TEST DRIVE<>
012018<><>

LG 32UD59

Dovoljnost rezolucije

Pred nama je jedan od najjeftinijih 4K monitora na tržištu. LG je pokušao da ne zakine ni na jednoj ključnoj osobini, ali da ponudi UHD monitor sa atraktivnom cenom. Zanimljivo je da je u ovom monitoru panel VA tipa kakav, koliko je nama poznato, LG ne proizvodi, tako da je verovatno u pitanju panel koji je proizvela kompanija Innolux, ili eventualno Sharp.

Kao i obično, počinjemo od spoljnih karakteristika. Monitor je smešten u kućište od matirane plastike, kvalitetne izrade. Ivice oko ekrana su širine oko jednog centimetra, dakle ne naročito tanke. Ni iz profila nije naročito vitak, ali je makar deo sa elektronikom smanjen time što je napajanje eksterno, u obliku spoljnog ispravljača (tzv. „cigle”). Postolje je stabilno, omogućava podešavanje monitora po visini, a za monitor je pričvršćeno standardnim VESA 100 kačenjem, što znači da se postolje lako može zameniti nekim drugačijim stalkom, pokretnom „rukom” ili nosačem za kačenje na zid.

Kao kod svih novijih LG monitora, upravljanje menijem monitora ne obavlja se tasterima, već malim džojstikom ispod sredine donje ivice. Takođe već viđeno, najbrže se biraju predefinisani režimi rada koji odgovaraju igračima, a detaljnija podešavanja vam verovatno neće ni biti potrebna. Takođe za igrače, tu su već standardne opcije Dynamic Action Sync i Black Stabilizer, a monitor podržava AMD-ovu FreeSync tehnologiju. Još jedna sličnost sa ostalim LG monitorima jeste On-Screen Control aplikacija za kontrolu monitora sa PC-a, kao i Screen Split za lako raspoređivanje Windows prozora po ekranu.

Kao što smo već rekli, u ovom monitoru je panel VA tipa, što je zaista retkost za LG koji je gotovo sinonim za monitore sa IPS panelom. Panel je 10-bitni (8 bita + A-FRC), što bi trebalo da znači da je sposoban za HDR. LG kaže da podržava 95 odsto spektra boja definisanog DCI-P3 standardom koji se koristi u filmskoj industriji. Podržan je i HDCP 2.2 standard, tako da monitor može da prikaže sliku koju dobija sa Ultra Blu-ray plejera ili novijih igračkih konzola.

LG 32UD59 ima sloj koji smanjuje odsjaje (antiglare) što uvek volimo da vidimo. Ekran se ističe odličnim kontrastom, ali ne i naročito velikom svetlinom (300 cd/m2). Više svetline možda biste poželeli u multimedijalnim sadržajima, ali u svakodnevnom korišćenju računara to nam nije zasmetalo. Uniformnost boja i pozadinskog osvetljenja je dobra, a kolorit je korektan zahvaljujući fabričkoj kalibraciji.

Monitor dijagonale 31,5 inča je grdosija u odnosu na ono što obično imamo na svojim stolovima, ali ove dimenzije su i potrebne ako zaista želite da vidite sliku u 4K rezoluciji, a da ne morate da se približite na dva pedlja od ekrana.

LG 32UD59 je povoljna ulaznica u svet 4K rezolucije, ali pokazuje i sve one razlike IPS i VA panela koje smo znali i do sada. Iako su nazivni uglovi vidljivosti za VA panele dobri, to se odnosi na vidljivu sliku, ali ne i na spektar boja (što gledate ekran više sa strane, to je slika „manje šarena”); IPS paneli su po ovom pitanju superiorniji. Sa druge strane, VA paneli imaju „crnju” crnu boju i bolji kontrast. Treće polje je spektar boja i čini se da je tu VA tehnologija za sada u malom vođstvu, a ovaj „HDR Ready” monitor to pokazuje

Ali, tu se opet vraćamo na manu VA panela: na monitoru velike dijagonale ono što je bliže ivicama ekrana, vi zapravo gledate iskosa i boje nisu verne (tj. nisu kao što ih vidite u sredini ekrana). Zato ovaj monitor nije za grafičke primene, ali nije baš ni gejmerski (i pored FreeSynca i gejmerskih opcija), niti je izrazito poslovan. Pre će biti da je namenjen običnim, kućnim korisnicima koji rade pomalo od svega toga.

Tihomir STANČEVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Šta mislite o ovom tekstu?
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Osnovno:
31,5 inča, 3840 × 4160 px, 60 Hz, VA, 10 bit, LED
Priključci:
2 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.2
Ostalo:
kontrast 3.000:1, osvetljaj 300 cd/m2, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 5 ms, HDCP 2.0, DCI-P3 95%, AMD FreeSync, antiglare
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera