VREMENSKA MAŠINA<>
082017<><>

Kwangmyongsong i drugari

Broj 106, jul/avgust 1993.

Dvadeset sedmog jula Microsoft izbacuje Windows NT 3.1, prvi MS OS iz „New Technology” serije, zli jezici bi rekli, njihov poslednji zaista dobar OS. Dvadeset prvog avgusta NASA gubi radio kontakt sa Mars obzerver orbiterom tri dana pre nego što je sonda trebalo da uđe u orbitu Crvene planete. Sedam dana kasnije, na američkoj televiziji Fox Kids debituju „Moćni rendžeri” (Mighty Morphin Power Rangers), jedna od najpopularnijih igranih SF franšiza za decu.

 
Julsko/avgustovski dvobroj našeg lista košta dva miliona dinara i po obimu i kvalitetu sadržaja vredi barem četiri miliona. Donosimo vrlo detaljan prikaz Corel DRAW 4.0, jedne od „istorijski” najboljih verzija popularnog programa za vektorsko crtanje, a tu je pregršt testova 486 konfiguracija sa ultramodernim VESA local busom (VLB). Pišemo i o „scenery generator” programima za Amiga platformu, oduševljavajući se kompjuterskim generisanjem pejzaža koje je tada delovalo filmski impresivno.

U „Svetu igara” vlada letnja oseka dobrih naslova, ali je zato tradicionalni letnji koktel najava bremenit slastima koje nas čekaju s jeseni. Ko će dočekati Syndicate, Alien Breed 2, Cannon Fodder, Simon the Sorcerer i Elite 2: Frontier!

Broj 167, avgust 1998.

 
Sedmog avgusta Al Kaida podmeće bombe u američke ambasade u Tanzaniji i Keniji i ubija 224 ljudi. Deset dana kasnije, američki predsednik i serijski silovatelj Bil Klinton priznaje da je ipak „imao seks sa tom ženom”, obznanjujući aferu sa Monikom Levinski uz izvinjenje naciji koju je prethodno „loše informisao”. Dvadeset šestog avgusta dolazi do aktivacije CIH virusa, pošasti koja je poharala Windows 98 sisteme širom sveta. Trideset prvog avgusta, Demokratska Narodna Republika Koreja lansira svoj prvi satelit, živopisnog imena Kwangmyongsong.

MP3 euforija obeležila je kraj devedesetih godina prošlog veka, a o popularnim temama kompresije i katalogizacije, kao i o legalnim pitanjima pišemo nadugačko i naširoko u tekstu „Fonoteka na nekoliko diskova”. U rubrici „Internet” pišemo o unosnoj trgovini internet domenima, navodeći kako portali za online prodaju na godišnjem nivou obrnu „nekoliko stotina miliona dolara” globalno. Dvadeset četiri godine kasnije, taj broj je toliko nemerljivo veći da je tačan iznos nemoguće precizno ekstrapolirati.

 
Ovomesečni „Svet igara” počinje spektakularnim opisom igre Conflict: Freespace – The Great War, igre koja je svuda osim u Evropi imala Descent umesto Conflict u naslovu. Opisujemo i X-Com Interceptor, Tribal Rage i The Operational Art of War vol. 1, a u igračkim aktuelnostima pišemo o filmu „Wing Commander”, koji samo što nije došao u bioskope.

Broj 251, avgust 2005.

Osamnaestog avgusta na poluostrvu Šandong počinje prva zajednička vojna vežba Rusije i Kine pod nazivom „Mirovna misija 2005”. Dvadeset devetog avgusta uragan Katrina prelazi na kopno, uzrokujući više od hiljadu ljudskih žrtava i preko 100 milijardi dolara štete. Trideset prvog avgusta na 62. filmskom festivalu u Veneciji film „Planina Broukbek” u režiji Anga Lija osvaja zlatnog lava.

 
„AMD vs Intel” je prvi ozbiljniji tekst u ovom broju i bavi se tužbom malog zelenog protiv velikog plavog, prvim u nizu legalnih napada koji nikada nisu doneli nekakvu bitnu korist AMD-u. U tekstu „Bežična budućnost” pišemo o WiMAX-u, predviđajući mu svetlu budućnost. Donosimo i mega test VOIP fiksnih telefona koji su mogli da se kupe na našem tržištu, kao i presek najpopularnijih web kamera na lagerima domaćih trgovaca. Internet, čak i na ovim prostorima, polako postaje osnovno sredstvo komunikacije.

„Svet igara” otvaramo opisom igre The Bard’s Tale, remasterizovanim akcionim kešgrebom stare RPG legende koji je izašao za PC i konzole. Našlo se i mesta za opise boljih igara, pre svega Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy, Roller Coaster Tycoon 3, Halo 2, Jade Empire i God od War. Ako ste se pitali u kom momentu je počelo naše ozbiljnije šurovanje sa svetom konzola...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
HDR (Hygh Dynamic Range) TV uređaji
DeepStack pobeđuje u pokeru

 KOMPJUTERI I FILM
The Emoji Movie
The Nut Job 2
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Fleš memorija i memorijske kartice
Kako postati programer (11): šabloni, izuzeci, build alatke, testiranje...

 VREMENSKA MAŠINA
Kwangmyongsong i drugari
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Klonovi koji to ipak nisu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera