PDA

Prikaži potpunu verziju : Pomoc oko fragmentacije diska


MrInvisible
14.9.2015, 23:26
Pozdrav
Skoro sam pokušao da instaliram linux mint u dual boot varijanti sa win7, ali je izbacio kako nema dovoljno memorije i jedino moze da instalira ako obrisem win7. pre toga sam uradio refragmenticu diska(valjda se to tako zove), medjutim, umesto "unallocated" prostora, stvorio mi se free space(vidite sliku), a njega valjda ne moze da prepozna, sta znam.
E sad, ima li neki nacin da ja opet "stvorim" taj unallocated prostor i da instaliram linux bez obaranja sistema i pravljenja novih particija?
screen shot trenutnog izgleda particija
http://prntscr.com/8ge06x

Packypfc
14.9.2015, 23:50
Kao prvo, zove se particija. Kao drugo, instaliraj neki program za particiju. Preporučujem EaseUS Partition Master Free. Izbriši tu Linux particiju pomoću ovog programa i pokušaj ponovo. Konvertuj i tu particiju da bude "primary" a ne "logical". Sve te opcije imaš u EaseUS-u. A možeš i taj unallocated prostor da pripojiš bez problema.
I mislim da particija za linux mora da bude u ext2, ext3, ext4... a ne u NTFS.

MrInvisible
15.9.2015, 13:06
Ali problem je sto ja nemam nikakvu linux particiju. Kad je skontao da nema mesta nije ni pokusao da instalira.
Mislis da ovu D: particiju konvertujem da bude primary, i onda da promenim ovaj free space u unallocated?

ilidan
15.9.2015, 15:41
Ne diraj D particiju već ovaj free space formatiraj u EXT4. To možeš da uradiš kad te Mint pita na kojoj particiji hoćeš da instaliraš Linux ili iz Live sesije pokreni GParted pa odradi sa njim.

analayzer
15.9.2015, 17:20
Ja to ovako radim. Izabereš prazan prazan prostor i parcionišeš ga celog u logičku particiju.Tada u njoj napraviš malu za swap ili kako se već zvaše od par gigabajta pored njega particiju za linux ali praznu i neformatiranu i pored nje drugu particiju takođe praznu i neformatiranu za /home. Za linux ti trebaju tri particije swap,sistemska i home. I kada instaliraš Mint onda iz njega ih mauntuješ i formatiraš. Ja koristim Acronis Disk Director.

MrInvisible
15.9.2015, 17:27
Linux me ne pita gde hocu da instaliram o.O
Samo odaberem da hoću da ga instalira pored windowsa i on pokrene instalaciju. Ali sad se stvara drugi problem. Već drugi put mi izbacuje ovo.
http://oi62.tinypic.com/2d83zmb.jpg
Znate li možda sta se desilo?
Uzgred instalacija je pokrenuta preko USB-a i koritio sam rufus da napraviim usb bootable

ColdBoot
15.9.2015, 18:14
Pri instalaciji, odaberi opciju "Something else" pa odradi kako su ti već savetovali. Može da se desi da zafrkneš nešto ovako.

ilidan
15.9.2015, 20:04
Kao što reče CB. A ne bi bilo loše ni da pogledaš par klipova na YT o tome kako instalirati Linux Mint. Nije loše kad se nešto vidi i svojim očima.

@analyzer
Može i tako. Ja sam sve trpao na jednu particiju i bez SWAP pošto imam 4GB RAM a nisam koristio nijedan Linux program koji bi doveo do toga da mi zafali RAM. Mada sam jedno vreme isprovavao i sa SWAP particijom od 256MB, čisto da se nađe. Znači, SWAP i "/" i to je to.

MrInvisible
16.9.2015, 12:10
Odgledao sam par klipova, pokusao opet, izbacuje isti problem. Kao da javlja problem vezan za USB...
Probacu preko cda

ColdBoot
16.9.2015, 12:52
Taj error je vezan za hdd. Ili ti otkazuje disk(trebalo bi da ga proveriš) ili sata kabl nije kako treba ili sa kontrolerom nešto nije u redu.:(