TEST RUN<>
112017<><>

Natron 2.3.2

Open-source „kompoziciranje”

Ne postoji baš preterano veliki broj programa koji služe za compositing. Ukoliko se bavite ovim zanimljivim i kreativnim poslom (ili želite da se njime bavite) sigurno ste čuli za Adobe AfterEffects, Nuke ili Blender. Svi ovi programi mogu da se podele na one koji su bazirani na lejerima i na one koji se baziraju na čvorovima. Ne možemo reći da su bolji jedni ili drugi, ali hteli smo da vašu pažnju skrenemo na Natron, koji je upravo program za compositing i to od ovih čiji se interfejs bazira na čvorovima.

Natron nam je privukao pažnju jer uvek tragamo za nekim alternativama softverima velikih firmi, kakav je Adobe, a uz to prva verzija se pojavila pre tri godine, pa se nekako nadamo da su dečije bolesti prisutne kod velikog broja tek nastalih programa, otklonjene. Još ako vam kažemo (a kažemo vam) da je Natron besplatan, onda stvarno nema razloga da ne odvojimo malo vremena da vidimo šta on može.

Početni entuzijazam nam je splasnuo odmah prilikom instalacije, jer je došlo do manjih zastoja, ali smo dobili opciju Ignore, posle koje je instalacija nastavila da se odvija nesmetano. U radu nismo osetili da nešto štuca ili zapinje zbog ne baš glatke instalacije, pa smo tako brzo zaboravili na to.

Interfejs ne možemo nazvati ni preglednim ni jednostavnim, ali kada su kompleksni programi u pitanju, to je uvek slučaj, jer su to programi za napredne korisnike, sa mnogo alatki i mogućnosti. Korisnici programa Nuke će se obradovati jer se Natron izgleda dosta ugledao na njega, pa interfejs neodoljivo podseća upravo na onaj koji možemo videti u programu Nuke. Čak su komande na tastaturi slične, pa možemo čuti da je Natron u stvari besplatna i open-source verzija Nukea. Kako bilo, u ovom kompleksnom programu ništa ne može da se obavi sa samo nekoliko klikova mišem. Alatki i opcija je mnogo, pa krenimo redom.

Padajući meniji su iznenađujuće neopterećeni, sadrže malo opcija koje se uglavnom odnose na generalna podešavanja ili rendering i keširanje, dok alatki ovde nema. One su predstavljene ikonicama i smeštene su na vertikalnoj liniji na levoj strani prozora. Tu su smeštene alatke za stvaranje različitih čvorova koji će definisati elemente slike ili klipa. Svim tim alatkama može da se pristupi i iz Node Grapha, dela prozora koji zauzima trećinu ukupne radne površine i čija je glavna funkcija da šematski prikaže sve čvorove i omogući editovanje. Desna strana ekrana je rezervisana upravo za uređivanje elemenata i čvorova. Njihove osobine i opcije za editing zauzimaju pozamašan deo prostora sa desne strane i menjaju se u zavisnosti od trenutno selektovanog elementa.

U gornjem delu ekrana je prostor za Preview, gde možete pratiti rad, odnosno promene koje vršite na elementima. Preview služi i za pozicioniranje, crtanje i menjanje oblika pojedinih elemenata. Odmah ispod je neizbežni Timeline gde pratite rad, ali gde možete da izvršite i jednostavno isecanje klipa na kom radite.

Glavnu ulogu u radu sa Natronom svakako imaju čvorovi. Njima se elementi postavljaju, povezuju i uređuju. Dodeljuju im se osobine, funkcije i veze među njima određuju šta će se i kako videti i ponašati na Preview ekranu. Iako su dostupni preko Node Grapha, za upoznavanje sa vrstama čvorova mnogo su pogodnije ikonice smeštene sa leve strane ekrana. Organizovane su funkcionalno, pa tako možemo videti grupu Draw gde su smešteni čvorovi za kreiranje kvadrata, teksta, crtanje nepravilnih oblika i slično. U grupi Color su, naravno, čvorovi vezani za dodeljivanje i organizovanje boje kao što su Hue Correct, Saturation, Invert, Color Correct i mnogi drugi. Posebno zanimljiva grupa čvorova nosi naziv Filters i, pogađate, sadrži mnoštvo filtera koji mogu u manjoj ili većoj meri da izmene izgled slike ili video-snimka. Pomenimo samo neke: Blur, Sharpen, Drop Shadow i slični.

Rad, odnosno rezultate onog što radite, možete da pratite u realnom vremenu, iako je rendering neophodan za eksport, nije neophodan za prosto pregledanje dotadašnjeg učinka, kako je to recimo u Blenderu, gde morate da se načekate da biste videli šta ste uradili. Opcija praćenja u realnom vremenu skraćuje dragoceno vreme neophodno za rad, a olakšava i uočavanje eventualnih grešaka nastalih u radu.

Neophodni čvorovi koji moraju da budu prisutni u NodeGraphu su Viewer i Writer. Viewer je početni čvor koji praktično predstavlja kameru i koji mora da bude povezan sa ostalim elementima kako bi se bilo šta videlo na Preview ekranu, a Writer je neophodno dodeliti kako bi bilo moguće eksportovati rad.

Kada se odlučite za eksport, u ponudi je veliki broj formata: EXR, DPX, TIFF, PSD, SVG, RAW, JPG, PNG i mnogi drugi. Natron je predviđen za rad sa plug-inovima. To znači da svim alatkama i opcijama koje ćete sresti u ovoj osnovnoj verziji možete dodati plug-inove koji se mogu pronaći već na matičnom sajtu, a ukoliko ste entuzijasta, možete ih i sami napraviti. Broj dostupnih plug-inova neprestano raste, a Natron ravnopravno prihvata, kako one besplatne, tako i one koji se kupuju.

Jedina mana koju smo našli je odsustvo pravog 3D radnog prostora. Dostupan je takozvani 2.5D koji simulira 3D, dok to u stvari nije. To je deo posla na kojem kreatori još uvek rade i postoje obećanja da će u nekoj od sledećih verzija pun 3D biti dostupan.

U zaključku pre svega želimo da pomenemo da je Natron vrlo brz i stabilan program. Sem početnog i dalje misterioznog posrtanja pri instalaciji, nismo imali nikakvih problema u radu. Natron je moćan program i pravo je malo čudo šta sve možete postići njime. Preporučujemo ga za vizuelne efekte, kreiranje introa, za postprodukciju video-materijala, za kreiranje grafičkih elemenata unutar video-klipova i slično. Ukoliko niste navikli na rad sa čvorovima, već samo sa lejerima, biće vam potrebno malo vremena za privikavanje, ali vredi truda, jer su rezultati izvanredni.

Gordana RADOVIĆ

 
Corel PaintShop Pro 2018
Immersive Explorer 1.5.0
Marvelous Designer 7
FireAlpaca 1.8.7
Natron 2.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Windows Repair Toolbox 2.0
Master PDF Editor 4.3
Acronis Revive 2017
Syncios Manager 6.2.3
SoftColor PhotoEQ 10.4
ThunderSoft Video Editor 7.4.0
UltraCompare 17.0
Reve Antivirus 1.2
Lacey 2.06
Emoji Cheatsheet 2.0.1
Clover 3.4.0
CopyQ 3.1.1
Fashion Actions
Skin 2.0
EarthTime 5.7.6
MassTube 12.9.7
Unshorten.link 2.6

Tip:
program za compositing
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
5 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
natron .fr
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera