INTERNET<>
102017<><>

WWW vodič

Kerrang!

Časopis „Kerrang!” je po mišljenju mnogih fanova Biblija rock’n’rolla već više od tri i po decenije. Veb prezentacija ovog magazina nedavno je prošla kroz kompletan redizajn. Novi izgled je čist i pregledan, sa tri osnovne celine: vesti, video-klipovi i članci. Sajt nije opterećen reklamama, a naslovi su jasni, bez prizvuka senzacionalizma i clickbait zamki. Tu je i opcija da se prijavite na „Kerrangov” newsletter (jednom nedeljno dobijate e-mail sa pet najinteresantnijih novih članaka), kao i mogućnost da pretražujete arhivu ovog magazina.

www.kerrang.com

Guinness Cork Jazz

Od 27. do 30. oktobra u irskom gradu Cork održava se „Guinness Jazz Festival”. Organizatori su započeli proslavu četrdeset godina postojanja ovog festivala nešto ranije predstavljanjem nove verzije sajta koji predstavlja sve muzičare koji će ove godine nastupiti u Corku. Umetnike možete da pretražujete po danu ili po lokacijama na kojima se održavaju nastupi. Na svakoj strani posvećenoj datom izvođaču ili grupi u prvom planu su informacije o muzici koju izvode, a uz tačno vreme i mesto nastupa na festivalu, tu su i video-klipovi.

www.guinnessjazzfestival.com

EIF

Edinburški internacionalni festival je svake godine jedno od najvećih i najvažnijih okupljanja umetnika na svetu. Povodom sedamdesete godišnjice postojanja festivala, postavljen je sajt koji kroz seriju arhivskih fotografija, pratećih kartica sa tekstom i neizbežnih video-klipova dočarava kako je EIF osmišljen da bi se posle Drugog svetskog rata „stvorila platforma za cvetanje ljudskog duha”. Sem toga, ispraćeni su najbitniji događaji tokom sedam decenija postojanja festivala, koji su često imali političke posledice.

70years.eif.co.uk

Antipodi

Šta se nalazi sa druge strane sveta? Možete lako da saznate ako posetite sajt Antipodes Map. Antipodi su dve tačke na površini planete koje spaja prava linija koja prolazi kroz tačno središte Zemlje. Upotreba sajta je jednostavna i intuitivna, a oslanja se na dva prozora u kojim su Google Earth mape. U levom prozoru treba da izaberete svoju lokaciju markerom koji liči na čovečuljka koji je gurnuo glavu u rupu u zemlji. Tada se u desnom prozoru trenutno pojavljuje glava istog čovečuljka, kao da izlazi iz zemlje sa druge strane planete.

goo.gl/1P6UFG

ISS View

Jedno od najinteresantnijih mesta koje možete da obiđete putem Googleovog servisa Street View uopšte nije ulica. Zapravo, ta lokacija se uopšte ne nalazi na Zemlji. U pitanju je Međunarodna svemirska stanica (ISS), koju sada možete da obiđete iznutra, detaljnije nego ikada pre. Prezentacija je podeljena na sedamnaest odvojenih panorama, od istraživačkih i servisnih modula, preko čvorišta do orbitalnih transportera koji su trenutno povezani sa stanicom. Ipak, najimpresivniji je pogled na Zemlju iz opservacionog modula Kupola.

goo.gl/7RDRv6

Explore

Explore je dobrotvorna medijska organizacija koju finansira fondacija Annenberg. Mnogo bitnije od toga, ovo je i ime sajta na kom ljubitelji životinja mogu da prate strimove sa više desetina kamera koje prate brojne životinjske vrste u njihovom prirodnom okruženju, rezervatima, parkovima ili skloništima. Bogatu ponudu ovog sajta možete da pretražujete lako, po životinjskim vrstama ili njihovim familijama, odnosno geografskom poreklu. Pored video-strimova uživo (i najpopularnijih arhivskih snimaka), tu je i galerija fotografija i blog.

explore.org

Starost reči

Američki izdavač Merriam-Webster najpoznatiji je po rečnicima koji postepeno prate evoluciju novih pojmova i termina. Nedavno se na njihovom sajtu pojavio novi deo nazvan „Putnik kroz vreme” (Time Traveler), u kom možete da se prošetate kroz godine i vidite kada je neka nova reč ili novi termin po prvi put naveden u štampi. Ovaj sajt je veoma interesantan alat za praćenje nastanka novih reči koje danas svi koriste, pogotovo kada od modernih vremena, blogova i selfija odete, na primer, u srednji vek, kada je prvi put pomenuta kafa.

goo.gl/WWXpzv

Put slika

Što je neka slika starija, to je njen put do mesta na kom je trenutno izložena kompleksniji. Sajt Mapping Paintings, koji je nastao kao projekat na Bostonskom univerzitetu, omogućava nam da na mapi sveta pratimo kako, kuda i kada su slavne slike putovale kada su menjale vlasnike. Bogatu arhivu ovog sajta možete da pregledate po tri kategorije: umetničkim delima, umetnicima ili vlasnicima. Pored prikaza putovanja umetničkih dela na mapi, za svaku sliku možemo da dobijemo detaljan spisak vlasnika (ovde su čak uključene i krađe).

www.mappingpaintings.org

Dvorci u Engleskoj

Britanski sajt Historic nedavno je završio impresivan projekat katalogizacije svih dvoraca koji postoje na teritoriji Engleske, a rezultat njihovog rada može da se lako pregleda u okviru ove interaktivne Google Mape. Na više od 170 lokacija nalaze se građevine različitog stepena očuvanosti, od ostataka prastarih dvoraca iz jedanaestog veka, do srednjovekovnih kompleksa koji su potpuno funkcionalni i služe kao muzeji ili čak stambeni prostor. Klikom na svaki marker dobijamo kratku istorijsku lekciju o dvorcu koji se krije iza njega.

goo.gl/cskBwd

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Bezbednost
Samoregulacija online igara u Kini
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera