VREMENSKA MAŠINA<>
072017<><>

NAFTA, redov Rajan i GTA: San Andreas

Broj 94, jul/avgust 1992.

Četvrtog jula nemačka teniserka Štefi Graf osvaja Vimbldon, a dan kasnije taj trofej podiže i Andre Agasi u muškoj singl konkurenciji. Desetog jula, general Manuel Norijega, bivši lider Paname, biva osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja mreže za distribuciju narkotika. Dvanaestog avgusta Kanada, Meksiko i Sjedinjene Američke Države obznanjuju da su postigle sporazum o međusobnoj trgovini (poznat je kao NAFTA – North American Free Trade Agreement), koji formalno i ceremonijalno potpisuju u decembru iste godine.

 
U ad-hoc rubrici „grafički programi” pišemo o prvoj verziji Photo Finisha, aplikaciji koja je predstavljala preteču Adobe Photoshopa i zahtevala brz PC sa mnogo memorije i True Color grafikom, što je 1992. koštalo mnogo. Pišemo i o najpopularnijim programima za stono izdavaštvo za Windows (Ventura Publisher 4.0, Frame Maker 3.0, QuarkXPress 3.1), a detaljno se bavimo i Signatureom, poslednjim txt procesorom za DOS. Broj nam je totalno u softverskom fazonu...

S obzirom na to da se radi o letnjem dvobroju, u „Svetu igara” našlo se mesta za nekoliko puta više naslova nego obično. Pored masivnog pregleda igara koje dolaze u narednim mesecima, neposredno seciramo naslove kao što su Crime City, Steel Empire, The Addams Family i Silent Service 2.

Broj 166, jul 1998.

 
Dvadeset četvrtog jula u bioskope širom sveta dolazi „Spasavanje redova Rajana”, remek-delo Stivena Spilberga, koji je postao konceptualna i duhovna mustra za mnoge WWII igre koje su od tada kreirane u zapadnoj hemisferi. Sedamnaestog jula Ruske vlasti konačno sahranjuju cara Nikolaja II i porodicu, koje su pre 80 godina likvidirali komunistički zlikovci.

U moru hardverskih, softverskih i opštih tema kojima se bavimo u ovom broju, izdvajamo test Adobe Photoshopa 5.0, pišemo o „velikoj fudbalskoj računarskoj mreži” koja je po prvi put postala neizostavni deo Svetskog fudbalskog prvenstva (te godine održanog u Francuskoj). U tekstu „Amiga postaje PC?” bavimo se špekulacijama o tržišnoj budućnosti Amiga „koncepta”, a u tekstu prigodno naslovljenom sa „Speed, that’s all I need” pišemo o problematici surfovanja internetom iz domaće perspektive, koje još bezmalo deceniju neće postati udobna rabota.

 
U ovomesečnom „Svetu igara” prisutna je velika količina „tihih” hitova, naslova koji nisu ložili na prvu loptu, ali su izgrickali svoju rupicu na zidu gejming istorije – Incubation: Wilderness Missions, Panzer Commander, Forsaken, Redline Racer... Unreal, igra koja je uz Quake obeležila pucačku scenu sa kraja XX veka, jedini je izuzetak od tog tihog pravila.

Broj 250, jul 2005.

Sedmog jula četiri koordinisana bombaša-samoubice detoniraju se u centralnom Londonu, što rezultira sa 52 poginula i preko 700 povređenih civila. Šesnaestog jula „Hari Poter i polukrvni princ”, šesta knjiga o avanturama Harisa Lončara i ekipe, pojavljuje se u knjižarama širom sveta i za 24 časa se prodaje u preko 9 miliona primeraka. Dvadeset osmog jula Irska republikanska armija obznanjuje kraj oružane kampanje koju je započela 1969. godine.

 
Najzanimljiviju stvar u ovom broju nalazimo u rubrici „Tržište”, gde pišemo o tehnološkim trendovima među proizvođačima procesora za mobilne telefone. Zapažamo da je trenutni lider kompanija Texas Instruments. Analiziramo načine na koje bi Intel mogao da ih ugrozi, i na glas se pitamo šta se dešava sa Transmetom. Zvezda rubrike „Test drive” je Intel Pentium 4 660, prvi 64-bitni Pentium 4 koji je stigao na ove prostore.

„Svet igara” otvaramo Grand Theft Auto: San Andreasom, koji zasluženo uzima titulu igre meseca. Mesta se našlo i za pomalo izvikani Area 51, odlični, ali ultrabagoviti Boiling Point: Road to Hell, neimpresivni The Day After, osrednji Restricted Area i za mnoge druge male i velike igre, uključujući i Guild Wars i Battlefield 2.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Da li smo otkrili vanzemaljske megastrukture?

 TRŽIŠTE
Pružaoci cloud usluga

 NA LICU MESTA
PHP Srbija Conference 2017
Symphony jubilej
HTC U11 promocija
Vip Mobile jubilej
Konferencija „Intelektualna svojina i Internet”
Seminar „Think LEAN” (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Spider-Man: Homecoming
Valerian
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (10): relacione baze, prosleđivanje parametara funkciji, stack, heap, regex

 VREMENSKA MAŠINA
NAFTA, redov Rajan i GTA: San Andreas
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Lekcija iz poštovanja
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera