjeri.
Takodje nema nikakvih predrasuda, sto je sasvim logicno jer vecinu zaposlenih cine mladi skolovani ljudi.
I u mojoj firmi (u kojoj radim, nisam vlasnik, da ne bude zabune :D) polovina su programerke. I naravno da nema nikakvih diskriminacija i gluposti.
Nenad Grujic
10.2.2017, 13:30
I treba da se devojke bave programskim jezicima, to je za svaku pohvalu i zelim sto bolji napredak i lepu karijeru.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.