PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 10/2015

oluja
1.10.2015, 10:12
Oktobarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :D

Nova naslovna strana izgleda ovako:

53061

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

LG 27MU67
Monitori sa 4K panelima polako počinju da hvataju zalet i sve ih je više na tržištu. Cene padaju, a svi to vole...

AMD Radeon R9 Nano
Kako je najavljeno, R9 Nano je trebalo da bude slabija, vazdušno hlađena verzija Fury X modela. I, kada je kartica stigla, ne možemo da se otmemo utisku da je ta najava sada kandidat za najciničniju izjavu godine...

Samsung Galaxy S6 edge+
Ostaće upamćen kao uređaj dugačkog imena, sa prelepim zakrivljenim ekranom, odličnom kamerom i autonomijom, spakovan u kućište jedinstvenog dizajna...

IFA 2015, Messe Berlin, Nemačka
Internet of things polako počinje da dobija prve konkretne obrise. Ovogodišnji IFA sajam dobrim delom bio je posvećen umrežavanju svog mogućeg pokućstva...

Igra meseca: Mad Max
Open world igra u postapokaliptičnom okruženju čija radnja se odvija pre poslednjeg, četvrtog filma u serijalu i labavo se oslanja na događaje iz njega. Maks i njegov sledbenik Čambaket imaju misiju da diljem pustare lociraju neophodne delove za sastavljanje ultimativnog četvorotočkaša...

:ciao:

Rockstar
1.10.2015, 14:50
Колико описа игара! Одавно није било овако :)

DeCoy
1.10.2015, 14:59
Uvek dobro rodi u septembru ;)

todos
1.10.2015, 15:02
Monitor vrlo zanimljiv. Prvo ću to pročitati dok ga dohvatim i masan burek večeras na poslu!:D

Sass Drake
2.10.2015, 1:04
Pitanje za autora teksta "Novosti u Chromium Projectu". Ako Firefox ne podržava Adobe Flash Player kako to da Firefox 41.0.1 prikazuje Adobe Flash Player 19.0.0.185 u listi pluginova plus što čak i radi? BTW, i "stari" Flash Player koristi GPU.

razbijac89
2.10.2015, 9:14
ljudi ne mogu da čekam kraj smene, jel ima opisa neke od sportskih simulacija? :o

ZoNi
2.10.2015, 11:08
Koliko opisa igara!
Svet igara :( :mad:

todos
2.10.2015, 14:02
ljudi ne mogu da čekam kraj smene, jel ima opisa neke od sportskih simulacija? :o

pes 16.

sloba89
2.10.2015, 17:25
Zanimljvo je da se o Mad Max igri nije puno pričalo a koliko pažnje je samo dobila Metal Gear Solid petica, šta je presudilo da Mad Max bude igra meseca? poznato mi je od ranije da ste nekad davali pojedim igrama tu titulu koje nisu dobile puno pažnje.

Bart Starr
2.10.2015, 18:53
U septembarskom izveštaju sa sajma najavljen je tekst o Star Citizen "u izdvojenom tekstu". Pošto je, verovatno zbog nedostatka prostora, ispao iz tog broja ponadao sam se da će biti nešto u ovom ali mrka kapa. :mad:

nameless1
3.10.2015, 0:18
poznato mi je od ranije da ste nekad davali pojedim igrama tu titulu koje nisu dobile puno pažnje.

Mislim da je upravo suprotno. Vise puta su ljudi iz SK-a ovde objasnjavali kako je igra meseca ona za kojom se diglo najvise prasine, koja je najiscekivanija. Po toj logici MGSV bi svakako trebao da ponese tu titulu..

Neutrino
3.10.2015, 0:27
Mislim da je upravo suprotno. Vise puta su ljudi iz SK-a ovde objasnjavali kako je igra meseca ona za kojom se diglo najvise prasine, koja je najiscekivanija. Po toj logici MGSV bi svakako trebao da ponese tu titulu..Metal Gear Solid franšiza (sad bi me Voja izlupao zbog redosleda reči :D) verovatno ne cilja tako široku publiku kao Mad Max. Ipak je MGS namenjen poprilično specifičnoj grupi igrača, više naklonjenoj tom nekom dalekoistočnom "osećaju za filing".

nameless1
3.10.2015, 0:34
Ali ipak je u pitanju jedan od najpoznatijih gaming serijala koji ima milione fanova sirom sveta. PP je godinama iscekivan, hajpovan, i u svakom pogledu je zasenio Mad Max-a (za kvalitet ne mogu nista da tvrdim, posto nisam igrao Maksu). MGSV je svakako 'najveci' naslov u septembru..

Neutrino
3.10.2015, 0:38
Ali ipak je u pitanju jedan od najpoznatijih gaming serijala koji ima milione fanova sirom sveta. PP je godinama iscekivan, hajpovan, i u svakom pogledu je zasenio Mad Max-a (za kvalitet ne mogu nista da tvrdim, posto nisam igrao Maksu). MGSV je svakako 'najveci' naslov u septembru..Šta znam, meni ceo MGS serijal deluje nekako kao niša gejming industrije. Al' dobro, možda to što nisam fan serijala utiče na moje objektivno rasuđivanje pa ću kulturno da se povučem :D

nameless1
3.10.2015, 0:41
Serijal koji se do sada prodao u vise od 43 miliona primeraka svakako se ne moze smatrati 'nisom' u gamingu.:D

Neutrino
3.10.2015, 0:42
Serijal koji se do sada prodao u vise od 43 miliona primeraka svakako se ne moze smatrati 'nisom' u gamingu.:DMa to bre Japanci kupovali po deset kopija svaki da podstaknu domaću industriju :dzavo:

nameless1
3.10.2015, 13:10
Cak se i na PC-u Phantom Pain duplo vise prodao nego Mad Max. Propade ti teorija.:p

PS. Nije mi namera da kritikujem izbor SK-a, samo mi je bilo pomalo cudno da vidim MM kao igru meseca, kada generalno gledano ta titula ipak pripada Metal Gear-u (najprodavanija igra, najbolje kriticki prihvacena, najvise se o njoj pricalo, itd). Mada, ako MM igru posmatras kroz prizmu filmova i povezujes je sa njima, onda mozda i postoji osnova da je smatras vecim fenomenom. U svakom slucaju nije bitno..

player1
3.10.2015, 13:27
Mozda je MG klasicno konzolna fransiza, pa samim tim manje zanimljiva za nase trziste. :D

nameless1
3.10.2015, 15:20
Ako je ovaj forum pokazatelj, ni ta teorija ne pije vodu: Phantom Pain tema ima 30 strana, a Mad Max 12.:p Hehe, pa ja sam, da bi se pripremio za PP (kao i Qzma:rofl:), sproveo visednevno proucavanje MGS lore-a, procitao brdo teksta, odgledao sate i sate raznoraznih rekapitulacija price na yt-u.. a u zivotu nisam upalio konzolu.:D Hajp cini svoje..

caine
3.10.2015, 19:22
Otkad je Dragan Kosovac pre oko godinu i po postao urednik Sveta igara, meni se cini da su Igre meseca najbolje, a ne najpopularnije igre. Rocket League umesto Arkham Knighta, Ori umesto Ass Creed: Rogue...

nameless1
3.10.2015, 21:42
Ima takvih primera, ali ima i suprotnih; npr, Elder Scrolls Online, Titanfall, Evolve.. su realno razocaravajuce igre, a dobile su titulu igre meseca, iako je bilo kvalitetnijih naslova. Sve u svemu, ako redakcija misli da je Mad Max bolja igra od PP-a, i zbog toga je igra meseca, onda je to OK sto se mene tice..

Dark Magician
3.10.2015, 21:43
Opet kako bi Mad Max bio bolji od Metal Gear Solid? Mad Max je generičan prazan i prosečan.

nikola.vitkovic
4.10.2015, 13:49
Postovanje,

Čitalac sam sveta kompjutera od 80-tih godina, odnosno od prvog broja, što znači da imam dosta kompjuterskih godina :-). Trenutno plivam u akademskim vodama, pa sam morao da prokomentarišem jednu vest.

Vest na koju se komentar odnosi je "Grudi junačke!" u HARD/SOFT sceni. Naime, pre nekoliko godina (tačnije šest) u saradnji Mašinskog fakulteta u Nišu, Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, Kliničkog centra u Kragujevcu, kao i fakulteta Inženjerskih nauka u Kragujevcu, i još nekih institucija i firmi, a sve u okviru nacionalnog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, razvijen je i ugrađen implantat grudne kosti (sternuma) i dela rebara, kod pacijenta obolelog od tumora.

Jedan od linkova na kojima se može dobiti malo više informacija (i RTS je nešto objavio).
http://www.mfkg.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=399:hirurzi-i-inenjeri-na-zajednikom-zadatku&catid=310:press-cliping&Itemid=307

Ovim ne zelim da umanjim rezultate kolega iz inostranstva, niti da vama uputim neku primedbu, već samo želim da napomenem da se i kod nas rade slična istraživanja i da smo i mi dosta odmakli na polju biomedicinskog inženjeringa. Naravno, sredstva (ne mislim samo na novac, već i opremu i druge resurse) kojima mi raspolažemo daleko su manja nego kod kolega iz inostranstva, ali što se tiče pameti i inovativnosti, tu ne zaostajemo.

Na linku ispod možete videti rezultate drugog projekta sa raznim rezultatima iz ove a i drugih oblasti, pa se možete uveriti šta se sve radi kod nas (link se odnosi na moj fakultet, ali pretragom na netu se može doći i do rezultata drugih institucija).

http://vihos.masfak.ni.ac.rs

Časopis Sveta kompjutera me je delimično uveo u kompjuterske vode, a što mi je pomoglo da učestvujem na ovom i drugim projektima, tako da mu se ovom prilikom i zahvaljujem na tome.

Sve najbolje !

Wolverine
4.10.2015, 17:28
Ovo je zaista fascinantna vest :) :tapsh:

NjegovaWisost
5.10.2015, 0:47
Nevezano za temu, već za SK uopšte, probah onomad Grand kafa freeze coconut uz SK i sad sam navučen -_- :D Što ti je reklama

kotarac
17.10.2015, 0:54
Da li je vreme da se odreknemo adobe flash playera?
Rupe, zakrpe, pa jos vece rupe, bezbednosni propusti, back door za zlonamerne... U proslih par godina sve losija situacija na tom polju. Znam da je jos uvek siroko rasprostranjen, ali ako se krene u siri bojkot, vrlo brzo ce biti zamenjen.
Da li neko zna, da li je moguce na win10 pokrenuti stampac HP1010. Na sedmici sam isao preko univerzalnog drajvera. Ne znam da li bi mi desetka uopste prepoznala ovog ramba medju stampacima :-)
Zao mi da ga bacam jer radi kao prvog dana.
I jos nesto... Da li imate preporuku neke stare logicke igrice sa nasih pentijuma, a da je prilagodjena lepo za android OS?

mare037
17.10.2015, 2:21
Sama Adobe kompanija je rekla da bi valjalo obrisati ga, tako da će sve ovo samo ubrzati da sve više sajtova preći na HTML5.

Taj model štampača ima podršku za Windows 10.

Za treće pitanje moraćeš da sačekaš nekog drugog. :)

Neutrino
17.10.2015, 2:26
Sama Adobe kompanija je rekla da bi valjalo obrisati ga, tako da će sve ovo samo ubrzati da sve više sajtova preći na HTML5.Ogromno izvlačenje iz konteksta njihove originalne izjave kojom Adobe preporučuju korisnicima da privremeno deaktiviraju specifičnu verziju Flasha dok ne izađe fix za kritičan sigurnosni propust. Adobe nikada nije izjavio da Flash treba potpuno ukloniti za sva vremena sa računara. Ispravka za pomenuti propust izašla je u roku od 48 sati.

mare037
17.10.2015, 3:09
Nisam ja ni napisao da su rekli da se ukloni za sva vremena, već da u trenutku izjave nisu imali zakrpu (očekivali su tek posle 20-og) i da je jedino rešenje da se za taj period obriše/deaktivira iz sistema. E sad što su oni izbacili patch dosta brže od prvobitne izjave to je druga stvar. Za HTML5 stoji da će se ubrzati masovniji prelazak sa Flash-a, pošto je ovo ko zna koja rupa po redu u ovoj godini.

water wizard
17.10.2015, 3:09
i najavljena je ponovo neka zakrpa za narednu nedelju.. to sa flashom traje već duže vreme prvo iphone što ne podržava flash pa se onda priključio i google sa chrome i youtube sa html5 sad i firefox i na kraju te sigurnosne rupe svi su se zaverili protiv flasha :D
Isto je i sa javom, malo malo pa neka velika rupa, ali se i dalje drži, ipak ne može se više očekivati da svaki korisnik ima flash na svom uređaju što se tiče developera, tako da možemo da očekujemo lagano izumiranje flash sadržaja

mare037
17.10.2015, 3:11
Već su izbacili tu zakrpu koja je bila planirana za narednu nedelju, samo je pitanje koliko će i ona da potraje.

igor7
19.10.2015, 19:58
Da li neko zna, da li je moguce na win10 pokrenuti stampac HP1010. Na sedmici sam isao preko univerzalnog drajvera. Ne znam da li bi mi desetka uopste prepoznala ovog ramba medju stampacima :-)
Zao mi da ga bacam jer radi kao prvog dana.

http://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/HP-Deskjet-1010-Printer-series/5157543/model/5157545#Z7_3054ICK0KGTE30AQO5O3KA30R1

Vlajk@
22.10.2015, 4:01
Otkad je Dragan Kosovac pre oko godinu i po postao urednik Sveta igara, meni se cini da su Igre meseca najbolje, a ne najpopularnije igre. Rocket League umesto Arkham Knighta, Ori umesto Ass Creed: Rogue...

Ako je tako onda je u redu, samo bi bilo jos bolje kada bi to neko i zvanicno potvrdio, neko iz redakcije.

Ostao sam zbunjen isto kao i nameles1 kada sam video da je MM igra meseca.

Dimo
22.10.2015, 8:29
Ja mislim da to nije toliko važna stvar da bi se o njoj posebno elaboriralo.

DeCoy
22.10.2015, 12:10
Kako nije kad je Konamiju pao Nikkei index jer MGSV nije izabrana za igru meseca u oktobarskom SK-u :kreza:

Vlajk@
22.10.2015, 20:14
Ja mislim da to nije toliko važna stvar da bi se o njoj posebno elaboriralo.

Ne mora nesto posebno da se raspravlja o tome, ali eto da se zna sta citaoci da ocekuju. Da li je to najbolja i najkvalitetnija igra ili je to samo neka prosecna igra koja uziva veliku popularnost?! Ako je to vama nevazno i za sprdnju, onda zasto postoji igra meseca, cemu ta titula uopste?! :confused:

caine
22.10.2015, 21:43
Ni meni nije jasno zasto ta titula postoji, mislim da je mnogo bolje da uvedete titulu Editor's Choice za sve igre koje je zasluze tog meseca.

Rocker
22.10.2015, 22:33
"Igra meseca" je koju deceniju starija od "Editor's choice" plagijata koji tako slatko rabe neki drugi domaći IT mediji, a pri tom je i brend SK-a, kao i sve ostalo. Nema potrebe da budemo povodljivi nakon 31 godine postojanja. Milion puta se diskutovalo o igri meseca i u časopisu (svake godine stigne bar nekoliko takvih pitanja u I/O Port) i na forumu. Neko je to mnogo bolje sročio nego što ću ja sad da parafraziram, tako da nemojte ovo da uzimate kao izričit stav redakcije SK-a, ali igra meseca je otprilike ona igra koja je nama privukla najviše pažnje. Što kvalitetom, što hajpom, što iščekivanjem i odjekom koji će izazvati i pečatom koji će ostaviti u istoriji igara.

Mislite da su nekad rasprave kada treba prelomiti koja će igra poneti titulu manje žustre od nekih forumskih? Nekad na to ode najviše vremena, na beskrajne rasprave i prepirke. Nije ni ovoga puta bilo daleko od toga. Evo, prvi ja sam bio "kakav pobesneo Max, MGS institucija", ali sam "preglasan". :kreza:

caine
22.10.2015, 22:50
Ne kazem da treba da budete povodljivi, nego da je Editor's Choice jednostavno bolja opcija. I sam kazes da je cesto veoma tesko da se odabere bas ta jedna igra koja ce da ponese titulu Igre meseca, jer se pojavi nekoliko njih koje to zasluze. Zasto jednostavno ne nagradite i Maksa i MGS, kad se vec razlika izmedju njih ogleda u nijansama i obe igre skoro podjednako zasluzuju tu titulu? Valjda je to sto je nesto "lose" istovremeno i brend razlog vise da to nesto izbacite.

DeCoy
23.10.2015, 0:19
Editor's Choice "titula" je u stranim magazinima/sajtovima uvedena da bi mogla da se nalepi svakom proizvodu čiji proizvođač ka'ne nešto novca iz marketinške kampanje u kasu tog magazina/sajta ;)

Uostalom, i Sauron je iskovao one ring to rule them all, baš kao i titula Igre Meseca :D

Rocker
23.10.2015, 0:21
I onda bi imali SK sa 50 "Editor's choice" logotipa. Ispada da nam je sve dobro. A onda bi se to prenelo i na ostale rubrike i ne bi ličilo ni na šta.
Razmisli malo, čemu ocene ispod opisa igara? Ocena je najbolje merilo kvaliteta igre po mišljenju autora texta i urednika. Igra meseca je kombinacija više faktora. Ako ti je stalo do preporuke, računaj da sve što ima preko 80 apsolutno vredi odigrati, a sve što ima preko 85 se apsolutno mora odigrati. Svaka igra sa ocenom preko 90 je nešto što svako ko sebe smatra gejmerom mora da odigra, inače ne spada u tu kategoriju. Naravno, ocene se odnose na ljubitelje žanra, jer igrač avantura teško da će odigrati Fifu ili neki FPS.

I zašto je "Igra meseca" nešto loše? Zato što nije stereotip koji se viđa na milion drugih mesta? Igra meseca je upravo to, ne može ih biti više od jedne. Naravno da će često biti predmet sporenja i neće biti po svačijem ukusu, ali to joj daje dodatnu draž.
"Editor's choice" je ustanovljen da bi redakcije IT medija na svojevrstan način rekle "hvala" firmama od koje su nešto dobili na test (igru, hardver, neki program). Prečesto se koristi i u velikom broju slučajeva je izgubio smisao. Ispada da ništa što nema tu "etiketu" ne vredi ni 5 para. Što je najgore, to jeste tačno. Mi se prosekom ne zadovoljavamo da bismo delili nagradu nečemu što iole vredi. Dijametralno suprotna filozofija od ove koja je sada mejnstrim, pa kome se sviđa-sviđa...a sviđa se, pošto je SK i dalje najčitaniji IT magazin sa ovog govornog područja.

caine
23.10.2015, 17:16
Naravno da su ocene vrlo relevantne, Igra meseca mi samo upada u oci jer smatram da je nemoguce da medju dve ili vise podjednako kvalitetne igre vise ljudi zajednicki izabere bas jednu najbolju (posto niste Borgovi). Nekom se vise svidja Maks, nekom MGS, a vi kao kolektiv jedino sto mozete da uradite je da kazete da su obe igre odlicne. Ne mislim da bi ispalo da vam je sve dobro, jer biste se ogranicili samo na izuzetno kvalitetne naslove.

Verujem da je Editor's Choice zato ustanovljen, ali to ne znaci i da je to automatski los koncept.

Wolverine
24.10.2015, 11:57
I onda bi imali SK sa 50 "Editor's choice" logotipa. Ispada da nam je sve dobro. A onda bi se to prenelo i na ostale rubrike i ne bi ličilo ni na šta.
Razmisli malo, čemu ocene ispod opisa igara? Ocena je najbolje merilo kvaliteta igre po mišljenju autora texta i urednika. Igra meseca je kombinacija više faktora. Ako ti je stalo do preporuke, računaj da sve što ima preko 80 apsolutno vredi odigrati, a sve što ima preko 85 se apsolutno mora odigrati. Svaka igra sa ocenom preko 90 je nešto što svako ko sebe smatra gejmerom mora da odigra, inače ne spada u tu kategoriju. Naravno, ocene se odnose na ljubitelje žanra, jer igrač avantura teško da će odigrati Fifu ili neki FPS.

I zašto je "Igra meseca" nešto loše? Zato što nije stereotip koji se viđa na milion drugih mesta? Igra meseca je upravo to, ne može ih biti više od jedne. Naravno da će često biti predmet sporenja i neće biti po svačijem ukusu, ali to joj daje dodatnu draž.
"Editor's choice" je ustanovljen da bi redakcije IT medija na svojevrstan način rekle "hvala" firmama od koje su nešto dobili na test (igru, hardver, neki program). Prečesto se koristi i u velikom broju slučajeva je izgubio smisao. Ispada da ništa što nema tu "etiketu" ne vredi ni 5 para. Što je najgore, to jeste tačno. Mi se prosekom ne zadovoljavamo da bismo delili nagradu nečemu što iole vredi. Dijametralno suprotna filozofija od ove koja je sada mejnstrim, pa kome se sviđa-sviđa...a sviđa se, pošto je SK i dalje najčitaniji IT magazin sa ovog govornog područja.

Ja sve što kolega Jan dobrano išamara imam želju da odigram :to_care:

Yonai
27.10.2015, 23:48
Ja sve što kolega Jan dobrano išamara imam želju da odigram :to_care:

Ja u nekom steam bundle-u upecah Hatoful Boyfriend :D samo zbog SK opisa ću da ga odigram :D

nameless1
28.10.2015, 14:21
U novom broju Cmelik je bas dobrano isamarao igru 'Stasis', koja je na adventuregamers sajtu dobila 4.5/5, a na RPS-u su je onoliko nahvalili. Kome tu sada verovati?:icon_scra

veljadj
1.11.2015, 10:05
Nema novog broja jutros:mad:

todos
1.11.2015, 10:29
U novom broju Cmelik je bas dobrano isamarao igru 'Stasis', koja je na adventuregamers sajtu dobila 4.5/5, a na RPS-u su je onoliko nahvalili. Kome tu sada verovati?:icon_scra

To je lični opis i ne treba ulaziti u detalje.
Više je da se mi koji ne igramo igre nasmejemo!:D