PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 12/2015


oluja
1.12.2015, 8:56
Decembarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)

Nova naslovna strana izgleda ovako:

53321

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

Fallout 4
Pri igranju Fallouta 4 došlo je do nekog čudnog prožimanja bagova i funkcionalnosti, sloja rđe na površini i moćne mašine koja spava u prašini.

Raspberry Pi 2
Započinjemo seriju tekstova čiji je cilj da vam približe Raspberry Pi 2 Model B, njegove mogućnosti i celokupnu zajednicu okupljenu oko ovog mini računara...

Tehnologije koje preuzimaju poslove od ljudi
Najnovije procene razvoja veštačke inteligencije i robotike ukazuju na to da će veliki broj ljudi, u ne tako dalekoj budućnosti, ostati bez posla!

Linux server za početnike
Za posao sistem administratora znanje se stiče najviše kroz praksu. Iz tog razloga, započinjemo serijal tekstova o instalaciji i konfigurisanju Linux servera, koji su značajan deo svake mreže...

Windows 10 vs privatnost
Svaka od opcija koje se tiču privatnosti u Windowsu 10 može da se isključi i ručno, ali daleko lakša varijanta je upotreba eksternih alatki koje će taj posao uraditi umesto vas...

Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront nije hard-core šuter, a nije ni mid-core pucačina u stilu Battlefielda, već ša-la-la-la pew-pew zezalica koja gađa najširi spektar igrača.

:ciao:

todos
1.12.2015, 12:10
Da, prvi sam se upisao!!!:D

mvasic
1.12.2015, 15:43
Da, prvi sam se upisao!!!:D

I u zurbi zaboravio da napomenes izbor fotoaparata u ovom broju :D

todos
1.12.2015, 18:05
Ma pustite to.
Neću da komentarišem tekstove jer skoro ništa nisam pročitao ali bih hteo reći o jednom. Ovaj NVR je zanimljv. Ja imam isto ali su kamere 3 žićane i mogućnost za priključenje jedne daljinske. Te daljinske ako nisu sa baterijama kao da nisu daljinske jer i one traže žičani priključak ali za struju. Međutim opet od dva imamo samo jedan kabal. a svima je cilj da kablova bude što manje. Najbolje znaju kako je to oni koji imajhu desktop računare.
Ja imam ideju u vezi ovih kamera. Ne verujem da se tako nešto još proizvodi osim ako nije u pitanju neki ekskluzivni set koji ima i tako nešto.
Šta hoću reći?!?
Kako bi bilo da te kamere na sebi imaju po jednu micro memorijsku karticu koja bi takođe snimala kao i ovaj NVR. On bi služio da se očita video i prati sa jednog mesta. Međutim u pokretu zar ne bi bilo zanimljivo da se približiš kameri i sa wi-fi vezom direktno na mobilnom pročitaš ili pogledaš upis?! Dobro kod provala kad lopovi demoliraju ili ukradu PVR. Kamera može dobro da se sakrije i da bude nedostupna lopovima za demontažu i uništenje. Da li se to neko setio?!? Takođe bez paljenja NVR korisnik video nadzora može direkno da pregleda upis sa izdvojene kamere na licu mesta odmah tu pored nje. Ne mora da seda kraj monitora ako želi da prekontroliše samo jednu kameru.

veljadj
1.12.2015, 21:18
Skoro nije bio bolji broj:tapsh:

mare037
1.12.2015, 22:48
Naslovna strana brutalna! :tapsh:

Nietzsche
2.12.2015, 0:25
Ok, realno..Oluja razvalio naslovnu!

Na čitanje!

Acanen
2.12.2015, 18:44
Posle par meseci sam se vratio citanju casopisa. Samo bih hteo da pohvalim preview casopisa na pocetnoj strani vaseg sajta.
Mogli biste da vratite "jos jedno misljenje" u opis igrica - uokvireni tekst u kom je drugi recenzent iznosio svoje misljenje o igrici.

mvasic
2.12.2015, 21:32
@Wolverine tekst o Win10 telemetriji, "kredencijali"? Malo mi bode oči. Korisničko ime i lozinka, npr?

Neutrino
2.12.2015, 22:32
@Wolverine tekst o Win10 telemetriji, "kredencijali"? Malo mi bode oči. Korisničko ime i lozinka, npr?Jok. "Kredencijali" u smislu skladište, od imenice "kredenac".

mvasic
2.12.2015, 22:38
Jok. "Kredencijali" u smislu skladište, od imenice "kredenac".
Kredenci? :D

Wolverine
2.12.2015, 23:16
@Wolverine tekst o Win10 telemetriji, "kredencijali"? Malo mi bode oči. Korisničko ime i lozinka, npr?

Razumem kako bode oči. Iskreno, možda je i pasvord bio trn u oku ljudima pre X godina? Razmišljao sam pri lektorisanju o tome, tačno mi je delovalo kao da je na pola puta od "korisničkog slenga" i "službenog slenga". Takođe, nekoliko lokacija na kojima se obrađuje IT tematika (a uglavnom su obrazovnog karaktera) se reč regularno nalazi pa sam se i time vodio.

mvasic
3.12.2015, 2:03
Lično, nemam ništa protiv stranih izraza, jezik je živa stvar koja se stalno menja, razvija. Međutim, u ovom slučaju mi deluje više kao pomodarstvo. Već postoje strane reči koje se koriste u ovoj oblasti. Postoje i, sasvim odgovarajuci, domaći izrazi. Nemoj me pogrešno shvatiti, ovo nije na tvoj racun, čisto mali "ramble" na temu jezika.

Yonai
3.12.2015, 12:27
Razumem kako bode oči. Iskreno, možda je i pasvord bio trn u oku ljudima pre X godina? Razmišljao sam pri lektorisanju o tome, tačno mi je delovalo kao da je na pola puta od "korisničkog slenga" i "službenog slenga". Takođe, nekoliko lokacija na kojima se obrađuje IT tematika (a uglavnom su obrazovnog karaktera) se reč regularno nalazi pa sam se i time vodio.

Meni je bolo oči i paralo uši kada sam se tek zaposlio u firmi gde i danas radim. "Kredencijali". Kakvi crni, bre, kredencijali? Međutim, u roku od par dana sam shvatio da je to prosto duboko ukorenjen izraz u IT sektoru moje firme. A firma je najveća u svojoj branši kod nas i ima blizu 10.000 zaposlenih. IT sektor je to preneo i na ostale zaposlene i danas bukvalno svi interno koriste izraz "kredencijali". Skoro pa da te pogledaju čudno kada kažeš "lozinka" i "korisničko ime".

Ne kažem da mi je prirodno, uvek više volim naše reči, ali svakako mi više ne para uši kao ranije, zbog sile prilika. U kontaktu sa ljudima iz drugih firmi i njihovih IT sektora sam takođe često imao priliku da čujem tu reč. I eto, nekako mi je postala deo struke i svakodnevne komunikacije, iako je ja lično ne koristim. Verujem da je i autor tog teksta imao ista ili slična iskustva, pa mu se zato ta reč učinila adekvatnom. To je jednostavno, realnost, pogotovo u IT struci koja daleko brže od svih ostalih usvaja reči iz engleskog jezika koji je i dalje jezik broj jedan u IT svetu.

Sad da li to tako uopšte treba da bude i da li takva praksa treba da bude i deo SK uredničke politike - mislim da nisam dovoljno ni stručan ni kompetentan da bih mogao da dam neki iole merodavan sud. Samo iznosim neka iskustva iz prakse i realno stanje stvari iz mog okruženja.

todos
3.12.2015, 12:43
Interersantan i onaj Asus HP laptop.:D

player1
3.12.2015, 12:43
Znas kako, ekvivalentnu rec na nasem jeziku nemamo, tako da je sasvim razumljivo da se engleski izraz ustali umesto "domace" kovanice od cak 4 reci: korisnicko ime i lozinka.

Neutrino
3.12.2015, 13:04
Znas kako, ekvivalentnu rec na nasem jeziku nemamo, tako da je sasvim razumljivo da se engleski izraz ustali umesto "domace" kovanice od cak 4 reci: korisnicko ime i lozinka."Kredencijali" nisu samo korisničko ime i lozinka već bilo šta što pojedinca ili korisnika kvalifikuje da pristupi nečemu. To može da bude recimo digitalni sertifikat, API ključ, OAuth, OpenID i sl. Ja lično ne volim izraz "kredencijali" pa kad god mogu koristim možda malo neprecizniji ali po meni kršteniji izraz "pristupni parametri".

Rocker
3.12.2015, 13:12
Nemamo sopstvenu, izvornu reč koja objedinjuje "korisničko ime i lozinku", ali je zvanično usvojeno da se "credentials" prevodi kao "akreditiv", odnosno u ovom slučaju "akreditivi".

Ljudi koji se bave IT-em ne bave se jezikom, pa je tako sav transkribovani, interni sleng koji koriste nepravilan sa aspekta pravopisa srpskog jezika. Mene podjednako nervira i upotreba izraza "developer" i "diskretno", a o potpuno transkribovanim sintagmama sa engleskog da i ne govorim. Previše rogobatno i besmisleno zvuči.

voodoo_
3.12.2015, 21:37
Ovo je pre problem do štamparije nego do preloma, ali na mnogim screenshotovima iz igara se jedva šta razaznaje, previše su mračni (npr. Sword Coast Legends, Anno, Guild Wars 2, Need For Speed, Divinity OS itd).
Možda bi trebalo korigovati brightness na screenshotovima nakon ubacivanja u stranice?

galebns
3.12.2015, 22:37
Vec dugo vremena ne kupujem SK, a citalac sam od 90'. Ne zato sto mi se ne svidja, vec mi zao da ga bacim kad procitam a nemam gde da ih cuvam. Uhvati me nostalgija ponekad pa sam kupio jedan u Aprilu ove godine i eno jos stoji u celofanu... Vreme luksuz (pos'o, mala deca) a i kad uvece konacno bude vremena za sebe, zaspem u roku od 15 minuta :D
Ipak ovaj broj cu kupiti pa makar ga procitao za godinu dana.
Nadam se da ce SK izlaziti kad budem u penziji (isto se nadam da ce i EVE Online postojati tada :D). Zivi bili!

Neutrino
3.12.2015, 22:39
To sam i ja odmah primetio. "Guild Wars 2 Smart of Björns" shotovi izgledaju kao da je neko nogom stao u kutiju s temperama :D

Mora da se kolega što voli da zamašćuje cajtne s' masan burek u štampariji vratio s' godišnjeg odmora :D

JohnnyNT
4.12.2015, 0:31
Čak je i tekst u boksu pored malo poremećen :D

Inače odličan broj i sjajna naslovnica. A i mnogo ste stvari načuli o prodaji Telekoma, nadam se da ćete ispratiti i aferu koja će se stvorti (tj. već se stvara) oko toga :D

igor7
4.12.2015, 12:12
Треба форсирати што више текстова о малим рачунарима као што је Raspberry Pi јер су буквално свима доступни. Затим то лепо комбиновати са овим текстовима о Linuxu и ето велике и јефтине забаве за многе.

Rocker
4.12.2015, 17:58
Треба форсирати што више текстова о малим рачунарима као што је Raspberry Pi јер су буквално свима доступни. Затим то лепо комбиновати са овим текстовима о Linuxu и ето велике и јефтине забаве за многе.

Znači imamo krticu u redakciji, čim je ta info procurila? :kreza:

Ozbiljno, to i jeste neki dugoročan plan. :)

igor7
5.12.2015, 0:55
пошто сам власник два мала зверчића јасно ми је колики је то добра ствар. Кинез продаје Оренџ Пај Пи-Си, тако се зове за целих 15$!!! Квад кор са гигом ДДР3 за те паре, човече. Једини је проблем што у Србију не шаљу стандардном поштом него преко ДХЛ и сличних њима за безобраних 40$. Ја сам један наручио у иностранство па му је поштарина била 3,5$. За 20$ генијална машиница.

Maladikt
6.12.2015, 13:21
Nemamo sopstvenu, izvornu reč koja objedinjuje "korisničko ime i lozinku", ali je zvanično usvojeno da se "credentials" prevodi kao "akreditiv", odnosno u ovom slučaju "akreditivi".

Ljudi koji se bave IT-em ne bave se jezikom, pa je tako sav transkribovani, interni sleng koji koriste nepravilan sa aspekta pravopisa srpskog jezika. Mene podjednako nervira i upotreba izraza "developer" i "diskretno", a o potpuno transkribovanim sintagmama sa engleskog da i ne govorim. Previše rogobatno i besmisleno zvuči.

Kasnim par dana, ali tek sad videh post, a tematika mi je interesantna. Kod mene na poslu se ravnopravno koriste "kredencijali" i "pristupni parametri", s tim da ja prvi izraz nikada nisam koristio, ali sam odmah znao na šta se odnosi kada sam ga čuo u "srpskoj verziji" (a koriste ga i naši klijenti koji nisu iz IT struke).

Za "akreditive" prvi put čujem, moram da priznam. Izguglao sam izraz i uglavnom se kao rezultati dobijaju razne stranice iz oblasti bankarstva, jer je akreditiv izgleda (i) "pismo ili instrument plaćanja kojim nalogodavac akreditiva, preko banke, stavlja na raspolaganje korisniku akreditiva određeni iznos, a koji korisnik može naplatiti kada ispuni određene uslove".

Ako neko ima neki link ka službenoj definiciji akreditiva u IT oblasti voleo bih da ga vidim, pošto od gugla izgleda nema neke vajde. :opanachke

DeCoy
6.12.2015, 13:58
^^

http://windows.microsoft.com/sr-latn-rs/windows7/what-is-credential-manager

Upravljač akreditivima vam omogućava da uskladištite akreditive, kao što su korisnička imena i lozinke koje koristite za prijavljivanje na Veb lokacije ili druge računare na mreži.

Kao i uvek, za svaki rogobatan IT prevod "zaslužan" je Microsoft...

igor7
6.12.2015, 15:56
Kredencijali (pisma kredencije) se na druge slovenske jezike prevode kao:
Beloruski: Даверчая грамата
Hrvatsli: Vjerodajnice
Poljski: Listy uwierzytelniające
Ruski: Верительные грамоты
Slovacki: Poverovacie listiny

Gramota je rec vizantijskog porekla i odnosi se na razne dokumente koji imaju administrativnu vaznost (naredjenja, ukazi i sl.).

Dakle, dokument koji garantuje poverenje. Najvise mi u duhu srpskog jezika zvuci rec: uverenje (kao sto imamo opstepoznato lekarsko uverenje) ali ona nije latinskog porekla pa onaj ko je koristi nece izgledati previse inteligentno u ocima polupismenog sveta. :D Kada kazes kredencijal, zvucis nekako svetski, mocno, diplomatski, nacitano a uverenje je dosadna rec za prost narod.:cool:

Rocker
6.12.2015, 19:23
@Maladikt

Evo, Decoy me je pretekao. :)

Inače, nisu direktno Microsoft ili Google dežurni krivci, pošto oni ne izmišljaju termine na srpskom. Nisam sasvim siguran ko kod nas odlučuje o tome, ali verujem da bez ekipe koja uključuje "sveznajućeg" Klajna to ne može da prođe.

Zuti Bar
6.12.2015, 20:52
Trazio sam po kioscima ali nigdje ga nema.

ColdBoot
7.12.2015, 11:42
Srpska reč za "kredencijale" je ovlašćenja, pošto smo toliko puta čuli, čitali, pa bogami i pristupili neovlašćeno sistemu i podacima na istom...:D:ciao:

Neutrino
7.12.2015, 12:40
Srpska reč za "kredencijale" je ovlašćenja, pošto smo toliko puta čuli, čitali, pa bogami i pristupili neovlašćeno sistemu i podacima na istom...:D:ciao:Ovlašćenje je previše širok termin kojem više odgovara reč "dozvola" nego "kredencijali". Kredencijali baš označavaju konkretno sredstvo ne nameru ili pravo za dobijanje pristupa.

igor7
7.12.2015, 13:35
srpska reč za "kredencijale" je ovlašćenja, pošto smo toliko puta čuli, čitali, pa bogami i pristupili neovlašćeno sistemu i podacima na istom...:d:ciao:

ја сам склонији мишљењу да су у питању уверења о праву коришћења овлашћења, мада је све то негде близу.

ColdBoot
7.12.2015, 13:54
"Kredencijali" jesu širi termin koji ne označava de fakto juzera i pasvord nego i samu osobu, po nekom osnovu, ovlašćeno lice sa svim "nižim" dozvolama u okviru svojih ovlašćenja. Svako može preko ramena da ti provali šifru ali to mu ne daje ovlašćenje da je i upotrebi. Iz rečnika:


Usually, credentials. evidence of authority, status, rights, entitlement to privileges, or the like, usually in written form:

Only those with the proper credentials are admitted.

E sad, pošto se M$ transformisao u advokatsko/birokratsku kancelariju a samo manji deo osoblja razvija teletabis UI :D, ne čudi da su u IT ubacili termin koji je najčešće u upotrebi baš u pravno/bankarskim poslovima i transakcijama.:D

bachi
7.12.2015, 22:30
Nedostaje VojaM. :(

Droid
14.12.2015, 21:06
U ovom broju,mozda samo u mom primerku, slike u delu test play su tako lose ispale da se skoro nista ne vidi nekako su previse tamne i uopste mi se ne svidja zuta podloga za tekst.

oluja
16.12.2015, 12:48
U ovom broju,mozda samo u mom primerku, slike u delu test play su tako lose ispale da se skoro nista ne vidi nekako su previse tamne i uopste mi se ne svidja zuta podloga za tekst.

Slike u igrama su uglavnim tamnije i tesko ih je "osvetliti" dovoljno dobro za stampu + ako majstor u stampariji "pusti" samo malo vise boje u masinu slike ispadnu jos tamnije... :(

kotarac
16.12.2015, 13:29
Zasto prosto ne koristiti -pristupnica- ili -pristupni parametri- kao sto je Maladikt pomenuo.

Inace retko kompletan i kvalitetan broj. Cestitke SK timu!

Rocker
17.12.2015, 1:20
^ Jel' sad jasnije? :) Ili da se upuštamo u besedu o jezičkim nedoumicama sa ekipom iz Redmonda ili makar njihovom lokalnom kancelarijom? :kreza:

Neutrino
17.12.2015, 1:35
Ma Microsoft i njihova srpska lokalizacija :D Svaki put kad krenem da čitam njihove mailove imam osećaj kao da čitam Njegošev "Gorski vjenac" na klingonskom.

Wolverine
17.12.2015, 4:47
@Rocker

Sve, sve, ali "Windows bezbednost". :to_care: Zvuči kao privatna firma za ugrađivanja alarma i kamera u objekte. Znam da tako mora. Verovatno nešto oko brenda samog modula ili tako nešto redmondski zlo i ljigavo. Malo je što Redmond na silu hoće da ažurira Windows, sad hoće i jezik da nam apdejtuju :)

sloba89
22.12.2015, 12:04
Januarski broj izlazi ranije jel da? 25 ili tek u ponedeljak 28 decembra?