Prikaži potpunu verziju : Hladnjak za i3
NikolaDzoni
2.3.2016, 18:48
Hteo bih da zamenim fabricki hladnjak na i3 4170. Koji preporucujete? Najbitnije mi je da hladnjak bude tih i da ne kosta puno :D (do 2000 din)
polarnimeda
17.5.2016, 4:53
ala si ga ubo sa temom! :D
mislim - tacno i meni treba resenje za ovaj procesor, jer u pojedinim igrama (gta 5) nabija temperaturu skoro do 70c, sto mi se bas i ne svidja, pogotovo jer mi je kuciste (cm elite 361) nesto manje, tj. uze... :)
jel instalacija (tj. zamena originalnog hladnjaka) komplikovana za nubaru? treba li da se bakcem sa pastom ikako, pri skidanju ili montiranju novog dela? voleo bih da to ne radim.
i da li, kao alternativa, moze jednostavno samo kuler da se zameni i da to pomogne?
p. s. isto ako moze da ne bude previse, oko 1500 din. :)
Treba da se bakćeš sa pastom kako god okreneš. Staru šutni, novu nanesi kad kupiš kuler i ćao.
Nije teško a ništa ti lakše ne bi bilo da menjaš samo ventilator. Ako već radiš, bolje odradi kako treba. Na YouTube-u imaš videa za šta god ti treba, skidanje fabričkog, nanošenje paste, za montažu... evo npr. za taj LC - link (https://www.youtube.com/watch?v=YBl-HlbxJuY). Nikakva nauka.
water wizard
17.5.2016, 15:59
Najbitnije mi je da hladnjak bude tih i da ne kosta puno :D
ja uzeh lc cc 85 za i3 2120 oko 500-600 din a za 2000+ imaš lc cc 120 ako hoćeš da ga pošteno rashladiš mada ja mislim da nema potrebe jedino ako kasnije ne planiraš neki jači procesor
polarnimeda
18.5.2016, 0:52
pa ja na ovom linku, a i na drugih nekoliko koje sam pogledao (svi su na nemackom?!), ne vidim da je bilo menjanja paste, ili sam ja to zamisljao drugacije. :o
lik je samo brisnuo procesor odozgo i natakao novi hladnjak. mada, bas je krupan hladnjak, plus nisam zamisljao da kuler ne ide paralelno sa procesorom. ne bih znao ni na koju stranu da ga okrenem, ako i moze da se bira.
i koliko vidim, morao bih sve sto mi je ukljuceno u plocu da izvadim iz nje, kao i plocu iz kucista, da bih ovo zavrsio... a jedva sam sve lepo uklopio. :kreza:
procesor sa sve hladnjakom inace nije stariji od sest meseci, ne znam da li mi to ista olaksava u mom nastojanju, po pitanju zamene paste, ili varijante da stavim samo drugi kuler?
Za LC CC-85 ili CC-95 ne moraš da vadiš ploču. Videćeš sve u uputstvu, ništa ne možeš da pogrešiš kako da ga postaviš. Dakle, obriši staru termalnu pastu, stavi novu veličine zrna pirinča i lagano postavi hladnjak. Ako ne uspeš ili misliš da ne možeš sam, zamoli tamo gde si kupio da ti namontiraju.
Lc 95 има већ нанесену пасту, значи очистиш стару са процесора и само ставиш хладњак. Одгледај који снимак, после ћеш се лако снаћи, осим ако си баш смотан :) Када будеш монтирао кулер, како већ има пасту на себи, гледај да га не мрдаш много током монтаже. Посао од 10 минута, лаганица, ништа не брини.
polarnimeda
18.5.2016, 1:16
Lc 95 има већ нанесену пасту, значи очистиш стару са процесора и само ставиш хладњак. Одгледај који снимак, после ћеш се лако снаћи, осим ако си баш смотан :) Када будеш монтирао кулер, како већ има пасту на себи, гледај да га не мрдаш много током монтаже. Посао од 10 минута, лаганица, ништа не брини.
heheh, a sve gledam klipove, ne vidim pastu nigde i pitam se da li sam lud. :D
ZNACI, SAMO BRISNEM KRPICOM BILO KOJOM, DA SKINEM PASTU? pa trebalo bi onda da se snadjem, ceo komp sam sastavio saam, doduse trebalo mi je celo popodne, jer sam se plasio da nesto ne zeznem. :)
valjda nece ploci da smeta sto je hladnjak tolki, vec sam na ovu msi minijaturu natakario gtx960 (plus kuciste usko). :o
hvala svima jos jednom, umem da budem naporan u ovakvim slucajevima. :)
Nemoj bas bilo koju krpu, uzmi toalet papir npr i samo lagano prebrisi, nakon par poteza ce se stara pasta skinuti, cak i ako tako ne deluje.
polarnimeda
25.5.2016, 15:37
ybog nekih obavezica jos ne zavrsih, ali vidim da je cc97 jeftiniji od cc95, a lakse se i nalazi. da li znaci i da je losiji?
nije me briga za par stotina dinara. samo me buni me veci broj u imenu, nekako odmah pomisljam da mi trebalo da je bolji. :kreza:
water wizard
25.5.2016, 15:44
97 je viši od 95 ima onaj luk od bakarne cevi dok 95 to nema, i plus 95 ima 2 bakarne cevi a 97 samo jednu, reako bih da je 95 bolji
polarnimeda
6.6.2016, 6:47
ehehe, cc-95 mi je spustio temperaturu pri gaming loadu za oko 15-20 stepeni, sto je vise nego super!
aliiii.... ono sto nije ni malo super je sto sa njim ne mogu da zatvorim ovo usko kuciste (viri 2cm) i sto mi je mehanizam za kacenje hladnjaka nalegao na jedan od dva modula ram-a. :n-cc2: (tako mi i treba kada sam stedeo na ploci i kucistu)
e sad... ok, ram nije prejako pritisnut u slot i radi normalno. ne vidim nacin da tu nastane problem, kad vec nije, osim sto bi u slucaju promene rama morao da demontiram i hladnjak... :kreza:
ni drugi problem nije tragican. jer... kako je i graficka karta bila veoma blizu da dodiruje side panel, a kablovi u kucistu prenabijeni, sada sa otvorenom stranom imam mnogo vise lufta. komjuter moze da dise, ali.... moze i da se naguta prasincine, sto nikako ne valja s obzirom na komplikaciju koju bi za moj slucaj nosila obaveza da se bacim na ciscenje...
sta bih mogao da uradim?? da li postoji nacin da nekako alternativno zatvorim kuciste, odnosno prevazidjem tih nekoliko cm u sirini koji mi nedostaju? :(
znam da bi najelegantnije bilo da prosto uzmem drugi hladnjak, ali osim sto mi se pare ne daju ponovo, stvarno bih voleo malo lufta bez obzira na sve.
promena kucista mi takodje ne bi bila idealna, opet zbog para, cimanja da preselim sve u njega i cinjenice a bi ram ostao pritisnut i u njemu.
promena i kucista i hladnjaka = previse. XD
spisak komponenti je u profilu, ako ista znaci. mozda je najvaznije da dodam da kuciste moze da stoji i kao polozeno, pa bi u tom slucaju hladnjak vireo na gore...
helppp. :)
ova kockasta sika je nozica od stola inace, da ne zbunjuje...
vidi se hladnjak ciji pajpovi strce, a zdesna se ispod kablova u polumraku nazire i ram (baterija na fonu bese mrtva, pa nisam imao blic).
od kablova se ne vidi tacka u kojoj mehanizam za kacenje hladnjaka dodiruje blizi modul rama, ali to svakako ne bi pomoglo...
http://s33.postimg.org/tl8n68ztb/image.jpg
http://s33.postimg.org/e2b794rin/image.jpg
water wizard
6.6.2016, 7:22
A što ne usmeriš da kuler duva ka pozadi? A što se tiče kućišta promena je jedino rešenja.. kakvo ti je to kućište kad ne može ni taj kuler da stane? Imao sam ga i ja u najobičnijem kućištu iz 2007 pa je mogla da se zatvori stranica.. imaš kućišta i za 1500 din... mada je bolje neko od 4000+-
polarnimeda
6.6.2016, 7:31
A što ne usmeriš da kuler duva ka pozadi? A što se tiče kućišta promena je jedino rešenja.. kakvo ti je to kućište kad ne može ni taj kuler da stane? Imao sam ga i ja u najobičnijem kućištu iz 2007 pa je mogla da se zatvori stranica.. imaš kućišta i za 1500 din... mada je bolje neko od 4000+-
otkud znam, mogu za 180 stepeni da ga rotiram, pa da duva u gornji deo kucista... mislis da mi ovako greje grafu? ako bih rotirao, morao bih da obrisem fabricku pastu i sam nanesem novu (sto nikada nisam radio)? :(
ali, to nece promeniti problem koji imam. kuciste je mini/midi, a kada sam ga narucio pisalo je samo midi... i ja budala ne pogledah lepo dimenzije. pogubljeni kreten. :n-cc2:
water wizard
6.6.2016, 7:39
ne mislio sam za 90 stepeni, nego nije to sad bitno, obrni ga kad ga budeš čistio sledeći put..
polarnimeda
6.6.2016, 7:40
ne mislio sam za 90 stepeni, nego nije to sad bitno, obrni ga kad ga budeš čistio sledeći put..
mislio sam da ne moze za 90 stepeni da se okrene, lol... ucinilo mi se da su lezista rasporedjena u obliku pravougaonika, a ne kvadrata, al bice da su kvadrat..
onda mozda imam 4 opcije, pa, koja je najbolja:
1) aktuelni polozaj, na dole - duva u grafu i pritiska ram
2) 180 stepeni u odnosu na aktuelni polozaj, na gore - duvao bi prema izduvnom kuleru na vrhu kucista i pritiskao ram
3) 90 stepeni levo - duvao bi u ram, verovatno ne bi stiskao nista
4) 90 stepeni desno - duvao bi prema zadnjem delu kucista, kroz rupice u njemu i pored izlaznih konektora za misa, tastaturu i usb
morao bih da brisem pastu i nanosim novi sloj?
water wizard
6.6.2016, 8:12
obično ti tower kuleri duvaju ka napolje, gore ili pozadi, ovako samo vrtiš vruć vazduh po kućištu, rekoh ti dobro je za sad i ovako kad ga budeš čistio za mesec dva okreni ga, a pastu možeš a i ne moraš da menjaš
polarnimeda
6.6.2016, 23:35
resio sam da prosto pribavim novo kuciste, luft ce dobro doci... pa imam jos samo jedno, definitivno pitanje - da li hladnjak MOZE da se okrene na bilo koju od cetiri strane? :o
jer ako moze, onda ne moram da obracam paznju da li je izduvni otvor sa gornje ili zadnje strane. :)
ko bi rekao, toliko problema jer sam verovao prodavnici koja je navela da je cm elite 361 kuciste midi tower (bez da proverim dimenzije), a zapravo je mini/midi. :kreza:
Da, možeš da okreneš kuler i najbolje bi bilo da postaviš tako da duva u zadnji deo kućišta.
Da, možeš da okreneš kuler i najbolje bi bilo da postaviš tako da duva u zadnji deo kućišta.
U zavisnosti od ostalih ventilatora moze i ka gore (vruc vazduh ide ka gore, je l'), ali ij a volim ka zadnjoj strani (gde imam ventilator).
polarnimeda
7.6.2016, 1:04
ok kul. :)
koliko inace ima smisla sve gurati da duva na zadnju stranu, AKO nemas i front panel kuler?
i, kako to da u karakteristikama mnogih kucista pise da imaju mogucnost postavljanja front case coolera, a ceo prednji panel je zatvoren? odakle onda kuler uopste vuce vazduh? :O
ima li neka preporuka za jeftino kinez kuciste, fazon do 2.000 dinara, a da je solidno reseno, bez napajanja, pa cu ja dodati?
mada sada odosmo malo u off. :)
Da, može i gore gde bi bilo bolje za izbacivanje toplog vazduha. Zaboravio sam da 361 ima mesta za jedan ventilator na gornjoj stranici i da je mesto za napajanje pomereno u stranu. Postavi onda tako, samo bi bilo dobro da spolja ima dovoljno mesta za izbacivanje vazduha.
polarnimeda
7.6.2016, 11:18
Da, može i gore gde bi bilo bolje za izbacivanje toplog vazduha. Zaboravio sam da 361 ima mesta za jedan ventilator na gornjoj stranici i da je mesto za napajanje pomereno u stranu. Postavi onda tako, samo bi bilo dobro da spolja ima dovoljno mesta za izbacivanje vazduha.
uzecu novo kuciste, zato sam i pitao, inace bih okrenuo na gore. hvala svima. :n_klanja:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.