Prikaži potpunu verziju : Koji SSD? Noob question.
Prief Lirator
25.8.2015, 18:11
Planiram da uzmem SSD, znam njegove prednosti ali nemam nikakvog iskustva sa njima.
Ploča je SATA 3, dakle takav SSD mi treba.
Kapacitet je nebitan jer imam veliki HDD, 128 GB bi mi super odgovaralo.
Pitanje je koji da uzmem? :D
Koliko se kreću cijene i kolike su brzine 128 GB SATA 3 modela?
U zavisnosti od cena tamo. Kod nas je trenutno best buy samsung evo 250GB.
250GB nije duplo skuplji od 120 GB pa praviš uštedu po gb, a lepo je imati zalihu u gigabajtima ukoliko poželiš da instaliraš neke zahtevnije igre.
Generalno, za privatnu upotrebu, bilo koji novi Samsung, Mx Crucial pa i Kingston, u zavisnosti koji možeš najpovoljnije kupiti. Razlike su minimalne u realnoj upotrebi.
Ta tri predstavljaju po meni ok kupovinu.
Ja imam ssd na sata 2 ploči, ostvarujem negde pola brzine od onih na sata 3 a računar praktično leti. Imam entry level samsung 650 od 120GB. Ovogodišnji model.
Prief Lirator
25.8.2015, 18:25
Znam da je isplativije ići na 250 GB, ali ipak mislim da mi neće trebati toliko prostora a i ne bih da dajem previše para.
Cijene za 120 GB modele su oko 70-75 evra.
Koji od ovih bi bio najbolji i najbrži?
Par evra je razlika u cijeni.
Samsung 850 EVO
Patriot Pyro
Kingston HyperX Fury
Kingston V300
Kingston HyperX 3K
Samsung pravi odlične SSD-ove, tako da ako želiš najbolji u klasi onda uzmi Samsung 850 evo (http://www.itsvet.com/hard_disk_samsung_120gb_ssd_sata300_850_evo-pdaa1-40.i?id=3308). Daju i pet godina garancije sto je dodatni plus.
U eknomskoj klasi bih ti preporučio Transend 370s. (http://www.itsvet.com/hard_disk_transcend_128gb_ssd_sata600_ts128gssd370-pdaa1-40.i?id=3183). Jeftiniji je oko 2000 dinara ali je i sporiji kada je u pitanju brzina upisa. Mislim da je najbolja opcija od "jeftinijih" SSD-ova.
Mislim da su u RS kontra cene, 850 EVO je jeftiniji od 370S.
Prief Lirator
25.8.2015, 18:44
Ne bih ni išao na tu jeftiniju varijantu, kupujem od pouzdanog lika kojeg znam i izbor je sužen na 5 modela koje sam naveo u drugom postu.
Ako je tako onda hvala svima, definitivno uzimam Samsung 850 EVO. :)
EDIT: A kakav je Patriot Pyro PP120GS25SSDR?
Navodno je malo brži (za 10 MB/s), a jeftiniji par evra.
Mislim da si rešio i da ne treba dalje da tražiš. Samsung evo 850 je najbolji izbor.
Jedino što ću još jednom urgirati da razmotriš 250GB. Taj ssd ćeš 99% preneti i na sledeći računar tako da će dodatni gigabajti značiti.
Jednom kada se uzme ssd više se niko ne vraća nazad.
Ukoliko je 120gb 75 eur, 250 je max 115 ako ne i manje?
Takođe bih pre išao na 850 EVO umesto Pyro.
Prief Lirator
25.8.2015, 19:00
Da, otprilike toliko košta.
Hvala na savjetu i razmisliću.
Ali pošto rijetko igram igre, a nemam puno velikih programa, sumnjam da će mi trebati više.
Skoro sam nabavio CPU, RAM i MOBO, još da stavim SSD i GPU i biće super mašina za moje potrebe.
Za sada idem na Samsung 850 EVO od 120 GB, ako ne odlučim da uzmem veći.
Hvala puno. :ciao:
Ako imaš nekoga u BG, ovde se evo 850 250GB nov, može naći za 95 eur. ;)
Garancija doduše preko grane, ali su DOA uredjaji i uopšte reklamacije na ssd dosta redje nego na ostalim komponentama tako da se isplati..
Prief Lirator
25.8.2015, 19:15
Imam rodbinu u BG, bili su kod nas prošle sedmice ali se tad nisam sjetio da hoću SSD. :D
Nema veze, odgovara mi Samsung EVO 850 za 74 evra.
ja imam ssd na sata 2 ploči, ostvarujem negde pola brzine od onih na sata 3 a računar praktično leti. Imam entry level samsung 650 od 120gb. Ovogodišnji model.
Иако питање није од толике важности, јер је све мање људи са sata2 конекцијама и ssd уређајима, не губи се "упола у брзини" из разлога што је далеко важнија брзина приступа. У којим то случајевима је уопште могуће остварити континуалне брзине (и потребе за тиме) од тих 550 мегабајта у секунди, колико могу модерни драјвови? То посебно не може у свакодневном раду, па је онда брзина практично идентична :)
JaImojiProblemi
25.8.2015, 20:22
Drzi se Samsunga i neces se pokajati.
Radi savrseno, plus, kao sto su ti napisali, dobijas garanciju od pet godina.
Ako ti nesto znaci, licno koristim Samsung i ne razmisljam o tome da ga promenim.
Иако питање није од толике важности, јер је све мање људи са sata2 конекцијама и ssd уређајима, не губи се "упола у брзини" из разлога што је далеко важнија брзина приступа. У којим то случајевима је уопште могуће остварити континуалне брзине (и потребе за тиме) од тих 550 мегабајта у секунди, колико могу модерни драјвови? То посебно не може у свакодневном раду, па је онда брзина практично идентична :)Oseti se razlika još kako ako koristiš više SSD diskova. SSD-ovi su u principu boles' - jednom kad ih probaš uvek tražiš novi fiks da izvučeš još koji megabajt u sekundi. Ja trenutno koristim 2 x Samsung 850 EVO diskova od 250GB u RAID 0 režimu. To je 500GB koji praktično dostižu brzinu od 900MB/s do 1GB/s. Da se ne lažemo, ne treba mi baš uvek celih 1GB/s ali kad zatreba prava je milina videti kako se BlueRay disk kopira za 25s :D
water wizard
26.8.2015, 1:29
e sad blu ray nema tako brz čitač da pročita ceo cd za 25s to jedino kad kopiraš sa ssd na ssd :D
Ljudi, gledam ove cene i da se nadovežem, ima li nekog objektivnog tehničkog razloga da je Samsung toliko skuplji u odnosu na ostale osim što je nešto malo brži?
Recimo, Samsung 850 PRO 120GB košta isto(~500din razlike) kao npr. Kingston HyperX Fury 240GB :confused: Mislim, svaka čast za 10 godina garancije ali ovaj drugi ne da je veći duplo, nego je i deklarisan na 641TB upisa što je čak 4x više u odnosu na PRO.
e sad blu ray nema tako brz čitač da pročita ceo cd za 25s to jedino kad kopiraš sa ssd na ssd :DTo je više bio "figjur of spič". Mnogo realniji slučaj je povraćaj image backupa od par stotina GB koji je rađen za sistemske particiju. To mu dođe reinstalacija Windows-a za 30 sekundi :D
Prief Lirator
26.8.2015, 20:24
Ljudi, gledam ove cene i da se nadovežem, ima li nekog objektivnog tehničkog razloga da je Samsung toliko skuplji u odnosu na ostale osim što je nešto malo brži?
Recimo, Samsung 850 PRO 120GB košta isto(~500din razlike) kao npr. Kingston HyperX Fury 240GB :confused: Mislim, svaka čast za 10 godina garancije ali ovaj drugi ne da je veći duplo, nego je i deklarisan na 641TB upisa što je čak 4x više u odnosu na PRO.
Ako neko može da odgovori čovjeku..... sad se i ja pitam u čemu je štos jer ima i jeftinijih 120 GB SSD-ova, npr. Kingston HiperX Fury (a ima i od 240 GB).
Da li je i zašto je onda Samsung bolji? :dedica:
Aleksandar Djurovic
26.8.2015, 21:24
SAMSUNG je dobar ali naplacuje brend.
Ja licno koristim Crucial i Intel.
Neuporedivo bolje performanse (http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-850-Pro-256GB-vs-Kingston-HyperX-Fury-240GB/2385vsm13145) + garancija od 10 godina + sindrom "domaćih prodavaca". Kingston HyperX je dobar, Samsung Pro je neuporedivo bolji.
Prief Lirator
26.8.2015, 22:22
Ok za Pro, a kakav je Samsung 850 EVO u odnosu na jeftiniju konkurenciju?
Ok za Pro, a kakav je Samsung 850 EVO u odnosu na jeftiniju konkurenciju?Odmah ispod 850 Pro :D Da nije, ja koji poslovično obožavam Intel SSD-ove, ne bih nikada pazario čak dva od po 250GB za novu mašinu :D Pouzdan sa nedostižnim performansama za ostale proizvođače i pet godina garancije. Samsung 850 Evo je trenutno apsolutni best buy što se mene tiče.
^Da, samo brži... Uporedio si 256GB verziju. I kod njih je razlika u ceni 1$.:D Međutim HiperX 240GB je duplo veći i trpi mnogo više pisanja. Samo, imam Kingston V300 i desilo mi se da sam jednom kopirao 5-6GB nekih fajlova i bilo je toliko kratko da ne verujem da bi mi duplo bolje performanse nešto značile.
Prief Lirator
26.8.2015, 22:32
Hvala Neutrino, ako je najbolji zbog svega toga onda idem na Samsung 850 EVO. :)
Ja sam navikao na HDD i ne bih imao puno pisanja (odnosno nebitan mi je TBW) tako da bi mi bilo koji SSD dobro došao, ali idem definitivno na Samsung.
^Da, samo brži... Uporedio si 256GB verziju. I kod njih je razlika u ceni 1$.:D Međutim HiperX 240GB je duplo veći i trpi mnogo više pisanja. Samo, imam Kingston V300 i desilo mi se da sam jednom kopirao 5-6GB nekih fajlova i bilo je toliko kratko da ne verujem da bi mi duplo bolje performanse nešto značile.Nema veze, razlika u veličini skoro nikada ne utiče na performanse. Kontroler je isti, NAND tehnologija ista.
Ono što je dobro kod Samsunga je ta konzistentnost performansi između čitanja i upisa. I Intel SSD-ovi imaju tu konzistentnost ali opet ne mogu da priđu performansama koje postižu Samsung SSD-ovi.
Prief Lirator
26.8.2015, 22:44
Hvala Neutrino, ako je najbolji zbog svega toga onda idem na Samsung 850 EVO. :)
Ja sam navikao na HDD i ne bih imao puno pisanja (odnosno nebitan mi je TBW) tako da bi mi bilo koji SSD dobro došao, ali idem definitivno na Samsung.
Nema veze, razlika u veličini skoro nikada ne utiče na performanse. Kontroler je isti, NAND tehnologija ista.
Ono što je dobro kod Samsunga je ta konzistentnost performansi između čitanja i upisa. I Intel SSD-ovi imaju tu konzistentnost ali opet ne mogu da priđu performansama koje postižu Samsung SSD-ovi.
Interesovalo me ima li neke bitne razlike što se pouzdanosti elektronike tiče jer ako je nema, onda je 10 godina marketinški trik Samsunga kojim uspeva da zaradi duplo za duplo manji kapacitet(dobro, najbrži su:kreza:).
water wizard
26.8.2015, 23:20
ja sam više za kapacitet.. :D bolje 2 tb hard disk nego 120 gb ssd.. svako ima svoj ukus, neko će da plati više za brži uspis neko kapacitet
ja sam više za kapacitet.. :D bolje 2 tb hard disk nego 120 gb ssd.. svako ima svoj ukus, neko će da plati više za brži uspis neko kapacitetSSD nije zamena za mehanički disk već dopuna. Ja koliko znam svako ko se odlučio da nabavi SSD ima i klasičan mehanički disk velikog kapaciteta. Ja recimo obavezno koristim SSD za sistemske particije ali uvek imam par terabajta na mehaničkom disku koji mi služe kao skladište.
ja sam više za kapacitet.. :D bolje 2 tb hard disk nego 120 gb ssd.. svako ima svoj ukus, neko će da plati više za brži uspis neko kapacitet
Ali znaš kako, bolno mesto mi je bilo da otvorim sliku u Gimpu sa HDD sa svim skriptama koje sam mu nadodao a ima ih dosta. Sad mu treba 2s.
A od GRUB-a do Xubuntu desktopa treba 6s - nedaj Bože sa Samsungovim bi bilo 3 što bi bio vrlo čudan osećaj, jer ručnog satu treba sekund više.:D
Prief Lirator
26.8.2015, 23:38
ja sam više za kapacitet.. :D bolje 2 tb hard disk nego 120 gb ssd..Pa to uopšte nije za poređenje, to su dvije potpuno različite kategorije.
SSD nije zamena za mehanički disk već dopuna. Ja koliko znam svako ko se odlučio da nabavi SSD ima i klasičan mehanički disk velikog kapaciteta.Baš tako. Imam terabajtni hard disk (koji zjapi skoro prazan, ne znam ni koji kura* sam ga kupovao) i sada hoću SSD za veliku brzinu rada. :)
To važi samo ako se ima para za jedno ili drugo, a treba ti kapacitet.
U svim drugim opcijama je neuporedivo.
---
Baš tako. Imam terabajtni hard disk (koji zjapi skoro prazan, ne znam ni koji kura* sam ga kupovao) i sada hoću SSD za veliku brzinu rada. :)
Čak i kad bi HDD potpuno izbacio i koristio samo ovog Samsunga, uz dosta torentovanja, teška posla da u 5 godina dođeš blizu cifre od 75TBW.
Pa to uopšte nije za poređenje, to su dvije potpuno različite kategorije.
Baš tako. Imam terabajtni hard disk (koji zjapi skoro prazan, ne znam ni koji kura* sam ga kupovao) i sada hoću SSD za veliku brzinu rada. :)
Ček bre, 1tb samo a zvrji prazno...jel to kod vas zabranjeno torentovanje?:eek:
A da, ti torentuješ preko telefona...:D:cool:;):cool:
Prief Lirator
27.8.2015, 0:46
LoL, ni jedno ni drugo. :D
Jako rijetko torrent-ujem, poneki film koji mi se gleda, poneku igru, pogledam, odigram, izbrišem.
Nemam ni neku veliku količinu muzike, samo ono što često slušam.
Doduše, imam na laptopu par stotina gigabajta omiljenih starih igara, filmova i serija i to je to.
Jednostavno, nisam tip koji voli da gomila sadržaj nego imam samo ono osnovno.
nightflier
27.8.2015, 21:59
Kad smo kod torenata, da li se za download koristi ssd ili hd?
Moderni SSD diskovi imaju veliki upis, tako da mogu trajati godinama. Toliko da se pre razmišlja o zameni i povećanju kapaciteta nego o prestanku rada. E sad, ako već u konfiguraciji postoji HDD, nema potrebe koristiti SSD za to.
Ništa ne dobijaš time što će download ići na ssd.
Znači, ako je samo ssd u računaru, cepaj i ne razmišljaj. Ako imaš hdd, onda njega koristi za download.
---
Slučajno nabasah na ovaj test (http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=samsung_840evo_ssd&num=3) i setih se ovog što si napisao. Lepo se iz tabela vidi da Samsung nije konzistentan ni u čemu osim u sasvim prosečnim performansama koje su daleko od vrhunskih.
Vaćare(lažu na testovima) i naplaćuju ime, kao što je jedan od prethodnih postera primetio...
Ne bih otvarao novu temu cisto me interesuje vasae iskustvo sa INTEL SSD, serija 535.
Hvala. Vidim da ih niko ne pominje, a i slabo ih ima na trzistu.
Slučajno nabasah na ovaj test (http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=samsung_840evo_ssd&num=3) i setih se ovog što si napisao. Lepo se iz tabela vidi da Samsung nije konzistentan ni u čemu osim u sasvim prosečnim performansama koje su daleko od vrhunskih.
Vaćare(lažu na testovima) i naplaćuju ime, kao što je jedan od prethodnih postera primetio...
Koga uopste zanimaju neki Linux benchmark-ovi, kada je brzina ucitavanja, podizanja sitema, kopiranja fajlova... brza na Samsung SSD-ovima. Mene interesuju real-world performanse, a tu je Samsung odlican.
Ovde (https://www.youtube.com/watch?v=HNdHl25Txzk) mozes da pogledas zanimljivo poredjenje, mnogo se razlikuje od tog testa koji si postavio. Kao sto je receno na kraju klipa, nema velike i primetne razlike izmedju danasnjih SSD-ova, ali Samsung je definitivno malo brzi od ostalih (ne mozes reci prosecne performanse).
^O tome se i radi. Linux je niche tržište za njih i sve ostale i ne mare za Linux. Moguće da su nekako "optimizovali" svoje uređaje da bi bili najbrži u benč programima na Windowsu. Čim se to malo proveri na nekoj drugoj platformi, navodne performanse mogu biti sasvim neubedljive.
Doduše, izgleda da su se popravili sa 850 Evo (http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=samsung-850-evo&num=2).
Moraćeš sam da pitaš autora članka šta je zeznuo. 840 koji je testirao nije ni približno toliko loš (imam dva komada) iako mi pričamo o 850.
Sveže urađen benchmark. Samsung 850 Evo, bez RAID-a, sistemska particija.
http://i.imgur.com/TOGEYvxm.jpg (http://imgur.com/TOGEYvx.jpg)
Za 850 Evo kao što sam pomenuo u prethodnom postu, nisu tako loši rezultati. Ali ozbiljno sumnjam da je 840 nekako bio nabudžen za Crystal i možda još neke testove. Jer, što bi bio toliko lošiji na Linuxu i sa Phoronix testom - pisanje ko pisanje, upis ko upis, šta ima veze to sa OS-om?
Za 850 Evo kao što sam pomenuo u prethodnom postu, nisu tako loši rezultati. Ali ozbiljno sumnjam da je 840 nekako bio nabudžen za Crystal i možda još neke testove. Jer, što bi bio toliko lošiji na Linuxu i sa Phoronix testom - pisanje ko pisanje, upis ko upis, šta ima veze to sa OS-om?Ne može da bude toliko lošije na Linuxu osim ako autor nije nešto zeznuo ili ako nije dobio loš primerak (dešava se).
Ne volim da kačim tuđe testove ali evo prvog rezultata za 840 Evo performanse na Linuxu (https://delightlylinux.wordpress.com/2014/06/07/the-samsung-ssd-840-evo-and-linux-performance/) (rezultat Google pretrage).
Pogledaj grafove. Prosečna read/write brzina oko 545MB/s. Nebitno šta im gurneš, Linux ili Windows, Samsung SSD-ove je trenutno praktično nemoguće pobediti u consumer klasi.
Ako pričamo o real world iskustvu, bolje performanse imam sa Kingston V300 120GB, na potpuno istoj verziji Xubuntua - od cold boota do desktopa 10s.:D
Both systems booted like lightning from a cold boot. Not counting the motherboard BIOS POST, which can take 13 to 20 seconds depending upon the motherboard, I could go from cold boot to working desktop in about 4 seconds. Here are the details with Xubuntu 14.04 starting from a cold boot:
BIOS POST: 13s Xubuntu blue load screen: 1s (Blink and you will miss it.) From Xubuntu login to usable desktop: 2.41s Total boot time: ~16s
Boot time debelo zavisi od UEFI optimizacije. Ako sistem podržava UEFI i aktiviran je Fast boot razlika u podizanju, čak i ako je cold boot u pitanju, je očigledna.
Ovaj gore citirani tekst je očigledno u BIOS konfiguraciji. Podizanje sistema sa UEFI-jem je neuporedivo brže.
Ok, hvala ti, sad bih i ja rekao da se desilo da je test-primerak bio neispravan.
I još jedna jako bitna stvar - brzina diska užasno zavisi od kontrolera na matičnoj ploči.
Jako puno novih ploča dolaze sa Intel + Marvell kombinacijom gde recimo šest SATA portova ide na Intel a dva na Marvell. I onda ljudi ni ne čitaju specifikacije ploče već gurnu SATA kabl u prvi slot koji im je pri ruci i to ispadne baš jedan od Marvell portova. Marvell kontroleri imaju neuporedivo lošije karakteristike i na 840/850 Evo ne mogu da pređu 350MB/s za sekvencijalno čitanje/pisanje u najboljem slučaju. Random pisanje/čitanje i da ne pominjem.
Zato gledajte u koju rupu gurate SSD :D
Nema smisla porediti ih ovako. Uostalom, Neutrino je lepo objasnio - SSD nije namenjen "tovarenju" podataka.
Kad jednom vidiš performanse OS-a i ostalog softvera sa SSD-om u mašini... Cannot be unseen.
water wizard
2.9.2015, 0:58
ma video sam performanse, ali ono ja palim komp jednom u 5 dana za to jedino što ssd može nešto da ubrza, ostalo par sekundi neki program dok se pokrene, jednom ga pokrenem i posle je u memoriji realno ne vredi mojih 5 minuta 50e, možda jednog dana kad počnem da zarađujem ozbiljne pare...:D nemam baš ni P3 pa da čekam svaki program po nekoliko minuta pa da me nervira što čekam...
Boga mi mene iritira dugačak boot, čekanje da se neki veći program učita (sve preko 2-3 sekunde je traćenje vremena, a vreme je novac). Nego uvek istrči nešto bitnije od SSD-a da se kupi.
Ah, da, na laptopovima se još više oseti, drajvovi su uglavnom sa daleko manje keš memorije i na 5400 rpm, plus ostale optimizacije...
water wizard
2.9.2015, 3:06
da za laptop je korisniji, nema mehaničke delove pa možeš malo bahatiji da budeš sa laptopom, manje troši i to što su hdd na laptopu sporiji.. razmišljao sam i o tome da ubacim u netbook neki ssd ali ono ne sećam se kad sam zadnji put palio netbook lakše mi je sa mobilnim.. jeste vreme novac ali kod nas kad ljudi rade po 15 sati dnevno za 200e vreme je dosta jeftino..
Ne znam ni šta ga toliko bootujete staviš na sleep ili hibernaciju evo sad i ovaj win10 kažu da se brzo pali.. ima dosta razloga za, ali ima i ozbiljnih razloga da se zaobiđe kupovina.. ali ono.. kad vide kako se brzo botuje kažu vau.. ja nešto ne volim da prekidam rad, tj palim gasim otvaram programe više volim da nastavim gde sam stao tj stavim ga u sleep i sutra ujutru samo upalim i sve je već otvoreno samo čeka da nastavim gde sam stao, čak se i brže pali iz sleepa nego dok ti ispokrećeš windows, programe i ostale pozadinske procese tako da i ne bih baš osetio neku vajdu od njega :D
Istina je sve to za sleep i hibernaciju ali zamisli kad i buđenje iz hibernacije može još brže. :) Svaki sekund se isplati. Bolje da provedem 5 sekundi kucajući jednu kratku rečenicu u dokumentu nego da čekam Word da se pokrene tih 5 sekundi (banalan primer). Svakog dana po nekoliko sekundi... Povremeno sam primoran i da restartujem računar (apdejtovi, recimo), pa je tu onda kopiranje velikih fajlova ili gomile sitnih, pa Superfetch koji nepotrebno uleti sa keširanjem za kojim nema potrebe na SSD-u, pa još milion situacija. Na svaku izgubiš malo vremena i kad izračunaš na kraju to izgubljeno vreme se nagomila brzo.
Ako je nešto danas vredno prosečnom korisniku kome je u opisu posla rad na računaru (da prosečnom a ne profesionalcu) onda je to SSD disk. Nikakav procesor niti matična ne mogu da poboljšaju ugodnost u radu kao dobra količina RAM memorije, 2+ monitora i, naravno, SSD.
Bitno je reći i da pretraživač, kao najčešće korišćen program, značajno brže i stabilnije radi na ssd-u.
Još jedna bitna prednost - nema potrebe za defragmentacijom diska. TRIM rulez!
Ali objašnjavati prednosti SSD-a je isto kao objašnjavati nekome prednosti droga. Ne može da shvati dok ne proba :D
Sa stanovišta jednog n00b-a, možda bi bilo bolje prebaciti loptu na onu priču o SandForce kontrolerima. Ne toliko davno, pala je grdna pljuvačina po njihovim programerima. Kako tu stvari stoje?
Ali objašnjavati prednosti SSD-a je isto kao objašnjavati nekome prednosti droga. Ne može da shvati dok ne proba :D
Bas tako...droga! Na desktop ga imam...Sad cekam da INTEL izbaci neki upravljacki program da kesiram fajlove (laptop), pre 3 dana je izasao 'ExpressCache_ForWin10_Upgrade_VER131180' ..Moze li se nesto sa ovim?
Bas tako...droga! Na desktop ga imam...Sad cekam da INTEL izbaci neki upravljacki program da kesiram fajlove (laptop), pre 3 dana je izasao 'ExpressCache_ForWin10_Upgrade_VER131180' ..Moze li se nesto sa ovim?Intel ima svoj odlični alat za održavanje SSD-a.
Intel SSD Toolbox (https://downloadcenter.intel.com/download/18455/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox)
Intel ima svoj odlični alat za održavanje SSD-a.
Intel SSD Toolbox (https://downloadcenter.intel.com/download/18455/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox)
Mislis mogu da kesiram s ovim na SSD na laptopu iz profila :confused:
Mislis mogu da kesiram s ovim na SSD na laptopu iz profila :confused:Ti si pominjao desktop sa pravim SSD-om, ne laptop.
Ti si pominjao desktop sa pravim SSD-om, ne laptop.
Da ok, mislio sam samo pomenuti da bez njih (SSD) izbegavam raditi posao na KOMPU.. Tako da i dalje nakon kupovine LAPTOPa vucem problem na sa SSD koji mi stoji tek onako prazan...van funkcije - poceo sam se bas nervirati :( Ne verujem da nema jos resenja za nov laptop od skoro 100.000din... :mad:
Ima... Kupiš pravi SSD ili SSHD i zaboraviš na te "kvazi SSHD hibride" koji zavise od podrške u okviru operativnog sistema ;)
Ima... Kupiš pravi SSD ili SSHD i zaboraviš na te "kvazi SSHD hibride" koji zavise od podrške u okviru operativnog sistema ;)
Pa jedino neki eksterni ako predlazes? Stavljati na mesto DVD-a je glupost, ode garancija...
Pa jedino neki eksterni ako predlazes? Stavljati na mesto DVD-a je glupost, ode garancija...Kupiše lepo SSD i odneseš u zvanični servis prodavca da ti oni zamene. Garancija ostaje.
Kupiše lepo SSD i odneseš u zvanični servis prodavca da ti oni zamene. Garancija ostaje.
Jel jedino mesto na laptopu-mesto DVD?
Jel jedino mesto na laptopu-mesto DVD?Pa imaš bar jedan 2.5" slot koji postoji u svakom laptopu, onaj gde ti se trenutno nalazi mehanički disk od 1TB. Umesto tog mehaničkog staviš SSD a ovaj od 24GB prosto ignorišeš.
Pa imaš bar jedan 2.5" slot koji postoji u svakom laptopu, onaj gde ti se trenutno nalazi mehanički disk od 1TB. Umesto tog mehaničkog staviš SSD a ovaj od 24GB prosto ignorišeš.
HM, ignorisati ovaj od 24GB, izbaciti 1TB 7200 hdd, kupiti novi SSD, ugraditi u servisu...?! Zar bi ti sve to uradio?!
HM, ignorisati ovaj od 24GB, izbaciti 1TB 7200 hdd, kupiti novi SSD, ugraditi u servisu...?! Zar bi ti sve to uradio?!Ako ne mogu da poteram softver koji iskorišćava taj od 24GB bih. Pazario bih lepo eksternu fioku i u nju smestio mehanički disk od 1TB iz laptopa a onda na njegovo mesto stavio SSD od 120/250GB. Fioka (1500 din.) + Samsung 850 Evo 120GB (8500 din.) = 10K. Ja bih se doduše sigurno odlučio za 250GB SSD (13 500 din.)
Proceni sam da li ti se takvo ulaganje isplati. U svakom slučaju laptop od ~100K sa jeftinim hibridom umesto SSD-a ili SSHD-a (pravog) je ge'ota.
HM, ignorisati ovaj od 24GB, izbaciti 1TB 7200 hdd, kupiti novi SSD, ugraditi u servisu...?! Zar bi ti sve to uradio?!
Kako si uopšte mislio da izvedeš ugradnju SSD-a? Jedna od varijanti je ta koju je spomenuo Neutrino: SSD umesto HDD-a i korišćenje tog diska koji je bio unutra kao eksterni.
Druga fora je da uradiš isto to ali da onda kupiš i fioku za HDD umesto DVD drajva (20-25e) i da HDD koji si izvadio ubaciš u tu fioku. I to je to od varijanti koje imaš.
Kako si uopšte mislio da izvedeš ugradnju SSD-a? Jedna od varijanti je ta koju je spomenuo Neutrino: SSD umesto HDD-a i korišćenje tog diska koji je bio unutra kao eksterni.
Druga fora je da uradiš isto to ali da onda kupiš i fioku za HDD umesto DVD drajva (20-25e) i da HDD koji si izvadio ubaciš u tu fioku. I to je to od varijanti koje imaš.
Ako ne mogu da poteram softver koji iskorišćava taj od 24GB bih. Pazario bih lepo eksternu fioku i u nju smestio mehanički disk od 1TB iz laptopa a onda na njegovo mesto stavio SSD od 120/250GB. Fioka (1500 din.) + Samsung 850 Evo 120GB (8500 din.) = 10K. Ja bih se doduše sigurno odlučio za 250GB SSD (13 500 din.)
Proceni sam da li ti se takvo ulaganje isplati. U svakom slučaju laptop od ~100K sa jeftinim hibridom umesto SSD-a ili SSHD-a (pravog) je ge'ota.
Doctor...pogledaj POSTove iznad, pomenuo sam opciju 2
Neutrino Cekam samo softver da izbaci INTEL (za WIN 10).. Izasao je pre 3 dana ExpressCache za WIN 10 koji je Asus izbacio na svom sajtu... U saradnji sa Player1 pokusavamo da ga pokrenemo... Uspesno se instalirao EC koji je sam formatirao SSD...ali nam u command prompt i dalje prijavljuje da nemamo drajver?! Ako si strucnjak, reci nesto.. ;)
Samo da javim da je SSD na laptopu stavljen u pogon! Hvala Player1
Prief Lirator
14.9.2015, 9:53
Kupio sam juče Sasmung 850 EVO 120 GB i prezadovoljan sam brzinom, hvala još jednom na savjetima.
Nisam ni razmišljao kako ću ga postaviti jer nemam nosač 3,5" na 2,5" pa trenutno visi na kablovima. :D
Pošto je lagan i malen i nema pokretnih dijelova, ne smeta mu ni ovako, vidio sam na stranim forumima da se često tako ostavi, ili se improvizuje nosač od ovoga (https://www.google.ba/search?q=velcro&biw=1920&bih=955&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI7bTWlYX2xwIV5RbbCh1FKQFx&gws_rd=cr&ei=Y3z2VcPjBYT6as_astAD).
Naručiću sa eBay-a neki od ovih (http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xssd+brack et.TRS0&_nkw=ssd+bracket&_sacat=0).
water wizard
14.9.2015, 10:28
kako misliš visi? Stavi ga na dno kućišta ili tako negde na CD ne valja da visi jer može da se izvuče kabl
Prief Lirator
14.9.2015, 10:39
Nema šanse da izvuče jer je jako lagan, tačno 66 grama. :D
Zapravo to nije ni bitno jer stoji uspravno i faktički se oslanja na svoje kablove i na kablove od matične ploče koji su jako rigidni (loše sam rekao da visi, dakle stoji uspravno a evo i slike). :)
Odradio sam cable management još prije pa sam sada uspio da izvučen jedan kablić samo za njega da ne raspetljavam sve i zato ovako stoji.
Poslije ću nabaviti nosač za njega, izvući duži kabel i postaviti ga na normalno mjesto.
http://i.imgur.com/W44pSeZ.jpg
http://i.imgur.com/CUxJSQl.png
Neće mu smetati. Moj stoji tako mesecima. Mislio sam da ga stavim tako privremeno ali sam zaboravio da sam to uradio dok ne videh ove tvoje slike. :D
Samo ga učvrsti malo ako budeš pomerao kućište i može tako da stoji dok ne kupiš nosač.
Prief Lirator
14.9.2015, 15:23
Pa da, kažem ti da sam vidio na stranim forumima da ljudi masovno improvizuju sa SSD-om, puste ga da visi, da stoji na podu kućišta bez nosača, zalijepe ga ljepljivom trakom i slično, jbg kad je lagan pa može kako hoćeš. :D
Ja ću kupiti ovaj plastični nosač za dolar da to ipak bude uredno, ali je SSD prava stvar, tek kada ga probate, vidite koliko primitivni hard diskovi usporavaju komp i ne daju mu da dođe do izražaja njegov hardver.
SSD možeš da postaviš kako god hoćeš pa čak i da visi jer nema mehaničkih delova. Jedino na šta treba da obratiš pažnju je da slučajno ne dodirne nešto na matičnoj ploči i da ima bar koliko-toliko dobro hlađenje (recimo najobičniji usisni fan sa prednje strane kućišta). Vodi računa i da samo naleganje SSD-a na kostur kućišta služi kao solidan odvod toplote pa bih ja ipak zaobišao korišćenje plastičnog nosača u korist metalnog.
Ukoliko to već nisi uradio preuzmi Samsung Magician (http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/downloads.html) i podesi režim rada diska prema svojim potrebama. Ja obično držim diskove na "Maximum Performance" profilu.
Prief Lirator
14.9.2015, 18:50
Znam, napisao sam i ja da nemaju pokretnih dijelova a i lagani su pa nema opasnosti da će se izvući sa kablova i zato se mogu postaviti kako 'oćeš. :)
Temperatura nije problem, trenutno nije ni mlak na dodir, a kamoli topao, tako da mu za sada ništa ne smeta.
Ali ipak naručiti ću taj metalni nosač od dva dolara.
Nego, nisam znao za ovaj program. Koja je razlika bez njega i sa njim?
Evo odradio sam Crystal benčmark i izgleda da radi na punoj brzini. Da li će mu onda išta koristiti taj "Maximum performance"?
http://i.imgur.com/iQhCGkw.png
Nego, nisam znao za ovaj program. Koja je razlika bez njega i sa njim?
Evo odradio sam Crystal benčmark i izgleda da radi na punoj brzini. Da li će mu onda išta koristiti taj "Maximum performance"?
Svakako preporuka da instaliraš Samsung Magician jer dolazi sa gomilom korisnih alata za nadgledanje i održavanje diska. Od podešavanja parametara operativnog sistema koji utiču na performanse/pouzdanost rada diska pa do direktnog osvežavanja firmware-a preko neta i sigurnog brisanja diskova - sve je tu.
Što se "Maximum performance" tiče ne moraš da uključuješ ceo profil ali izuzetno je bitno da makar ručno u Advanced sekciji isključiš "Prefetch/Superfetch" i uključiš "Write Cache Buffer". "Prefetch/Superfetch" ima smisla samo na mehaničkim diskovima dok na SSD-ovima smanjuje performanse i radni vek diska (zbog povećanog broja upisa). "Write Cache Buffer" izuzetno pomaže kod optimizacije random pristupa disku pa je preporučljivo uključiti ga ako je operativni sistem instaliran na SSD-u (zbog čestog pristupa velikom broju malih fajlova).
Prief Lirator
14.9.2015, 21:01
Tnx za info. Probaću sve to, pa ću pitati ako me još nešto bude zanimalo. :)
Prief Lirator
20.9.2015, 12:30
Evo samo da kažem da sam još prije par dana instalirao Samsung Magician i ovo što kažeš da moram uključiti je na svakom profilu uključeno, a ovo što moram isključiti je na svakom profilu isključeno.
Tako da je svejedno koji profil ću koristiti, jer ostale stavke podešavam direktno iz sistema (hibernacija, količina page file memorije, Windows Search itd.) :)
Marko Radonjic
25.9.2015, 18:13
Imam dve opcije:
1. Dva SSD-a, 120GB, posvećen windows-u, i 250GB posvećen gaming-u. ili
2. jedan SSD, 500 GB, na kome će biti i Windows i gaming.
Ista cena. Mišljenja?
Jedan od 500GB, i ako može da se zna o kom modelu je reč?
Ako su karakteristike uređaja bar približno iste svakako bih išao na varijantu od 500GB. Zašto? Pa iz prostog razloga što je 500GB > 370GB :) Osim ako nemaš nameru da vezuješ ta dva manja SSD-a u RAID 0 pa dobiješ mnogo bržih 370GB od tih 500GB. To RAID or not to RAID question is the now :D
Marko Radonjic
25.9.2015, 18:50
Gledam Samsungove EVO modele (znam da su PRO brži, dugotrajniji, ali su i skuplji).
Ma 500GB bez razmišljanja, kakvih 370.
Gledam Samsungove EVO modele (znam da su PRO brži, dugotrajniji, ali su i skuplji).Razlika je samo u brzini. Ako se ne baviš profesionalno nečim što zahteva brze diskove onda nema potrebe da razmišljaš o PRO diskovima. EVO će biti i više nego dovoljni.
S druge strane razmisli da li baš moraš da daješ ogromne novce na SSD od 500GB. Ako već imaš neki mehanički disk velikog kapaciteta (par terabajta) SSD od recimo 250GB će ti sasvim lepo odraditi posao (osim ako baš ne insistiraš da u isto vreme držiš po deset instaliranih igara).
Marko Radonjic
25.9.2015, 19:12
Imam za storage 3TB, i jedan matori od 750gb koga želim da zamenim sa SSD-om na kome su windows i particija za gaming. 250GB je dovoljno za oba? Ja da instaliram gtaV i wolfenstein, ode mi mesta...
Ja da instaliram gtaV i wolfenstein, ode mi mesta...Pa normalno kad GTA V zauzima 60GB :D To baš nije standardna veličina igara.
water wizard
25.9.2015, 21:44
sve više je takvih igrica.. ako imaš para 500, mada možeš da prištediš i sa 250 te 2 igrice 120 GB i windows
sve više je takvih igrica.. ako imaš para 500, mada možeš da prištediš i sa 250 te 2 igrice 120 GB i windowsKoju još igru znaš da trenutno zahteva 60GB prostora na hard disku za instalaciju?
water wizard
25.9.2015, 22:10
Sims3 sa packovima, The Evil within consequence, COD AW, NBA 2k16... odeš na sajt za igrice pa gledaj;)
Dobro nije 60 nego 48+ :kreza:
Sims3 sa packovima, The Evil within consequence, COD AW, NBA 2k16... odeš na sajt za igrice pa gledaj;)
Dobro nije 60 nego 48+ :kreza:Par izuzetaka koji odskaču od proseka ne menjaju činjenicu da ostatak ne prelazi prosečnih 20-25GB (ako i toliko). Metal Gear Solid V, taze iz AAA vurune, multiplatformski kvazi open world naslov, pa jedva prelazi 27GB kad se instalira.
water wizard
25.9.2015, 22:43
ja sam rekao sve više ima takvih igrica, što znači biće ih i u budućnosti još, nekada suigre išle na CD, pa na dvd, pa na 2 dvd, pa na 2 DL DVD.. to je takav trend sa razvojem grafike sve više tekstura i video sadržaja zauzima sve više mesta, a ni 27gb nije baš malo..
Sa druge strane niko te nece ubiti ako samo odabrane igre postavis na SSD, a ostatak igras sa HDDa.
Prief Lirator
30.9.2015, 10:50
Da nastavim gdje sam stao na prošloj strani. :)
Donio mi je poštar SSD nosač sa eBay-a, naravno bez dodatnih troškova (vrijeme dostave oko dvije sedmice).
Ovaj je u pitanju, dođe malo više od pola evra: http://www.ebay.com/itm/2-5-to-3-5-Adapter-HCOA-Bracket-SSD-HDD-Notebook-Mounting-Tray-Caddy-Bay-CN-Post-/191684544115?hash=item2ca14a0673
Čvrst je i kvalitetan a skoro džaba, preporuka.
Bolje u svakom slučaju nego da SSD visi u kućištu. :D
Nisam naručio metalni jer nema problema sa pregrijavanjem.
Evo i slika:
http://i.imgur.com/MmcVWdR.jpg
A sta mislite o ovom SSD- u Patriot Blast PBT240GS25SSDR. On je od 240 gb a ima da se nadje za 9000 din
Dark Magician
4.10.2015, 16:48
Koju još igru znaš da trenutno zahteva 60GB prostora na hard disku za instalaciju?
Pored pomenutih, Titanfall...
A sta mislite o ovom SSD- u Patriot Blast PBT240GS25SSDR. On je od 240 gb a ima da se nadje za 9000 din
Novi model koji bi trebalo da je OK ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi jer je - nov.
Pored pomenutih, Titanfall...I Titanfall je isto bio ekstreman slučaj. Ako me pamćenje dobro drži original je tražio oko 40GB i to samo zato što su ludaci natrpali gomilu nekih redundantnih fajlova. Za ekspanziju ne znam koliko je velika.
Kakav je ovaj Intel SSD 330, 120 GB kapacitet, isplati li se, vidim da je malo mator?
http://ark.intel.com/products/67287/Intel-SSD-330-Series-120GB-SATA-6Gbs-25nm-MLC
Dark Magician
20.1.2016, 23:12
Za koje pare je bolje pitanje?
Ako kupuješ novo Patriot Blast je best buy.
Ovaj je bio 40 evra sa 100% healtha ili sta se vec gleda kod Intel SSD u onom njihovom programu, u principu bio je 100% ok, ali je nestao dok si rekao keks, danak neiskustvu ukoliko sam propustio dobar deal :P
Uzeo bih novo ukoliko je moguce, da kosta sto manje, kapacitet bar 120 GB i sto duza garancija (mada vidim da svi daju bar 36 meseci), nemam SSD tako da bi u pitanju bio prelaz sa HDD na SSD gde bi HDD postao skladiste (D particija).
Moze novo, a i polovno dolazi u obzir.
Merkam po iskustvima ovde ozloglaseni Kingston V300, ima za 45 evra kod Madjara sa 3 godine garancije.
Patriot diskova ima novih u Emmi za 5k dinara ne kapiram zasto bi uzimao polovno.
Polovno veceg kapaciteta, sa preostalom garancijom itd, na to sam mislio.
Pa vidim da spominješ diskove od 120GB a oni kreću od 5k.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Ma to je vise zbog one vecite nedoumice oko toga sta ce biti za x meseci/godina, pa se u glavi vrte kompromisi oko 120 GB novo ili 240-250 GB polovno.
Inace godinama mi je sistemska particija ~80 GB a trenutno imam oko 20-30 GB slobodno (varira brojka ovih dana) pa za trenutne potrebe 120 GB SSD bi bio donekle i overkill ali bolje malo vise nego malo manje svakako.
Inace ovaj Patriot Blast po radnjama odjednom nestade, verovatno zbog WW/E situacije... Kingston V300 u trenutnom stanju?
Znaci Patriot Blast 120 GB je preporuka?
U cemu je problem sa V300 inace i zasto je Blast bolji od njega, u par crta ako moze, radoznao sam :)
Dark Magician
21.1.2016, 20:28
Kingston je namerno pogoršao performanse na njemu.
Blast ima bolji kontroler.
A za garanciju ne brini, žive SSD podosta, neće ništa ni vredeti dok crkne.
Nek izdrzi bar te tri godine koje stoje kao garancija i bicu zadovoljan. Ionako cu da rasprodam neke polovne komponente i da ulozim to u taj SSD.
E sad, posto ide u laptop, tu gde mi je trenutno HDD bih stavio SSD jer je tu SATA3 prikljucak, a HDD bih bocnuo tamo gde je trenutno rezac, valjda je izvodljivo to i moze li nekako bez onog caddy-ja, ne daje mi se hiljadarka za nosac diska, postoji li neko jeftinije resenje?
Nek izdrzi bar te tri godine koje stoje kao garancija i bicu zadovoljan. Ionako cu da rasprodam neke polovne komponente i da ulozim to u taj SSD.
E sad, posto ide u laptop, tu gde mi je trenutno HDD bih stavio SSD jer je tu SATA3 prikljucak, a HDD bih bocnuo tamo gde je trenutno rezac, valjda je izvodljivo to i moze li nekako bez onog caddy-ja, ne daje mi se hiljadarka za nosac diska, postoji li neko jeftinije resenje?
Ja sam HDD smestio u eksternu fioku i milina ;)
Tako bih morao da HDD drzim van laptopa, nije bas prakticno posto ga nosim svuda i non stop mi je u krilu...
Meni stoji u torbi...tako da sam i ja tako razmisljao - ali kacim samo kad skidam nesto glomazno.. Ovako sve SSD zavrsava ;)
Dajte neki predlog SSD (sad neki aktuelni) 80 /120GB za DESKTOP , burazeru da kupim za rodj. Oko 50e budzet?!
Patriot Blast za ravno 50e na oglasima, posto ga po radnjama trenutno nema, i ovde predlaze narod i po testovima deluje kao dobar za te pare :)
Ja bih non stop pristupao nekim stvarima na HDD pa mi zato znaci da oba budu aktivna 24/7, zato mi ne odgovara eksterna solucija :)
Onda caddy, nema drugog resenja...
Izgleda i meni tako, osim ako ga ne uglavim nekako u laptop :)
Za neznatno vecu cifru (53 evra) ima po oglasima i ovaj Samsung 650 EVO 120 GB, ali nema puno informacija o njemu... Kakvo je ovo cudo?
http://www.samsung.com/us/business/computing/solid-state-drives/MZ-650120Z
Kako da odredim koja fioka mi treba za SSD, treba da bocnem sve to u laptop umesto slim type rezaca, ima od 9 i 12,7 mm? Izmerim lenjirom? :kreza:
Ubaci SSD u klasični slot za hdd, a hdd u kedi optičkog drajva. Premjeri ako treba.
Može li mi neko reći nešto o patriot blast ssd-ovima? Vidim da 240gb u jednoj prodavnici košta 7000din, pa me zanima zašto je tako niska cena? Ne bih da uzmem krš, a slabo se razumem. Hvala.
Ubaci SSD u klasični slot za hdd, a hdd u kedi optičkog drajva. Premjeri ako treba.
To mi nije palo na pamet, moze li to tako uopste?
Može li mi neko reći nešto o patriot blast ssd-ovima? Vidim da 240gb u jednoj prodavnici košta 7000din, pa me zanima zašto je tako niska cena? Ne bih da uzmem krš, a slabo se razumem. Hvala.
Dobar je Blast, dosta ljudi ovde ga ima i jos ne vidim da se neko zalio. Ja planiram isti taj da uzmem za sebe, samo da prezalim 7000 za hard i 700 kinti za fiokicu :)
water wizard
15.5.2016, 18:22
ja sam razmatrao od 120 gb ali mnogo ima loših kritika na stranim sajtovima evo na primer http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820220937
Zeznuto, vidim da su u odgovoru napisali da je izbacen nov firmver koji navodno resava probleme, sad sam u nedoumici i ja...
Sredjeno je izgleda novim firmverom, problem je bio softverske prirode
https://patriotmemory.com/patriot-blast-solid-state-drive-firmware-issue/
http://forums.patriotmemory.com/showthread.php?12179-SSD-Blast-doesn-t-work-anymore-after-firmware-update-failed&
Pričaju ljudi da ga komp vidi kao Blaze. Da li je firmver problem, da li je prevara u pitanju ili je greška, ne zna se.
Doco jel ti fiokica bila 12.7 mm, posto nam je bila ista serija laptopa (K53), pa pretpostavljam da cela serija ima iste dimenzije rezaca?
Ne cacka mi se tastatura, previse mi treba ovih dana da bih se osmelio da cackam bas to...
EDIT: 12.7 mm je izgleda za K53 seriju, samo jos potvrda...
To mi nije palo na pamet, moze li to tako uopste?
"A što ne bi moglo" :)
s[C]ream Zombi[E]
17.5.2016, 16:59
Dajte neki predlog za jeftin a stabilan SSD do 120 gb, ako ima. Ispo sam iz stosa, sahvatali su me problemi sa svih strana, pa nemam vremena.
Hvala vam. Mogu madjari a mogu i nasi.
Znaci treba samo za sistem sa a10 7850k procesorom. Igrace i CS povremeno, to je to.
Hvala jos jednom.
Da se ne pokvari samo poslje tri dana. :)
"A što ne bi moglo" :)
Tek sad sam shvatio da mislis na to da kupim fiokicu za hard, a ne na to da u toj fiokici gde je rezac nekako izvadim elemente pa stavim tu hard, tako moze sigurno, to cu i da uradim.
@Zombi
Patriot Blast od 120 GB je sad 4100 u Emiju i to je najjeftinije novo tog kapaciteta sto postoji u radnjama, ne verujem da ce da ide mnogo nize cena jer prodaju Ignite od 60 GB za skoro iste pare.
Narucih Patriot Blast od 120 GB za laptop, HD Sentinel je ionako poceo da odbrojava ispod 1000 dana za HDD, a i laptop mi ne radi zadovoljavajucom brzinom, pa da pobijem tih par muva jednim udarcem.
Ko uzima za laptop, fiokica sa sve postarinom izadje oko 900 - 1000 dinara + 4100 za SSD u Emiju = ~5000 dinara.
water wizard
20.5.2016, 18:24
pa što ne zameni hard disk šta će ti fijokica ovaj neispravni hard disk ima samo da ti pravi probleme
Pa nista njemu ne fali, ali svakako necu da cekam da gekne jer mi je tu sve zivo, ovako cu da ga koristim za storage samo.
http://s32.postimg.org/mg9bd058h/HDD.jpg (http://postimg.org/image/mg9bd058h/)
Nije bas ogranicen budzet....dajte neki predlog za SSD
Ako budžet nije ograničen, onda Samsung EVO 850.
Ako budžet nije ograničen, onda Samsung EVO 850.
SSD SATA3 250GB Samsung 850 EVO 540/520MB/s, MZ-75E250B/EU ???
Da, ukoliko ti treba 250GB, ima i od 120 i većih naravno.
Ja imam baš taj od 250 i prezadovoljan sam.
Neki predlog za SSD, bitniji mi je kvalitet i brzina od veličine (čak i 120GB je u redu), za budžet do 10000 dinara (120GB Intel® 535 Series mi pada na pamet?)
Aleksandar Djurovic
7.6.2016, 3:11
Samsung 850 evo
Ne razumem, samo par poruka iznad je isto pitanje postavljeno i isti odgovor dat i onda dođe čovek i postavi ponovo isto pitanje? :dedica:
EVO 850 250GB je 85e na KP-u.
Ne razumem, samo par poruka iznad je isto pitanje postavljeno i isti odgovor dat i onda dođe čovek i postavi ponovo isto pitanje? :dedica:
Vidim, ali nešto nisam bio siguran, pa reko da pitam jer ko pita ne skita :D
Sad nekad treba da se pojavi i Patriot Spark, ubice cenu SSD-ova veceg kapaciteta dodatno, mozda vredi sacekati ako nije hitno.
Da, https://patriotmemory.com/news/press-releases/patriot-announces-new-spark-ssd/
Deluje fino.
Prief Lirator
20.6.2016, 15:28
Po preporuci sa ove teme, podesio sam da Samsung Magician isključi Prefetch i Superfetch.
Našao sam da je Superfetch stvarno isključen (pogledao sam pod Control Panel \ Administrative Tools \ Services).
Ali na drugom mjestu piše da je i dalje uključen (pogledao sam pod Registry Editor \ HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters).
Sad ne znam da li je uključen ili ne, a evo i link sa detaljnim objašnjenjima da vidite na šta mislim: http://www.thewindowsclub.com/disable-superfetch-prefetch-ssd
Koji je datum preporuke da se isključuje prefetch i superfetch?
Prief Lirator
20.6.2016, 19:25
Jesen prošle godine, pogledaj posljednjih par postova na 4. stranici ove teme.
Aleksandar Djurovic
21.6.2016, 3:12
Ja mogu da preporucim Kingston UV400 240 GB.
Koristi Toshiba NAND i novi Marvelov kontroler sa tehnologijom koja povecava broj P/E ciklusa NAND celija tako da je bolji od vecine drugih TLC drajvova slicnog kapaciteta.
Performanse su pristojne.
Jesen prošle godine, pogledaj posljednjih par postova na 4. stranici ove teme.
Hoću da kažem da su od "jeseni prošle godine" SSDovi toliko uznapredovali, da su sve preporuke sem gašenja hibernacije suvišne.
Trebalo bi uskoro da se pojave SSD-ovi ostalih proizvodjaca sa 3D NAND tehnologijom, tako da ce to biti nova revolucija u odnosu cena/kvalitet/kapacitet.
Do sad je samo Samsung imao u ponudi takve SSD-ove (850 PRO, 850 EVO, 650 Basic).
^Pa nije 3D NAND nikakva revolucija. Ne znam za 650 ali 850 EVO ima sasvim prosečnu izdržljivost koja je ista kao kod Kingston V300 serije. 650 verovarno nešto manju pošto je i dosta jeftiniji.
Pa kako nije, kad imas 3D TLC NAND sa izdrzljivoscu MLC planarnog.
A najbitnija stvar je sto cemo dobiti jos vece kapacitete po duplo manjoj ceni.
Da će svi biti jeftiniji to je izvesno. Da li će imati Samsungovu izdržljivost to već nije.
Prief Lirator
21.6.2016, 21:35
Hoću da kažem da su od "jeseni prošle godine" SSDovi toliko uznapredovali, da su sve preporuke sem gašenja hibernacije suvišne.Pa ja imam isti SSD od jeseni prošle godine, a to je Samsung 850 EVO.
Za njega sam dobio preporuku za gašenje Prefetch-a i Superfetch-a, a ne zanima me koliko su generalno SSD-ovi napredovali za tih 9 mjeseci.
Imam Samsung 850 Evo od 250 i Patriot Blast 120 gb, rade uredno i pouzdano, sve preporuke.
Po preporuci sa ove teme, podesio sam da Samsung Magician isključi Prefetch i Superfetch.
Našao sam da je Superfetch stvarno isključen (pogledao sam pod Control Panel \ Administrative Tools \ Services).
Ali na drugom mjestu piše da je i dalje uključen (pogledao sam pod Registry Editor \ HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters).
Sad ne znam da li je uključen ili ne, a evo i link sa detaljnim objašnjenjima da vidite na šta mislim: http://www.thewindowsclub.com/disable-superfetch-prefetch-ssd
Gledaš pogrešan ključ. Proveri stoje li nule za EnablePrefecher i EnableSuperfecher ako jesu, isključena su oba servisa. Naravno da će manje pisanja biti bez njih a nisu ni od koristi.
http://thewindowsclub.thewindowsclubco.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/04/disable-prefetch.jpg
Poenta je da apsolutno nema potrebe da se gasi prefetch, superfetch, search indexeri i sve ostalo što je važilo u doba Windowsa XPa koji nije znao za TRIM, a SSDovi su imali ćelije sa malim ciklusom brisanja/pisanja.
Sada ako koristiš SSD po sistemu sipaš i ne misliš, trajaće ti 10 godina, a ako poisključuješ sve živo, trajaće ti 10 godina i 7 dana. :)
Samo ne koristite hibernaciju ako par puta dnevno isključujete računar, ako ga isključujete jednom u par dana, onda može i hibernacija i onaj ko ima 8+ GB rama, neka swap ograniči tipa initial 768, max 4096 na primer i to je sve.
Nego, je l' neko probao ovu Kingston Kingston UV400 seriju što se pojavila? Sinoć mi je stigao jedan takav za klijenta i stavio sam ga u sata2 laptop sa uključenim AHCI i brzina čitanja i pisanja strašno varira. :( Tako da pisanje ide od 200MB/s, pa padne na 85MB/s, pa skoči na 110, pa padne i u proseku mu dođe na nekih 120MB/s, dok čitanje isto varira, ali ne toliko strašno.
Laptop je neki stariji Intel, ima AHCI, probao sam i generičke i Matrix storage drajvere i isto se dešava.
Prief Lirator
22.6.2016, 8:46
Gledaš pogrešan ključ. Proveri stoje li nule za EnablePrefecher i EnableSuperfecher ako jesu, isključena su oba servisa. Naravno da će manje pisanja biti bez njih a nisu ni od koristi.
http://thewindowsclub.thewindowsclubco.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/04/disable-prefetch.jpgPardon, loše sam kopirao.
Gledao sam EnablePrefecher i EnableSuperfecher i nisu stajale nule, iako ih je Samsung Magician navodno isključio.
Manuelno sam stavio nule, iako je pod Administrative Tools -> Services stajalo da je Disabled.
Znači, Control Panel kaže da je isključen, kao i Magician, a Registry Editor kaže da je uključen.
@bachi
Ok, I got it. :)
Pitao sam zato što sam na ovoj temi dobio preporuku da to isključim, a to je bilo relativno skoro, i niko nije napisao da nema potrebe isključivati, pa zato da provjerim.
Inače, ja jako sporo upisujem na SSD.
Za ovih 9 mjeseci koliko ga imam, upisano je 1,75 TB (najveći dio je potrošen na višestruke reinstalacije sistema).
Znači da količina pisanja za mene nije problem, ali volim da sve podesim "pod konac".
@bachi
Ne, poenta je u tome što i prefech i supefetch pokušavaju da učitaju u memoriju aplikacije za koje po algoritmu smatraju da ih pokrećeš u određeno doba dana, da bi ubrzli pokretanje sa tromih hdd-ova. Ko ima ssd, njemu takvo zauzeće nema smisla jer se aplikacije ionako brzo pokreću.
Šta se više maješ sa Kingstonom kad ti je baksuzan?:D A evo čovek neki post iznad kaže da su performanse pristojne.
Znači, Control Panel kaže da je isključen, kao i Magician, a Registry Editor kaže da je uključen.
Pa, da li je bio isključen možeš nazreti po sadržaju prefetch foldera. U svakom slučaju, čudno.:D
Aleksandar Djurovic
22.6.2016, 18:47
Nego, je l' neko probao ovu Kingston Kingston UV400 seriju što se pojavila? Sinoć mi je stigao jedan takav za klijenta i stavio sam ga u sata2 laptop sa uključenim AHCI i brzina čitanja i pisanja strašno varira. :( Tako da pisanje ide od 200MB/s, pa padne na 85MB/s, pa skoči na 110, pa padne i u proseku mu dođe na nekih 120MB/s, dok čitanje isto varira, ali ne toliko strašno.
Ja sam kupio Kingston UV400 240 GB.
Koristim ga za virtuelnu masinu.
Zadovoljan sam.
Prikljucen je na sata 2 port jer su mi jedina dva sata 3 porta zauzeta sa ostalim SSD koje imam.
Performanse su vise nego pristojne.
Brzina pisanja od ~120MB/s je sasvim normalna za TLC drajv. Brzinu pisanja od ~500 MB/s (na sata 3) postize samo kada radi u SLC rezimu (na pocetku kopiranja) ali to je svega nekoliko gigabajta. Kada potrosi to brzina opadne na ~120 MB/s (dok se SLC deo ne "oporavi"). Tako je kod svih TLC drajvova.
Aha. Tako se i ponaša. Prvo krene brzo, a onda posle par GB drastično padne.
Dakle, nije bug, nego feature? :D
Super. :D
@Prief
Pročitah sad da i drugi ljudi imaju sličan problem, pa pretpostavljam da si ga vratio na 7-cu. Elem, moraš da zaustaviš servis jer ako ga ostaviš, pregazi vrednost isključeno u ključevima pri narednom boot-u. Na 8-10 se prefetch automatski isključuje za ssd-ove.
Aha. Tako se i ponaša. Prvo krene brzo, a onda posle par GB drastično padne.
Dakle, nije bug, nego feature? :D
Super. :D
Trebalo bi da je to nakon 8 GB, što u većini slučajeva u svakodnevnom radu ne bude bitno, tako da za razne programe i fajlove iz svakodnevnice ustvari dobijaš punu brzinu i hitru reakciju u 99% slučajeva.
Meni jedino pada na pamet da to npr. smeta ovima što snimaju gameplay igara za YT, jer nekompresovani snimak pre video obrade bude ogroman.
Uzeo bih i ja jedan već da me ne mrzi da reinstaliram sistem. :D
Prief Lirator
22.6.2016, 23:29
@Prief
Pročitah sad da i drugi ljudi imaju sličan problem, pa pretpostavljam da si ga vratio na 7-cu. Elem, moraš da zaustaviš servis jer ako ga ostaviš, pregazi vrednost isključeno u ključevima pri narednom boot-u.Da, Windows 7 rules! :D
Hvala ti za ovo, i mislio sam da je neki bug i očigledno nisam bezveze pitao.
Kod mene je servis bio zaustavljen, a u ključevima je ostao uključen.
Ali sam isključio na oba mjesta bez reboot-a, tako da nema problema. :)
Što bez reboota? Pametnije je restartovati sistem nakon toga
Prief Lirator
23.6.2016, 7:37
Naravno, reboot nakon što se promijene obje vrijednosti.
Coldboot kaže da ako se promijeni samo u Registry Editor-u, a ne isključi pod Services, onda će se taj servis aktivirati poslije reboot-a, dakle treba na oba mjesta isključiti (ili samo pod Services).
Ne, kažem najpre disejbluješ servis, pa onda upišeš 0-e u ključeve, pa restart...
Prief Lirator
23.6.2016, 10:34
Dobro, tako sam i uradio, samo sam loše napisao redoslijed, uglavnom skontao sam. :D
Ok, da dodam kratko da je prefetch štetan i treba ga isključiti jer je zadužen da održava fajlove potrebne za dizanje sistema u sekvencijalnom redosledu na početku diska. Shodno tome, svaki 3-ći dan pokreće defragmentaciju.
Prief Lirator
23.6.2016, 18:45
Kad smo se već raspisali u detalje, da li je poželjno ostaviti uključene Write cache buffer i Write cache buffer flashing?
Zanima me šta je najbolje za performanse, a šta za smanjenje pisanja (pa ću naći balans).
^ I dalje koristan link (http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-performance-tweak,2911.html).
June 9, 2011 at 2:00 AM....
Disable System Restore
Disable drive indexing
Disable the page file
Disable Hibernation
Disable prefetching in the registry
Disable Windows' write caching
Disable the SuperFetch and Windows Search services
Disable ClearPageFileAtShutdown and LargeSystemCache
Adjust power settings
Samo boldovano odraditi, ovo drugo nikako.
ClearPageFileAtShutdown je disableovano po defaultu i ta opcija se uključuje kroz group policy iz bezbednosnih razloga, ali je podrazumevano isključena na svim Windowsima.
Prief Lirator
25.6.2016, 11:33
Ja sam skoro sve to isključio.
Ne zato što je potrebno, nego zato što hoću.
Nemoj opet pisati da je sve to beznačajno i da je važilo prije nekoliko godina, to znamo.
Ja volim sve detaljno podesiti i isključiti nepotrebno.
Nema veze što je benefit minimalan.
Neke od ovih stvari inače isključujem.
System Restore i Indexing ne koristim i ne volim da rade u pozadini.
Page File sam podesio na 1024 (i Initial, i Maximum) jer imam 12 GB RAM.
U slučaju da si sve isključio, ostaje da recimo (ako količina memorije dozvoljava) počneš da koristiš RAM disk gde bi smeštao keš brauzera. Oni jako puno pišu čak i kad se ograniči veličina a u slučaju Hroma ni ne postoji fleg. Ili da surfuješ bez keša (Firefox) što se bitnije ne razlikuje ako imaš 10+Gbs(moguće je podesiti da samo slike idu u memoriju i ne treba RAM disk).
Edit: ok, ram dozvoljava (12gb:)) pa, ako koristiš Hrom dovoljan je ramdisk od 200-300mb i fleg --disk-cache-dir, a u slučaju ff ovo (http://windows7themes.net/en-us/firefox-memory-cache-ssd/). Za druge, proguglaj.
Ja sam skoro sve to isključio.
Ne zato što je potrebno, nego zato što hoću.
U redu, tvoj računar tvoja stvar, ono sam napisao kako ostali ne bi bespotrebno pošli tvojim stopama.
Neću se ponavljati više. :D
Prief Lirator
26.6.2016, 8:47
@ColdBoot
Da, koristim Chrome, i iz tog razloga surfujem u Incognito, nema pisanja keša, a internet je dovoljno brz da keš nema neku posebnu funkciju.
ono sam napisao kako ostali ne bi bespotrebno pošli tvojim stopama.Pa šta i da urade to? Neće napraviti neku štetu, mogu samo beznačajno poboljšati stvar. :)
Joj narode što ste ga zakomplikovali, uključuj-isključuj, pali-gasi, koga briga 'oće il il' neće :) Moj prijedlog bi bio da modovi u prvi post stave:
1. Varijantu za isključivače: 3-4 linka šta je za šta, sa uputstvima
2. Varijantu za nečačkače: 3-4 linka sa rezultatima testova/posljedicama ako ništa ne čačkate
Prief Lirator
26.6.2016, 9:47
Ovo je tema koju sam ja pokrenuo kada sam kupovao SSD, bolje bi bilo da se napravi sticky tema na podforumu Nosači podataka (ovo je ŠDK) i da tu budu uputstva i savjeti u vezi održavanja i podešavanja SSD-ova.
@ColdBoot
Da, koristim Chrome, i iz tog razloga surfujem u Incognito, nema pisanja keša, a internet je dovoljno brz da keš nema neku posebnu funkciju.
Pa šta i da urade to? Neće napraviti neku štetu, mogu samo beznačajno poboljšati stvar. :)
Na primer, od Windows 8 pa na dalje mu search u start meniju neće raditi? Eto štete. :D
@ColdBoot
Incognito mod samo briše keš, istoriju, kolače kad završiš sesiju. Ali tokom sesije, sve i dalje upisuje na disk ako ne postaviš drugačije.
Bachi ne zna šta bi, pa da napakosti. Između ostalog, ostaviš prefetch i onda ti isti pušta defragmentaciju svaki 3-ći dan (ono čuveno drljanje hdd-ova). Mnogo je to dobro...
:ciao:
Prief Lirator
26.6.2016, 10:12
Na primer, od Windows 8 pa na dalje mu search u start meniju neće raditi? Eto štete. :D
Nije to šteta, to je izbor korisnika da li mu treba mogućnost Search-a.
Kome treba, neka ga ostavi. ;)
Zato kažem da je sve to stvar izbora.
Potrebne stvari niko ne isključuje, nego pravi balans potrebnog i nepotrebnog.
Kakva defragmentacija SSDa na Windowsu 7 pa na dalje? Ljudi, šta vam je? Na Windowsu 7 je automatska defragmentacija SSD uređaja onemogućena, može se samo ručno uraditi, dok na Windows 8 pa na više nit može automatska, niti ručna da se pokrene.
Većina tih tutorijala je nastala u doba Windows XPa koji nije pojma imao šta je AHCI bez integrisanja eksternih drajvera, nije uopšte bio svestan da je instaliran na SSDu umesto na HDD i sami SSDovi su bili ograničenog veka.
I tada je to stvarno bilo wow i da smo u tom dobu i sam bih to preporučio da se radi, ali ovako je nepotrebno skroz. Da li ćete da isključi prefetch i superfetch je vaše pravo i ništa se loše neće desiti ako ga isključite jer imate SSD (isto tako nećete dobiti na životnom veku SSDa, ne više od 0,0000000000001%), ali ako isključite indexing services i drive indexing, nema searcha pod Windowsom 8+ a to je osnova za komfor i brži rad jer iskusni ljudi sve pokreću preko starta, a ne preko desktop ikonica ili pu daleko bilo podešavanja iz 50 podmenija control panela.
I ispadoh ja sam neki zli čika koji bleji na ovom foumu isključivo iz namere da napakostim(?) nekome. Svašta.
@bachi
Jeste, i zato su mu u ključevima bile 1-ce umesto nula - pričamo o 7-ci.
Možda nisi zli čiča, ali možda i vidiš posledice svojih podešavanja na svojoj koži tj zato ti Kingston radi kako ti radi tj svakih par meseci secure erase...
@Prief
U pravu si ipak izvini, sad sam gledao u inkognito modu stvarno ništa ne ide u keš. Nije mi jasno onda kako si upisao 1,75GB za 9 meseci pogotovu ako služi samo kao sistemski disk? To je host writes ili nand writes?
Heheheh, na poslu je taj nesrećni Kingston, kod kuće je Samsung 850EVO i zamisli, ne moram da mu radim secure erase, a Kingston V i HyperX serije su kake.
No, aj' ja više stvarno neću više na tu temu.
Pa, ako si ih podešavao prema priloženom/predloženom, kako ovde savetuješ. A sve kontra radiš kod kuće.:D Po sistemu, doćićete vi kod čiča Bachija po novi ssd uskoro...(sad ću da popravim promet):D
Hehhehe, bockaj bockaj. :D
Anyway, daleko veću uslugu ćete svom SSDu učiniti ako isključite keširanje iz web browsera ili cache folder prebacite na hdd.
Prief Lirator
26.6.2016, 11:39
@Prief
Nije mi jasno onda kako si upisao 1,75GB za 9 meseci pogotovu ako služi samo kao sistemski disk? To je host writes ili nand writes?
Ipak nije 1,75 TB nego 1,55 TB, zeznuo sam se.
Većinu toga sam upisao jer sam puno puta reinstalirao sistem (neki moji lični eksperimenti sa sistemom i programima).
Nakon reinstalacije sam uočavao da je drastično skočio TBW.
Inače, na svakih 4-5 dana se upiše 0,01 TB.
Ali i to mi se čini puno, to je oko 10 GB.
Nije mi jasno kako, kad sam sve isključio.
Ali mislim da Samsung tvrdi da može izdržati 45 TBW, tako da to nije neki problem.
Nisam siguran šta ti znači host i nand writes? :D
Ok je to(0,01TB) to su ti tmp fajlovi i keševi aplikacija ali to stvarno nije mnogo. Malo sam zaboravio kolike su instalacije windbloats-a.:D Meni služi za sve, što znači svakih 4-5 dana se skine po neki GB pa opet za 16 meseci imam 1,3GB host upisa.
Host upis je ono što je OS zahtevao da se upiše na disk, međutim zbog blokovske prirode uređaja biva upisano višestruko više podataka i to je NAND writes. Bitno je jedino zbog garancije(ono 5 godina ili XGB upisa, whichever comes first). Niko ne piše da li su tih 45TB host ili nand upisi.
---
Kingston V i HyperX serije su kake.
---
Da vidiš, možda ti i nije pogrešno to stanovište... pustim fstream, pa posle, reko da vidim atribute kad ono, još malo pa rikaveli...
http://i.imgur.com/p1g1TfK.png
Aleksandar Djurovic
26.6.2016, 19:38
Ipak nije 1,75 TB nego 1,55 TB, zeznuo sam se.
Većinu toga sam upisao jer sam puno puta reinstalirao sistem (neki moji lični eksperimenti sa sistemom i programima).
Nakon reinstalacije sam uočavao da je drastično skočio TBW.
Inače, na svakih 4-5 dana se upiše 0,01 TB.
Ali i to mi se čini puno, to je oko 10 GB.
Nije mi jasno kako, kad sam sve isključio.
Ali mislim da Samsung tvrdi da može izdržati 45 TBW, tako da to nije neki problem.
Nisam siguran šta ti znači host i nand writes?
A to je nista. Meni je za skoro 2 godine host writes 24 TB (Crucial MX100 256 GB)
Win7 32-bit (koristi dosta page file)
Da vidiš, možda ti i nije pogrešno to stanovište... pustim fstream, pa posle, reko da vidim atribute kad ono, još malo pa rikaveli...
Ne bih se ja previse brinuo - tebi je upis svega 2.8TB.
Kingston pravi pouzdane drajvove koji se retko kvare.
Za tacan naziv SMART atributa pogledaj u programu "Kingston SSD Manager" (jer drugi programi cesto nemaju tacan naziv atrubuta). Vrednosti host writes su u GB. (za Kingston)
Proverio sam, nije greska u programu nego ovo je najava krupnijih problema i otkaza. A ovako, slicnom brzinom radi.
http://i.imgur.com/z8r2DKX.png
Aleksandar Djurovic
26.6.2016, 20:39
Koji ti je to Benchmark program?
Da li ti je ranije pokazivao dijagram sa ujednacenim rezultatima (u istom programu)?
Ne mora da znaci da je pred crkavanjem nego da drajvu posle izvesnog vremena opadnu performanse, pa mora "secure erase" da bi se performanse vratile.
Pogledaj ovaj review: http://www.cdrlabs.com/reviews/kingston-ssdnow-v300-120gb-solid-state-drive/all-pages.html
http://www.cdrlabs.com/images/stories/reviews/kingston_v300_ssd/kingston%20v300%20hd%20tach%20trim.png
Na Linuxu je. A rezultati su manje, više isti ovakvi, nekad malo brži upis ali nikad ne preko 400. Reviewerima možda podmeću "specijalne" primerke tako da se ne pouzdam u to puno. Inače isto radi kao prvog dana, ne osećam razliku, samo što kad se u tom atributu pojavi vrednost veća od 0 to znači, backup(koji imam) i reklamacija.
Nije uopšte istrošen (sad mi je žao što ga nisam više maltretirao :D) za SE
http://i.imgur.com/5B84gJ5.png
Pa moraces da ga drndas svakako posto ima odredjeni broj bad sektora koji mora da ima da bi uvazili rrklamaciju tako da tandrci ga zesce dok traje garancija, odvrni prefetch i ostale kerefeke :)
Aleksandar Djurovic
27.6.2016, 4:57
Na Linuxu je. A rezultati su manje, više isti ovakvi, nekad malo brži upis ali nikad ne preko 400. Reviewerima možda podmeću "specijalne" primerke tako da se ne pouzdam u to puno. Inače isto radi kao prvog dana, ne osećam razliku, samo što kad se u tom atributu pojavi vrednost veća od 0 to znači, backup(koji imam) i reklamacija.
Na ovom linku imas uputstvo za SMART atribute za SandForce SSD: http://media.kingston.com/support/downloads/MKP_306_SMART_attribute.pdf
Atributi 195, 201 i 204 sadrze istu vrednost (kao sto se i vidi kod tebe).
Normalizovana vrednost (Normalized value) na tvom SSD je 98 dok je najbolja moguca vrednost 120 a najlosija 38 (prema ovom uputstvu).
Ono sto je tebi bitno jeste prag (Treshold). Ako normalizovana vrednost tih atributa padne ispod ove vrednosti imas osnova za reklamaciju.
Ne bi bilo lose da pogledas u Windowsu u programu "Kingston SSD Manager" koja je normalizovana vrednost jer je moguce da taj program u kome gledas ne daje korektnu vrednost. U istom programu mozes procitati i koji je Treshold.
Takodje sve greske koje broje ovi atributi su "uhvacene" i ispravljene sistemom RAISE tako da nije doslo do gubitka podataka.
Po restartu kompjutera ovi atributi se resetuju na nulu.
Na ovom linku imas uputstvo za SMART atribute za SandForce SSD: http://media.kingston.com/support/downloads/MKP_306_SMART_attribute.pdf
Atributi 195, 201 i 204 sadrze istu vrednost (kao sto se i vidi kod tebe).
Normalizovana vrednost (Normalized value) na tvom SSD je 98 dok je najbolja moguca vrednost 120 a najlosija 38 (prema ovom uputstvu).
Ono sto je tebi bitno jeste prag (Treshold). Ako normalizovana vrednost tih atributa padne ispod ove vrednosti imas osnova za reklamaciju.
Ne bi bilo lose da pogledas u Windowsu u programu "Kingston SSD Manager" koja je normalizovana vrednost jer je moguce da taj program u kome gledas ne daje korektnu vrednost. U istom programu mozes procitati i koji je Treshold.
Takodje sve greske koje broje ovi atributi su "uhvacene" i ispravljene sistemom RAISE tako da nije doslo do gubitka podataka.
Po restartu kompjutera ovi atributi se resetuju na nulu.
Hvala ime,:) u pravu si od jutros je nestao svaki trag upozorenja i sve je opet na naj-high vrednostima a ceo dan sam ga povremeno kotrolisao s posla, tako da za sada nemam rezona a ni potrebe za reklamaciju.
Proverio sam upravo fajl sistem i ni traga greškama, defragmentacija je i dalje na 0,3%, znači kao da ništa nije bilo. Da juče nisam mahinalno pogledao ne bih znao da ima problema:D pa ću da pustim smartd da ga prati pa da vidim koliko(ako se uopšte) često dešavaju te soft greške.
Btw, ovo sa linka kao da nisu SMART atributi za V300, razlikuju se u odnosu na ono što sam skinuo kad sam kupio disk. Recimo, izgubio se 233 - Total Nand Writes.
water wizard
27.6.2016, 23:51
r/w error može da bude i do sata kabla
^Da, večeras sam zamenio, good thinking.:)
Update: našao sam šta je u pitanju. Imam klimav taster za paljenje, kojeg ako ne ubodem kako treba, upali komp 2s pa ugasi. Iza toga uvek idu ove greške.
Ako nekom treba na lindži, skripta za praćenje ovog atributa:
#! /bin/bash
while true; do
Greska=$(sudo smartctl -a /dev/sda | grep "Soft_ECC_Correct_Rate" | awk '{ print $10 }')
if [ $Greska != "0/0" ]
then
notify-send -u critical -i /usr/share/icons/elementary-xfce/status/48/stock_dialog-warning.png "Soft_ECC_Correct_Rate ima vrednost - $Greska"
play /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/window-attention.oga
fi
sleep 10m
done
pošto me smart demon ispamovao mejlovima ko mutav i ne preporučujem ga.
water wizard
4.7.2016, 17:14
pre bih rekao da je to neki power on test matične jer dugme za paljenje samo na trenutak napravi kontakt kad se pali nema više ono on/off položaj dugmeta
Pa ne znam, šta god da je, SMART ssd-a prijavljuje greške za štrecanje.:D
s[C]ream Zombi[E]
9.7.2016, 17:11
Cao. Ako je moguce, dajte mi neki predlog za SSD 240 gb. Hvala.
Da bude kvalitetan a da ne bude skup. :D Da ne otvaram novu temu.
Kingston SSDNow SUV400 240G
~62€ u prodavnici, 54€ na KP.
s[C]ream Zombi[E]
10.7.2016, 15:36
Aibo, koji od 120 preporucujes? Hvala ti.
Nema on novca za ovaj od 240 nazalost. Budzet mu je 4500-5000 dinara.
Za oko 5k u radnjama ima SUV400 od 120GB, a neka pogleda koliko je na KP.
s[C]ream Zombi[E]
10.7.2016, 16:51
mare037 hvala.
Da li su bolji SSD-ovi za igranje igrica od HDD? Tipa da li bi GTA 5 radio bolje instaliran na SSD-u ili HDD?
Brže bi se učitavali nivoi, FPS bi bio isti.
xp professor
23.7.2016, 21:09
Hteo bih da se nadovezem na temu sa pitanjem koji SSD do 12k mi preporucujete?
Kazem do 12k jer mi je na oko zapao 850 Evo 250GB.
Da li je vredan tih para i da li se uopste isplati davati toliko za SSD?
Alternativa je neki jeftiniji od 240-250GB pa ukoliko neko moze da me posavetuje bio bih mu zahvalan.
Aleksandar Djurovic
23.7.2016, 21:19
Hteo bih da se nadovezem na temu sa pitanjem koji SSD do 12k mi preporucujete?
Kazem do 12k jer mi je na oko zapao 850 Evo 250GB.
Da li je vredan tih para i da li se uopste isplati davati toliko za SSD?
Alternativa je neki jeftiniji od 240-250GB pa ukoliko neko moze da me posavetuje bio bih mu zahvalan.
SanDisk x400 256 GB po ceni od 10.490 din u jednoj vecoj prodavnici da ne reklamiram.
xp professor
23.7.2016, 21:19
Sa 850 Evo nema greške
Jel postoji neki softver sa njihove strane koji klonira windows na ssd? Jel to delotvorno uopste ili je samo marketinska navlakusa?
Aleksandar Djurovic
23.7.2016, 21:23
Jel postoji neki softver sa njihove strane koji klonira windows na ssd? Jel to delotvorno uopste ili je samo marketinska navlakusa?
Za kloniranje koristi besplatan Macrium Reflect.
Dođe ti cd uz ssd i ne treba ti taj Macrium nego Samsung ima svoj kompletan softver
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.