PDA

Prikaži potpunu verziju : Externi HDD na ruteru

rubiroza
17.10.2015, 10:13
Da li neko može da mi kaže kolika je brzina prenosa podataka kada externi HDD prikačim na ruter? Kolika je brzina pisanja i čitanja tog diska kada mu se pristupa preko mreže? Ovo me interesuje jer sam u nedoumici da li da postavim jedan takav disk koji će koristiti 4 kompjutera koji su u mreži, ili je bolje extreni disk svaki put po potrebi za određenim fajlovima priključivati na određeni kompjuter. U pitanju je 2.5" HDD 1TB 7200rpm NTFS.

LoneWolf
17.10.2015, 11:45
Patnja ti je to preko rutera, osim ako nemaš brz net (preko 20mbps) ili hdd u rezervi (krepaće brže ako je pod 4 kompjutera istovremeno), bolje rješenje ti je Dropbox ili ftp server

water wizard
17.10.2015, 13:01
ako ga povezuješ preko usb onda ga ograničava brzina usb i brzina mreže ...

rubiroza
17.10.2015, 13:22
@ LoneWolf: Zaista se ne razumem toliko u kompjutere i mrežu da bi radio preko ftp servera. HDD neće celo vreme biti u upotrebi i neće ga istovremeno koristiti svi kompjuteri. Tu će biti neki podaci koji će se povremeno biti otvarani na svim kompjuterima pojedinačno.

@ waterwizard: mreža je kablovska (nije wireless) i mislim da je modem 150mbit/s. USB na ruteru je 2.0. Mene interesuje da li će osetno biti sporije pisanje i čitanje sa HDD-a u odnosu kada ga direktno spojim preko USB-a.

water wizard
17.10.2015, 13:33
USB 2.0 = 480 Mbit/s
wifi = 150Mbit/s
preko kabla postoji uglavnom 100 Mbit/s i 1000 ako je skuplji model i 10 ako je stariji

LoneWolf
17.10.2015, 16:26
@ LoneWolf: Zaista se ne razumem toliko u kompjutere i mrežu da bi radio preko ftp servera. HDD neće celo vreme biti u upotrebi i neće ga istovremeno koristiti svi kompjuteri. Tu će biti neki podaci koji će se povremeno biti otvarani na svim kompjuterima pojedinačno.

USB 2.0 = 480 Mbit/s
wifi = 150Mbit/s
FTP = koliko god ti je maksimum brzine na ruteru
Dropbox = koliko god ti je maksimum brzine na ruteru

Dakle, imaš soluciju ili da uploaduješ te fajlove na Dropbox, ili napraviš FTP (http://saveti.kombib.rs/kako_da_izgradite_kucni_ftp_server_.html) pa da ne "umaraš" taj hdd. Ako ti se ne da, rokaj po svom :)

water wizard
17.10.2015, 17:47
pa i za ftp mora da radi neki hard disk :D, a ni dropbox baš nije najbolje rešenje ako mu ti fajlovi trebaju samo u mreži to je internet servis ograničava ga brzina internet uploada/downloada, ako digne ftp server taj kompjuter mora da radi kao server... Kao što vidimo USB nije botleneck već brzina rutera
USB je feature skupljih rutera...

LoneWolf
18.10.2015, 3:17
Ma imaš USB i na onim telekomovim treševima al' nema vajde od toga, strpaš neke krš komponente i dobar hdd u kućište i ima da sve pršti

rubiroza
20.10.2015, 8:44
Zahvaljujem se svima na sugestijama i odgovorima. Da li neko zna da li kod nas može da se nađe i kupi NAS adapter?

http://www.addonics.com/products/diagrams/NAS_diagram.jpg

LoneWolf
22.10.2015, 20:17
Probaj u trgovini na G