PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li je bezbedno restartovati komp. na dugme?

sale_8
26.12.2015, 2:14
Da li rucno (na dugme) restartovanje racunara moze da naskodi racunaru u tehnickom (hardverskom) smislu, da pokvari hard disk, maticnu plocu, graficku ili nesto trece tj, cetvrto ?

Neoplantius
26.12.2015, 7:04
Nekada davno je na dugme računar momentalno prekidao dovod struje, i to je moglo uzrokovati kvar, najčešće hard diska. U današnje vreme, međutim, ne pamtim kada sam se susreo sa računarom kojem nije u BIOSu podešeno da pritisak na Power dugme tera računar u shut down.

simass
26.12.2015, 9:36
Pozdrav.Mislim da je Sale mislio na reset taster,a ne na power taster na racunaru.Ako je tako reset taster bih koristio samo u slucaju da sistem ne moze da se iskljuci na normalan nacin.A sto se tice stete mislim da tu najvise moze da strada hard disk i sam sistem logicno.Mislim da ostatak konfiguracije nije u direktnoj opasnosti od nekog kvara.Ako neko misli drugacije neka me demantuje.

water wizard
26.12.2015, 13:08
reset ti je zadnje rešenje ali evo ja na primer kad overklokujem kompjuter resetujem i po desetak puta kompjuter pa mu ništa ne fali. Ako ti se kompjuter često zaglavljuje ipak treba da vidiš u čemu je problem..

analayzer
26.12.2015, 16:39
Ondak si @Watere veoma loš kloker mada se i meni desi ponekad da resetujem kada klokujem. Inače Reset jedino spašava kada ništa drugo neće ali nema nikakvih problema.

water wizard
26.12.2015, 16:53
analizer na starijim čipsetovima je tako, promeniš nešto ako radi radi ako ne reset, pa onda razne kombinacije itd, da ne spamujemo sad nije tema overklok

buraz
26.12.2015, 16:56
Restart je od W7 pa nadalje skoro nepotreban kada je u pitanju zapucavanje neke aplikacije. Secam se jos na XP-u kad ne mozes da otvoris ni Task Manager da ubijes proces jer se eto zaglupio browser, sada na W10 samo sign out i sve bude kao da si i restartovao masinu. :D

Druga je prica ako se zamrzava masina zbog nekog drugog problema, naravno.

Picard
26.12.2015, 17:10
Reset taster se koristi samo kada je neophodno, ne za zezanje na dnevnoj bazi.

sale_8
27.12.2015, 16:49
Pa evo ja imam windows 7, i relativno jaku konfiguraciju, ali mi se desava da browser ne moze da se zatvori, pise not responding(na mozila firefoxu) posto njega najvise koristim, i onda stacu, restartujem ga rucno, na dugme. Eto ako neko moze da mi kaze kako da "odglavim" browser u takvim situacijama?

water wizard
27.12.2015, 16:53
ctrl+alt+del i nađeš firefox desni klik end task

sale_8
27.12.2015, 16:57
Kad stisnem ova tri tastera , ima opcija start task menager si na to mislio?

water wizard
27.12.2015, 17:17
jeste

sale_8
27.12.2015, 23:00
A sta znaci kad ne moze da se otvori task manager (ctrl+ald+del) , evo o5 sam imao isti problem pisalo mi na mozila firefoxu "not responding" i probao da otvorim i nece, ne pojavljuje se nista. A imam windows 7 :confused: Kad je sve ok hoce da mi otvori , a kad zakoci, nece.. jbt zivot

blast beat
27.12.2015, 23:34
E da vi znate koliko puta sma ja resetovao svoj P2 kao klinac.... Par puta dnevno, a moj drugo još češće. Dosta su oni i radili uz takav tretman :D

sale_8
28.12.2015, 8:43
Ma normalno, i svaki dan 3 da ga resetujes, nece to da ga ****e, ali poenta je u tome sto ja imam inter i-3 4170 3.7GHz i 8GB rama, sto uopste nije lose, tako da ne bi trebalo da je u tome problem, nego ili u browseru, ili u samom windowsu a ja ne znam kako da to resim.

bachi
28.12.2015, 10:03
Da li rucno (na dugme) restartovanje racunara moze da naskodi racunaru u tehnickom (hardverskom) smislu, da pokvari hard disk, maticnu plocu, graficku ili nesto trece tj, cetvrto ?

Ne može da šteti u hardverskom smislu (osim ako se primiš, pa stiskaš 100 puta dugme za redom), ali u softverskom može.