PHONE ZONE<>
092017<><>

Lighting Diagram Maker

Čak i ako niste pažljivo pratili časove fizike u školi, verovatno znate da bez dobrog poznavanja svetlosti nema ni dobre fotografije. Ukoliko želite da kreirate dobar „svetlopis”, morate uzeti u obzir doba dana, količinu svetlosti kojom raspolažete, uglove, odbijanje i mnogo drugih dodatnih faktora kako bi vaše konačno delo zaista vredelo.

To nigde nije toliko važno koliko u studijskoj fotografiji, bilo da slikate neke predmete, mrtvu prirodu ili žive modele. Jedan te isti portret potpuno će drugačije izgledati u zavisnosti od toga s koje strane pada svetlost, koliki je deo lica osvetljen, da li je svetlost prirodna ili veštačka, da li koristite i neke pomoćne alatke...

Ništa ne može da nadomesti znanje i iskustvo, međutim postoji jedan programčić koji vam može malo pomoći, pogotovo ako pravite prve korake u ovoj oblasti fotografije. U pitanju je Lighting Diagram Maker, aplikacija koja vam omogućava da napravite dijagrame, to jest da zapamtite raspored svetlosti i propratne opreme u studiju. Dakle, ako u praksi dođete do nekog dobrog rešenja za osvetljenje, to možete sačuvati u aplikaciji kako ga ne biste zaboravili sledeći put kad budete imali neku sličnu situaciju.

Ideja je da možete da raspoređujete razne predmete po podlozi, pomerate ih, okrećete, vrtite, eksperimentišete... Aplikacija podržava većinu foto-aparata, a omogućava eksperimente s raznim vrstama svetla, modela, dodatne opreme, pozadina i drugih stvari koje se koriste u jednom standardnom foto-studiju. Dobijene dizajne onda možete sačuvati i deliti.

Iako je osnovna verzija aplikacije besplatna, ona je unekoliko ograničena, to jest možete koristiti samo 10 predmeta prilikom dizajna, što je u velikom broju situacija dovoljno, a ukoliko su vam potrebne i dodatne stavke, njih možete dokupljivati, jednu po jednu ili sve odjednom. Ukupno postoji više od 50 različitih dodatnih elemenata. Možete birati različite pozadine (belu, papir, zid...), razne modele foto-aparata i kamera, teme (mrtva priroda, čovek koji stoji, više objekata itd.), zatim izvore svetlosti (sunce, sijalica, blic, reflektor...), kao i raznu dodatnu opremu tipa dimera, stroboskopa, kišobrana, reflektora, gelova, kao i uslove snimanja (da li se slika iz ruke, sa stativa, kauč, stolicu i slično). Sve je ovo slatko i korisno, međutim, ruku na srce, cena pune verzije od 10 USD možda je ipak previsoka za nešto što većina nas po navici radi na papiru ili jednostavno uslika.

Jovana KUZMANOVIĆ

 
Nokia 3 i Nokia 6
Motorola Moto C i C Plus
Samsung Galaxy J3 (2017)
BlackBerry KeyOne
Lighting Diagram Maker
Šta mislite o ovom tekstu?
Adobe Scan
Loopsie
iMotion
Camera Roll – Gallery
RedZone Map
Temp Mail
My Script Calculator
Zombies, Run! 5k Training Free
Text Converter – All in one

Platforma:
Android
Veličina:
30 MB
Cena:
besplatno (osnovna verzija), 9,99 USD (puna verzija)
Adresa:
GooglePlay
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera