PDA

Prikaži potpunu verziju : Seljenje sa desktop kompjuterom u drugu drzavu

goranmax
23.9.2015, 20:06
Nedavno sam dobio veoma povoljnu ponudu za posao u susednoj Rumuniji, pa posto sam skoro kupio solidan desktop PC razmisljam da prebacim i njega tamo (ne bih da ulazem u laptop). A verovatno bih poneo i PS3.

Jel' ima neko iskustva da li je potrebno nesto ili mogu jednostavno da stavim u prtljaznik i da ih ponesem?

goranmax
24.9.2015, 19:33
Evo, danas mi je rodjak koji j carinik rekao da bi ipak bilo pametnije da ulozim u laptop mada nije umeo da mi odgovori na pitanje zasto :kreza:

Neko iskustvo?

darko31
25.9.2015, 12:01
Ja sam ceo kompjuter (sa sve CRT monitorom :kreza:) nosio preko granice. Upakujes sve lepo, postekas stvari da se ne vide na prvi pogled. Sta imate za prijaviti -> nista i to bi bilo to.

goranmax
25.9.2015, 17:38
Pa i meni neki kazu da je to to. I ako pitaju, kazes ides kod prijatelja da igrate igrice i ne bi trebalo da je problem.
Ako vec neko hoce da te zeza, zezace te i zbog mnogo manjih stvari.

Prief Lirator
25.9.2015, 19:26
Ne bi trebali da zezaju, kao što možeš ponijeti laptop, ili telefon, ili toster, tako možeš i desktop - to je lični kompjuter, i još sredstvo za rad.
Bilo bi sumnjivo da nosiš 5 kompjutera, a ovako ne bi trebalo da bude problema.

Pinstripe
25.9.2015, 20:39
Mislim da ne bi trebali da te zezaju sve dok nije to "fabricki" upakovano tj da je nov proizvod i da je vise komada jer bi ispalo kao da ih svercujes.

Prief Lirator
26.9.2015, 1:53
E i to sam htio napomenuti, naravno nemoj ga nositi u ambalaži.
Nemaju razlog da te handre ako imaš samo svoj i to jedan komp.

goranmax
26.9.2015, 8:55
Ma necu ga pakovati, necu ni prasinu skinuti sa njega :kreza:
Nego ponece ga moj kolega ovog vikenda (ja idem sledeceg) a on vec nosi svoj laptop.
Jedino me brine da zbog toga ne ispadne problem.

Dzajo5
26.9.2015, 9:04
Ne bi trebalo. Kao prvo, laptop nosis na posao a desktop koristis kuci. Ja tako stvarno funkcionisem a mislim da ima jos dosta ljudi.
Kao drugo, kroz granicu sa Madjarskom prolazim nekoliko puta godisnje i nikad nisu trazili da pogledaju laptopove. Desilo mi se da imam i 4 laptopa u kolima. Naravno, nisam prijavio(nemam razloga jer su stari i za licnu upotrebu) i bili su ustekani, ali je uvek barem jedan bio vidljiv.

Game fever
26.9.2015, 12:36
Ja sam desktop racunar nosio do Londona iz Subotice :D
Preko Madjarske granice pa onda iz Budimpeste do Londona (avionom)

Funny story: Jedini problem je bio sto sam hard disk i RAM memoriju nosio u rancu u avion. Pametan ja sam na straince hard disk-a zamotao RAM memoriju i sve to stavio u gomilu papira pa u drvenu kutiju, pored sam stavio jedan kabel za napajanje hard diska-a. Instant sam bio zamoljen na security kontroli da objasnim sta je ovo :D Nije bilo tamnih soba ali sam se prilicno u*rao. Posle sam zakljucio da je covek na skeneru video dve stampane plocice uz metalnu kutiju sa zicama, imam srece sto nisi radili cavity search :kreza:

maxiMD
29.9.2015, 23:30
Slična dilema. Trebalo bi da uskoro idem za Nemačku i tražim način da prebacim komp sa sobom.
Interesuje me da li prave problem na carini (što iz prethodnih odgovora vidim da je uglavnom ok) kao i koji je najbezbedniji način da mi ga ne izlome u transportu (pošto znamo kako su nežni npr. aerodromski radnici sa prtljagom)?
Znači, da li da ga tovarim na avion i kako? U ručni prtljag ne sme, a strah me da će ako ga spakujem u kofer ili rasklapam na komponente, pa u kofer, da mi se ošteti i polomi do tamo.
Druga varijanta je voz, ali kako je sad nemačko-austrijska granica zatvorena za sve vozove zbog izbeglica, to otpada(osim ako se to uskoro normalizuje).
Ostaje mi autobus, a opet ne bih da se klackam 15 sati autobusom, ako ne moram.
Šta vi mislite? Šta mi je činiti?

Neutrino
29.9.2015, 23:43
Savet: nađi kod nas firmu koja se bavi međunarodnom špedicijom/transportom i organizuj prevoz paketa do nekog prijatelja kojeg imaš preko (valjda ih imaš). Oni se obično bave i sporednim bizmisom "uslužnog prevoza sitnica bez petljanja sa graničnim vlastima" :D za novčanu nadoknadu od nekih 2-3€ po kilogramu ;)

maxiMD
29.9.2015, 23:57
Savet: nađi kod nas firmu koja se bavi međunarodnom špedicijom/transportom i organizuj prevoz paketa do nekog prijatelja kojeg imaš preko (valjda ih imaš). Oni se obično bave i sporednim bizmisom "uslužnog prevoza sitnica bez petljanja sa graničnim vlastima" :D za novčanu nadoknadu od nekih 2-3€ po kilogramu ;)
Pretpostavljam da misliš na neku domaću firmu. :D Hvala na savetu, to ću ostaviti kao krajnje rešenje, pošto ne bih da mi oštete ili "zagube" mašinu u transportu :kreza:, a i ne znam koliko će da budu pažljivi obzirom na nezvaničnu prirodu pomenute usluge.

Neutrino
29.9.2015, 23:59
Pretpostavljam da misliš na neku domaću firmu. Hvala na savetu, to ću ostaviti kao krajnje rešenje, pošto ne bih da mi oštete ili "zagube" mašinu u transportu :D, a i ne znam koliko će da budu pažljivi obzirom na nezvaničnu prirodu pomenute usluge.Ne brini, računar sigurno ima 10-15kg. Ne isplati im se da izgube 50-60€. Plus, ne vozi se samo tvoja roba. Ima tu još kojekudečega :)