TEST RUN<>
122017<><>

VidCoder 2.59

Neočekivano dobar

Možemo reći da je VidCoder svojevrsni frontend za popularni HandBrake, s obzirom na to da se u radu u velikoj meri oslanja na njegov engine. Ipak, tako nazvati ovu „video-konvertaljku” ne bi bilo fer, jer se radi o odličnom ostvarenju koje nudi izuzetnu optimizaciju, veliku brzinu rada i jednostavan (mada ne i preterano lep) upravljački interfejs. Na sve to, beskompromisno podržava različite formate zapisa, te VidCoder uopšte ne pravi izbor kada je materijal na ulazu u pitanju – progutaće sve što mu ponudite.

Odmah na startu treba istaći da program na izlazu daje datoteke isključivo u MP4 ili MKV formatu, ali i da ima sijaset unapred pripremljenih radnih šablona koji materijal oblikuju po trenutnim potrebama. Autor se mahom bazirao na prenosne uređaje, među kojima su Android telefoni i tableti, Jabuke, Windows Phone komplementi i slični. Izuzetak je šablon za izradu materijala, koji će se reprodukovati sa igračke konzole Xbox 360, odnosno Apple TV-a, a tu je i mogućnost da svojeručno podešene opcije snimite i kasnije koristite po potrebi. Obradovalo nas je postojanje preview prikaza, putem kojeg stičete uvid u to kako selektovani parametri utiču na video. Naravno, reprodukciju je dozvoljeno pokrenuti i u originalu zarad upoređivanja.

Iako opcija ima na pretek, obuzdavanje procesa konverzije prava je pesma. Opcijama se pristupa preko četiri komandne kartice u kojima se nalaze funkcije za odvojeno „tretiranje” audio i video-komponente. S jedne strane, lepeza opcija je klasična – možete da birate radnu rezoluciju, framerate, bitrate, kodek koji će se iskoristiti za „pakovanje” zvuka, samplerate, format zvučne komponente i tako dalje, dok se, s druge strane, na meniju nalaze i neke malo naprednije opcije. Na primer, slika može da se rotira ili flipuje, možete da uključite denoise ili deinterlace filter, da dodate zvučnu komponentu ili da materijalu prišijete tekstualne titlove u vidu eksterno uskladištenih SRT datoteka. Postoji čak i opcija da se video segmentira po poglavljima, za šta je namenjen jednostavan editor. Najlepše od svega je što, kada završite sa podešavanjem parametara, posao spuštate u Queue listu i prelazite na sledeći fajl, i sve dok ne pritisnete taster Encode, akcija neće početi. Pohvalno je to što Batch procesiranje nije osakaćeno imperativom korišćenja jednog te istog radnog šablona za sve učitane datoteke, već je moguće njihovo kombinovanje u zavisnosti od trenutnih potreba.

Osim što je sposoban da barata fajlovima uskladištenim u memoriji, VidCoder se bez većih problema snalazi i sa video-sadržajem na DVD-jevima, pa čak i na Blu-rayevima. Kada disk ubacite u drajv, program će automatski prepoznati sadržaj i izdvojiti glavni video-segment od ostatka materijala i postaviti ga na radni sto. Nadalje je procedura identična kao u slučaju klasičnih multimedijalnih datoteka, ali sa nekoliko dodataka. Tako, možete da odaberete koja poglavlja će se obraditi, da li je potrebno enkodovati čitav film ili samo određeni vremenski okvir, da li će se na sliku hardcodeovati neki od titlova koji već postoje na disku... Problem može da predstavlja to što VidCoder ne može da obrađuje zaštićeni materijal sa optičkih diskova i ako u kolekciji posedujete neki takav, prvo ćete morati da se pozabavite skidanjem zaštite.

VidCoder je neočekivano dobar program za enkodovanje video-materijala. To što na izlazu podržava samo MP4 i MKV noseće datoteke zapravo i nije toliko loše, jer su one danas upravo i najrasprostranjenije – bilo da pričamo o prenosnim, bilo o linijskim uređajima. Program fino balansira između potrebnog i dodatnog, i baš zbog toga nam se svideo. Taman kada pomislite da su vam ruke zbog nečega vezane, ispostavi se da nisu i da posao možete da obaviti samo na nešto drugačiji način od očekivanog.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
Šta mislite o ovom tekstu?
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
video-enkoder
Potrebno:
Windows
Veličina:
44,8 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
vidcoder .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera