PDA

Prikaži potpunu verziju : Anti\virus\spyware & firewall


diab10
23.11.2006, 13:56
nadam se da sad necete nabacati na mene drvlje i kamenje sto ovo pitam, i odgovore "google" "search" i ostalo, but still here it goes.
dakle do sada sam bio na dial up-u i nije mi trebala manje vise nikakva zastita, koristio sam neki stariji nod32 i eventualno ad-aware. nisam isao po sumnjivim sajtovima, tako da nikada nisam ni imao problema sa virusima, spywerima itd. nego, uskoro prelazim na broadband, pa me interesuje sta toplo preporucujete za zastitu dakle antivirus, antispyware i firewall.
prije sam bio zastupnik noda jer je lagan, ali kako sam gledao na netu i mnogim sajtovima Kasperski dosta bolje odradjuje posao iako zauzima dosta vise resursa. imate li neki bolji prijedlog? sta za spyware/firewall? kakav vam je zone alarm security suit? dakle treba mi najbolja zastita u sve tri "sfere"....thanx :D

nighthawk
23.11.2006, 14:42
KAV nikad nije bio bolji od noda, niti ce biti. Updejtovani KAV propusta brdo trojanaca koje nod sa godinu dana starim definicijama pohvata, tako da ti ne preporucujem prelazak sa NODa na KAV. Ako hoces da cujes i druga misljenja ima ovde tema o ova dva antivirusa.

Zone alarm nije los, ali ti ipak preporucujem outpost ili kerio.

Za spyware obavezno Ad-Aware i Spybot (oni su besplatni), a ako hoce vecu sigurnost mozes da uzmes ewido anti-malware ili nesto slicno.

mniz
23.11.2006, 17:41
ma nemoj da se opterecujes zastitama
imas lepo nod .za antiviruse
skini ko sto kaze nighthawk Ad-Aware i Spybot za spyware
i sad zone, des boljeg od zone?? :to_care: po meni svi firewalli
su isti! svaki ce te pitati 1.00000000000000 puta dali oces da propustis taj program ili ne.meni je drug preporuco outpost i ja skino i instaliro.i tu mi ludi program zabranio nacisto net da radi
:n-cc2: ja jos zvao ove moje sto drze wireles da dodju da vide sto neradi net.nista oni tu nisu mogli da poprave.posle 2 dana ja njega izbrise i proradi net :eek: a najgore sto sam ja njega gasio ali nije vredelo i cacko po opcijama da disable sve sto je uradio ali uzalud dok nisam izbriso.zone nikad nece te zeznuti tako nesto + je lak za koriscenje.hoces 1 prjateljski savet?nemoj nista koristiti od zastita ."nece ti biti nista"ja nista nisam imao god dana i posle kad mi nestane pola wina :D ja lepo opicim format i jovo nanovo

MadMan
23.11.2006, 19:32
Resenje problema je da ne ides na sajtove sumnivog sadrzaja, i evo ja vec 2 god bez virusa i spywarea, jest da kuci imam komp koji svi koriste(Notron AV, zne alarm,Ad-Aware, Spybot koji se redovno update-uju) i brzo se nakupi spayware i virusi pa se mora cistiti jednom u 2-3 meseca.
To najvise zavisi od tebe da li ces pokupiti virus.

P.S.: Razlog zasto sam ostavio AV je zbog DCOM RPC exploit-a stavno mi ga je ubacivao u quarantin :to_care:

dzambo
23.11.2006, 21:14
Samo nemoj da slusas kada ti kazu Outpost! Sve ostalo uzmi sta ti kazu ali samo to nemoj!

Marko 0401
23.11.2006, 21:42
Ni na jednom topicu o zastiti nisam vidio preporuku za Kaspersky Anti-Hacker kao firewall,da li to znaci da nije dobar ili ga ljudi jednostavno ne koriste tako puno???
Program je super jednostavan,kada ga konfigurises i dozvolis osnovnim programima pristup internetu (Mozila,Outlook Express...) nista te vise ne pita osim sto izbacuje upozorenja kad te neki crv napadne.Poslije Keria i BitDefenderovog firewall-a posteno sam odmorio :).

Inace ja koristim Nod32,vec pomenuti Kaspersky Anti-Hacker,Ad-Aware,Spybot i Spyware Doctor i za sad sam miran.Kazem za sad jer ovu kombinaciju koristim neka 2-3 mjeseca,do sad sam koristio KAV 5,Kerio,Ad-Aware i Spybot i bio prezadovoljan (najvise KAV-om) ali sam uzeo neki notebook pa sam presao na Nod32 jer je manje zahtjevan.

Magneto
23.11.2006, 21:57
Samo nemoj da slusas kada ti kazu Outpost! Sve ostalo uzmi sta ti kazu ali samo to nemoj!
Pa sigurno ga neće zanemariti samo zato što ti ne umeš da ga koristiš.

bojongo
24.11.2006, 0:16
Evo jos jedan free ANTIspyware - Spyware Terminator.
Ja ga koristim nekih mesec dana i mogu samo da kazem da je nasao neke stvari koje ni Ad aware ni Spybot nisu uspeli. Cak i RealTime Shield skroz dobro funkcionise. Probajte nista ne kosta.

nighthawk
24.11.2006, 0:20
Na trzistu jako puno antispyware programa, svaki nalazi ponesto sto drugi ne nadju, a neki su toliko dobri da nalaze i stvari koje ne postoje, pa cak i druge antispyware programe prijavljiju kao spyware. Kakva eliminacija konkurencije.

Spybot i AdAware su dovoljni, a nekim bolljim programima ove namene treba razmisljati samo u slucaju neke nezgodne infekcije.

dzambo
24.11.2006, 2:16
Pa sigurno ga neće zanemariti samo zato što ti ne umeš da ga koristiš.

Objasni kako se koristi???? Kada sam imao problem niko nista nije znao da odgovori...

ZoNi
24.11.2006, 10:41
- antivirus: avast home edition*
- anti-spy/malware: a-squared free*
- firewall: kerio personal 2.15*
- extra dodatak: Ad Muncher

_________________
* freeware

Hippy Tesla
24.11.2006, 11:03
KAV nikad nije bio bolji od noda, niti ce biti. Updejtovani KAV propusta brdo trojanaca koje nod sa godinu dana starim definicijama pohvata, tako da ti ne preporucujem prelazak sa NODa na KAV.

Not true! Testirao oba, KAV uvek ispao bolji...

Dimo
24.11.2006, 12:36
Planirao sam da zamjenim Ad-Aware Personal sa Spyware Terminatorom,bas zbog real time protectiona sto mi je vrlo bitno,a i nasao sam samo pozitivne kritike o njemu,ali jos uvjek razmisljam.Ad-Aware je odlican u pronalazenju raznoraznog smeca,ne bih da se zeznem ako se ispostavi da se Spyware Terminator slabiji u tome,onda mi real time protection ne bi nista znacio.Ili da uzmem Spy Sweeper i da sam miran,ali mi je veliki za download...
Sto se antivirusa tice,NOD32 bez razmisljanja.Ili Avast!.

diab10
24.11.2006, 15:41
evo juce sam instalirao spyware doctor, ad aware je nasao 3 stetocina, a doctor 30!...
koliko sam ja skontao i gledao na netu da je ipak KAV jaci od NOD-a sto se tice skeniranja i prepoznavanja virusa, ali da ugushi racunar, dok je Nod laka konjica, i dobar izbor ako ne ides po "kriticnim" sajtovima".

jel iko osim Zonija koristi ovaj firewall, i kako je moguce da tako star software zasititi racunar kao i ovi novi ili Zoni jednostavno ima srece? vjerujem da oni svi rade po istom principu, da brane odredjenim aplikacija pristup za net, a staje sa vanjskim "napadima" i "otvorenim portovima" i sta ti ja znam sve ne...?

drugo pitanjce, jel ima ikakve razlike sto imam neki stariji nod i hoce pohvatati sve bakterije (naravno sa najnovijim definicijama)?

dzambo
24.11.2006, 17:43
Ja imam AD-Adware pro, Spyware Doctor i Spybot. Prvo skeniram sa AD-adwareom pa sa Spyware doctorom. Spyware dr. uvek nadje za nekoliko vise i posle toga skeniram sa spybot i nista ne nadje. Znaci sve sto se moglo naci su nasli ova 2 prethodna.

Djordje81
24.11.2006, 18:40
Da li neko ima iskustva sa AD-Aware personal ?

Hippy Tesla
24.11.2006, 18:51
Da li neko ima iskustva sa AD-Aware personal ?
Prgram je OK, još ako je puna verzija i uključiš Ad-Watch... Na konju si! Jel' ti treba neka posebna pomoć s' njim ili samo pitaš?

Djordje81
24.11.2006, 18:55
Prgram je OK, još ako je puna verzija i uključiš Ad-Watch... Na konju si! Jel' ti treba neka posebna pomoć s' njim ili samo pitaš?

Imam SW doctor i dobro se pokazao, osim što mi se s vremena na vreme pojavljuje lažni defragmenter. Mislio sam da je AD-Aware pro besplatan, pa pošto nije pitam za personal verziju

Hippy Tesla
24.11.2006, 19:00
Imam SW doctor i dobro se pokazao, osim što mi se s vremena na vreme pojavljuje lažni defragmenter. Mislio sam da je AD-Aware pro besplatan, pa pošto nije pitam za personal verziju
Kada sam skidao šesticu, bila je bespltana. Sve radi punom parom, osim što se ne može uključiti Ad-Watch, za koji se već plaća.

Ustalom, pogledaj na njihovom sajtu, Lavasoft (http://www.lavasoft.com).

PDarko
25.11.2006, 3:02
:dedica: Moja preporuka je: avast! 4 Home (http://www.avast.com/), Spyware Terminator (http://www.spywareterminator.com/), Comodo Firewall (http://www.personalfirewall.comodo.com/). Svi su besplatni.

:icon_stud U 136-tom broju pcchip-a (rujan 2006 iliti na srpskom Septembar 2006) su pisali o sigurnosti računara i testirali 14 firewall-a, među njima Outpost, Zone Alarm, Kerio i mnoge poznate, a i nepoznate, i najbolju ocenu je imao Comodo Firewall.

p.s. Šta god instalirao nokad nećeš biti 100% zaštićen.

:bibidu:

Hippy Tesla
25.11.2006, 5:12
Darko je u pravu, svi ti programi su super. A u pravu je i za to da nikad nećeš biti 100% zaštićen.

Dimo
25.11.2006, 16:52
So,da li bih trebao da predjem sa Ad-Awarea Personal na Spyware Terminator?

PDarko
25.11.2006, 18:10
So,da li bih trebao da predjem sa Ad-Awarea Personal na Spyware Terminator?

Spyware Terminator ima Real-Time Protection dok Ad-Aware Personal nema (za razliku od Profesional verzije). U svakom slučaju možeš oba da držiš instalirana. Jedan koristi stalno (Spyware Terminator recimo), a drugim možeš povremeno da skeniraš HD.

Dimo
25.11.2006, 21:15
Pa da,kao sto prije navedoh,real time protection je i najveci razlog zbog koga bih presao na Spyware Terminator,inace Ad-Aware mi ok pronalazi crve i ostalo.Kakav je ST u pogledu pretrage za spywareom,adwareom i ostalim "materijalom" u odnosu na ishvaljeni Ad-Aware?

Garson
25.11.2006, 22:17
Shto se mene tice Ad-Aware je solidan, ali je iza Spy Sweeper-a i Spyware Doctor-a koji 'em imaju odlican real time protection 'em su bolji u skeniranju.

riddik
9.12.2006, 17:57
Ja koristim Lavasoft personal Firewall i zasad se pokazao dobrim.

Marko 0401
9.12.2006, 18:41
A kako ja da instaliram drugi antivirusni program a da mi sistem ne pukne?Kad sam kupio laptop dosao je sa instaliranim BeatDefenderom a uz laptop sam dobio i Norton AV CD (uz Acer laptop se dobija i Norton) i kada sam i njega instalirao da ga probam poslao sam laptop na reinstalaciju sistema.

Sada po prvi put koristim Nod32,mako sam djubre od Nortona i htio bih da instaliram Kaspersky da sa njim skeniram hard posto sam u njega 100% siguran a ovaj Nod32 mi je nesto sumnjiv,u dva mjeseca samo je jednom detektovao neki virus.Da li je dovoljno samo da iskljucim NOD32 a onda aktiviram Kaspersky,hoce li Win da prezivi to?

Master Neo
9.12.2006, 18:45
A kako ja da instaliram drugi antivirusni program a da mi sistem ne pukne?Kad sam kupio laptop dosao je sa instaliranim BeatDefenderom a uz laptop sam dobio i Norton AV CD (uz Acer laptop se dobija i Norton) i kada sam i njega instalirao da ga probam poslao sam laptop na reinstalaciju sistema.

Sada po prvi put koristim Nod32,mako sam djubre od Nortona i htio bih da instaliram Kaspersky da sa njim skeniram hard posto sam u njega 100% siguran a ovaj Nod32 mi je nesto sumnjiv,u dva mjeseca samo je jednom detektovao neki virus.Da li je dovoljno samo da iskljucim NOD32 a onda aktiviram Kaspersky,hoce li Win da prezivi to?
Svasta... Pa naravno da hoce. Samo nemoj da budes na netu dok to radis, da ti neki viruschici ne udju za vreme menjanja antivirusa...
Znachi:
1. Deinstaliraj NOD
2. Instaliraj kaspera
3. Podesi ga, skeniraj sistem
4. Uzivaj:D

Marko 0401
9.12.2006, 18:59
Svasta... Pa naravno da hoce. Samo nemoj da budes na netu dok to radis, da ti neki viruschici ne udju za vreme menjanja antivirusa...
Znachi:
1. Deinstaliraj NOD
2. Instaliraj kaspera
3. Podesi ga, skeniraj sistem
4. Uzivaj:D
Ne ne,nisi me dobro razumio.Ja hocu da instaliram Kaspersky bez deinstaliranja NOD-a pa me interesuje da li je dovoljno da samo disable-ujem NOD dok skeniram sa Kaspersky-im,da li ce to sistem da prezivi posto znam da dva aktivna antivirusna uniste sistem.
Htio bih jedno vrijeme da imam i Kaspersky dok se ne uvjerim u NOD-a posto sam u njega kao sto rekoh siguran a na NOD sam presao kad sam kupio laptop jer je mnogo manje zahtjevan.

Master Neo
9.12.2006, 19:03
Ne ne,nisi me dobro razumio.Ja hocu da instaliram Kaspersky bez deinstaliranja NOD-a pa me interesuje da li je dovoljno da samo disable-ujem NOD dok skeniram sa Kaspersky-im,da li ce to sistem da prezivi posto znam da dva aktivna antivirusna uniste sistem.
Htio bih jedno vrijeme da imam i Kaspersky dok se ne uvjerim u NOD-a posto sam u njega kao sto rekoh siguran a na NOD sam presao kad sam kupio laptop jer je mnogo manje zahtjevan.
Neko bi ti se smejao na ovome, ali ja necu. Nemoj to da radis, zato sto nikako ne treba imati dva antivirusa. Zasto? Zato sto, se ne slazu, To bi bilo kao da hoces da u isto vreme pustas muziku iz media playera i winamp-a, a u stvari nista ne cujes! I mnogo ces usporiti komp, pa kaspersky sam po sebi uspori komp, jos kad se nakachi i NOD... Znachi to nikako nemoj da radis. Odluchi se za jedan od ta dva. Testiraj 10 dana NOD, pa onda Kaspersky pa vidi sta ti je bolje, ali jos jednom, dva nikako ne!

Marko 0401
9.12.2006, 19:22
Ma Ok,nisam ja planirao da drzim oba aktivna istovremeno nego samo da skeniram sa Kasperskim povremeno posto sam na vise mjesta citao da Kasper ima najbolji skener a da mi NOD32 bude glavni AV.Znam da je suludo drzati dva istovremeno,to ustvari i ne moze posto se dva antivirusna sukobe i sistem puca.

Samo me interesovalo da li sistem moze da prezivi kada je jedan AV disable-ovan a drugi radi,vjerovatno moze a nema druge nego da probam:)

Master Neo
9.12.2006, 19:26
Ma Ok,nisam ja planirao da drzim oba aktivna istovremeno nego samo da skeniram sa Kasperskim povremeno posto sam na vise mjesta citao da Kasper ima najbolji skener a da mi NOD32 bude glavni AV.Znam da je suludo drzati dva istovremeno,to ustvari i ne moze posto se dva antivirusna sukobe i sistem puca.

Samo me interesovalo da li sistem moze da prezivi kada je jedan AV disable-ovan a drugi radi,vjerovatno moze a nema druge nego da probam:)
Gresis, sto tako mislis. Moj ti je savet, da to ne radis. Svaki od ta dva antivirusa, je odlican na svoj nachin, i za bilo koji da se odluchis, neces pogresiti. I sigurno ti nece ni jedan virus uleteti u sistem, naravno, ako podesis redovan update.Znachi oba su dobra, ne treba ti to, da se igras sa time, trust me...:dedica:

dzambo
27.4.2007, 13:58
Jedno pitanje za Spyware Doctor. Posto sam ukljucio "computer immunization" da li onda treba da mi uvek i stoji uskljucem SD? Znam da sam ranije sa nekim programom odradio immunization i da nije trebalo da stoji ukljuceno.