PDA

Prikaži potpunu verziju : Instalacija linuxa


shonee
22.9.2015, 0:59
Posto nemam rezac da napravim butabilni cd linuxa, a ni mogucnost bootovanja sa usb-a trazio sam po netu kako da instaliram linux bez toga, i nasao sam program wubi, pokrenuo ga sve je islo glatko i na kraju mi je ispisao da treba da restartujem racunar, i posle se racunar normalno upalio umesto da mi ponudi da biram koji sistem zelim, takodje sam pokusao i sa programom uniboot (ili nesto slicno tome) i rezultat je bio isti, zna li neko u cemu je problem?
P.s. koristim win xp, a pokusao sam da instaliram ubuntu 12.04 , i u oba slucaja iso fajl je bio na e: particiji..

Edit: sad videh da u boot.ini fajlu ima samo win xp, pa je mozda u tome problem, jel mogu rucno tu da upisem sta treba, i sta treba da se upise?

ColdBoot
22.9.2015, 2:23
I dalje koristi samo xp jer i malo starije verzije Ubuntua slabo rade na hardveru od pre 2007.

shonee
22.9.2015, 2:49
A mozda jednostavno zelim da vidim kako izgleda i tome sl. I umesto sto pokusavas da me odvratis od necega mozda bi trebalo da mi pomognes, a ako ne znas ne vidim razlog da se uopste javljas.

Neutrino
22.9.2015, 3:11
U multiboot varijanti boot.ini je apsolutno nebitan jer kontrolu nad podizanjem preuzima GRUB boot loader. Nažalost pošto se tebi sistem i posle instalacije ponovo podiže direktno u WindowsXP to znači da GRUB uopšte nije upisan a to je apsolutni minimum da bi uopšte imao bilo kakve šanse da ga ručno popraviš (što isto nije ni najmanje naivna operacija).

Što se wubija tiče gledaj da ga zaobiđeš u širokom luku jer je apsolutno nepouzdan i ne bi me čudilo da je on eventualno kriv za probleme.

ColdBoot
22.9.2015, 3:16
O tome se i radi. Znam da nećeš ništa videti.:ciao:

shonee
22.9.2015, 3:29
Sta raditi onda?

ColdBoot
22.9.2015, 3:42
Nabavi/pozajmi pisač pa probaj sa nekom starijom verzijom. Tih ISO-a i dalje ima i mogu da se skinu (https://old-linux.com/). Onda ćeš moći da vidiš da li hoće da radi u live režimu. Razvoj Wubi-ja je obustavljen.

Neutrino
22.9.2015, 3:49
Ja bih na tvom mestu pokušao da "pozajmim" optički uređaj od drugara/komšije/smrtnog neprijatelja i uradio klasičnu instalaciju gde su šanse mnogo veće da instalacija prevaziđe problem koji wubi očigledno ne može. Mada mi nije jasno zbog čega misliš da podizanje sa USB sticka ne bi radilo. Zar imaš toliko star računar da BIOS ne omogućava podizanje sistema sa takvog medijuma?

Sve ostale opcije te dovode u situaciju da ako nešto krene naopako lako možeš da izgubiš pristup i WindowsXP-u koji očigledno ne možeš da reinstaliraš jer nemaš isto ono što ti treba za instalaciju Linux-a: optički drajv ili USB stick.

ColdBoot
22.9.2015, 3:54
^Ima matičnu koja je proizvedena pre 2007. Zato ne može boot sa stika. Većina nekako misli da Linux može da radi na svakavom kršu. I može ali samo stara i nepodržana izdanja.

Neutrino
22.9.2015, 3:59
Gde vidiš da mu je matična iz 2007.? Ako je tako imaće u svakom slučaju problema sa Linux-om. Ne gleda on baš tako blagonaklono na podršku starog softvera.

ColdBoot
22.9.2015, 4:08
Ma da je iz 2007, ne bi bilo zime,:D nego neka krševna kršina koja nekim čudom još radi.:D Pročitaj mu prvi post.

Nikolina Avramovic
22.9.2015, 16:19
Wubi ti je nešto kao virtuelna mašina, to se pokreće iz sistema kad je već bootovan.

Valjda je tako, ispravite me ako grešim :)

shonee
22.9.2015, 18:38
Ok, pokusacu sa cd-om
Moze lock.

doctor
22.9.2015, 22:53
Skini najnoviji PLOP bootloader i instaliraj ga na svoj HDD. On će ti omogućiti da bootuješ sa fleški i eksternih drajvova i to je to, posle sa YUMI napravi bootabilnu flešku sa Ubuntu ISO fajlom i vozi live distro sa fleške.

Neutrino
22.9.2015, 23:23
Skini najnoviji PLOP bootloader i instaliraj ga na svoj HDD. On će ti omogućiti da bootuješ sa fleški i eksternih drajvova i to je to, posle sa YUMI napravi bootabilnu flešku sa Ubuntu ISO fajlom i vozi live distro sa fleške.Ajd sad lepo priznaj da nisi pročitao ni jednu jedinu rečenicu njegovog originalnog posta :D

doctor
23.9.2015, 3:43
Jesam, mada sam posle video i neki post sa "možda samo želim da vidim kako izgleda" pa sam mu zato predložio ovo.
Ali, svejedno, može da iskoristi PLOP i da instalira Ubuntu sa fleške preko YUMI-a. Ima prostora za komplikacije ali komplikacija će svejedno biti u nekom trenutku.

ColdBoot
23.9.2015, 7:50
^Ingeniozno doktore... skoro mi dođe da i ja ovo probam zezanja radi.:D Najjednostavnije da skine ovaj Plop Linux i proba ga, jer koliko vidim optimozovan za i486 pa bi mogao i da mu radi. Suva elegancija!:)

https://www.plop.at/en/ploplinux/live/usb.html#wiusbstep

Neutrino
23.9.2015, 16:58
Čovek nema optički uređaj niti mogućnost da koristi USB stick (verovatno mator BIOS). Zato sam te i pitao kako očekuješ da korsti "butabilnu USB flešku" :D

doctor
23.9.2015, 17:11
Na kraju ispade da ti nisi čitao moj post: PLOP boot manager :D

Long story short: boot manager koji omogućava matorim računarima da butuju sa USB-a. Pritom ne utiče na rad postojećih bootloadera na disku, barem u mom slučaju nikada nije.

Neutrino
23.9.2015, 18:04
Na kraju ispade da ti nisi čitao moj post: PLOP boot manager :D

Long story short: boot manager koji omogućava matorim računarima da butuju sa USB-a. Pritom ne utiče na rad postojećih bootloadera na disku, barem u mom slučaju nikada nije.Lepo sam ja pročitao nego ti stalno pominješ "instalaciju preko fleške". Nemam pojma šta je PLOP ali ovako iz opisa vidim da pokušava da imitira kako UEFI radi time što upisuje svoj loader u MBF i učitava ostatak loadera iz fajl sistema. To u principu može samo da mu se obije o glavu ako instalacija Linuxa ne prođe dobro jer verovatno više neće imati opciju da podigne WidnowsXP. Sad ću baš da vidim kako ovo čudo radi.

doctor
23.9.2015, 19:35
Istina, ali kada podigne Ubuntu nije tako teško dodati Windows u GRUB. A ako instalacija ne prođe kako treba... Pa, taj rizik uvek postoji.
Ako ne želi da rizikuje virtuelna mašina je jedini bezbedan način.

EDIT: Ako već ima mator računar postoje šanse i da ima flopi drajv, možda da pozajmi od nekoga neki ispravan flopi i da rokne na njega PLOP da bi mogao da ga koristi i ako zezne MBR na HDD-u.

Neutrino
23.9.2015, 19:50
Ručno podešavanje GRUB-a iz konzole? Pa pre bih mu kao početniku poželeo da mu u kuću upadnu nindže :D To ni ja čak više ne radim od kako je GRUB 2 prešao na sistem sa "kompajliranjem" konfiguracije.

ColdBoot
23.9.2015, 20:05
^Po onom linku koji sam izdvojio, ako to čudo radi, potpuno "automatski" može da napravi instalaciju za Plop linux na stiku i da ga digne, bez editovanja.

Jedino ono „Plop" Linux :icon_scra - nesrećno odabrano ime.:D

Neutrino
23.9.2015, 20:30
^Po onom linku koji sam izdvojio, ako to čudo radi, potpuno "automatski" može da napravi instalaciju za Plop linux na stiku i da ga digne, bez editovanja.Pa to može i svaka instalacija Linuxa - pod uslovom da uspe ("da uspe" je ovde ključna reč) :D

ColdBoot
23.9.2015, 21:25
^ Da, ali radi se o hardveru koji inače ne podržava boot sa usb-a. Nisam znao da je neko ovo u ovoj meri razradio. Koji je krajnji domet upotrebe zastarelih izdanja na izanđalom hardveru je nešto drugo.

shonee
24.9.2015, 21:47
Skini najnoviji PLOP bootloader i instaliraj ga na svoj HDD. On će ti omogućiti da bootuješ sa fleški i eksternih drajvova i to je to, posle sa YUMI napravi bootabilnu flešku sa Ubuntu ISO fajlom i vozi live distro sa fleške.

Ovo je odlicno, instalirao sam lubuntu bez problema, hvala puno!
Inace imam ja dvd citac ali nisam imao kako da narezem butabilni cd, a maticna ne podrzava butovanje sa usb-a zbog toga sam temu zapoceo..

doctor
25.9.2015, 2:41
Ja bih ti preporučio da imaš narezan Hiren's Boot CD pri ruci, on na sebi ima PLOP i MBR fixere ako zezneš nešto...

Necro
3.10.2015, 16:35
Jedno je kada se Ubuntu instalira na "klasičan" način a drugo preko Wubi. U prvom slučaju se dobija GRUB i preko njega se bira operativni sistem. Međutim kada se instalira preko Wubi onda nema GRUB-a. Meni se Ubuntu instaliran preko Wubi pojavio u onom Microsoftovom meniju za biranje operativnih sistema. Ko je imao instaliran i WinXP i Win98 na istu mašinu zna kako taj meni izgleda.

Vjerovatno se nešto nije instaliralo kako valja preko Wubi čim Ubuntua nema u meniju.

Laskaris
5.10.2015, 14:03
^
Pa nema GRUB-a vec je tu windowsov bootloader a GRUB se instalira na particiju na kojoj je i linux. Moze se i linux ubaciti u win bootloader, cak i chained start je moguce uraditi. EasyBCD je programcic koji sluzi za ucitavanje razlicitih win bootloadera i dodavanje operativnih sistema u boot meni. To je sve moguce uraditi i rucno (OK, vecinu stvari) ali ovaj programcic zavrsava posao sasvim dobro.
A sto se tice "rucnog" menjanja GRUB 2..nije za preporuku nikako. Stare verzije (pre 2) su mogle da se menjaju rucno uz malo paznje, ali sada to vise nije slucaj.

Necro
5.10.2015, 14:21
Nema GRUB-a kada se instalira Ubuntu preko Wubi. To sam htio da kažem pošto je neko tvrdio suprotno. Ukoliko se Ubuntu instalira preko Wubi onda se ne pravi, recimo prava ext4 particija nego se Ubuntu smješta kao image fajl na Windows particiji. Dakle nema Linux particije na hard disku, nema ni GRUB-a.

Laskaris
5.10.2015, 17:23
Jasno, procitao sam posle tvoj post jos jednom i skapirao sta si mislio.