TEST RUN<>
122017<><>

Kaspersky System Checker 1.2

Sistematski pregled

Na ionako vrućem terenu alatki za održavanje sistema u tip-top stanju pojavio se novi igrač – System Checker. Pažnju nam je privukao iz tri razloga: portabilan je, adresira kako hardverske, tako i softverske probleme i, konačno, dolazi iz kuhinje nadaleko poznate kompanije Kaspersky. Na sve to treba dodati i podatak da je program potpuno besplatan, što znači da ne zatrpava ekran reklamama, niti je u pitanju freemium verzija, koja mami korisnika mogućnostima kako bi ga naterala da otvori buđelar.

Dijagnostikovanje stanja u kojem se sistem nalazi je proces koji ume da potraje, ali je pohvalno to što je akcija automatizovana – samo kliknete na taster Run Diagnostics i zavalite se u fotelju. Naravno, ovo je plus iz ugla manje iskusnih korisnika koji se ne razumeju previše, dok će oni iskusniji to navesti kao minus. Ako je za utehu, proces skeniranja u bilo kom momentu može da se prekine, a omogućeno je i da, dok čekate da programska rutina obavi svoje, bistrite „crtice” koje je System Checker do tog momenta izdvojio kao bitne.

Podaci o detektovanim problemima pohranjuju se u naročitoj tabeli i propraćeni su britkim tekstualnim objašnjenjima, što je odlična stvar. Na primer, program nas je upozorio da je otkrio aktivan sistemski debugger, to može da bude znak da je u pozadini aktivan neki malware. Inače, odmah ispod spiska problema koji zahtevaju vašu pažnju nalazi se i lista stvari koje je program proverio i nije našao veća odstupanja od nominalnih vrednosti. Tako, System Checker proverava aktivnost firewalla, veličinu direktorijuma sa korisnikovim podacima, komunikaciju između hardverskih komponenata i instaliranih drajvera, efikasnost antivirusne zaštite, da li postoje sigurnosne „rupe” i tome slično. U pojedinim situacijama postoji mogućnost da se detektovani problemi reše iz samog programa (doduše, posredno), ali u većini situacija vam se samo naglašava na šta treba da obratite pažnju, što je svojevrsni downside. Ruku na srce, program u svom nazivu ima reč Checker, koja svakako implicira na to kako funkcioniše.

Ako skoknete do sekcije System Info, videćete da sve dosad pomenuto nije i jedino što System Checker može. Pored najvažnijih informacija o sistemskim komponentama (o količini memorije, modelu ploče, procesoru, grafičkoj kartici...), odavde stičete uvid i o instaliranim dodacima za internet pregledače (u našem slučaju samo je Chrome detektovan), koji su propraćeni komentarima, te spiskom instaliranih programa. Ovo poslednje je naročito korisno pošto se System Checker ponaša kao svojevrsni uninstaller. Od izuzetnog je značaja što lista može da se filtrira na osnovu tri zadata parametra: ređe korišćeni programi, gabaritni programi i nedavno instalirani programi. Konačno, u sekciji Additional Info nalaze se informacije za koje autori programa smatraju da ne zahtevaju nepodeljenu pažnju korisnika, ali one mogu imati negativne konotacije. Mahom se radi o parametrima vezanim za bezbednost – recimo, omogućeno automatsko pokretanje sadržaja sa mrežnih diskova ili slanje izveštaja o greškama iz internet pregledača bez dodatne konsultacije sa korisnikom i tome slično. System Checker će ukazati i na „zagušenost” particija podacima i ponudiće da pokrene Disk Cleanup za svako „slovo” ponaosob.

Kaspersky System Checker je program više informativnog, nego akcionog karaktera. S obzirom na to da je besplatan, može da prođe – više kao nekakav tutorijal ili kao znakovi pored puta koji će vam ukazati na pravac kojim treba da se krećete. Za više od toga nije, ali to nije ni bila namera autora.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
dijagnostička alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
53 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kaspersky .com /system -checker
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera