PDA

Prikaži potpunu verziju : FTP protokol


todos
14.5.2016, 16:22
Da li neko može da objasni kako funkcioniše FTP protokol za slanje video i drugog materijala. Navodno tako ide brže i lakše. Za brže nisam ni video kako funkcioniše za lakše ne znam jer jednostavno ne razumem o čemu se tu radi.
Koji to programi odrađuju ima li ih besplatnih i šta se popunjava u njima? Mučim se mesecima sa ovim FTP i valjda ga jednostavno ne razumem. A mogao bi i SK u nekom od narednih brojeva da objasni u vezi njegovog funkcionisanja i postojanja u vidu više programa.

Neutrino
14.5.2016, 17:20
Ukratko, jedan od najstarijih protokola za prenos podataka. Veoma jednostavan, veoma rasprostranjen i veoma spor. Veza se uspostavlja između FTP servera i FTP klijenta. Tip konekcije može biti: običan FTP, SFTP i FTPS. Običan FTP je odavno prevaziđen jer prenosi sve podatke, uključujući i lozinku, kao tekst. SFTP koristi SSH za kontrolu i prenos podataka i kao takav je ubedljivo najsigurnija opcija. FTPS koristi standardan FTP protokol kombinovan sa SSL tehnologijom za zaštitu saobraćaja.

Najpoznatiji FTP klijenti na Windows-u su Filezilla (https://filezilla-project.org/) i WinSCP (https://winscp.net/eng/index.php). Oba klijenta imaju podršku za sva tri tipa konekcije i dolaze sa ugrađenim SSH klijentom. Za povezivanje su potrebni sledeći podaci: adresa na kojoj se nalazi FTP server, port, korisničko ime i lozinka. Nakon uspostavljanja konekcije prenos fajla se svodi na obično prevlačenje fajlova sa jedne strane (lokal) na drugu (udaljeni FTP server).

bachi
15.5.2016, 9:48
Sad sam shvatio da sam omatorio. :(