PHONE ZONE<>
022018<><>

Xiaomi Redmi Note 5A, Redmi Note 5A Prime i Mi A1

Zvanično pristigli!

Xiaomi, kineski proizvođač pametnih mobilnih telefona koji drži peto mesto u svetu po broju prodatih uređaja, od ove godine je zvanično došao i u Srbiju. Iako do sada proizvode ovog brenda nije bilo moguće nabaviti kroz legalne tokove, Xiaomi već ima popriličnu bazu korisnika na našim prostorima (naručivanje iz Kine, kupovina od švercera...). Za one koji se prvi put susreću sa brendom Xiaomi, opisali bismo ih kao kompaniju čija ideologija predstavlja spoj Appleovog osećaja za marketing i klasične kineske politike masovne proizvodnje uređaja koji su povoljniji od konkurencije. Ugledanje na Apple je evidentno kako u dizajnu njihovih uređaja, tako i u načinu prezentovanja proizvoda.

Redmi Note 5A i 5A Prime

Najpovoljniji modeli Xiaomi telefona spadaju u Redmi seriju – osnovni model nosi oznaku 5A i još uvek nije dostupan kod nas, ali zato je tu uređaj koji predstavlja „stepenik više” pod imenom Redmi Note 5A. Uprkos relativno velikom ekranu, telefon nije glomazan. Zahvaljujući debljini od 7,7 milimetara i displeju koji pokriva 71,5 posto površine, telefon pruža iznenađujuće dobar osećaj u ruci, uprkos gabaritu. Osnova telefona je napravljena od aluminijuma, dok su leđa plastična, bez mogućnosti skidanja, i ofarbana su bojom koja imitira izgled metalne površine. Displej je zaštićen nešto starijom verzijom Gorilla Glass 3 stakla, a ispod njega su smešteni kapacitivni navigacioni tasteri. Dopalo nam se što nosač SIM kartice nije u hibridnoj izvedbi, već se istovremeno mogu koristiti oba SIM slota i memorijska kartica. Očekivano za uređaj koji spada u niži segment ponude, Note 5 dolazi sa skromnim četvorojezgarnim Snapdragon 425 SoC-om, koji, prema našem iskustvu, predstavlja donju granicu udobnog rada na telefonu. Svakodnevni rad je svakako življi od jeftinijih MediaTek rešenja, ali ne treba očekivati previše od telefona sa četiri jezgra i dva gigabajta RAM-a. Adreno 308 grafički čip, koji je na tržištu još od pojave Snapdragon 410 čipseta, već postaje nedovoljan za moderne 3D igre, uprkos nižoj rezoluciji ekrana (720p), te ovo svakako nije telefon za one kojima je gejming na telefonu bitna funkcija. Pomenuti ekran ima pristojan prikaz slike, pozadinsko osvetljenje od 450 nita pruža veoma svetao prikaz i pri jačem dnevnom svetlu, kontrast je solidan za uređaj ove klase, dok prikazu boja, koji jeste živ, nedostaje realističnost i nešto širi spektar nijansi. Zvuk je manje-više standardan za ovu klasu: ima dovoljno snage, ali pri većim nivoima pojačanja dolazi do distorzije. Sa druge strane, izlazu za slušalice, kao i kod većine jeftinijih telefona, nedostaje jačina. Kada je glavna kamera u pitanju, moramo napomenuti da Xiaomi u svoje telefone ugrađuje senzore tri različita proizvođača. U našem primerku se našao Omnivision model, dok postoje i primerci sa Sony i Samsung verzijama, koji bi trebalo da nude za nijansu bolje rezultate. Sva tri senzora dele rezoluciju od 13 megapiksela i autofokus sa faznom detekcijom. Po vedrom danu sa širokim kadriranjem mogu se izvući prihvatljive fotografije, međutim, bliži predmeti često nisu u savršenom fokusu, dok količina šuma na lošijem osvetljenju eksponencijalno raste.

Svi Xiaomi uređaji koji su zvanično dostupni dolaze sa čistim Global softverom prilagođenim za rad na evropskom tržištu. Nema kineskih aplikacija, izostavljenih 4G frekvencija i sličnih nedostataka koje korišćenje modifikovanih kineskih verzija uređaja može da donese. Što je najbitnije, OTA nadogradnje rade kako treba, bez šanse da nakon instalacije nove verzije softvera završite sa neupotrebljivim telefonom.

Redmi 5A u Prime verziji ima naizgled iste karakteristike – iskorišćen je isti osnovni dizajn, te je jedina primetna razlika senzor otiska prsta na leđima telefona, koji nema problema sa detekcijom i ima veoma brz odziv. 5A Prime, pored kućišta, sa slabijim modelom deli i displej, dok je najbitnija razlika u hardveru smeštenom unutar telefona. Pored duplo više memorije za skladištenje podataka, promenjen je i SoC. 5A Prime dolazi sa nešto bržim Snapdragon 435 čipom, koji ima duplo više jezgara od slabije verzije, i ima tri gigabajta radne memorije. Svakodnevni rad pruža sličan osećaj kao onaj na slabijem modelu, međutim, kako broj instaliranih aplikacija raste i multitasking postane bitan, tako i razlika u brzini dolazi do izražaja. Prime definitivno bolje zadržava osećaj fluidnosti, nalik onome pri korišćenju „praznog” telefona. Unapređeni Adreno 505 grafički čip takođe ima više snage, te je telefon daleko pogodniji za gejming. Iako je na papiru kamera ista, naš model je ovoga puta došao sa Samsung senzorom i moramo reći da su rezultati za nijansu bolji, a najveća razlika leži u boljem fokusiranju bliskih predmeta, dok su problemi sa šumom i zamućenjem pri lošem osvetljenju i dalje tu. Rezolucija prednje kamere je podignuta na 16 megapiksela. Kao i kod slabijeg modela, tu je mogućnost softverskog ulepšavanja slike kroz čak 36 efekata, kako pri fotografisanju, tako i pri prenosu video-zapisa uživo, pa će ljubitelji selfija svakako ceniti ovu nadogradnju. Napomenućemo da izlaz za slušalice prenosi zvuk glasnije od standardne verzije, što je svakako dodatni plus za one koji vagaju između ova dva modela. Moramo se osvrnuti i na cenu, Redmi 5A bi trebalo da se prodaje po ceni od oko 150 evra, dok Redmi 5A u Prime izdanju košta 50 evra više.

Za 150 evra trenutno u radnjama možete odabrati telefon sa sličnim performansama i slabijim ekranom ili telefon sa solidnim ekranom i lošijim performansama, ali Xiaomi je jedan od retkih koji u ovoj klasi nudi „i jare i pare” tj. oba segmenta na prihvatljivom nivou. Kada je u pitanju skuplja, Prime verzija, da je dvadesetak evra jeftinija, slobodno bismo rekli da zaboravite slabiji model jer Prime predstavlja idealnu kupovinu... Konkurencije svakako ima, tu je nekoliko Huawei modela, kao i Nokia 6, koja ima robusniju izradu i bolji displej, ali slabiji izlaz za slušalice i lošije performanse u igrama. Ukratko, Redmi 5A Prime je dobar izbor, ali, za razliku od osnovnog modela, ne možemo reći da je za ovaj novac baš najbolji u klasi.

Xiaomi Mi A1

Definitivno najviše pažnje od svih dostupnih Xiaomi telefona privlači Mi A1, koji je razvijan u saradnji sa Googleom i koga karakteriše korišćenje čistog Android interfejsa, bez MIUI „presvlake”. Kompletno telo telefona je izrađeno od metala i umnogome podseća na izgled telefona iPhone 6 Plus. Zbog metalne konstrukcije telefon teži 165 grama. Teži je od prethodna dva testirana modela. 2.5D displej dijagonale 5,5 inča i ovde je zaštićen Gorilla Glass 3 staklom, a njegova rezolucija je duplirana na 1080p. Nivo osvetljenja od 450 nita je isti kao i na slabijim modelima, mada se i tamo pokazao kao dovoljan, a kolorna reprodukcija nam se čini boljom, te je evidentan napredak u prikazu slike. Senzor otiska prsta je smešten na leđa uređaja, dok su navigacioni tasteri ispod displeja osvetljeni, što umnogome olakšava korišćenje u mraku. Prisutna je i notifikaciona lampica, ali bez multicolor opcije. Infracrveni port, pomoću kojeg možete pretvoriti telefon u daljinski upravljač, svakako je interesantan dodatak, ali najviše pažnje ipak privlači kamera na poleđini uređaja, koja ima dva senzora rezolucije 12 megapiksela. Oba su izvedena u kolornoj varijanti, ali različitih žižnih daljina. Jedan snima bliske (tele), a drugi široke (wide) kadrove, tako da je moguće dobiti oštrije slike na različitim udaljenostima, kao i 2,5x optički zum. Kamera je sasvim solidna. Brz fokus i dobar HDR režim daju oštre fotografije sa dobrim zasićenjem boja, međutim, zamućenja i šum su i te kako evidentni u svim uslovima koji nisu idealni. Video-zapis u 4K rezoluciji je lepa nadogradnja u odnosu na jeftinije modele, ali nedostatak optičke stabilizacije slike daje rezultate koji su daleko od idealnih.

Snapdragon 625 SoC po nama predstavlja zlatnu sredinu između pruženih performansi i cene uređaja. Osmojezgarni procesor radnog takta od dva gigaherca ispraćen je sa četiri gigabajta RAM-a i pruža dovoljno dobre performanse za sve osim za najzahtevnije korisnike. Adreno 506 grafički čip je, uprkos višoj rezoluciji ekrana, adekvatan za većinu igračkih naslova. Bitno je napomenuti da je Snapdragon 625 poznat kao štedljiv čip koji se veoma dobro nosi sa intenzivnijom upotrebom. Iako čip podržava režim brzog punjenja baterije, uz uređaj je isporučen standardni USB tip C punjač struje dva ampera, a upotreba nekog drugog brzog punjača ne donosi ubrzanje. Xiaomi je najavio da će dodati ovu mogućnost kada nadogradnja na Android 8.0 Oreo bude postala dostupna.

Izlaz za slušalice, zahvaljujući ugrađenom pojačalu, spada u jedan od najglasnijih koje smo do sada sreli na mobilnim telefonima. Iako sumnjamo da će „gurati” slušalice od 600 oma koje se navode u reklami, i dalje pruža definitivno najbolji zvuk koji možete naći u ovoj cenovnoj klasi. Kada je cena u pitanju, Mi A1 se u radnjama može pazariti za oko 260 evra i smatramo da trenutno pruža najviše za traženi novac, kada je legalno kupljen telefon u pitanju. Odlične performanse, kvalitet izrade, pristojan ekran, prihvatljiva kamera, fantastičan izlaz za slušalice i čist interfejs trenutno ne nudi ni jedan drugi telefon dostupan na tržištu za ovaj novac, te je Xiaomi Mi A1 definitivno jedan od uređaja koji spadaju u čuvenu best buy kategoriju i ima sve naše preporuke.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Samsung Galaxy A8 (2018)
(Huawei) Honor 7X
Xiaomi Redmi Note 5A, Redmi Note 5A Prime i Mi A1
Šta mislite o ovom tekstu?
Wiko Lenny 4
Mirror Emoji Keyboard
APP Lock
Grammarly Keyboard
MyAV
Electrical Calculations PRO
Crypto Market Cap
Remindee
Twilight
PIS RS – zakoni i propisi
Haven: Keep Watch

Xiaomi Redmi Note 5A
Operativni sistem:
Android 7.1.2
Dimenzije:
153 × 76,2 × 7,7 mm / 153 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 425 čipset (4x 1,4GHz ARM Cortex A53 CPU + Adreno 308 GPU), 5,5” IPS LCD (1280 × 720, 267 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Micro SD, Dual micro-SIM,SD card slot, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, 13 MPx PDAF LED primarna kamera, 5 Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 3080mAh
Performanse:
AnTuTu: 36560, GeekBench 4: 677 (Single-Core), 1862 (Multi-Core)

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Operativni sistem:
Android 7.1.2
Dimenzije:
153 × 76,2 × 7,7 mm / 153 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 435 čipset (8x 1,4GHz ARM Cortex A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5,5” IPS LCD(1280 × 720, 267 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, Micro SD, Dual micro-SIM,SD card slot, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, čitač otiska prsta, 13 MPx PDAF LED primarna kamera, 16 Mpix LED prednja kamera, Li-jon baterija 3080 mAh
Performanse:
AnTuTu: 45877, GeekBench 4: 677 (Single-Core), 2403 (Multi-Core)

Xiaomi Mi A1
Operativni sistem:
Android 7.1.2
Dimenzije:
155,4 × 75,8 × 7,3 mm / 165 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 625 čipset (8x 2GHz ARM Cortex A53 CPU + Adreno 506 GPU), 5,5” LTPS LCD (1920 × 1080, 403 ppi), 4 GB RAM, 32 GB interne memorije, Micro SD, Dual micro-SIM,SD card slot, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM radio, USB tip-C port, 3,5-mm audio konektor, čitač otiska prsta, infrared, dual 12 MPx PDAF LED primarna kamera, 5 Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 3080 mAh
Performanse:
AnTuTu: 63249, GeekBench 4: 869 (Single-Core), 4284 (Multi-Core)
Proizvođač:
Xiaomi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera