Prikaži potpunu verziju : NAS Cloud
Da li postoji bilo kakva mogucnost da se napravi Cloud u kucnoj radinosti a da se to registruje kao firma koja bi cuvala off end on-line podatke drugim klijentima? Da li provajderi u tom slucaju cine ogranicavajuci faktor? Mene licno interesuje jedan takav sistem eventualno od 30-60TB gde bi se klijentima isporucivale sifre za pristup i dodeljivao odredjeni prostor?
1. Ako zarađuješ od neke delatnosti logično da moraš da prijaviš biznis, nebitno da li čuvaš lozinke ili prodaješ kineske čarape online.
2. Provajderi su ti jedino ograničavajući faktor zbog toga što većina blokira outbound portove. Moraš da kontaktiraš provajdera i tražiš da ti dozvoli pristup spolja za portove koje ćeš koristiti (recimo 443 za HTTPS).
3. Bez obzira kako ćeš realizovati servis (web aplikacija, direktna web socket konekcija itd.) moraš da nabaviš valjani SSL sertifikat. To znači overen i ispečatiran od strane nekog dobrog CA. To nije jeftina rabota. Pouzdani sertifikati veće sigurnosti koštaju poprilično, od $200 pa naviše. Za tvoje potrebe ja ne bi nabavljao ništa ispod "Extended Validation" sertifikata (daje zelenu potvrdu u svim browserima).
4. Ako šifriraš podatke ili dozvoljavaš korisnicima da preuzimaju tako šifrirane podatke vodi računa da je u nekim zemljama zabranjeno koristiti enkripciju. Recimo AES/Rijndael je u nekim zemljama zabranjen tako da se recimo preuzimanje enkriptovanog fajla smatra kršenjem zakona.
5. Na kraju se postavlja pitanje poverenja. Ako sve to radiš za krug usko povezanih ljudi koje poznaješ onda verovatno nema problema. Ali ako imaš nameru da otvoriš globalni ili regionalni servis onda ćeš se provesti kao bos po trnju dok (i ako) stekneš poverenje klijenata.
6. I najbitnija stvar - svi servisi koji su se bavili ovim biznisom su odavno propali.
Svaka ti čast na ovako kratkom ali iscrpnom odgovoru. Verovatno ću nešto uraditi, neću lako odustati. Pošto sam već dva puta imao sajt kod jednog provajdera jedan lični i jedan biznis nadam se da će mi izaći u susret po ovom pitanju.
Prvo ću malo proučavati materiju, ne žurim nigde.
Iz samo ovakvog odgovora sa tvoje strane već si me uputio u kom pravcu treba da idem. Nikad nisam trčao parama u naručje ali ako nešto baš gotivim ja ću to step by step i videću gde će to izaći.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.